MAINOS

Jutta

Keiju Alentaja

Valikko

Keiju Alentaja

MAINOS

Yli puolella suomalaisista on korkea kolesteroli. Entä sinulla?

ILMOITUS
Enemmän kuin joka toisen suomalaisen veren kolesterolitaso on koholla. Moni ei sitä edes tiedä, sillä suurentunut veren kolesterolitaso ei välttämättä näy tai tunnu kehossa.

Kyseessä on kuitenkin sydäntaudin riskitekijä, jonka voi selvittää yksinkertaisella verikokeella ja pitää kurissa oikeanlaisen ruokavalion avulla.

Mitä ovat kokonaiskolesteroli, LDL- ja HDL-kolesteroli?


Kolesteroli on keholle välttämätön rasva-aine, jota maksa tuottaa riittävästi kehon tarpeisiin. Lisäksi saamme sitä ruoasta, mutta ruoan kolesterolia kehomme ei siis tarvitse.

Veressä kolesteroli kulkee LDL- ja HDL-kuljettajien avulla.

LDL-kolesteroli kuljettaa kolesterolia maksasta muualle kehoon. Jos LDL-kolesterolia on veressä liian paljon, kolesterolia voi alkaa kertyä valtimoiden seinämiin, jolloin suonet vähitellen ahtautuvat ja veren virtaus vaikeutuu. Tämä voi johtaa sairastumiseen. Siksi LDL-kolesterolia kutsutaan "pahaksi kolesteroliksi". LDL-kolesteroliarvo on hyvä pitää siis mahdollisimman pienenä.

HDL-kolesteroli puolestaan kuljettaa kolesterolia pois valtimoiden seinämistä takaisin maksaan. Sen suuri määrä suojaa kolesterolin haittavaikutuksilta, joten sitä kutsutaan hyväksi kolesteroliksi.

Kokonaiskolesterolilla tarkoitetaan veressä olevan kolesterolin, eli pääasiassa LDL- ja HDL-kolesterolin, kokonaismäärää.

Millaisia kolesteroliarvoja kannattaa tavoitella?


Veren kolesteroliarvot saa luotettavasti selville verikokeella, jota edeltää yli yön kestävä paasto.

Suomalaisille suositellaan seuraavia arvoja:
  • Kokonaiskolesteroli alle 5,0 mmol/l
  • LDL-kolesteroli alle 3,0 mmol/l
  • HDL-kolesteroli naisilla yli 1,2 mmol/l ja miehillä yli 1,0 mmol/l.

Jos kuuluu riskiryhmään eli on todettu jo esimerkiksi jokin sydän- ja verisuonisairaus tai diabetes, kokonaiskolesterolin ja LDL-kolesterolin tavoitearvot ovat vielä pienemmät.

Tuloksista kannattaa aina keskustella hoitavan lääkärin kanssa. Lääkäri arvioi valtimosairauksien kokonaisriskin.

Miksi kolesteroliarvojen hoitaminen on tärkeää?

Veren kolesteroliarvojen hoidolla pyritään ehkäisemään valtimosairauksia, joita ovat sydämen sepelvaltimosairaus, aivovaltimosairaus ja alaraajojen valtimosairaus eli ns. katkokävely sekä valtimosairauksista johtuvia sydän- ja aivoinfarkteja. Niiden syynä on yleensä ateroskleroosi eli verisuonten kalkkeutuminen.

Ateroskleroosi syntyy, kun kolesterolia kertyy valtimoiden seinämään. Ajan myötä nämä kertymät ahtauttavat valtimoita ja haittaavat veren virtausta. Lopulta veren virtaus saattaa tyrehtyä lähes kokonaan, jolloin tuloksena voi olla infarkti.

Pienentämällä veren kokonais- ja LDL-kolesterolipitoisuutta voidaan vähentää kolesterolin kertymistä ja saada jo syntyneitä ahtaumia pienenemään. Siksi suurentuneiden veren kolesteroliarvojen hoito kannattaa aina.

Millä tavoin suurentuneita veren kolesteroliarvoja hoidetaan?


Hoito perustuu elämäntapamuutoksiin, joita ovat kolesterolia alentava ruokavalio, säännöllinen liikunta, tupakoimattomuus, liiallisen stressin välttäminen, riittävä lepo ja uni sekä ylipainoisilla painonpudotus ja -hallinta.

Jos elämäntapamuutokset eivät riitä, tarvitaan lääkehoito rinnalle.

Ruokavaliolla on tärkeä merkitys suurentuneiden kolesteroliarvojen hoidossa. Asiantuntevaa ruokavalio-ohjausta saa laillistetulta ravitsemusterapeutilta tai ravitsemusasioihin erittäin perusteellisesti perehtyneeltä hoitajalta.

Mitkä elintarvikkeet auttavat alentamaan kolesterolia?


Kasvisteroleilla täydennettyjä elintarvikkeita suositellaan osana kolesterolia alentavaa ruokavaliota.  Kasvisterolien on osoitettu vähentävän veren kolesterolitasoa.

Keiju Alentaja-tuoteperheeseen kuuluu rypsiöljypohjaisia ja kasvisteroleita sisältäviä levitteitä, jotka vähentävät tehokkaasti, pysyvästi ja turvallisesti veren LDL-kolesterolia.

Levitteiden teho perustuu niiden jokapäiväiseen ja riittävään käyttöön. Kolesterolitason laskun kannalta edullinen vaikutus saavutetaan nauttimalla päivittäin 1,5-3,0g kasvisteroleja, joka tarkoittaa 20-30g eli noin 4-6 teelusikallista Keiju Alentajaa vuorokaudessa.

Säännöllinen ja riiittävä kasvisterolituotteiden käyttö voi laskea veren LDL-kolesterolia jopa 7-12,5 prosenttia 2-3 viikon kuluessa. Jatkuvalla käytöllä saavutettu hyöty säilyy. 

Kasvisterolien on osoitettu vähentävän veren kolesterolitasoa osana terveellistä elämäntapaa sekä monipuolista ja tasapainoista ruokavaliota, joka sisältää säännöllisesti kasviksia ja hedelmiä.

Kolesterolia alentavaa lääkitystä käyttävien tulisi keskustella tuotteen käytöstä hoitavan lääkärin kanssa ennen käytön aloittamista. Tuotetta ei suositella raskaana oleville ja imettäville naisille tai alle 5-vuotiaille lapsille. Tuotetta ei ole tarkoitettu henkilöille, joiden ei ole tarpeen seurata verensä kolesterolitasoja. Lisättyjä kasvisteroleja ei tulisi nauttia enemmän kuin 3 grammaa päivässä.

Lue lisää www.alentaja.fi


Taustaa:
1) Vartiainen E ym. FINRISKI-tutkimus: Väestön kolesterolitaso on vuosikymmenien laskun jälkeen kääntynyt nousuun. Suomen Lääkärilehti 2012 35(67): 2364-2368.
2) Dyslipidemiat. Käypä Hoito-suositus. Suomalaisen Lääkäriseura Duodecimin ja Suomen Sisätautilääkärien Yhdistys ry:n asettama työryhmä. Helsinki: Suomalainen Lääkäriseura Duodecim, 2013. Saatavilla internetissä: www.kaypahoito.fi.
3) Ravinto sydänterveyden edistämisessä. Suomen Sydänliitto ry, 2011.
4) Diabeetikon ruokavaliosuositus 2008. Suomen Diabetesliitto ry, 2008.
5) European Food Safety Authority: Plant Stanols ja Plant Sterols and Blood LDL-Cholesterol, The EFSA Journal (2009) 1175, 1-9.
6) Komission asetus (EU) N:o 686/2014. Euroopan unionin virallinen lehti 21.6.2014.
MAINOS
Lue myös:

MAINOS