Nestori

Kotimaa

Valikko

Kotimaa

Kirjaväite: Kokoomus houkutteli rahoittajia maksamaan ”pimeitä” tukia Niinistön vuoden 2006 vaalikampanjassa

Uutuuskirja
Jarmo Korhosen uutuuskirja paljastaa kohuliikemies Arto Merisalon roolin Sauli Niinistön kampanjan varainhankkijana. Korhonen väittää, että varainhankintavastaava, kansanedustaja Ben Zyskowicz ohjeisti Merisaloa pimeiden tilien käytöstä.
Kokoomus mainosti ja käytti laajasti ”pimeitä” tilejä houkutellakseen vaalirahoittajia mukaan Sauli Niinistön vuoden 2006 presidentinvaalikampanjaan, väittää historiantutkija, keskustan ex-puoluesihteeri Jarmo Korhosen tänään ilmestyneessä Maan tapa -uutuuskirjassaan (Tammi).

Korhosen kirjan keskeinen väite on, että ”pimeiden” tilien jäljiltä kokoomuksella on edelleen ilmoittamatta 547 000 euron edestä vaalirahoitusta, jossa yksittäiset lahjoitukset ylittävät vaalirahoituslaissa säädetyn 3 400 euron ilmoitusrajan. Tällaisia lahjoittajia on Korhosen mukaan 50 kappaletta.

Laaja selvitys

Korhosen mukaan kokoomuksessa päätettiin toukokuussa 2005, että presidentinvaaleihin kerättävä vaaliraha ohjataan neljälle eri tilille. Tileistä vain yksi oli julkinen.

Korhosen mukaan Niinistön kampanjan varainhankintavastaava, kansanedustaja Ben Zyskowicz antoi kesällä 2005 toimintaohjeet ja tilinumerot pimeistä tileistä Nova Group Oy:n liiketoimintajohtajalle Arto Merisalolle.

Merisalon tehtävänä oli järjestää Niinistön kampanjan varainhankintatilaisuuksia yhdessä Zyskowiczin, yrittäjä Eero Lehden, kansanedustaja Juhani Sjöblomin ja kokoomuksen hallintopäällikön Jarmo Pekkalan kanssa.


Korhonen perustaa kovat väitteensä haltuunsa saamaan Zyskowiczin ja Merisalon kirjeenvaihtoon. Korhosella ei ole täysin kiistatonta kirjallista näyttöä siitä, että Zyskowicz olisi ohjeistanut Merisaloa pimeiden tilien käytöstä.

– Merisalo kertoi haastattelussa, että Zyskowiz antoi ohjeet pimeistä tileistä. Lisäksi Zyskowicz on saanut kopiot Merisalon sähköposteista, joissa pimeitä tilejä esitellään ja jotka kirjeet Merisalo on lähtettänyt yrittäjille, Korhonen kommentoi asiaa Ilta-Sanomille sunnuntaina.

Erityisen raskauttavana Korhonen pitää Merisalon 16.10. Zyskowiczille lähettämää sähköpostia. Siinä Merisalo tiedustelee Seinäjoella järjestettyyn rahankeruutilaisuuteen liittyen Zyskowicziltä, että ”lienee viisasta, kuten tekstistäsi huomaan, tuoda esiin vasta suullisesti mahdollisuus isommilla summilla tukea kampanjaa puolueen ja säätiön yms kautta.”

Zyskowicz vastaa viestiin seuraavana päivänä: ”Parahin Arto, Kiitos palautteesta. Vahvennetaan. Kirje lähtee 18.10.”

Mukana varainhankinnassa olivat kirjan mukaan myös entinen Nova-johtaja Tapani Yli-Saunamäki ja kokoomuksen hallintopäällikkö Jarmo Pekkala.

Korhosen mukaan alussa rahaa irtosi kitsaasti.

– On ollut yrittäjiä, jotka ovat katsoneet, että istuvan presidentin vastaisen ehdokkaan tukeminen on riskialtista, Korhonen kommentoi Ilta-Sanomille.

Merisalo lisää vauhtia

Jos näitä Korhosen pimeiksi tileiksi kutsumia tilejä alkuvaiheessa kainosteltiin, niin jatkossa niitä mainostettiin avoimesti. Seinäjoen jälkeen Merisalo pani ison vaihteen päälle, kuten Korhonen kirjoittaa.

Merisalon sähköpostista lähti 5.11.2005 ja 17.11. 2005 kirje laajalle joukolle yrittäjiä ja talouden napamiehiä ympäri Suomen. Sähköpostien aiheena oli ”Sauli Niinistön vaalityön tukeminen.”

Kirjeissä kerrotaan tuleville vaalirahoittajille avoimesti ja seikkaperäisesti pimeiden tilien edut. ”Voit tukea Sauli Niinistön vaalityötä joko julkisesti, siten että nimesi tulee julki tai vaihtoehtoisesti siten, ettei nimesi/yrityksesi nimi tule julki, ” Merisalo kirjoitti rahankeruukirjeessään.


Tästä 5.11.2005 päivätystä kirjeestä meni Korhosen mukaan kopiot varainhankintavastaava Zyskowiczille, kansanedustaja Jyri Häkämiehelle ja kansanedustaja Juhani Sjöblomille.

Merisalo kiritti rahoittajia kertomalla, että Nova Group on Niinistön kampanjassa mukana 20 000 euron summalla.

Kirje loppuu kiitossanoihin: ”Kiitän omasta ja Sauli Niinistön tukiryhmän puolesta siitä, että olette mukana Saulin vaalityössä tavoitteena saada Suomeen jälleen porvarillinen presidentti.”

Zyskowicz vahvistaa vilpillisen menettelyn

Korhonen viittaa myös Merisalon ja Zyskowiczin 22.12. 2005 käymään sähköpostikirjeenvaihtoon. Aiheena oli Tokmanni Oy:n omistajan Seppo Saastamoisen avustus Saulin työlle.” ”Sepon nimi ei saa näkyä missään, kuten aiemmin on sovittu,” Merisalo viestitti Zyskowiczille.

Zyskowicz vastasi Merisalolle samana päivänä: ”Kiitos tiedosta Sepon avustuksesta. Paljon vielä uupuu ja palataan siihen joulun jälkeen.”

Korhosen mukaan Saastamoisen 10 000 euron vaaliraha kierrätettiin pimeänä Korhosen kokoomuksen Kainuun piirin kautta.

”Kampanjaan virtasi rahaa ovista ja ikkunoista”

Korhonen kirjoittaa, että uudet rahankerjuukirjeet alkoivat välittömästi tuottaa tulosta. Nova Groupin lisäksi Niinistöä tukivat pimeästi syksyllä 2005 mm. Kyösti Kakkosen Joensuun Kauppa ja Kone Oy, Toivo Sukarin Maskun Kalustetalo ja entinen Taloustalon omistaja Kari Hautanen. Kaikki antoivat 10 000 euroa.

– Kymmenet yritykset olivat hankkeessa mukana. Rahat virtasivat tileille, jotka luvattiin pitää pimennossa hamaan maailman tappiin asti. Oli laki mikä hyvänsä, Korhonen summaa kirjassaan.


Korhosen mukaan Niinistön kampanjaan ”virtasi rahaa ovista ja ikkunoista.”

Merisalon kolmannen kirjeen vuoro tuli, kun vaalin ensimmäinen kierros oli käyty ja vastakkain toisella kierroksella olivat Niinistö ja istuva presidentti Tarja Halonen.

Viimeisessä kirjeessä Merisalo valaa uskoa rahoittajiin ja korostaa Niinistön mahdollisuuksia voittaa Halonen. Pimeitä tilejä mainostettiin seikkaperäisesti tässäkin kirjeessä.

”Seuraaville tileille maksettaessa ei maksustanne mene tietoa ja raporttia oikeusministeriölle ja ko. säätiöt tai puolue tilittävät maksamanne summan lyhentämättömänä Kansanliike Suomi 2006 ry:n tilille. Tällöin oikeusministeriölle raportoidaan vaalien jälkeen ko. summan tulleen joko puolueelta tai säätiöltä.”

Ohjeistus on sisällöltään lähes sama kuin edellisessä kirjeessä, mutta kappaleen loppuun on lisätty pimeitä tilejä mainostava lause, jonka mukaan ”tämän vaihtoehdon monet yritysjohtajat ja yritykset ovat valinneet.”

Pimeät tilit olivat Kansallinen Kokoomus rp (Sampo 800014-89023), Kansallissäätiö (Nordea 145430-46006) ja Kokoomuspuolueen Säätiö (Nordea 157230-20131).

Tällä kertaa pimeää vaihtoehtoa suosivat Korhosen mukaan mm. Motonetin entinen omistaja Lauri Juntunen, Hannu Katajamäen Renor Oy ja Nova Group. Nova maksoi 30 500 euron mainospaketin, joka sisälsi Niinistön kampanjailmoituksia Eero Lehden Lehtiyhtymän lehdissä.

Korhonen: Kokoomuksen vaalirahailmoitus on laiton

Korhosen mukaan kokoomuksessa laadittu vaalirahailmoitus Sauli Niinistön vaalikampanjasta rikkoi lakia ”törkeästi.”

– Puolue oli saanut TT-säätiöltä 300 000 euroa. Sampo Oyj oli tukenut kymmenillä tuhansilla euroilla. Yli 50 tukijaa oli tukenut yli 3 400 eurolla kokoomusta ja sen presidenttiehdokas Sauli Niinistöä, Korhonen kirjoittaa.

– Kokoomuksella oli pimeää rahaa yli miljoona euroa, Korhonen summaa kirjassaan.

Korhosen mukaan Arto Merisalo hankki kampanjaan yhteensä noin 300 000 euroa vaalirahaa.

Korhonen perustaa Niinistön kampanjaa koskevat keskeiset väitteensä Arto Merisalolta saamaansa arkistomateriaaliin ja haastatteluihin. Korhosella on ollut käytössää Merisalon henkilökohtainen arkisto. Lähdemateriaali koostuu mm. lukuisista Merisalon ja Zyskowiczin toisilleen lähettämistä sähköposteista.

Osa pimeistä rahoista julki 2009

Kokoomus vaikeni vuoden 2006 presidentinvaalien pimeistä vaalirahoista syyskuuhun 2009 asti. Kuvio paljastui vasta, kun Nova-yhtiöt olivat menneet konkurssiin ja niiden konkurssipesistä löytyi tietoja mm. Novan itsensä maksamista pimeistä vaalituista, joita kokoomus ei ollut ilmoittanut. Kokoomus palautti rahat myöhemmin Novan konkurssipesään.

Kokoomus täydensi Niinistön kampanjan vaalirahailmoitusta 23.9.2009. Media uutisoi aiheesta laajasti.

Kokoomus ilmoitti lisäksi antavansa selvityksen omasta rahoituksestaan vuosilta 2005 ja 2006.

Korhosen mukaan uusissa tilinpäätöksissä on edelleen 50 pimeää vaalirahoittajaa. Tilinpäätöksiin on merkitty yli 3 400 euron summia sellaisten otsakkeiden kuin ”ei halua julkistaa” tai ”yksityishekilöiden suoritukset.”

– Suomen historian suurin ”vaalirahakusetus” tapahtui syksyllä 2009, kun media salli edelleen kokoomuksen pimittää 547 000 euroa lain ilmoitusvelvollisuuden ylittäviä vaalirahoja, Korhonen tykittää.

Korhosen mukaan hän poimi aikanaan tilinpäätökset kokoomuksen Verkkouutisten sivuilta. Sittemmin niiden liitemateriaali on hänen mukaansa otettu pois.

– Pyysin kokoomuksen tilinpäätöksiä myös kokoomuksen arkistosta, mutta ne oli siirretty sieltä puoluetoimistoon, Korhonen sanoi Ilta-Sanomille sunnuntaina.

Korhonen kertoi Ilta-Sanomille saaneensa kokoomuksesta paperin, jossa oli useiden pimeille tileille rahaa laittaneiden nimiä. Hän ei kuitenkaan listannut näitä nimiä kirjaansa.

– Siinä on mukana koko Suomen porvarieliitti. En kuitenkaan pysty todistamaan, että dokumentti on alkuperäinen. Siksi en pannut sitä kirjaani, Korhonen kommentoi Ilta-Sanomille.

Korhoselta kovaa mediakritiikkiä

Korhonen päättää Niinistön kampanjaan liittyvän osuuden väitteeseen, jonka mukaan media osallistui tietoisesti suureen vaalirahojen pimittämiseen ja vaikenemiseen.

– Ratkaisu oli tietoinen valinta, hän väittää.

Korhonen ei kuitenkaan esitä väitteensä tueksi mitään lähteitä.

– Suomen koko media hyväksyi kokoomuksen ja puheenjohtaja Jyrki Kataisen päätöksen kysyä yhteisöiltä ja tukijoilta ensin lupaa, että puolue saisi julkaista presidentinvaalitutkijat. Kokoomus oli luvannut tukijoilleen presidentinvaaleissa 2006, että jos lahjoitti kokoomuspuolueelle, Kansallissäätiölle, Kokoomussäätiölle, Kainuun piirijärjestölle ja maksoi laskun pimeästi, niin kokoomus ei paljastanut tuen antajaa, Korhonen kirjoittaa kirjassa.

– Ei laissa puhuta mitään luvan kysymisestä, hän lisää.

Yllä oleva video: Ben Zyskowicz ei hyväksy alkuunkaan entisen keskustan puoluesihteerin, tutkija Jarmo Korhosen (kesk) väitteitä.

Näitä luetaan!

 1. 1

  Auto törmäsi paraatiin New Orleansissa – ainakin 12 loukkaantunut

 2. 2

  Trump tölväisi heti demokraattien uutta puheenjohtajaa – sai tymäkän vastauksen

 3. 3

  Joel, 24, voitti melkoiset häärahat televisiossa – kisa katkesi huippukysymykseen

 4. 4

  Kuvat: Vähäpukeinen Salkkarit-kaunotar räväytti fetissihenkisenä – esiintyi sidottuna suorassa Putous-lähetyksessä

 5. 5

  Meksiko varoittaa nyt Yhdysvaltoja – aikoo vastata Trumpin muurihankkeeseen tullimaksuilla

 6. 6

  4 eri mitoilla varustettua miestä avautuu seksielämästään: ”Teen parhaani sillä, mitä minulla on”

 7. 7

  Lahden MM-ruuhkaan juuttunut Satu, 43, pettyi – istui kisajärjestäjien bussissa, kun Krista hiihti hopeaa: ”Kokemus olisi ollut antoisampi kotisohvalta”

 8. 8

  Putous-yllätys raivostutti suosikkihahmojaan äänestäneen somekansan – kukaan ei pudonnutkaan: ”Haiskahtaa epäilyttävältä”

 9. 9

  Väentungos aiheutti ikävän tilanteen MM-Lahden iltakisoissa – osa katsojista sai pahoinvointikohtauksia eikä päässyt katsomoon

 10. 10

  HS: Kymmeniä lääkärien vakavia rikoksia jää piiloon valvojalta

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Sipoolaisen perheenäidin automatka katkesi karulla tavalla Vantaalle – kuului ”järjetön pamaus”

 2. 2

  Muistatko suomalaisen Pets-duon kohublondit? Katosivat julkisuudesta ja muuttivat elämänsä suunnan täysin – tältä Tiina ja Sini näyttävät nyt

 3. 3

  Lestadiolaisperheessä kasvanut Johannes, 41, kertoo perheväkivallasta – isä rankaisi tv:n katsomisesta kumiletkulla

 4. 4

  MTV:n 24-vuotias teiniäiti odottaa jo kolmatta lastaan – lapsen isä mysteeri, ex-mies julkaisi tylyn viestin

 5. 5

  Cheek teki sukupaljastuksen – Wikipedia-sivu meni välittömästi uusiksi

 6. 6

  Janne Ahonen, 39, koki jotakin ainutkertaista ilmalentonsa aikana

 7. 7

  Rannalle ajautui outo ”karvamöykky” Filippiineillä – villit spekulaatiot alkuperästä alkoivat välittömästi

 8. 8

  Olli Lindholm löysi Vain elämää -ohjelmasta yllättävän ystävän: ”Michael Monroe sanoi, että pyöri sen seurassa”

 9. 9

  Pariskunta putosi jäihin Espoossa: Sukeltajat etsivät turhaan yli tunnin – sitten tuli helpottava tieto

 10. 10

  Tarkista ja kuuntele: Mikä oli Suomen listaykkösenä, kun sinä synnyit?

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Julkkiksilta sataa tukea rumaksi haukutulle Maria Veitolalle – Rakel Liekiltä tyhjentävä kommentti

 2. 2

  Helsinkiläinen Nina, 44, avautuu isäpuolen järkyttävistä teoista: ”Äiti katseli vierestä, mutta ei koskaan puuttunut”

 3. 3

  Kummisetä antoi 10-vuotiaalle tyttärelle lahjarahaa – Kela rokotti koko perheeltä 341,52 euroa/kk

 4. 4

  Traaginen onnettomuus Helsingissä – työkoneen kauha osui kävelijään, nainen kuoli vammoihinsa

 5. 5

  Stubb opetti Trumpille faktoja Ruotsista – viesti sytytti kiivaan keskustelun

 6. 6

  Tarkista ja kuuntele: Mikä oli Suomen listaykkösenä, kun sinä synnyit?

 7. 7

  Yleinen virhe wc-pöntöllä: Tästä syystä pyttyyn jää helposti ”jarrutusjäljet”

 8. 8

  Anu Saagim haukkui Maria Veitolaa rumaksi suorassa lähetyksessä – Veitola harmistui studioyleisön reaktiosta: ”Yleisö nauraa ja taputtaa”

 9. 9

  Nokialla pahoinpidelty 17-vuotias tyttö on kuollut

 10. 10

  Donald Trumpilta outo viittaus Ruotsiin: ”Katsokaa, mitä tapahtui eilen illalla Ruotsissa – kuka olisi uskonut?”

 11. Näytä lisää

Näitä luetaan!

 1. 1

  Auto törmäsi paraatiin New Orleansissa – ainakin 12 loukkaantunut

 2. 2

  Trump tölväisi heti demokraattien uutta puheenjohtajaa – sai tymäkän vastauksen

 3. 3

  Joel, 24, voitti melkoiset häärahat televisiossa – kisa katkesi huippukysymykseen

 4. 4

  Kuvat: Vähäpukeinen Salkkarit-kaunotar räväytti fetissihenkisenä – esiintyi sidottuna suorassa Putous-lähetyksessä

 5. 5

  Meksiko varoittaa nyt Yhdysvaltoja – aikoo vastata Trumpin muurihankkeeseen tullimaksuilla

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Sipoolaisen perheenäidin automatka katkesi karulla tavalla Vantaalle – kuului ”järjetön pamaus”

 2. 2

  Muistatko suomalaisen Pets-duon kohublondit? Katosivat julkisuudesta ja muuttivat elämänsä suunnan täysin – tältä Tiina ja Sini näyttävät nyt

 3. 3

  Lestadiolaisperheessä kasvanut Johannes, 41, kertoo perheväkivallasta – isä rankaisi tv:n katsomisesta kumiletkulla

 4. 4

  MTV:n 24-vuotias teiniäiti odottaa jo kolmatta lastaan – lapsen isä mysteeri, ex-mies julkaisi tylyn viestin

 5. 5

  Cheek teki sukupaljastuksen – Wikipedia-sivu meni välittömästi uusiksi

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Julkkiksilta sataa tukea rumaksi haukutulle Maria Veitolalle – Rakel Liekiltä tyhjentävä kommentti

 2. 2

  Helsinkiläinen Nina, 44, avautuu isäpuolen järkyttävistä teoista: ”Äiti katseli vierestä, mutta ei koskaan puuttunut”

 3. 3

  Kummisetä antoi 10-vuotiaalle tyttärelle lahjarahaa – Kela rokotti koko perheeltä 341,52 euroa/kk

 4. 4

  Traaginen onnettomuus Helsingissä – työkoneen kauha osui kävelijään, nainen kuoli vammoihinsa

 5. 5

  Stubb opetti Trumpille faktoja Ruotsista – viesti sytytti kiivaan keskustelun

 6. Näytä lisää