Aslak

Kotimaa

Valikko

Kotimaa

Mari Kiviniemi nauttii elämästään Pariisissa – ”En mieti hirveästi, mitä seuraavaksi”

Mari Kiviniemi rakastaa Pariisia. Kun koti-ikävä iskee, Kiviniemi suuntaa perheineen Ranskan maaseudulle. Mutta aikooko hän palata vielä töihin Suomeen?
Mari Kiviniemen sihteeri Patricia on silminnähden hyvillään johdattaessaan vieraita OECD:n apulaispääsihteerin huoneeseen. Patricialla on tapana aloittaa sähköpostinsa suomeksi sanalla hei ja päättää ne: Kiitos, terveisin Patricia. Olen maininnut, että se on mukava tapa.

Apulaispääsihteerin luona ei tunnuta olevan muutenkaan turhan muodollisia. Kiviniemi on emännöinyt lämpimin sävyin sisustettua apulaispääsihteerin huonetta nyt reilut puolitoista vuotta. Kahden vuoden kausi tulee heinäkuussa päätökseen, mutta sille on mahdollista saada kaksi vuotta jatkoa.

Kiviniemi on Suomesta lähdettyään kansainvälistynyt, mutta ei niinkään ranskalaistunut. Tilanne on tuttu monille kansainvälisissä järjestöissä työskenteleville.

– Täällä on hyvin työntäyteistä, ja ystävätkin ovat pitkälti tästä OECD-perheestä. Tavallisten ranskalaisten kanssa olen aika vähän tekemisissä, Kiviniemi sanoo.

Onneksi edes Patricia on ranskalainen.KIVINIEMEN ranska ei olekaan aivan yhtä hyvää kuin hän olisi odottanut. OECD-perheessä puhutaan enimmäkseen englantia, vaikka myös ranska on työkieli. Kiviniemi käyttää ranskaa lähinnä kaupoissa ja ravintoloissa.

– Mieheni Juha käyttää sitä enemmän, kun hän hoitaa asiat talonmiehen ja tarvittaessa sähkö- ja putkimiehen kanssa.

Kiviniemi rakastaa Pariisia, mutta on pohjimmiltaan Saksa-fani. Hän vietti lukioaikana vuoden silloisessa Länsi-Saksassa vaihto-oppilaana. Ranskaan päästyään hän tilasikin ensimmäisenä televisioon kaikki saksankieliset kanavat.

– Juha sanoo aina välillä, että voitaisiin näitä ranskalaisiakin kanavia katsoa, kun pitäisi oppia kieltä. Kyllä niitäkin katsotaan.


KIVINIEMI ei ehkä ole perillä siitä, mitä ranskalaiset kadunnaiset ja -miehet Suomesta ajattelevat, mutta OECD:n pulssista hän on jo selkeästi perillä.

Vuodet politiikassa, ulkomaankauppa- ja kehitysministerin äitiysloman sijaisena, hallinto- ja kuntaministerinä ja lopulta pääministerinä loivat pohjan, jota voi käyttää Euroopan taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestössä hyväksi. Kansantaloutta opiskellut Kiviniemi on myös aina ollut kiinnostunut talouden vaikutuksesta yhteiskuntaan, mutta ei niinkään bisneksestä.

– Olen tykännyt tästä työstä todella paljon. Tämä on jatkumoa siihen, mitä aiemmin tein kansallisella tasolla. Nyt teen sitä kansainvälisellä tasolla. Eikä Pariisikaan hassumpi paikka ole.


Kiviniemi kokee työn antavan hänelle paljon, sillä tietoon pääsee sukeltamaan syvemmälle kuin politiikassa. Kiviniemi vastaa OECD:ssä kolmesta osastosta: kaupasta ja maataloudesta, julkisen hallinnon kehittämisestä ja tilastoista.

Jälkimmäisiä esitellessä saattaa joskus nolottaakin, koska Suomi pärjää monissa tilastoissa niin hyvin. Esimerkeiksi kelpaavat vaikkapa digitaalinen talous ja koulutus.

– Kerran Suomi oli kahdessa kalvossa ykkösenä. Sanoin, että minä en näitä ole sitten valinnut.


16. ARRONDISSEMENT Eiffel-tornin ja Riemukaaren takana on Kiviniemen Pariisia. Se on yksi ranskalaisen eliitin lempiosoitteista.

Kiviniemi muutti Pariisiin aviomiehensä Juha Louhivuoren ja 16-vuotiaan poikansa Antin kanssa. 18 vuotta täyttänyt tytär Hanna jäi Suomeen.

Kiviniemi kävelee kotoaan aamuisin samassa kaupunginosassa sijaitsevalle työpaikalleen. Katukuvaan kuuluvat jyhkeät 1800-luvun rakennukset ja avarat avenuet, mutta myös pikkukujat.

 

Kerran Suomi oli kahdessa kalvossa ykkösenä. Sanoin, että minä en näitä ole sitten valinnut.

Vauras kaupunginosa on tunnettu hyvistä kouluistaan. Antti opiskelee kansainvälisessä koulussa ja on viihtynyt äidin mukaan hyvin. Koulusta myös vanhemmat ovat saaneet jonkin verran tuttavia.

Mainostoimistoa pyörittävä aviomies tekee töitä Pariisista käsin ja käy tarvittaessa Suomessa.

– Viime vuoden alusta hän oli pitkiäkin aikoja Suomessa, koska hänen yrityksensä teki keskustan vaalikampanjan. Mutta nyt hän on enemmän tällä.

Hanna asuu perheen Töölön-kodissa, mutta käy usein Pariisissa.

– Viime vuonna hän oli täällä kahdeksan kertaa eli aika usein. Käymme mekin tietenkin Suomessa esimerkiksi perhejuhlissa.

Hannan seurana Helsingissä on Kivimäen sisar miehineen. Äiti ja tytär skypettävät toisilleen lähes joka ilta.


KIVINIEMEN päivät OECD:ssä ovat pitkiä. Hän edustaa paljon ja tuuraa tarvittaessa pääsihteeri Angel Gurria, mutta ei Kiviniemestä, jalasjärveläisestä maalaistalon tytöstä, kahdeksasta neljään töihin olisikaan.

– Olen pienestä pitäen tottunut siihen, että työssä ollaan koko ajan vähän kiinni. Minulle olisi todella vierasta sellainen, että hups tehdään nämä työt ja unohdetaan ne sitten.

Työ vie Kiviniemeä usein myös ulkomaille. Viime vuonna Kiviniemi lähti vetolaukku perässään 45 eri matkalle. Muutaman viikon päästä tie vie Pohjois-Irlantiin esittelemään tuoretta hallinnonkehitysselvitystä.

Maailmalla Kiviniemi tapaa yleensä myös eri maiden ministereitä ja korkeita virkamiehiä. Niissä tapaamisissa on apua siitä, että hänelläkin on kokemusta ministerin tehtävistä.

 

Minulle olisi todella vierasta sellainen, että hups tehdään nämä työt ja unohdetaan ne sitten.

Kiviniemi ehti olla Suomen pääministerinä vuoden 2010 kesäkuusta vuoden 2011 kesäkuuhun Matti Vanhasen jättäydyttyä pois tehtävästä. Kiviniemi itse luopui keskustan puheenjohtajuudesta vuoden 2011 vaalien murskatappion jälkeen ja istui vuoden rivikansanedustajana ennen kuin sai viran Pariisista.

– Tällä taustalla on helpompi mennä muihin maihin kertomaan, että tätä teidän pitäisi tehdä. Ei tule sellaista oloa, että sieltä se tulee Pariisista norsunluutornista eikä tiedä yhtään millaista tämä todellisuus on. Mutta minä voin sanoa: Tiedän, että se on vaikeaa.

Kiviniemen voisi sanoa olevan suorastaan liekeissä työstään, vaikka se ulkopuolisesta tuntuukin olevan täynnä loppumattomia paneelikeskusteluja ja tilastoja.


– Olen kokenut tämän työn hirveän virkistävänä älyllisesti. Aina tekee hyvää vaihtaa maisemaa.


KUN Kiviniemi istui pääministeriyden jälkeen rivikansanedustajana, hän oli kuin lähtötelineissä: Koneesta olisi lähtenyt enemmänkin, mutta samalla hänestä tuntui myös siltä, että ”kaikki oli jo puristettu irti”.

Aika oli kypsä lähtemiselle, kun tilaisuus huippuvirkaan pyrkimiseen aukeni hallituksen avulla.

– Kun on näin innostunut kaikesta uudesta, niin ehkä siitä huomaa, että oli jo aika lähteäkin. Täällä riittää vauhtia ja säpinää.

Kiviniemi ehti olla kansanedustajana 19 vuotta ennen Pariisiin lähtöä. Silloin viikonloput kuluivat usein töissä. Nyt Kiviniemi ”nauttii suunnattomasti” vapaista viikonlopuistaan, eikä edes halua aikatauluttaa tai suunnitella niitä.

– Aiemmin lähdin viikonloppuna Hakaniemen torille tapaamaan äänestäjiä, nyt menen Iénan torille mieheni kanssa ostamaan kasviksia, hedelmiä ja muuta. Se on todella kiva paikka.

Tori sijaitsee vain metropysäkin päässä surullisenkuuluisasta Alman tunnelista, jossa prinsessa Diana menehtyi auto-onnettomuudessa 1997. Myyntikojut pystytetään isojen bulevardien väliin jäävälle parkkipaikalle aina keskiviikkoisin ja lauantaisin.


MAAILMAN metropoleihin muuttaneet elävät kaupungissa usein tavallista arkea ja silloin turistikohteissa käyminen jää muun elämän varjoon. Niin on käynyt Kiviniemellekin. Nyt perhe yrittää korjata tilannetta ja kierrellä viikonloppuisin Pariisin museoita.

– Yritämme Juhan kanssa raahata 16-vuotiastakin mukaan.

 

Kun on näin innostunut kaikesta uudesta, niin ehkä siitä huomaa, että oli jo aika lähteäkin.

Joskus Kiviniemi kaipaa Pariisin urbaanissa sykkeessä Suomen rauhaa, kesäpaikkaansa, saunaa ja luontoa. Silloin perhe saattaa suunnata autolla Pariisin ulkopuolelle.

– Olemme käyneet katsomassa Loiren laaksossa upeita linnoja. Ja vähän myös Champangen alueella. Se on ollut kaikista kivointa ja itselleni uutta.

Happea aivoihin saa myös kodin lähistöllä sijaitsevalta Bois de Boulognen puistoalueelta, joka on yli kaksi kertaa suurempi kuin New Yorkin Central Park.

Puiston metsäisissä maisemissa Kiviniemi käy usein miehensä kanssa lenkillä. Tiistaina he olivat oopperassa, ja aika ajoin tavataan myös ystäviä.

– Nautin ihan vaan tästä erilaisesta arjesta.

Ja on Kiviniemi tietenkin myös pariisilaistunut, vaikka OECD-perheessä aikaansa pitkälti viettääkin. OECD:n lähellä ostoskatu rue de Passylla patonkia kulkee töistä palaavien kainalossa joka suuntaan ja tietysti myös Kiviniemi perheineen ostaa leipänsä päivittäin kotikulmiensa boulangeriesta.MUTTA onko kansainvälistyminen vienyt Kiviniemen iäksi pois Suomesta? Eikö hän havittele jonkin ison viraston johtajan virkaa, paluuta politiikkaan tai jopa pääministeriksi? Kiviniemelle on lehtijutuissa soviteltu muiden muassa vuoden 2017 alussa avautuvaa Kansaneläkelaitoksen pääjohtajan paikkaa.

– En mieti hirveästi, mitä seuraavaksi. Mutta pitää muistaa, että Suomessakin on paljon tehtäviä, jotka ovat kansainvälisiä. Ei sielläkään pussinperällä olla, hän sanoo arvoituksellisesti.

 

Kun lähdin, en missään myöskään julistanut, että en koskaan enää palaa.

Kiviniemi kävi alkuvuodesta Helsingissä esittelemässä OECD:n Suomea koskevaa maakatsausta. Tuolloin hän sanoi IS:lle, ettei ole kiinnostunut palaamaan politiikkaan, vaan haluaisi jäädä vielä kahdeksi vuodeksi Pariisiin. Kiviniemen mukaan politiikkaan paluuseen tarvitaan nostetta ja pyrkyä, eikä niitä nyt ole. Eikö kukaan soittele sinulle ja pyydä palaamaan nyt kesällä?

– Onhan toki muutama, joka aina silloin tällöin laittaa viestin ja sanoo, että tuu nyt takaisin. Sellaista palautetta on aina mukava saada. Mutta ei sitä ihan pyörryksiin asti tule. En ole havainnut ”nostetta – enkä pyrkyä”, Kiviniemi nauraa.


Mistä se johtuu, ettei kukaan soittele?

– En ole ajatellut sitä, eikä minulla ole koskaan ollut sellaista ajatusta, että olen korvaamaton, että Suomi ei pärjää ilman, Kiviniemi sanoo teatraalisesti.

Jäikö suomalaisesta politiikasta ikävä maku tai huonot välit joihinkin?

– Ei mitään sellaista. Kun lähdin, en missään myöskään julistanut, että en koskaan enää palaa. Että tämä oli tässä ja lähden nyt ovet paukkuen.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Vakava liikenneturma Heinävedellä – osallisina useita autoja

  2. 2

   51 Siwaa ja Valintataloa suljetaan – tässä koko lista

  3. 3

   Perhetragedia taustalla – MM-kisojen johtoon äkillinen muutos

  4. 4

   Pelastajien kuvat kertovat lohduttomasta urakasta: 17-vuotias suomalaisnuori putosi Alpeilla jäärotkoon ja kuoli

  5. 5

   Johanna Tukiaiselle tuomio eläinsuojelurikkomuksesta – koirilla puutteelliset elinolosuhteet

  6. 6

   Poliisin kuvat: palkitun kissakasvattajan pakastimesta löytyi karmea yllätys – ”Pyörryin, kun sain puhelun”

  7. 7

   Kohuhiihtäjälle rahaa kerännyt Aleksi Valavuori arvoituksellisena – ”Perjantaina tulee ulos iso uutinen”

  8. 8

   Ketjukolari Kuopion moottoritiellä – liikenne puuroutunut

  9. 9

   Kimmo kuvasi tulipallon Nurmijärven taivaalla – Ursan Jaakko tunnisti 5 sekunnissa

  10. 10

   Suomalainen joutui auttamaan kohuhiihtäjälle suksetkin jalkaan – miten aloittelija sai osallistua MM-starttiin?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nämä kuitit kannattaa säästää – ”Silloin kuittien on löydyttävä”

  2. 2

   Lauri, 30, kertoo miksi pettää vaimoaan Tinder-naisten kanssa: ”En tunne minkäänlaista syyllisyyttä”

  3. 3

   Poliisin kuvat: palkitun kissakasvattajan pakastimesta löytyi karmea yllätys – ”Pyörryin, kun sain puhelun”

  4. 4

   Julkkiksilta sataa tukea rumaksi haukutulle Maria Veitolalle – Rakel Liekiltä tyhjentävä kommentti

  5. 5

   Suomalaismies aikoo miljonääriksi 500 päivässä – näin hän sen tekee

  6. 6

   Näitä tuotteita Suomen vaarallisimmat vangit himoitsevat selleihinsä Riihimäen vankilan omasta kaupasta

  7. 7

   Perhetragedia taustalla – MM-kisojen johtoon äkillinen muutos

  8. 8

   ”Maailman täydellisin nainen” Kelly, 37, paljastaa luomukurvinsa kiusoittelevassa kylpykuvassa: ”Täydellinen tiimalasivartalo”

  9. 9

   Pelastajien kuvat kertovat lohduttomasta urakasta: 17-vuotias suomalaisnuori putosi Alpeilla jäärotkoon ja kuoli

  10. 10

   Sulhanen tuomittiin brittikirjailijan murhasta – kirjailija oli keksinyt itse ruumiin piilopaikan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Julkkiksilta sataa tukea rumaksi haukutulle Maria Veitolalle – Rakel Liekiltä tyhjentävä kommentti

  2. 2

   MTV: Saara Aalto kärsii kiusallisesta ja kivuliaasta naistentaudista: ”Ei parannuskeinoa”

  3. 3

   Kummisetä antoi 10-vuotiaalle tyttärelle lahjarahaa – Kela rokotti koko perheeltä 341,52 euroa/kk

  4. 4

   Pekka Vähäsöyrinki tunnusti Mika Myllylän haudalla, milloin dopinginkäyttö alkoi: ”Siinä hetkessä annoin periksi”

  5. 5

   Traaginen onnettomuus Helsingissä – työkoneen kauha osui kävelijään, nainen kuoli vammoihinsa

  6. 6

   Stubb opetti Trumpille faktoja Ruotsista – viesti sytytti kiivaan keskustelun

  7. 7

   Kanadan hurmuriministeri sai Ivanka Trumpin pasmat sekaisin – flirttaileva kuva leviää vauhdilla

  8. 8

   Yleinen virhe wc-pöntöllä: Tästä syystä pyttyyn jää helposti ”jarrutusjäljet”

  9. 9

   Anu Saagim haukkui Maria Veitolaa rumaksi suorassa lähetyksessä – Veitola harmistui studioyleisön reaktiosta: ”Yleisö nauraa ja taputtaa”

  10. 10

   Nokialla pahoinpidelty 17-vuotias tyttö on kuollut

  11. Näytä lisää

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Vakava liikenneturma Heinävedellä – osallisina useita autoja

  2. 2

   51 Siwaa ja Valintataloa suljetaan – tässä koko lista

  3. 3

   Perhetragedia taustalla – MM-kisojen johtoon äkillinen muutos

  4. 4

   Pelastajien kuvat kertovat lohduttomasta urakasta: 17-vuotias suomalaisnuori putosi Alpeilla jäärotkoon ja kuoli

  5. 5

   Johanna Tukiaiselle tuomio eläinsuojelurikkomuksesta – koirilla puutteelliset elinolosuhteet

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Nämä kuitit kannattaa säästää – ”Silloin kuittien on löydyttävä”

  2. 2

   Lauri, 30, kertoo miksi pettää vaimoaan Tinder-naisten kanssa: ”En tunne minkäänlaista syyllisyyttä”

  3. 3

   Poliisin kuvat: palkitun kissakasvattajan pakastimesta löytyi karmea yllätys – ”Pyörryin, kun sain puhelun”

  4. 4

   Julkkiksilta sataa tukea rumaksi haukutulle Maria Veitolalle – Rakel Liekiltä tyhjentävä kommentti

  5. 5

   Suomalaismies aikoo miljonääriksi 500 päivässä – näin hän sen tekee

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Julkkiksilta sataa tukea rumaksi haukutulle Maria Veitolalle – Rakel Liekiltä tyhjentävä kommentti

  2. 2

   MTV: Saara Aalto kärsii kiusallisesta ja kivuliaasta naistentaudista: ”Ei parannuskeinoa”

  3. 3

   Kummisetä antoi 10-vuotiaalle tyttärelle lahjarahaa – Kela rokotti koko perheeltä 341,52 euroa/kk

  4. 4

   Pekka Vähäsöyrinki tunnusti Mika Myllylän haudalla, milloin dopinginkäyttö alkoi: ”Siinä hetkessä annoin periksi”

  5. 5

   Traaginen onnettomuus Helsingissä – työkoneen kauha osui kävelijään, nainen kuoli vammoihinsa

  6. Näytä lisää