Matti, Matias

Kotimaa

Valikko

Kotimaa

Stubb avautuu perhe-elämästään: ”Vaimo ja lapset näkevät, kun isä ja mies on poissaoleva”

politiikka
Kokoomuksen puheenjohtajan paikastaan taisteleva Alexander Stubb vakuuttaa olevansa vasta pitkän matkan alussa. Stubb paljastaa työnsä heijastuvan perhe-elämään.

ALEXANDER Stubb ei lähde ennustelemaan, millaiset ovat voimasuhteet hänen ja Petteri Orpon välillä Lappeenrannan puoluekokouksessa.

– Kyllä kenttä tietää. Kokoomusta ei johda yksikään ulkopuolinen taho, vain meidän kenttä. Sen jälkeen pulinat pois, Stubb sanoo.

Stubb nousi suosionsa huipulla kokoomuksen johtoon vasta kaksi vuotta sitten. Nyt häntä arvostellaan kovasti.

– Aika paljon tästä työstä liittyy tehtävään. Uskon, että ihmiset haluavat olla europarlamentaarikon tai ulkoministerin puolella. Halutaan, että tämä henkilö pärjää. Mutta kun on vaikeassa ja vastuunalaisessa tehtävässä, pää- tai valtiovarainministerinä, kritiikki on kovaa. Nimenomaan vaikeina aikoina.

 

Nämä ovat tehtäviä, jotka tulevat mukaan kotiin aamusta iltaan. On selvä, että vaimo ja lapset näkevät, kun isä ja mies on poissaoleva.

Viime viikolla Yleisradio kertoi puolueiden tilaamasta imagokyselystä, jossa 51 prosenttia vastaajista arvioi kokoomuksen johdon taitamattomaksi. Viime lokakuussa niin arvioi vain 32 prosenttia. Mikä on mennyt vikaan?

– Kansa on aina oikeassa. Palaute pitää ottaa nöyrästi vastaan ja tehdä töitä, Stubb sanoo.

– Tällä hetkellä pyrin tekemään uusia asioita, johtamaan alhaalta ylöspäin, ei käskyttämällä. Muutosjohtajuus vie aina aikansa.

Sama kysely paljasti, että koko kokoomuksen imago on huonontunut ja puolue koetaan yhä ”ylimieliseksi”.

– Jos kokoomuksesta on huono mielikuva, ihan mikä tahansa se on, asia korjataan töitä ja ratkaisuja tekemällä. Luottamus pitää ansaita ihan joka päivä.PUHEENJOHTAJAKAMPPAILU on tuonut esiin Stubbin vanhoja vahvoja puolia. Hän on pystynyt vaalipaneeleissa viemään aloitetta kilpailijoiltaan Orpolta ja Elina Lepomäeltä.

– Totta kai, kun on neljä vuotta europarlamentaarikkona ja kahdeksan vuotta ministerinä, syntyy tietty rutiini tällaisiin keskusteluihin. Kaikki annetaan ja parasta yritetään.

Stubb pitää puheenjohtajaväittelyjä ”kovina” ja osaamista vaativina.

Stubbin mukaan hän ja Orpo ovat isossa kuvassa maltillisia keskustaoikeistolaisia. Lepomäki taas ”ilmentää puolueen markkinaliberaalisuutta ja ehdottaa muutoksia, joita kokoomus voisi tehdä, jos saisi yksin päättää”. Eikö tämä ole vähän ristiriitaista?

– Ei oikeastaan. Kokoomuksessa on seinät leveällä ja katto korkealla. Kokoomuksen puoluejohtajana huomasin nopeasti, että joukkoja johdetaan keskeltä, Stubb sanoo.

– Kokoomuksen puheenjohtajan tehtävänä on edustaa kultaista keskitietä puolueen sisällä riippumatta siitä, onko hänen arvomaailmansa liberaali vai konservatiivi. Riippumatta siitä, onko hän talouspolitiikassa liberaali vai sosiaalireformisti.


VIIME viikolla Suomen Kuvalehti julkaisi jutun, jonka mukaan Petteri Orpo haastaa Stubbin presidentti Sauli Niinistön asialla. Syynä olisivat presidentin ja kokoomuksen puheenjohtajan erilaiset linjat ulkopolitiikassa. Stubb muistuttaa, että presidentti ei halua ottaa puheenjohtajakisaan kantaa.

– Tasavallan presidentti on päivänpolitiikan yläpuolella.

Stubb kuvaa suhteitaan Niinistön kanssa pitkiksi ja hyviksi, jo Stubbin virkamies- ja Niinistön valtiovarainministeriajoilta juontuviksi.

– Voin väittää suhteitani tasavallan presidentin kanssa erinomaisiksi ja saumattomiksi.

Mahdollisten ulkopoliittisten erojen on arveltu liittyvän Natoon, jonka jäsenyyttä kokoomus kannattaa. Stubbin mukaan presidentti ei tietenkään ole siihen sidottu, vaikka olisikin kokoomustaustainen.

– Tasavallan presidentti on koko kansan presidentti ja edustaa aina omaa näkemystään. Uskon, että meidän analyysimme turvallisuuspoliittisesta tilanteesta on samankaltainen. Keskustelemme siitä viikoittain.

 

Teemme kaikkemme sen eteen, että Suomessa yrittäminen kannattaa nyt ja tulevaisuudessa.

SUOMESSA on totuttu siihen, että poliitikot eivät joudu työnsä vuoksi uhan kohteeksi. Viime marraskuussa Stubbin päälle heitettiin kolajuomaa Tampereella. Viime elokuussa Espoossa Stubbin kodin ikkunoita rikottiin ja niitä ammuskeltiin ilmakiväärillä. Stubb oli perheineen kotona.

Eikö tällainen vie halua jatkaa nykyisessä asemassa?

– Olen pyrkinyt koko poliittisen urani ajan pitämään perheen poissa julkisuudesta. Perhe on minulle pyhä asia. Mutta sanomattakin on selvää, että tällaisesta asiasta kotona keskustellaan, Stubb sanoo.

– Nämä ovat tehtäviä, joka tulevat mukaan kotiin aamusta iltaan. On selvä, että vaimo ja lapset näkevät, kun isä ja mies on poissaoleva. Kaikesta keskustellaan.

Stubbin mukaan perheen näkökulmasta ”julkinen keskustelu” on rajua.

– Mutta perheenä pärjäämme ja tuemme toisiamme.

Stubbin mukaan asioita on käyty läpi.

– Huhuja aina liikkuu. Mutta missään vaiheessa minulla tai perheelläni ei ole ollut minkäänlaisia aikeita jättää tätä tehtävää kesken.

Stubbin mukaan hän on ”kunniatehtävässä”.

– Olen saanut olla kahdeksan vuotta ministerinä ja nyt kaksi kokoomuksen puheenjohtajana. Olemme vasta pitkän matkan alussa ja työ on pahasti kesken. Puolueen uudistaminen on kesken, Suomen suunnan kääntäminen on kesken.

Stubb suree, että ministerinvuodet ovat osuneet ”huonoihin aikoihin”.

– Haluan nähdä sekä puolueen että Suomen uuden nousun.


STUBBIN mukaan puheenjohtajavaalin yhteydessä kokoomuslaiset miettivät, mitä viimeisen kahden vuoden aikana on saatu aikaiseksi. Istuvan puheenjohtajan ”tulokset totta kai puhuvat puolestaan”.

– Vaaleissa saimme hopeaa. Se ei ollut tarpeeksi hyvä, koska halusimme voittaa. Voin väittää, että hallitusneuvotteluissa teimme Suomen historian kokoomuslaisimman ohjelman, mutta sielläkin on asioita, jotka eivät ole edenneet toivotulla tavalla.

Stubb sanoo, ettei olisi tehnyt koulutusleikkauksia, ”jos olisi muita mahdollisuuksia”. Kokoomus olisi vienyt paikallisen sopimisen lainsäädäntöön, ”jos olisi saanut itse päättää”.

– Emmekä olisi varmasti rakentaneet 18:aa sote-aluetta.

Sitten Stubb luettelee saavutuksia:

– Kauppojen aukiolon vapauttaminen, kenenkään verotus ei vaalikaudella kiristy, työmarkkinoiden uudistaminen, kansainvälinen yhteistyö, EU-toiminta. Ne puhuvat sen puolesta, että olemme kokoomuksessa onnistuneet. Mutta aina pitää voida parantaa askellusta.

Työsuhdettaan pääministeri Juha Sipilän kanssa Stubb kuvaa hyväksi.

– Olen arvostanut häntä pääministerinä ja ystävänäkin tämän vuoden aikana. Jos pääministerin ja valtiovarainministerin akseli ei toimi, Suomen päätöksenteko ei toimi.

Kun Stubb oli pääministeri, hänen ja silloisen valtiovarainministeri Antti Rinteen akseli ei toiminut.

– Olimme kumpikin uusia puheenjohtajia. Rinne tuli Sdp:n puheenjohtajaksi agendalla, joka oli vastoin sitä, mitä hallitusohjelmassa oli sovittu. Hän halusi elvyttää eikä sopeuttaa, niin kuin ohjelmassa ole. Silloin kun linjaerimielisyydet ovat isoja, niin totta kai on vaikeuksia. Mutta minulla ei koskaan ole kenestäkään henkilökohtaista pahaa sanottavaa.PAIKALLINEN sopiminen on noussut esiin kokoomuksen puoluejohtajakamppailussa. Lepomäki on kritisoinut istuvia ministereitä Stubbia ja Orpoa siitä, että nämä ovat olleet päästämässä asian työmarkkinapöytään. Kokoomuksen vahvassa yrittäjäsiivessä petyttiin asioiden kulkuun.

– Katsotaan nyt, Stubb rauhoittelee.

– Teemme kaikkemme sen eteen, että Suomessa yrittäminen kannattaa nyt ja tulevaisuudessa.

Hän haluaa antaa esimerkkejä.

– Syksyllä tulen pistämään valtiovarainministerinä pöytään neljä verotukseen liittyvää asiaa: yrittäjävähennyksen, kotitalousvähennyksen, maksuperusteisen arvonlisäveron ja sukupolvenvaihdoksen helpottamisen. Kaikki ovat myönteisiä yrittäjätoiminnalle. Niin olivat myös alkoholipolitiikan keventäminen ja kauppojen aukiolon vapauttaminen.

Se, että Stubb voi syksyllä ”pistää ehdotuksia pöytään”, vaatii sitä, että hän on vielä puheenjohtaja ja valtiovarainministeri.

 

Olen pyrkinyt koko poliittisen urani ajan pitämään perheen poissa julkisuudesta.

Olisitteko valmis rivikansanedustajan tehtävään, jos puheenjohtajavaalissa käy huonosti?

– Menen siihen tehtävään, minkä Suomen kansa ja kokoomuksen kenttä päättävät.


MUTTA nyt Stubb taistelee paikastaan. Voitto kaksi vuotta sitten kokoomuksen puoluekokouksessa Lahdessa ei tullut itsestään.

Stubb sai mainetta sillä, että hän soitti sadat puoluekokousedustajat läpi heitä vakuutellakseen. Hän on kertonut aikovansa tehdä samoin.

– Se kuinka monta olen jo kiinni saanut on ammattisalaisuus, mutta tavoite on kova ja tavoite pitää aina asettaa, Stubb sanoo.

– Soittaminen on kentän kiertämistä. Viimeisen kahden vuoden aikana olen pyrkinyt kiertämään kenttää sekä fyysisesti että puhelimen välityksellä mahdollisimman aktiivisesti.

Alexander Stubb

Ikä: 48

Ammatti: Kansanedustaja, kokoomuksen puheenjohtaja ja valtiovarainministeri. Aiemmin toiminut pää-, ulkomaankauppa- ja Eurooppa- sekä ulkoministerinä. Aiemmin europarlamentaarikko ja työskennellyt mm. Euroopan komissioissa.

Perhe: Vaimo Suzanne Innes-Stubb, 12- ja 14-vuotiaat lapset.

Plus: Puhuu suomen lisäksi sujuvasti ruotsia, ranskaa, englantia ja saksaa.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Iso onnettomuus pysäytti Nelostien – kaksi rekkaa poikittain, mukana myös henkilöautoja

  2. 2

   Tullin rakastettu huumekoira Dani tassutteli eläkkeelle – teki vielä viimeisenä työpäivänään löydön

  3. 3

   Ratamoottoripyöräilyn huippulahjakkuus lopetti uransa vain 22-vuotiaana – syyksi paljastui karmea hyväksikäyttö

  4. 4

   Pariskunta ei arvannut, mihin lähti paritalon puolikkaan ostaessaan – piina vei oikeuteen seitsemän kertaa

  5. 5

   Venezuelan kohuhiihtäjä lahjoittaa tuhat euroa Mari Laukkaselle – näin suomalainen kommentoi yllätysuutista

  6. 6

   Tarkista ja kuuntele: Mikä oli Suomen listaykkösenä, kun sinä synnyit?

  7. 7

   Helsinkiläinen Nina, 44, avautuu isäpuolen järkyttävistä teoista: ”Äiti katseli vierestä, mutta ei koskaan puuttunut”

  8. 8

   ”Inhoan tätä elämää, voisinpa vain antaa lapset pois”

  9. 9

   Suosikkijuontaja Tuija Pehkoselta avoin kirjoitus vartalostaan – säästi rahaa silikonirintoihin: ”Puristelin rintojani muhkeammiksi”

  10. 10

   Hyvinkään poliisiasemalle saapui ahdistunut aviomies – elintasokulissin takaa alkoi paljastua karu totuus

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläinen Nina, 44, avautuu isäpuolen järkyttävistä teoista: ”Äiti katseli vierestä, mutta ei koskaan puuttunut”

  2. 2

   Katri Sorsalta kuitti Anu Saagimille: ”Eestissä nainen näyttää herättyään tältä, meillä Suomessa tältä...”

  3. 3

   Hyvinkään poliisiasemalle saapui ahdistunut aviomies – elintasokulissin takaa alkoi paljastua karu totuus

  4. 4

   Onko tässä totuus Mäkäräisen poisjäännistä Lahden MM-kisoista? ”Kaikki, mitä Otepäässä tulkitsin Reijon olemuksesta ja puheista, viittasi siihen”

  5. 5

   Pariskunta ei arvannut, mihin lähti paritalon puolikkaan ostaessaan – piina vei oikeuteen seitsemän kertaa

  6. 6

   Tarkista ja kuuntele: Mikä oli Suomen listaykkösenä, kun sinä synnyit?

  7. 7

   Joukko tv-kanavia uhkaa pian pimentyä yli 1,5 miljoonassa kodissa

  8. 8

   Jenni, 24, on aseksuaali: ”Tavallaan toivon, että olisin edelleen neitsyt”

  9. 9

   ”Inhoan tätä elämää, voisinpa vain antaa lapset pois”

  10. 10

   Miss Thaimaan, 22, uskomaton muodonmuutos – ”nörtistä” kuoriutui 6 kuukaudessa upea kaunotar: ”En ole ikinä seurustellut”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Julkkiksilta sataa tukea rumaksi haukutulle Maria Veitolalle – Rakel Liekiltä tyhjentävä kommentti

  2. 2

   Kummisetä antoi 10-vuotiaalle tyttärelle lahjarahaa – Kela rokotti koko perheeltä 341,52 euroa/kk

  3. 3

   Pekka Vähäsöyrinki tunnusti Mika Myllylän haudalla, milloin dopinginkäyttö alkoi: ”Siinä hetkessä annoin periksi”

  4. 4

   Traaginen onnettomuus Helsingissä – työkoneen kauha osui kävelijään, nainen kuoli vammoihinsa

  5. 5

   Stubb opetti Trumpille faktoja Ruotsista – viesti sytytti kiivaan keskustelun

  6. 6

   Helsinkiläinen Nina, 44, avautuu isäpuolen järkyttävistä teoista: ”Äiti katseli vierestä, mutta ei koskaan puuttunut”

  7. 7

   Yleinen virhe wc-pöntöllä: Tästä syystä pyttyyn jää helposti ”jarrutusjäljet”

  8. 8

   Anu Saagim haukkui Maria Veitolaa rumaksi suorassa lähetyksessä – Veitola harmistui studioyleisön reaktiosta: ”Yleisö nauraa ja taputtaa”

  9. 9

   Nokialla pahoinpidelty 17-vuotias tyttö on kuollut

  10. 10

   Donald Trumpilta outo viittaus Ruotsiin: ”Katsokaa, mitä tapahtui eilen illalla Ruotsissa – kuka olisi uskonut?”

  11. Näytä lisää

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Iso onnettomuus pysäytti Nelostien – kaksi rekkaa poikittain, mukana myös henkilöautoja

  2. 2

   Tullin rakastettu huumekoira Dani tassutteli eläkkeelle – teki vielä viimeisenä työpäivänään löydön

  3. 3

   Ratamoottoripyöräilyn huippulahjakkuus lopetti uransa vain 22-vuotiaana – syyksi paljastui karmea hyväksikäyttö

  4. 4

   Pariskunta ei arvannut, mihin lähti paritalon puolikkaan ostaessaan – piina vei oikeuteen seitsemän kertaa

  5. 5

   Venezuelan kohuhiihtäjä lahjoittaa tuhat euroa Mari Laukkaselle – näin suomalainen kommentoi yllätysuutista

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläinen Nina, 44, avautuu isäpuolen järkyttävistä teoista: ”Äiti katseli vierestä, mutta ei koskaan puuttunut”

  2. 2

   Katri Sorsalta kuitti Anu Saagimille: ”Eestissä nainen näyttää herättyään tältä, meillä Suomessa tältä...”

  3. 3

   Hyvinkään poliisiasemalle saapui ahdistunut aviomies – elintasokulissin takaa alkoi paljastua karu totuus

  4. 4

   Onko tässä totuus Mäkäräisen poisjäännistä Lahden MM-kisoista? ”Kaikki, mitä Otepäässä tulkitsin Reijon olemuksesta ja puheista, viittasi siihen”

  5. 5

   Pariskunta ei arvannut, mihin lähti paritalon puolikkaan ostaessaan – piina vei oikeuteen seitsemän kertaa

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Julkkiksilta sataa tukea rumaksi haukutulle Maria Veitolalle – Rakel Liekiltä tyhjentävä kommentti

  2. 2

   Kummisetä antoi 10-vuotiaalle tyttärelle lahjarahaa – Kela rokotti koko perheeltä 341,52 euroa/kk

  3. 3

   Pekka Vähäsöyrinki tunnusti Mika Myllylän haudalla, milloin dopinginkäyttö alkoi: ”Siinä hetkessä annoin periksi”

  4. 4

   Traaginen onnettomuus Helsingissä – työkoneen kauha osui kävelijään, nainen kuoli vammoihinsa

  5. 5

   Stubb opetti Trumpille faktoja Ruotsista – viesti sytytti kiivaan keskustelun

  6. Näytä lisää