Jutta

Kotimaa

Valikko

Kotimaa

Anne käärii sikareita Paraisilla – perinteikäs ja ainoa sikaritehdas manner-Euroopassa

Käsiteollisuus
Sikarit ovat olleet herrojen herkku ja rahvaan ratto Suomessa jo 1700-luvulta lähtien. Nyt tuota teollisuushistoriamme perinnettä pitää yllä enää yksi piskuinen tehdas lounaisessa Suomessa.
Salissa leijuva vieno fermentoitujen tupakanlehtien tuoksu lienee ainoa yhdistävä tekijä Anne Raution yhden naisen sikaritehtaan ja hänen kuubalaisten kanssaveljiensä suurlaitosten välillä.

Kuubalaiset virginiantupakan eli Nicotiana tabacumin lehdet ovat saapuneet Paraisten kaupungin laitamilla olevalle sikaritehtaalle hollantilaisen tukun kautta ja odottavat nyt Anne Raution hellävaraisen varmaa otetta muuttuakseen käsinkäärityiksi sikareiksi.

A. Rautio Cigar Factory on ainoa manner-Euroopassa oleva käsinkäärittyjä sikareita kaupallisesti valmistava talo, ja Anne Rautio lienee maailman ainoita naispuolisia sikaritehtailijoita.


– Minä olen sellainen hölmö, että olen aina tykännyt työstäni. Tämä on käsillä tehtävää työtä, ja varmaan teen tätä niin kauan kuin sokeri sulaa suussa, nauraa Anne Rautio sikaripulpettinsa ääressä.

– Sikarin tekemisen prosessi on sen verran laaja, että jokainen päivä on erilainen, vaikka työn sisältö on sitä samaa.

Siivoojasta sikarinkäärijäksi

Anne Rautio tuli Strengbergin tupakkatehtaalle Pietarsaareen 1976. Hän aloitti siivoamalla salien lattioita.

Vähitellen hän eteni tehtaalla työstä toiseen, kunnes päätyi käärimään viimeisenä ihmisenä Portino-sikareita. Ne olivat suomalaisen sikariteollisuuden viimeinen lippulaiva. Portinoja valmistettiin presidentti Kekkoselle hänen omilla sikarivöillään varustettuna. Mauno Koiviston aikana niillä oli standardivyöt, mutta tasavallan presidentin sikarilaatikoissa oli Mauno Koiviston kultainen nimikirjoitus.

 

Presidentti Ahtisaaren kauden alussa odotimme Pietarsaaressa tilausta, jota ei koskaan tullut – eli siihen päättyi sitten se isänmaallisuus.”

Presidentin kanslia ei tilannut enää presidentti Koiviston ajan jälkeen edustussikareita kotimaisilta valmistajilta.

– Presidentti Ahtisaaren kauden alussa odotimme Pietarsaaressa tilausta, jota ei koskaan tullut – eli siihen päättyi sitten se isänmaallisuus. Olihan meillä ollut takana satojen vuosien historia kotimaisissa sikareissa.

Ruotsalainen Swedish Match osti Rettigin sikaritehtaan 1998 ja irtisanoi työntekijät.

– Sehän oli aikoinaan Pietarsaaressa hyvä ja varma työpaikka, joka työllisti enimmillään todella paljon ihmisiä.


Pietarsaaressa oli ollut tupakkatehdas vuodesta 1762. Se oli 1900-luvulla kaupungin suurin työnantaja. Enimmillään yli 1 600 ihmistä valmisti tupakkaa, nuuskaa, piipputupakka ja sikareita.

– Kun minut oli keväällä 1998 irtisanottu, niin syksyllä tulin tänne Paraisille Johan Sundqvistin kutsumana hänen sikaritehtaansa työntekijäksi.


Perinne jatkuu Paraisilla

Johan Sundqvist oli ollut Rettigille siirtyneen tupakkatehtaan sisäänostajana vuosikausia, kunnes perusti oman tehtaan kotipaikkakunnalleen Paraisille.

Sundqvist jäi eläkkeelle viime kesänä ja myi tehtaansa sen työntekijälle eli Anne Rautiolle.

Anne Raution sikaritehdas jatkaa samojen tuotteiden valmistusta kuin Johan Sundqvistinkin aikana. Koneella valmistetaan pieniä Piano-sikareita, ja Rautio käärii käsin isoja Grande Pianoja.

Kaikkien tuotteiden raaka-aine on kuubalainen tupakanlehti, joka tulee laivarahtina Hollannista.

Raution koti on yhä Pietarsaaressa, vaikka hän on ollut Paraisilla töissä jo 17 vuotta.

–  Olen alusta asti käynyt parin viikon välein kotona Pietarsaaressa. Matkaa sinne on yli 450 kilometriä, joten ei sitä joka viikko käy. Pysyypä parisuhde tällä tavalla lämpimämpänä, Rautio nauraa.

Anne Rautio kiittelee viranomaisia asiallisesta yhteistyöstä yrityksen omistajanvaihdoksen aikana, vaikka paperisota olikin valtaisa. Onhan tässä kyseessä yksi suomalaisen valvontayhteiskunnan lempivihollisista: tupakkatuotteiden valmistus.

Kysymykseen, mitä Rautio ajattelee työstään sikareiden valmistajana, hän vakavoituu hetkeksi. Sitten hän sanoo, että niiden valmistaminen on laillista, joten niitä saa ainakin toistaiseksi tehdä.

– Enhän minä voi suositella sikarin polttamista, mutta ei sikarin sytyttämistä voi verrata vaarallisuudessa moniin muihin nykyajan vaaroihin.

Tehdas työllistää enää omistajansa

Anne Raution sikaritehdas sijaitsee entisessä leipomossa hiljaisen kaupungin laitamilla. Eikö siinä tule ikävä ihmisiä?

– Itsekseen kun puuhaa, niin eipä tule riitaa. Ei minulla ole yksinäinen olo, mutta kyllä tässä täytyy olla sinut itsensä kanssa. Virheistä ei voi syyttää kuin itseään. Iltaisin soittelen kotiin, ja sitten juttelen lasten ja lastenlasten kanssa.


Anne Rautio asuu sikaritehdasrakennuksen toisessa päässä. Vapaa-aikana hän harrastaa öljyvärimaalausta ja kevyttä liikuntaa.

Tehtaalla oli muutaman vuoden ajan kaksi muutakin työntekijää, mutta nyt se työllistää vain Raution.

–  Yksin kun tekee, niin kyllä tästä leivän saa, kertoo Rautio, joka on siis sekä tehtaanjohtaja että yrityksen ainoa työntekijä.


Pikkusikareita valmistava kone on saksalaisen insinööritaidon mestarinäytteitä.

Anne Rautio valvoo pikkusikareita valmistavan koneen toimintaa haukankatseeella ja kuuntelee tarkalla korvalla, ettei monimutkainen laite anna merkkejä vioista. Pikkusikarikone puristaa ja käärii ihmiskäden koskematta kuubalaisesta raaka-aineesta pieniä sikareita, jotka pakataan seetripuiseen rasiaan.

– Sikarikonetta on kuunneltava koko ajan, jotta vahinkoja ei tapahdu tai vahingot saadaan rajoitettua mahdollisimman pieniksi. Laitteen pikkuviat osaan korjata itse.

Koneella ja käsityönä

Raution tehtaan sikarikone käy kovaäänisesti viitenä päivänä viikossa. Sopivina välihetkinä hän sitten hiljentyy sikaripöydän ääreen ja alkaa kääriä isoja, corona-kokoisia sikareita.

– Tässä työssä on oltava molempikätinen, Anne Rautio sanoo aloittaessaan isojen Grande Piano -sikarien käärimisen.

Paksu lehtiruoti jakaa tupakanlehden kahteen osaan, jotka ovat eri paria.

– Tässä on käärittävä vasemmalta oikealle ja oikealta vasemmalle, eivätkä aivot saa mennä solmuun.


Anne Rautio ei kuuntele sikareita kääriessään radiota tai musiikkia, sillä se haittaisi keskittymistä.

Sikaritehtaan salissa on isoissa paaleissa kuivattuja sikarilehtiä kuin isokokoisia kuivattuja saunavihtoja. Tehtaan puolen miljoonan sikarin vuosituotannosta käsinkäärittyjen sikarien kuningasluokka edustaa promilleluokkaa.

– Joulun aika, juhannus ja ylioppilasjuhlat ovat isojen sikareiden kysynnän huippukohtia. Muuten kysyntä on kyllä aika vähäistä.


– Vuoden 2006 tupakkalain jälkeen sikarikauppa hiljeni, kun sikarit piti laittaa piiloon. Onneksi meillä on valmis brändi, jonka ihmiset tietävät, sillä eihän nyt kannattaisi tulla markkinoille uudella tuotteella, josta kenellekään ei saisi kertoa. Kaupassahan asiakkaan täytyy tietää, mitä hän haluaa.

Pikkusikarien raaka-ainetta, hakattua kuubalaista tupakkaa tulee kerralla noin 300 kiloa 3–4 kuukauden välein.

– Isojen sikarien tupakkaa minun ei tarvitse tilata. Sitä riittää tuossa varmaan sadaksi vuodeksi, sikaritehtailija Anne Rautio nauraa.

Käsinkääritty sikari valmistuu noin kymmenessä päivässä

 • Aluksi valitaan tupakanlehden koosta riippuen 3–4 tupakanlehteä, joille tehdään ”sammakkostrippaus” eli poistetaan paksu lehtiruoto.
 • Lehdet kääritään pitkittäin pötkylöiksi, joiden ympärille kiedotaan sidoslehti. Lehdet on käärittävä niin, ettei sikarista tule liian tiivistä ja polttokelvotonta.
 • Sikarien päät leikataan ja pannaan muottiin puristumaan. Muotissa olevia sikareita käännetään päivittäin.
 • Noin viikon kuluttua sikarien päälle kääritään virheettömästä tupakanlehdestä valmistettu päällyslehti.
 • Lopuksi sikarin pää muotoillaan pyöreäksi ja päällyslehti kiinnitetään tärkkelysliimalla.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Kirje viipyi yli viikon postissa – Eero, 32, ei päässyt omaan ylennystilaisuuteensa

  2. 2

   Saara Aalto ja puoliso Meri saivat X Factor -tuotannolta harvinaisen poikkeusluvan – ”Ovat vanhempia kuin muut”

  3. 3

   Filippiiniläinen pikaruokalatyöntekijä on kuuluisan kaunottaren kaksoisolento – salaa napatusta kuvasta tuli nettihitti, jopa itse näyttelijä huomioi

  4. 4

   Ystävä petti legendaarisen Sergei Fedorovin – Venäjän supertähti menetti NHL:ssä tienaamansa miljoonat

  5. 5

   Italialaisen mallikaunottaren, 42, härski alastonkuva kauhistuttaa faneja – pani isäpuolensa ja näyttelijä-äitinsä ikuistamaan itsensä jooga-asennossa

  6. 6

   Tutkijoiden järisyttävä löytö: yksi proteiini voi auttaa ylipainosta ja diabeteksesta kärsiviä

  7. 7

   EU haluaa kieltää reserviläisten kiväärit – ”He eivät ymmärrä Suomen systeemiä”

  8. 8

   Teloituksessa kammottava käänne Alabamassa – teloitettava avasi silmänsä ja haukkoi henkeään

  9. 9

   Myrkyttääkö narsisti elämääsi? 7 varoitusmerkkiä

  10. 10

   Sisäpiirin paljastus: Saara Aallolle maksetaan Lontoossa kaikki, Meri-rakas ja ystävät sinnittelevät – ”Hyödynnämme tarjouksia”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Äidin tekemä Excel-taulukko paljasti kylmän totuuden Nikon tilanteesta – näin poika kuittasi 50 000 € velat

  2. 2

   Vuosaaren paloasunnossa ei ollut palovaroitinta – äiti ja lapset kuolivat, perheen isä kuuli suruviestin töissä

  3. 3

   Italialaisen mallikaunottaren, 42, härski alastonkuva kauhistuttaa faneja – pani isäpuolensa ja näyttelijä-äitinsä ikuistamaan itsensä jooga-asennossa

  4. 4

   Suuri lihapullatesti oli yhden pienen pyörykän ylivoimaa – ”Heittämällä paras”

  5. 5

   Juho muutti Espanjaan – kämppä on kylmä ja kallis, eikä ilman villasukkia pärjää: ”Välillä pyyhkäisen hometta seinistä”

  6. 6

   Psykoosiin ajautunut Kanye West palasi julkisuuteen muuttuneena – ensimmäinen kuva räppäristä poistettiin Instagramista nopeasti

  7. 7

   Myrkyttääkö narsisti elämääsi? 7 varoitusmerkkiä

  8. 8

   X Factor -finaalin kappaleet julki – Saara Aalto esittää 80-luvun jättihitin

  9. 9

   Kuhmossa iso poliisioperaatio – partioita Oulun ja Itä-Suomen poliisista

  10. 10

   Sisäpiirin paljastus: Saara Aallolle maksetaan Lontoossa kaikki, Meri-rakas ja ystävät sinnittelevät – ”Hyödynnämme tarjouksia”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poliisi IS:lle: Tällainen tausta Imatran epäillyllä 23-vuotiaalla kolmoismurhaajalla on

  2. 2

   Salkkarit-kaunotar rohkeassa kuvassa – rinnat paistavat läpi henkäyksen ohuesta asusta

  3. 3

   WhatsApp katoaa miljoonista puhelimista – katso, onko omasi listalla

  4. 4

   Hänellä oli Linnan juhlien rohkein iltapuku – IS:n lukijat äänestivät illan räväyttävimmän pukeutujan

  5. 5

   Robinin, 18, Linnan juhlat -asussa mukana yksityiskohta, joka jäi monilta huomaamatta – presidentiltä erityinen pyyntö kättelyjonossa

  6. 6

   Tuulenvire paljasti Donald Trumpin omituisen ”asumokan” – netti sekosi lentokentältä napatusta kuvasta

  7. 7

   Todelliset syyt, joiden vuoksi naiset voihkivat seksin aikana

  8. 8

   Raivostunut Matti Nykänen perui keikkansa Kanarialla – ravintola joutui maksumieheksi: ”V**ut minä mitään keikkaa vedä”

  9. 9

   Linnan jatkoilla nousi hässäkkä – Heikki Lampela ja Hanna Kärpänen sisään vahvassa juhlatunnelmassa: ”Haluan seikkailuja”

  10. 10

   Matti Vanhasen tyrmäävä naisystävä Heidi säväytti Linnassa – sahaperijättären mekko paljasti dekolteen

  11. Näytä lisää

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Kirje viipyi yli viikon postissa – Eero, 32, ei päässyt omaan ylennystilaisuuteensa

  2. 2

   Saara Aalto ja puoliso Meri saivat X Factor -tuotannolta harvinaisen poikkeusluvan – ”Ovat vanhempia kuin muut”

  3. 3

   Filippiiniläinen pikaruokalatyöntekijä on kuuluisan kaunottaren kaksoisolento – salaa napatusta kuvasta tuli nettihitti, jopa itse näyttelijä huomioi

  4. 4

   Ystävä petti legendaarisen Sergei Fedorovin – Venäjän supertähti menetti NHL:ssä tienaamansa miljoonat

  5. 5

   Italialaisen mallikaunottaren, 42, härski alastonkuva kauhistuttaa faneja – pani isäpuolensa ja näyttelijä-äitinsä ikuistamaan itsensä jooga-asennossa

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Äidin tekemä Excel-taulukko paljasti kylmän totuuden Nikon tilanteesta – näin poika kuittasi 50 000 € velat

  2. 2

   Vuosaaren paloasunnossa ei ollut palovaroitinta – äiti ja lapset kuolivat, perheen isä kuuli suruviestin töissä

  3. 3

   Italialaisen mallikaunottaren, 42, härski alastonkuva kauhistuttaa faneja – pani isäpuolensa ja näyttelijä-äitinsä ikuistamaan itsensä jooga-asennossa

  4. 4

   Suuri lihapullatesti oli yhden pienen pyörykän ylivoimaa – ”Heittämällä paras”

  5. 5

   Juho muutti Espanjaan – kämppä on kylmä ja kallis, eikä ilman villasukkia pärjää: ”Välillä pyyhkäisen hometta seinistä”

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Poliisi IS:lle: Tällainen tausta Imatran epäillyllä 23-vuotiaalla kolmoismurhaajalla on

  2. 2

   Salkkarit-kaunotar rohkeassa kuvassa – rinnat paistavat läpi henkäyksen ohuesta asusta

  3. 3

   WhatsApp katoaa miljoonista puhelimista – katso, onko omasi listalla

  4. 4

   Hänellä oli Linnan juhlien rohkein iltapuku – IS:n lukijat äänestivät illan räväyttävimmän pukeutujan

  5. 5

   Robinin, 18, Linnan juhlat -asussa mukana yksityiskohta, joka jäi monilta huomaamatta – presidentiltä erityinen pyyntö kättelyjonossa

  6. Näytä lisää