MAINOS

Alzheimerin taudin lääkehoidon seurantaan enemmän huomiota

[ILMOITUS] Lääkehoito on tänä päivänä olennainen osa Alzheimer-potilaan hoitokokonaisuutta. Lääkehoidon avulla useimpien potilaiden sekä hänen läheistensä elämää voidaan helpottaa merkittävästi. Hoidon onnistumisen kannalta lääkkeiden soveltuvuuden, tehon ja sairauden etenemisen seuranta on hyvin keskeisessä asemassa. Tämä ei kuitenkaan aina toteudu Suomessa optimaalisella tavalla.
Alzheimer-potilaan kokonaisvaltaiseen hoitoon kuuluvat lääkehoito, perustarpeista huolehtiminen ja kuntoutus. Sairauden hoidossa käytettävienlääkehoitojen avulla voidaan viivästyttää ja lieventää Alzheimerin taudin aiheuttamia oireita. Potilaan kannalta tämä tarkoittaa ennen kaikkea elämänlaadun ja omatoimisuuden ylläpitämistä mahdollisimman pitkään. ”Onnistuneella lääkehoidolla potilaan tila voidaan saada vakiintumaan ja oireita helpotettua, mikä tarkoittaa aktiivisen ja omatoimisen arjen säilymistä. Tämän seurauksena potilaat pystyvät elämään kotona pidempään, eivätkä he välttämättä tarvitse apua normaaliin arkeen”, kertoo geriatrian erikoislääkäri Lauri Seinelä.

Lääkehoidolla saavutettava hyöty riippuu Alzheimerin taudin etenemisasteesta. Vaikka lääkehoito voidaan aloittaa Alzheimerin taudin kaikissa vaiheissa, suurin hyöty lääkehoidosta saadaan, kun se aloitetaan mahdollisimman varhain.


Lääkehoitoja opittu käyttämään paremmin

Alzheimerin tautia on hoidettu lääkehoidoilla vasta suhteellisen vähän aikaa. Nykypäivänä erilaisia vaihtoehtoja on muutamia. Ensimmäiset lääkkeet otettiin käyttöön 1990-luvulla. Ne olivat niin sanottuja asetyylikoliiniesteraasin (AKE) estäjiä, joita käytetään lievän tai keskivaikean Alzheimerin hoitoon. Viimeisin lääkehoito, memantiini, otettiin käyttöön vuonna 2002. Se on kohtalaisen ja vaikean Alzheimerin taudin hoitoon käytetty lääke.

”Viimeisen kahdeksan vuoden aikana Alzheimerin taudin hoitoon ei ole tullut uusia lääkehoitoja. Kehitys on oikeastaan tapahtunut siinä, että vanhoja lääkkeitä on opittu käyttämään eri tavoin. Esimerkiksi AKE-estäjän ja memantiinin yhdistelmähoito on osoittautunut tehokkaaksi vaihtoehdoksi”, Seinelä sanoo. Lääkkeellisiä hoitoja on alettu yhdistää enemmän myös lääkkeettömiin kuntouttaviin hoitoihin.


Lääkehoidon seuranta tärkeää hoidon onnistumisen kannalta

Lääkehoidon tehon ja samalla sairauden etenemisen seuranta on olennainen osa Alzheimer-potilaan hoitoa. Ensimmäiset merkit Alzheimerin taudin etenemisestä liittyvät usein oireiden lisääntymiseen.  ”Jos näyttää siltä, että oireet tulevat takaisin ensimmäisen lääkkeen jälkeen ovat ne sitten mitä tahansa muistiin, selviytymiseen tai käyttäytymiseen liittyviä oireita, niin kannattaa kyllä kääntyä pian lääkärin puoleen. Silloin lääke voidaan vaihtaa tai siihen voidaan lisätä toinen lääke, jolloin kyseessä on yhdistelmähoito”, Seinelä toteaa.

”Jos lääkehoidon tehoa ja toimivuutta seurataan säännöllisesti ja hoitoa muutetaan tarpeen mukaan, niin yleensä myös potilaan kokonaisseuranta toimii. Jos lääkehoidon seurannassa on puutteita, ovat muutkin asiat yleensä retuperällä. ”Lääkehoitojen lisäksi kokonaisvaltaiseen seurantaan kuuluu myös muun muassa liikuntakyvyn, ravitsemustilan, mielialan ja kotona asumisen turvallisuuden huomioiminen.


Seuranta ei toteudu toivotulla tavalla

Lääkehoidon seuranta ei tällä hetkellä toteudu Suomessa optimaalisella tavalla. Asiantuntijan mukaan osa haasteista on potilaslähtöisiä ja osa liittyy terveydenhuollon hoitoketjun toimivuuteen.

Ensinnäkin potilaat tai heidän läheisensä eivät välttämättä havaitse oireiden pahentumista tai viesti niistä riittävästi eteenpäin. Näin taudin etenemistä ja hoidon tehostamistarpeita on vaikeampi seurata. Haasteellisimpia ovat yksinelävät. ”Kaikkein kriittisimpiä tapauksia ovat ne potilaat, jotka asuvat yksin kotona, ja joiden on vaikea saada apua tai läheisen tukea. Hoitohenkilökunnan rooli oireiden ja taudin etenemisen tarkkailussa korostuu tällöin merkittävästi.”

Seurantaan liittyviä haasteita riittää myös terveydenhuollossa. Yksi keskeisimmistä ongelmakohdista liittyy Seinelän mukaan siihen, kun potilaan hoitovastuutaudin toteamisen jälkeen siirtyy erikoislääkäriltä, kuten geriatrilta tai neurologilta, terveyskeskuslääkärille.” Tässä syntyy ongelmakohta, jolloin lääkehoitojen tehon ja toimivuuden seuranta heikkenee valitettavan usein ja lääkkeen haittavaikutusten tunnistaminen, tehon havainnointi ja sitä kautta hoidon tehostaminen on paljon sattumanvaraisempaa. Esimerkiksi lääkehoitojen muuttaminen voi olla omalääkärille haasteellista, vaikka muuten potilaan hoidossa ei olisikaan ongelmia. Ei ehkä tunneta hoitomahdollisuuksia ihan niin hyvin, jotta uskallettaisiin tehdä muutoksia alkuperäiseen hoitosuunnitelmaan”, Seinelä kertoo.


Seurannan merkitys korostuu tulevaisuudessa

Alzheimerin taudin lääkehoitojen seurantaan tulisi tulevaisuudessa kiinnittää yhä enemmän huomiota. Muistisairaudet yleistyvät sitä mukaa kun ikääntyvän väestön määrä lisääntyy. Toimivamman seurannan hyötyjä voidaan tarkastella sekä yhteiskunnalle syntyvien kustannusten että yksilön näkökulmasta. ”Hyvällä hoidolla ja potilaan voinnin tehokkaalla tarkkailulla voimme pitkittää potilaan itsenäistä elämää kotona. Muistisairaudet ovat nimenomaan yleisin syy ennenaikaiseen laitoshoitoon joutumiseen, mikä on kuitenkin yhteiskunnan kannalta se kalliimpi vaihtoehto”, Seinelä toteaa.

Lue aiheesta lisää www.alzheimerinfo.fi verkkopalvelusta.

Alzheimerin tauti

• Alzheimerin tauti on aivoja rappeuttava sairaus, jonka yleisyys kasvaa voimakkaasti iän myötä.
• Suomessa on arviolta 120 000 henkilöä, jotka kärsivät jonkinasteisesta dementiasta
• Kaikista dementiasta kärsivistä noin 80 prosentilla on Alzheimerin tauti, osalla yhdessä muiden aivosairauksien kanssa.
• Vaikka Alzheimerin taudin varsinaista syytä ei tiedetä, tunnetaan erilaisia riskitekijöitä, jotka lisäävät todennäköisyyttä sairastua. Ikä ja monet elämäntapoihin liittyvät tekijät lisäävät myös vaaraa sairastua Alzheimerin tautiin.
• Alzheimerin taudin oireita voidaan lievittää lääkkeillä. Nämä lisäävät keskittymiskykyä, kohentavat toimintakykyä ja vähentävät käytösoireita.

Lue lisää www.alzheimerinfo.fi

Näitä luetaan!

 1. 1

  Markku, 57, elää 960 eurolla kuukaudessa – sitten välähti: metsästä löytyi tulonlähde, josta voi irrota pari tonnia rahaa

 2. 2

  Enää sata jäljellä! Joonas Mäkipelto on lähellä uskomatonta leuanvedon ME-tulosta

 3. 3

  12 TUNNIN ISTV LIVE: Joonaksen tähtäimessä on raju leuanvedon ME-tulos

 4. 4

  Sunny Car Centerin mainostolppa oli alusta asti susi – jo rakennusvaiheessa tehtiin kohtalokas virhe

 5. 5

  Joonas Mäkipelto teki leuanvedon uskomattoman uuden ME-tuloksen – urakka jatkuu kivuista huolimatta

 6. 6

  Fitness-kaunotar jakaa lähes miljoonalle seuraajalleen rohkeita treenivideoita ja paljastavia kuvia – yksi video oli Instagramille liikaa

 7. 7

  Therese Johaugin avopuolison outo käytös tiedotustilaisuudessa herätti norjalaislehden huomion

 8. 8

  Lidlin parkkimerkki herätti kysymyksen – ”Mihin isä pysäköi?”

 9. 9

  Kommentti: Therese Johaugin tapauksen heikoin lenkki pysyttelee hiljaa julkisuudessa

 10. 10

  Mies asteli Turun poliisiasemalle löytämänsä käsikranaatin kanssa – tilat evakuoitiin, Puolustusvoimat paikalle

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Yksityiskohta Therese Johaugin ulkonäössä herättää ihmetystä: ”Ei ole fiksua...”

 2. 2

  Vuokran jälkeen käteen 2800 €/kk – isä työtön, äiti omaishoitaja: näin kuusihenkinen Mäkisen perhe selviytyy

 3. 3

  Aiotko hyödyntää vanhan lain porsaanreiän? Viimeiset mahdolliset päivät käsillä nyt – koskee kaikkia ennen 19.1.2013 myönnettyjä ajokortteja

 4. 4

  Therese Johaugin avopuolison outo käytös tiedotustilaisuudessa herätti norjalaislehden huomion

 5. 5

  Illuusio naisen reisistä leviää vauhdilla netissä – kun kuvan jujun tajuaa, sitä ei enää voi nähdä väärin

 6. 6

  TS: Teinipojat heittivät tulikuumaa vettä tyttöjen päälle – teolla karmivat seuraukset

 7. 7

  Saara Aalto paljasti seuraavan X Factor -kappaleensa – esittää 740 miljoonaa katselukertaa keränneen megahitin

 8. 8

  Nuorelle naismiljonäärille 32000 euron sakot – kärähti huumeista, säilytti huolimattomasti aseita

 9. 9

  Salkkarien tropiikkilavasteet naurattavat – Tuottajakin riemastui: ”On sitä merta vähän sävytetty...”

 10. 10

  Video: Patrik Laine NHL:n maalipörssin kärkeen! Suomalaistykin kaksi osumaa upottivat Dallasin

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Poista tämä ruksi – tai muuten Google tuntee nettihistoriasi nimelläsi

 2. 2

  Oppilas latasi videon nettiin, opettajasta välittömästi seksisymboli – onko Oksana maailman kuumin matikan maikka?

 3. 3

  Vuokran jälkeen käteen 2800 €/kk – isä työtön, äiti omaishoitaja: näin kuusihenkinen Mäkisen perhe selviytyy

 4. 4

  Illuusio naisen reisistä leviää vauhdilla netissä – kun kuvan jujun tajuaa, sitä ei enää voi nähdä väärin

 5. 5

  Saara Aalto sekosi riemusta – X Factorin juontajalta huvittava kommentti

 6. 6

  Aiotko hyödyntää vanhan lain porsaanreiän? Viimeiset mahdolliset päivät käsillä nyt – koskee kaikkia ennen 19.1.2013 myönnettyjä ajokortteja

 7. 7

  Yhdestä urheilumaailman kuuluisimmasta skandaalista pian 23 vuotta – mitä osapuolille kuuluu nykyään?

 8. 8

  Ritva löysi hylätystä varastosta yllätyksen: ”Vieläkin menee kylmät väreet, kun ajattelen asiaa”

 9. 9

  Pellejen pelottelu kostautui Kalliossa – johti yhteenottoon vastaantulijan kanssa

 10. 10

  Helsinkiläismies pääsi huijauksella jatkoon Talent Suomessa – ”Missä tässä on se talentti?”

 11. Näytä lisää

Tuoreimmat Alzheimer

Näitä luetaan!

 1. 1

  Markku, 57, elää 960 eurolla kuukaudessa – sitten välähti: metsästä löytyi tulonlähde, josta voi irrota pari tonnia rahaa

 2. 2

  Enää sata jäljellä! Joonas Mäkipelto on lähellä uskomatonta leuanvedon ME-tulosta

 3. 3

  12 TUNNIN ISTV LIVE: Joonaksen tähtäimessä on raju leuanvedon ME-tulos

 4. 4

  Sunny Car Centerin mainostolppa oli alusta asti susi – jo rakennusvaiheessa tehtiin kohtalokas virhe

 5. 5

  Joonas Mäkipelto teki leuanvedon uskomattoman uuden ME-tuloksen – urakka jatkuu kivuista huolimatta

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Yksityiskohta Therese Johaugin ulkonäössä herättää ihmetystä: ”Ei ole fiksua...”

 2. 2

  Vuokran jälkeen käteen 2800 €/kk – isä työtön, äiti omaishoitaja: näin kuusihenkinen Mäkisen perhe selviytyy

 3. 3

  Aiotko hyödyntää vanhan lain porsaanreiän? Viimeiset mahdolliset päivät käsillä nyt – koskee kaikkia ennen 19.1.2013 myönnettyjä ajokortteja

 4. 4

  Therese Johaugin avopuolison outo käytös tiedotustilaisuudessa herätti norjalaislehden huomion

 5. 5

  Illuusio naisen reisistä leviää vauhdilla netissä – kun kuvan jujun tajuaa, sitä ei enää voi nähdä väärin

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Poista tämä ruksi – tai muuten Google tuntee nettihistoriasi nimelläsi

 2. 2

  Oppilas latasi videon nettiin, opettajasta välittömästi seksisymboli – onko Oksana maailman kuumin matikan maikka?

 3. 3

  Vuokran jälkeen käteen 2800 €/kk – isä työtön, äiti omaishoitaja: näin kuusihenkinen Mäkisen perhe selviytyy

 4. 4

  Illuusio naisen reisistä leviää vauhdilla netissä – kun kuvan jujun tajuaa, sitä ei enää voi nähdä väärin

 5. 5

  Saara Aalto sekosi riemusta – X Factorin juontajalta huvittava kommentti

 6. Näytä lisää

MAINOS