MAINOS


ILMOITUS - Kaikki tämän osion artikkelit ovat ilmoittajan mainosaineistoa
MAINOS

Italialainen veri kiehuu jo - Antti Muurisella on huonoja uutisia Italia-faneille

ILMOITUS Arvokisahuuma on ajanut aiemmin koko italialaisravintolan henkilökunnan ulos juhlimaan. Antti Muurinen uskoo jalkapallon EM-kisojen olevan muiden maiden juhlaa.
Lahden Vapaudenkadulta kantautuu tasainen möykkä. Tai oikeammin kovaääninen, kiihkeä ja loppumaton keskusteluvirta – italiaksi.

Sen lähde löytyy ravintola Mamma Marian keittiöstä. Ohjeet sinkoilevat sinne tänne, kun italialainen henkilökunta selvittelee sangen temperamenttisesti oikeita tilauksia pöytiin. Kokit ovat äänessä, tarjoilijat ovat äänessä, kaikki ovat äänessä.

Mutta tämä on vain arkipäivää. Desibelitasot ja kiihkeys nousevat kokonaan toiselle tasolle 10. kesäkuuta, kun jalkapallon EM-kisat alkavat Ranskassa.

- Pojat odottavat jo innoissaan ensimmäistä peliä. Silloin ilmapiiri täällä muuttuu aika lailla, Mamma Marian osaomistaja Luciano Martins naurahtaa.

Suurin osa ravintolan henkilökunnasta on italialaisia. Muillakin on vahva yhteys tai kontakti saapasmaahan.

Näin ollen EM-kisojen ajaksi valtavaksi kisastudioksi muuttuvassa Mamma Mariassa on tasan yksi mestarisuosikki.

Italia tietysti. Mikään muu ei ole edes vaihtoehto.

Koko henkilökunta ryntäsi ulos!

Martins, 53, on paitsi ravintolayrittäjä, myös jalkapallomies henkeen ja vereen. Pitkään Suomessa asunut Martins on ollut aktiivisesti mukana muun muassa FC Lahden toiminnassa.

Kesä on kuitenkin pyhitetty EM-kisoille. Hän huomauttaa, ettei kestosuosikki Saksalla ja isäntämaa Ranskalla ole kovin vaikeat alkulohkot.

- Monen maan suosikki Hollanti ei ole tällä kertaa mukana. Mutta monesta maasta voi tulla Kreikan tapainen yllättäjä, Martins uskoo luetellen ainakin Ruotsin, Islannin ja Albanian potentiaalisiksi mustiksi hevosiksi.

Entäs sitten Italia? Sen peli ei täysin vakuuttanut karsinnoissa, vaikka voittikin oman lohkonsa.

- Se on totta, Martins nyökkää.

- Mutta koska kyseessä on Italia, meidän sykkeemme alkaa nousta ja pelimme kulkea sitä paremmin, mitä pidemmälle turnaus etenee – jopa finaaliin ja mestaruuteen asti!

Voi kuitenkin olla, että jollain tasolla Martins ei edes toivo Italian Euroopan mestaruutta. Syy on yksinkertainen: hänen henkilökuntansa menisi moisesta täysin sekaisin – aivan kuten kesällä 2006, kun Italia voitti maailmanmestaruuden.

- Silloin koko henkilökunta juoksi välittömästi ulos! Pojat lähtivät lähimmäiseen puistoon juhlimaan mestaruutta, ja hämmästyneet asiakkaat jäivät tänne yksin, huvittunut Martins muistelee.

Sori, Saapasmaa!

Mikäli legendaariselta mestarivalmentaja Antti Muuriselta kysytään, Martinsin ei tarvitse pelätä henkilökuntansa mestaruusreaktioita. Mitään mestaruutta ei kuulemma ole tulossa.

- Niin paljon kuin Lucianoa ja hänen ravintolaansa kunnioitankin, en valitettavasti uskalla luvata heille mestaruusjuhlia, FC Lahdessakin valmentanut Muurinen naurahtaa.

- Mestaruuteen vaadittavat suurpelaajat puuttuvat heiltä tällä hetkellä.

Sen verran valmentajavelho antaa kuitenkin siimaa, että luettelee yllättäjiksi samoja maita kuin Martinskin: Ruotsi, Albania, Kroatia.

- On myös kiinnostavaa nähdä, miten Wales ja Islanti pärjäävät. Kotiyleisö antaa Ranskalle lisäpotkua, ja vaikka aina sanotaan, että jalkapallossa pelataan 90 minuuttia ja lopulta Saksa voittaa, niin heillä on myös Ranskan kanssa kovimmat paineet, Muurinen muistuttaa.

- Sitten on tietysti Espanja – ja tekisi mieli sanoa Belgiakin, heillä on vahva maajoukkue.

ManU aiheutti kaljuuntumista

Muurisen, 62, voi heittämällä laskea Suomen menestyneimpien jalkapallovalmentajien joukkoon. Seitsemän Suomen mestaruuden taktinen nero on luotsannut myös A-maajoukkuetta.

Iloisen ja hyökkäävän pelitavan nimeen aina vannonut Muurinen on nyttemmin vetäytynyt aktiivivalmennuksesta. Hän luotsaa silloin tällöin kotiseuraansa Kontulan Urheilijoita – mutta seuraa herkeämättä kuningaslajia ja sen Euroopan pääsarjoja.

- Kyllähän mä seuraan, seuraan tosi paljon. Viime aikoina nämä vähäiset hiukseni ovat harventuneet entisestään, kun olen katsellut ManU:n touhua, hän huokaa viitaten Manchester Unitedin odotettua heikompaan kauteen.

Toisaalta taas superyllättäjä Leicesterin mestaruus teki hyvää koko Valioliigalle.

- Kyllä, erittäin hyvää. Heidän ansiostaan Chelsea, Arsenal sekä Manchesterin City ja United joutuivat näkemään, että pienemmälläkin budjetilla voi pärjätä. Vanha fraasi hengen voitosta materiasta piti paikkansa.

- Ja ihan samalla tavalla meidän kotimaisessakin pääsarjassa IFK Mariehamn näyttää pelaavan tosi vahvaa kautta.

Muurinen myöntää, että Unitedin tämän kauden konttaus oli hänelle henkilökohtainen kolaus. Hän tunnustaa kannattaneensa Manchesterin punaisia 1960-luvulta lähtien.

- Silloin siellä pelasivat herrat George Bestit ja muut legendat. Se on oikeastaan aika käsittämätönkin juttu, mistä sellainen side syntyy.

Matsin skippaaminen vaatisi häät tai hautajaiset

Mutta vielä Unitedia suurempi intohimo Muurisella on FC Barcelonaan. Espanjan pääsarja ylipäänsä hakkaa hänen mielestään Valioliigan ja kaikki muutkin sarjat 100-0.

- Jos verrataan La Ligaa ja Valioliigaa, niin verrataan Mersua Toyotaan, Muurinen pamauttaa.

- Jalkapallon taso, laatu näyttävyys ja pelaajat ovat Espanjassa ihan omaa luokkaansa. Eikös se kerro jotain, että espanjalaisjoukkueet ovat mukana sekä Mestarien liigan että Eurooppa-liigan finaalissa?

Mutta Mestarien liigan finaalista tulee madridilaisten juhlaa. Euroopan arvostetuimman seurajoukkueen tittelistä taistelevat Atlético ja Real Madrid.

- Pidän sitä kaikesta huolimatta hyvänä näpäytyksenä Barcalle, jonka hyökkäys on ollut ihan superhyvä mutta puolustus täydellistä reikäjuustoa, Muurinen hymähtää.

- Se vain osoittaa sen, että kokonaisuuden täytyy olla kunnossa – kuten Atléticolla ja Leicesterilla on ollut. Aina ei tarvitse olla suurin rahajoukkue pärjätäkseen.

Muurinen naurahtaa, että ”vaatisi vähintään häät tai hautajaiset”, jotta miljoonien jalkapallofanien kuolaama finaali 28. toukokuuta Milanon San Sirolla jäisi näkemättä.

Mutta miten Mestarien liigan finaalissa sitten käy?

- Real olisi varmasti paljon mieluummin kohdannut Barcan tai Bayernin, kuin Atlétion. Niinpä veikkaan yllätystä: Atlético vie!

Katso videolta tunnelmia italialaisravintolasta!

Onko kotisi HD-valmiudessa?

Jos olet päässyt teräväpiirtokuvan makuun, paluuta menneeseen ei ole. Erityisesti urheilulähetyksissä kuvan laatuero on merkittävä. DNA:n HD- eli VHF-antennilla näet antenniverkon teräväpiirtokanavat ja saat täyden hyödyn HD-televisiostasi. Ylen HD-kanavat ovat tänä kesänä täynnä urheilua – jalkapallon EM-kisat kesäkuussa ja Rion olympialaiset elokuussa tarjoavat huikean kattauksen maailman parasta urheilua.

Näin saat teräväpiirtokanavat käyttöösi

Jotta näet teräväpiirtokanavat, tarvitset VHF-antennin ja Antenna Ready HD -hyväksytyn päätelaitteen (digiboksin tai TV:n). Voit myös käyttää vanhaa VHF-antenniasi. Näin testaat itse, onko kotisi HD-valmiudessa: Käännä televisio kanavalle 22. Jos saat näkyviin Yle TV2 HD -kanavan, olet valmis vastaanottamaan koko antennitelevision tarjonnan.

Lue lisää DNA:n HD-antennista täältä!

Tämä sisältö on DNA:n ja Sanoma Content Marketingin tuottamaa mainossisältöä.
MAINOS
Lue myös:

MAINOS