Nina, Amanda, Ninni

Kotimaa

Valikko

Kotimaa

Näin Bäckman lietsoo Suomi-vihaa Venäjällä

LAPSIKIISTA
Ilta-Sanomat etsi Venäjän netistä videopätkiä, joissa dosentti Johan Bäckman puhuu omalla suullaan Suomi-propagandaa.
Suomalainen oikeussosiologian dosentti Johan Bäckman, 41, on noussut viime päivinä pääpuheenaiheeksi, kun Suomessa yritetään löytää syitä Venäjän käynnistämään valtavaan lapsivyörytykseen.

Vaikka Bäckmanin rooli on ollut Venäjää seuraavilla ihmisillä tiedossa jo pitkään, vasta nyt myös Suomen keskeiset ministerit ovat ottaneet hänen nimensä suoraan esille.

Ensimmäisenä Bäckmanin nimen mainitsi torstaina eduskunnassa peruspalveluministeri Maria Guzenina-Richardson.

- Siellä on ollut kaikkien tuntema suomalainen dosentti. Hän on halunnut antaa informaatiota omasta näkökulmastaan...No, tämä dosentti Bäckman, Guzenina-Richardson sanoi.

Vaietun nimen uskalsi mainita perjantaina myös ulkoministeri Erkki Tuomioja. Hän sanoi Suomen Kuvalehdelle olevansa ärtynyt tavasta, jolla Bäckman luo hämminkiä Suomen ja Venäjän välille.

- Olen siitä surullinen ja jopa vihainen, Tuomioja sanoo SK:n haastattelussa.

Johan Bäckman itse katsoo kuitenkin olevansa täysin syytön. Hän kiisti toissa päivänä Yleisradiolle antaneensa Venäjällä väärää tietoa lasten huostaanottokäytännöistä Suomessa.

- Nämä tiedot, mitä Venäjän mediassa on ollut, niin nehän eivät ole minulta peräisin, vaan suoraan näiltä perheiltä, Bäckman vakuutti Ylelle.

Bäckmanin vakuuttelut asettuvat omaan arvoonsa, kun tutkii venäjänkielistä internetiä. Erityisen todistusvoimaisia ovat videot, joilla Bäckman puhuu omalla suullaan.

IS löysi lukemattomia videoita, joilla Bäckman kommentoi Venäjän medialle Suomen lastensuojelua hyvin värikkääseen ja tarkoitushakuiseen tapaan.

Bäckmanin mukaan Suomessa on olemassa muun muassa virallinen suositus, jonka mukaan venäläiset lapset pitää ottaa pois äideiltään. Pelkkä kansallisuus riittää hänen mukaansa huostaanottopäätökseen, jonka jälkeen lapset voidaan laittaa Suomessa keskitysleirille.

Vastaavanlaisia videoita on runsaasti viime ajoilta, mutta vanhimmat netistä löytyvät videot ovat usean vuoden takaa. Tämä kertoo siitä, kuinka ahkerasti Bäckman on rakentanut julkisuuskuvaansa Venäjällä.

Osa videoista on Venäjän valtiollisten tv-kanavien uutislähetyksiä, osa on puolestaan Venäjän johtavien tv-kanavien keskusteluohjelmia. Monessa ohjelmassa Bäckman on esiintynyt suomalaisena asiantuntijana Venäjän presidentin lapsiasiamiehen Pavel Astahovin rinnalla.

Mukana on myös Bäckmanin Venäjällä pitämiä lehdistötilaisuuksia sekä luentoja, joissa hän esitelmöi venäläisille Suomen sosiaalitoimen ajojahdista venäläisperheitä vastaan.

Lapsikiistojen lisäksi Bäckman on puuttunut Venäjän mediassa vuosien varrella myös moneen muuhun Suomen ja Venäjän väliseen skandaaliin.

Hän on kommentoinut muun muassa venäläismummon käännytystä, venäläisten mökkien ryöstelyä Itä-Suomessa, suomalaisten "revansistien" yrityksiä saada Karjalaa takaisin, Suomen väitettyä tukea tshetsheeniterroristeille, professori Teivo Teivaisen järjestämää Pussy Riot -tukiperformanssia sekä Suomessa hänen mukaansa leviävää "antipuntinilasta russofobiaa".

IS käänsi videoista muutamia keskeisiä otteita.


"Suomessa asuu tällä hetkellä 16 000 lasta olosuhteissa, joissa he ovat ilman äidinrakkautta, perheen ulkopuolella, vankileirien olosuhteissa, yksityisissä lastenkodeissa tai sijoitusperheissä, jotka saavat isoja rahoja siitä, että ovat valinneet tämän bisneksen. Suomessa julkaistaan joka viikko tietoja, että poliisi etsii lapsia, jotka ovat karanneet vankilasta ja etsivät vanhempiaan. Mutta poliisi kerää heidät ja vie takaisin yksityisiin vankiloihin."

"Missä ovat lapsioikeuden uhrit? On yksi hyvä esimerkki venäläisestä nuoresta naisesta, joka eli koko lapsuutensa suomalaisella keskitysleirillä ja sai tavata vain kerran kuukaudessa venäläistä äitiään. Hän sanoi minulle, että haluaa vaieta asiasta, koska hän haluaa mennä naimisiin ja unohtaa koko asian. Hänellä ei ollut edes Suomen kansalaisuutta, mutta hänet pantiin Lappiin keskitysleirille siihen asti, kunnes hän täytti 18."
Johan Bäckman, luento lapsioikeudesta, tammikuu 2011, Moskova"Me löysimme vastikään mielenkiintoisen dokumentin Suomen sosiaali- ja terveysministeriöstä vuodelta 2010. Siinä sanotaan, että Venäjän valtio suosittelee systemaattista väkivaltaa lapsia kohtaan. Siinä puhuttiin Venäjästä ja Somaliasta. Eli siis kaikki venäläiset ja somalilapset ovat kontrollin alla siitä lähtien, kun he tulevat Suomeen. Jos äidin nimi on Anastasija, Natalija tai Irina, se on heti todiste siitä, että varmaankin kodissa tapahtuu hakkaamista. Eli he ottavat automaattisesti pois venäläisten lapset. Se on systemaattista poliittista terroria venäläisäitejä kohtaan."

"Lastensuojelu on täysin korruptoitunutta. Sosiaaliviranomaisilla on lista yksityisistä lastenkodeista, joita he suosivat. Jokainen lastenkoti voi saada yhdestä huostaan otetusta lapsesta päivässä satoja euroja tai jopa 500 euroa. Vuodessa se tekee satojatuhansia. Eli kun he ovat saaneet nämä lapset itselleen, he eivät tietenkään päästä heitä enää perheisiin. Se on heille tulonlähde."

"Me vaadimme, että venäläislapset on vapautettava panttivankeudesta Suomessa. He ovat nyt lastenkodeissa."
Johan Bäckman, Suora lähetys -ohjelma, Venäjän TV1"Meillä Suomessa on olemassa sosiaali- ja terveysministeriön virallinen kehotus, jonka mukaan lapset pitää ottaa pois venäläisäideiltä. Siinä sanotaan (syyksi), että mukamas Venäjän valtio suosittelee lasten hakkaamista. Suomessa venäläisenä äitinä oleminen on käytännössä yhtä kuin rikos. Hän on syyllinen siihen, että hän on venäläinen."
Johan Bäckman, NTV, Lasten metsästys -ohjelma 7.10.2012"Suomessa tietyt järjestöt harrastavat Tshetshenian terroristien lobbausta. Esimerkiksi suomalainen Pen-klub, ja eritoten sen puheenjohtaja Jukka Mallinen. Hän on kammottava russofobi. Hän on edustanut monenlaisten anti-putinilaisten liikkeiden etuja, kuten myös terroristien etuja. Heidi Hautala lobbaa myös, sekä (Mikael) Storsjö. Lisäksi meillä on ProKarelia, revansistinen järjestö, joka vaatii Venäjältä maita. Finrosforum yhdistää kaikkia antiputinilaisia voimia Suomessa."
Johan Bäckman, Piter-TV, 8.2.2012"Suomalaisviranomaiset käyvät todellakin sotaa venäläisäitejä vastaan. Haluan, että Suomen ja Venäjän kansat tietävät totuuden siitä, mitä tapahtuu. Jokainen normaali ihminen tajuaa, että tämä on laitonta, tämä on fasismia, tämä on poliittista vainoa ja russofobiaa."
Johan Bäckman, 11.10.2012 TV5:n haastattelu"Me olemme tutkineet huostaanoton syitä Suomessa. Syy voi olla mikä tahansa. Syyksi riittää jopa lapsen kansallisuus, pelkkä kansallisuus. Eikä kukaan kontrolloi tilannetta eikä tiedä kokonaistilannetta. Minä kutsuisin sitä psykoterroriksi."
Johan Bäckman: Krasnoje TV, 28.04.2011

Näitä luetaan!

 1. 1

  Aftonbladet: Huippumoderneja venäläisiä sotalaivoja Itämerelle – ”Hätkähdyttävä ja erittäin vahva signaali”

 2. 2

  Tovin työttömänä ollut Annika Metsäketo: ”Työttömyyskassan rahat eivät riitä mihinkään”

 3. 3

  Kadonneen jäljillä -jakso ei paljastanut kaikkea Jaakosta – nuorella miehellä lamauttava elämäntilanne: ”Ohjelma ei ratkaise ongelmiani”

 4. 4

  Venäjä julkaisi kuvia uudesta hirmuohjuksesta – ”Kykenee tuhoamaan kerralla koko Ranskan”

 5. 5

  Bernerien talohanke suututtaa Espoossa: ”Voittoja maksimoidaan muuttamalla asemakaavaa”

 6. 6

  Vanheneeko tämä nainen ollenkaan? Takavuosien discotähti Sabrina, 48, on yhä melkoinen seksipommi

 7. 7

  Poista tämä ruksi – tai muuten Google tuntee nettihistoriasi nimelläsi

 8. 8

  Hollywood-kaunotar Kate Beckinsalen aviomies jätti erohakemuksen

 9. 9

  Asiakkaiden haukut väsyttivät Kodin1-myyjät: ”Lopetan lokakuun jälkeen, en kerta kaikkiaan jaksa”

 10. 10

  Pellejen pelottelu kostautui Kalliossa – johti yhteenottoon vastaantulijan kanssa

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Pellejen pelottelu kostautui Kalliossa – johti yhteenottoon vastaantulijan kanssa

 2. 2

  Poista tämä ruksi – tai muuten Google tuntee nettihistoriasi nimelläsi

 3. 3

  Kadonneen jäljillä: Jaakko, 25, saa ikävän tiedon äidistään kesken etsintämatkan

 4. 4

  Simo, 69, väittää tehneensä virheen tartuttuaan eläkkeen superkarttumaan – ”Saan rahani vasta 90-vuotiaana”

 5. 5

  Mittava poliisioperaatio Tampereen lentokentällä – häiriö radioliikenteessä aiheutti epäilyn kaappauksesta

 6. 6

  Yhdyssana vai yhdys sana? Testaa, kuinka hyvin osaat suomen kieltä

 7. 7

  Haluatko nukkua sikeästi? Syö tällainen iltapala

 8. 8

  Ferrarin Sebastian Vettelistä villi huhu

 9. 9

  ”Tyttäreni kotiutettiin sairaalasta klo 14, klo 23:05 poliisi tuli ilmoittamaan suruviestin” – IS:n lukijoiden kauhukokemukset psykiatrisesta hoidosta

 10. 10

  Pojat pellenaamareissa kokivat yllätyksen Kajaanissa – tytöt juoksivat kintereillä metsään

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Poista tämä ruksi – tai muuten Google tuntee nettihistoriasi nimelläsi

 2. 2

  Oppilas latasi videon nettiin, opettajasta välittömästi seksisymboli – onko Oksana maailman kuumin matikan maikka?

 3. 3

  Tuliko puhelu tuntemattomasta numerosta? Nerokkaalla kikalla voit selvittää sen ilmaiseksi

 4. 4

  Saara Aalto sekosi riemusta – X Factorin juontajalta huvittava kommentti

 5. 5

  Yhdestä urheilumaailman kuuluisimmasta skandaalista pian 23 vuotta – mitä osapuolille kuuluu nykyään?

 6. 6

  Brittimiljardööri muistelee hämmentävää lounastaan Donald Trumpin kanssa – tapaamisen ainoa puheenaihe järkytti ja suretti

 7. 7

  Dementian ensimmäiset varoitusmerkit ovat salakavalia – tunnista nämä 11 oiretta

 8. 8

  Helsinkiläismies pääsi huijauksella jatkoon Talent Suomessa – ”Missä tässä on se talentti?”

 9. 9

  Tv-katsoja huomasi jotain outoa – olympiavoittaja hakeutui nopeasti leikkaukseen

 10. 10

  Pellejen pelottelu kostautui Kalliossa – johti yhteenottoon vastaantulijan kanssa

 11. Näytä lisää

Näitä luetaan!

 1. 1

  Aftonbladet: Huippumoderneja venäläisiä sotalaivoja Itämerelle – ”Hätkähdyttävä ja erittäin vahva signaali”

 2. 2

  Tovin työttömänä ollut Annika Metsäketo: ”Työttömyyskassan rahat eivät riitä mihinkään”

 3. 3

  Kadonneen jäljillä -jakso ei paljastanut kaikkea Jaakosta – nuorella miehellä lamauttava elämäntilanne: ”Ohjelma ei ratkaise ongelmiani”

 4. 4

  Venäjä julkaisi kuvia uudesta hirmuohjuksesta – ”Kykenee tuhoamaan kerralla koko Ranskan”

 5. 5

  Bernerien talohanke suututtaa Espoossa: ”Voittoja maksimoidaan muuttamalla asemakaavaa”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Pellejen pelottelu kostautui Kalliossa – johti yhteenottoon vastaantulijan kanssa

 2. 2

  Poista tämä ruksi – tai muuten Google tuntee nettihistoriasi nimelläsi

 3. 3

  Kadonneen jäljillä: Jaakko, 25, saa ikävän tiedon äidistään kesken etsintämatkan

 4. 4

  Simo, 69, väittää tehneensä virheen tartuttuaan eläkkeen superkarttumaan – ”Saan rahani vasta 90-vuotiaana”

 5. 5

  Mittava poliisioperaatio Tampereen lentokentällä – häiriö radioliikenteessä aiheutti epäilyn kaappauksesta

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Poista tämä ruksi – tai muuten Google tuntee nettihistoriasi nimelläsi

 2. 2

  Oppilas latasi videon nettiin, opettajasta välittömästi seksisymboli – onko Oksana maailman kuumin matikan maikka?

 3. 3

  Tuliko puhelu tuntemattomasta numerosta? Nerokkaalla kikalla voit selvittää sen ilmaiseksi

 4. 4

  Saara Aalto sekosi riemusta – X Factorin juontajalta huvittava kommentti

 5. 5

  Yhdestä urheilumaailman kuuluisimmasta skandaalista pian 23 vuotta – mitä osapuolille kuuluu nykyään?

 6. Näytä lisää