Anniina, Anita, Anja

Kotimaa

Valikko

Kotimaa

Urpo Lahtisen uskomaton elämä: Jakoi jopa rahaa kadulla

Jättiomaisuuden luonut Urpo Lahtinen piti itseään kultasormena - todellisuudessa monet hänen hankkeensa olivat täydellisiä katastrofeja.
Urpo Lahtisen menestystarina alkoi, kun hän tyhjätaskuna Eurooppaa kierrellessään keksi Hollannista ilmaisjakelulehden idean. Hän perusti kaupunkilehti Tamperelaisen 1957.

Aloitteleva lehtikeisari jakeli lehteään omin käsin ensimmäisen vaimonsa
Hymyn kanssa. Kaksi vuotta myöhemmin vaimon nimi painettiin uuden aikakauslehden kanteen. Alkoi uusi ja värikäs vaihe Suomen lehdistön historiassa.

Ensimmäisen Tamperelaisen etusivulla oli Väinö Linnan haastattelu. Siinä Linna toivoi Suomeen poutaa ja järkeä.

- Se oli nuoruuden uhoa. Enää en julkisesti menisi toisten järkeä arvostelemaan. Omassakin on tekemistä, Linna kommentoi juttua 25 vuotta myöhemmin.

Väinö Linna oli Lahtisen kaveri. Tampereella kansa luuli, että menestyskirjailija rahoineen on Tamperelaisen taustalla. Se harhaluuulo ei haitannut Urpo Lahtisen bisneksiä.Urpo Lahtinen on hämmentänyt Suomen mediamaailmaa ehkä enemmän kuin kukaan muu. Hän toi tänne kaupunkilehdet ja perusti yli 60 aikakauslehteä, lippulaivana Hymy, jonka levikki oli parhaina päivinä yli puoli miljoonaa.

Rahaa tuli ovista ja ikkunoista ja ilmanvaihtokanavista.
Urpo Lahtinen tunnettiin silti nuukana miehenä. Kun ravintolassa tuli laskun maksun aika, Urpo alkoi kaivella taskustaan lompakkoaan, joka olikin sitten yllättäen unohtunut kotiin.

- Kyllä hän rahaakin levitteli. Yhdessä tempauksessaan hän jakoi Helsingin ja Tampereen kaduilla seteleitä. Halvaksi tuli. Setelit eivät kelvanneet kansalle. Ihmiset kiersivät Urpon kaukaa.

Jotkin Lahtisen Lehtimiehet Oy:n julkaisuista olivat arvostettuja, kuten
Tekniikan Maailma. Sitten olivat roisit miestenlehdet, Jallu ja
Kalle, joiden tekijäksi kustantamo pitkälti profiloitui. Se ei ollut omiaan tuomaan arvostusta.

Niin sanottu hienompi väki katseli kustantajaa nenänvarttaan pitkin.
Kun kerran virisi hanke Lahtisen keräämän taiteen näyttelystä Tamperen Taidemuseossa, silloinen kaupunginjohtaja
Pekka Paavola jyrähti: "Pillunkuvilla hankittua taidetta ei kaupungin tiloissa esitellä".

Kun Paavola lahjussotkujen jälkeen 1985 joutui lähtemään kaupunginjohtajan paikalta, Urpo palkkasi hänet Lehtimiesten toimitusjohtajaksi.Kun Lehtimiehet 1988 myytiin Yhtyneille Kuvalehdille, Pekka Paavola joutui Yhtyneissä hallinnoimaan miestenlehtien kustantamista.
Tietynlaiset kuvat salkussaan hän sukkuloi Helsingin ja Tampereen väliä.

Arvostuksen puute jäyti Urpo Lahtista. Hän olisi mielellään ottanut vastaan kutsun Linnan juhliin, mutta sellaista ei kuulunut.

- Arvostus... jos se on joku saaplarin ostettu titteli tai naurettava show, niin sillä ei ole mitään merkitystä, Urpo tuhahti.

60-vuotispäivän alla Lahtiselle puuhattiin kuitenkin lehdistöneuvoksen arvonimeä. Kymmenen vuotta aikaisemmin hän sanoi IS:lle.

- Panisin kynsin hampain vastaan, jos joku yrittäisi minulle arvonimeä. Haluan olla vain Urpo Lahtinen.

Neuvoksen arvonimeä ei Lahtiselle edes myönnetty.

Työntekijät haukkuivatMarraskuussa 1987 Ilta-Sanomille vuodettiin Lehtimiesten työntekijöiden laatima muistio, jossa kustantaja Urpo Lahtinen ja toimitusjohtaja Pekka Paavola saivat kuulla kunniansa.

Voimakaksikkoa syytettiin siitä, että Lehtimiesten parhaat kyvyt oli joko potkittu pihalle tai he olivat lähteneet omasta halustaan.Varapääjohtaja Matti Lahtinen (ei sukua Urpolle)sai kiitosta:
"Urpo joi, sekoili ja matkusteli. Vähemmistöosakas Matti teki työt ja kasvatti firmat isoiksi.
Matti ymmärsi lehtibisneksen pirun hyvin, mitä ei voi sanoa enää Urposta puhumattakaan nyt sitten Paavolasta, joka tekee tästä talosta jonkinmoista virastoa.
Kuinka monta menetystä Paavola tälle firmalle tekee yhdessä Urpon kanssa, sillä pidämme molempia herroja syyllisinä, että meidän työpaikat on uhattuina.
Urpon kyky on mennyt vuosikymmenten viinaputken aikana ja tonnimäärin ahdetuin pillereiden voimalla. Raittius ei ole pysyvää vaan Urpo lipsahtaa aika ajoin ja kutsuu paikalle Reagania ja Gorbatshovia huippukokouksen pitoon."


Viinahöyryissä Urpo Lahtinen kuvitteli, että hänen rakennuttamansa graniittilinna Villa Urpo olisi Yhdysvaltain ja Neuvostoliiton johtajien kohtauspaikka. Hän jopa pyysi Tampereen kaupunkia järjestämään huippukokousväelle virallisen vastaanoton.

Työntekijöiden julma muistio jatkuu:

"Paavola puristaa sitruunasta mehuja tarkoituksella, firmahan saadaan näyttämään parin vuoden ajan voittoa, että toimitusjohtaja voi hakea parempaa paikkaa liike-elämässä.
Tämän hän on todennut monta kertaa.
Urpo taas ei tajua yhtikäs mitään tästä maailmasta - hän vain sattuu omistamaan firman ja voi kai sitten tehdä meidän työpaikoillamme mitä tahansa.
Auttakaa meitä, jos voitte!"
kuului Lehtimiestenpalkollisten hätähuuto marrakuusssa 1987.Lehtimiesten työntekijöiden viesti oli profeetallinen. Loppuvuodesta 1988 Lehtimiehet myytiin Yhtyneille Kuvalehdille. Työpaikat katosivat Tampereelta.

Lahtisen kannalta kauppa oli edullinen. Yhtyneet maksoi lehtien julkaisuoikeuksista 180 miljoonaa markkaa. Kiinteä omaisuus - Tahkovuoren lomakeskus Nilsiässä, kirjapaino Helprint, Tampereen keskustan kivitalot - jäi Lahtiselle.

Urpo Lahtista on sanottu kultasormeksi - siis kaikki menestyi, mihin hän tarttui.

Niinkin voisi ajatella, että menestys tuli enemmäntuurilla kuin taidolla. Urpo oli joskus oikeaan aikaan oikeassa paikassa.

Monta kertaa Urpo oli anti-Midas, jonka kosketuksestaasiat menivät pieleen.

Jotkin Urpon hankkeista olivat niin katastrofaalisia, että ne oli vaikutusta siihen, että firma myyntiin Yhtyneille.

Huhtikuussa 1981 IS haastatteli Urpo Lahtista 50-vuotisjuttuun. Kesken haastattelun Villa Urpoon saapuivat Seuran päätoimittaja
Heikki Parkkonen ja toimitussihteeri Reino Häyry.

IS:n reportteri kummasteli itsekseen, mitä tekemistä kilpailevan kustantajan miehillä on Urpo Lahtisen Villa Urpossa.

Urpo yritti johdattaa vieraat salaa graniittilinnansa alakertaan, mutta heidät oli jo nähty.

Haastattelu keskeytyi pariksi tunniksi. Sitten se jatkui saunoittelun ja uimisen merkeissä.

Kesäkuussa vierailun tarkoitus paljastui. Urpo Lahtinen oli perustanut
Pikajuna-lehden. Sen puikoissa olivat Heikki Parkkonen ja Reino Häyry.Laadukkaaksi tarkoitettu Pikajuna eli vuoden ja teki 12 miljoonaa markkaa tappiota. Lehden lopetuksen jälkeen tekijät palasivat Seuraan ikään kuin mitään ei olisi tapahtunut.

Kun vähemmistöosakas Matti Lahtinen vetäytyi alalta, hän tarjosi osakkeitaan Urpolle 20 miljoonalla markalla. Urpo ei hyväksynyt tarjousta. Matti myi osakkeet Aamulehdelle 34 miljoonalla.

Aamulehti ei varsinaisesti rakastanut Urpo Lahtista, joka ilmaisjakelulehtineen oli tullut häiritsemään Tampereen ilmoitusmarkkinoita.

Aamulehti olisi voinut maksaa Matti Lahtisen osakkeista mitä tahansa, koska oli selvää, että Urpo etuosto-oikeudellaan kuitenkin lunastaa osakkeet itselleen. Ei kilpailijalle voi antaa kolmasosaa yhtiöstä.

Aamulehti tarjosi osakkeista ylihintaa - ja Urpo joutui ne ostaessaan pulittamaan saman hinnan. Sehän taas ei Aamulehteä kirpaissut.

- Vapautemme säilyi, mutta kieltämättä kalliiksi se tuli, Urpo Lahtinen sanoi.

Tämä liiketoimi aiheutti Urpolle 14 miljoonan markan ylimääräisen kulun ja vauhditti osaltaan firman myyntiä.

Lehtimiesten työntekijät puhuivat enemmän tai vähemmän tosissaan, että hommat yhtiössä hoituivat parhaiten, kun Urpo retkotti sammuneena graniittilinnansa tornihuoneessa.

Miljoonia paloiUrpo Lahtinen työskenteli salaman lailla. Ensin tuli välähdys, sitten suuret vahingot. Ideoita sinkoili, moni asia jäi kesken, ja miljoonia paloi.
Teen töitä ryöpsähtelemällä, aina kun maistuu. Kun ei maistu, niin ei väkisin, ei väkisin, kuten entinen tyttö sanoi.

Urpo oli perustamassa Keravalle suurta sisähuvipuistoa, johon olisi tullut taidekeskus, teatteri, ravintoloita ynnä muuta. Hanke kuivui kokoon vähin äänin.

Neuvostoliiton kirjamarkkinat Urpo aikoi vallata julkaisemalla siellä
Vladimir Nabokovin Lolitan sekä Väinö Linnan Tuntemattoman sotilaan. Julkaisematta jäivät.

Ylöjärvelle piti nousta avaruusaiheinen Luna Center, kuukylä, joka päihittäisi suosiossa Särkänniemen. Urpon mukaan hankeen taustavoimina olivat kuukävelijä Neil Armstrong ja kosmonautti
Valentin Lebedev. Ei ole kuukylää näkynyt.

Vielä kerran Urpo halusi näyttää kyntensä lehtimiehenä. Hän osti
Kansan Lehden perustaman Ilta-Tampereen 1991 ja teki siitä
Iltatähden.

Parhaat kyvyt olivat Urpon mukaan asialla. Iltatähden piti haastaa
Ilta-Sanomat ja Iltalehti.

Urpo Lahtinen ryhtyi itse päätoimittajaksi. Urpo oli aamu-uninen, mutta hän oli Iltatähden toimituksessa aamuisin kello 7. Kovin kauan ei sitäkään kuitenkaan kestänyt.

Urpo Lahtinen sairastui vakavasti Espanjassa maaliskuussa 1991.
Hänen sydämensä pysähtyi ja hän halvaantui. Siitä hän ei toipunut koskaan. Miehistä voimaa ihannoineesta lehtikeisarista tuli loppuiäkseen pyörätyölipotilas.

Urpon sairastumisen jälkeen lopahti Iltatähti. Vajaassa puolessa vuodessa lehti oli tehnyt tappiota 4,6 miljoonaa markkaa.

Housut putosivat omissa häissäUrpo ja Hymy Lahtisen avioliitto oli ollut pelkkä muodollisuus 70-luvulta lähtien. Virallista avioeroa ei saatu aikaan, koska omaisuuden jakaminen olisi ollut hankalaa.

Hymy Lahtinen oli hyvä puolustamaan etujaan. Hän omisti yhtymästä yhden prosentin, mutta vaati puolta rahoista, kun firma myytiin Yhtyneille.

Hymyllä oli miesystävä Kaarilan-talossaan, ja Urpon graniittilinnassa oli majaillut leegio naisystäviä, tunnetuimpana vuoden 1970 Miss Suomi
Ursula Rainio, jonka Urpo mustasukkaisuuden puuskassa heitti pihalle.
Urpo Lahtinen esiintyi mielellään playboyna, ehkä enemmänkin kuin olisi ollut aihetta.

Hiljakkoin oli julkisuudessa lista Interpolin kautta etsintäkuulutetuista suomalaisista. Yksi joukosta oli Maija Lahtinen, Urpo Lahtisen toinen vaimo.Entinen Indy-kuski ja kenkäsuvun jälkeläinen Tero Palmroth esitteli Urpolle keväällä 1990 Kaivohuoneen tiskillä Maija Tynellin - ja se oli menoa.

- Nyt olen tainnut tavata elämäni naisen, ja nainen näyttää myös välittävän minusta, eikä ole kiinnostunut vain omaisuudestani, Urpo uskoitui ystävilleen Laila ja Seppo Halmeelle.

Elokuussa 1991 kopsahti tuomarin nuija pöytään Urpo ja Hymy Lahtisen avioeron merkiksi. Kaksi viikkoa myöhemmin vihittiin Urpo ja Maija Lahtinen Villa Urpossa.

Urpo Lahtinen oli silloin jo hyvin sairas. Paikalla ollut kertoo, että Urpolta putosi housut nilkkoihin siinä kohdassa, kun piti sanoa "Tahdon". Urpon lähin mies ja omaisuuden hoitaja Pekka Paavola riensi hätiin ja nosti sulhasen pöksyt ylös.

A-studio esitti kesällä 2008 videon Urpo Lahtisen viimeisistä ajoista. Menneisyyden voimamies oli surullinen näky 25 päivää ennen kuolemaansa.

Maija Lahtinen järjesti Urpolle parhaan hoidon, mitä rahalla saa. Samalla hän eristi Urpon täysin muusta maailmasta. Urpo ei saanut tavata poikaansa Jeppeä eikä nähdä ensimmäistä lapsenlastaan.

Lokakuussa 1994 Urpo Lahtinen kuoli sydänvaltimon tukokseen.


Ex-vaimo Hymy ei tullut hautajaisiin. Kerrotaan, että hän ajoi koko siunaustilaisuuden ajan autollaan Tampereen Tuomiokirkon ympäri.

Urpo Lahtisen tuhkauurna laskettiin Villa Urpon multiin, ja Maija Lahtinen pystytti haudalle muistomerkin.

Leskellä on tuskin koskaan enää mahdollisuutta käydä haudalla. Villa Urpo on nyt Jeppe Lahtisen yksityisasuntona. Jepen ja Maijan välit ovat täysin poikki.


Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt

  Näitä luetaan!

  1. 1

   BBC:n toimittaja ihmettelee suomalaista tapakulttuuria – alaston jalka hiersi pomon reittä vasten

  2. 2

   Wahlroos: Tässä on Suomen työttömyysongelman perimmäinen syy – ”Ihan käsittämätöntä”

  3. 3

   Saara Aalto treenasi X Factor -vetoaan läpinäkyvässä paidassa – katso kuvat!

  4. 4

   Iida Ketola-Korppila julkaisi häpeilemättömän alastonkuvan: ”Kuka tarvitsee vaatteita...”

  5. 5

   Salma Hayek antoi pakit Donald Trumpille – Trump kosti kertomalla Hayekista törkeän valheen medialle

  6. 6

   SM-liigassa nähty ”täydellinen teurastus” toi historian viidenneksi pisimmän pelikiellon

  7. 7

   SK: 16-vuotiaan tytön epäillään auttaneen mieskaksikkoa lapseen kohdistuneessa seksuaalirikoksessa Raumalla

  8. 8

   19-vuotias nainen kuoli henkilöauton ulosajossa Evijärvellä

  9. 9

   JJK juhlii nousua Veikkausliigaan – Manninen maalasi kahdesti

  10. 10

   Sami Hintsasen vakavasti sairas 5-vuotias tytärpuoli taistelee hengestään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kolmevuotias valitsi itse vaatteensa tarhakuvaan – lopputulos räjäytti internetin

  2. 2

   140 suomalaista viruu ulkomaisissa vankiloissa – ”Ei koskaan kannata allekirjoittaa paperia, jota ei ymmärrä”

  3. 3

   Tavallisesta remontista tuli 10 vuoden piina – perheenisä teki ratkaisevat virheet heti alussa

  4. 4

   HS: Pakastepizzat jäävät kakkoseksi - näitä Suomi nykyään hamstraa perjantaisin kaupasta

  5. 5

   Oletko havainnut hitautta netissä? Meneillään on suuri verkkohyökkäys

  6. 6

   4 asiaa, jotka kehossasi tapahtuvat, kun skippaat suihkun kahtena päivänä

  7. 7

   Sami Hintsasen vakavasti sairas 5-vuotias tytärpuoli taistelee hengestään

  8. 8

   Mitä teet, jos kohtaat pellen pimeällä metsätiellä? Näin lenkkeilijät vastasivat IS:lle

  9. 9

   Kari-Pekka Kyröltä paljastus Norjasta 16 vuoden takaa Ylen Perjantaissa

  10. 10

   Olivia vuokrasi kotinsa Airbnb:n kautta – unelma osoittautui täystuhoksi: ”Romahdin polvilleni”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuliko puhelu tuntemattomasta numerosta? Nerokkaalla kikalla voit selvittää sen ilmaiseksi

  2. 2

   Lahtelaiskoulu kohun keskellä: Nyt puhuu luokassa raivonnut opettaja – loukkauksia koko syksyn ajan

  3. 3

   Lidl, Citymarket, Prisma... Testi paljasti hurjat maku- ja hintaerot paistopisteiden herkuissa

  4. 4

   Dementian ensimmäiset varoitusmerkit ovat salakavalia – tunnista nämä 11 oiretta

  5. 5

   Saara Aalto teki sen taas! Räväkkä ja villi show vakuutti X Factor -tuomarit – ”Olen sanaton”

  6. 6

   KL: Hallitus aikoo lakkauttaa autoveron – kilometrikorvaukset pois

  7. 7

   3 956 €/kk, 3 826 €/kk... – näissä ammateissa on lyhyt koulutus ja töitä tarjolla

  8. 8

   Sharon Osbourne teki emämokan kuuluttaessaan Saara Aallon lavalle – Twitter räjähti tuomarin sekoilusta

  9. 9

   Luulitko että korttisi on voimassa vielä kymmeniä vuosia? Näin ajo-oikeuksia ryhdytään nyt muuttamaan takautuvasti

  10. 10

   ”Suomalaiset tulevat nielemään sen...” HS paljasti hyväntekijänä esiintyneen ”lelusalakuljettaja” Rami Adhamin karut viestit

  11. Näytä lisää

  Näitä luetaan!

  1. 1

   BBC:n toimittaja ihmettelee suomalaista tapakulttuuria – alaston jalka hiersi pomon reittä vasten

  2. 2

   Wahlroos: Tässä on Suomen työttömyysongelman perimmäinen syy – ”Ihan käsittämätöntä”

  3. 3

   Saara Aalto treenasi X Factor -vetoaan läpinäkyvässä paidassa – katso kuvat!

  4. 4

   Iida Ketola-Korppila julkaisi häpeilemättömän alastonkuvan: ”Kuka tarvitsee vaatteita...”

  5. 5

   Salma Hayek antoi pakit Donald Trumpille – Trump kosti kertomalla Hayekista törkeän valheen medialle

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Kolmevuotias valitsi itse vaatteensa tarhakuvaan – lopputulos räjäytti internetin

  2. 2

   140 suomalaista viruu ulkomaisissa vankiloissa – ”Ei koskaan kannata allekirjoittaa paperia, jota ei ymmärrä”

  3. 3

   Tavallisesta remontista tuli 10 vuoden piina – perheenisä teki ratkaisevat virheet heti alussa

  4. 4

   HS: Pakastepizzat jäävät kakkoseksi - näitä Suomi nykyään hamstraa perjantaisin kaupasta

  5. 5

   Oletko havainnut hitautta netissä? Meneillään on suuri verkkohyökkäys

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Tuliko puhelu tuntemattomasta numerosta? Nerokkaalla kikalla voit selvittää sen ilmaiseksi

  2. 2

   Lahtelaiskoulu kohun keskellä: Nyt puhuu luokassa raivonnut opettaja – loukkauksia koko syksyn ajan

  3. 3

   Lidl, Citymarket, Prisma... Testi paljasti hurjat maku- ja hintaerot paistopisteiden herkuissa

  4. 4

   Dementian ensimmäiset varoitusmerkit ovat salakavalia – tunnista nämä 11 oiretta

  5. 5

   Saara Aalto teki sen taas! Räväkkä ja villi show vakuutti X Factor -tuomarit – ”Olen sanaton”

  6. Näytä lisää