Helli, Helle

Kotimaa

Valikko

Kotimaa

Tapahtumat hetki hetkeltä 13.4.1976: Lapuan patruunatehtaan räjähdyksessä kuoli silmänräpäyksessä 40 ihmistä

Suuronnettomuus alkoi pulttipistoolin patruunojen lautauskoneesta ja sen annostelusylinteristä, mutta sen tarkemmin Suomen tuhoisimman räjähdysturman syy ei selvinnyt.
Kun työvuoro aloitteli viikon ensimmäistä työpäivää Lapuan patruunatehtaan Lataamo 2:ssa maantaina 13. huhtikuuta 1976, oli kuulas varhaiskevään aamu. Viikko päättyisi pääsiäiseen.

Patruunatehtaan sydämessä lataamossa odotti töiden alkua kuusi patruunan lataamiskonetta. Aamulla kello 7 ne pantiin käyntiin samalla kellon tarkkuudella, kuten 50 vuotta vanhalla patruunatehtaalla oli tehty kymmeniä tuhansia kertoja aikaisemmin.

Vain kaikkein vanhinta 1920-luvun tekniikkaa edustava Manhurin-merkkinen patruunanlatauskone sekä pohjanallinen latauspöytä jätettiin tuona aamuna seisomaan. Lataamossa aloitteli työviikkoaan 69 työntekijää, valtaosa naisia.

Patrunaan ruutia gramman sadasosien tarkkuudella annostelevat latauskoneet ovat monimutkaisia mekaanisia tarkkuuskoneita. Ne kaipaavat tuon tuosta säätämistä ja huoltoa. Eikä huhtikuun 13. päivän aamu tehnyt poikkeusta, työvuoro alkoi säätöhommilla.


Erityisesti tekemistä oli lataamon uusimman koneen, Robotiksi kutsuttavan lataajan kanssa. Se vaati huomiota muita koneita useammin. Robotin perusrakenne oli peräisin 1910-luvulla Tanskassa valmistetusta Nielsen&Winterin kiväärinpatruunan latauskoneesta.

Kone oli Lapualla muutettu omana työnä 1960-luvulla rauhan töihin. Se annosteli ruutia panosnaulaimen eli pulttipistoolin patruunoihin. Pulttipistooli oli 60-luvun rakennustyökalu-uutuus, jolla voi ampua teräsnauloja tai pultteja betoniin tai teräkseen.


ROBOTIN tehtävä oli mitata pienoiskiväärin tyyppiseen pulttipistoolin hylsyyn noin 0,2 grammaa ruutia. Heittoa painossa ei saanut olla kuin muutama ruutijyvä eli 0,015 grammaa. Kun ruuti oli mitattu ja kaadettu hylsyyn, kone tiivisti sen puikolla painamalla. Sitten hylsy siirtyi pyörivällä työpöydällä suun sulkevalle puristimelle ja kärki lakattiin tiiviiksi.

Kaikki tämä tapahtui 225 kertaa minuutissa, mikä oli myös latauskoneen teoreettinen tuotantokapasiteetti. Tähän tosin päästiin vain harvoin, sillä Robotti oikutteli usein.

Niin oli myös aamulla 13. huhtikuuta. Robottia säätänyt asentaja pääsi käynnistämään latauskoneen parikymmentä minuuttia muita myöhemmin, kello 7.20.


Sitten alkoi tuttu tapahtumaketju: ylhäältä ruutiullakolta valui omalla painollaan ruutia koneelle. Annostelurumpu otti siitä kuin sormustimellisen ruutia, kaatoi sen hylsyyn, puikko painoi ruudin tiukaksi ja sulkija nipisti hylsyn umpeen.

 

Kävi ilmi, että räjähdys ei voinut syttyä ruutiullakolta.

Kun kone oli toistanut tätä sykliä 2–3 minuuttia, vaihetyöntekijä huomautti patruunoiden olevan liian keveitä. Asentaja pysäytti koneen. Hän huomasi ruudin loppuneen. Hän lähti käymään ylhäällä ruutiullakolla ilmeisesti täyttääkseen ruutia siiloon, josta se valuu koneelle.


Kello 7.30 asentaja palasi Robotille. Hän valmisteli koneen uudelleen käyttöön ja ehkä sääti annosteluruuvista lisää ruutia patruunoihin. Ainakin näin pääteltiin jälkikäteen koneelta löydetyistä patruunoista, jotka olivat nyt vuorostaan 10 prosenttia ylipainoisia. Vieressä toinen asentaja korjasi kiväärinpatruunan latauskonetta, mutta sitä ei ollut käynnistetty. Robotti raksutti omaan monotoniseen tahtiinsa.


KELLO 7.42 jotain odottamatonta tapahtui Robotin ruutia annostelevan ruudittajan ahtaissa sisäosissa. Vapaassa tilassa ruuti palaa hitaasti, mutta umpinaisessa tilassa räjähdysmäisesti. Nyt ruuti räjähti. Samassa hetkessä se sytytti ruudin myös messinkisessä ruutiullakolle johtavassa ruutiputkessa. Ruutiputkessa oli lämmöstä aktivoituva sulkulaite, jonka pitäisi estää palon leviäminen ylös ruutiullakolle. Se ei joko toiminut tai ehtinyt mukaan.

 

Robotin tehtävä oli mitata pienoiskiväärin tyyppiseen pulttipistoolin hylsyyn noin 0,2 grammaa ruutia.

Hirvittävä tapahtumaketju oli päässyt irti ja eteni ruutiputkessa tähtitieteellisellä 14 000 kilometrin tuntinopeudella. Tuhannesosasekunnissa räjähdys sytytti ensimmäisen ruutisuppilon ullakolla.

0,018 sekuntia myöhemmin ruutikellarin ensimmäinen ruuma räjähti ja sytytti ­ketjureaktiona seuraavat ruutiruumat. 0,020 sekunnin kuluttua ruudittajasta tapahtuneesta syttymisestä ruutiullakolla oleva 660–770 kilon ruutierä oli räjähtänyt.


Robotin vieressä työskennellyt asentaja ei ehtinyt havaita mitään, kuten ei kukaan muukaan Lataamo 2:ssa olleista 60 työntekijästä. Rakennuksen 12 eloonjääneestä tosin jotkut kertoivat havainneensa ensin pimentymisen.

Ehkä paine löi pölyä ulos rakenteista ennen kuin betonikimpaleet alkoivat sinkoilla jopa 2 800 kilometrin tuntinopeudella.

Lataamon katto hypähti ilmaan, seinät kaatuivat, kuumat räjähdyskaasut sytyttivät tulipaloja. Lataamon betoniseinät ja lattia muuttuivat sirpaleiksi, jotka repivät eteen osuvia ihmisiä. Tuho oli irti ja se oli kaiken poispyyhkivää.


”LAPUAN patruunatehdas ei tuo rauhaa eikä edistä ihmisten veljeyttä. Lapuan patruunatehdas aseistaa armeijaamme. Näiden tehtaiden pitäisi hävitä hiljaa, ei räjähtämällä”, aloitti Lapualle lähetetty toimittaja kriittisen reportaasinsa onnettomuuspaikalta 1970-luvun hengessä.


Julkisuuden syyttävä sormi kääntyi kuin luonnostaan tehtaan sotilastarviketuotantoa kohti, mutta onnettomuustutkijoiden mielenkiinto alkoi hyvin varhaisessa vaiheessa suuntautua tehtaan pulttipistoolilinjaan.


VALTIONEUVOSTON heti onnettomuuspäivänä asettamaa tutkijalautakuntaa odotti valtava työmaa: kokonainen rakennus oli hävinnyt taivaan tuuliin. Onnettomuustutkinta oli vaativuudessaan omaa luokkaansa Suomen historiassa.
Tutkinnalla oli kaksi päätavoitetta: selvittää räjähdyksen syy ja miksi tuhot olivat niin valtavat. Puolustusvoimien tutkimuskeskukseen Ylöjärven Lakialaan vietiin materiaalia kahdeksan kuorma-autollista. Puolustusvoimien alueilla sekä Vihtavuoren ruutitehtaalla tehtiin räjäytyskokeita ja mallinnoksia.

 


Rikkoutuneita latauskoneita koottiin uudelleen kuin palapeliä. Vähä vähältä räjähdyksen syitä voitiin sulkea pois. Kävi ilmi, että räjähdys ei voinut syttyä ruutiullakolta. Se oli hieman outoa, koska lataamon muihin latauskoneisiin syntyneistä vaurioista voitiin havaita, että räjähdys oli iskenyt ruutiullakolta alas.

 

Tutkijalautakunta esitti mahdollisina syinä hienon ruutipölyn ja hylsyistä irronneen mallimassan syttymistä annostelusylinterin ja sen kehtoa tiivistävässä O-rengasurassa.

Marraskuussa 1976 löytyi ongelman ratkaiseva osa eli Robotin noin oluttölkin kokoinen teräksinen ruudittajasylinteri, tosin jo pahoin ruostuneena. Silti siitä pystyttiin havaitsemaan räjähdyksen alkukohta ja näin tapahtumien kulku alkoi selvitä. Tuhoisa tapahtumaketju oli alkanut pulttipistoolin patruunojen lautauskoneesta ja sen annostelusylinteristä.

Tutkijalautakunta esitti mahdollisina syinä hienon ruutipölyn ja hylsyistä irronneen mallimassan syttymistä annostelusylinterin ja sen kehtoa tiivistävässä O-rengasurassa.

Tai ehkä ruudissa olisi ollut vieras esine. Tätä kokeiltiin koeajoissa syöttämällä sytkärin kiviä ja hiekkaa vastaavasti tehtyyn annostelijaan, mutta tuntienkaan ajon jälkeen ruuti ei syttynyt.

Kolmas tutkijoiden punnitsema vaihtoehto oli epähuomiossa liian syvälle kierretty ruudin annostelijakuppi. Tätäkin kokeiltiin koeajossa: metalli lastuili, mutta ruuti ei syttynyt. Niinpä lopullista syytä Suomen tuhoisimpaan räjähdysonnettomuuteen ei pystytty selvittämään.

Syytteet kaatuivat oikeudessa

Oikeudenkäynti tehtaan johtohenkilöitä vastaan alkoi 1978. Syytteistä raskaimmat koskivat 40 kuolemantuottamusta ja 44 vammantuottamusta.Korkein oikeus vapautti 1982 syytetyt kaikista syytteistä.

Yksi turmaan vaikuttanut syy oli pulttipistoolissa käytetty englantilainen Nobel-yhtiön herkkä ruuti, joka poikkesi lataamossa muuten käytetystä Vihtavuoren kivääriruudista. Julkisuudessa tehtaan johtoa syyllistettiin ankarasti, Lapualla yleinen mielipide suhtautui ymmärtäväisemmin.

Päätös uuden patruunatehtaan rakentamisesta tehtiin vain pari viikkoa turman jälkeen. Kuuden kilometrin päähän Jouttikalliolle noussut tehdas on rakenteeltaan sellainen, että vastaava räjähdys on mahdoton.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Vuokran jälkeen käteen 2800 €/kk – isä työtön, äiti omaishoitaja: näin kuusihenkinen Mäkisen perhe selviytyy

  2. 2

   TS: Teinipojat heittivät tulikuumaa vettä tyttöjen päälle – teolla karmivat seuraukset

  3. 3

   Aiotko hyödyntää vanhan lain porsaanreiän? Viimeiset mahdolliset päivät käsillä nyt – koskee kaikkia ennen 19.1.2013 myönnettyjä ajokortteja

  4. 4

   Illuusio naisen reisistä leviää vauhdilla netissä – kun kuvan jujun tajuaa, sitä ei enää voi nähdä väärin

  5. 5

   Sunny Car Centerin tolppa purettiin – ”Pelkästään betonijalka maksoi 25 000 euroa”

  6. 6

   Salma Hayek, 50, poseeraa uhkeana läpikuultavissa rintaliiveissä – fanit villiintyivät: ”Teet minut hulluksi”

  7. 7

   Sami Hintsanen kihloihin: “Minä Varpua kosin”

  8. 8

   Ritva löysi hylätystä varastosta yllätyksen: ”Vieläkin menee kylmät väreet, kun ajattelen asiaa”

  9. 9

   Natolta kova vastareaktio Venäjän sotalaivoihin Itämerellä

  10. 10

   Suvi Teräsniska synnytti poikavauvan – julkaisi hellyttävän kuvan: ”Samana päivänä Ouluun satoi ensilumi”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ritva löysi hylätystä varastosta yllätyksen: ”Vieläkin menee kylmät väreet, kun ajattelen asiaa”

  2. 2

   Presidentin puoliso Jenni Haukio edusti huivitettuna Iranissa – kättelemättä jättäminen muistettiin

  3. 3

   Aleksi Valavuoren homolausunnon seuraus – potkut!

  4. 4

   Oulun insestitapaus: Todistaja näki hyväksikäytön – ”Luulin, että kyseessä on painajainen”

  5. 5

   Suomalainen aikuisviihdetähti painoi Markun, 70, kasvot rintoihinsa Luokkakokous 2:n kuvauksissa: ”Annoin kaikkeni, se oli oikein intiimiä”

  6. 6

   Oulun insestisyyte: Tytär tuli neljä kertaa raskaaksi – isältä luvassa ”hyvin erikoinen” selitys

  7. 7

   Illuusio naisen reisistä leviää vauhdilla netissä – kun kuvan jujun tajuaa, sitä ei enää voi nähdä väärin

  8. 8

   Oulun insesti-isän selitys: Poppamies neuvoi makaamaan tytön

  9. 9

   Lidl, Prisma, K-supermarket... Totuus paistopisteen herkuista – nyt löytyi yllättävä suolapommi

  10. 10

   Pääomistaja Jussi Salonoja tyrmistyi Aleksi Valavuoren homolausunnosta – Espoo United harkitsee potkuja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poista tämä ruksi – tai muuten Google tuntee nettihistoriasi nimelläsi

  2. 2

   Oppilas latasi videon nettiin, opettajasta välittömästi seksisymboli – onko Oksana maailman kuumin matikan maikka?

  3. 3

   Saara Aalto sekosi riemusta – X Factorin juontajalta huvittava kommentti

  4. 4

   Yhdestä urheilumaailman kuuluisimmasta skandaalista pian 23 vuotta – mitä osapuolille kuuluu nykyään?

  5. 5

   Pellejen pelottelu kostautui Kalliossa – johti yhteenottoon vastaantulijan kanssa

  6. 6

   Brittimiljardööri muistelee hämmentävää lounastaan Donald Trumpin kanssa – tapaamisen ainoa puheenaihe järkytti ja suretti

  7. 7

   Helsinkiläismies pääsi huijauksella jatkoon Talent Suomessa – ”Missä tässä on se talentti?”

  8. 8

   Tv-katsoja huomasi jotain outoa – olympiavoittaja hakeutui nopeasti leikkaukseen

  9. 9

   Yhdyssana vai yhdys sana? Testaa, kuinka hyvin osaat suomen kieltä

  10. 10

   Wahlroos: Tässä on Suomen työttömyysongelman perimmäinen syy – ”Ihan käsittämätöntä”

  11. Näytä lisää

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Vuokran jälkeen käteen 2800 €/kk – isä työtön, äiti omaishoitaja: näin kuusihenkinen Mäkisen perhe selviytyy

  2. 2

   TS: Teinipojat heittivät tulikuumaa vettä tyttöjen päälle – teolla karmivat seuraukset

  3. 3

   Aiotko hyödyntää vanhan lain porsaanreiän? Viimeiset mahdolliset päivät käsillä nyt – koskee kaikkia ennen 19.1.2013 myönnettyjä ajokortteja

  4. 4

   Illuusio naisen reisistä leviää vauhdilla netissä – kun kuvan jujun tajuaa, sitä ei enää voi nähdä väärin

  5. 5

   Sunny Car Centerin tolppa purettiin – ”Pelkästään betonijalka maksoi 25 000 euroa”

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Ritva löysi hylätystä varastosta yllätyksen: ”Vieläkin menee kylmät väreet, kun ajattelen asiaa”

  2. 2

   Presidentin puoliso Jenni Haukio edusti huivitettuna Iranissa – kättelemättä jättäminen muistettiin

  3. 3

   Aleksi Valavuoren homolausunnon seuraus – potkut!

  4. 4

   Oulun insestitapaus: Todistaja näki hyväksikäytön – ”Luulin, että kyseessä on painajainen”

  5. 5

   Suomalainen aikuisviihdetähti painoi Markun, 70, kasvot rintoihinsa Luokkakokous 2:n kuvauksissa: ”Annoin kaikkeni, se oli oikein intiimiä”

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Poista tämä ruksi – tai muuten Google tuntee nettihistoriasi nimelläsi

  2. 2

   Oppilas latasi videon nettiin, opettajasta välittömästi seksisymboli – onko Oksana maailman kuumin matikan maikka?

  3. 3

   Saara Aalto sekosi riemusta – X Factorin juontajalta huvittava kommentti

  4. 4

   Yhdestä urheilumaailman kuuluisimmasta skandaalista pian 23 vuotta – mitä osapuolille kuuluu nykyään?

  5. 5

   Pellejen pelottelu kostautui Kalliossa – johti yhteenottoon vastaantulijan kanssa

  6. Näytä lisää