Nina, Amanda, Ninni

Kotimaa

Valikko

Kotimaa

Biotehdas pelastaa Äänekosken – vai pelastaako?

Metsäteollisuus
Metsä Groupin biotuotetehtaan jättityömaa Äänekoskella on harvinainen poikkeus lama-Suomessa. Miljardi-investointi luo uskoa työttömyydestä kärsivään pikkukaupunkiin. Mutta muuttuuko lopulta mikään?

THUK. Thuk. Thuk. Thuk.

Rytmikäs ääni kantaa tyynessä maaliskuisessa pakkasillassa järven yli. Kilometrienkin päässä tiedetään, mistä etäinen ja vaimea ääni kertoo.

Pikkukaupungin ytimestä. Rahantekokoneesta.

Tai ollaanpa nyt vähemmän vertauskuvallisia. Kyse on vain paalutuskoneesta ja sen iskuista.

Näitä koneita on valjastetun kosken rantamilla useita. Viime toukokuusta alkaen tutuksi tullut äänimaisema onkin usein polyrytminen – mikä sopii mainiosti Keitelejazzeista tunnetun Äänekosken kaupunkikuvaan.

Öisin koneet ja miehet sentään lepäävät. Ja lähimmät asukkaat saavat rauhan nukkua.

Terästä ja betonia taotaan syvälle maaperään uskomattomat 180 kilometriä. 16 600 paalusta saisi pitkospuut vaikka Tampereelle saakka. Poikkeuksellisen massiivinen paalutustyö on prosentteina mitaten viittä vaille valmis.

Paalut ovat perusta, jonka päälle rakennetaan paljon – konkreettisesti, mutta myös kuvaannollisesti.

 

Tämä on varmaan biotuotetehtaan jälkeen kaupungin toiseksi suurin laajennus.

KYSE on metsäteollisuuden historian suurimmasta investoinnista Suomessa. Metsä Groupin on määrä saada vanhan sellutehtaan korvaava 1,2 miljardin arvoinen biotuotetehdas käyntiin elokuussa 2017.

Mutta kyse on myös enemmästä. Maan talous on sakannut vuosia, vienti ei vedä, yleinen lamaannus vaivaa.

Tässä ympäristössä uudeksi Nokiaksikin kutsuttu työmaa on ainutlaatuinen valopilkku. Ehkei biotuotteilla pelasteta koko kansantaloutta, mutta Metsä Groupin ilmoituksen mukaan Suomen vuotuinen vienti kasvaa tehtaan myötä puolella miljardilla eurolla.

Se on muuten paljon. Lähes kymmenen prosenttia Suomen viime vuoden 53,5 miljardin tavaraviennistä.

Paalutus tietää siis rahaa. Liekö edes sattumaa, että paalu-sanaa käytetään myös rahan synonyyminä?


ELI KUN koko muu Suomi kärvistelee, niin Äänekoskella paistaa aurinko. Ihmisillä on töitä ja vankka usko tulevaisuuteen.

Vai onko? No, ei.

20 000 asukkaan Äänekoski on ollut pitkään maan pahimpia työttömyysalueita. On sitä edelleen – eikä parempi tulevaisuus ole mikään selviö.

Investoinnin aiheuttaman ”pöhinän” ansiosta työttömien äänekoskelaisten osuus on pudonnut 21 prosentista sentään hieman alle 20:n. Jotkut ovat siis saaneet töitä.

Rakennustyömaan laskuri kertoo, että portin läpi kulkee päivittäin jo liki 900 duunaria. Itse rakentamistyö on nyt huipussaan.

– Huhtikuussa rakentajien määrä alkaa laskea ja siirrymme asennusvaiheeseen, biotuotetehtaan ykkösmies, Metsä Groupin projektijohtaja Timo Merikallio kertoo.

Samalla portti alkaa käydä yhä tiuhemmin, ja huhtikuussa pamahtaa jo rikki tonnin raja. Kun laiteasennuksissa päästään syksyllä kliimaksiin, työntekijöitä on noin 2 500.

Jos kaikki tekijät olisivat äänekoskelaisia, työttömyysprosentti olisi nolla. Mutta eihän se niin mene.

Nyt tehdään tuotantolaitosta, joka on globaalistikin ainutlaatuinen edelläkävijä. Niinpä alihankkijoiksikin pääsevät vain tehokkaimmat ja toimivimmat tiimit ja parhaat ammattilaiset.

Sellaisia ei juuri Äänekoskelta löydy. Valitettavasti.

Metsä Groupin palkkalistoilla on vain ydinporukka. Rakennusprojektia johtavassa teknisessä tiimissä firman edustajia on noin 20.

Kotimaisuusaste on työmaalla kuitenkin korkea, yli 90 prosenttia. Vierasmaalaiset ovat lähinnä Virosta ja Puolasta. Kun päästään syvemmälle erityisosaamiseen eli laitteiden asennukseen, ulkomaalaisten määrä kasvaa.

Ja kun pöly lopulta laskeutuu, huomataan hassu juttu. Vaikka sellun tuotanto kasvaa 2,5-kertaiseksi, tehtaan työntekijämäärä pysyy – kiitos tuotannon tehostumisen – entisellään, noin 170:ssä.

– Kaikki puhuu siitä, miten hyvin teillä siellä Äänekoskella asiat nyt on. Ne ei ymmärrä, ettei täällä mikään muutu. Kaikki raksamiehetkin tulevat muualta, sanoo pian 55-vuotias työtön mies, jonka usko biotuotteiden pelastavaan voimaan on vähissä.UUSIA työpaikkoja voi toki syntyä, jos biopöhinä realisoituu uusina yrityksinä. Suurin työllistävä vaikutus nähdään kuitenkin metsissä ja maanteillä, sillä kasvava tuotanto nielee entistä enemmän puuta.

Vuosaaren satamaan yltävään arvoketjuun arvioidaan syntyvän jopa 1 500 uutta työpaikkaa. Samalla ketjun lenkeistä yhä harvempi asuu Äänekoskella.

Niin se maailma muuttuu. 1940-luvun lopulla tehtaita isännöinyt Wärtsilä myi työntekijöilleen omakotitontteja markalla. Syntyi Markkamäen kaupunginosa, jonka rintamamiestaloista lasketeltiin fillareilla keskustan läpi töihin tehtaalle.

Moinen yhtenäiskulttuuri on armotta mennyttä. Nyt iso osa paperiliittolaisista saapuu tehtaan porteille kymmenien kilometrien päästä toyotoillaan ja volkkareillaan.

Työmoraali on muuttunut ratkaisevasti. Kun nykyistä tehdasta rakennettiin 80-luvun puolivälissä, kaupungissa riitti hulinaa – ja naistentansseja.

– Silloin otettiin kuppia, ja porukka oli juovuksissa. Muurarit eivät lähteneet selvin päin seinälle ollenkaan, muistelee nyt eläkkeellä oleva sellutehtaan tekijä.

Hyvä tehdas syntyi silloinkin, mutta nyt aniharva duunari notkuu baaritiskillä. Työt ovat pian ohi, jos henki haisee aamulla.


PITKÄAIKAINEN tehtaan duunari kertoo tavanneensa rakentajia, jotka tulevat työmaalle Rovaniemen korkeudelta saakka.

– Vuokrakämppään sunnuntai-iltana, neljä päivää töitä kellon ympäri ja torstaina kotimatkalle. Ei siinä voi paljoa baarissa viettää aikaa, viisikymppinen mies miettii.

Pubin isäntä Jore Sohlman myöntää pettyneensä.

– Odotin enemmän pöhinää. Toiveet oli korkealla kaikilla yrittäjillä. Katukuvassa ei kuitenkaan näy juuri mitään, pubiaan varta vasten remontoinut Sohlman harmittelee.

– Käyhän meillä välillä työmiehiä ottamassa töiden jälkeen parit kaljat, ja jokunen kanta-asiakaskin on saatu. Mutta isolla porukalla ei tulla iltaa istumaan.

Yksityiset panostukset palveluihin ovat vähissä. Poikkeus on Shell-yrittäjä Harri Penttinen, joka innostui tehdasinvestoinnin myötä rakentamaan tilat Isojoen Konehallin eli IKH:n myymälälle. 500 000 euron urakkaa ei silti ole laskettu yhden tehtaan varaan.

– Tämä on varmaan biotuotetehtaan jälkeen kaupungin toiseksi suurin laajennus, Penttinen naureskelee ja ihmettelee, miten vähän tehtaan työväkeä näkyy kaupungilla.

– Ihan kuin yritettäisiin pitää työntekijät aidan sisällä. On meillä silti polttoaineen myynti kasvanut ja työmiehiäkin käynyt syömässä.YDINKESKUSTAN vanhassa virastotalossa majailee noin 20 virolaisen katontekijän tiimi. Kahden hengen huoneissa asuvat nuorehkot miehet ovat sisäistäneet koodin.

– Ei me olla etsitty mitään erityisiä palveluita. Työ on työtä, porukan puhemieheksi ilmoittautuva Janek Danilov linjaa.

– Tehdään normaali työpäivä, ja illalla katsotaan nettiä ja elokuvia. Täällä on sauna ja keittiö, kaikki, mitä tarvitaan. Kyllä meitä joskus baaristakin löytyy, mutta emme halua mitään ongelmia.

Hillittyjä miehiä siis. Ehkä osin siksi, että majapaikka on vanha poliisilaitos. Talon omistaja pohtii jopa vanhojen putkatilojen remontoimista rakennusmiehille.

Kattotöitä virolaisilla riittää vielä pitkään. Parin kolmen viikon välein kotona Kohtla-Järvellä käyvä Danilov odottaa jo kesää.

– Silloin menen kalastamaan, se on varmaa!TOKI TYÖMAASTA on hyötyä myös taajamassa, aidan toisella puolella. Kiinteistöistä ja niiden kunnostajista on kysyntää. Asiakkaita riittää hyvin elintarvikeliikkeissä, rautakaupoissa ja lounaspaikoissa.

Kaupungin suurin ravintola sijaitsee tosin suljettujen porttien takana. Työmaan parakkiruokalassa on nyt 500 asiakaspaikkaa ja jatkossa vielä enemmän.

Äänekosken keskustassakin olisi tilaa ruokaravintoloille – ja vaikka millaisille yrityksille. Tyhjät liiketilat paistavat ikävästi silmään.

Kolmen sukupolven voimin ostoksille lähteneessä perheessä uskotaan biotuotetehtaan tuovan hyvää. 37 vuotta tehtaita palvellut Veli-Matti Metsola iloitsee kaupungin julkisivun kohentumisesta.

– Paikkoja vesotaan ja raivataan. Äänejärven ranta on nyt saatu kauniiksi, eläkeläismies kehuu.

Uuden lukion rakennustyöt ovat juuri alkaneet. Vieressä on jo muutaman vuoden ajan toiminut moderni terveyskeskus.

– Siellä me entiset tehtaan miehet nähdään piikillä käydessä.


Tytär Anna-Kaisa Metsola tekee töitä sairaanhoitajana. Hän katsoo, että palveluiden parantuminen houkuttelisi asukkaiksi lapsiperheitä Jyväskylästä, runsaan 40 kilometrin päästä.

– Täällä on paljon halvempaa. Itse haluaisin lisää vaatekauppoja ja ruokapaikkoja. Sekin on puute, ettei iltaisin voi mennä oikein minnekään kahville. Sitä kaipaa elämää ja ihmisiä, Metsola miettii.


JOS JOSSAIN on pöhinää, niin kaupungintalolla. Tuore kaupunginjohtaja Matti Tuononen saa isännöidä jatkuvasti arvovaltaisia vieraita, joita Äänekoski sattuneesta syystä nyt kiinnostaa.

– Suurin osa kunnanjohtajista ei koskaan törmää tällaiseen tilanteeseen. Kuntamarkkinointiin ei tarvitse käyttää rahaa. Investoinnin myötä myös infra paranee. Saamme kuntoon nelostien ja rautatien.

Visioissa on jopa henkilöjunien paluu Äänekoskelle. Viimeisestä lättähattuvuorosta onkin jo 29 vuotta.

Ja jos ei muuta, niin Metsä Fibren kakusta pitäisi lohjeta kaupungin kassaan kiitettävä siivu yhteisöveroa.

Verotuloja totisesti tarvitaan. Äänekoski on ytimeltään perinteinen työläiskaupunki, jossa muutoksen kelkasta pudonneiden joukko on kasvanut aivan liian suureksi.

Lopulta kyse on siitä, kuinka hyvin Äänekoski onnistuu hyödyntämään pörssiyhtiön kuin taivaan lahjana pudonnutta investointia. Löytyykö uskoa, luovuutta ja osaamista – vai jääkö tehdasintegraatti irralliseksi saarekkeeksi keskelle kaupunkia?

Jos aurinko paistaa, niin on hölmöä jäädä tumput suorina varjoon norkoilemaan.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt

  Näitä luetaan!

  1. 1

   MM-pronssi, kolme SM-kultaa ja ura ohi 23-vuotiaana – mitä tapahtui huippuhiihtäjä Kati Pulkkiselle?

  2. 2

   Brasilialaispoika katosi oudosti 16-vuotiaana – löydettiin kotiin rakennetusta tyrmästä 20 vuotta myöhemmin

  3. 3

   Professori tyrmää ehdotuksen sataprosenttisesta perintöverosta – ”Brutaalia, jos kaikilta menee kaikki perintö”

  4. 4

   Oulun insestioikeudenkäynti alkaa – syytettynä entinen käräjäoikeuden lautamies

  5. 5

   Kadonneen jäljillä -jakso ei paljastanut kaikkea Jaakosta – nuorella miehellä lamauttava elämäntilanne: ”Ohjelma ei ratkaise ongelmiani”

  6. 6

   Aftonbladet: Huippumoderneja venäläisiä sotalaivoja Itämerelle – ”Hätkähdyttävä ja erittäin vahva signaali”

  7. 7

   Tovin työttömänä ollut Annika Metsäketo: ”Työttömyyskassan rahat eivät riitä mihinkään”

  8. 8

   Salatut elämät -tähdet yllättivät romanttisella yhteiskuvalla: ”Voi olettepa te kaunis pari”

  9. 9

   ”Se on lopullinen totuus” – Kilpailupannan kärsinyt Martin Johnsrud Sundby kommentoi Norjan dopingskandaalia

  10. 10

   Nainen kohtaa vuosien insestistä syytetyn isänsä käräjillä – nyt puhuu uhri: ”Isä painosti kertomaan tarinan poikaystävästä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pellejen pelottelu kostautui Kalliossa – johti yhteenottoon vastaantulijan kanssa

  2. 2

   Simo, 69, väittää tehneensä virheen tartuttuaan eläkkeen superkarttumaan – ”Saan rahani vasta 90-vuotiaana”

  3. 3

   Mittava poliisioperaatio Tampereen lentokentällä – häiriö radioliikenteessä aiheutti epäilyn kaappauksesta

  4. 4

   Poista tämä ruksi – tai muuten Google tuntee nettihistoriasi nimelläsi

  5. 5

   Tovin työttömänä ollut Annika Metsäketo: ”Työttömyyskassan rahat eivät riitä mihinkään”

  6. 6

   Kadonneen jäljillä: Jaakko, 25, saa ikävän tiedon äidistään kesken etsintämatkan

  7. 7

   ”Tyttäreni kotiutettiin sairaalasta klo 14, klo 23:05 poliisi tuli ilmoittamaan suruviestin” – IS:n lukijoiden kauhukokemukset psykiatrisesta hoidosta

  8. 8

   Ferrarin Sebastian Vettelistä villi huhu

  9. 9

   Kadonneen jäljillä -jakso ei paljastanut kaikkea Jaakosta – nuorella miehellä lamauttava elämäntilanne: ”Ohjelma ei ratkaise ongelmiani”

  10. 10

   Pojat pellenaamareissa kokivat yllätyksen Kajaanissa – tytöt juoksivat kintereillä metsään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poista tämä ruksi – tai muuten Google tuntee nettihistoriasi nimelläsi

  2. 2

   Oppilas latasi videon nettiin, opettajasta välittömästi seksisymboli – onko Oksana maailman kuumin matikan maikka?

  3. 3

   Tuliko puhelu tuntemattomasta numerosta? Nerokkaalla kikalla voit selvittää sen ilmaiseksi

  4. 4

   Saara Aalto sekosi riemusta – X Factorin juontajalta huvittava kommentti

  5. 5

   Yhdestä urheilumaailman kuuluisimmasta skandaalista pian 23 vuotta – mitä osapuolille kuuluu nykyään?

  6. 6

   Brittimiljardööri muistelee hämmentävää lounastaan Donald Trumpin kanssa – tapaamisen ainoa puheenaihe järkytti ja suretti

  7. 7

   Dementian ensimmäiset varoitusmerkit ovat salakavalia – tunnista nämä 11 oiretta

  8. 8

   Helsinkiläismies pääsi huijauksella jatkoon Talent Suomessa – ”Missä tässä on se talentti?”

  9. 9

   Tv-katsoja huomasi jotain outoa – olympiavoittaja hakeutui nopeasti leikkaukseen

  10. 10

   Pellejen pelottelu kostautui Kalliossa – johti yhteenottoon vastaantulijan kanssa

  11. Näytä lisää

  Näitä luetaan!

  1. 1

   MM-pronssi, kolme SM-kultaa ja ura ohi 23-vuotiaana – mitä tapahtui huippuhiihtäjä Kati Pulkkiselle?

  2. 2

   Brasilialaispoika katosi oudosti 16-vuotiaana – löydettiin kotiin rakennetusta tyrmästä 20 vuotta myöhemmin

  3. 3

   Professori tyrmää ehdotuksen sataprosenttisesta perintöverosta – ”Brutaalia, jos kaikilta menee kaikki perintö”

  4. 4

   Oulun insestioikeudenkäynti alkaa – syytettynä entinen käräjäoikeuden lautamies

  5. 5

   Kadonneen jäljillä -jakso ei paljastanut kaikkea Jaakosta – nuorella miehellä lamauttava elämäntilanne: ”Ohjelma ei ratkaise ongelmiani”

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Pellejen pelottelu kostautui Kalliossa – johti yhteenottoon vastaantulijan kanssa

  2. 2

   Simo, 69, väittää tehneensä virheen tartuttuaan eläkkeen superkarttumaan – ”Saan rahani vasta 90-vuotiaana”

  3. 3

   Mittava poliisioperaatio Tampereen lentokentällä – häiriö radioliikenteessä aiheutti epäilyn kaappauksesta

  4. 4

   Poista tämä ruksi – tai muuten Google tuntee nettihistoriasi nimelläsi

  5. 5

   Tovin työttömänä ollut Annika Metsäketo: ”Työttömyyskassan rahat eivät riitä mihinkään”

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Poista tämä ruksi – tai muuten Google tuntee nettihistoriasi nimelläsi

  2. 2

   Oppilas latasi videon nettiin, opettajasta välittömästi seksisymboli – onko Oksana maailman kuumin matikan maikka?

  3. 3

   Tuliko puhelu tuntemattomasta numerosta? Nerokkaalla kikalla voit selvittää sen ilmaiseksi

  4. 4

   Saara Aalto sekosi riemusta – X Factorin juontajalta huvittava kommentti

  5. 5

   Yhdestä urheilumaailman kuuluisimmasta skandaalista pian 23 vuotta – mitä osapuolille kuuluu nykyään?

  6. Näytä lisää