Anna, Anne, Anu

Kotimaa

Valikko

Kotimaa

Näkökulma: Vallankumouksen äärellä

Mediaa vavisuttanut mullistus voimistui, kirjoittaa Ilta-Sanomien vastaava päätoimittaja Tapio Sadeoja.
Vuosi sitten, tarkemmin sanottuna helmikuun viimeisenä päivänä, Ilta-Sanomat juhli 80-vuotissyntymäpäiviään. Ensimmäinen Ilta-Sanomat ilmestyi 29.2.1932 helsinkiläisten tiedonjanoon, kun Lapuan liikkeen miehet kokoontuivat Mäntsälään ja uhkasivat marssia pääkaupunkiin.

"Tilanne kärjistyy", kertoi neljäsivuisen lehden etusivun otsikko tuolloin valtakunnan tilanteesta. Poliittiset jännitteet olivat repimässä maata kahtia.

Kun Ilta-Sanomien seuraava 80-vuotiskausi alkoi vuosi sitten, tasavallan presidentti Sauli Niinistö astui virkaansa ja IS julkaisi asiasta erikoisliitteen. Tilanteen kärjistymisestä ei näkynyt häivääkään, kun sosialistipresidentti luovutti vallan porvarille. Kun 81 vuotta sitten raja-aidat olivat korkeita ja ylitsepääsemättömiä, nyt rajaa sosialistin ja porvarin välillä on jopa vaikea erottaa.

Jos poliittista elämää ei nyt uhkaa vallankumous, mediamaailmassa tilanne on toinen. Jos kärjistää, median toimintaympäristössä tapahtui viime vuonna enemmän kuin 80 edellisessä vuodessa yhteensä.

   ***

Viime vuonna mediaa jo pitkään vavisuttanut mullistus - digitaalinen vallankumous - voimistui, ja nyt on jo selvää, ettei meno ole ainakaan yhtään tasaisempaa tänä vuonna. Kuluttajien tottumukset muuttuvat, mainostajien odotukset muuttuvat, tekninen kehitys nopeutuu - se, mikä on nyt itsestään selvää, ei sitä huomenna välttämättä enää ole.

Ilta-Sanomat on pärjännyt tässä rynkytyksessä hyvin, eikä ole syytä epäillä, etteikö pärjäisi jatkossakin, vaikka vaikeita aikoja mahtuu väistämättä joukkoon. Me olemme joutuneet aloittamaan sopeutumisen esimerkiksi nettiaikaan monia muita välineitä aikaisemmin - ja se työ kantaa nyt hedelmää.

Kaikki eivät kuitenkaan pärjää, ja valitettavasti valtiovalta on toimiensa ja toimettomuutensa yhdistelmällä tekemässä pahaa jälkeä suomalaisessa kaupallisessa mediassa.

Kun poliitikot päättivät mm. verotuksellisin keinoin kiristää keskellä valtavaa rakennemuutosta olevan yksityisen median toimintamahdollisuuksia ja samaan aikaan ojentaa massiiviset 500 miljoona verovaroja Yleisradiolle, lähtökohdat kilpailuun eivät ole kovin tasaiset. Erityisesti tilattavilla lehdillä - jollainen IS ei ole - on isoja vaikeuksia nollasta yhdeksään nousseen arvonlisäveroprosentin takia. Ilta-Sanomien arvonlisäveroprosenttihan on jo vuosia ollut merkittävästi korkeampi.

   ***

Tästäkin olisi varmasti suomalainen lehdistö selvinnyt, jolleivät poliitikot olisi jättäneet välinpitämättömyyttään tekemättä sitä kaikkein tärkeintä: julkisen palvelun tehtävien uudelleen määrittelyä. Kun tämä jäi hoitamatta, Yleisradio on alkanut erityisesti viime aikoina aggressiivisesti kilpailla verkossa lehdistön kanssa.

Tilanne on monelle välineelle kestämätön. Mediakäytön muutoksen paineessa lehdistön on löydettävä uusia tulolähteitä nimenomaan verkossa ja mobiilissa, mutta niissä onkin nyt vastassa Yleisradio valtavine resursseineen ja kuluttajille - näennäisesti - ilmaisine palveluineen.

Tämä on tietenkin ongelma myös meille Ilta-Sanomissa, mutta ei ylitsepääsemätön, toisin kuin esimerkiksi pienemmille maakunta- ja paikallislehdille. Jo nyt joillakin alueilla on tilanne, että Yleisradion massiivinen aluetoimitus tuottaa verkkoon enemmän kirjoitettuja alueellisia uutisia kuin paikallinen maakuntalehti kykenee rajallisine ja alati pienenevine resursseineen tekemään.

Tätä menoa meillä voi olla kohta laajoja alueita, joissa paikallinen tiedonvälitys on käytännössä täysin valtiovallan omistaman tiedotusvälineen hallussa. Se on aidosti vakava uhka median moniarvoisuudelle, ehkä jopa sananvapaudelle.

   ***

Kuluneen vuoden aikana myös sosiaalisesta mediasta on tullut yhä vahvempi vaikuttaja suomalaisessa yhteiskunnassa. Se näkyi hyvin erityisesti presidentinvaalien toisella kierroksella, kun some-yhteisö polarisoitui kahteen, toisiinsa suvaitsemattomasti suhtautuneeseen leiriin - eikä ylilyönneiltä vältytty.

Leireistä pyrittiin myös poikkeuksellisen voimakkaasti syöttämään perinteiseen mediaan juttuja oman ehdokkaan näkökulmasta.

 

Meillä voi olla kohta laajoja alueita, joissa paikallinen tiedonvälitys on käytännössä täysin valtiovallan omistaman tiedotusvälineen hallussa.

 

Keksintönä sosiaalinen media on tavattoman hieno, mutta kuten hienojen keksintöjen kanssa yleensä käy, sitäkin osataan käyttää väärin. Erinomaista on se, että some antaa jokaiselle tavalliselle suomalaiselle mahdollisuuden tuoda mielipiteensä julki. Tähänhän emme me perinteisen median edustajat valitettavasti pysty.

Valitettavasti vain osa somelaisista unohtaa sekä vastuunsa että käytöstavat viestejä naputellessaan. Keskustelupalstojen lisäksi myös Facebook, Twitter ja blogit ovat täynnä erilaisia yhteisöjä, joissa kiusaaminen, vähättely, panettelu, matalamielisyys ja vainoaminen ovat täysin arkipäivää - myös niissä piireissä, jotka pitävät itseään sivistyneinä. Itse asiassa välillä sosiaalisessa mediassa on täysin mahdoton erottaa ns. sivistyneistöä vähemmän sivistyneistä: on tilanteita, joissa molemmilta tuntuvat katoavan käytöstavat.

Sananvapauden kannalta tämä on ongelmallista: pitää olla hyvin vahva ja rohkea ihminen, jotta uskaltaa itsenäisellä ajattelullaan antautua muiden riepoteltavaksi. Haluammeko Suomessa kannustaa kehitystä, joka ajaa ihmisiä mieluummin vaikenemaan?

Hyvien tapojen opettelun voisi aloittaa virkkeestä, johon koko sananvapaus rakentuu: "En hyväksy mielipidettäsi, mutta puolustan kuolemaani asti oikeuttasi ilmaista se."

Voltairen sanat pätevät yhä. Oli media sitten sosiaalinen tai ei.

Näiden sanojen puolesta Ilta-Sanomat on taistellut nyt 81 vuotta ja taistelee myös seuraavat 81 vuotta.

   ***

PS. Juhlavuosi oli Ilta-Sanomille menestyksekäs. Vuoden päättyessä Ilta-Sanomat oli Suomen suurin painettu iltapäivälehti lähes 60 prosentin markkinaosuudellaan, Suomen suurin verkkopalvelu ja Suomen suurin mobiilipalvelu.

Olemme hyvin kiitollisia kaikille lukijoillemme menestyksestä. Juhlavuonna Ilta-Sanomien journalistinen sisältö saikin paljon positiivista huomiota osakseen. Menestyksekkäiden historialehtien sarjaa jatkoivat muun muassa Ilta-Sanomien historiasta kertonut lehti sekä Viipuri-lehti. Viipurista järjestettiin myös kirjoituskilpailu sekä lopulta ympäri Suomea kiertämään päätynyt valokuvanäyttely. Lukijoiden palaute näistä on ollut monella tapaa koskettavaa.

Syksyllä toteutettu itsemurhien vastainen kampanja "Valitse tänään elämä" sai puolestaan laajalti kiitosta toivon antamisesta ylitsepääsemättömän vaikeilta tuntuvien ongelmien kanssa painiskeleville ihmisille.

Vuoden loppupuolella Ilta-Sanomat aloitti 80-osaisen sarjan sananvapaudesta, jossa kiinnitetään huomiota niihin lukemattomiin ihmisiin, jotka joutuvat uhraamaan vapautensa tai jopa henkensä puolustaessaan demokratian ehkä tärkeintä kulmakiveä, sananvapautta. Sarja on nostettu esiin BBC:llä ja Unescossa.

Myös erilaiset palkintolautakunnat muistivat Ilta-Sanomien toimittajia. Bonnierin journalistipalkintoja jaettaessa Arja Paananen pokkasi valelääkäripaljastuksillaan palkinnon vuoden jutusta. Lisäksi Paananen sai useita muita palkintoja viime vuonna. Ilta-Sanomien yhteydessä toimitettavan Taloussanomien Jan Hurri palkittiin Suomen Kuvalehden journalistipalkinnolla. Lisäksi Ilta-Sanomien 80-vuotisjuhlafilmi sai kaksi kansainvälistä palkintoa.

Tätä kirjoitettaessa Ilta-Sanomilla on kaksi ehdokkuutta Bonnierin suuressa journalistipalkinnossa. Sana on vapaa -kampanja on kolmen parhaan joukossa vuoden journalistista tekoa valittaessa ja urheilutoimittaja Pekka Holopainen on ehdolla vuoden journalistiksi.

Näitä luetaan!

 1. 1

  Äidin tekemä Excel-taulukko paljasti kylmän totuuden Nikon tilanteesta – näin poika kuittasi 50 000 € velat

 2. 2

  Suuri lihapullatesti oli yhden pienen pyörykän ylivoimaa – ”Heittämällä paras”

 3. 3

  Poliisi kertoi lisää Vuosaaren tragediasta: nuorin uhri 2-vuotias, suurimmat tuhot saunassa

 4. 4

  Psykoosiin ajautunut Kanye West palasi julkisuuteen muuttuneena – ensimmäinen kuva räppäristä poistettiin Instagramista nopeasti

 5. 5

  Vuoden 2016 turhake on valittu – jokainen suomalainen käyttää keskimäärin 55 vuodessa

 6. 6

  Näin Patrik Laine asuu Winnipegissä – ”Just ja just osaan käyttää mikroa”

 7. 7

  Aasialaismiehen passikuva hylättiin äärimmäisen kiusallisesta syystä

 8. 8

  Jesse Puljujärvi Pikkuleijonien supervahvistukseksi MM-kisoihin?

 9. 9

  Kolme lasta ja äiti kuolivat tulipalossa Helsingin Vuosaaressa – näin tapahtumat etenivät

 10. 10

  Yhdessä jatkanut Ensitreffit alttarilla -pari avoimena MTV:lle suhteensa hankaluuksista: ”Näemme toisiamme paljon vähemmän kuin aikaisemmin”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Salkkarit-kaunotar rohkeassa kuvassa – rinnat paistavat läpi henkäyksen ohuesta asusta

 2. 2

  Saara Aallon kilpakumppanit pahoissa vaikeuksissa – tuleeko finaalilähetyksestä katastrofi?

 3. 3

  Sekava mies uhkasi vastaantulijaa Porvoossa – nyrkkeilytaustainen uhattu ei päästänyt karkuun

 4. 4

  Bunkkeriin seksiorjaksi teljetty ruotsalaisnainen kirjoitti kirjan painajaisestaan – ”Yritin uskotella itselleni, ettei tämä voi olla totta”

 5. 5

  Susanna, 33, vei Lumian huoltoon – uuteen puhelimeen alkoi ilmestyä outoja kuvia

 6. 6

  Moni kärsii tietämättään kakkostyypin diabeteksen esiasteesta – lisää äkkikuoleman vaaraa

 7. 7

  Yhden hitin eläketurva – tässä on joululaulu, joka tuo kirjoittajilleen edelleen 590 000 euron vuosittaiset rojaltitulot

 8. 8

  Aktiivisen työttömän tuloista lähtee ensi vuonna jopa 200 €/kk – ”Työttömän taloudessa järkyttävän suuri summa”

 9. 9

  Suuri lihapullatesti oli yhden pienen pyörykän ylivoimaa – ”Heittämällä paras”

 10. 10

  Kolme lasta ja äiti kuolivat tulipalossa Helsingin Vuosaaressa – näin tapahtumat etenivät

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Poliisi IS:lle: Tällainen tausta Imatran epäillyllä 23-vuotiaalla kolmoismurhaajalla on

 2. 2

  WhatsApp katoaa miljoonista puhelimista – katso, onko omasi listalla

 3. 3

  Hänellä oli Linnan juhlien rohkein iltapuku – IS:n lukijat äänestivät illan räväyttävimmän pukeutujan

 4. 4

  Salkkarit-kaunotar rohkeassa kuvassa – rinnat paistavat läpi henkäyksen ohuesta asusta

 5. 5

  Robinin, 18, Linnan juhlat -asussa mukana yksityiskohta, joka jäi monilta huomaamatta – presidentiltä erityinen pyyntö kättelyjonossa

 6. 6

  Tuulenvire paljasti Donald Trumpin omituisen ”asumokan” – netti sekosi lentokentältä napatusta kuvasta

 7. 7

  Perhesyyt eivät painaneet? Mika Salolla teoria Nico Rosbergin lopettamisesta: ”Kukaan ei tajua sitä…”

 8. 8

  Todelliset syyt, joiden vuoksi naiset voihkivat seksin aikana

 9. 9

  Raivostunut Matti Nykänen perui keikkansa Kanarialla – ravintola joutui maksumieheksi: ”V**ut minä mitään keikkaa vedä”

 10. 10

  Linnan jatkoilla nousi hässäkkä – Heikki Lampela ja Hanna Kärpänen sisään vahvassa juhlatunnelmassa: ”Haluan seikkailuja”

 11. Näytä lisää

Näitä luetaan!

 1. 1

  Äidin tekemä Excel-taulukko paljasti kylmän totuuden Nikon tilanteesta – näin poika kuittasi 50 000 € velat

 2. 2

  Suuri lihapullatesti oli yhden pienen pyörykän ylivoimaa – ”Heittämällä paras”

 3. 3

  Poliisi kertoi lisää Vuosaaren tragediasta: nuorin uhri 2-vuotias, suurimmat tuhot saunassa

 4. 4

  Psykoosiin ajautunut Kanye West palasi julkisuuteen muuttuneena – ensimmäinen kuva räppäristä poistettiin Instagramista nopeasti

 5. 5

  Vuoden 2016 turhake on valittu – jokainen suomalainen käyttää keskimäärin 55 vuodessa

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Salkkarit-kaunotar rohkeassa kuvassa – rinnat paistavat läpi henkäyksen ohuesta asusta

 2. 2

  Saara Aallon kilpakumppanit pahoissa vaikeuksissa – tuleeko finaalilähetyksestä katastrofi?

 3. 3

  Sekava mies uhkasi vastaantulijaa Porvoossa – nyrkkeilytaustainen uhattu ei päästänyt karkuun

 4. 4

  Bunkkeriin seksiorjaksi teljetty ruotsalaisnainen kirjoitti kirjan painajaisestaan – ”Yritin uskotella itselleni, ettei tämä voi olla totta”

 5. 5

  Susanna, 33, vei Lumian huoltoon – uuteen puhelimeen alkoi ilmestyä outoja kuvia

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Poliisi IS:lle: Tällainen tausta Imatran epäillyllä 23-vuotiaalla kolmoismurhaajalla on

 2. 2

  WhatsApp katoaa miljoonista puhelimista – katso, onko omasi listalla

 3. 3

  Hänellä oli Linnan juhlien rohkein iltapuku – IS:n lukijat äänestivät illan räväyttävimmän pukeutujan

 4. 4

  Salkkarit-kaunotar rohkeassa kuvassa – rinnat paistavat läpi henkäyksen ohuesta asusta

 5. 5

  Robinin, 18, Linnan juhlat -asussa mukana yksityiskohta, joka jäi monilta huomaamatta – presidentiltä erityinen pyyntö kättelyjonossa

 6. Näytä lisää