Torsti

Kotimaa

Valikko

Kotimaa

Henrik, 9, on Suomen nuorin tsunamista selvinnyt

Tsunami
Tapaninpäivänä vuonna 2004 tuhoisa tsunami iski myös Thaimaan rannikolle. Kääriäisen perheelle unelmalomasta tuli taistelu eloonjäämisestä.
A106. Se oli bungalowin numero. Siru Kääriäinen, 50, muistaa numeron tarkasti, sillä hän ehti napata huoneiston avaimen mukaansa uima-altaan pöydältä, kun ensimmäinen suuri aalto tuli.

Ihmiset kuhisivat kuin muurahaiset pesässään. Ulapalta lähestyi käsittämätön, kuohuva massa - se vyöryi valtavalla voimalla. Siru työnsi rantakassiinsa Jari Tervon Myyrä-romaanin. Hänen aviomiehensä Heikki oli jättänyt kirjan uima-altaalle mennessään hierontaan.

Sen jälkeen Siru säntäsi hotellin portaikkoon.

– Dialogi päässä ei kestänyt kauan. Hämmästynyt Siru sanoi, että tällaista ei tapahdu. Toinen ääni sanoi, että näyttääpä tapahtuvan, Siru Kääriäinen muistelee tapaninpäivänä kymmenen vuotta sitten Thaimaan Khao Lakissa iskenyttä tsunamia.


Päästyään hotellin portaikkoon Siru yrittää tarttua pylvääseen, mutta ote kirpoaa. Hän harppoo ylös portaita, ylös kolmanteen kerrokseen ja korkeammalle, katolle asti. Vesi kohoaa pelottavasti. Onneksi kaksi miestä nostaa hänet pienestä luukusta hotellin katolle. Turvaan.

Katolla Siru pysyy yllättävän levollisena. Hän ajattelee, että hänen pitää suojella kohdussa kasvavaa vauvaa.

Ympärillä on helvetti irti. Kuolleita ihmisiä ja rakennusten jäänteitä on kaikkialla. Ihmiset itkevät ja huutavat. Kaikilta on joku kateissa. Siru miettii, missä Heikki on.

10 minuuttia aiemmin oltiin paratiisissa

Kymmenen minuuttia aiemmin, kello 10.05, ollaan vielä paratiisissa. Aurinko paistaa. Siru ja Heikki Kääriäinen ovat matkustaneet Thaimaahan juhlistaakseen tulevaa iloista perhetapahtumaa. Siru on tullut vihdoin raskaaksi neljän rankan hedelmöityshoidon ja yhden keskenmenon jälkeen.

Aamulla pariskunta on tullut hotellin uima-altaalle hieman muita myöhemmin, ja heidän lempipaikkansa on jo varattu. Siru saa viimeiset paikat hotellin sisäänkäynnin läheltä.

Samaan aikaan Heikki makaa hierojalla uima-altaan läheisessä katoksessa.

– Sinne alkoi kuulua suhinaa. Se kuulosti kuin lentokone olisi laskeutunut. En kiinnittänyt siihen huomiota, Heikki Kääriäinen kertoo.

Sitten hieronta loppuu. Hierojanaiset ryntäilevät edestakaisin ja viittovat ulapalle.


– Siinä vaiheessa meri oli kaksi kertaa korkeampi kuin bungalow-rivi. Ajattelin, että ei voi epätodellisempaa olla.

Myöhemmin selviää, että aallon nopeus oli 170 metriä sekunnissa.

Heikki pomppaa ylös ja näkee Sirun toisella puolella uima-allasta. Hänellä ei ole mitään mahdollisuutta ehtiä Sirun luokse.

Veden voima heittää Heikin uima-altaan pohjaan. Hän näkee auringon jossakin yläpuolellaan ja on aivan varma, että kuolee.

Sitten uusi aalto sysää hänet hotellin betoniseinää vasten. Heikki paiskautuu eteenpäin vedessä, kunnes törmää ajelehtivaan oveen ja yrittää saada siitä otteen. Hän sinkoutuu aallon mukana ja joutuu välillä uppeluksiin.

Heikki joutui puun latvaan

Pinnalla ei ole Heikin lisäksi kuin pari ihmistä, lopulta ei enää yhtään. Hän on yksin.

– Ajattelin, että tässä käy huonosti. Sitten näin lähellä pensaan. Heittäydyin ja tartuin kiinni siihen.

– Huomasin myöhemmin, että se ei ollutkaan pensas. Olin yhdeksän metriä korkean palmun latvassa.

Palmun latvassa on aikaa ajatella. Heikki on sotilasarvoltaan reservin majuri. Hän on oppinut realiteettien tajua ja ajattelee, että kukaan ei voi tulla pelastamaan häntä. Ketään ei ole missään. Hän on myös varma, että Siru on kuollut. Veden voima on niin valtava.


– Olen kymmeniä kertoja palannut niihin hetkiin. Tulin lopputulokseen, että tähän elämä loppui. Olo oli silti jotenkin levollinen.

Samaan aikaan hotellin katolla Siru on varma, että Heikki on yhä elossa. Siru huutaa Heikkiä. Mitään ei kuulu - ainoastaan läheistensä kadottaneiden ihmisten epätoivoista itkua.

Yhtäkkiä Heikki kuulee Sirun äänen. Hän yrittää huutaa, mutta ei saa ääntä. Tunne on uskomaton. Siru elää!

Heikki viettää palmun latvassa yhteensä viisi tuntia. Hän pääsee alas, kun tuttu thaimaalainen mies hotellista ui Heikin palmun luokse ja auttaa häntä laskeutumaan puun runkoa alas. Miehet kahlaavat vyötäröön ylettyvässä virrassa hotellille. Matka kestää puoli tuntia.

”Joka paikkaan sattui”

– Kylkiluuni olivat katkenneet, ja joka paikkaan sattui. Jos en olisi kuullut Sirun huutoa, olisin varmaan luovuttanut ja huuhtoutunut mereen.

Hotellissa väsynyt ja alaston Heikki pyörtyy ennen Sirun näkemistä. Mies on heikossa kunnossa. Katkenneet kylkiluut ovat lävistäneet keuhkopussin. Siru repii lakanoista siteitä ja puhdistaa Heikin haavat brandylla.

– Lääkäri kiitteli Sirua jälkeenpäin, että hän pelasti minut tulehduksilta, Heikki kertoo.

Sirulle ja Heikille on selvinnyt vasta myöhemmin, kuinka paljon heillä oli onnea matkassa. Neljästäsadasta hotellin asukkaasta vain kolmisenkymmentä jäi eloon.

Myös paluulento olisi voinut koitua kohtaloksi. Lääkäri kielsi lentokentällä Heikkiä lentämästä, mutta tämä ei totellut. Heikki ei ymmärtänyt tilanteen vakavuutta.

– Lääkäri käytti sanaa airpress. Emme tajunneet, että hän viittasi keuhkoveritulppaan. Minun olisi pitänyt tulla evakuointilennolla, jossa olisin päässyt tiputukseen. Kyllä meillä oli suojelusenkeleitä matkassa.

Vauvalla oli kaikki hyvin

Siru selviää tsunamista vammoitta. Suomessa käy ilmi, että vauvalla on kaikki hyvin. Henrik Anton syntyy Jorvin sairaalassa Espoossa kesäkuussa 2005.


– Kun Henrik syntyi kesäkuussa, meillä oli koko talo täynnä kukkia. Luulen, että kukat tarkoittivat: onneksi olkoon, että lapsi on terve ja onneksi olkoon, että selviydyit tsunamista, Siru Kääriäinen sanoo.

Henrik on jo 9,5-vuotias kolmasluokkalainen ja leikkii nyt olohuoneessa perheen valkoisenlänsiylämaanterrierin Baban kanssa. Vanhemmat eivät juuri ole puhuneet pojalleen tsunamista.

Tosin Heikin marraskuussa kuollut isä esitteli pojanpoikansa vielä vanhainkodissakin "tsunamipoikana". Henrik oli tottunut siihen, että pappa aina ilmoitti niin.

Muistot tsunamista seurasivat

Alussa muistot seurasivat kaikkialle. Vain muutama kuukausi tsunamin jälkeen Siru ja Heikki istuivat Lapissa rantakalliolla. Oli kova pakkanen. Siru sanoi, että tänne ei iske tsunami.

Joskus liikennevaloissa Heikistä tuntui, että aalto tulee päin. Sama tunne iski myös metsässä hiihtoladulla.

– Hiihtelin hiljaa itsekseni. Havahduin, että nyt tulee aalto. Ihme juttu. Aurinko paistaa metsässä, eikä sinne voi tulla tsunami.

– Mietin, miten voin muistaa elämäni veden alla. Psykiatri sanoi, että ihmisen muisti on rakennettu niin, että ihminen voi muistaa valtavan määrän asioita.

Selviytymisessä on auttanut, että saa puhua. Ei ole tarvinnut psykiatria, kun ihmiset tulivat kaikkialla kysymään, minkälaista siellä oli.

– Alussa töissä kokoukset venyivät. Muut sanoivat, että meillä ei ole kotiin menemistä, jos rouva ei saa tietää, mitä Heikille kuuluu.

Miksi juuri me?

Siru on miettinyt monta kertaa, miksi juuri he selviytyivät. Mutta vaikka pohtisi kuinka, siihen ei ole vastausta.

– Ei ole omaa ansioitamme, että pelastuimme, Siru Kääriäinen sanoo.

– Ei siellä mitään sankarillista pystynyt tekemään.

Heikki Kääriäinen on samaa mieltä.


– Minulle on sanottu, että selviydyit, koska urheilet paljon, mutta ei se ollut voimalaji, vaan korkeamman johdatusta. Olen ollut paljon veden kanssa tekemisissä. Vettä pitää myötäillä, pitää antaa mennä vaan. Muuten voimat loppuvat hetkessä. En rimpuillut vastaan. Se osoittautui oikeaksi ratkaisuksi.

Nykyään tsunami palaa mieleen, jos joku kysyy siitä tai uutisista tulee tulvajuttuja. Muistijälki on silti vahva.

– Tulvaraportteja katsoessaan tuntee kaiken oikein ihossaan ja samalla tuntee valtavaa empatiaa. Että kenelle sattuu kohdalle, se on sitten lähtö, Heikki Kääriäinen, 64, sanoo.

– Kyllä se on ihan sama juttu, Siru Kääriäinen nyökkää.

Yksi kysymys jäi mieleen

Sirulle on jäänyt tsunamista Heikille yksi kysymys.

– Miten selität, että minä olin varma, että olet hengissä ja sinä ajattelit, että minä olen kuollut, Siru kysyy.

– Ajattelin, että kukaan nainen ei voi selviytyä tästä. Veden voima oli niin hurja, Heikki sanoo.

Pariskunta ei ole käynyt Thaimaassa tsunamin jälkeen.

– Keväällä sanoin, että mitä jos mentäisiin jouluksi Thaimaahan. Poikani Henrik sanoi, että minä en halua, koska olen kuullut, että tsunami tulee kymmenen vuoden välein, Heikki Kääriäinen kertoo.

Seuraavana päivänä hän sanoi, että se oli vitsi.

Meri tuntuu uhkaavalta

Heikki Kääriäisellä on aiemmasta liitosta kaksi poikaa. Kolmesta pojasta vain yksi ei ole ollut tsunamissa. Vanhin poika oli vuonna 2011 Galapagos-saarilla, kun sinne tuli tsunamivaroitus. Hänet vietiin tyttöystävänsä kanssa kuorma-autoilla vuorille.

– Olimme silloin Lapissa. Istuin ja katsoin televisiosta kuvia. Sain lihaskouristuksen. Luulin, että olen täysin nollannut koko jutun, mutta kun tiesin, että poikani on siellä, tuli ahdistus. Tuntui kuin olisi kuristuspanta kaulassa.

Tsunami on aiheuttanut sen, että Kääriäiset eivät mene enää merenrantahotelliin. Meri on Sirusta uhkaava.

– Pystyin uimaan meressä vasta viime vuonna Dubain-lomalla. Meren kuohunta on pelottava ääni. Vaikka olen yrittänyt tehdä tiliä sen kanssa, en pysty. En ollut pelokas ennen.

Enemmän Siru pelkää lapsensa kuin itsensä puolesta. Hän sai ainokaisensa 41-vuotiaana.

– Mietin ensimmäisillä ulkomaan reissulla, että entä jos tapahtuu jotain, ja olen tänne lapseni tuonut. Olin seurannut Khao Lakissa vanhempia, joilla oli uima-altaalla vauvoja. Eihän vauvoista yksikään selvinnyt. Vaikka saatoit itsesi pelastaa, et voinut pelastaa lastasi.

Heikin piti nollata tilanne

Heikki halusi voittaa pelon. Hän on aina ajatellut, että elämä kantaa. On turha käyttää aikaa murehtimiseen.

– Aika pian tsunamin jälkeen olin Viking Linella alakannen hyttipaikalla. Minulle oli täysin välttämätöntä nollata tilanne, jotta pystyisin jatkamaan.

Suurin muutos elämässä on ollut, että Siru ja Heikki viihtyvät entistä paremmin Suomessa. Ei ole enää hinkua matkustella entiseen malliin. Pariskunnalla on Keski-Suomessa maalaistalo, Heikin lapsuudenkoti. Paikan nimi on Horkka.

– Ystävä sanoi, että pysykää vain Horkassa. Se on mäen päällä.

Heikki jäi viime tammikuussa eläkkeelle. Siru on töissä YIT:llä ja myy suomalaisia loma-asuntoja.

 

Minulle oli täysin välttämätöntä nollata tilanne, jotta pystyisin jatkamaan.

– Nautin enemmän jokaisesta päivästä ja siitä, että olen hengissä. Ei tarvitse olla missään muualla, Siru Kääriäinen sanoo.

Heikki on samaa mieltä.

– Olen oppinut, että ulkoisten asioiden saavuttamisella ei ole merkitystä. Olen tsunamille kiitollinen. Ylämäki ei haittaa. Voi pysähtyä ja miettiä, että täällä ollaan. Se on merkittävin muutos.

Tapaninpäivänä tsunamista on kymmenen vuotta. Kääriäiset eivät vielä tiedä, miten he muistopäivän viettävät. Thaimaan-matka ei ole täysin poissuljettu.

– Joku kysyi aikoinaan töissä, aiotko mennä sinne uudestaan. Sanoin, että menen laittamaan Kekkilän multaa sen palmun juurelle, jossa roikuin - ja sanon, että kiitti pirusti.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt

  Näitä luetaan!

  1. 1

   ”Uimarenkaat omasta takaa” Katri Sorsan rehellinen kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa

  2. 2

   Aino-Kaisa Saarinen kertoo hetkestä, jolloin hänen unelmansa romahti: ”Vastauksena oli hiljaisuus”

  3. 3

   Marianne ja Jouni jättivät hyvät työt ja muuttivat kaupungista pikkukylälle – ”Tällä on ollut todella kallis hinta”

  4. 4

   Helsinkiläismies eli niin kuin naistenlehdissä kehotettiin – tässä kuvassa hän lataa kotona akkuja

  5. 5

   Nokian murhaepäily: 17-vuotiaan tytön kuolinsyy selvisi

  6. 6

   Petter Northugin viesti tv-kameran edessä Emil Iversenille: ”Hyvä, että kaadoit myös suomalaisen”

  7. 7

   MM-kisoissa päämatkaltaan pudotettu Aino-Kaisa Saarinen avautui Facebookissa – hiihtääkö hän enää Lahdessa?

  8. 8

   Sami Jauhojärven viesti kohuhiihtäjä Emil Iversenille: ”Meillä lämpiää sauna joka ilta”

  9. 9

   Italialaisväite: Ferrari sulkee Kimi Räikkösen suun

  10. 10

   Sliipatun pukumiehen kodista paljastui mykistävä yllätys – toukat ryömivät isännöitsijää vastaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Iivo Niskanen paljasti Ylellä, mitä sanoi Norjan tähtihiihtäjälle maalissa – Sami Jauhojärvi latasi perään täyslaidallisen

  2. 2

   Emil Iversen perusteli törmäykseen johtanutta ratkaisuaan – menikö kohuttu tilanne todellakin 50–50?

  3. 3

   Sliipatun pukumiehen kodista paljastui mykistävä yllätys – toukat ryömivät isännöitsijää vastaan

  4. 4

   Iivo Niskasen kaatanut Emil Iversen haluaa kotiin Lahden MM-kisoista – Norjan päävalmentajalta täystyrmäys

  5. 5

   Marika saa Espanjassa pitkiä katseita – suomalaiset nimet, jotka eivät toimi ulkomailla

  6. 6

   4 eri mitoilla varustettua miestä avautuu seksielämästään: ”Teen parhaani sillä, mitä minulla on”

  7. 7

   Skandaali Oscareissa! Väärä elokuva julistettiin voittajaksi – paras elokuva olikin Moonlight

  8. 8

   38-vuotiaasta ostos-tv:n emännästä nousi mieletön seksisymboli – ”Muistuttaa ajasta ennen internetiä”

  9. 9

   Mitkä sääret! Julmaa kritiikkiä saanut Hanna Sumari, 58, tanssi ylpeänä minimekossa – esitys meni mönkään: ”Olit pihalla koko ajan”

  10. 10

   Petter Northugin viesti tv-kameran edessä Emil Iversenille: ”Hyvä, että kaadoit myös suomalaisen”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Julkkiksilta sataa tukea rumaksi haukutulle Maria Veitolalle – Rakel Liekiltä tyhjentävä kommentti

  2. 2

   Helsinkiläinen Nina, 44, avautuu isäpuolen järkyttävistä teoista: ”Äiti katseli vierestä, mutta ei koskaan puuttunut”

  3. 3

   Kummisetä antoi 10-vuotiaalle tyttärelle lahjarahaa – Kela rokotti koko perheeltä 341,52 euroa/kk

  4. 4

   Traaginen onnettomuus Helsingissä – työkoneen kauha osui kävelijään, nainen kuoli vammoihinsa

  5. 5

   Tarkista ja kuuntele: Mikä oli Suomen listaykkösenä, kun sinä synnyit?

  6. 6

   Marika saa Espanjassa pitkiä katseita – suomalaiset nimet, jotka eivät toimi ulkomailla

  7. 7

   Yleinen virhe wc-pöntöllä: Tästä syystä pyttyyn jää helposti ”jarrutusjäljet”

  8. 8

   Anu Saagim haukkui Maria Veitolaa rumaksi suorassa lähetyksessä – Veitola harmistui studioyleisön reaktiosta: ”Yleisö nauraa ja taputtaa”

  9. 9

   4 eri mitoilla varustettua miestä avautuu seksielämästään: ”Teen parhaani sillä, mitä minulla on”

  10. 10

   Nokialla pahoinpidelty 17-vuotias tyttö on kuollut

  11. Näytä lisää

  Näitä luetaan!

  1. 1

   ”Uimarenkaat omasta takaa” Katri Sorsan rehellinen kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa

  2. 2

   Aino-Kaisa Saarinen kertoo hetkestä, jolloin hänen unelmansa romahti: ”Vastauksena oli hiljaisuus”

  3. 3

   Marianne ja Jouni jättivät hyvät työt ja muuttivat kaupungista pikkukylälle – ”Tällä on ollut todella kallis hinta”

  4. 4

   Helsinkiläismies eli niin kuin naistenlehdissä kehotettiin – tässä kuvassa hän lataa kotona akkuja

  5. 5

   Nokian murhaepäily: 17-vuotiaan tytön kuolinsyy selvisi

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Iivo Niskanen paljasti Ylellä, mitä sanoi Norjan tähtihiihtäjälle maalissa – Sami Jauhojärvi latasi perään täyslaidallisen

  2. 2

   Emil Iversen perusteli törmäykseen johtanutta ratkaisuaan – menikö kohuttu tilanne todellakin 50–50?

  3. 3

   Sliipatun pukumiehen kodista paljastui mykistävä yllätys – toukat ryömivät isännöitsijää vastaan

  4. 4

   Iivo Niskasen kaatanut Emil Iversen haluaa kotiin Lahden MM-kisoista – Norjan päävalmentajalta täystyrmäys

  5. 5

   Marika saa Espanjassa pitkiä katseita – suomalaiset nimet, jotka eivät toimi ulkomailla

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Julkkiksilta sataa tukea rumaksi haukutulle Maria Veitolalle – Rakel Liekiltä tyhjentävä kommentti

  2. 2

   Helsinkiläinen Nina, 44, avautuu isäpuolen järkyttävistä teoista: ”Äiti katseli vierestä, mutta ei koskaan puuttunut”

  3. 3

   Kummisetä antoi 10-vuotiaalle tyttärelle lahjarahaa – Kela rokotti koko perheeltä 341,52 euroa/kk

  4. 4

   Traaginen onnettomuus Helsingissä – työkoneen kauha osui kävelijään, nainen kuoli vammoihinsa

  5. 5

   Tarkista ja kuuntele: Mikä oli Suomen listaykkösenä, kun sinä synnyit?

  6. Näytä lisää