Henri, Henna, Heikki

Kotimaa

Valikko

Kotimaa

Asiantuntija: Suomalainen, sijoita asunnon lisäksi muihin kohteisiin – ulkomailta voi tulla enemmän voittoa

Talous
– Elämä voi olla ihan hyvää ilman talouskasvuakin, lohduttaa Aktian pääekonomistina marraskuussa aloittanut Heidi Schauman.
Vuonna 1978 Suomi on rimpuillut kansainvälisen öljykriisin jälkimainingeissa kolme vuotta. Kolmen devalvaation jälkeen tilanne alkaa kirkastua. Heidi Schauman syntyy samana vuonna Suomen metalliteollisuuden syntysijoihin kuuluvaan Pohjan kuntaan (nyk. Raasepori). Hän, kuten monet muutkin pohjalaiset, on ruotsinkielinen, suomi taipuu korostuksella.

Nyt Suomi on taas pulassa, ja Schauman haluaa tehdä osansa tilanteen korjaamiseksi. Elämän-iloa ja aitoutta pulppuava Schauman aloitti marraskuussa Aktian pääekonomistina ja on sanonut haluavansa olla aktiivinen ja terävä talouden keskustelija.

Schauman on suomalaisen hyvinvointivaltion ja ilmaisen koulujärjestelmän valioyksilöitä, kympin tyttö. Se tuntuu olevan aika tavallinen tarina suomalaisten johtavissa asemissa olevien naisten kohdalla.

– Kympin poikia taitaa olla aika vähän näissä hommissa. En ole tämän alan asiantuntija, mutta ehkä yhteiskunta ei ole vielä valmis vähän rosoisemmalle taustalle naisten kohdalla.

Schaumanille koulussa kaikki oli kivaa.

– Ehkä biologia ei ollut ihan ykkönen. Muuten oli vaikea valita sitä, mistä pidin eniten, ja se on ehkä ollut ongelmakin.

Sittemmin Schauman on keskittynyt makrotalouden liikkeisiin ja väitellyt kauppatieteiden tohtoriksi. Se on melko harvinaista suomalaiselle naiselle, monet heistä keskittyvät mikrotalouteen. Schauman sanoo olleensa aina enemmän matematiikka- kuin kieli-ihmisiä. Talouden hän löysi vaihto-oppilasvuonnaan Yhdysvalloissa.

– Siinä yhdistyvät monet asiat, jotka kiinnostavat minua: yhteiskunta, ihminen ja talous siihen päälle.

4. joulukuuta Schauman lähettää tviitin.

”Älä tule paha kasvu, tule hyvä kasvu! Harmi että talous ei tottele kuten hiekka laatikossa. Suomen Q3 BKT oli peräti -0,5 %. Huhuh!”

Suomi on todellakin suossa, eikä valoa juuri näy. Mitä jos Suomi ei enää kasvakaan?

Schauman on pitkään hiljaa. Hän lähtee mukaan ajatusleikkiin, mutta palataan siihen myöhemmin. Ensin perusasiat.

Suomen BKT ei ole kasvanut neljään vuoteen. Päällä on samaan aikaa sekä suhdanne- että rakenneongelma. Ne pitäisi ratkaista, jotta kasvu-uralle päästäisiin. Maailmantalouden tilaa kuvaa termi muddling through. Suomeksi senkin eteenpäin meno on rämpimistä. Vaikka Suomen ulkopuolisista talouksista löytyy kasvua, ovat yritykset edelleen varovaisia investoimaan ja työttömyys on valtava ongelma.

– Ei tarvitse mennä kauaksi Suomesta, kun työttömyysaste on jo 20 prosenttia. Tämä on tilanne Kreikassa ja Espanjassa.

Suomessakin yt-pommi seuraa toistaan. Työttömyys on 9–10 prosentin luokkaa, mutta meillä se ei Schaumanin mukaan ole vielä hälyttävää.

– Meillä on aina ollut hirveästi työttömiä. Työttömyysaste oli 90-luvun laman jälkeen melkein 20 prosenttia ja meillä kesti liki 15 vuotta aina vuoteen 2008 asti päästä alas 6 prosenttiin. Tämä kuvastaa aika hyvin suomalaisten työmarkkinoiden jäykkyyttä.

Leimallista Suomen talouskurimuksessa on se, ettei se juuri näy arkikäyttäytymisessä, jos työpaikka on säilynyt. Toisin kävi esimerkiksi Virossa. Siellä palkat laskivat ja se näkyi välittömästi ihmisten kukkarossa.

– Hienoissa ruokakaupoissa huomasi esimerkiksi sen, että naudanliha hävisi kokonaan tiskistä ja vihannesosasto kasvoi aivan valtavasti. Jokainen joutui muuttamaan käyttäytymistään ihan konkreettisesti.

Schauman on seurannut Viron taloutta läheltä jo vuosien ajan. Appivanhemmilla on loma-asunto Pärnussa ja aviomies on yrittäjä, jolla on liiketoimintaa useissa maissa, myös Virossa.

Suomessa ei ole nähty kriisimaiden kuten Kreikan tai Espanjan kaltaista dramaattista romahdusta. Meillä vienti ei vedä, mutta pankkisektori on edelleen kunnossa. Suomi ei kuitenkaan ole palannut kasvun tielle toisin kuin esimerkiksi pankki- ja asunto­kriisin runtelema Espanja.

– Suomen erityisongelma on se, että menemme väärään suuntaan. Esimerkiksi Espanjassa on korkea työttömyysaste, mutta se on laskussa. Meidän työttömyysaste on päinvastoin nousussa ja valtion velan suunta väärä.

Schauman on selvästi pohjoismaisen hyvinvointivaltion kannattaja, mutta ihmisiä pitäisi kannustaa nykyistä enemmän työntekoon.

– Viron malli luo kannustimia joustaa omassa kulutuksessa ja hakea uusia työllisyysmahdollisuuksia. Suomen järjestelmä on loistava siinä, että se antaa turvan, vaikka hidastaakin muutosta. Pidän sitä yhtenä meidän valteista, mutta sitä pitäisi joustavoittaa.

Juuri näitä kysymyksiä Juha Sipilän hallitus lähti taipaleensa aluksi pontevasti ratkomaan.

”Suomen valtio on velkaantunut melkein miljoona euroa tunnissa seitsemän vuotta – yötä päivää – pyhää arkea. Näin emme voi jatkaa. Rahat loppuvat.”

Näin Sipilä ilmoitti asian suomalaisille dramaattisessa tv-puheessaan. Suomi kuuluu edelleen kahden luottoluokittajan mukaan parhaaseen eli kolmen A:n luottoluokkaan ja saa velkaa vielä matalaan hintaan. Se kuinka kauan, huolettaa Schaumania.

– Ajattelin, että jo tänä syksynä olisi tullut vähän laskua. Mutta me olemme aina pystyneet sisulla tekemään vaikka mitä – myös vaikeita ratkaisuja – ja se on ollut Suomen valtti. Siihen luottoluokittajat yhä luottavat, vaikka Suomen näkymä onkin muuttunut negatiiviseksi.

Aikaa ei ole paljon: Ulkomaiset sijoittajat kyselevät jo, kannattaako Suomeen vielä sijoittaa.

– Tällainen kysymys on herännyt aika monelle. Se on melko uutta. Jos Suomi ei nyt saa talouttaan kuntoon, niin pikkuhiljaa kansainväliset sijoittajatkin alkavat pohtia, kannattaako rahaa pitää Suomen valtion velkakirjoissa.

Löytyykö Suomesta sitten yhä riittävästi sisua asioiden korjaamiseen? Maa tuntuu jakaantuneen monissa kysymyksissä kahtia. Itsenäisyyspäivänä Schauman joutui seuraamaan lastensa kanssa, kuinka poliisi laittoi mielenosoittajia rautoihin heidän kotikulmillaan Helsingin Etu-Töölössä. Suomalaiset ovat tottuneet hyvään elintasoon ja Thaimaan-lomiin. Ehkä nälkä ei enää ole riittävän kova.

– Me saamme aika paljon elämän alussa ja se on hyvä asia. Mutta jos koko järjestelmä tuudittaa ihmisiä fiilikseen, että ei tee mieli tehdä paljon mitään, on se huono asia.

Virossa ei vielä ole totuttu yhtä hyvään. Se näkyy tahtona tehdä ja kokeilla uutta.

Maailmantaloudessa laskukautta seuraa aina nousukausi. On kuitenkin mahdollista, ettei Suomen keski-ikäinen työväestö pääse enää heräämään huikean nousukauden hurmaan. Palataan siis kysymykseen, mitä jos Suomi ei kasvakaan.

– Se on erityisesti julkiselle sektorille suuri haaste. Se on nykyisellään rakennettu kasvun varaan, ja etenkin nyt, kun velkaantumista pitäisi saada leikattua, on kasvu helpoin tie ulos.

– Toinen vaihtoehto on, että laitetaan menot ja tulot samalle viivalle leikkausten kautta. Silloin meillä ei enää ole nykyisen kaltaista pohjoismaista hyvinvointiyhteiskuntaa.

Ja jos niin kävisi, ei Suomi olisi mitenkään ainutlaatuinen tapaus. Esimerkiksi Italian talous on junnannut aika lailla paikoillaan viimeiset 20 vuotta.

– Sielläkin on mahdollista elää ihan hyvää elämää. Ilman kasvua on mahdollista elää, mutta sitten kaikilla on vain vähän vähemmän.

Jos kasvua ei olisi pitkään aikaan, muuttoliike kaupunkeihin voisi olla nykyistä pienempää ja se näkyisi asuntojen hinnoissa.

– Silloin ei olisi aivan itsestään selvää, että asuntojen hinnat kasvukeskuksissakaan vain nousisivat. Etenkin, jos inflaatio pysyy pitkään matalalla.

Schaumanin mukaan suomalaisten kannattaisikin sijoittaa asunnon lisäksi myös muihin kohteisiin, joista voi tulla enemmän voittoa.

– Ei välttämättä Suomesta, sijoittaa voi myös muuallekin.

Aktia ennustaa ensi vuodelle 0,5 prosentin kasvua. Se ei vielä tuntuisi missään.

Schaumanilla on lohdutuksen sana niille, jotka pelkäävät, että ainutkertaisen elämän ehtoopuoli kuluu vain talouskurimuksessa.

– Jos laskukausi johtaa muutokseen, voi se olla myös hyvä asia. Moni voi saada siitä inspiraatiota ja uutta voimaa. Tehdään yhdessä parempaa maata.

Niin, pitäisi tehdä yhdessä. Juuri sitä Suomi nyt tarvitsee. Ehkä laskukausi vielä tuo suomalaiset yhteen.

– Aika moni ihminen on parhaimmillaan silloin, kun on vähän kova paikka. Itse olen ainakin sellainen, että tuntuu, että on eniten elossa silloin, kun pitää vähän taistella.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Veteraanit yrittivät auttaa Haapaveden kaksoissurman pariskuntaa – lannistivatko vaikeudet miehen?

  2. 2

   Me Naiset: Maria Veitolan unelma-asunto remontoitiin väärin – sairastelukierre ja jättimäinen lasku

  3. 3

   Me Naiset: Arki kaksosvauvojen kanssa kaatoi Erja Lyytisen 17 vuoden liiton – eivät noudattaneet kasvatusoppeja

  4. 4

   Yksi kuoli rekan pudottua moottoritieltä Lohjalla – erikoinen tapahtumaketju johti karmeaan turmaan

  5. 5

   Poliisit pysäyttivät Jorman 11-metrisen Trump-mobiilin Hollywood-tyyliin

  6. 6

   Ranskassa nähtiin jotain mieletöntä – Heather, 14, teki yleisurheilutuloksen, johon vain kourallinen suomalaisnaisista on pystynyt

  7. 7

   Prinsessa Birgitta tänään 80 vuotta – näin kaunis hän oli nuoruudessaan

  8. 8

   Suomessa on yöllä lämpimämpää kuin Espanjassa – meteorologi kertoo, mistä on kyse

  9. 9

   Tv:ssä piilotellun Minttu Räikkösen uskalias gaalatyyli julki – asun jujuna näyttävä kaula-aukko ja halkio

  10. 10

   Poliisi: Sarjahukuttajasta tulleiden vihjeiden perusteella tehty kaksi kotietsintää – ”Ihmisiä on kummastuttanut...”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tänään tv:ssä: Pihla Viitala täysin alastomana Hollywood-debyyttissään: ”En saanut silmiäni irti hänestä”

  2. 2

   Yksi kuoli rekan pudottua moottoritieltä Lohjalla – erikoinen tapahtumaketju johti karmeaan turmaan

  3. 3

   Jaana, 54, sai Alkosta potkut pitkien kynsien takia: ”Tämän ikäiselle yksikätiselle naiselle ei töitä löydy”

  4. 4

   Yle paljasti jo: Autovero pois – ajoneuvo- ja polttoaineveroja lasketaan

  5. 5

   Axl Smith kirjoitti someen uhmakkaasti – uhrit ahdistuivat: ”Osa on kokenut uhkaavana”

  6. 6

   Pizzalähettiä odotti imatralaisen kodin ovella harvinaisen röyhkeä kohtelu – kolmen pizzan hinnaksi tuli lopulta yli 350 euroa

  7. 7

   Juopuneet suomalaiskaverukset lensivät ulos baarista juuri ennen ammuskelua – pelastuivat verilöylyltä

  8. 8

   Poliisi sai tuoreita vihjeitä sarjahukuttajasta – ”Etsintäkuulutettu on nähty aivan äsken”

  9. 9

   Miss Plus Size -kisan kurvikuningatar Marjaana, 34: Tällä hekumallisella kuvalla houkuttelin mieheni kiireesti kotiin iltariennoista

  10. 10

   Kimi Räikkösen saapuminen Hartwall-areenaan oli tarkoin varjeltu salaisuus – ”Sovimme Kimin kanssa, miten nämä asiat hoidetaan”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Madonna julkaisi haarovälikuvan – Piers Morgan: ”Oksensin aamupalani”

  2. 2

   Poliisi ampui miehen maaliskuussa – vainajan autosta löytyi kolkko kirje

  3. 3

   Valesotilas yritti huijata – Tiina vedättikin takaisin: ”Naurettiin ukkoni kanssa niin, että mahaan koski”

  4. 4

   Häikäisevän kaunis morsian! Mika Häkkinen ja Marketa pääsivät poroajelun kyytiin – suloiset lapset mukana

  5. 5

   Mikan ja Marketan rakkaustarina – saksalaislehti paljasti kaunottaren menneisyyden

  6. 6

   Perhe etsii vastausta kammottavaan kuvaan – mitä tai mikä ilmestyi yhtäkkiä yöllä kotipihalla otettuun valokuvaan?

  7. 7

   Nainen synnytti salaa vessassa – raskaudesta tietämättömät vanhemmat havahtuivat pamaukseen

  8. 8

   Kolme povekasta blondia: Natalie, 45, sekoitetaan jatkuvasti tyttäriinsä – erotatko kuvista kuka on äiti?

  9. 9

   Patrik Laineen sydän on puhdasta kultaa – vastasi pienen fanin kirjeeseen ikimuistoisella tavalla

  10. 10

   Suomalaisten kasvoilla näkyvä silmälasimalli on auttamattomasti out

  11. Näytä lisää

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Veteraanit yrittivät auttaa Haapaveden kaksoissurman pariskuntaa – lannistivatko vaikeudet miehen?

  2. 2

   Me Naiset: Maria Veitolan unelma-asunto remontoitiin väärin – sairastelukierre ja jättimäinen lasku

  3. 3

   Me Naiset: Arki kaksosvauvojen kanssa kaatoi Erja Lyytisen 17 vuoden liiton – eivät noudattaneet kasvatusoppeja

  4. 4

   Yksi kuoli rekan pudottua moottoritieltä Lohjalla – erikoinen tapahtumaketju johti karmeaan turmaan

  5. 5

   Poliisit pysäyttivät Jorman 11-metrisen Trump-mobiilin Hollywood-tyyliin

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Tänään tv:ssä: Pihla Viitala täysin alastomana Hollywood-debyyttissään: ”En saanut silmiäni irti hänestä”

  2. 2

   Yksi kuoli rekan pudottua moottoritieltä Lohjalla – erikoinen tapahtumaketju johti karmeaan turmaan

  3. 3

   Jaana, 54, sai Alkosta potkut pitkien kynsien takia: ”Tämän ikäiselle yksikätiselle naiselle ei töitä löydy”

  4. 4

   Yle paljasti jo: Autovero pois – ajoneuvo- ja polttoaineveroja lasketaan

  5. 5

   Axl Smith kirjoitti someen uhmakkaasti – uhrit ahdistuivat: ”Osa on kokenut uhkaavana”

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Madonna julkaisi haarovälikuvan – Piers Morgan: ”Oksensin aamupalani”

  2. 2

   Poliisi ampui miehen maaliskuussa – vainajan autosta löytyi kolkko kirje

  3. 3

   Valesotilas yritti huijata – Tiina vedättikin takaisin: ”Naurettiin ukkoni kanssa niin, että mahaan koski”

  4. 4

   Häikäisevän kaunis morsian! Mika Häkkinen ja Marketa pääsivät poroajelun kyytiin – suloiset lapset mukana

  5. 5

   Mikan ja Marketan rakkaustarina – saksalaislehti paljasti kaunottaren menneisyyden

  6. Näytä lisää