Nestori

Kotimaa

Valikko

Kotimaa

Tunnettu suomalainen poliisipomo: ”Jos en olisi poliisi, minusta olisi tullut varmaan rosvo”

Pienenä poikana rikoskomisario Jari Kinnusen oli pakko käydä lain väärällä puolella. Koulu, urheilu ja kehä auttoivat lain toiselle, oikealle puolelle.
Ihan pienenä poikana minun piti tehdä muutakin kuin käydä ongella saadakseni ruokaa. Se oli pakkorako, hoitaa asioita harmaalla alueella, jos meinasi syödä, rikoskomisario Jari Kinnunen sanoo.

Kasvot ovat suurelle yleisölle tutut monen ison uutisen takaa. Työ on kuljettanut Kotkassa kasvaneen Kinnusen Pirkanmaalle.

Hän on nyt Pirkanmaan keskitetyn ja paljastavan yksikön päällikkö. Takana on 34 vuotta poliisina. Asiat voisivat olla toisinkin.

– Jos en olisi poliisi, minusta olisi tullut varmaan rosvo. Hevosenpään kokoisena tuli tehtyä kaikki kolttoset. En ole sitä hirveästi mainostanut, mutta en minä sitä salaakaan. Kun olin pieni poika, ei meidän perheemme ollut mitään yhteiskunnan kermaa.


POLIISIKOULUUN hakiessaan Kinnunen kirjoitti, että ”sosiaalihuollollisesta taustasta huolimatta katsoisin, että minulla olisi annettavaa poliisille”.

Ja sitä Kinnunen on tehnyt, välillä yötä myöten, kun tilanne on ollut päällä. Järjestyspoliisivuosien ja ajoneuvo- ja varkausryhmien jälkeen Kinnunen on siinä roolissa, mistä pitää eniten, tutkimassa vakavaa väkivaltarikollisuutta.


– Olen nähnyt, mitä väkivalta saa aikaiseksi. Sieltä se kumpuaa. On lähellä sydäntäni saada nalkkiin semmoiset, jotka sitä tekevät tapanaan tai työkseen.

Jos ajattelet, että lapsuutensa vuoksi Kinnunen ymmärtäisi erityisesti samanlaisesta taustasta lähteviä rikoksentekijöitä, erehdyt. Oman kokemuksensa takia Kinnunen tietää, että puolensa voi valita. Kenenkään tie ei ole sementoitu rikolliseksi.

 

Olin 11-vuotiaasta asti nyrkkeilysalilla. Nyrkkeilysalista muodostui tukikohta ja perhe, erityisesti valmentajasta. Elämässä on aina muita vaihtoehtoja kuin valita lain väärä puoli.– Ei lapsuuteni minun ymmärrystäni rikollisia kohtaan ole lisännyt. Minulla on kohtuullisen tiukka asenne. Olen tiukka varsinkin pakkokeinojen suhteen. Kaikki pakkokeinot, jotka laki sallii, käytetään rikoksen selvittämiseksi. Asiakkaiden kanssa ei ole ollut kahnauksia. Asiakas valitsee, miten kommunikoidaan. Niin metsä vastaa kuin sinne huudetaan.


KINNUNEN jäi äidistään orvoksi 12-vuotiaana ja isästään 14-vuotiaana.

– Silloin kun meillä oli vielä ydinperhe, niin meitä oli viisi. Se oli sellaista on–off-elämää. En kokenut sitä turvattomana, se oli sitä elämää, johon olin tottunut. Muusta en tiennyt. Äiti oli kuollessaan 30-vuotias. Ei kummankaan vanhemman kuolema ihan luonnollinen ollut.

Huolehtivia aikuisia elämästä ei kuitenkaan puuttunut.


– Ennen kouluikää olin mummon ja papan luona enemmän kuin kotona, silloin kun heidän elämäntilanteensa sen salli, ja kaikki kesät. Murrosiässä olin sijoitettuna tädin perheeseen ja serkusten luona sai käydä niin usein kuin tahtoi.

– Jokainen pystyy tekemään valintoja myöskin lapsena, kun on saanut nähdä edes vähän niin sanottua normaalia elämää. Minulle kävi hyvin. Halusin pärjätä koulussa. Urheilin koko ajan, olin seitsemän vanhasta yleisurheilukentällä ja 11-vuotiaasta asti nyrkkeilysalilla. Nyrkkeilysalista muodostui tukikohta ja perhe, erityisesti valmentajasta. Elämässä on aina muita vaihtoehtoja kuin valita lain väärä puoli, Kinnunen sanoo.

Kehää hän ei ole jättänyt koskaan. Hän on ollut useamman vuoden Boxing Club Nokian puheenjohtaja.

– Olen nyrkkeillyt 11 vuotta. Lajissa kiinnostaa urheilullisuus ja se, että siinä kamppaillaan mies miestä vastaan.


TÄNÄ KEVÄÄNÄ Kinnunen ja hänen tutkijaryhmänsä taistelivat viime minuuteille aikaa vastaan tutkiessaan nokialaisen kunnallispoliitikon Markku Mallatin tappoa. Huhtikuun 4:nnen ja 5:nnen päivän välisenä yönä kello 24 oli pakko luovuttaa. Tappo vanheni käsiin.

Kinnunen uskoo, että Mallatin tappaja on elossa.

– Voihan meillä olla oma käsityksemme tekijästä, mutta kun teko on vanhentunut, niin ne käsitykset ovat vain poliisin kahvipöytäkeskustelua. Odotetaan, että henkilö tekee uuden virheen. Asioilla on tapana järjestyä jollakin tavalla, Kinnunen murjaisee.

Omaisten kannalta Kinnunen on pahoillaan siitä, ettei Markku Mallatin tappajaa saatu koskaan kiinni. Nyt kukaan ei siitä enää voi saada rangaistusta, vaikka tunnustaisikin teon.


– Tapon ei pitäisi vanheta koskaan. On käsittämätöntä, että se vanhenee rikoksena 20 vuodessa. Tutkijaporukan suhteen on kuitenkin sillä lailla hyvä mieli, että kaikki perattiin, mitä Mallatin tapauksesta tiedettiin, kaikki vanhat ja uudet vihjeet.

Vuonna 2011 Kinnunen onnistui tutkijaryhmänsä kanssa selvittämään 18 vuotta pimeänä olleen Raija Juutilan tapon. Seuranhakuilmoitukset emännättömästä talosta johtivat avomiehen jäljille ja Raija Juutilan ruumis löytyi aviomiehen ulkovarastosta.

– Jokainen juttu, joka saadaan selväksi, tuntuu hyvältä. Se on meidän tarkoituksemme ja tämän työn suola.


NYT TYÖTÄ teettää kaikkien muiden juttujen lisäksi yhä pimeänä oleva 40-vuotiaan tamperelaismiehen murha kevyen liikenteen väylälle joulukuussa 2014. Viikko on tuonut tutkittavaksi visaisen katoamisen, epäiltyjä lapsen seksuaalisia hyväksikäyttöjä, törkeitä pahoinpitelyitä, ryöstöjä.

Juttuja on auki kahdella tutkintaryhmällä Kinnusen laskujen mukaan 500.

– Paikallispoliisissa emme voi valita juttuja. Vakavia juttuja tulee viikoittain. Henkeen ja terveyteen kohdistuneet teot on pakko priorisoida etusijalle, samoin lapsiin kohdistuneet. Se tarkoittaa sitä, että muiden juttujen, kuten petosten, tutkinta venyy. Tämä kevät on ollut aika kaoottinen. Juttuja on tullut ovista ja ikkunoista.

Myös päivät ovat venyneet.

– Ei meistä kukaan varmaan jätä töitään taakseen, kun poliisiaseman oven sulkee. Kyllä ne alitajunnassa mukana kulkevat ja joskus herättävät keskellä yötä. Silloin on noustava ja kirjoitettava asia ylös. Perheeltä se kysyy venymistä, että ymmärtää tämän työn luonteen.

Ulkomaankomennuksella Kinnunen on ollut useampaan kertaan, rauhanturvaajana Golanilla, sotilastarkkailijana Lähi-idässä, poliisina Kosovossa, Bosniassa ja Palestiinassa.

– Täällä aina maristaan, että pitäisi olla läppärit ja muut vehkeet. Ulkomaanreissulta olen oppinut, ettei rikoksen selvittämiseksi tarvita kuin lehtiö ja kynä, mutta kentälle pitää mennä. Ei kukaan meille tule tänne tietoa tarjoamaan, kentältä se pitää kerätä.KINNUNEN on välillä yhä itsekin kentällä. Hän keräsi muiden poliisien ja poliisiammattikorkeakoululaisten kanssa DNA-näytteitä Tesomalla. Murhapaikan läheisyydestä löytyi veitsi, josta saatiin taltioitua todennäköisen tekijän sekä uhrin DNA:ta.

759 näytettä on jo otettu. Vielä ei ole hittiä tullut. Näytteiden ottoja aiotaan jatkaa muun muassa Ikurin alueella. Kinnunen uskoo, että tekijä jää ennen pitkää kiinni.

Sitten on jälleen yksi nalkissa.

Kuka?

Jari Kinnunen
 • Ikä: 56
 • Ammatti: Rikoskomisario. Valmistui poliisiksi 1982. Varanotaari 1991. Poliisipäällystötutkinto 2000. Hallintotieteen maisteri 2008.
 • Perhe: Vaimo, kuusi aikuista lasta ja kolme lastenlasta.
 • Plus: Ensimmäinen työpaikka Helsingin poliisilaitoksen ”jalkapassissa”. Jalkaisin kulkeva partio keräili juopuneet säilöön ja katsoi, ettei nuoriso riehaantunut Rautatie­asemalla ja liikekeskuksissa.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Iivo Niskanen paljasti Ylellä, mitä sanoi Norjan tähtihiihtäjälle maalissa – Sami Jauhojärvi latasi perään täyslaidallisen

  2. 2

   Reijo Jylhä kertoi draamasta kisan jälkeen – Iversen itki, Niskanen ”kävi kuumana kuin hellankoukku”

  3. 3

   Törmäys norjalaisen kanssa vei Suomelta MM-kullan – Iivo Niskanen kirosi maaliviivalla

  4. 4

   38-vuotiaasta ostos-tv:n emännästä nousi mieletön seksisymboli – ”Muistuttaa ajasta ennen internetiä”

  5. 5

   Pettymys purkautui kyyneltulvana – Kerttu Niskanen romahti maaliintulon jälkeen

  6. 6

   Terhi Kiemunki kommentoi potkujaan puolueesta – ”Suunnatonta typeryyttä”

  7. 7

   ”Valtava terroriuhka” Britanniassa – kuninkaallinen neuvonantaja vertaa riskiä IRA:n pommikampanjoihin

  8. 8

   Reijo Jylhä syytti Ylellä norjalaista Suomen kullan vieneestä kolarista – kiteytti tapauksen kahteen sanaan

  9. 9

   Tankkasitko kylmäasemalla? Kuva: Kortinlukijasta löytyi skimmauslaite

  10. 10

   Kommentti: Iivo Niskanen kuittaa härskin norjalaistempun hiihtämällä MM-kultaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Marika saa Espanjassa pitkiä katseita – suomalaiset nimet, jotka eivät toimi ulkomailla

  2. 2

   4 eri mitoilla varustettua miestä avautuu seksielämästään: ”Teen parhaani sillä, mitä minulla on”

  3. 3

   Janne Ahonen, 39, koki jotakin ainutkertaista ilmalentonsa aikana

  4. 4

   Epäonninen kaatuminen ratkaisi kultamitalitaiston – pettynyt norjalaistähti kommentoi kitkerästi

  5. 5

   Joel, 24, voitti melkoiset häärahat televisiossa – kisa katkesi huippukysymykseen

  6. 6

   Sipoolaisen perheenäidin automatka katkesi karulla tavalla Vantaalle – kuului ”järjetön pamaus”

  7. 7

   Venäjän hiihtomaajoukkueessa kytee mehevä riita – supertähti nöyryytti sprinttipariaan julkisesti

  8. 8

   Nainen lähetti exälleen anteeksipyynnön – mies palautti kirjeen punakynämerkinnöillä, some sekosi

  9. 9

   MTV:n 24-vuotias teiniäiti odottaa jo kolmatta lastaan – lapsen isä mysteeri, ex-mies julkaisi tylyn viestin

  10. 10

   Terhi Kiemungille potkut perussuomalaisista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Julkkiksilta sataa tukea rumaksi haukutulle Maria Veitolalle – Rakel Liekiltä tyhjentävä kommentti

  2. 2

   Helsinkiläinen Nina, 44, avautuu isäpuolen järkyttävistä teoista: ”Äiti katseli vierestä, mutta ei koskaan puuttunut”

  3. 3

   Kummisetä antoi 10-vuotiaalle tyttärelle lahjarahaa – Kela rokotti koko perheeltä 341,52 euroa/kk

  4. 4

   Traaginen onnettomuus Helsingissä – työkoneen kauha osui kävelijään, nainen kuoli vammoihinsa

  5. 5

   Tarkista ja kuuntele: Mikä oli Suomen listaykkösenä, kun sinä synnyit?

  6. 6

   Stubb opetti Trumpille faktoja Ruotsista – viesti sytytti kiivaan keskustelun

  7. 7

   Yleinen virhe wc-pöntöllä: Tästä syystä pyttyyn jää helposti ”jarrutusjäljet”

  8. 8

   Anu Saagim haukkui Maria Veitolaa rumaksi suorassa lähetyksessä – Veitola harmistui studioyleisön reaktiosta: ”Yleisö nauraa ja taputtaa”

  9. 9

   Nokialla pahoinpidelty 17-vuotias tyttö on kuollut

  10. 10

   Donald Trumpilta outo viittaus Ruotsiin: ”Katsokaa, mitä tapahtui eilen illalla Ruotsissa – kuka olisi uskonut?”

  11. Näytä lisää

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Iivo Niskanen paljasti Ylellä, mitä sanoi Norjan tähtihiihtäjälle maalissa – Sami Jauhojärvi latasi perään täyslaidallisen

  2. 2

   Reijo Jylhä kertoi draamasta kisan jälkeen – Iversen itki, Niskanen ”kävi kuumana kuin hellankoukku”

  3. 3

   Törmäys norjalaisen kanssa vei Suomelta MM-kullan – Iivo Niskanen kirosi maaliviivalla

  4. 4

   38-vuotiaasta ostos-tv:n emännästä nousi mieletön seksisymboli – ”Muistuttaa ajasta ennen internetiä”

  5. 5

   Pettymys purkautui kyyneltulvana – Kerttu Niskanen romahti maaliintulon jälkeen

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Marika saa Espanjassa pitkiä katseita – suomalaiset nimet, jotka eivät toimi ulkomailla

  2. 2

   4 eri mitoilla varustettua miestä avautuu seksielämästään: ”Teen parhaani sillä, mitä minulla on”

  3. 3

   Janne Ahonen, 39, koki jotakin ainutkertaista ilmalentonsa aikana

  4. 4

   Epäonninen kaatuminen ratkaisi kultamitalitaiston – pettynyt norjalaistähti kommentoi kitkerästi

  5. 5

   Joel, 24, voitti melkoiset häärahat televisiossa – kisa katkesi huippukysymykseen

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Julkkiksilta sataa tukea rumaksi haukutulle Maria Veitolalle – Rakel Liekiltä tyhjentävä kommentti

  2. 2

   Helsinkiläinen Nina, 44, avautuu isäpuolen järkyttävistä teoista: ”Äiti katseli vierestä, mutta ei koskaan puuttunut”

  3. 3

   Kummisetä antoi 10-vuotiaalle tyttärelle lahjarahaa – Kela rokotti koko perheeltä 341,52 euroa/kk

  4. 4

   Traaginen onnettomuus Helsingissä – työkoneen kauha osui kävelijään, nainen kuoli vammoihinsa

  5. 5

   Tarkista ja kuuntele: Mikä oli Suomen listaykkösenä, kun sinä synnyit?

  6. Näytä lisää