Onni, Sisu

Kotimaa

Valikko

Kotimaa

Paikastaan taisteleva Petroskoin kaupunginjohtaja: Karjalan valtataistelu ulottuu Suomeenkin

Venäjä
Galina Shirshina sanoo Ilta-Sanomien haastattelussa luottavansa siihen, että Suomen viranomaiset tekevät oikean päätöksen Joensuuhun paenneen Vasili Popovin luovuttamisesta Venäjälle.
Venäjän Karjalassa meneillään oleva ankara valtataistelu sai yhden huipentumansa joulupäivänä, kun Petroskoin kaupunginvaltuusto päätti erottaa opposition tuella kaupunginjohtajaksi nousseen Galina Shirshinan, 36.

Kaupunginvaltuusto käytti hyväkseen lakia, jonka mukaan valtuutetut voivat päättää kaupunginjohtajan erottamisesta, mikäli tämän todetaan laiminlyöneen viranhoitonsa vähintään kolmen kuukauden ajan.

– Heidän mukaansa minä olen jättänyt hoitamatta kaikkiaan 18 eri osa-aluetta niistä 46:sta, jotka kuuluvat kaupunginjohtajan tehtäviin, Shirshina kertoi Ilta-Sanomille puhelinhaastattelussa Petroskoista.

– Näitä väitteitä minun on mahdoton hyväksyä. Päinvastoin, voin sanoa olevani ylpeä omasta työstäni ja niiden ihmisten työstä, jotka ovat auttaneet minua virassani, hän sanoi.

Entisillä Suomen mailla Alakurtissa syntynyt Shirshina on Venäjällä todellinen harvinaisuus, sillä hän nousi yllättäen Petroskoin kaupunginjohtajaksi demokraattisen Jabloko-puolueen tuella vuoden 2013 vaaleissa. Siitä lähtien Shirshina on ollut pistävä piikki Venäjän valtapuoluetta eli Yhtenäistä Venäjää edustavan kuvernöörin Aleksandr Hudilaisen lihassa, sillä kovatahtoinen Shirshina ei ole suostunut pelaamaan niillä säännöillä, joilla hänen olisi haluttu pelaavan.

– Yksi todellinen syy minun erottamisyritykselleni ovat Petroskoin kaupunginvaltuutettujen omat bisnekset, joita he ovat halunneet edistää, mutta joita minä olen pitänyt laittomina sekä kaupunkilaisten etujen vastaisina.

– He laskevat nyt sen varaan, että jos minua ei ole, niin he saavat vietyä omat liiketoimensa eteenpäin niin, ettei kukaan välttämättä edes huomaa päätöksiä, Shirshina sanoi.


Mutta Shirshina ei aio luovuttaa. Esimerkiksi haastattelun aikana hän muistuttaa useaan kertaan, että hän ei ole vielä erotettu kaupunginjohtaja, vaikka valtuusto erottamisesta äänestikin.

– Olen yhä virallisesti virassani. Minulla on 11. tammikuuta asti aikaa tehdä oikeudelle valitus erottamiseni perusteista, minkä aion tietenkin tehdä, ja aion myös katsoa koko oikeustaistelun loppuun asti.

Miksi orpolapsille ei ole annettu asuntoja?

Shirsihinan väitetään laiminlyöneen tehtäviään muun muassa siinä, että Petroskoin teitä ja katuvalaistuksia ei ole hoidettu kunnolla, yksi kauppakeskus on jätetty rakentamatta lähiöön ja kaupungin orpolapset ovat jääneet ilman heille kuuluvia asuntoja.

Shirshina myöntää, että kaikkea tarpeellista ei ole pystytty tekemään, mutta syynä ei ole ollut välinpitämättömyys vaan varojen puute. Ja kaiken lisäksi joidenkin Petroskoin projektien toteutuminen riippuu suoraan siitä, kuinka paljon Karjalan tasavalta – eli käytännössä Shirshinaa ulos savustanut Hudilainen – on osoittanut varoja kuhunkin kohteeseen.

– Esimerkiksi asuntojen osoittaminen orpolapsille on valtiollinen ohjelma, jonka Karjalan tasavalta on antanut Petroskoin kaupungille toteutettavaksi ja se rahoitetaan täysin tasavallan budjetista. Mutta kun vuonna 2015 olisimme tarvinneet kaikkien orpojen asuttamiseen 200 miljoonaa ruplaa, niin tasavalta antoi meille asuntojen ostoa varten ainoastaan 7 miljoonaa ruplaa, Shirshina sanoi.

Näiden lukujen valossa ei siis ole ihme, että orpolasten asuttamisen laiminlyönnistä saatiin Shirshinan ”syntilistaan” yksi rike lisää, ja tästä häntä on myös kovin sanoin syytetty Karjalan tasavallan johdon kontrolloimassa mediassa.

Luovutetaanko Popov Suomesta Venäjälle?

Yksi oma lukunsa Karjalan valtataistelussa on liikemies Vasili Popovin kohtalo, joka liittyy suoraan Shirshinaan.

Demokraattisen Jabloko-puolueen Karjalan-osastoa johtava Popov on asunut vapaaehtoisessa maanpaossa Joensuussa maaliskuusta 2015 lähtien. Parhaillaan hän odottaa Suomen päätöstä siitä, luovutetaanko hänet Venäjälle epäiltynä kiinteistökaupan yhteydessä tehdystä petoksesta.

Juuri Popov oli se henkilö, jonka tuen ansiosta politiikan ulkopuolelta tullut Shirshina voitti Petroskoin kaupunginjohtajavaalit yllättäen sen jälkeen, kun Jablokon varsinainen ehdokas oli suljettu viime hetkellä ulos vaaleista muodolliseen vaalirikkeeseen vedoten.

Popov on yksi Karjalan vaikutusvaltaisimmista liikemiehistä, jonka Lentorg-kauppaketju ja Aunuksen meijeri työllistävät satoja ihmisiä. Shirshina tuntee Popovin kymmenen yhteistyövuoden ajalta, ja hänellä on tästä vain hyvää sanottavaa.

– Popov on ihminen, joka ei alistu ja joka ei suostu vaikenemaan, jos jotain epäreilua tapahtuu. Siinä me olemme hänen kanssaan samanalaisia, mutta juuri siksi meidän hallituksemme ja kuvernöörimme eivät halua nähdä häntä Karjalassa. Hän on heille hyvin vakava poliittinen kilpailija, Shirshina sanoi.


Popoviin kytkeytyy rikostutkinta, jossa hänen vaimonsa Anastasija Kravtshukin epäillään ostaneen Petroskoin kaupungilta liian halpaan hintaan yhden kiinteistön, minkä vuoksi kaupungille olisi aiheutunut noin 10-16 miljoonan ruplan tappiot, mikä on nykykurssilla noin 125 000–200 000 euroa. Samassa rikosjutussa on epäiltynä myös kyseisen Petropitin kiinteistön taannoinen johtaja Olga Zaletskaja, jota Shirshina on puolustanut avoimesti julkisuudessa sanoen, että tätä kohtaan esitetyt syytökset ovat perusteettomia.

Karjalan oppositiossa uskotaan kuitenkin yleisesti, että koko Petropit-kiinteistön ympärille kehitelty rikosjuttu on vain tekosyy, jolla vallanpitäjät pyrkivät vainoamaan Shirshinan lähipiiriä. Myös venäläinen ihmisoikeusjärjestö Memorial on julistanut Popovin, Kravtshukin, Zaletskajan ja jutussa neljäntenä epäillyn Aleksandra Kornilovan ”laittoman poliittisen vainon” uhreiksi.

Venäjä on esittänyt Suomelle virallisen luovutuspyynnön Popovista, joka halutaan Petroskoihin oikeuden eteen. Oikeudenkäynti Popovin vaimoa Anastasija Kravtshukia vastaan alkaa jo tammikuussa, sillä perhe teki aikanaan sen ratkaisun, että vaimo jää Petroskoihin vastaamaan omiin syytteisiinsä ja Popov pakenee Suomeen välttääkseen näin tutkintavankeuden ja yritystensä toiminnan alasajon.

Suomessa Popovin mahdollisesta luovuttamisesta Venäjälle päättää viime kädessä oikeusministeriö, mutta sitä edeltää korkeimman oikeuden antama lausunto. Joidenkin julkisuudessa olleiden arveluiden mukaan päätöksen piti tulla jo ennen joulua, mutta ratkaisua ei ole kuulunut vieläkään.

Kun Popovista esitetty luovutuspyyntö tulee puheeksi, Shirshina haluaa olla erityisen tarkka sanoistaan.

– Sen voin sanoa, että Popovin tapauksen kautta Karjalan valtataistelu heijastuu Suomeenkin, hän muotoili.

– Mutta muuten voin sanoa vain, että luotan täysin siihen, että Suomen viranomaiset perehtyvät asioihin ja tekevät sen jälkeen oikean päätöksen, Shirshina sanoi.

Voisiko Shirshina pyrkiä Venäjän duumaan?

Shirshinan kanssa puhuessa tulee selväksi, että melko nuoresta iästään ja sukupuolestaan huolimatta hän ei ole helppo vastustaja Hudilaiselle eikä hänen ympärillään oleville Yhtenäisen Venäjän poliitikoille Karjalassa. Venäjän mediassa huomiota on jo kiinnitetty myös siihen, että Shirshinan erottamiseen ja hänen lähipiirinsä oikeudelliseen vainoamiseen liittyvät skandaalit ovat omiaan tekemään Shirshinasta valtakunnankuulun poliitikon, joka saattaisi halutessaan päästä vaikkapa Venäjän duumaan ensi syyskuun vaaleissa jostain niin sanotun yhden mandaatin vaalipiiristä.

Shirshina itse ei halua kiirehtiä tapahtumien edelle.

– Teen nyt kaikkeni, että voitan oikeustaistelun ja palaan takaisin Petroskoin kaupunginjohtajaksi, sillä minulla on vastuu minua äänestäneiden kaupunkilaisten edessä. Mutta jos niin ei jostain syystä tapahdu, minulla on tietenkin sitten mahdollisuus miettiä myös muuta poliittista uraa, hän sanoi.

Venäjällä oppositiopoliitikkojen elämä on tunnetusti vaarallista, mistä todistaa esimerkiksi Boris Nemtsovin kuolema salamurhan uhrina Moskovassa helmikuussa 2015. Kaiken tämän jälkeen myös Shirshinalta on pakko kysyä, eikö hän koskaan pelkää.

– Ensinnäkään en ole opposition kaupunginjohtaja, vaan olen normaali kaupunginjohtaja. Enkä ole tehnyt mitään, mikä olisi vastoin Venäjän valtion politiikkaa ja esimerkiksi presidentin linjauksia, Shirshina korostaa.


Sen Shirshina sanoo kuitenkin tiedostavansa, että jonain päivänä myös hän itse voi joutua syytetyksi oikeudessa. Juuri kuluneella viikolla yksi hänen avustajistaan, varakaupunginjohtaja Jevgenija Suhrukova, sai Karjalan korkeimmalta oikeudelta sinetin kolmen vuoden ehdolliselle vankeustuomiolleen.

Suhorukova oli tuomion mukaan sallinut laittomasti sen, että 61 hehtaaria arvokasta maatalousmaata oli myyty kesämökkikäyttöön. Karjalan opposition piirissä myös Suhorukovan oikeusjuttua on pidetty tekaistuna, ja sen on arveltu olleen yksi keino pelotella ja painostaa nimenomaan Shirshinaa.

– Tietenkin myös minua vastaan voidaan nostaa jokin rikossyyte, mutta siinäkään minulla ei ole mitään pelättävää. En ole tehnyt mitään lainvastaista, vaan olen tehnyt työni äärimmäisen tarkasti ja olen siitä ylpeä, Shirshina sanoi.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Malmössä räjähti – pommiryhmä lähetetty paikalle

  2. 2

   Tv-katsojat hieraisivat silmiään: Anssi Kela näkyi neljällä kanavalla yhtä aikaa – ”Onko tässä enää mitään tolkkua”

  3. 3

   Se hetki, kun Ryan Gosling tajuaa virheen – näyttelijältä verraton reaktio Oscar-sekoiluun

  4. 4

   Diabetes on hiipivä sairaus – tunnista 20 kavalaa merkkiä

  5. 5

   Joillakin uni tulee minuuteissa – näillä vinkeillä olet yksi heistä

  6. 6

   Haiseeko pyykkisi pahalta pesun jälkeen? Näin pääset hajuista eroon

  7. 7

   Näin Suomi kikyttää – eri alojen työntekijät kertovat, kuinka kiky-tunnit käytetään: ”Käymällä vessassa ajan kanssa tai keittämällä kahvit”

  8. 8

   ”Uimarenkaat omasta takaa” Katri Sorsan rehellinen kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa

  9. 9

   Kommentti: Kolmessa vuodessa Jokereilta katosi sielu – jäljellä ovat enää fanit

  10. 10

   Ex-natsi Holapan ehdokkuus vihreiden listalla sytytti sanasodan – ”Minä en lähtisi kyseenalaistamaan”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sliipatun pukumiehen kodista paljastui mykistävä yllätys – toukat ryömivät isännöitsijää vastaan

  2. 2

   ”Uimarenkaat omasta takaa” Katri Sorsan rehellinen kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa

  3. 3

   Petter Northugin viesti tv-kameran edessä Emil Iversenille: ”Hyvä, että kaadoit myös suomalaisen”

  4. 4

   Norjalaiset raivostuivat Emil Iversenin nöyryyttämisestä suorassa lähetyksessä

  5. 5

   Diabetes on hiipivä sairaus – tunnista 20 kavalaa merkkiä

  6. 6

   Helsinkiläismies eli niin kuin naistenlehdissä kehotettiin – tässä kuvassa hän lataa kotona akkuja

  7. 7

   Skandaali Oscareissa! Väärä elokuva julistettiin voittajaksi – paras elokuva olikin Moonlight

  8. 8

   Aino-Kaisa Saarinen kertoo hetkestä, jolloin hänen unelmansa romahti: ”Vastauksena oli hiljaisuus”

  9. 9

   Nokian murhaepäily: 17-vuotiaan tytön kuolinsyy selvisi

  10. 10

   Mieti ennen kuin ostat: Uudesta Nokia 3310 -puhelimesta paljastui paha puute

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Julkkiksilta sataa tukea rumaksi haukutulle Maria Veitolalle – Rakel Liekiltä tyhjentävä kommentti

  2. 2

   Helsinkiläinen Nina, 44, avautuu isäpuolen järkyttävistä teoista: ”Äiti katseli vierestä, mutta ei koskaan puuttunut”

  3. 3

   Kummisetä antoi 10-vuotiaalle tyttärelle lahjarahaa – Kela rokotti koko perheeltä 341,52 euroa/kk

  4. 4

   Traaginen onnettomuus Helsingissä – työkoneen kauha osui kävelijään, nainen kuoli vammoihinsa

  5. 5

   Marika saa Espanjassa pitkiä katseita – suomalaiset nimet, jotka eivät toimi ulkomailla

  6. 6

   Tarkista ja kuuntele: Mikä oli Suomen listaykkösenä, kun sinä synnyit?

  7. 7

   Yleinen virhe wc-pöntöllä: Tästä syystä pyttyyn jää helposti ”jarrutusjäljet”

  8. 8

   4 eri mitoilla varustettua miestä avautuu seksielämästään: ”Teen parhaani sillä, mitä minulla on”

  9. 9

   Anu Saagim haukkui Maria Veitolaa rumaksi suorassa lähetyksessä – Veitola harmistui studioyleisön reaktiosta: ”Yleisö nauraa ja taputtaa”

  10. 10

   Katri Sorsalta kuitti Anu Saagimille: ”Eestissä nainen näyttää herättyään tältä, meillä Suomessa tältä...”

  11. Näytä lisää

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Malmössä räjähti – pommiryhmä lähetetty paikalle

  2. 2

   Tv-katsojat hieraisivat silmiään: Anssi Kela näkyi neljällä kanavalla yhtä aikaa – ”Onko tässä enää mitään tolkkua”

  3. 3

   Se hetki, kun Ryan Gosling tajuaa virheen – näyttelijältä verraton reaktio Oscar-sekoiluun

  4. 4

   Diabetes on hiipivä sairaus – tunnista 20 kavalaa merkkiä

  5. 5

   Joillakin uni tulee minuuteissa – näillä vinkeillä olet yksi heistä

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Sliipatun pukumiehen kodista paljastui mykistävä yllätys – toukat ryömivät isännöitsijää vastaan

  2. 2

   ”Uimarenkaat omasta takaa” Katri Sorsan rehellinen kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa

  3. 3

   Petter Northugin viesti tv-kameran edessä Emil Iversenille: ”Hyvä, että kaadoit myös suomalaisen”

  4. 4

   Norjalaiset raivostuivat Emil Iversenin nöyryyttämisestä suorassa lähetyksessä

  5. 5

   Diabetes on hiipivä sairaus – tunnista 20 kavalaa merkkiä

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Julkkiksilta sataa tukea rumaksi haukutulle Maria Veitolalle – Rakel Liekiltä tyhjentävä kommentti

  2. 2

   Helsinkiläinen Nina, 44, avautuu isäpuolen järkyttävistä teoista: ”Äiti katseli vierestä, mutta ei koskaan puuttunut”

  3. 3

   Kummisetä antoi 10-vuotiaalle tyttärelle lahjarahaa – Kela rokotti koko perheeltä 341,52 euroa/kk

  4. 4

   Traaginen onnettomuus Helsingissä – työkoneen kauha osui kävelijään, nainen kuoli vammoihinsa

  5. 5

   Marika saa Espanjassa pitkiä katseita – suomalaiset nimet, jotka eivät toimi ulkomailla

  6. Näytä lisää