ILMOITUS - Kaikki tämän osion artikkelit ovat ilmoittajan mainosaineistoa
ILMOITUS

Virtuaalitodellisuus on jo todellisuutta

ILMOITUS Tieteisleffoista tuttu teknologia on jo osa monen olohuonetta. Peli- ja viihdekäytön lisäksi VR tarjoaa monenlaisia mahdollisuuksia myös hyötykäyttöön.
Taivas on syvän sininen, rinne kimaltaa auringonkilossa ja taivaanrannassa siintää lumihuippuisia vuoria. Vauhti kiihtyy ja tuntuu jo mahanpohjassa. Tiukka kurvi, puuteri pöllyää. Hyppyri! Lasit päästä, kuulokkeet pois. Kauppakeskuksen häly palaa tajuntaan, mutta mieli jää alppirinteen laskuihin ja nousuihin. Tätä on virtuaalitodellisuus.

Uusi vanha tekniikka

Sami Aavikko, DNA:n kuluttajamyynnin johtaja, on kiinnostunut uudesta tekniikasta sekä ammatillisesti että harrasteena. Aavikko seuraa tarkasti tekniikan trendejä ja etsii jatkuvasti uutuuksia sekä myyntiin että omien sanojensa mukaan “käpisteltäväksi”. Tätä kautta Aavikko on tutustunut myös erilaisiin tapoihin luoda virtuaalitodellisuutta eli VR:ää.

“Virtuaalitodellisuus on ihmisille keino paeta nykytodellisuudesta esimerkiksi rentoutuakseen. Mitä aidommin se voidaan tehdä, sitä paremmin se palvelee tätä käyttötarkoitusta. VR:n kautta voidaan tarjota sellaisia kokemuksia, joita muuten ei missään tapauksessa voisi kokea”, Aavikko kuvaa. Mitään uuttahan tässä ei ole. Kirjat, elokuvat ja pelit ovat jo vuosikausia maalailleet maailmaa, jossa elämyksiä ja jännitystä haetaan pikseliulottuvuuksista. Kulloinenkin tekniikka on määritellyt, mihin todellisuuden rajat milloinkin on vedetty.

Kovia kokemuksia

Halu kokea jotain ennen kokematonta ei ole muuttunut vuosien saatossa. Saavuttamattoman saavuttamiseen tarvittava tekniikka sen sijaan on. Yksinkertaisimmillaan VR-kokemuksen luomiseen riittää pahvinen kehys, jolloin oma älyluuri luo illuusion 360 asteen näkökentästä ja liikkeestä. Huomattavasti vaikuttavammaksi elämys muuttuu oikeiden VR-lasien kanssa.

Parhaaksi VR-kokemuksekseen Aavikko nimeää DNA:n oman Alppisimulaattorin. Vaikka terävä videokuva on kuvattu 360 asteen kameralla ja simulaattori on varustettu liikettä mallintavalla jalustalla, Aavikko ihastui ennenkaikkea elämyksen puhtauteen: “Vaikuttavuus perustuu nimenomaan äärimmäiseen yksinkertaisuuteen ja täysin odottamattomaan ja ennalta-arvaamattomaan kokemukseen.” Alppisimulaattorissa kokija heitetään alppihiihtäjän monoihin ja annetaan rinteen viedä. Voisikin sanoa, että kokemus on huippuluokkaa.

Enemmän kuin viihdettä

Viihde ja elämyksellisyys ovat virtuaalitodellisuusteollisuuden ajavat voimat. Tarjolla on pelejä sekä videoita konserteista ja eri urheilulajeista. Hyötykäyttö tekee kuitenkin vahvasti tuloaan: “Etäpalaverit saavat aivan uuden ulottuvuuden, kun lasien kautta osallistujat voivat istua vierekkäin palaverihuoneessa, vaikka ovat oikeasti missä päin maailmaa tahansa. Palaverissa voi katsoa juuri sitä asiaa, sitä ilmettä jota haluaa”, Aavikko kuvailee mahdollisuuksia. Tilojen hahmottaminenkin helpottuu, kun myytävänä olevaan asuntoon tai lomareissun hotelliin voi tutustua etukäteen. VR-tarjoaa myös esimerkiksi liikuntarajoitteisille mahdollisuuden simuloidusti kokea asioita ja paikkoja, joiden kokeminen muuten olisi vaikeaa tai jopa mahdotonta.

Uusi tekniikka jakaa vielä mielipiteitä. Jotkut pelkäävät, ihmisten uppoutuvan keinotekoiseen maailmaan ja unohtavan sosiaaliset kontaktit. Tekniikan kehittyessä VR:ään tulee mukaan kuitenkin sosiaalinen puoli. Pilvilinnoihin pääsee vaeltamaan kaverin kanssa ja sukukokouksiin osallistumaan toiselta puolelta maapalloa. VR:ää ei kehitetä korvaamaan todellisuutta, vaan laajentamaan sitä.

Ei huomenna, vaan tänään

Kaikki tämä kuulostaa utopistiselta, mutta VR:n tulo olohuoneisiin on jo lähellä. Tähän uskoo myös Aavikko: “Näyttää siltä, että sisällön kuvaamiseen tarkoitettu 360 kamerateknologia on jonkinlaisen läpimurron kynnyksellä, ja vuoden päästä näitä kameroita olisi jo useampi myynnissä kuluttajille.” Laitteiden yleistyminen lisää sisältötarjontaa, mikä taas ruokkii laitteiten myyntiä.

Viiden tai kymmenen vuoden päästä tekniikka on kehittynyt jo siihen pisteeseen, että VR on mukana niin arjessa kuin juhlassakin. Live-urheilulähetyksiin voi osallistua kotoa ja sosiaaliseen mediaankin saa kirjaimellisesti uuden ulottuvuuden: “Voit aidosti tavata ihmisiä Facebook-maailmassa kotisohvalla istuen tai jutustella vanhojen tuttujen kanssa”, Aavikko maalailee. Ihan vielä ei olle tässä pisteessä, mutta odottavan aika ei ole pitkä. Virtuaalijunaan voi hypätä jo nyt, eikä lippukaan enää maksa maltaita.

Lue lisää mobiilista elämäntavasta DNA Appisesta ››
ILMOITUS