Tuuli, Tuulia, Hilda

Kotimaa

Valikko

Kotimaa

Kolmoismurhaaja Valjakkala karkasi vankilasta

Poliisi on etsintäkuuluttanut Haminan työsiirtolasta luvatta poistuneen vangin, joka käyttää nykyisin nimeä Nikita Joakim Fouganthine. Hänestä on annettu myös pohjoismainen ja kansainvälinen etsintäkuulutus. Poliisi toimii Schengen-maissa yhteistyössä Valjakkalan löytämiseksi.

Haminan poliisi pitää todennäköisimpänä vaihtoehtona sitä, että Juha Valjakkala suuntaisi kohti Ruotsia.Venäjän raja olisi kuitenkin Haminasta lähtiessä huomattavasti lähempänä.

- Tämä Venäjän-reitti on kyllä aika epätodennäköinen, mutta aina kaikki on mahdollista, sanoo rikoskomisario Erkki Mäkelä Haminan poliisista.

Mäkelä ei osaa sanoa, onnistuisiko Valjakkala livahtamaan rajan yli Ruotsiin.

- Eihän se kyllä niin tarkkaan ole valvottua joka paikassa.

Valjakkala murhasi kolme ihmistä vuonna 1988 pienessä Åmselen kirkonkylässä Ruotsissa. Vuonna 1989 hänet siirrettiin kärsimään rangaistustaan Suomeen.

Valjakkala poistui
ikkunan kautta

Valjakkala sai kahdeksan tunnin etumatkan paetessaan Haminan työsiirtolasta maanantai-iltana. Tutkimuksissa on selvinnyt, että Valjakkala poistui avolaitoksesta kello 23 ikkunan kautta. Öisin työsiirtolan asukkaiden tuli pysytellä sisätiloissa. Avolaitosta ympäroi 40 cm:ä korkea aita.

Työsiirtolan henkilökunta huomasi vangin puuttumisen tiistaina aamulla seitsemän aikaan niin sanotun vahvuuslaskennan yhteydessä.

- Hän ei ollut kertonut suunnitelmistaan muille vangeille, tarkastaja Jukka Siltaloppi Rikosseuraamusvirastosta kertoo STT:lle.

Valjakkalan ei uskota olevan enää Haminan seudulla.

- Poliisi on valjastanut omat joukkonsa kaverin etsimiseen. Se on ympäri Suomen tällä hetkellä päällä ja erittäin voimallisesti, Siltaloppi vakuuttaa.

Vankeinhoitolaitoksen pääjohtaja Esa Vesterbacka sanoo, että Valjakkala jää kiinni lähipäivinä. Hän on erittäin luottavainen siihen, että kolmoismurhasta tuomittu Valjakkala napataan.

- Meillä on aika selvä käsitys hänen sosiaalisesta verkostostaan.

Vesterbacka ei halua tarkemmin kertoa, mistä päin Valjakkalaa nyt etsitään. Hänen mukaansa on mahdollista, että pakomatkalainen yrittää Ruotsiin.

- Pääasia on nyt, että meillä ja poliisilla on tiedossa, mitkä nämä vaihtoehdot ovat. Kaikki pyritään katsomaan.

Vesterbacka kuvaa poliisin etsintäoperaatiota laajuudessaan "tarpeelliseksi".

Ulkopuolinen pakoapu
mahdollinen

Kukaan ei toistaiseksi osaa sanoa, saiko Valjakkala pakoonsa ulkopuolista apua.

- Poliisin tutkimuksissa selviää, oltiinko Valjakkalaa vastassa autolla, sanoi Konnunsuon vankilanjohtaja Lea Lehtonen Aftonbladetille.

Kyse ei ole muurivankilasta, joten käytännössä Valjakkala on voinut kävellä pois vankila-alueelta.

Mitään etsintäoperaatiota Haminan poliisissa ei ole Valjakkalan paon takia valmisteilla.

- Hän on viime yön aikana lähtenyt, ja aamulla tämä on selvinnyt. Tuskin hän enää Haminassa on, mutta ihan normaalin toiminnan yhteydessä tapausta katsotaan, Mäkelä sanoo.

Poliisi ei ole saanut havaintoja tai vinkkejä siitä, mihin Valjakkala olisi mennyt. Lisäksi on vielä hiukan epäselvää, onko Valjakkalan pakeneminen rikos vai ei. Vangin karkaaminen on rikos, mutta luvatta työsiirtolasta poistuminen ei ole oikeudellisesti rangaistavaa.

"Valjakkala voi
olla arvaamaton"

Mäkelä sanoo, että Valjakkalan lähtö avolaitoksesta voisi rikoslain mukaan täyttää karkaamisen ehdot. Aina tapauksista ei kuitenkaan edes tehdä rikosilmoitusta, vaan vankila saattaa hoitaa asian omilla kurinpidollisilla toimillaan.

- Hän on ollut avolaitoksessa jo jonkun aikaa, käynyt lomilla ilman vartiointia ja palannut lomilta eli liikkunut muutenkin siviilimaailmassa.

Viranomaiset pitävät Valjakkalaa arvaamattomana mutta ei vaarallisena.

Suomen viestinten lisäksi Ruotsin media on soittanut langat kuumina Haminan poliisiin. Valjakkalan pakeneminen on herättänyt suurta kohua myös Ruotsissa.

Raja- ja tulliviranomaiset tekevät yhteistyötä poliisin kanssa, ja heillä on pääsy poliisin tietojärjestelmiin.

Kaikki tiedot Valjakkalan liikeistä voi soittaa Haminan poliisille tai lähimmälle poliisilaitokselle.

"Avolaitokseen
sijoittaminen
oli virhe"

Valjakkala siirrettiin Haminan työsiirtolaan syyskuussa, mikä merkitsee sitä, että hänen vapauttamistaan valmisteltiin.

Vankeinhoitolaitoksen pääjohtaja Esa Vesterbackan mukaan Valjakkalan pako oli täysi yllätys kaikille.

- On käsittämätöntä, miksi hän päätyi tällaiseen ratkaisuun, Vesterbacka sanoo.

- Elinkautisvangitkin vapautuvat joskus, ja täytyy tehdä työtä sen vapautumisen hyväksi, hän muistuttaa.

Vesterbacka totesi Expressen-lehdelle, että Valjakkalan sijoittaminen avovankilaan oli virhe.

- On selvää, että teimme virhearvion, hän totesi.

Haminan työsiirtola on Konnunsuon vankilan alaisuudessa toimiva 32 vankipaikkaa käsittävä päihteetön avolaitos. Vangit käyvät työssä työsiirtolan ulkopuolella. Työsiirtola sijaitsee noin kilometrin päässä kaupungin keskustasta.

- Työsiirtola on meidän näitä avolaitoksia, joista kyllä pois pääsee. Pakoon ei sisälly dramatiikkaa, tarkastaja Jukka Siltaloppi Rikosseuraamusvirastosta kertoo.

Haminan työsiirtola toimii Konnunsuon vankilan alaisuudessa. Konnunsuon vankilanjohtaja Lehtonen kertoi Valjakkalan käyttäytyneen avolaitoksessa hyvin.

- Kyllä hän on siviili-ihmisten joukossa liikkunut ja hoitanut sen moitteettomasti. Valjakkalan käytös, puheet ja suunnitelmat huomioiden Lehtonen ei osannut aavistaa, että tällaista tapahtuu.

Lehtonen korostaa, ettei työsiirtolassa tapahtunut mitään virkavirhettä, joka olisi johtanut Valjakkalan pakoon.

"Pako vaikuttaa
epätoivoiselta"

Vankilasta karkaaminen vankila-ajan loppumetreillä ei ole oikeuspsykiatri, lääketieteen lisensiaatti Lauri Pyykösen mukaan harvinaista. Pyykönen viittaa tapauksiin, joissa vanki karkaa hieman ennen tuomion päättymistä, vaikka olisi muuten käyttäytynyt koko tuomion ajan moitteettomasti.

- Jopa sellaista on, että vanki ei halua lähteä vankilasta pois, koska hänellä ei ole mitään vankilan ulkopuolella. Valjakkalan syystä on kuitenkin mahdotonta mennä sanomaan, mutta onhan karkaaminen hänen kohdallaan koko ajan hyvin epätoivoista, impulsiiviselta vaikuttavaa toimintaa, Pyykönen sanoo.

Karannut useasti
aiemminkin

Valjakkala on istunut elinkautistaan jo 18 vuotta useissa Suomen eri vankiloissa. Hän on karannut ainakin neljästi ja yrittänyt pakoa kerran. Viimeisin pako oli Sukevan vankilasta vuonna 2004, jolloin Valjakkala juostiin kiinni heti vankilan ulkopuolella.

41-vuotias Valjakkala on anonut armahdusta useita kertoja. Tammikuussa korkein oikeus päätti, että Valjakkala voitaisiin päästää tarpeellisen valmisteluajan jälkeen ehdonalaiseen vapauteen. Presidentti Tarja Halonen ei vielä ole ottanut kantaa esitykseen.

Rikosseuraamisviraston mukaan ottaen huomioon mm. Fouganthinen jo suorittama pitkä rangaistusaika hän on ollut alkusyksystä 2006 alkaen sijoitettuna avovankilaan osana vapautumistavalmistavia toimia.

Uuden lainsäädännön mukaan elinkautiseen vankeuteen tuomittu voi päästä Helsingin hovioikeuden päätöksellä ehdonalaiseen vapauteen kun vankeutta on suoritettu vähintään 12 vuotta. Keskimäärinelinkautisrangaistuksen pituus on 2000-luvulla ollut vähän yli 13 vuotta.

Valjakkalan tiistain vastaisen yön luvaton poistuminen ei vielä yksin ole rikos, joten rangaistus paosta jää vankeinhoidon päätettäväksi. Valjakkala päätynee kuitenkin takaisin suljettuun vankilaan, mahdollisesti eristykseen ja menettää esimerkiksi lomaoikeutensa.

(IS-STT-Aftonbladet-Expressen)

IS-raportti: Åmsele pelkää

"Valjakkalan siirto avovankilaan oli virhe"

Valjakkalan naiset valvonnassa Ruotsissa

Hälytystila rajoilla

Katso kuvagalleria Valjakkalan vaiheista

Valjakkala kertoo kolmoismurhista (Aftonbladet)

Näitä luetaan!

 1. 1

  Mikä alku! Patrik Laine hiljensi Toronton kotiyleisön

 2. 2

  Kummisetä antoi 10-vuotiaalle tyttärelle lahjarahaa – Kela rokotti koko perheeltä 341,52 euroa/kk

 3. 3

  Suomen ilmakehässä havaittiin mystistä radioaktiivista ainetta – STUK: ”Ei pitäisi olla ilmassa”

 4. 4

  Kolmen lapsen yh-äidille annettiin tv-sarjassa 30 000 euroa – törsäsi lähes kaiken neljässä viikossa hajuvesiin ja vaatteisiin: ”Olen pettynyt”

 5. 5

  Pariisissa pidätetty ja kotiinsa lähetetty venezuelalaishiihtäjä Adrián Solano, 22, laskeutui Suomeen: ”En ole uskoa tätä”

 6. 6

  Anu Saagim haukkui Maria Veitolaa rumaksi suorassa lähetyksessä – Veitola harmistui studioyleisön reaktiosta: ”Yleisö nauraa ja taputtaa”

 7. 7

  Aavelaiva jumittui kylpylähotellin eteen Saimaalla

 8. 8

  Brittiaristokraatti Lady Victoria, 40, ilmestyi gaalaan yläosattomissa: Läpikuultava verkkoasu paljasti aivan kaiken: ”Käytännössä alasti”

 9. 9

  Katso kuvat: Vuosia nuoremmaksi -ohjelman ensimmäisestä muuttujamies-Esasta, 52, kuoriutui oikea hurmuri!

 10. 10

  Patrik Laine valtavan mediamylläkän keskellä – ”Aika väsynyttä”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Sudet tarttuivat 7-vuotiaaseen poikaan Ähtärin eläinpuistossa – vammat vakavia

 2. 2

  Yleinen virhe wc-pöntöllä: Tästä syystä pyttyyn jää helposti ”jarrutusjäljet”

 3. 3

  Huippukokin pari niksiä: Näin syntyy fantastinen makaronilaatikko

 4. 4

  Kummisetä antoi 10-vuotiaalle tyttärelle lahjarahaa – Kela rokotti koko perheeltä 341,52 euroa/kk

 5. 5

  Rakastunut Olli Lindholm kertoo ensi kertaa: Tällainen on uusi naisystävä Eveliina, 35: ”En ole koskaan tavannut hänen kaltaistaan”

 6. 6

  Hurjat rakkauskilot: Vaimo jättää Askon WhatsApp-viestillä yhtäkkiä: ”Miksei soittanut ja kysynyt, voidaanko nähdä?”

 7. 7

  Lukiolaistytön viattomasta kuvasta paljastui härski yllätys – mokasta kasvoi maailmanlaajuinen someilmiö

 8. 8

  Teinitytön murhasta epäilty vangittiin – näytti oikeussalissa keskisormea

 9. 9

  Kimmo, 47, heräsi yöllä karmeaan jysähdykseen – rekan lava syöksyi läpi talon seinästä: ”Ajattelin, että nyt sortuu torppa”

 10. 10

  Cheyenne Järvinen avautuu vihdoin Janna Hurmerinnan ja Junon avioliiton tuhonneesta salasuhteesta – Juno kiitti kohukaunotarta jälkikäteen

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Prisman kassamyyjä sai pyörätuolimiehen itkemään Helsingissä – jonossa ollut Jatta riensi apuun: ”Olin niin kiukkuinen”

 2. 2

  MTV: Saara Aalto kärsii kiusallisesta ja kivuliaasta naistentaudista: ”Ei parannuskeinoa”

 3. 3

  Pekka Vähäsöyrinki tunnusti Mika Myllylän haudalla, milloin dopinginkäyttö alkoi: ”Siinä hetkessä annoin periksi”

 4. 4

  Stubb opetti Trumpille faktoja Ruotsista – viesti sytytti kiivaan keskustelun

 5. 5

  Tutkijat tekivät pelottavan löydön merenpohjasta 10 kilometrin syvyydestä

 6. 6

  Kanadan hurmuriministeri sai Ivanka Trumpin pasmat sekaisin – flirttaileva kuva leviää vauhdilla

 7. 7

  Nokialla pahoinpidelty 17-vuotias tyttö on kuollut

 8. 8

  Donald Trumpilta outo viittaus Ruotsiin: ”Katsokaa, mitä tapahtui eilen illalla Ruotsissa – kuka olisi uskonut?”

 9. 9

  Vaikein kuva-arvoitus ikinä? 12 erikoisjoukkojen sotilasta on maastoutunut nerokkaasti tähän kuvaan – kuinka monta löydät?

 10. 10

  Riipaiseva video: Mies kosi tyttöystäväänsä täydessä ostoskeskuksessa – romanttinen ele päättyi järkyttävään nöyryytykseen

 11. Näytä lisää

Näitä luetaan!

 1. 1

  Mikä alku! Patrik Laine hiljensi Toronton kotiyleisön

 2. 2

  Kummisetä antoi 10-vuotiaalle tyttärelle lahjarahaa – Kela rokotti koko perheeltä 341,52 euroa/kk

 3. 3

  Suomen ilmakehässä havaittiin mystistä radioaktiivista ainetta – STUK: ”Ei pitäisi olla ilmassa”

 4. 4

  Kolmen lapsen yh-äidille annettiin tv-sarjassa 30 000 euroa – törsäsi lähes kaiken neljässä viikossa hajuvesiin ja vaatteisiin: ”Olen pettynyt”

 5. 5

  Pariisissa pidätetty ja kotiinsa lähetetty venezuelalaishiihtäjä Adrián Solano, 22, laskeutui Suomeen: ”En ole uskoa tätä”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Sudet tarttuivat 7-vuotiaaseen poikaan Ähtärin eläinpuistossa – vammat vakavia

 2. 2

  Yleinen virhe wc-pöntöllä: Tästä syystä pyttyyn jää helposti ”jarrutusjäljet”

 3. 3

  Huippukokin pari niksiä: Näin syntyy fantastinen makaronilaatikko

 4. 4

  Kummisetä antoi 10-vuotiaalle tyttärelle lahjarahaa – Kela rokotti koko perheeltä 341,52 euroa/kk

 5. 5

  Rakastunut Olli Lindholm kertoo ensi kertaa: Tällainen on uusi naisystävä Eveliina, 35: ”En ole koskaan tavannut hänen kaltaistaan”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Prisman kassamyyjä sai pyörätuolimiehen itkemään Helsingissä – jonossa ollut Jatta riensi apuun: ”Olin niin kiukkuinen”

 2. 2

  MTV: Saara Aalto kärsii kiusallisesta ja kivuliaasta naistentaudista: ”Ei parannuskeinoa”

 3. 3

  Pekka Vähäsöyrinki tunnusti Mika Myllylän haudalla, milloin dopinginkäyttö alkoi: ”Siinä hetkessä annoin periksi”

 4. 4

  Stubb opetti Trumpille faktoja Ruotsista – viesti sytytti kiivaan keskustelun

 5. 5

  Tutkijat tekivät pelottavan löydön merenpohjasta 10 kilometrin syvyydestä

 6. Näytä lisää