MAINOS

MAINOS

Milloin kahvikupista tuli muki: Onko mummonkuppi historiaa?

Kuka muistaa vielä ajan, jolloin kahvia nautittiin vain pienestä mummonkupista – sirosta, kultareunaisesta ja kukkakuvioidusta. Missä vaiheessa ja miksi ihminen heitti hyvästit kahvikupille ja siirtyi ronskeihin mukeihin?
Toki mummollakin oli eri kahvikupit arkikäytössä. Luultavasti jokin koristeellinen Arabian sarja kermakkoineen oli varattu juhlia ja harvinaisempia vieraita varten.

Joka tapauksessa perinteisen mummonkupin koko oli ennen huomattavan pieni. Tänään kansan käsissä työpaikoillakin nähtävä "perusmuki" vetää lähes mallista riippumatta arviolta tuplat enemmän kahvia.

Kahvi irtosi kahvipöydästä

Luultavasti kehitys kupista mukiin tapahtui samaan tahtia kahvittelun arkipäiväistymisen kanssa. Kahvinjuonti sosiaalisena tilanteena muuttui vähemmän muodolliseksi. Kahvia ruvettiin juomaan melkein missä vaan.

Toki kahvipöydän ääreen edelleen kokoonnutaan niin kotona kuin töissä, mutta kehityssuunta on ollut viime vuosina suorastaan hämmästyttävän raju kohti "liikkuva kahvia". Tähän trendiin muki sopii.

Take away tarkoittaa mukiutumista

Päivän sana on "tei-kö-vei", eli take away.  Mukaan otettavan kahvin saa ostettua melkein mistä vain. Aluslautasen sijaan take away -muki on varustettu kannella. Itse muki on pahvia, joten se on huoleton hylätä.

Mukiutumisen huomaa kahviloissa. Jos tarjolla on lautanen, se on tarkoitettu kahvipullan alle. Samalla myytävien kahviannosten koko on kasvanut. Usein ison kahvin lisäksi voi tilata jättikokoisen kahvin.

Auto on suunniteltu mukia varten

Myös autoteollisuus on huomannut trendin. Autoihin tuli jossain vaiheessa "teline" tai juuri sopivan kokoinen pyöreä kolo kahvimukille. Tämä ei ainakaan vähennä take away -kahvin suosiota.

Mukaan otettavien kahvien suurkuluttajille on sittemmin suunniteltu termosmukeja, jotka ovat kertakäyttöisiä mukeja ekologisempia.

Toimisto on mukin paikka

Yhä suurempi osa ihmisistä on siirtynyt lapion varresta päätetyöhön. Toimistoihmiselläkin on kahvitilansa, mutta ei ole harvinaista sekään, että kahvia kuljetellaan sieltä ulos työpisteisiin – omalla mukilla tietenkin.

Harvoin näkee ketään hörppimässä kahvia työpöytänsä ääressä kahvilautasella olevasta kupista. Muki toimii paremmin ja vetää enemmän nestettä, joten kahvikoneella ei tarvitse juosta jatkuvasti.

Mukit ovat vallanneet myös kodit

Rento kahvimuki näyttäisi ottavan voiton myös kodin arkikahvittelussa. Pikkukuppien sarja monesta kodista löytyy yhä (jopa se kultareunainen), mutta se kaivetaan esiin vain erikoistilanteessa.

Jos Suomen tunnetuinta kahvimukia pitäisi lähteä arvaamaan, niin luultavasti se on Arabian Teema-sarjan kolme desiä vetävä malli – Muumi-aiheella tai ilman.

Millainen kahvi, sellainen kuppi

Mummon aikaan juotiin vain pannu- tai suodatinkahvia. Kahvilat sen sijaan tarjoavat tänään mitä erilaisempia kahvijuomia, joiden "rakentaminen" mummonkuppiin saattaisi olla haasteellista. Se on piste mukille – jälleen.

Tietyt kahviloiden tarjoamat erikoiskahvit ja kahvijuomat tarjoillaan niille erikseen suunnitelluista mukeista - tai jopa kupeista – kuten Cafe au lait, espresso, capuccino...

Jatkuuko kahvimukin voittopolku

Entä tulevaisuus. Mahtaako kahvimuki syrjäyttää kahvikupin joskus täysin? Kiireellistyvään elämään muki sopii kahvikuppia paremmin.

Toisaalta kahvilakulttuurin nousu ja erilaisten kahvijuomien suosion kasvu puoltaa kuppien ja mukien moninaisuutta.

Mutta loppujen lopuksi, tärkeintä lienee maku. Vaikuttaako muki tai kuppi kahvin makuun? Vastaus on: ehkä! Pauligilla todettiin eräässä "kokeilussa", että "...... mitä ohuempi reuna kupissa on, sitä parempi maku ja tunnelma. Jos kupin sisusta on valkoinen, on kahvi parempaa...".

Ehkä on todellakin vielä turhan aikaista puhua kahvikupin katoamisesta.

>> Takaisin Kahvikalenteriin


Kuppi vai muki – kumpaa sinä käytät useammin? Ja miksi? Kerro se alla kommenteissa!

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt
    MAINOS
    Lue myös:

    MAINOS