Oona, Netta, Aune

Kotimaa

Valikko

Kotimaa

Henrik, 9, on Suomen nuorin tsunamista selvinnyt

Tsunami
Tapaninpäivänä vuonna 2004 tuhoisa tsunami iski myös Thaimaan rannikolle. Kääriäisen perheelle unelmalomasta tuli taistelu eloonjäämisestä.
A106. Se oli bungalowin numero. Siru Kääriäinen, 50, muistaa numeron tarkasti, sillä hän ehti napata huoneiston avaimen mukaansa uima-altaan pöydältä, kun ensimmäinen suuri aalto tuli.

Ihmiset kuhisivat kuin muurahaiset pesässään. Ulapalta lähestyi käsittämätön, kuohuva massa - se vyöryi valtavalla voimalla. Siru työnsi rantakassiinsa Jari Tervon Myyrä-romaanin. Hänen aviomiehensä Heikki oli jättänyt kirjan uima-altaalle mennessään hierontaan.

Sen jälkeen Siru säntäsi hotellin portaikkoon.

– Dialogi päässä ei kestänyt kauan. Hämmästynyt Siru sanoi, että tällaista ei tapahdu. Toinen ääni sanoi, että näyttääpä tapahtuvan, Siru Kääriäinen muistelee tapaninpäivänä kymmenen vuotta sitten Thaimaan Khao Lakissa iskenyttä tsunamia.


Päästyään hotellin portaikkoon Siru yrittää tarttua pylvääseen, mutta ote kirpoaa. Hän harppoo ylös portaita, ylös kolmanteen kerrokseen ja korkeammalle, katolle asti. Vesi kohoaa pelottavasti. Onneksi kaksi miestä nostaa hänet pienestä luukusta hotellin katolle. Turvaan.

Katolla Siru pysyy yllättävän levollisena. Hän ajattelee, että hänen pitää suojella kohdussa kasvavaa vauvaa.

Ympärillä on helvetti irti. Kuolleita ihmisiä ja rakennusten jäänteitä on kaikkialla. Ihmiset itkevät ja huutavat. Kaikilta on joku kateissa. Siru miettii, missä Heikki on.

10 minuuttia aiemmin oltiin paratiisissa

Kymmenen minuuttia aiemmin, kello 10.05, ollaan vielä paratiisissa. Aurinko paistaa. Siru ja Heikki Kääriäinen ovat matkustaneet Thaimaahan juhlistaakseen tulevaa iloista perhetapahtumaa. Siru on tullut vihdoin raskaaksi neljän rankan hedelmöityshoidon ja yhden keskenmenon jälkeen.

Aamulla pariskunta on tullut hotellin uima-altaalle hieman muita myöhemmin, ja heidän lempipaikkansa on jo varattu. Siru saa viimeiset paikat hotellin sisäänkäynnin läheltä.

Samaan aikaan Heikki makaa hierojalla uima-altaan läheisessä katoksessa.

– Sinne alkoi kuulua suhinaa. Se kuulosti kuin lentokone olisi laskeutunut. En kiinnittänyt siihen huomiota, Heikki Kääriäinen kertoo.

Sitten hieronta loppuu. Hierojanaiset ryntäilevät edestakaisin ja viittovat ulapalle.


– Siinä vaiheessa meri oli kaksi kertaa korkeampi kuin bungalow-rivi. Ajattelin, että ei voi epätodellisempaa olla.

Myöhemmin selviää, että aallon nopeus oli 170 metriä sekunnissa.

Heikki pomppaa ylös ja näkee Sirun toisella puolella uima-allasta. Hänellä ei ole mitään mahdollisuutta ehtiä Sirun luokse.

Veden voima heittää Heikin uima-altaan pohjaan. Hän näkee auringon jossakin yläpuolellaan ja on aivan varma, että kuolee.

Sitten uusi aalto sysää hänet hotellin betoniseinää vasten. Heikki paiskautuu eteenpäin vedessä, kunnes törmää ajelehtivaan oveen ja yrittää saada siitä otteen. Hän sinkoutuu aallon mukana ja joutuu välillä uppeluksiin.

Heikki joutui puun latvaan

Pinnalla ei ole Heikin lisäksi kuin pari ihmistä, lopulta ei enää yhtään. Hän on yksin.

– Ajattelin, että tässä käy huonosti. Sitten näin lähellä pensaan. Heittäydyin ja tartuin kiinni siihen.

– Huomasin myöhemmin, että se ei ollutkaan pensas. Olin yhdeksän metriä korkean palmun latvassa.

Palmun latvassa on aikaa ajatella. Heikki on sotilasarvoltaan reservin majuri. Hän on oppinut realiteettien tajua ja ajattelee, että kukaan ei voi tulla pelastamaan häntä. Ketään ei ole missään. Hän on myös varma, että Siru on kuollut. Veden voima on niin valtava.


– Olen kymmeniä kertoja palannut niihin hetkiin. Tulin lopputulokseen, että tähän elämä loppui. Olo oli silti jotenkin levollinen.

Samaan aikaan hotellin katolla Siru on varma, että Heikki on yhä elossa. Siru huutaa Heikkiä. Mitään ei kuulu - ainoastaan läheistensä kadottaneiden ihmisten epätoivoista itkua.

Yhtäkkiä Heikki kuulee Sirun äänen. Hän yrittää huutaa, mutta ei saa ääntä. Tunne on uskomaton. Siru elää!

Heikki viettää palmun latvassa yhteensä viisi tuntia. Hän pääsee alas, kun tuttu thaimaalainen mies hotellista ui Heikin palmun luokse ja auttaa häntä laskeutumaan puun runkoa alas. Miehet kahlaavat vyötäröön ylettyvässä virrassa hotellille. Matka kestää puoli tuntia.

”Joka paikkaan sattui”

– Kylkiluuni olivat katkenneet, ja joka paikkaan sattui. Jos en olisi kuullut Sirun huutoa, olisin varmaan luovuttanut ja huuhtoutunut mereen.

Hotellissa väsynyt ja alaston Heikki pyörtyy ennen Sirun näkemistä. Mies on heikossa kunnossa. Katkenneet kylkiluut ovat lävistäneet keuhkopussin. Siru repii lakanoista siteitä ja puhdistaa Heikin haavat brandylla.

– Lääkäri kiitteli Sirua jälkeenpäin, että hän pelasti minut tulehduksilta, Heikki kertoo.

Sirulle ja Heikille on selvinnyt vasta myöhemmin, kuinka paljon heillä oli onnea matkassa. Neljästäsadasta hotellin asukkaasta vain kolmisenkymmentä jäi eloon.

Myös paluulento olisi voinut koitua kohtaloksi. Lääkäri kielsi lentokentällä Heikkiä lentämästä, mutta tämä ei totellut. Heikki ei ymmärtänyt tilanteen vakavuutta.

– Lääkäri käytti sanaa airpress. Emme tajunneet, että hän viittasi keuhkoveritulppaan. Minun olisi pitänyt tulla evakuointilennolla, jossa olisin päässyt tiputukseen. Kyllä meillä oli suojelusenkeleitä matkassa.

Vauvalla oli kaikki hyvin

Siru selviää tsunamista vammoitta. Suomessa käy ilmi, että vauvalla on kaikki hyvin. Henrik Anton syntyy Jorvin sairaalassa Espoossa kesäkuussa 2005.


– Kun Henrik syntyi kesäkuussa, meillä oli koko talo täynnä kukkia. Luulen, että kukat tarkoittivat: onneksi olkoon, että lapsi on terve ja onneksi olkoon, että selviydyit tsunamista, Siru Kääriäinen sanoo.

Henrik on jo 9,5-vuotias kolmasluokkalainen ja leikkii nyt olohuoneessa perheen valkoisenlänsiylämaanterrierin Baban kanssa. Vanhemmat eivät juuri ole puhuneet pojalleen tsunamista.

Tosin Heikin marraskuussa kuollut isä esitteli pojanpoikansa vielä vanhainkodissakin "tsunamipoikana". Henrik oli tottunut siihen, että pappa aina ilmoitti niin.

Muistot tsunamista seurasivat

Alussa muistot seurasivat kaikkialle. Vain muutama kuukausi tsunamin jälkeen Siru ja Heikki istuivat Lapissa rantakalliolla. Oli kova pakkanen. Siru sanoi, että tänne ei iske tsunami.

Joskus liikennevaloissa Heikistä tuntui, että aalto tulee päin. Sama tunne iski myös metsässä hiihtoladulla.

– Hiihtelin hiljaa itsekseni. Havahduin, että nyt tulee aalto. Ihme juttu. Aurinko paistaa metsässä, eikä sinne voi tulla tsunami.

– Mietin, miten voin muistaa elämäni veden alla. Psykiatri sanoi, että ihmisen muisti on rakennettu niin, että ihminen voi muistaa valtavan määrän asioita.

Selviytymisessä on auttanut, että saa puhua. Ei ole tarvinnut psykiatria, kun ihmiset tulivat kaikkialla kysymään, minkälaista siellä oli.

– Alussa töissä kokoukset venyivät. Muut sanoivat, että meillä ei ole kotiin menemistä, jos rouva ei saa tietää, mitä Heikille kuuluu.

Miksi juuri me?

Siru on miettinyt monta kertaa, miksi juuri he selviytyivät. Mutta vaikka pohtisi kuinka, siihen ei ole vastausta.

– Ei ole omaa ansioitamme, että pelastuimme, Siru Kääriäinen sanoo.

– Ei siellä mitään sankarillista pystynyt tekemään.

Heikki Kääriäinen on samaa mieltä.


– Minulle on sanottu, että selviydyit, koska urheilet paljon, mutta ei se ollut voimalaji, vaan korkeamman johdatusta. Olen ollut paljon veden kanssa tekemisissä. Vettä pitää myötäillä, pitää antaa mennä vaan. Muuten voimat loppuvat hetkessä. En rimpuillut vastaan. Se osoittautui oikeaksi ratkaisuksi.

Nykyään tsunami palaa mieleen, jos joku kysyy siitä tai uutisista tulee tulvajuttuja. Muistijälki on silti vahva.

– Tulvaraportteja katsoessaan tuntee kaiken oikein ihossaan ja samalla tuntee valtavaa empatiaa. Että kenelle sattuu kohdalle, se on sitten lähtö, Heikki Kääriäinen, 64, sanoo.

– Kyllä se on ihan sama juttu, Siru Kääriäinen nyökkää.

Yksi kysymys jäi mieleen

Sirulle on jäänyt tsunamista Heikille yksi kysymys.

– Miten selität, että minä olin varma, että olet hengissä ja sinä ajattelit, että minä olen kuollut, Siru kysyy.

– Ajattelin, että kukaan nainen ei voi selviytyä tästä. Veden voima oli niin hurja, Heikki sanoo.

Pariskunta ei ole käynyt Thaimaassa tsunamin jälkeen.

– Keväällä sanoin, että mitä jos mentäisiin jouluksi Thaimaahan. Poikani Henrik sanoi, että minä en halua, koska olen kuullut, että tsunami tulee kymmenen vuoden välein, Heikki Kääriäinen kertoo.

Seuraavana päivänä hän sanoi, että se oli vitsi.

Meri tuntuu uhkaavalta

Heikki Kääriäisellä on aiemmasta liitosta kaksi poikaa. Kolmesta pojasta vain yksi ei ole ollut tsunamissa. Vanhin poika oli vuonna 2011 Galapagos-saarilla, kun sinne tuli tsunamivaroitus. Hänet vietiin tyttöystävänsä kanssa kuorma-autoilla vuorille.

– Olimme silloin Lapissa. Istuin ja katsoin televisiosta kuvia. Sain lihaskouristuksen. Luulin, että olen täysin nollannut koko jutun, mutta kun tiesin, että poikani on siellä, tuli ahdistus. Tuntui kuin olisi kuristuspanta kaulassa.

Tsunami on aiheuttanut sen, että Kääriäiset eivät mene enää merenrantahotelliin. Meri on Sirusta uhkaava.

– Pystyin uimaan meressä vasta viime vuonna Dubain-lomalla. Meren kuohunta on pelottava ääni. Vaikka olen yrittänyt tehdä tiliä sen kanssa, en pysty. En ollut pelokas ennen.

Enemmän Siru pelkää lapsensa kuin itsensä puolesta. Hän sai ainokaisensa 41-vuotiaana.

– Mietin ensimmäisillä ulkomaan reissulla, että entä jos tapahtuu jotain, ja olen tänne lapseni tuonut. Olin seurannut Khao Lakissa vanhempia, joilla oli uima-altaalla vauvoja. Eihän vauvoista yksikään selvinnyt. Vaikka saatoit itsesi pelastaa, et voinut pelastaa lastasi.

Heikin piti nollata tilanne

Heikki halusi voittaa pelon. Hän on aina ajatellut, että elämä kantaa. On turha käyttää aikaa murehtimiseen.

– Aika pian tsunamin jälkeen olin Viking Linella alakannen hyttipaikalla. Minulle oli täysin välttämätöntä nollata tilanne, jotta pystyisin jatkamaan.

Suurin muutos elämässä on ollut, että Siru ja Heikki viihtyvät entistä paremmin Suomessa. Ei ole enää hinkua matkustella entiseen malliin. Pariskunnalla on Keski-Suomessa maalaistalo, Heikin lapsuudenkoti. Paikan nimi on Horkka.

– Ystävä sanoi, että pysykää vain Horkassa. Se on mäen päällä.

Heikki jäi viime tammikuussa eläkkeelle. Siru on töissä YIT:llä ja myy suomalaisia loma-asuntoja.

 

Minulle oli täysin välttämätöntä nollata tilanne, jotta pystyisin jatkamaan.

– Nautin enemmän jokaisesta päivästä ja siitä, että olen hengissä. Ei tarvitse olla missään muualla, Siru Kääriäinen sanoo.

Heikki on samaa mieltä.

– Olen oppinut, että ulkoisten asioiden saavuttamisella ei ole merkitystä. Olen tsunamille kiitollinen. Ylämäki ei haittaa. Voi pysähtyä ja miettiä, että täällä ollaan. Se on merkittävin muutos.

Tapaninpäivänä tsunamista on kymmenen vuotta. Kääriäiset eivät vielä tiedä, miten he muistopäivän viettävät. Thaimaan-matka ei ole täysin poissuljettu.

– Joku kysyi aikoinaan töissä, aiotko mennä sinne uudestaan. Sanoin, että menen laittamaan Kekkilän multaa sen palmun juurelle, jossa roikuin - ja sanon, että kiitti pirusti.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Kaksi vuotta sairaalassa ollut mies ajettiin oikeuden päätöksellä pois – ”Oli kuin hotellissa”

  2. 2

   6 yleistä virhettä, jotka sinäkin luultavasti teet joka kerta suihkussa

  3. 3

   Kumppaniaan pettänyt listaa: ”Olisinpa tiennyt nämä asiat ennen kuin petin”

  4. 4

   Trump saapui Valkoiseen taloon ensimmäistä kertaa presidenttinä

  5. 5

   Rajuja mellakoita Washingtonissa – vasaroin varustautuneet kahakoitsijat heittelevät kadunpaloja ikkunoista sisään

  6. 6

   Loimaalaisen Tommin Gambian-matka loppui lyhyeen: ”Sinne jäi rahat”

  7. 7

   Tässä Trumpin koko kohuttu puhe – lue sanasta sanaan

  8. 8

   Teemu Selänne lähetti onnentoivotukset ja terveiset Trumpille Twitterissä

  9. 9

   Kiusallinen sekaannus Melania Trumpin ja Michelle Obaman välillä – presidenttiparit pyörivät Valkoisen talon portailla hämmentyneinä

  10. 10

   Barron, 10, teki sen taas – haukotteli leveästi isänsä suurena päivänä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Uimapukumalli Chrissy Teigen jakoi rehellisen kuvan reisistään – miehet hämmentyivät: ”Olen katsonut tätä jo minuutin, ja...”

  2. 2

   Psykologi lataa: ADHD-tyyppisistä oireista suuri osa johtuu vanhemmuuden puutteesta

  3. 3

   Juo aamulla vettä tyhjään vatsaan – 8 mahtavaa vaikutusta

  4. 4

   Trump saapui Valkoiseen taloon ensimmäistä kertaa presidenttinä

  5. 5

   Serbian seksikkäin laulaja Milica, 25, purskahti korsetistaan ulos kesken keikan – yleisö villiintyi

  6. 6

   Dramaattiset kuvat: Myrskypuuska romahdutti rakenteilla olleen, yli 100-neliöisen talon maan tasalle Kuopiossa

  7. 7

   Mies oli kaljalla kavereidensa kanssa: Keksi ”nerokkaan” tavan huijata naiselleen olevansa omassa pedissään – ”Taas yksi syy olla luottamatta miehiin”

  8. 8

   Ex-mies haukkui lihavaksi – nainen laihdutti 65 kiloa: Ihastuttaa nyt tuhansia Instagramissa poseeraamalla kuin fitnessjumalatar

  9. 9

   Haapaveden tragedian sotaveteraani taisteli oikeudessa sairauskorvauksesta – ”Loppuun saakka terävä pää”

  10. 10

   Jasmin Mäntylä poseeraa topless-kuvassa pelkkä pyyhe lanteillaan – lähettää viestin Instagram-seuraajilleen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Juo aamulla vettä tyhjään vatsaan – 8 mahtavaa vaikutusta

  2. 2

   Häikäisevän kaunis morsian! Mika Häkkinen ja Marketa pääsivät poroajelun kyytiin – suloiset lapset mukana

  3. 3

   Mikan ja Marketan rakkaustarina – saksalaislehti paljasti kaunottaren menneisyyden

  4. 4

   Perhe etsii vastausta kammottavaan kuvaan – mitä tai mikä ilmestyi yhtäkkiä yöllä kotipihalla otettuun valokuvaan?

  5. 5

   Serbian seksikkäin laulaja Milica, 25, purskahti korsetistaan ulos kesken keikan – yleisö villiintyi

  6. 6

   Nainen synnytti salaa vessassa – raskaudesta tietämättömät vanhemmat havahtuivat pamaukseen

  7. 7

   Kolme povekasta blondia: Natalie, 45, sekoitetaan jatkuvasti tyttäriinsä – erotatko kuvista kuka on äiti?

  8. 8

   Yksi kuoli rekan pudottua moottoritieltä Lohjalla – erikoinen tapahtumaketju johti karmeaan turmaan

  9. 9

   Dramaattiset kuvat: Myrskypuuska romahdutti rakenteilla olleen, yli 100-neliöisen talon maan tasalle Kuopiossa

  10. 10

   Floridan poliisi julkaisi mykistävän videon rämeeltä – ”Kuka sanoi, että dinosaurukset ovat kuolleet sukupuuttoon?”

  11. Näytä lisää

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Kaksi vuotta sairaalassa ollut mies ajettiin oikeuden päätöksellä pois – ”Oli kuin hotellissa”

  2. 2

   6 yleistä virhettä, jotka sinäkin luultavasti teet joka kerta suihkussa

  3. 3

   Kumppaniaan pettänyt listaa: ”Olisinpa tiennyt nämä asiat ennen kuin petin”

  4. 4

   Trump saapui Valkoiseen taloon ensimmäistä kertaa presidenttinä

  5. 5

   Rajuja mellakoita Washingtonissa – vasaroin varustautuneet kahakoitsijat heittelevät kadunpaloja ikkunoista sisään

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Uimapukumalli Chrissy Teigen jakoi rehellisen kuvan reisistään – miehet hämmentyivät: ”Olen katsonut tätä jo minuutin, ja...”

  2. 2

   Psykologi lataa: ADHD-tyyppisistä oireista suuri osa johtuu vanhemmuuden puutteesta

  3. 3

   Juo aamulla vettä tyhjään vatsaan – 8 mahtavaa vaikutusta

  4. 4

   Trump saapui Valkoiseen taloon ensimmäistä kertaa presidenttinä

  5. 5

   Serbian seksikkäin laulaja Milica, 25, purskahti korsetistaan ulos kesken keikan – yleisö villiintyi

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Juo aamulla vettä tyhjään vatsaan – 8 mahtavaa vaikutusta

  2. 2

   Häikäisevän kaunis morsian! Mika Häkkinen ja Marketa pääsivät poroajelun kyytiin – suloiset lapset mukana

  3. 3

   Mikan ja Marketan rakkaustarina – saksalaislehti paljasti kaunottaren menneisyyden

  4. 4

   Perhe etsii vastausta kammottavaan kuvaan – mitä tai mikä ilmestyi yhtäkkiä yöllä kotipihalla otettuun valokuvaan?

  5. 5

   Serbian seksikkäin laulaja Milica, 25, purskahti korsetistaan ulos kesken keikan – yleisö villiintyi

  6. Näytä lisää