Aslak

Jalkapallo

Valikko

Jalkapallo

Irokeesipäinen ”soturi” nousi Bayernin johtajaksi – vastoin Guardiolan tahtoa

bundesliigan kierroskolumni
Bayernilla on edessään kevään ratkaisupelit, ja niissä johtohahmo on keskustan Arturo Vidal, aggressiivinen ja oivaltava moniosaaja, jota Pep Guardiola ei edes halunnut joukkueeseensa, kirjoittaa Urheilusanomien Bundesliigan kirjeenvaihtaja Johanna Nordling.
Mario Götzen tarjoilema syöttö tuli juuri oikealla vauhdilla, juuri oikealle etäisyydelle. Bayernin numero 23 spurttasi palloa kohti kolmella terävällä askeleella ja sai valtavasti voimaa oikean jalan rintapotkuunsa. Pallo lähti kuin tykinsuusta, maaliin oli matkaa 20 metriä. Pallo osui Hertha-puolustajaan, vaihtoi hieman lentorataansa ja jymähti verkkoon: 1-0.Arturo Vidal syöksyi juhlimaan maaliaan ja sai koko joukkueen kimppuunsa. Kyseessä ei ollut mikä tahansa osuma, vaan erittäin tärkeä avausmaali hankalaksi osoittautuneessa ottelussa kompakteja berliiniläisiä vastaan. Tämä osuma johti Bayernin 2-0-voittoon, ja nyt joukkue voi varmistaa itselleen Bundesliigan mestaruuden ensi viikonloppuna.

Pelin jälkeen sankari Vidal marssi Berliinin olympiastadionin katakombeihin pelkissä alushousuissaan. Ottelussa eniten pallokosketuksia (124) tehnyt ja eniten kaksintaisteluita (16) käynyt chileläinen oli lahjoittanut niin paitansa kuin sortsinsakin juhliville faneille.

Kuva oli symbolinen: Vidal antoi kaikkensa, jopa vaatteensa, jälleen kerran. Näinä ratkaisevina viikkoina, jolloin Bayern halajaa seurahistoriansa toista triplaa, irokeesipäinen, yltä päältä tatuoitu "der Krieger" on Pep Guardiolan tärkein mies.

Ironista, sillä Guardiola ei alunperin edes halunnut Vidalia joukkueeseensa. Juventuksesta viime kesänä 37 miljoonalla eurolla hankittu chileläinen ei täyttänyt katalaanikoutsin ideaalivaatimuksia varsinkaan pallonkäsittelytaitojensa takia. Seurapomot halusivat kuitenkin aggressiivisuutta ja henkistä vahvuutta keskustaan, ja hankkivat Vidalin Guardiolan vastustuksesta huolimatta.


Vielä syyskierroksella täydellisyyden tavoittelija Guardiola hermostui usein Vidalille siitä, ettei tämä sisäistänyt hänen kolmiorakenteista pelitapaansa eikä hakeutunut aina oikeaan kohtaan pelattavaksi. Tästä huolimatta Guardiola peluutti jo syksyllä Vidalia avauksessa lähes joka pelissä. Katalaanikoutsi tunnisti chileläisen merkityksen tehokkaana prässääjänä, kompromissittomana taklaajana, boksista boksiin liikkuvana dynaamisena monitoimikoneena, joka käynnisti hyökkäyksiä ja myös päätti niitä.

Juuri tässä vahvassa box-to-box-roolissaan Vidal on tullut entistä näkyvämmäksi hahmoksi. Nyt kun panoksena ovat pokaalit, hän suorastaan pursuaa peli-iloa ja kunnianhimoa. Välillä tuo kyltymätön halu voittaa kääntyy ylimotivaatioksikin, kuten taannoin Stuttgartissa, jossa Guardiolan oli otettava aggressiivisesti palloihin liusunut irokeesipää kentältä jo 27. peliminuutilla, koska hän oli hyvin, hyvin lähellä toista keltaista korttia.

Ulkoisesti hurjan näköistä, kovaluista Vidalia ei pidä kuitenkaan pelkistää vain aggrotaklaajaksi. Hän on teknisesti taitava, nopea ja oivaltava pelaaja, jonka syöttötaito on hyvä ja laukaisut erinomaisia. Vidalin arvo Bayernille on suuri niin pallottomana kuin pallollisena, minkä lisäksi hän on kentällä joukkueen henkinen vetojuhta esimerkillisen asenteensa ja kylmähermoisuutensa ansiosta.

Mestarien liigan ratkaisevissa otteluissa Juventusta ja Benficaa vastaan Vidal nousi avainrooliin. Dramaattisessa 4-2-voitossa Juvea vastaan hänen pallonryöstönsä 90. minuutilla johti Bayernin jatkoajalle pelastaneeseen 2-2-osumaan. Lisäksi ottelun 4-2-voittomaali lähti Vidalin oivaltavasta, nopeasta pystysyötöstä. Molemmissa Benfica-peleissä hän iski Bayernin avausmaalit, ja müncheniläiset menivät jatkoon 3-2-yhteismaalein.

Myös Saksan cupin välierässä viime viikon tiistaina Vidal oli ratkaiseva mies – ei kuitenkaan maalintekijänä vaan rangaistuspotkun hankkijana. Vaikka Werder-puolustaja ei hipaissutkaan häntä, hän hyppäsi melodramaattisesti ilmaan, ja hankki näin törkeällä filmauksellaan Bayernille rangaistuspotkun kesken bremeniläisten vahvan painostusvaiheen. Thomas Müller sijoitti pallon pilkulta verkkoon 2-0-osumaksi, ja peli oli käytännössä ohi.

Tuo filmaus oli toki törkeä epäurheilijamaisuus ja se aiheutti suurta keskustelua Saksassa, mutta Vidalia se ei hätkäyttänyt. Hän vain naureskeli pelin jälkeen tyytyväisenä kertoessaan joukkuekavereilleen, ettei tilanteessa oikeasti ollut rikettä.

Jalkapallo on tulospeli, jossa vain voittajat muistetaan – tämä on Vidalin ja monen muun hänen kaltaisensa kompromissittoman voittajatyypin näkemys. Varsin köyhissä oloissa kasvanut chileläinen lupasi perheelleen jo 13-vuotiaana elättävänsä heidät jalkapallolla. Tällöin kaikki keinot ovat sallittuja ja pelistä tulee selviytymiskamppailua: juuri tämä asenne on tärkeä osatekijä Vidalin menestyksen taustalla.

Ja juuri tällä asenteella Vidal aikoo johdattaa Bayernin triplaan, ennen kaikkea isokorvaisen hopeapokaalin luo:

– Mestarien liigan voittaminen on Bayernin suuri unelma ja minullekin se olisi suurinta. Aion auttaa joukkuetta kaikin voimin voittamaan sen, Vidal myönsi taannoin Sport1-kanavan haastattelussa.

Kaikin voimin ja kaikin keinoin. Bayern-pomot olivat oikeassa: juuri tällaista Vidalin kaltaista pelaajaa joukkue tarvitsee kamppaillessaan Euroopan kruunusta.

Näistä puhuttiin Bundesliigassa:

Hummels loikkaa Müncheniin?

Saksan maajoukkueen ja Borussia Dortmundin toppari Mats Hummels oli pelikierroksen kuumin puheenaihe, vaikkei hän pelannut kentällä minuuttiakaan. Viikolla kävi nimittäin ilmi, että Hummels harkitsee loikkaa keltamustista FC Bayerniin. 27-vuotiaan puolustajan sopimus BVB:ssa kestää vuoteen 2017, ja seura on tarjonnut hänelle rahakasta jatkosopimusta, muttei Hummels ole siihen tarttunut, ainakaan vielä.

Hummelsin isä ja neuvonantaja Hermann Hummels myönsi saksalaismedialle, että Bayern on yksi vaihtoehto Matsin tulevaksi seuraksi. Kyseessä oli aikamoinen shokki-uutinen BVB-leirille, onhan Dortmund menettänyt viime vuosina jo kahdesti parhaan pelaajansa (Mario Götzen ja Robert Lewandowskin) pahimmalle kilpailijalleen Müncheniin.

Hummelsin kohdalla tilanteen tekee erityisen vaikeaksi se, että hän nauttii Dortmundissa jo lähes kultti-statusta. Hän on pelannut seurassa kahdeksan vuotta ja ollut yksi BVB:n sensaatiomaisen kehityksen kulmakivistä, todellinen identifikaatiohahmo. Henkisesti hän olisi valtava menetys ja pelillisesti hänen korvaamisensa olisi mahdotonta.

Hummels myönsi makaavansa joka ilta hereillä sängyssään pohtiessaan sitä, pitäisikö hänen jäädä vai lähteä. Dortmundissa hän on jo voittanut Bundesliigan ja Saksan cupin, muttei sitä suurinta titteliä, Mestarien liigaa. Bayern-paita on aikamoinen takuu vähintään välieräpaikkaan tähtipallosarjassa joka vuosi, joten on ymmärrettävää, että München kiehtoo Hummelsia.

Schalken salamatappio

Kuninkaansinisten lauantai-ilta kääntyi katastrofaaliseksi 2-0-johtoasemasta huolimatta, kun vierasjoukkue Bayer Leverkusen iski peräti kolme maalia kuudessa (!) minuutissa ja voitti ottelun 3-2. Näin Leverkusen tarrasi entistä tiukemmin kiinni kolmanteen sijaan, kun taas Schalke menetti käytännössä toiveensa Mestarien liigasta.


Kuninkaansinisten iltaan mahtui epäonnistujia. Klaas-Jan Huntelaar tuhlasi pelin alussa rangaistuspotkun – hän on epäonnistunut jo peräti viidessä seitsemästä viime pilkustaan! Ottelun lopussa "The Hunter" jätti toisen erinomaisen tilanteen käyttämättä, kun Leverkusen-vahti Bernd Leno heittäytyi hänen vetoonsa kymmenestä metristä.

Jopa Schalken kauden vahvin mies, maalivahti Ralf Fährmann, haparoi ja imi Leverkusenin 2-2-tasoitusosuman. Pelin jälkeen tuskastunut Fährmann pyysi virhettään anteeksi kaikilta schalkelaisilta.

Kuninkaansiniset ovat jälleen kriisissä vain yhdellä pisteellään neljästä viime ottelusta. Valmentaja André Breitenreiter saa kuitenkin istua penkillä kauden loppuun asti. Kesällä hänen päivänsä Gelsenkirchenissä ovat kuitenkin luetut, ja suosikki jatkajaksi on Augsburgin nykyluotsi Markus Weinzierl.

Lasogga oli mies paikallaan

HSV jo lähes varmisti sarjapaikkansa voittamalla Werderin 2-1 Pohjois-Saksan perinteisessä derbyssä perjantaina. Onnetar oli hampurilaisten puolella, sillä Werder painoi toisella puoliajalla päälle ja tuhlasi useamman maalipaikan. Tavallisesti takuuvarma Claudio Pizarro jätti jopa rangaistuspotkun käyttämättä, kun HSV-vahti Jaroslav Drobny torjui hänen heikon vetonsa.

Toisessa päässä kenttää Pierre-Michel Lasogga, kovatahtoinen keskushyökkääjä, nousi HSV:n sankariksi osumalla kahdesti kuukausien kuivan vaiheen jälkeen

– Uskon, että se kertoo luonteestani: olen paikalla kun minua tarvitaan, Lasogga sanoi itsevarmana ottelun jälkeen, ja jatkoi:

– Annoimme kaikkemme tässä ottelussa. Voitto oli äärettömän tärkeä, iso askel kohti sarjapaikan säilyttämistä.

Hannover putosi

Sarjajumbon Hannoverin putoaminen sinetöityi, kun joukkue jäi 2-2-tasapeliin Ingolstadtissa ja Eintracht Frankfurt otti voiton Mainzista. Matemaattisesti on nyt selvää, ettei Hannover voi enää ohittaa niin Eintrachtia (8 pistettä edellä) kuin Werderiä (9 pistettä edellä), koska otteluita on jäljellä enää kolme ja nämä kaksi kilpakumppania pelaavat vielä keskinäisen ottelun.

Hannover pelasi Bundesliigassa viimeiset 14 kautta, mutta joutuu nyt hakemaan vauhtia kakkosesta. Joukkueessa pelaa myös puoliksi suomalainen Miiko Albornoz, joka edustaa kuitenkin maajoukkuetasolla isänsä kotimaata Chileä.

Kierroksen tulokset:

Sunnuntai

Frankfurt 2 (Russ 28, Bell oma maali 84) – Mainz 1 (Brosinski 18)

Mönchengladbach 3 (Toljan oma maali 7, Dahoud 45, Hahn 61) – Hoffenheim 1 (Kramaric 54)

Lauantai

Hertha 0 – Bayern 2 (Vidal 48, Costa 79)

Ingolstadt 2 (Morales 10, Hartmann 25) – Hannover 2 (Sakai 58, Kiyotake 82)

Köln 4 (Modeste 4, 35, Risse 52, 75) – Darmstadt 1 (Gondorf 12)

Schalke 2 (Choupo-Moting 14, L. Sané 29) – Leverkusen 3 (Brandt 54, Bellarabi 56, Chicharito 60)

Stuttgart 0 – Dortmund 3 (Kagawa 21, Pulisic 45, Mkhitaryan 56)

Wolfsburg 0 – Augsburg 2 (Finnbogason 1, Altintop 57)

Perjantai

HSV 2 (Lasogga 5, 32) – Werder 1 (Ujah 65)

Viikonlopun suomalaiset:

Bundesliiga

Frankfurt-Mainz 2-1 (F: Lukas Hradecky pelasi 90 minuuttia Eintrachtin maalilla)

Ingolstadt-Hannover 2-2 (H: chileläis-suomalainen Miiko Albornoz pelasi 90 minuuttia ja syötti Hannoverin 2-2-tasoitusmaalin)

2. Bundesliiga

Fortuna Düsseldorf – St.Pauli 1-1 (F: Joel Pohjanpalo tuli vaihtoon 70. minuutilla)

3. liiga

Aue-Chemnitz 2-0 (C: Matti Steinmann pelasi 90 minuuttia)

Dynamo Dresden – Wehen Wiesbaden 4-0 (D: Tim Väyrynen tuli kentälle 74. minuutilla ja teki kauden toisen maalinsa)

Halle – Osnabrück 1-0 (H: Timo Furuholm tuli vaihtoon 70. minuutilla)

Stuttgart II – Energie Cottbus 0-1 (E: Joni Kauko pelasi täydet 90 minuuttia)

* Alexander Ringin Kaiserslautern kohtaa Leipzigin vasta maanantai-iltana 2. Bundesliigassa.Lue lisää Johanna Nordlingin kierroskolumneja tämän linkin takaa.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Sulhanen tuomittiin brittikirjailijan murhasta – kirjailija oli keksinyt itse ruumiin piilopaikan

  2. 2

   Nämä kuitit kannattaa säästää – ”Silloin kuittien on löydyttävä”

  3. 3

   Lauri, 30, kertoo miksi pettää vaimoaan Tinder-naisten kanssa: ”En tunne minkäänlaista syyllisyyttä”

  4. 4

   Lahden MM-avajaisten liukas lava teki tepposet suomalaisille huipputanssijoille – ”Perseelleenhän tuo homma meni”

  5. 5

   ”Maailman täydellisin nainen” Kelly, 37, paljastaa luomukurvinsa kiusoittelevassa kylpykuvassa: ”Täydellinen tiimalasivartalo”

  6. 6

   Ajokeli voi olla mahdollisesti vaarallinen koko maassa, tiesää heikoin etelärannikolla

  7. 7

   Yhä useampi menettää kotinsa – ”Ostetaan liian iso talo tai kallis asunto”

  8. 8

   Suomalaismies aikoo miljonääriksi 500 päivässä – näin hän sen tekee

  9. 9

   Näitä tuotteita Suomen vaarallisimmat vangit himoitsevat selleihinsä Riihimäen vankilan omasta kaupasta

  10. 10

   Nasa: Tutkijat löysivät seitsemän Maan kaltaista planeettaa – kolmella suotuisat olosuhteet elämälle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Julkkiksilta sataa tukea rumaksi haukutulle Maria Veitolalle – Rakel Liekiltä tyhjentävä kommentti

  2. 2

   Traaginen onnettomuus Helsingissä – työkoneen kauha osui kävelijään, nainen kuoli vammoihinsa

  3. 3

   Nämä kuitit kannattaa säästää – ”Silloin kuittien on löydyttävä”

  4. 4

   Anu Saagim haukkui Maria Veitolaa rumaksi suorassa lähetyksessä – Veitola harmistui studioyleisön reaktiosta: ”Yleisö nauraa ja taputtaa”

  5. 5

   Kummisetä antoi 10-vuotiaalle tyttärelle lahjarahaa – Kela rokotti koko perheeltä 341,52 euroa/kk

  6. 6

   Näitä tuotteita Suomen vaarallisimmat vangit himoitsevat selleihinsä Riihimäen vankilan omasta kaupasta

  7. 7

   Video: Kajaanin hyppyrimäki räjähti näyttävästi

  8. 8

   Lauri, 30, kertoo miksi pettää vaimoaan Tinder-naisten kanssa: ”En tunne minkäänlaista syyllisyyttä”

  9. 9

   Tv-tähden sekava käytös ihmetytti aamu-tv:ssä – oliko muoti-idoli humalassa? Syljeskeli ja selasi puhelintaan, somekansa äimistyi

  10. 10

   Tuskien taival: Kohutun Adrian Solanon MM-hiihto alkoi karmealla tavalla – matka jäi lopulta kesken

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Julkkiksilta sataa tukea rumaksi haukutulle Maria Veitolalle – Rakel Liekiltä tyhjentävä kommentti

  2. 2

   MTV: Saara Aalto kärsii kiusallisesta ja kivuliaasta naistentaudista: ”Ei parannuskeinoa”

  3. 3

   Kummisetä antoi 10-vuotiaalle tyttärelle lahjarahaa – Kela rokotti koko perheeltä 341,52 euroa/kk

  4. 4

   Pekka Vähäsöyrinki tunnusti Mika Myllylän haudalla, milloin dopinginkäyttö alkoi: ”Siinä hetkessä annoin periksi”

  5. 5

   Traaginen onnettomuus Helsingissä – työkoneen kauha osui kävelijään, nainen kuoli vammoihinsa

  6. 6

   Stubb opetti Trumpille faktoja Ruotsista – viesti sytytti kiivaan keskustelun

  7. 7

   Kanadan hurmuriministeri sai Ivanka Trumpin pasmat sekaisin – flirttaileva kuva leviää vauhdilla

  8. 8

   Yleinen virhe wc-pöntöllä: Tästä syystä pyttyyn jää helposti ”jarrutusjäljet”

  9. 9

   Anu Saagim haukkui Maria Veitolaa rumaksi suorassa lähetyksessä – Veitola harmistui studioyleisön reaktiosta: ”Yleisö nauraa ja taputtaa”

  10. 10

   Nokialla pahoinpidelty 17-vuotias tyttö on kuollut

  11. Näytä lisää

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Sulhanen tuomittiin brittikirjailijan murhasta – kirjailija oli keksinyt itse ruumiin piilopaikan

  2. 2

   Nämä kuitit kannattaa säästää – ”Silloin kuittien on löydyttävä”

  3. 3

   Lauri, 30, kertoo miksi pettää vaimoaan Tinder-naisten kanssa: ”En tunne minkäänlaista syyllisyyttä”

  4. 4

   Lahden MM-avajaisten liukas lava teki tepposet suomalaisille huipputanssijoille – ”Perseelleenhän tuo homma meni”

  5. 5

   ”Maailman täydellisin nainen” Kelly, 37, paljastaa luomukurvinsa kiusoittelevassa kylpykuvassa: ”Täydellinen tiimalasivartalo”

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Julkkiksilta sataa tukea rumaksi haukutulle Maria Veitolalle – Rakel Liekiltä tyhjentävä kommentti

  2. 2

   Traaginen onnettomuus Helsingissä – työkoneen kauha osui kävelijään, nainen kuoli vammoihinsa

  3. 3

   Nämä kuitit kannattaa säästää – ”Silloin kuittien on löydyttävä”

  4. 4

   Anu Saagim haukkui Maria Veitolaa rumaksi suorassa lähetyksessä – Veitola harmistui studioyleisön reaktiosta: ”Yleisö nauraa ja taputtaa”

  5. 5

   Kummisetä antoi 10-vuotiaalle tyttärelle lahjarahaa – Kela rokotti koko perheeltä 341,52 euroa/kk

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Julkkiksilta sataa tukea rumaksi haukutulle Maria Veitolalle – Rakel Liekiltä tyhjentävä kommentti

  2. 2

   MTV: Saara Aalto kärsii kiusallisesta ja kivuliaasta naistentaudista: ”Ei parannuskeinoa”

  3. 3

   Kummisetä antoi 10-vuotiaalle tyttärelle lahjarahaa – Kela rokotti koko perheeltä 341,52 euroa/kk

  4. 4

   Pekka Vähäsöyrinki tunnusti Mika Myllylän haudalla, milloin dopinginkäyttö alkoi: ”Siinä hetkessä annoin periksi”

  5. 5

   Traaginen onnettomuus Helsingissä – työkoneen kauha osui kävelijään, nainen kuoli vammoihinsa

  6. Näytä lisää