Nestori

Kotimaa

Valikko

Kotimaa

Allua kohdeltiin kaltoin sijaiskodissa: ”Kädet pantiin kuumalle puuhellalle”

Allu eli sijaiskodissa syrjittynä perheen oman pojan ”leluna”, jolle pakkosyötettiin homeista leipää ja jota kuritettiin armottomasti.
Helsinkiläinen Allu, 60, kertoo, millaista oli joutua sijoituskotiin 50-luvulla:

”Olin alle nelivuotias, kun Helsingissä asunut perheeni 50-luvun lopulla hajosi. Olin ainoa lapsi ja jäin äidilleni.
Äitini oli vaikeassa tilanteessa taloudellisesti. Hänen työnsä oli sellainen, ettei hän voinut minua hoitaa. Ei sen ikäistä voinut jättää yksin kotiin, kun piti lähteä töihin.Suku olisi voinut auttaa, sillä äidilläni oli useita sisaruksia. Kukaan heistä ei kuitenkaan ottanut tilanteessa vastuuta.

Äitiä petettiin. Hänelle annettiin ihan erilainen kuva sijoituspaikastani. Todellisuus oli toinen.

Viranomaiset siirsivät lapsia pitkin poikin. Minut laitettiin erääseen yksityiskotiin Uudellemaalla sijaitsevaan maalaispitäjään. Pitäjä oli sellainen keskittymä, oikea ei-toivottujen helsinkiläisten deportointipaikka.

Asuin sijoituskodissani 18 vuotta, aina 22-vuotiaaksi asti. Vasta sitten, 1977, ymmärsin lähteä.

Perheessä oli ankara äiti, jonka mies oli ihan tohvelisankari. Lisäksi talossa asui täysivaltaisena perheenjäsenenä toinenkin aikuinen mies, joka oli ammatiltaan agrologi. Hän oli mainio työmies ja hyvä käskyttäjä.

Perhe oli hyvässä maineessa, eikä rahasta ollut pulaa. Ulkoinen kuva ja todellisuus olivat kuin yö ja päivä. Kunpa muut ihmiset olisivat tienneet, millaista elämää he salaa viettivät!

Emäntä piti komentoa päällä, muut tottelivat. Minä olin nokittelujärjestyksessä alimpana.

Pakkosyöttöä ja väkivaltaa

Sellaiselle, joka tietää YK:n ihmisoikeusartiklan, voin sanoa, että sen kaikkia kohtia rikottiin minun kohdallani törkeästi. Vain seksuaalinen hyväksikäyttö jäi puuttumaan.

Fyysinen ja henkinen väkivalta oli jatkuvaa. Se alkoi, kun oireilin vatsallani. Syöminen oli minulle hankalaa, jos olin hermostunut. Ruokailut olivat minulle huudolla ja hakkaamisella höystetty tapahtuma.

Perheen oma poika sai syödäkseen, mitä halusi. Minulle syötettiin homeistakin ruokaa. Kerran minulle annettiin homeista lihapiirakkaa ja sanottiin, että siitä vaan, ei se vaarallista ole, se vain parantaa lauluääntä. Minä söin.

 

En saanut olla ruokapöydässä, vaan söin aina jossain nurkassa. Kerran päätäni lyötiin vasten ovenkarmia, jotta söisin.

Aamuisin minun oli syötävä tulikuumaa kaurapuuroa. Usein poltin suuni, ja jos oksensin sen lautaselle, jouduin syömään sen uudestaan.

En saanut olla ruokapöydässä, vaan söin aina jossain nurkassa. Kerran päätäni lyötiin vasten ovenkarmia, jotta söisin.

Pakkosyöttö oli ainaista ja keinot väkivaltaisia. Joskus näen vieläkin painajaisia sianläskistä ja puolen sentin paksuisesta läskisoosirasvasta.

Kouluun pääsyä jouduin odottamaan vuoden, jotta menisimme sinne yhtäaikaa perheen oman pojan kanssa. Olin hänen lelunsa. Leikkiessämme meidän piti kilpailla, mutta aina niin, että hän lopulta voitti.

Vapaa-aikaa vain öisin

Lapsuutta minulla ei ollut kuin vain hetken. Kun oli kymmenen, minua alettiin käyttää hyväksi ansiomielessä.

Kävin koulua, ja loppuajan tein töitä. Aamukuudelta ylös, iltakymmeneltä makuullemeno. Vapaa-aikaa oli vain öisin, kun nukuin.

Minun piti tehdä kaikkia omakotitalon askareita. Tilalla oli eläimiä ja peltoa. Voin sanoa, että sitä on paskaa luotu ja paljon.

Jos tein jotain väärin, sain aina haukut ja huutoa. Minulla oli jatkuvasti paha mieli eikä mitään oikeuksia.

Rangaistusmenetelmät olivat ankaria. Jos aikailin syömisessä, minua otettiin kädestä ja sormeni laitettiin tulikuumalle puuhellan liedelle. Sanottiin vaan, että ehkä opit syömään seuraavalla kerralla.

Joskus niskaani työnnettiin kuuma hellakoukku ja sanottiin, että etkö ala totella. Kaikkea tällaista tehtiin, jos en ollut askareissani tarpeeksi tunnollinen, nopea ja tarkka.

En päässyt muualle kuin kouluun. Luonani ei käynyt ketään. En saanut edes talon avaimia, sillä olin heidän mielestään epäluotettava.

Kerran kun tulin koulusta yksin, muu perhe oli Helsingissä. Oli sohjokeli, ja jouduin odottamaan ulkona kylmissäni iltaan saakka.

Märät kenkänikin jäätyivät. Minun olisi kuulemma pitänyt tehdä töitä, että olisin pysynyt lämpimänä.

Suljettu maailma

Kun kansakoulu päättyi, sain stipendin. Ainoa reaktio oli se, että minut pistettiin heti kotiin tultua maalaamaan remontissa olleen keittiön seiniä.

Perheen oman pojan ei tarvinnut tehdä mitään. Kesäisin hän opiskeli, eikä häntä saanut rasittaa. Mistään normaalista velisuhteesta ei ollut kyse.

Perheen pojasta tuli myöhemmin diplomi-insinööri ja diplomiekonomi, välkky kun oli. Ylioppilaaksi tullessaan hän sai palkinnoksi uuden auton.

Minulla ei ollut omaa rahaa eikä omia vaatteita. Minulle annettiin jotain päällepantavaa, olivat vaatteet sitten muodissa tai ei. Koulukiusaaminen oli yhtä helvettiä etenkin keskikoulussa.

Kaikki äitini lähettämät kirjeet tarkistettiin. Joskus äiti laittoi rahaa, mutta minä en nähnyt niistä vilaustakaan.

 

Monesti mietin henkirikosta, jotta olisin päässyt tilanteesta. Mietin sitäkin, miten ottaisin hengen itseltäni.

Elin suljetussa maailmassa. En tiennyt mistään mitään. Enkä tuntenut ketään. Ei ollut paikkaa, mihin paeta.

En osannut ilmoittaa poliisille. Eikä olisi tullut mieleenkään kertoa kohtelustani opettajalle. Heillä oli erittäin vaikutusvaltaisia tuttavia kansanedustajia ja lakimiehiä myöten – kuka minua olisi uskonut?

Monesti mietin henkirikosta, jotta olisin päässyt tilanteesta. Mietin sitäkin, miten ottaisin hengen itseltäni. Vankilassakin olisi ollut paljon parempi kuin sijaiskodissa.

Jos joku kävi, en saanut kertoa mitään oloistani. Kun muut lapset juttelivat minulle vieraista asioista, he sanoivat, että sä oot ihan tyhmä, kun et tiedä mitään.

Kontaktit äitiin ja isään olivat satunnaisia. Äiti järjesti kuitenkin, että pääsin rippileirille. Se oli kiinnostava, mielekäs kokemus, elämäni yksi kohokohta.

Vapautuminen alkaa

Varusmiesaika oli minulle aika lailla vapautusta, mutta armeijan jälkeen palasin sijaiskotiin. En tiennyt, mihin muualle olisin voinut mennä. Minulla ei ollut mitään kontakteja.

Yritäpä ponnistaa omillesi niillä tiedoilla, mitä minulle oli annettu. Minulle oli opetettu, ettei kohtelussani ole mitään väärää.

Aina oli vannotettu, että muista nyt, ettet tiedä mitään etkä osaa mitään. Oppi upposi, kun sen sai korvapuustein höystettynä.

Minulle sanottiin, että minusta menee veroa, joten minut pakotettiin töihin. Toisessa työpaikassa työkaverit kysyivät, miksi yhä asun sijaiskodissani. He kehottivat minua lähtemään. Heiltä sain tuen ja avun.

Vapautuminen alkoi. Perheelle lähtöni tuli takavasemmalta yllätyksenä. Kun sanoin, että nyt lähden, he katsoivat, että nyt sitten itsenäistyin.

Perheellä oli ollut jo jonkin aikaa kaksi uutta lasta tilalleni. Myös heidän elämänsä pilattiin.

Perhe sulki minut elämästään täydellisesti. Tuttavilleenkin he antoivat täyskiellon olla yhteydessä kanssani.

Äitini sai elinikäisen trauman, kun hänelle lopulta valkeni, miten minua oli kohdeltu. Äiti nosti asiasta hirveän äläkän, mutta lastensuojeluviranomaiset laistivat vastuun.

 

Äitini sai elinikäisen trauman, kun hänelle lopulta valkeni, miten minua oli kohdeltu.

”Olen yrittänyt unohtaa”

Sain lisää apua uskonnosta. Minusta tuli seurakuntanuori, oikea mallikansalainen. Löysin ystäviä, jotka hyväksyivät minut sellaisena kuin olin.

Se oli hyvä foorumi. Pehmeällä tavalla aloin muotoutua ihmiseksi, tutustumaan itseeni. Monenlaisiin haaroihin tuli tutustuttua.

Kristillisen opin mukaan päätin antaa anteeksi sijaisperheelleni. En laittanut heitä edesvastuuseen, mikä nyt kaduttaa. Jotain kompensaatiota minun kivusta ja särystä olisi pitänyt saada.

Kun aika jätti kasvattivanhempani, ajattelin, että jospa minua olisi muistettu testamentissa. Olinhan heille ansioväline. En saanut mitään.

Kristillisyydestä ei ollut hyötyä. Tässä maailmassa ei ole oikeudenmukaisuutta. Se pärjää, joka käyttää muita hyväkseen ja haalii kaiken itselleen. Jalo saa vain rökitystä ja vahinkoa itselleen.

Toisaalta kristillisyys oli minulle pelastus. Vaihtoehto olisi ollut viina- tai huumeporukka.

Lopulta etäännyin yltiökristillisyydestä. Olen nykyisin tällainen siivosyntinen.

Elämäni on ihan kunnossa, mutta hurjan kyyninen extreme-ihminen minusta lopulta tuli. Lapsuuden kokemusten jälkeen puolihalju elämä ei tunnu enää oikein miltään.

Olen kameleontti, joka elää monitasoista elämää. Totuus on: mitä enemmän itsestäsi paljastat, sitä haavoittuvampi olet.

Olen yrittänyt unohtaa sen, miten minua kohdeltiin, mutta ei se auta. Jos viranomaisvalvonta olisi ollut kunnollista, minun kokemukseni olisivat jääneet kokematta. Niin monen muunkin.

On tärkeää, ettei mitään vastaavaa enää tapahtuisi. Yksikin uhri on liikaa.”

Allun nimi on muutettu.

Näitä luetaan!

 1. 1

  Iivo Niskanen paljasti Ylellä, mitä sanoi Norjan tähtihiihtäjälle maalissa – Sami Jauhojärvi latasi perään täyslaidallisen

 2. 2

  Iivo Niskasen kaataneen norjalaishiihtäjän Facebook-sivu täyttyi moitteista – ”Onnea vaan, luuseri”

 3. 3

  Harri Kirvesniemi syyttää norjalaista MM-kullan viemisestä – ”Siinä pitikin kiroilla!”

 4. 4

  Reijo Jylhä kertoi draamasta kisan jälkeen – Iversen itki, Niskanen ”kävi kuumana kuin hellankoukku”

 5. 5

  Pudottiko Aino-Kaisa Saarinen Kerttu Niskasen kympiltä ja viestistä?

 6. 6

  38-vuotiaasta ostos-tv:n emännästä nousi mieletön seksisymboli – ”Muistuttaa ajasta ennen internetiä”

 7. 7

  4 eri mitoilla varustettua miestä avautuu seksielämästään: ”Teen parhaani sillä, mitä minulla on”

 8. 8

  Marika saa Espanjassa pitkiä katseita – suomalaiset nimet, jotka eivät toimi ulkomailla

 9. 9

  Tankkasitko kylmäasemalla? Kuva: Kortinlukijasta löytyi skimmauslaite

 10. 10

  Terhi Kiemunki kommentoi potkujaan puolueesta – ”Suunnatonta typeryyttä”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Marika saa Espanjassa pitkiä katseita – suomalaiset nimet, jotka eivät toimi ulkomailla

 2. 2

  4 eri mitoilla varustettua miestä avautuu seksielämästään: ”Teen parhaani sillä, mitä minulla on”

 3. 3

  Janne Ahonen, 39, koki jotakin ainutkertaista ilmalentonsa aikana

 4. 4

  Epäonninen kaatuminen ratkaisi kultamitalitaiston – pettynyt norjalaistähti kommentoi kitkerästi

 5. 5

  Joel, 24, voitti melkoiset häärahat televisiossa – kisa katkesi huippukysymykseen

 6. 6

  Nainen lähetti exälleen anteeksipyynnön – mies palautti kirjeen punakynämerkinnöillä, some sekosi

 7. 7

  Venäjän hiihtomaajoukkueessa kytee mehevä riita – supertähti nöyryytti sprinttipariaan julkisesti

 8. 8

  Törmäys norjalaisen kanssa vei Suomelta MM-kullan – Iivo Niskanen kirosi maaliviivalla

 9. 9

  Terhi Kiemungille potkut perussuomalaisista

 10. 10

  Pariskunta putosi jäihin Espoossa: Sukeltajat etsivät turhaan yli tunnin – sitten tuli helpottava tieto

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Julkkiksilta sataa tukea rumaksi haukutulle Maria Veitolalle – Rakel Liekiltä tyhjentävä kommentti

 2. 2

  Helsinkiläinen Nina, 44, avautuu isäpuolen järkyttävistä teoista: ”Äiti katseli vierestä, mutta ei koskaan puuttunut”

 3. 3

  Kummisetä antoi 10-vuotiaalle tyttärelle lahjarahaa – Kela rokotti koko perheeltä 341,52 euroa/kk

 4. 4

  Traaginen onnettomuus Helsingissä – työkoneen kauha osui kävelijään, nainen kuoli vammoihinsa

 5. 5

  Tarkista ja kuuntele: Mikä oli Suomen listaykkösenä, kun sinä synnyit?

 6. 6

  Stubb opetti Trumpille faktoja Ruotsista – viesti sytytti kiivaan keskustelun

 7. 7

  Yleinen virhe wc-pöntöllä: Tästä syystä pyttyyn jää helposti ”jarrutusjäljet”

 8. 8

  Anu Saagim haukkui Maria Veitolaa rumaksi suorassa lähetyksessä – Veitola harmistui studioyleisön reaktiosta: ”Yleisö nauraa ja taputtaa”

 9. 9

  Nokialla pahoinpidelty 17-vuotias tyttö on kuollut

 10. 10

  Donald Trumpilta outo viittaus Ruotsiin: ”Katsokaa, mitä tapahtui eilen illalla Ruotsissa – kuka olisi uskonut?”

 11. Näytä lisää

Näitä luetaan!

 1. 1

  Iivo Niskanen paljasti Ylellä, mitä sanoi Norjan tähtihiihtäjälle maalissa – Sami Jauhojärvi latasi perään täyslaidallisen

 2. 2

  Iivo Niskasen kaataneen norjalaishiihtäjän Facebook-sivu täyttyi moitteista – ”Onnea vaan, luuseri”

 3. 3

  Harri Kirvesniemi syyttää norjalaista MM-kullan viemisestä – ”Siinä pitikin kiroilla!”

 4. 4

  Reijo Jylhä kertoi draamasta kisan jälkeen – Iversen itki, Niskanen ”kävi kuumana kuin hellankoukku”

 5. 5

  Pudottiko Aino-Kaisa Saarinen Kerttu Niskasen kympiltä ja viestistä?

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Marika saa Espanjassa pitkiä katseita – suomalaiset nimet, jotka eivät toimi ulkomailla

 2. 2

  4 eri mitoilla varustettua miestä avautuu seksielämästään: ”Teen parhaani sillä, mitä minulla on”

 3. 3

  Janne Ahonen, 39, koki jotakin ainutkertaista ilmalentonsa aikana

 4. 4

  Epäonninen kaatuminen ratkaisi kultamitalitaiston – pettynyt norjalaistähti kommentoi kitkerästi

 5. 5

  Joel, 24, voitti melkoiset häärahat televisiossa – kisa katkesi huippukysymykseen

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Julkkiksilta sataa tukea rumaksi haukutulle Maria Veitolalle – Rakel Liekiltä tyhjentävä kommentti

 2. 2

  Helsinkiläinen Nina, 44, avautuu isäpuolen järkyttävistä teoista: ”Äiti katseli vierestä, mutta ei koskaan puuttunut”

 3. 3

  Kummisetä antoi 10-vuotiaalle tyttärelle lahjarahaa – Kela rokotti koko perheeltä 341,52 euroa/kk

 4. 4

  Traaginen onnettomuus Helsingissä – työkoneen kauha osui kävelijään, nainen kuoli vammoihinsa

 5. 5

  Tarkista ja kuuntele: Mikä oli Suomen listaykkösenä, kun sinä synnyit?

 6. Näytä lisää