Onni, Sisu

Kotimaa

Valikko

Kotimaa

Mihin vei kaukopartiomies Heikki Määttäsen viimeinen retki?

Historia
Heikki Määttänen lähti kotoaan maaliskuussa 1950 tiedustelumatkalle, jolle hän katosi. Aikansa etsityimmän suomalaisen kohtaloa selvitti myös FBI – turhaan.
Entinen kaukopartiomies, luutnantti Heikki Määttänen nosti aamulla 3. maaliskuuta 1950 repun pykälään ja painoi lakin päähänsä kotinsa porstuassa Jyväskylän maalaiskunnan Kuohulla.

Ovelta hän loi silmäyksen vielä kerran kotiinsa. Vaimolleen Maila Määttäselle hän lupasi palata Jyväskylästä kello 16:een mennessä. Katseessa oli jotain outoa, muisteli vaimo myöhemmin.

Tuo perjantain aamu oli viimeinen hetki, kun Maila näki miehensä. Määttänen katosi eikä edes Yhdysvaltain tiedustelupalvelu FBI saanut selvyyttä tämän kohtaloon.

Sukset jäivät, mies katosi

Oli kirpeä kevättalven aamu, kello näytti 7.

Määttänen otti sukset kotinsa Lampsilan talon seinältä ja lähti hiihtämään läheiselle Kuohun junaseisakkeelle.

– Tähän Pönkkälän talon liiteriä vasten hän jätti sukset ja käveli tuosta tien yli Kuohun seisakkeelle, eläkkeellä oleva poliisi Oiva Kilpioja,75, kertoo.


Suksien omistaja ei koskaan tullut noutamaan suksiaan. Määttäsen tapaus on yhä selvittämättä. Huhuja on paljon. Milloin hänet oli nähty Länsi-Saksassa vakoilijakoulutuksessa. Jotkut puhuivat hänen lähteneen Korean sotaan tai siirtyneen Yhdysvaltoihin – tai kaatuneen salaisella tiedustelumatkalla Neuvostoliittoon.

Rajaseudulla Kannaksen Raudussa syntynyt Heikki Määttänen oli jatkosodan loppuselvittelyissä päätynyt Jyväskylän maalaiskunnan Kuohulle. Määttänen johti maalaiskylässä Kuohun Pilke -nimistä yhtiötä. Virallisesti yrityksen piti tuottaa puupilkettä häkäpönttöautojen polttoaineeksi. Yhtiöllä oli myös kaksi Ford-kuorma-autoa, jotka olivat maansiirtoajossa lähiseudun työmailla.

Mutta kaikki oli kulissia – lavastusta.

Peiteyritys toimi vakoiluorganisaationa

Todellisuudessa Kuohun Pilke oli peiteyritys, jonka kaltaisia oli perustettu toistakymmentä eri puolelle maata 1945. Niiden tehtävä oli olla varuillaan Neuvostoliiton mahdollisten miehitysyritysten varalta. Jos kriisi olisi alkanut, valmiudessa olevat kaukopartiomiehet olisivat aloittaneet syvätiedustelun sodanjohdon tarpeisiin.

Rahoitus tuli tiettävästi armeijalta, teollisuudelta ja erityisesti sodanaikaisen tiedusteluaineiston myynnistä ulkomaille.


Peiteyritykset oli naamioitu kuljetusyrityksiksi, radioliikkeiksi tai häkäpönttöautojen polttoaineen tuottajiksi, kuten Kuohun Pilke. Kaikille yhteistä oli, että niitä johtivat entiset kaukopartiomiehet. Määttäsen aisapari Kuohulla oli alkuun Mannerheim-ristin ritari Paavo Suoranta.

Kuohun Pilke oli peiteyrityksistä tärkein. Lampsilan talon riihessä kyllä toimi pilketehdas, mutta todellisuudessa yritys oli vakoiluorganisaatio. Tehtaan palkkalistoilla oli useita entisiä kaukopartiomiehiä Päämajan alaisesta kaukopartioyksiköstä Erillinen Pataljoona 4:stä.

Kaukopartiomiesten harjoittelu ihmetytti

Miehille maksettiin ns. valmiusrahaa 1 000 markkaa kuukaudessa. Sitä vastaan kaukopartiomiehet olivat valmiina lähtöön. Ampumataitoa ylläpidettiin ja aseet kohdistettiin tehtaan lähellä olevalla hiekkamontulla. Se ihmetytti ja ärsyttikin paikallisia.

–Muuan isäntä torui Määttästä, että ettekö saaneet sodassa tarpeeksi ampua, kun pitää käydä räiskimässä, Kuohulla nuoruutensa asunut Kilpioja muistelee.

 

Muuan isäntä torui Määttästä,että ettekö saaneet sodassa tarpeeksi ampua.”

Määttänen oli jatkosodassa palvellut kaukopartiomiehenä Er.P.4:n 1. komppaniassa Hannes Vehniäisen mukaan nimetyssä ”Osasto Vehinäisessä”.

Rautulaisena Määttänen tunsi hyvin Kannaksen, jonka suuntaan hän teki välirauhan aikaan ja jatkosodan kuluessa lukuisia tiedustelumatkoja.


Sotavuonna 1942 Määttänen haavoittui. Hän meni naimisiin häntä sotasairaalassa hoitaneen Mailin kanssa. Kyse oli sota-ajalle niin tyypillisestä nopeasti solmitusta avioliitosta, joka myöhemmin ajautui ongelmiin ja oli yksi tekijä Määttäsen katoamisen takana.

Kesällä 1944 Määttänen oli keskeinen mies niin sanottujen ”Mattien” eli vihollisen selustaan jätettävien materiaalikätköjen luomisessa. Matti-kätköt olivat menestys: Niihin turvautuen Kannakselle jätetyt partiot pystyivät raportoimaan heinäkuussa 1944 sotilas- ja koko maan johdolle elintärkeitä tietoja Neuvostoliiton suurhyökkäyksen kulminoitumisesta.

Aselevon jälkeen Määttänen ja muut Er.P4:n miehet jatkoivat asekätköjen tekoa. Operaatio oli erillään Päämajan suuresta asekätkennästä.

Peiteyritykset ajautuivat taloudellisiin vaikeuksiin. Poikkeuksen teki Kivennavalta Ouluun siirtynyt Kuljetusliike A. Mörö, jota johti Mannerheim-ristin ritari kaukopartiomies Arvo Mörö. Kuljetusliike Mörö Oy toimi vuoteen 2007 saakka.

Pitkiä päiviä, avioliitto rakoili

Salaroolia elänyt Määttänen oli pidetty hahmo Kuohun kylällä.

– Hän oli rempseä mies ja osallistui Nuorisoseuran näytelmiin. Hiihtokilpailussa panin merkille, miten toinen olkapää oli alhaalla. Se kai johtui haavoittumisesta, Kilpioja muistelee.

Pilkkeen toimitusjohtaja Määttänen yritti raivokkaasti tehdä yrityksestään kannattavan. Hän ajoi kuorma-autoa pitkiä päiviä maansiirtotyömailla. Se kulutti miestä. Huoli yrityksen kannattavuudesta painoi, kuten myös ongelmat yksityiselämässä. Avioliitto Mailan kanssa rakoili.

”Määttänen kertoi, että häntä alkaa kyllästyttää tämä kuorma-autohomma, ja hän kertoi toivovansa pääsevänsä ulkomaille”, Määttäsen apumiehenä ollut Oiva Pönkkälä kertoi 7. joulukuuta 1951 Suojelupoliisin kuulusteluissa.


Syksyllä 1949 Määttänen sai kirjeen kaukopartiokaveriltaan Kaino Rastaalta Kaakkois-Suomen rajavartiostosta. Rastas kertoi ulkomaalaisen tiedustelupalvelun värväävän miehiä tiedusteluun. Saman aikaan Yhdysvallat oli perustanut puolustusliitto Naton. Lännen tiedustelupalvelut olivat kiinnostuneita suomalaisista sodanaikaisista kaukopartiomiehistä. Retkestä Neuvostoliittoon tarjottaisiin huomattava summa rahaa.

Mitä tapahtui hotelli Kämpissä?

Hieman myöhemmin marraskuussa Määttänen lähti apumiehensä Pönkkälän kanssa Helsinkiin. Virallinen syy oli kipin asentaminen kuorma-autoon. Reissulla Määttänen poikkesi hotelli Kämppiin. Myöhemmissä kuulusteluissa todistajat kertoivat nähneensä Määttäsen siellä Yhdysvaltain sotilasasiamiehen seurassa.

Sopiko Määttänen tuolloin rahakkaasta tiedusteluretkestä Neuvostoliittoon?

Perjantaina 3. maaliskuuta Määttänen lähti junalla Jyväskylään, sieltä edelleen autolla Leppälahdessa olevalle maansiirtotyömaalle.

– Päivä tehtiin normaalisti töitä, Kilpioja kertoo kuulleensa.

Työviikon päätyttyä Määttänen ajoi kuorma-auton huoltoon jyväskyläläisen Are-autoliikkeen korjaamoon. Kuohulle hän ei enää palannut.

Kolme vuorokautta myöhemmin Maila Määttänen meni poliisille tekemään ilmoituksen kadonneesta miehestään. Nimismies ei ottanut huolta vakavasti, vaan kehotti Mailaa ottamaan eron miehestään.

 

Olen sortunut siihen, mitä olen pelännytkin. Annan sinulle nyt viimeisen suukon –anna se myös lapsille.”

Poliisi alkoi etsiä Määttästä vasta, kun tämän Antti veli huolestui. Etsintäkuulutus julkaistiin Poliisisanomissa kuvan kanssa.

Viikko katoamisesta 10. maaliskuuta Maila Määttänen sai odottamatta junan postivaunussa leimatun kirjeen.

”Olen sortunut siihen, mitä olen pelännytkin. Annan sinulle nyt viimeisen suukon – anna se myös lapsille”, Määttänen päätti kirjeen.

Maili Määttänen epäili Suojelupoliisin kuulustelussa Määttäsen tarkoittaneen sortumista alkoholiin. Määttäsen ystävät taas tulkitsivat sortumisen tarkoittaneen tiedusteluretkelle lähtöä.

Määttänen on luonteeltaan suuri seikkailija, joka ei haluaisi pysyä paikoillaan kauaakaan, vaan halusi nähdä maailmaa joka puolelta, muuan tuttu kertoi Suojelupoliisin kuulustelussa.


Suojelupoliisi sai selville, että Määttänen kierteli kevättalvella 1950 eri puolilla maata tapaamassa entisiä kaukopartiotuttujaan. Hän oli kertonut valmistelevansa retkeä.

Huhtikuun alussa 1950 Määttänen oli siirtynyt Kuhmoon rajavartioston luutnantti Toivo Korhosen luo. Tarkoitus oli kai ylittää raja Suomussalmen korkeudella.

Määttänen kertoi saavansa tiedusteluretkestä 300 000 markkaa. Määttänen vahti ilmapuntaria ja odotti hangenkuorien tuloa. Kun kelit eivät suosineet. Määttänen soitti vanhalle partiokaverilleen Paavo Suorannalle, joka asui Ylä-Savossa Vieremällä.

Määttänen oli masentunut. Avioelämän vaikeudet painoivat ja Kuohun Pilkkeen kannattavuus oli heikko.

– Hän kertoi jo kaivaneensa haudan valmiiksi, mutta isä pyysi häntä tulemaan meille, kaukopartiomies Paavo Suorannan poika Risto Suoranta muistelee.

Rajalta kuului laukauksia

Lumien sulettua keväällä 1950 Määttänen päätti lähteä. Entiset partiokaverit Suoranta etunenässä varoittivat yksin toteutettavan tiedusteluyrityksen vaaroista. Huhti-toukokuun vaihteessa 1950 Määttänen ylitti rajan Imatran korkeudella. Se tapahtui lohkolla, jossa Määttäsen kaukopartioaseveli Kaino Rastas toimi rajavartioston upseerina.

Pian Määttäsen edettyä Neuvostoliiton puolelle kuului rajalta laukauksia, yksi tai useampia, muistikuvat vaihtelevat.

Tämän jälkeen Heikki Määttäsestä ei saatu enää tietoja.

Maila Määttänen asui Kuohulla kevääseen. Sitten hän muutti Orimattilaan ja myöhemmin terveyssisareksi Laukaaseen.


Määttäsen kohtaloa yritettiin selvittää kaikin voimin. Suojelupoliisi lähestyi nöyrällä kirjeellä FBI:n päällikköä J. Edgar Hooveria, josko tämä voisi selvittää onko Määttänen siirtynyt Yhdysvaltoihin.

Vastaus oli kielteinen. Heikki Määttänen oli yksi kiivaimmin etsityistä kadonneista suomalaista. Mutta rautaesirippu ei auennut eikä Määttäsen kohtalosta saatu tietoa. Suoranta uskoi loppuun asti, että Määttänen elää jossain.


Määttäsen nuorimmasta lapsesta tuli näyttelijä. Suurelle yleisölle isänsä kaima Heikki Määttänen tuli tutuksi 1990-luvulla poliittisesta satiirisarjasta Iltalypsy.

Kuohun Pilkkeen toiminta hiipui Määttäsen katoamisen myötä. Virallisissa papereissa Kuohun Pilke ja sen omistajaksi merkitty Heikki Määttänen pysyivät aina vuoteen 1983, jolloin sammunut yritys poistettiin kaupparekisteristä.
 • Historia

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Malmössä räjähti – pommiryhmä lähetetty paikalle

  2. 2

   Se hetki, kun Ryan Gosling tajuaa virheen – näyttelijältä verraton reaktio Oscar-sekoiluun

  3. 3

   Diabetes on hiipivä sairaus – tunnista 20 kavalaa merkkiä

  4. 4

   Tv-katsojat hieraisivat silmiään: Anssi Kela näkyi neljällä kanavalla yhtä aikaa – ”Onko tässä enää mitään tolkkua”

  5. 5

   Joillakin uni tulee minuuteissa – näillä vinkeillä olet yksi heistä

  6. 6

   Näin Suomi kikyttää – eri alojen työntekijät kertovat, kuinka kiky-tunnit käytetään: ”Käymällä vessassa ajan kanssa tai keittämällä kahvit”

  7. 7

   Haiseeko pyykkisi pahalta pesun jälkeen? Näin pääset hajuista eroon

  8. 8

   Kokaiinilastista tuomittu paljasti vahingossa ekstaasijutun – poliisi takavarikoi järeitä aseita, miesjoukko matkustuskieltoon

  9. 9

   Ex-natsi Holapan ehdokkuus vihreiden listalla sytytti sanasodan – ”Minä en lähtisi kyseenalaistamaan”

  10. 10

   Miksi apeat pronssimitalistit repesivät yhtäkkiä nauramaan? Jauhojärvi paljasti IS:lle Niskasen sanat palkintopallilla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sliipatun pukumiehen kodista paljastui mykistävä yllätys – toukat ryömivät isännöitsijää vastaan

  2. 2

   ”Uimarenkaat omasta takaa” Katri Sorsan rehellinen kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa

  3. 3

   Petter Northugin viesti tv-kameran edessä Emil Iversenille: ”Hyvä, että kaadoit myös suomalaisen”

  4. 4

   Norjalaiset raivostuivat Emil Iversenin nöyryyttämisestä suorassa lähetyksessä

  5. 5

   Diabetes on hiipivä sairaus – tunnista 20 kavalaa merkkiä

  6. 6

   Helsinkiläismies eli niin kuin naistenlehdissä kehotettiin – tässä kuvassa hän lataa kotona akkuja

  7. 7

   Skandaali Oscareissa! Väärä elokuva julistettiin voittajaksi – paras elokuva olikin Moonlight

  8. 8

   Aino-Kaisa Saarinen kertoo hetkestä, jolloin hänen unelmansa romahti: ”Vastauksena oli hiljaisuus”

  9. 9

   Nokian murhaepäily: 17-vuotiaan tytön kuolinsyy selvisi

  10. 10

   Mieti ennen kuin ostat: Uudesta Nokia 3310 -puhelimesta paljastui paha puute

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Julkkiksilta sataa tukea rumaksi haukutulle Maria Veitolalle – Rakel Liekiltä tyhjentävä kommentti

  2. 2

   Helsinkiläinen Nina, 44, avautuu isäpuolen järkyttävistä teoista: ”Äiti katseli vierestä, mutta ei koskaan puuttunut”

  3. 3

   Kummisetä antoi 10-vuotiaalle tyttärelle lahjarahaa – Kela rokotti koko perheeltä 341,52 euroa/kk

  4. 4

   Traaginen onnettomuus Helsingissä – työkoneen kauha osui kävelijään, nainen kuoli vammoihinsa

  5. 5

   Marika saa Espanjassa pitkiä katseita – suomalaiset nimet, jotka eivät toimi ulkomailla

  6. 6

   Tarkista ja kuuntele: Mikä oli Suomen listaykkösenä, kun sinä synnyit?

  7. 7

   Yleinen virhe wc-pöntöllä: Tästä syystä pyttyyn jää helposti ”jarrutusjäljet”

  8. 8

   4 eri mitoilla varustettua miestä avautuu seksielämästään: ”Teen parhaani sillä, mitä minulla on”

  9. 9

   Anu Saagim haukkui Maria Veitolaa rumaksi suorassa lähetyksessä – Veitola harmistui studioyleisön reaktiosta: ”Yleisö nauraa ja taputtaa”

  10. 10

   Katri Sorsalta kuitti Anu Saagimille: ”Eestissä nainen näyttää herättyään tältä, meillä Suomessa tältä...”

  11. Näytä lisää

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Malmössä räjähti – pommiryhmä lähetetty paikalle

  2. 2

   Se hetki, kun Ryan Gosling tajuaa virheen – näyttelijältä verraton reaktio Oscar-sekoiluun

  3. 3

   Diabetes on hiipivä sairaus – tunnista 20 kavalaa merkkiä

  4. 4

   Tv-katsojat hieraisivat silmiään: Anssi Kela näkyi neljällä kanavalla yhtä aikaa – ”Onko tässä enää mitään tolkkua”

  5. 5

   Joillakin uni tulee minuuteissa – näillä vinkeillä olet yksi heistä

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Sliipatun pukumiehen kodista paljastui mykistävä yllätys – toukat ryömivät isännöitsijää vastaan

  2. 2

   ”Uimarenkaat omasta takaa” Katri Sorsan rehellinen kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa

  3. 3

   Petter Northugin viesti tv-kameran edessä Emil Iversenille: ”Hyvä, että kaadoit myös suomalaisen”

  4. 4

   Norjalaiset raivostuivat Emil Iversenin nöyryyttämisestä suorassa lähetyksessä

  5. 5

   Diabetes on hiipivä sairaus – tunnista 20 kavalaa merkkiä

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Julkkiksilta sataa tukea rumaksi haukutulle Maria Veitolalle – Rakel Liekiltä tyhjentävä kommentti

  2. 2

   Helsinkiläinen Nina, 44, avautuu isäpuolen järkyttävistä teoista: ”Äiti katseli vierestä, mutta ei koskaan puuttunut”

  3. 3

   Kummisetä antoi 10-vuotiaalle tyttärelle lahjarahaa – Kela rokotti koko perheeltä 341,52 euroa/kk

  4. 4

   Traaginen onnettomuus Helsingissä – työkoneen kauha osui kävelijään, nainen kuoli vammoihinsa

  5. 5

   Marika saa Espanjassa pitkiä katseita – suomalaiset nimet, jotka eivät toimi ulkomailla

  6. Näytä lisää