Jutta

Kotimaa

Valikko

Kotimaa

Kolmoismurhaaja Valjakkala karkasi vankilasta

Poliisi on etsintäkuuluttanut Haminan työsiirtolasta luvatta poistuneen vangin, joka käyttää nykyisin nimeä Nikita Joakim Fouganthine. Hänestä on annettu myös pohjoismainen ja kansainvälinen etsintäkuulutus. Poliisi toimii Schengen-maissa yhteistyössä Valjakkalan löytämiseksi.

Haminan poliisi pitää todennäköisimpänä vaihtoehtona sitä, että Juha Valjakkala suuntaisi kohti Ruotsia.Venäjän raja olisi kuitenkin Haminasta lähtiessä huomattavasti lähempänä.

- Tämä Venäjän-reitti on kyllä aika epätodennäköinen, mutta aina kaikki on mahdollista, sanoo rikoskomisario Erkki Mäkelä Haminan poliisista.

Mäkelä ei osaa sanoa, onnistuisiko Valjakkala livahtamaan rajan yli Ruotsiin.

- Eihän se kyllä niin tarkkaan ole valvottua joka paikassa.

Valjakkala murhasi kolme ihmistä vuonna 1988 pienessä Åmselen kirkonkylässä Ruotsissa. Vuonna 1989 hänet siirrettiin kärsimään rangaistustaan Suomeen.

Valjakkala poistui
ikkunan kautta

Valjakkala sai kahdeksan tunnin etumatkan paetessaan Haminan työsiirtolasta maanantai-iltana. Tutkimuksissa on selvinnyt, että Valjakkala poistui avolaitoksesta kello 23 ikkunan kautta. Öisin työsiirtolan asukkaiden tuli pysytellä sisätiloissa. Avolaitosta ympäroi 40 cm:ä korkea aita.

Työsiirtolan henkilökunta huomasi vangin puuttumisen tiistaina aamulla seitsemän aikaan niin sanotun vahvuuslaskennan yhteydessä.

- Hän ei ollut kertonut suunnitelmistaan muille vangeille, tarkastaja Jukka Siltaloppi Rikosseuraamusvirastosta kertoo STT:lle.

Valjakkalan ei uskota olevan enää Haminan seudulla.

- Poliisi on valjastanut omat joukkonsa kaverin etsimiseen. Se on ympäri Suomen tällä hetkellä päällä ja erittäin voimallisesti, Siltaloppi vakuuttaa.

Vankeinhoitolaitoksen pääjohtaja Esa Vesterbacka sanoo, että Valjakkala jää kiinni lähipäivinä. Hän on erittäin luottavainen siihen, että kolmoismurhasta tuomittu Valjakkala napataan.

- Meillä on aika selvä käsitys hänen sosiaalisesta verkostostaan.

Vesterbacka ei halua tarkemmin kertoa, mistä päin Valjakkalaa nyt etsitään. Hänen mukaansa on mahdollista, että pakomatkalainen yrittää Ruotsiin.

- Pääasia on nyt, että meillä ja poliisilla on tiedossa, mitkä nämä vaihtoehdot ovat. Kaikki pyritään katsomaan.

Vesterbacka kuvaa poliisin etsintäoperaatiota laajuudessaan "tarpeelliseksi".

Ulkopuolinen pakoapu
mahdollinen

Kukaan ei toistaiseksi osaa sanoa, saiko Valjakkala pakoonsa ulkopuolista apua.

- Poliisin tutkimuksissa selviää, oltiinko Valjakkalaa vastassa autolla, sanoi Konnunsuon vankilanjohtaja Lea Lehtonen Aftonbladetille.

Kyse ei ole muurivankilasta, joten käytännössä Valjakkala on voinut kävellä pois vankila-alueelta.

Mitään etsintäoperaatiota Haminan poliisissa ei ole Valjakkalan paon takia valmisteilla.

- Hän on viime yön aikana lähtenyt, ja aamulla tämä on selvinnyt. Tuskin hän enää Haminassa on, mutta ihan normaalin toiminnan yhteydessä tapausta katsotaan, Mäkelä sanoo.

Poliisi ei ole saanut havaintoja tai vinkkejä siitä, mihin Valjakkala olisi mennyt. Lisäksi on vielä hiukan epäselvää, onko Valjakkalan pakeneminen rikos vai ei. Vangin karkaaminen on rikos, mutta luvatta työsiirtolasta poistuminen ei ole oikeudellisesti rangaistavaa.

"Valjakkala voi
olla arvaamaton"

Mäkelä sanoo, että Valjakkalan lähtö avolaitoksesta voisi rikoslain mukaan täyttää karkaamisen ehdot. Aina tapauksista ei kuitenkaan edes tehdä rikosilmoitusta, vaan vankila saattaa hoitaa asian omilla kurinpidollisilla toimillaan.

- Hän on ollut avolaitoksessa jo jonkun aikaa, käynyt lomilla ilman vartiointia ja palannut lomilta eli liikkunut muutenkin siviilimaailmassa.

Viranomaiset pitävät Valjakkalaa arvaamattomana mutta ei vaarallisena.

Suomen viestinten lisäksi Ruotsin media on soittanut langat kuumina Haminan poliisiin. Valjakkalan pakeneminen on herättänyt suurta kohua myös Ruotsissa.

Raja- ja tulliviranomaiset tekevät yhteistyötä poliisin kanssa, ja heillä on pääsy poliisin tietojärjestelmiin.

Kaikki tiedot Valjakkalan liikeistä voi soittaa Haminan poliisille tai lähimmälle poliisilaitokselle.

"Avolaitokseen
sijoittaminen
oli virhe"

Valjakkala siirrettiin Haminan työsiirtolaan syyskuussa, mikä merkitsee sitä, että hänen vapauttamistaan valmisteltiin.

Vankeinhoitolaitoksen pääjohtaja Esa Vesterbackan mukaan Valjakkalan pako oli täysi yllätys kaikille.

- On käsittämätöntä, miksi hän päätyi tällaiseen ratkaisuun, Vesterbacka sanoo.

- Elinkautisvangitkin vapautuvat joskus, ja täytyy tehdä työtä sen vapautumisen hyväksi, hän muistuttaa.

Vesterbacka totesi Expressen-lehdelle, että Valjakkalan sijoittaminen avovankilaan oli virhe.

- On selvää, että teimme virhearvion, hän totesi.

Haminan työsiirtola on Konnunsuon vankilan alaisuudessa toimiva 32 vankipaikkaa käsittävä päihteetön avolaitos. Vangit käyvät työssä työsiirtolan ulkopuolella. Työsiirtola sijaitsee noin kilometrin päässä kaupungin keskustasta.

- Työsiirtola on meidän näitä avolaitoksia, joista kyllä pois pääsee. Pakoon ei sisälly dramatiikkaa, tarkastaja Jukka Siltaloppi Rikosseuraamusvirastosta kertoo.

Haminan työsiirtola toimii Konnunsuon vankilan alaisuudessa. Konnunsuon vankilanjohtaja Lehtonen kertoi Valjakkalan käyttäytyneen avolaitoksessa hyvin.

- Kyllä hän on siviili-ihmisten joukossa liikkunut ja hoitanut sen moitteettomasti. Valjakkalan käytös, puheet ja suunnitelmat huomioiden Lehtonen ei osannut aavistaa, että tällaista tapahtuu.

Lehtonen korostaa, ettei työsiirtolassa tapahtunut mitään virkavirhettä, joka olisi johtanut Valjakkalan pakoon.

"Pako vaikuttaa
epätoivoiselta"

Vankilasta karkaaminen vankila-ajan loppumetreillä ei ole oikeuspsykiatri, lääketieteen lisensiaatti Lauri Pyykösen mukaan harvinaista. Pyykönen viittaa tapauksiin, joissa vanki karkaa hieman ennen tuomion päättymistä, vaikka olisi muuten käyttäytynyt koko tuomion ajan moitteettomasti.

- Jopa sellaista on, että vanki ei halua lähteä vankilasta pois, koska hänellä ei ole mitään vankilan ulkopuolella. Valjakkalan syystä on kuitenkin mahdotonta mennä sanomaan, mutta onhan karkaaminen hänen kohdallaan koko ajan hyvin epätoivoista, impulsiiviselta vaikuttavaa toimintaa, Pyykönen sanoo.

Karannut useasti
aiemminkin

Valjakkala on istunut elinkautistaan jo 18 vuotta useissa Suomen eri vankiloissa. Hän on karannut ainakin neljästi ja yrittänyt pakoa kerran. Viimeisin pako oli Sukevan vankilasta vuonna 2004, jolloin Valjakkala juostiin kiinni heti vankilan ulkopuolella.

41-vuotias Valjakkala on anonut armahdusta useita kertoja. Tammikuussa korkein oikeus päätti, että Valjakkala voitaisiin päästää tarpeellisen valmisteluajan jälkeen ehdonalaiseen vapauteen. Presidentti Tarja Halonen ei vielä ole ottanut kantaa esitykseen.

Rikosseuraamisviraston mukaan ottaen huomioon mm. Fouganthinen jo suorittama pitkä rangaistusaika hän on ollut alkusyksystä 2006 alkaen sijoitettuna avovankilaan osana vapautumistavalmistavia toimia.

Uuden lainsäädännön mukaan elinkautiseen vankeuteen tuomittu voi päästä Helsingin hovioikeuden päätöksellä ehdonalaiseen vapauteen kun vankeutta on suoritettu vähintään 12 vuotta. Keskimäärinelinkautisrangaistuksen pituus on 2000-luvulla ollut vähän yli 13 vuotta.

Valjakkalan tiistain vastaisen yön luvaton poistuminen ei vielä yksin ole rikos, joten rangaistus paosta jää vankeinhoidon päätettäväksi. Valjakkala päätynee kuitenkin takaisin suljettuun vankilaan, mahdollisesti eristykseen ja menettää esimerkiksi lomaoikeutensa.

(IS-STT-Aftonbladet-Expressen)

IS-raportti: Åmsele pelkää

"Valjakkalan siirto avovankilaan oli virhe"

Valjakkalan naiset valvonnassa Ruotsissa

Hälytystila rajoilla

Katso kuvagalleria Valjakkalan vaiheista

Valjakkala kertoo kolmoismurhista (Aftonbladet)

Näitä luetaan!

 1. 1

  Teloituksessa kammottava käänne Alabamassa – teloitettava avasi silmänsä ja haukkoi henkeään

 2. 2

  Kauniista ja rohkeista tuttu näyttelijä menehtyi – yli 2000 jakson elämäntyö saippuaoopperoissa

 3. 3

  Kuhmossa iso poliisioperaatio – partioita Oulun ja Itä-Suomen poliisista

 4. 4

  Alusvaatemalli Alyssa, 20, matkustelee maailman luksuskohteisiin ilmaiseksi – vanhemmat miehet kuittaavat kulut: ”Tuntuu hyvältä, kun kaikki maksetaan”

 5. 5

  Sisäpiirin paljastus: Saara Aallolle maksetaan Lontoossa kaikki, Meri-rakas ja ystävät sinnittelevät – ”Hyödynnämme tarjouksia”

 6. 6

  Myrkyttääkö narsisti elämääsi? 7 varoitusmerkkiä

 7. 7

  Italialaisen mallikaunottaren, 42, härski alastonkuva kauhistuttaa faneja – pani isäpuolensa ja näyttelijä-äitinsä ikuistamaan itsensä jooga-asennossa

 8. 8

  Patrik Laine solmi merkittävän varustesopimuksen – nousee heti keskeiseksi osaksi markkinointia

 9. 9

  Trump poseeraa Time-lehden kannessa – somessa huomattiin heti: Kuvaan piilotettiin viesti paholaisesta ja viittaus Hitleriin?

 10. 10

  Juho muutti Espanjaan – kämppä on kylmä ja kallis, eikä ilman villasukkia pärjää: ”Välillä pyyhkäisen hometta seinistä”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Suuri lihapullatesti oli yhden pienen pyörykän ylivoimaa – ”Heittämällä paras”

 2. 2

  Äidin tekemä Excel-taulukko paljasti kylmän totuuden Nikon tilanteesta – näin poika kuittasi 50 000 € velat

 3. 3

  Psykoosiin ajautunut Kanye West palasi julkisuuteen muuttuneena – ensimmäinen kuva räppäristä poistettiin Instagramista nopeasti

 4. 4

  Aasialaismiehen passikuva hylättiin äärimmäisen kiusallisesta syystä

 5. 5

  Kolme lasta ja äiti kuolivat tulipalossa Helsingin Vuosaaressa – näin tapahtumat etenivät

 6. 6

  Vuosaaren paloasunnossa ei ollut palovaroitinta – äiti ja lapset kuolivat, perheen isä kuuli suruviestin töissä

 7. 7

  Salkkarit-kaunotar rohkeassa kuvassa – rinnat paistavat läpi henkäyksen ohuesta asusta

 8. 8

  Poliisi kertoi lisää Vuosaaren tragediasta: nuorin uhri 2-vuotias, suurimmat tuhot saunassa

 9. 9

  Näin Patrik Laine asuu Winnipegissä – ”Just ja just osaan käyttää mikroa”

 10. 10

  Juho muutti Espanjaan – kämppä on kylmä ja kallis, eikä ilman villasukkia pärjää: ”Välillä pyyhkäisen hometta seinistä”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Poliisi IS:lle: Tällainen tausta Imatran epäillyllä 23-vuotiaalla kolmoismurhaajalla on

 2. 2

  Salkkarit-kaunotar rohkeassa kuvassa – rinnat paistavat läpi henkäyksen ohuesta asusta

 3. 3

  WhatsApp katoaa miljoonista puhelimista – katso, onko omasi listalla

 4. 4

  Hänellä oli Linnan juhlien rohkein iltapuku – IS:n lukijat äänestivät illan räväyttävimmän pukeutujan

 5. 5

  Robinin, 18, Linnan juhlat -asussa mukana yksityiskohta, joka jäi monilta huomaamatta – presidentiltä erityinen pyyntö kättelyjonossa

 6. 6

  Tuulenvire paljasti Donald Trumpin omituisen ”asumokan” – netti sekosi lentokentältä napatusta kuvasta

 7. 7

  Todelliset syyt, joiden vuoksi naiset voihkivat seksin aikana

 8. 8

  Raivostunut Matti Nykänen perui keikkansa Kanarialla – ravintola joutui maksumieheksi: ”V**ut minä mitään keikkaa vedä”

 9. 9

  Linnan jatkoilla nousi hässäkkä – Heikki Lampela ja Hanna Kärpänen sisään vahvassa juhlatunnelmassa: ”Haluan seikkailuja”

 10. 10

  Matti Vanhasen tyrmäävä naisystävä Heidi säväytti Linnassa – sahaperijättären mekko paljasti dekolteen

 11. Näytä lisää

Näitä luetaan!

 1. 1

  Teloituksessa kammottava käänne Alabamassa – teloitettava avasi silmänsä ja haukkoi henkeään

 2. 2

  Kauniista ja rohkeista tuttu näyttelijä menehtyi – yli 2000 jakson elämäntyö saippuaoopperoissa

 3. 3

  Kuhmossa iso poliisioperaatio – partioita Oulun ja Itä-Suomen poliisista

 4. 4

  Alusvaatemalli Alyssa, 20, matkustelee maailman luksuskohteisiin ilmaiseksi – vanhemmat miehet kuittaavat kulut: ”Tuntuu hyvältä, kun kaikki maksetaan”

 5. 5

  Sisäpiirin paljastus: Saara Aallolle maksetaan Lontoossa kaikki, Meri-rakas ja ystävät sinnittelevät – ”Hyödynnämme tarjouksia”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Suuri lihapullatesti oli yhden pienen pyörykän ylivoimaa – ”Heittämällä paras”

 2. 2

  Äidin tekemä Excel-taulukko paljasti kylmän totuuden Nikon tilanteesta – näin poika kuittasi 50 000 € velat

 3. 3

  Psykoosiin ajautunut Kanye West palasi julkisuuteen muuttuneena – ensimmäinen kuva räppäristä poistettiin Instagramista nopeasti

 4. 4

  Aasialaismiehen passikuva hylättiin äärimmäisen kiusallisesta syystä

 5. 5

  Kolme lasta ja äiti kuolivat tulipalossa Helsingin Vuosaaressa – näin tapahtumat etenivät

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Poliisi IS:lle: Tällainen tausta Imatran epäillyllä 23-vuotiaalla kolmoismurhaajalla on

 2. 2

  Salkkarit-kaunotar rohkeassa kuvassa – rinnat paistavat läpi henkäyksen ohuesta asusta

 3. 3

  WhatsApp katoaa miljoonista puhelimista – katso, onko omasi listalla

 4. 4

  Hänellä oli Linnan juhlien rohkein iltapuku – IS:n lukijat äänestivät illan räväyttävimmän pukeutujan

 5. 5

  Robinin, 18, Linnan juhlat -asussa mukana yksityiskohta, joka jäi monilta huomaamatta – presidentiltä erityinen pyyntö kättelyjonossa

 6. Näytä lisää