MAINOS

Käsi sydämellä: tumma vai vaalea?

ILMOITUS
Hedelmäisen aromikas vaalea paahto on perinteisesti pohjoisen kahvikansamme makuun. Viime vuosina blondi on kuitenkin saanut haastajan.
Pehmeä tummapaahtoinen kahvi sulattaa yhä useamman suomalaisen sydämen – ja saa vatsatkin voimaan paremmin. Sytytpä sitten tummasta tai vaaleasta, nyt kylmään vuodenaikaan mikään ei lämmitä ihanammin kuin höyryävä kupillinen huolella valmistettua suodatinkahvia.

Tumma hellii vatsaasi

Kahvin paahtoaste syntyy paahtimossa, jossa kahvipavut paahdetaan. Paahtoajan pituus ja paahtolämpötila riippuvat pitkälti kahvilaadusta, ja niiden perusteella kahvista tulee paahtoasteeltaan vaaleaa, keskipaahtoista, tummaa tai hyvin tummaa.

Tumma paahto sopii vatsalle, sillä pidempään paahdettaessa kahvipapujen sisältämien happojen määrä vähenee. Tästä syystä moni närästyksestä kärsivä suomalainen on alkanut suosia vatsaystävällisempää tummapaahtoista kahvia. Tummassa paahdossa on myös vähemmän kofeiinia, joten se käy kofeiiniherkkien, uniongelmien vaivaamien tai päänsärylle alttiiden kahvifanien valinnaksi.

Lisäksi jokaisella meistä on omat mieltymyksensä ja kahvittelutapansa. Siinä missä yksi lakoaa uskollisesti vaalean edessä, toinen vannoo jo tumman nimiin. Nyt alkuvuodesta ABC-liikennemyymälöiden ravintoloiden valikoimaan onkin ilmaantunut monelle uusi tuttavuus: tumma suodatinkahvi, joka valmistetaan meille suomalaisille tutun Kulta Katriinan Tummasta Paahdosta (paahtoaste 3).

Vaaleassa maistuvat vivahteet

Noin 70 % maassamme kulutetusta kahvista on vaaleapaahtoista. Tilastojen valossa me suomalaiset olemme muutenkin kahvikansana maailman ykkönen.

Nautimme keskimäärin 3–5 kahvikupillista päivässä henkeä kohden, joten sillä on väliä, millaista vaaleapaahtoista kupissasi höyryää. Taiten valmistettuna vaaleapaahtoinen suodatinkahvi korostaa hienosti kunkin kahvipapulajikkeen omaa makua ja vivahteikkuutta. Silti moni meistä suostuu litkimään hutiloiden valmistettua, liian kauan seissyttä kitkerää sumppia vuodesta toiseen.
.
Yhtä hyvää – tai jopa parempaa – kuin kotona?

Enää ei tarvitse. Suositpa sitten vaaleaa tai tummaa, kahvikonseptiltaan uudistuneissa ABC-liikennemyymälöiden ravintoloissa saat nauttia maukkaasta, oikeaoppisesti valmistetusta kahvista vuoden jokaisena päivänä melkein mihin kellonaikaan tahansa.

ABC-kahvin laadun takana on jatkuva huolenpito kahvinkeittovälineiden puhtaudesta, keittämiseen käytettävän veden raikkaudesta ja oikeasta lämpötilasta sekä kahvin annostelun tarkkuudesta. Myös säilytysaika on lyhyt, sillä suodatinkahvin maku alkaa heiketä jo vartin päästä keittämisestä.

Kun siis seuraavan kerran haluat oikoa jäseniäsi pitkällä ajotaipaleella, suo itsellesi hetki tumman tai vaalean nautinnon parissa. Tai kokoa kaverit yhteen ja tule vaihtamaan kuulumiset höyryävän äärellä! ABC-ravintoloiden koulutetut kahvivastaavat loihtivat eteesi kahvinautinnon – juuri silloin kun kahvihammastasi kolottaa eniten.
Lue myös:

MAINOS