Tietoturva

Valikko

Social engineering: mitä se on?

Luvaton tunkeutuminen tietojärjestelmään ei välttämättä edellytä tietokoneen avulla tehtyä murtoa, vaan muitakin keinoja käytetään. Taitava hämärämies voi käyttää hyväkseen erilaisia taivuttelu- ja hämäystekniikoita saadakseen yrityksen varomattoman työntekijän avaamaan pääsyn luottamuksellisiin tietoihin.
Tietomurroista puhuttaessa tarkoitetaan yleensä sähköisesti toteutettua luvatonta tunkeutumista tietojärjestelmään. Pari viikkoa sitten otsikoissa oli vantaalaiskaksikko, joka ennätti murtautua satoihin kohteisiin ennen kiinnijäämistään.

Huomattavasti vähemmälle huomiolle ovat jääneet tapaukset, joissa yrityksen tärkeitä tietoja on päässyt vääriin käsiin muilla tavoin. Sen lisäksi, että työntekijät voivat vuotaa tietoja omasta tahdostaan, heitä voidaan myös huijata tai suostutella luovuttamaan niitä ulkopuolisille.

Selvähän se, ettei näistä tapauksista juuri puhuta: kohteena on miltei poikkeuksetta suuri yritys, joka pelkää kasvojensa menettämistä ja julkisuuskuvansa tahriintumista. Silti tapauksia sattuu etenkin suuressa maailmassa, jopa niin, ettei kohdeyhtiö edes tiedä joutuneensa uhriksi.

Työntekijään voidaan urkkimismielessä vaikuttaa lukemattomilla tavoilla, mutta tavoite on aina sama: saada hänet antamaan sellaista tietoa, joka avaa tunkeutujalle pääsyn yrityksen tietojärjestelmään.

Englanniksi näitä keinoja kutsutaan nimellä social engineering. Suomen kieleen ei vielä ole vakiintunut ilmiötä tarkoittavaa sanaa. Tuoreessa tietomurtoja käsittelevässä kirjassa Hakkeroinnin torjunta - Uusimmat salaisuudet ja ratkaisut käytetään termiä taivuttelumenetelmä, joka ei kuitenkaan kata kaikkia social engineering -hyökkäysten osa-alueita.

Mennäänkö ovesta...

Yhden määritelmän mukaan social engineering -termi laajemmassa merkityksessään käsittää fyysisen puolen, siis sen, missä tietojen hankinta tapahtuu, ja psykologisen puolen eli tavan, jolla ne saadaan.

Tyypillisesti yritysten tietoturva-ajattelussa panostetaan fyysisen puolen uhkilta suojautumiseen. Järjestelmän suojana on laitteita ja ohjelmia, joiden tarkoituksena on pitää ulkopuoliset yritysverkon ja yrityksen toimitilojen ulkopuolella.

Tässä suhteessa parantamisen varaa olisi paljon. Suomalaisyrityksiinkin saattaa asiaankuulumaton onnistua lampsimaan sisään pääoven kautta. Mukaan voi tarttua salasanoja tai vaikka kannettava tietokone.

- Luulen, että monissa suomalaisyrityksissäkin menee ihan täydestä, kun kävelee sisään puhelinyhtiön lippalakki päässä, latelee tekniseltä kuulostavia termejä ja selittää jotakin toimimattomista yhteyksistä, sanoo Cygaten verkkoasiantuntija Mikko Tammiruusu.

Tammiruusun mielestä kunnollisten tietoturvakäytäntöjen käyttöönotto on toimivan tietoturvan ehdoton edellytys.

- Tietoturvakoulutus on nykyisin liian laitekeskeistä. Ilman kunnollista ja toimivaa tietoturvapolitiikkaa työntekijät eivät tule ajatelleeksi turvallisuuteen liittyviä asioita, Tammiruusu toteaa.

Tammiruusun mukaan erityisen alttiita urkkijoille ovat yliopistot, joissa ihmisiä liikkuu paljon eikä kulunvalvonta ole aina kovin tehokkaasti toteutettu.

...vai kilautetaanko kaverille?

Social engineering -termin suppeampi merkitys käsittää psykologiset vaikuttamiskeinot. Järjestelmän tietoja mielivällä on käytettävissään erilaisia urkkimistapoja, joiden teho perustuu ihmisen luontaisiin taipumuksiin, kuten haluun miellyttää toisia.

Krakkeri voi esimerkiksi hankkia tietoonsa yritysjohtoon kuuluvien nimiä. Sitten hän voi soittaa alemmassa asemassa olevalle yhtiön työntekijälle ja esitellä itsensä liikematkalla olevaksi johtajaksi joka tarvitsee nopeasti vaikkapa jonkin salasanan, joka on päässyt unohtumaan.

Halu miellyttää johtavassa asemassa olevaa sekä toisaalta toivo oman aseman paranemisesta pomolle tehdyn palveluksen seurauksena voivat saada työntekijän luovuttamaan arkaluontoistakin tietoa.

Joskus pelkkä ystävällinen puhe tai imartelu saattaa antaa avaimet yrityksen kaikkein pyhimpään. Toisaalta tunkeutuja voi tekeytyä tietämättömäksikin, jolloin uhri "pääsee auttamaan" häntä.

Reverse social engineering

Murtautujalle urkkiminen ei kuitenkaan ole aivan riskitöntä; liika uteleminen tai ylenpalttinen lipevyys voi herättää epäilyksiä.

Turvallisempi, joskin samalla paljon työteliäämpi tapa kalastaa tietoja on kääntää psykologinen asetelma ylösalaisin. Murtomies voi järjestelmään päästyään hankkiutua asemaan, jossa hänen ei tarvitse urkkia tietoja, vaan työntekijät ottavat häneen yhteyttä.

Tietomurroista kirjoittava Rick Nelson on esittänyt tekstissään Methods of Hacking: Social Engineering esimerkin, jossa hän esittelee käänteisen taivuttelumenettelyn (reverse social engineering) kolme vaihetta. Murtomies on ensin pääsyt käsiksi työntekijän työasemaan ja ujuttanut siihen jotakin, joka saa koneen näyttämään epäkuntoiselta. Nelson kutsuu tätä toimintaa sabotaasiksi.

Tunkeutuja huolehtii siitä, että sabotaasin uhri ottaa ongelman huomattuaan yhteyttä juuri häneen. Sen hän voi tehdä esimerkiksi jättämällä sopivasti käyntikorttinsa uhrin löydettäväksi tai lisäämällä yhteystietonsa työaseman näyttämiin virheilmoituksiin. Tämä osa on mainostaminen.

Kolmas vaihe, auttaminen, onkin jo varsin helppo toteuttaa, koska tunkeutuja itse on ongelman tietoisesti luonutkin. Autettava tuumaa, että tunkeutuja ilmeisesti osaa korjata ongelman ja antaa tälle auliisti käyttäjätunnuksensa ja salasanansa. Näin hämärämies on päässyt järjestelmään.

Miksi social engineering?

Taivuttelu-, huijaus- ja hämäyskeinojen käyttö on krakkerille monella tavoin houkuttelevampaa kuin "perinteisten" tietomurtojen tekeminen.

Ensinnäkin yritykset, ainakin suuret ja murtomiehen kannalta houkuttelevat sellaiset, suojaavat nykyisin verkkonsa muun muassa palomuureilla ja tunkeutumisen tunnistavilla IDS-järjestelmillä. Tietomurtojen tekeminen vaatii siis teknistä osaamista.

Toiseksi, vaikka krakkerilla olisi taito murtautua yrityksen sisäiseen verkkoon, saattaa olla helpompaa ja huomattavasti nopeampaa hankkia tarvittava tieto yksinkertaisesti soittamalla kohdeyritykseen ja pyytämällä sitä.

Social engineering -hyökkäyksen onnistuminen ei myöskään ole riippuvainen siitä, minkälaisia laitteita ja mitä käyttöjärjestelmiä kohteessa käytetään. Siksi tällaiset hyökkäykset ovat sähköisiä tietomurtoja vaikeampia torjua ja havaita.

Mikä neuvoksi?

Tammiruusun mukaan social engineering on tietoturvariski myös Suomessa, vaikka paljon suurempaa uhkaa tällä hetkellä edustavatkin helppokäyttöisillä työkaluohjelmilla toteutettavat palvelunestohyökkäykset.

Hän pitää todennäköisenä sitä, että taivuttelu- ja huijausmenetelmillä voisi päästä pitkälle siinä tietoturvatilanteessa, jossa suomalaiset yritykset tällä hetkellä ovat.

Yrityksen tietoturvan heikoin lenkki on ihminen; parhaillakaan laitteilla ja ohjelmistoilla ei voida toteuttaa tehokasta tietoturvaa, jos työntekijöillä ei ole selvää kuvaa siitä, miten asiat pitäisi hoitaa.

Erityisen tärkeitä oikeat toimintatavat ovat suurissa yrityksissä, joissa henkilökuntaan kuuluvat eivät tunne toisiaan. Juuri isoihin yrityksiin social engineering -hyökkäykset suunnataankin.
Siksi tärkeintä olisikin luoda selkeä tietoturvakäytäntö, jota jokainen työntekijä myös noudattaa.

Kaiken laiteturvallisuuden lisäksi varovaisuus pitäisi ulottaa ihmisiin. Kuten Nokiaankin aikoinaan murtautunut krakkeri Kevin Mitnick on todennut, tietoturvateknologiaan voi upottaa kokonaisen omaisuuden, mutta silti järjestelmä on altis urkkijalle.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Kari-Pekka Kyröltä paljastus Norjasta 16 vuoden takaa Ylen Perjantaissa

  2. 2

   HS: Pakastepizzat jäävät kakkoseksi - näitä Suomi nykyään hamstraa perjantaisin kaupasta

  3. 3

   Salkkarit-kaunotar Jasmin itsevarmana paljastavassa kuvassa: “Kukaan ei voi olla kuin minä”

  4. 4

   4 asiaa, jotka kehossasi tapahtuvat, kun skippaat suihkun kahtena päivänä

  5. 5

   Oliko tämä kuva pelkkää lavastusta? Rami Adham: ”Pikkaisen liioiteltiin” – yhteistyötaho ihmetteli käytöstä Syyriassa

  6. 6

   Toistaako Teemu Selänne ”nolon temppunsa”?

  7. 7

   Tässä on Eurojackpotin oikea rivi – kierroksella yksi täysosuma

  8. 8

   Suomalaishiihtäjien käyttämä kohumetodi aiheuttaa taas porua: ”Ennen kaikkea eettinen kysymys”

  9. 9

   Poliisi tuli paikalle seksin ja huumeiden toivossa – italialainen satanistipankkiiri tappoi ja yritti hävittää ruumiin hapolla

  10. 10

   Kun naisetkin näyttivät halunsa – 60-luvun eroottinen kohuelokuva tänään tv:ssä: ”Yhä raikas ja suloisen naiivi ”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Suomalaiset tulevat nielemään sen...” HS paljasti hyväntekijänä esiintyneen ”lelusalakuljettaja” Rami Adhamin karut viestit

  2. 2

   Kaksi pelleä otettiin kiinni Espoossa – poliisi lätkäisi sakot

  3. 3

   Lihaskimppuna tunnettu Musta Barbaari lopetti treenaamisen – julkaisi kuvan hurjasta muodonmuutoksesta

  4. 4

   Kolmevuotias valitsi itse vaatteensa tarhakuvaan – lopputulos räjäytti internetin

  5. 5

   Iso poliisioperaatio Vantaan Kivistössä – kerrostalon asukkaita evakuoidaan

  6. 6

   Toimi näin, jos kohtaat pelottavan pellen – ”Tahallinen pelottelu yleisellä paikalla on rikos”

  7. 7

   Marja Hintikalla kiusallinen tilanne uimahallissa – joutui nakuna yleiselle allasosastolle

  8. 8

   Oletko havainnut hitautta netissä? Meneillään on suuri verkkohyökkäys

  9. 9

   ”Tietyt asiat eivät sovi lasten silmille” – Norjan hiihtäjien huoltorekassa salainen lääkintähuone

  10. 10

   Olivia vuokrasi kotinsa Airbnb:n kautta – unelma osoittautui täystuhoksi: ”Romahdin polvilleni”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuliko puhelu tuntemattomasta numerosta? Nerokkaalla kikalla voit selvittää sen ilmaiseksi

  2. 2

   Lahtelaiskoulu kohun keskellä: Nyt puhuu luokassa raivonnut opettaja – loukkauksia koko syksyn ajan

  3. 3

   Lidl, Citymarket, Prisma... Testi paljasti hurjat maku- ja hintaerot paistopisteiden herkuissa

  4. 4

   Dementian ensimmäiset varoitusmerkit ovat salakavalia – tunnista nämä 11 oiretta

  5. 5

   Saara Aalto teki sen taas! Räväkkä ja villi show vakuutti X Factor -tuomarit – ”Olen sanaton”

  6. 6

   KL: Hallitus aikoo lakkauttaa autoveron – kilometrikorvaukset pois

  7. 7

   3 956 €/kk, 3 826 €/kk... – näissä ammateissa on lyhyt koulutus ja töitä tarjolla

  8. 8

   Sharon Osbourne teki emämokan kuuluttaessaan Saara Aallon lavalle – Twitter räjähti tuomarin sekoilusta

  9. 9

   Luulitko että korttisi on voimassa vielä kymmeniä vuosia? Näin ajo-oikeuksia ryhdytään nyt muuttamaan takautuvasti

  10. 10

   Therese Johaugin dopingkärystä paljastui taas kummallinen yksityiskohta

  11. Näytä lisää

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Kari-Pekka Kyröltä paljastus Norjasta 16 vuoden takaa Ylen Perjantaissa

  2. 2

   HS: Pakastepizzat jäävät kakkoseksi - näitä Suomi nykyään hamstraa perjantaisin kaupasta

  3. 3

   Salkkarit-kaunotar Jasmin itsevarmana paljastavassa kuvassa: “Kukaan ei voi olla kuin minä”

  4. 4

   4 asiaa, jotka kehossasi tapahtuvat, kun skippaat suihkun kahtena päivänä

  5. 5

   Oliko tämä kuva pelkkää lavastusta? Rami Adham: ”Pikkaisen liioiteltiin” – yhteistyötaho ihmetteli käytöstä Syyriassa

  6. Näytä lisää
  1. 1

   ”Suomalaiset tulevat nielemään sen...” HS paljasti hyväntekijänä esiintyneen ”lelusalakuljettaja” Rami Adhamin karut viestit

  2. 2

   Kaksi pelleä otettiin kiinni Espoossa – poliisi lätkäisi sakot

  3. 3

   Lihaskimppuna tunnettu Musta Barbaari lopetti treenaamisen – julkaisi kuvan hurjasta muodonmuutoksesta

  4. 4

   Kolmevuotias valitsi itse vaatteensa tarhakuvaan – lopputulos räjäytti internetin

  5. 5

   Iso poliisioperaatio Vantaan Kivistössä – kerrostalon asukkaita evakuoidaan

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Tuliko puhelu tuntemattomasta numerosta? Nerokkaalla kikalla voit selvittää sen ilmaiseksi

  2. 2

   Lahtelaiskoulu kohun keskellä: Nyt puhuu luokassa raivonnut opettaja – loukkauksia koko syksyn ajan

  3. 3

   Lidl, Citymarket, Prisma... Testi paljasti hurjat maku- ja hintaerot paistopisteiden herkuissa

  4. 4

   Dementian ensimmäiset varoitusmerkit ovat salakavalia – tunnista nämä 11 oiretta

  5. 5

   Saara Aalto teki sen taas! Räväkkä ja villi show vakuutti X Factor -tuomarit – ”Olen sanaton”

  6. Näytä lisää