Ursula

Kotimaa

Valikko

Kotimaa

Ylikonstaapelin ruumis tuli hissillä alas – Rikostoimittaja perkaa kirjassaan vanhoja rikostapauksia

Rikoshistoria
Viime vuosisadan alkupuoli oli veristä, pirtun sumentamaa aikaa, jossa monien silmissä välkehtivät sodan kauhut. Rikollisuus rehotti valtoimenaan, eikä poliisi useinkaan voinut mitään.

6.2.1938. Sinä päivänä nuoremmalla ratsupoliisikonstaapelilla Johan Hjortmanilla oli kiire. Hän oli valmistautunut tehtäväänsä huolella: ratsusaappaisiin oli kiinnitetty kannukset. Virka-ase, pieni 7,65-millinen Sauer & Sohn -pistooli oli ladattu viidellä patruunalla ja odotti käyttäjäänsä takin taskussa. Tällä kertaa konstaapeli nappaisi Mäkisen.

Hämeenpuistossa sijaitsevan, hulppean kerrostalon asukkaat olivat hämmästyneitä määrätietoisen, mutta sekavanoloisen konstaapelin rappukäytävässä ravaamisesta.


Osa epäili, että poliisia itseään ajetaan takaa. Osa taas oli varma, että mies on mielenvikainen. Monet olivat huolissaan, sillä Aamulehti oli vastikään uutisoinut erään vaarallisen rikollisen etsinnöistä. Voisiko roisto piileskellä vintillä asukkaiden tietämättä?

Eloton ruumis tuli hissillä alas

Huhu ratsukonstaapelin toiminnasta kantautui puhelimitse myös ensimmäisen poliisipiirin ylikonstaapeli Oiva Vartian korviin. Tämä todennäköisesti aavisti jonkin olevan pielessä ja päätti lähteä tarkastamaan asiaa henkilökohtaisesti. Toki mahdollisuuksien rajoissa oli sekin, että Hämeenpuistossa suoritettiin aivan asiallista poliisitoimenpidettä.


Ylikonstaapelin astuessa sisään rappukäytävään talon hieno, Otis Aufzugwerkin valmistama hissi oli toisessa kerroksessa. Vartia tilasi hissin alas ja nousi sillä talon huipulle, kuudenteen kerrokseen.

Seuraavista tapahtumista ei ole täyttä varmuutta, mutta todennäköisesti tapahtui seuraavaa:

Vartia oli juuri painamassa hissin nappia ja siirtymässä takaisin alas, kun yhtäkkiä viidennen ja kuudennen kerroksen väliseltä tasanteelta kajahti pistoolin laukaus ja sitten toinen. Aseen ulosheittäjä viskoi hylsyt ensin seinään ja siitä alemman kerroksen tasanteelle, josta poliisi ne rikospaikkatutkinnassa löytää.

Välittömästi tämän jälkeen Vartian eloton ruumis laskeutui 26 sekunnissa hissin mukana kuusi kerrosta alas. Nykyään matka kestää neljä sekuntia kauemmin. Pahoin haavoittunut ylikonstaapeli kiidätettiin sairaalaan, mutta mitään ei ollut enää tehtävissä.

Laukaus tuli lasin läpi

25.6.2015 Nyt, 77 vuotta myöhemmin samassa hississä seisoo Aamulehden rikostoimittaja ja kirjailija Tuomas Rimpiläinen.

Hissikuilua peittävä metalliristikko on osittain vaihdettu, mutta päällisin puolin hissi näyttää hyvin samalta kuin kohtalokkaana helmikuun päivä.


Poliisin vuoden 1938 rikospaikkakuvassa näkyvä Vartian veri on pesty pois jo vuosia sitten, mutta jälkimmäisen laukauksen tekemä reikä löytyy yhä: Hissin sisältä katsottuna säleinen reikä näyttää vahvasti luodin ulostuloaukolta.

– Ensimmäinen laukaus tuli lasin läpi. Se osui alaviistosta suoraan Vartian niskaan, eikä hän todennäköisesti ehtinyt tajuamaan mitä tapahtuu. Hän ehti juuri painaa hissin nappia ja rikospaikka siirtyi kuusi kerrosta alaspäin, Rimpiläinen selittää.

– Toinen laukaus meni hissin seinän läpi, osui Vartian päällystakkiin ja pysähtyi sen nappiin. Todennäköisesti ylikonstaapeli oli jo kuollut tässä vaiheessa.

Rikospaikka siivottiin vihjeistä

Tampereen hissisurma on yksi Rimpiläisen Messukylän veriteko ja muita rikostarinoita Suomesta (Gummerus) -kirjasta löytyvä, tarkkaan dokumentoitu rikostapaus.

Monesti yksityiskohtia on kuitenkin ollut todella vaikea selvittää. Osasyynä tähän on se, että 1920- ja 1930-luvuilla poliisin työ oli varsin erilaista kuin nykypäivänä: esimerkiksi esitutkintapöytäkirjat, silloiset poliisitutkinnot, voivat olla hyvin vaikeaselkoisia.

Lisäksi poliisin osaaminen oli aivan eri tasolla. Kymmenen vuotta ennen hissisurmaa tapahtuneen Messukylän veriteon tutkinta sössittiin täydellisesti jo heti alussa. Tampereelta Takahuhdin kylään johtavan maantien varresta löydettiin rikkoutunut automobiili ja sen sisältä kaksi ammuttua ruumista.


Kun sana levisi, rikospaikalle tungeksi yleisöä ja paikka siivottiin mahdollisista vihjeistä. Minkäänlaista rikospaikkapiirrosta ei ymmärretty tai osattu tehdä. Jotain kertoo myös se, että poliisiksi oli mahdollista päästä ilman mitään sen kummempaa koulutusta. Lopulta poliisilta kului useita vuosia löytää murhaaja.

– Tämä hissitapaus on hyvä esimerkki oikein perinpohjaisesta poliisitutkinnasta. Tampereen poliisilaitos oli kehittynyt ja tässä ei ollut epäonnista alkua. Täällä tehtiin tosi tarkka selvitys

”Erinomaista lähdeaineistoa”

Poliisi kirjasi pöytäkirjoihin paljon yksityiskohtia, joita sinne nykyään ei kirjattaisi. Siksi materiaali on erinomainen lähde tarinalliseen kirjoittamiseen.

Siinä missä poliisin asiakirjat olivat Rimpiläisen mukaan paikoittain haasteellisia, oikea lähdemateriaalin aarreaitta löytyi lääketieteen parista. Rikollisille tehtiin mielentilatutkimusta jo 1920- ja 1930-luvuillakin.

Rimpiläinen perehtyikin kattavasti muun muassa Pitkäniemen mielisairaalan arkistoihin ja potilaskertomuksiin.

– Siellä on, kuten nykyäänkin, selvitetty äärimmäisen tarkasti epäiltyjen taustaa. Lisäksi löytyy kaikkea muuta psykiatrista tutkimusta, testejä sun muuta. Jopa pitkiä dialogeja on kirjattu aineistoon. Se oli erinomaista lähdeaineistoa.

Mielisairaan puolihullut käytännöt

Toisaalta mielisairaalan käytännöt erosivat monelta osin nykypäivän menetelmistä.

Psykopaatti-termiä käytettiin löyhästi, eikä sisällissodassa taistelleiden post-traumaattisia stressioireita ymmärretty. Sen sijaan potilaita hoidettiin keinoilla, jotka äkkiseltään kuulostavat lähinnä julmalta kidutukselta.

Esimerkkinä toimii inhottava kardiatsolihoito, jossa potilaalle aiheutettiin keinotekoinen epileptinen kohtaus.

Suoneen ruiskutettava sydän- ja verenkiertolääke sai aikaan rajuja kouristuksia ja lopulta tajuttomuuden, mutta sen jälkeen mielenvikainen potilas koki usein selkeän hetken tai parantua psykoosista kokonaan.

Patologinen humala

Mielisairaalassa tehtiin myös kokeita, jotka kuulostavat nykyihmisen korvissa surkuhupaisilta.

Jos potilaan epäiltiin kärsivän patologisesta humalasta, tämä voitiin todeta tarjoamalla konjakkia ja tarkkailemalla tämän edesottamuksia.

Patologinen humala tosin oli rikosoikeudellisesti kiistelty tila: siinä tietty yksilöllinen alkoholimäärä sai aikaan väkivaltaisia ja psykoottisia piirteitä, eikä siitä kärsivää voitu ainakaan osittain pitää vastuullisena tekoihinsa. Näin oli jopa vakavissa henkirikostapauksissa. Nykyään patologinen humala ei enää ole syyntakeettomuuden peruste.

Lähes 60 poliisia kuoli

Siinä missä mielisairaalan menetelmät olivat nykypäivän keinoja brutaalimpia, niin oli myös poliisin työ huomattavasti vaarallisempaa.

Hissimurhan tapahtuma-aikaan, vuonna 1938, Suomi oli jo rauhoittunut merkittävästi edelliseen vuosikymmeneen verrattuna. Silti se oli hyvin väkivaltaista ja vaarallista aikaa poliisille.

Myös virkavallan vastapuolella oli aseet mukanaan ja niitä myös käytettiin. Tästä karua kieltään kertoo se tosiasia, että 1920- ja 1930-luvuilla virantoimituksessa kuoli lähes 60 poliisia.

Herrasmiehen henkivartija

Yksi merkittävä tekijä vakavan väkivaltarikollisuuden määrässä oli se, että taskupistoolit olivat niin yleisiä. Ase oli henkivartija niin herrasmiehelle kuin kauppamatkustajallekin, mutta samalla myös rikollisen tärkeimpiä työvälineitä.


Ryöstömurhat olivat tähän päivään verrattuna hyvin yleisiä: Tampereen rautatieasemalla tupakkaa tarjonnut, mukava nuori mies saattoikin olla maalaistenpyydystäjä, joka vain odotti tilaisuutta käydä käsiksi kaupunkiin rahoineen tulleeseen maatalonisäntään ja painaa pistoolin tämän selkää vasten.

Aseman pihalla päivystävällä vuokra-autoilija, nykyisin taksikuskiksi kutsuttu, taas saattoi kantaa pistoolia mukanaan ikävien asiakkaiden varalta.

– Ihan kunnialliset kansalaisetkin kantoivat usein mukanaan pistoolia. Eivät tietenkään kaikki, mutta se oli silti melko yleistä. Se oli aivan laillista: Vuonna 1933 voimaan tullut aselaki tosin yritti hillitä aseenkantoa. Aselaki määräsi, että luvan ampuma-aseen hankkimiseen sai ”tunnetusti luotettava ja huolellinen henkilö”, joka esitti hyväksyttävän syyn aseen hankkimiselle. Erityisen tarkka tuli olla taskuaselupien myöntämisessä. Kunniallinen kansalainen sai luvan kuitenkin helposti, ja kunniaton ei lupia browningiinsa kysellyt.

Kieltolaki vilkastutti rikollisuutta

Toinen etenkin 1920-luvun rikostilastojen rikastuttaja oli kansan keskuudessa vihattu kieltolaki: Rimpiläinen kertoo, ettei halunnut keskittyä kirjassaan kieltolakiin, mutta se vaikuttaa monessa tapauksessa niin vahvana taustalla, ettei sitä ole mahdollista sivuuttaa täysin.

Sama aine maistui kaikille. Herroilla oli kyllä tosin mahdollisuus hankkia oikeita konjakkeja ja liköörejä, mutta kansalla ei.

– Siitä ei pääse irti millään tavalla. Voit kuvitella itse, millaista on ollut kun ainoa saatavilla ollut alkoholijuoma on 96 prosenttinen pirtu. Ei se tee hyvää millekään alkoholikulttuurille.

Pirtu oli niihin aikoihin olennainen osa aikansa alamaailman elinkeinoa, vaikka on vaikea sanoa, kuinka tavallinen rivirikollinen tuli toimeen. Esimerkkinä Rimpiläinen mainitsee kirjassaan esitellyn Forsströmin.

– Hän oli tällainen alamaailman sekatyöläinen, teki kaikenlaisia rikoksia: huijasi maalaisia, teki ryöstöjä ja pirtupäissään järjettömiä väkivaltarikoksia. Kun tilaisuus tuli, myös pirtutrokausta. Hän oli tosin jossain välissä kai hetkellisesti ihan kunniallisissa töissäkin.

– Henkilöt jotka kirjassa esiintyvät tuskin rikastuivat, mutta rikollisuus oli elinkeino. Hehän ovat siellä ravintoketjun alapäässä, kuten nykypäivänkin katurikolliset. Olihan sitten esimerkiksi Turun saaristossa pirtuparoneja, jotka rahoittivat ja organisoivat toimintaa. Kokonaisia taloja on rakennettu salakuljetusrahoilla, kirjailija kertoo.


Pirtuparonit muistetaan vieläkin, mutta Tampereen hissisurma, Messukylän veriteko ja muut rikostarinat ovat jo vuosikymmeniä sitten painuneet historian hämäriin.

Internetistä niistä ei löydy kuin yksittäisiä, epämääräisiä mainintoja. Joistakin tapauksista ei sitäkään vähää. Esimerkiksi Turun Vartiovuorenmäellä vuonna 1927 tapahtuneen murhan rikospaikan tiesivät koululaiset vielä 1960-luvulla, mutta sen jälkeen se on jäänyt unohduksiin Rimpiläisen kirjaan saakka.

Hämeenpuisto 8:n hissi puolestaan on sen asukkaille ennen kaikkea kulkuväline, ei rikospaikka. Ihmisen muisti on lyhyt, mutta murha ei vanhene koskaan.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Daily Mail: Onko Suomi seuraava Ukraina? Brittilehti listaa 4 syytä

  2. 2

   Ison osan aivoistaan menettänyt mies pidätettiin epäiltynä murhan yrityksestä Floridassa

  3. 3

   Lotta Näkyvällä muotigaalan paljastavin halkio, pelkät nyörit näköesteenä: ”Testailin ja ei pitäisi kauheasti vilahtaa”

  4. 4

   Krista Siegfridsin pitsirintaliivit huomion keskipisteenä erittäin avonaisessa gaala-asussa – ”Ajattelin, että se on fashion”

  5. 5

   Helsingin poliisi etsii pelleä Lauttasaaressa – jo 9 ilmoitusta Etelä-Suomessa

  6. 6

   Ilmajoen kunnanjohtaja ajoi kovassa humalassa – ”Minua hävettää äärettömästi”

  7. 7

   Pienkone putosi Tyyneenmereen – kyydissä 4 henkeä tositelevisiosarjan kuvausryhmästä

  8. 8

   SM-liigan kohupelaajalta jälleen järkyttävän kova taklaus – saldona 37 jäähyminuuttia

  9. 9

   Patrik Laine vastasi Teemu Selänteen hehkutukseen

  10. 10

   Sara Chafak suunnitteli itselleen piukan juhlahaalarin – povi timantin muotoisessa aukossa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuliko puhelu tuntemattomasta numerosta? Nerokkaalla kikalla voit selvittää sen ilmaiseksi

  2. 2

   Dementian ensimmäiset varoitusmerkit ovat salakavalia – tunnista nämä 11 oiretta

  3. 3

   Skottitutkija tyrmistyi näkyä ja hajua Helsingin kadulla: ”Voimme oppia, kuinka asioita ei kannata tehdä”

  4. 4

   Kolme maalia tykittänyt Patrik Laine hämillään kotiyleisön eleestä: ”En ole niin hyvä englannissa”

  5. 5

   Tutkija: Tämä oli vaaliväittelyn suurin pommi – ”Varmasti suurelle osalle amerikkalaisista järjenvastainen viesti”

  6. 6

   Video: Upea hattutemppu – katso kaikki Patrik Laineen maalit

  7. 7

   Nyt se on virallista: Näin hallitus tarjoaa keppiä ja porkkanaa työttömille

  8. 8

   Martina Aitolehti yläosattomissa perhelomalla – harvinainen yhteiskuva Stefan-rakkaan kanssa

  9. 9

   TMZ: 34-vuotias Playboy-malli ja ”Snapchatin kuningatar” kuoli kiropraktikon aiheuttaman vamman seurauksena

  10. 10

   Tämä kuva Patrik Laineesta jää historiaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvat kertovat härskistä pelistä Therese Johaugin dopingkäryssä – ”Aivan käsittämätöntä!”

  2. 2

   Lahtelaiskoulu kohun keskellä: Nyt puhuu luokassa raivonnut opettaja – loukkauksia koko syksyn ajan

  3. 3

   Tuliko puhelu tuntemattomasta numerosta? Nerokkaalla kikalla voit selvittää sen ilmaiseksi

  4. 4

   Lidl, Citymarket, Prisma... Testi paljasti hurjat maku- ja hintaerot paistopisteiden herkuissa

  5. 5

   Dementian ensimmäiset varoitusmerkit ovat salakavalia – tunnista nämä 11 oiretta

  6. 6

   Saara Aalto teki sen taas! Räväkkä ja villi show vakuutti X Factor -tuomarit – ”Olen sanaton”

  7. 7

   KL: Hallitus aikoo lakkauttaa autoveron – kilometrikorvaukset pois

  8. 8

   3 956 €/kk, 3 826 €/kk... – näissä ammateissa on lyhyt koulutus ja töitä tarjolla

  9. 9

   Sharon Osbourne teki emämokan kuuluttaessaan Saara Aallon lavalle – Twitter räjähti tuomarin sekoilusta

  10. 10

   Luulitko että korttisi on voimassa vielä kymmeniä vuosia? Näin ajo-oikeuksia ryhdytään nyt muuttamaan takautuvasti

  11. Näytä lisää

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Daily Mail: Onko Suomi seuraava Ukraina? Brittilehti listaa 4 syytä

  2. 2

   Ison osan aivoistaan menettänyt mies pidätettiin epäiltynä murhan yrityksestä Floridassa

  3. 3

   Lotta Näkyvällä muotigaalan paljastavin halkio, pelkät nyörit näköesteenä: ”Testailin ja ei pitäisi kauheasti vilahtaa”

  4. 4

   Krista Siegfridsin pitsirintaliivit huomion keskipisteenä erittäin avonaisessa gaala-asussa – ”Ajattelin, että se on fashion”

  5. 5

   Helsingin poliisi etsii pelleä Lauttasaaressa – jo 9 ilmoitusta Etelä-Suomessa

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Tuliko puhelu tuntemattomasta numerosta? Nerokkaalla kikalla voit selvittää sen ilmaiseksi

  2. 2

   Dementian ensimmäiset varoitusmerkit ovat salakavalia – tunnista nämä 11 oiretta

  3. 3

   Skottitutkija tyrmistyi näkyä ja hajua Helsingin kadulla: ”Voimme oppia, kuinka asioita ei kannata tehdä”

  4. 4

   Kolme maalia tykittänyt Patrik Laine hämillään kotiyleisön eleestä: ”En ole niin hyvä englannissa”

  5. 5

   Tutkija: Tämä oli vaaliväittelyn suurin pommi – ”Varmasti suurelle osalle amerikkalaisista järjenvastainen viesti”

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvat kertovat härskistä pelistä Therese Johaugin dopingkäryssä – ”Aivan käsittämätöntä!”

  2. 2

   Lahtelaiskoulu kohun keskellä: Nyt puhuu luokassa raivonnut opettaja – loukkauksia koko syksyn ajan

  3. 3

   Tuliko puhelu tuntemattomasta numerosta? Nerokkaalla kikalla voit selvittää sen ilmaiseksi

  4. 4

   Lidl, Citymarket, Prisma... Testi paljasti hurjat maku- ja hintaerot paistopisteiden herkuissa

  5. 5

   Dementian ensimmäiset varoitusmerkit ovat salakavalia – tunnista nämä 11 oiretta

  6. Näytä lisää