Tuija, Tuire, Vanessa

Kotimaa

Valikko

Kotimaa

Vuosisadan työpaikkaromanssi! Näin Sylvi ja Urho Kekkosen rakkaus roihahti

IS HISTORIA
Nuorena kirjoitetut kirjeet paljastavat, kuinka umpirakastuneita Sylvi ja Urho Kekkonen olivat toisiinsa. Sylvi sai silti tottua yksinoloon heti suhteen alkumetreillä.

”OLEN syvästi kiintynyt sinuun ja rakastan Sinua syvästi ja aidosti. Kunnioitan Sinua, koska Sinussa ei ole mitään joutavanpäiväistä eikä halpahintaista, vaan olet kohonnut kaiken pienen yläpuolelle.”

Maaliskuun 1. päivänä vuonna 1960 Urho Kekkonen kirjoitti Roomassa lomailevalle Sylville koskettavan kirjeen, jossa hän kiittää ja myös pahoittelee vaimolleen kaikkea siihen saakka yhteisessä elämässä koettua.

Kirjeelle oli syynsä. Sylvin miehelleen nuorena kirjoittamista kirjeistä ja niihin saaduista vastauksista on helppo lukea parin olleen toisiinsa umpirakastuneita. Suhde kiireiseen ja suosittuun mieheen kuitenkin koetteli nuorta naista heti alkuajoista lähtien.

– Kirjeet kertovat elämästä, rakkaudesta ja elämän kovuudesta. Ja siitä, että asiat olisivat voineet mennä toisinkin, sanoo kirjeenvaihdosta kirjan Rakas Häiskä – Urho ja Sylvi Kekkosen kirjeenvaihtoa vuosilta 1924–1945 toimittanut filosofian tohtori ja Sylvi Kekkosen sisaren pojanpoika Ari Uino.

Urhon ja Sylvin kirjeet vilisevät etenkin alkuvuosina hellittelynimiä. Urho on Sylville Rakas Häiskä, Tupu tai Tupu-Tupu. Sylvi puolestaan on Urholle usein Pupu erilaisin muunnoksin. Pupu taipuu kirjoittajan käsissä milloin Pu-pu-puksi milloin Pupu-Pupuksi. Ajoittain Sylvi on hänen rakas oma Upunsa.

 

Kirjeet kertovat elämästä, rakkaudesta ja elämän kovuudesta.

SYLVI UINON ja Urho Kekkosen tiet kohtasivat vuonna 1923, kun Sylvi sai työpaikan Etsivän keskuspoliisin henkilökortiston pitäjänä Helsingissä. Esimiehenä sattui olemaan puoli vuotta nuorempi Urho Kekkonen, ja lempi roihahti jo samana syksynä.


Ari Uino arvelee Sylvin ihastuneen Urhon urheilulliseen ja rentoon olemukseen. Urhon hän taas uskoo nähneen ulkonaisesti hiljaisen Sylvin kuoren alla rempseyttä ja voimaa, joka sai hänet rakastumaan kauniiseen nuoreen konekirjoittajaan.

Talvella 1923–1924 pari alkoi pitää tiiviisti yhtä, ja samalla alkoi kiinteä, välillä lähes päivittäinen kirjeenvaihto. Se oli tarpeen, sillä pari oli alusta asti pitkiä jaksoja erossa toisistaan.

– Kyllähän niistä hullaantuminen ja syvä rakastuminen käyvät ilmi. Mutta myös suhteen tietty kompleksisuus, Uino kuvailee alkuajan kirjeitä.


KESÄLLÄ 1924 Urho Kekkonen vietti aikansa Kajaanissa työnsä, urheilun ja tenttiin lukemisen merkeissä. Jo tuolloin hän tunnusti Helsingissä ikävissään odotelleelle Sylville olevansa tunteiltaan pintapuolinen ja ”häälyväinen”.

Pienestä toisen tunteisiin liittyneestä epävarmuudesta huolimatta suhde syveni parin tavattua kesällä.

”Menen minä ajoissa nukkumaan joka ilta, sillä voihan sattua, että minä silloin näkee unta Sinusta”, Sylvi kirjoitti kesälomaltaan Mikkelistä elokuussa 1924.

Urho vastasi parin omintakeisella huumorilla.

”Tyydyn vain onnittelemaan Sinua Sylviana, onnittelemaan sydämestäni, vaikka oletkin, et Sylvia, vaan Pu-pu-pu-puni. Ja joskus Väy-väy-väyni.”


TYÖPAIKALLA suhde oli vielä salaisuus. Molemmat asuivat edelleen tahoillaan kämppäkavereidensa kanssa, mutta Urho vietti jonkin verran aikaa Sylvin asunnossa Creutzkadulla eli nykyisellä Vänrikki Stoolin kadulla.


Tuohon aikaan seurustelu oli osoitus vapaamielisyydestä. Suhteesta vihiä saanut Sylvin täti nimittikin sitä ”Creutzkadun murhenäytelmäksi”.

Kihloihin pari meni keväällä 1925, jonka jälkeen asian sai julkistaa työpaikallakin. Pian ryhdyttiin jo suunnittelemaan yhteen muuttoa ja myös lasta, jonka Urho nimesi itsevarmasti jo etukäteen Matiksi.

Häitä juhlittiin Mikkelissä huhtikuussa 1926. Rahaton nuoripari ei silti vieläkään päässyt muuttamaan yhteen, ja vietti jälleen kesän erillään: Urho Kainuussa ja Sylvi Helsingissä. Ensimmäinen yhteinen koti löytyi vasta seuraavana vuonna Tehtaankadulta.


SYYSKUUSSA 1928 syntyivät kaksospojat Matti ja Taneli. Urhon ja Sylvin yhteydenpito kirjeiden välityksellä kuitenkin jatkui, sillä väitöskirjaa suunnitellut Urho matkusti ympäri Eurooppaa aineistonkeruussa. 1930-luvulla tutkimusmatkojen päälle tulivat jo ministerikiireet.

Sylvin kirjeistä näkee, että hän hyväksyi roolinsa miehensä tukijana. Yksinäisyys kuitenkin vaivasi nuorta äitiä, joka joutui selviämään yksin lastenhoidosta ja toimittamaan päälle vielä miehensä antamia tehtäviä.

– Kai hän oppi aika nopeasti miehensä tuntemaan, että hän kulkee omaa väyläänsä. Siihen oli joko sopeuduttava tai sitten lähdettävä, Uino sanoo.

Sen ajan Suomessa ei niin vain lähdettykään.

– Heidän välilleen syntyi kaikesta huolimatta syvä side ja se keskinäinen arvostus, joka kantoi kaikkien niiden tulevien vaikeiden aikojen yli, Uino sanoo viitaten edessä oleviin sotavuosiin sekä Urhon poliittisen uran tuleviin käänteisiin.

Sylvi toivoi, että Urho olisi valinnut vähemmän kuluttavan tutkijan uran.

– Hän tiesi, kuinka raadollista se politiikka on.

 

Heidän välilleen syntyi kaikesta huolimatta syvä side ja se keskinäinen arvostus, joka kantoi kaikkien niiden tulevien vaikeiden aikojen yli.

KOTONA elämä muuttui myös ruumiillisesti raskaammaksi Kekkosten vuonna 1940 Kainuun Vuolijoelta hankkiman Hina-maatilan myötä. Jo sota-aikana reumasta kärsinyt Sylvi ja pojat rehkivät kesät maatilalla Urhon rientäessä omissa kiireissään.

Urho Kekkonen oli innostunut tilanhoidosta, mutta politiikka voitti. Sylvi taas joutui hoitamaan maatilaa jopa oman terveytensä kustannuksella.

”Hinan emäntä” viihtyi silti valtakunnassaan. Uino on myös arvellut sota-ajan lähentäneen Sylvin ja Urhon suhdetta toisiinsa.

Kekkoset olisivat halunneet lisää lapsia. Haaveet kuitenkin tuhoutuivat kevättalvella 1939, kun Sylvillä havaittiin kohdun ulkopuolinen raskaus. Tapahtunutta seurannut vaarallinen leikkaus oli viedä Sylvin hengen.

Lisäksi se ilmeisesti lopetti Sylvin ja Urhon välisen intiimielämän. Sylvi Kekkosen elämäkerran kirjoittanut Anne Mattsson arvelee kirjassa parin todennäköisesti sopineen tuossa vaiheessa parisuhteensa pelisäännöistä.

Sota-ajan jälkeen Urho Kekkosen poliittinen ura määritti yhä selvemmin avioparin elämän tahdin. Uusien vastoinkäymisten myötä Urho otti itselleen yhä uusia haasteita ja nousi lopulta presidentiksi vuonna 1956. Julkisuuden myötä mukaan astuivat myös aseman ikävät puolet ja ilkeät kommentit naiskuvioista.

– Elämä oli hyvin monitahoista, ja siihen vaikuttivat Urho Kekkosen riennot niin politiikassa kuin yksityiselämässä, Uino sanoo.


Sylvin on arveltu käyneen 1950-luvulla käyneen läpi jonkinlaisen kriisivaiheen avioliitossaan ja jopa hautoneen avioeroa. Anne Mattson pohtii kirjassaan myös Sylvin mahdollisia sivusuhteita. Sylvi Kekkosen vuoden 1953 almanakasta löytyy useita merkintöjä mystisestä Olavi-nimisestä miehestä – pelkkä etunimi tai ”O” – jonka kanssa Sylvi on kahvitellut ja seurustellut. Olavin henkilöllisyys ja suhteen laatu jäänevät ikuiseksi arvoitukseksi. Mattson päätyy kirjassaan siihen, että Sylvi todennäköisesti piti avioliiton henkistä ja älyllistä yhteyttä tärkeimpänä, ja jätti Urhon toiset naiset omaan arvoonsa.

 

Elämä oli hyvin monitahoista, ja siihen vaikuttivat Urho Kekkosen riennot niin politiikassa kuin yksityiselämässä.

TUNNOLLINEN Sylvi hoiti edelleen puolison roolinsa niin hyvin kuin pystyi, mutta ei enää tyytynyt elämään pelkästään miehestä uran kautta.

Sodan jälkeen Sylvi Kekkonen tempautui voimakastahtoisena siihen, että myös hänellä on oma elämänsä. Tämä purkautui kirjoittamisena, ja hän löysi kirjailija- ja kulttuuripiirit, Uino sanoo.

Presidentin rouva suuntasi monesti Kultarantaan tai perheen Katerma-kesähuvilalle kirjoittamaan. Suhde miehen ja vaimon välillä säilyi silti vahvana. Sylvin mielipide merkitsi Urholle todella paljon, ja hänen tiedettiin esimerkiksi korjaavan miehensä puheita etukäteen.

– Kaikkea ei pysty näkemään, mutta kumpikin on vaikuttanut kumpaankin hyvin paljon. Heidän välillään oli vahva näkymätön side, Uino sanoo.


ARI UINON mukaan Roomaan vuonna 1960 lähetetty kirje kiteyttää Kekkosten suhteen hyvin. Siitä näkee myös merkittävään asemaan noussutta miestä hänen naissuhteistaan jäytänyt syyllisyys, joka aiheutti paljon tuskaa.

– Sehän on maailman sivu nähty, että vaikka kuinka on yksiavioinen, niin mukana on paljon muitakin, Uino toteaa.

Mitä Sylvi Kekkonen sitten tunsi sisimmässään? Sitä harva pystyy sanomaan. Vaikeaa hänellä varmasti oli.

Ulospäin vaikeudet eivät näkyneet.

– En muista kertaakaan kuulleeni Urho ja Sylvi Kekkosen riidelleen keskenään. Heillä oli selvä työnjako: Urho hoiti valtakunnan asioita ja Sylvi oli komentajana kotirintamalla, Matti Kekkosen vaimo Marja Linnankivi arvioi myöhemmin muistelmissaan.

Kotielämässä Sylvi oli miestäänkin kohtaan varsin voimakastahtoinen, josta harva perheen ulkopuolella tietää. Ari Uino kuitenkin sanoo Sylvin eteerisen olemuksen olleen vain harhaa hänen pienestä ja terveydellisesti hauraasta olemuksestaan johtuen.

 

Kotielämässä Sylvi oli miestäänkin kohtaan varsin voimakastahtoinen, josta harva perheen ulkopuolella tietää.

Hän suostuu kertomaan muiston, joka oli osoitus Sylvin tästä puolesta. 1970-luvun alussa Kultarannassa hyväntuulinen ja kesäpukuun pukeutunut presidentti asteli keskeyttämään vieraille puhuneen Sylvin.

– Hän sanoi että ’Urho, nyt hiljaa!’ Ja presidentti oli sen jälkeen hiljaa. Se jäi mieleen.

Lainaukset kirjeistä ovat Ari Uinon kirjasta Rakas Häiskä – Urho ja Sylvi Kekkosen kirjeenvaihtoa vuosilta 1924-1945.

Artikkeli on julkaistu aiemmin Ilta-Sanomien erikoislehdessä Sylvi Kekkonen, joka ilmestyi 15. tammikuuta 2015.
 • Historia

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Lestadiolaisperheessä kasvanut Johannes, 41, kertoo perheväkivallasta – isä rankaisi tv:n katsomisesta kumiletkulla

  2. 2

   Muistatko suomalaisen Pets-duon kohublondit? Katosivat julkisuudesta ja muuttivat elämänsä suunnan täysin – tältä Tiina ja Sini näyttävät nyt

  3. 3

   Uudet, upeat värikuvat Titanicista julki: Aikamatka sadan vuoden taakse

  4. 4

   Cheek teki sukupaljastuksen – Wikipedia-sivu meni välittömästi uusiksi

  5. 5

   Jari Isometsä hämmästelee hiihtotähti Kowalczykin valmentajan puheita: ”Ei sitä paljon typerämmin voi nähdä”

  6. 6

   Muhammad Alin poika otettiin kiinni lentokentällä – kuulusteltiin syntymäpaikasta ja uskonnosta

  7. 7

   Baaritappelut työllistivät poliisia pitkin Suomea – verenvuodatukseltakaan ei vältytty

  8. 8

   Vantaalainen Marja, 68, ihmeissään: Auton tuulilasiin ilmestyi mystinen lappu parkkifirmalta – 3 viikon takaisesta pysäköinnistä

  9. 9

   Raskaana oleva Amal Clooney varasti shown punaisella matolla – gaalassa palkittu George Clooney arvosteli puheessaan Trumpia

  10. 10

   Helsinkiläinen Nina, 44, avautuu isäpuolen järkyttävistä teoista: ”Äiti katseli vierestä, mutta ei koskaan puuttunut”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarkista ja kuuntele: Mikä oli Suomen listaykkösenä, kun sinä synnyit?

  2. 2

   Helsinkiläinen Nina, 44, avautuu isäpuolen järkyttävistä teoista: ”Äiti katseli vierestä, mutta ei koskaan puuttunut”

  3. 3

   Pariskunta ei arvannut, mihin lähti paritalon puolikkaan ostaessaan – piina vei oikeuteen seitsemän kertaa

  4. 4

   Hyvinkään poliisiasemalle saapui ahdistunut aviomies – elintasokulissin takaa alkoi paljastua karu totuus

  5. 5

   ”Inhoan tätä elämää, voisinpa vain antaa lapset pois”

  6. 6

   Cheekiltä odottamaton sukupaljastus suorassa lähetyksessä – ”Wikipediaan voisi lisätä”

  7. 7

   Vantaalainen Marja, 68, ihmeissään: Auton tuulilasiin ilmestyi mystinen lappu parkkifirmalta – 3 viikon takaisesta pysäköinnistä

  8. 8

   Iso onnettomuus pysäytti Nelostien – rekat poikittain tiellä, mukana myös henkilöautoja

  9. 9

   Ratamoottoripyöräilyn huippulahjakkuus lopetti uransa vain 22-vuotiaana – syyksi paljastui karmea hyväksikäyttö

  10. 10

   Tullin rakastettu huumekoira Dani tassutteli eläkkeelle – teki vielä viimeisenä työpäivänään löydön

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Julkkiksilta sataa tukea rumaksi haukutulle Maria Veitolalle – Rakel Liekiltä tyhjentävä kommentti

  2. 2

   Kummisetä antoi 10-vuotiaalle tyttärelle lahjarahaa – Kela rokotti koko perheeltä 341,52 euroa/kk

  3. 3

   Helsinkiläinen Nina, 44, avautuu isäpuolen järkyttävistä teoista: ”Äiti katseli vierestä, mutta ei koskaan puuttunut”

  4. 4

   Pekka Vähäsöyrinki tunnusti Mika Myllylän haudalla, milloin dopinginkäyttö alkoi: ”Siinä hetkessä annoin periksi”

  5. 5

   Traaginen onnettomuus Helsingissä – työkoneen kauha osui kävelijään, nainen kuoli vammoihinsa

  6. 6

   Stubb opetti Trumpille faktoja Ruotsista – viesti sytytti kiivaan keskustelun

  7. 7

   Yleinen virhe wc-pöntöllä: Tästä syystä pyttyyn jää helposti ”jarrutusjäljet”

  8. 8

   Anu Saagim haukkui Maria Veitolaa rumaksi suorassa lähetyksessä – Veitola harmistui studioyleisön reaktiosta: ”Yleisö nauraa ja taputtaa”

  9. 9

   Nokialla pahoinpidelty 17-vuotias tyttö on kuollut

  10. 10

   Donald Trumpilta outo viittaus Ruotsiin: ”Katsokaa, mitä tapahtui eilen illalla Ruotsissa – kuka olisi uskonut?”

  11. Näytä lisää

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Lestadiolaisperheessä kasvanut Johannes, 41, kertoo perheväkivallasta – isä rankaisi tv:n katsomisesta kumiletkulla

  2. 2

   Muistatko suomalaisen Pets-duon kohublondit? Katosivat julkisuudesta ja muuttivat elämänsä suunnan täysin – tältä Tiina ja Sini näyttävät nyt

  3. 3

   Uudet, upeat värikuvat Titanicista julki: Aikamatka sadan vuoden taakse

  4. 4

   Cheek teki sukupaljastuksen – Wikipedia-sivu meni välittömästi uusiksi

  5. 5

   Jari Isometsä hämmästelee hiihtotähti Kowalczykin valmentajan puheita: ”Ei sitä paljon typerämmin voi nähdä”

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Tarkista ja kuuntele: Mikä oli Suomen listaykkösenä, kun sinä synnyit?

  2. 2

   Helsinkiläinen Nina, 44, avautuu isäpuolen järkyttävistä teoista: ”Äiti katseli vierestä, mutta ei koskaan puuttunut”

  3. 3

   Pariskunta ei arvannut, mihin lähti paritalon puolikkaan ostaessaan – piina vei oikeuteen seitsemän kertaa

  4. 4

   Hyvinkään poliisiasemalle saapui ahdistunut aviomies – elintasokulissin takaa alkoi paljastua karu totuus

  5. 5

   ”Inhoan tätä elämää, voisinpa vain antaa lapset pois”

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Julkkiksilta sataa tukea rumaksi haukutulle Maria Veitolalle – Rakel Liekiltä tyhjentävä kommentti

  2. 2

   Kummisetä antoi 10-vuotiaalle tyttärelle lahjarahaa – Kela rokotti koko perheeltä 341,52 euroa/kk

  3. 3

   Helsinkiläinen Nina, 44, avautuu isäpuolen järkyttävistä teoista: ”Äiti katseli vierestä, mutta ei koskaan puuttunut”

  4. 4

   Pekka Vähäsöyrinki tunnusti Mika Myllylän haudalla, milloin dopinginkäyttö alkoi: ”Siinä hetkessä annoin periksi”

  5. 5

   Traaginen onnettomuus Helsingissä – työkoneen kauha osui kävelijään, nainen kuoli vammoihinsa

  6. Näytä lisää