Tuija, Tuire, Vanessa

Kotimaa

Valikko

Kotimaa

Puna-armeijan T-26 oli talvisodan yleisin tankki – ja varsin ikävä paikka panssarimiehille

Suomen panssariase toisessa maailmansodassa nojasi valtaosaltaan neuvostojoukoilta kaapattuihin sotasaalisvaunuihin. Näistä tärkein oli T-26, kevyt panssarivaunu, jonka tarina on värikäs, niin Suomessa kuin kauempanakin.
Sodan oikut voivat olla kummallisia. Yksi niistä johti tilanteeseen, jossa brittiläiset ja neuvostoliittolaiset veljet taistelivat sekä toisiaan vastaan että rinta rinnan. Pannssarivaunuilta kun ei kyselty valmistus- tai kotimaata.

Suomalainen panssariase oli 1930-luvulla surkeassa jamassa, kunnes vuosina 1938-1939 hankittiin 32 kappaletta brittiläisiä Vickers-Armstrongs 6 Ton Tank Type B:tä. Brittitankit soveltuivat hyvin suomalaiseen käyttöön ja olivat verrattain ajanmukaisiakin. Tosin niiden taistelutehoa olisi saattanut auttaa, jos vaunut olisi varustettu vaikkapa tähtäimillä, viestintävälineillä tai tykeillä.

Jostain oli kuitenkin pihisteltävä, ja kun vaunut lopulta päätettiin aseistaa, pääaseeksi valittiin ensimmäisen maailmansodan aikainen 37 mm:n tykki. Se, ettei tämä kyennyt läpäisemään neuvostopanssareita millään etäisyydellä ei päättäjiä tuntunut haittaavan. Kun brittivaunuihin päätettiin lopulta asentaa tehokas Boforsin tykki, veivät muutostyöt niin paljon aikaa, etteivät vaunut ehtineet kunnolla talvisotaan.
 • ISTV vieraili Panssarimuseossa tutustumassa T-26-panssareihin ja niiden historiaan. Jutun pääkuvana olevalta videolta voit katsella T-26:tta niin ulkoa kuin sisältä nähtynä. Vaunua esittelee Panssarimuseon museomestari Jukka Lehtimäki.


  Brittipanssari oli kuitenkin hyvä konstruktio, joka oli herättänyt myös Neuvostoliiton mielenkiinnon. Neuvostoliittoon ostettiinkin jo vuonna 1930 samoja Vickers-Armstrongin kuusitonnisia tankkeja, jotka lisensoitiin ja laitettiin massatuotantoon lähes sellaisenaan.

  T-26-nimisestä vaunusta tehtiin pian parannettuna useita malleja, joista ensimmäinen varustettiin kahdella pikakivääritornilla ja seuraavat yhdellä tornilla, jossa oli 45 mm:n tykki ja pikakivääri. T-26:t saivat tulikasteensa Kiinan Mantsuriassa Japania vastaan käydyssä rajasodassa 1934, ja Neuvostoliitto toimitti vaunuja avokätisesti Espanjan sisällissodan tasavaltalaisille. Molemmissa sodissa neuvostovaunut osoittautuivat tehokkaiksi, jopa ylivoimaisiksi vastustajiinsa verrattuna.

  Suomen suunnalla talvisodan ja jatkosodan aikana rintaman molemmin puolin käytettiinkin panssareita, joilla oli samat brittiläiset juuret - toinen aito, toinen kopio. Talvisodassa T-26 oli yleisin neuvostovaunu, joka aiheutti suomalaisille monia harmaita hiuksia. Niitä oli Suomen rintamalla satoja.

  Tosin vaunu oli rakenteensa takia poikkeuksellisen kiitollinen maali polttopulloille, niin sanotuille Molotovin cocktaileille.

  Talvisodassa Summan taisteluihin joutui 17-vuotias Antti Henttonen. Kuuntele hänen kertomuksensa talvisodan puolustustaisteluista ISTV:n 100 tarinaa sodasta -sarjassa alla olevalta videolta.


  Talvisodassa panssarit vyöryivät myös Ilomantsiin, jota oli puolustamassa myös kiväärimies Veikko Määttänen. Kuuntele hänen tarinansa talvisodasta alla olevalta videolta.


  Talviset taistelut olivat ankaria myös tankkimiehistöille, sillä vaunuissa ei ollut minkäänlaista lämmitystä ja moottori imi ilmaa myös miehistötiloista. Sisällä oli hyytävän kylmää ja vetoista, eikä miehistöllä ollut käytännössä lainkaan tilaa itsensä lämmittelyyn.

  Vaunujen optiikka ja näkyvyys ulos olivatkin nekin kehnoja, joten neuvostosotilaiden taistelukyky kovalla pakkasella oli väkisinkin huono, etenkin metsäisemmässä maastossa.

  Talvisodan taisteluissa vallattujen neuvostovaunujen myötä Suomen panssarijoukkojen kalusto moninkertaistui, ja välirauhan myötä Panssaripataljoonan käytössä oli sekä aitoja brittiläisiä Vickersejä että sen neuvostoversioita, T-26:a.


  Kesällä 1941 Vickers ja T-26 muodostivat pääosan suomalaisista panssarijoukoista. 116 kunnossa olevasta panssarivaunusta 68 oli Vickers/T-26:a. Jatkosodan alussa T-26 oli käyttökelpoinen vaunu suomalaisissa olosuhteissa, vaikka panssarointi ei ollut kummoinen.

  T-26 kesti jalkaväen tulen, mutta kevytkin panssarintorjuntatykit läpäisivät vaunun helposti. Liikkuvuus oli kuitenkin hyvä. Siinä missä keskiraskaat ja raskaat vaunut juuttuivat Suomen ja Karjalan huonokuntoisille teille ja maastoon, kevyet T-26:t pystyivät etenemään ja siinä sivussa auttamaan kurjille teille juuttuneita kuormastojakin.  Jos T-26-vaunun 3D-malli ei näy yllä olevassa kuvassa, avaa se täältä.

  T-26:n radiolaitteistot olivat alkujaankin epäluotettavat, ja tähän saatiin parannusta vasta vuoden 1943 paikkeilla. Valtaosa T-26:sta jäi silti ilman radioita, eikä suuressa osassa vaunuja ollut myöskään minkäänlaista sisäpuhelinta, joten miehistön välinen viestintä oli usein ongelmallista.

  Aikalaisekseen, kevyeksi panssariksi T-26:ssa oli kuitenkin poikkeuksellisen hyvä aseistus, toisin kuin suomalaisten Vickerseissä. 45-millimetrin tykki oli tarkka ja tehokas, ja siinä oli hyvä läpäisykyky. Vasta T-34:n ja KV-1:n kaltaiset raskaamman sarjan hirviöt tuottivat vaikeuksia, mutta niihin eivät tehonneet kunnolla muutkaan suomalaisten panssari- ja panssarintorjunta-aseet.

  Esimerkiksi 2.10.1941 suomalaiset T-26-vaunut kohtasivat neljä neuvostoliittolaista T-34:ää, ja ampuivat näitä kohti noin 40 laukausta, ilman tulosta.

  Panssarivaunut pääsivät ensimmäisen kerran tositoimiin jatkosodan hyökkäysvaiheessa, kun osasto Lagukselle annettiin 3.9.1941 käsky edetä Syvärille. Panssaripataljoona sai tulikasteensa Tuulosjoella 4.9.1941 5.Divisioonan hyökkäystä tukiessaan. Matka jatkui taistelujen myötä kohti Petroskoita, Karhumäkeä ja Poventsaa kohtaan.

  Karhumäki-Poventsa-operaation aikana panssaripataljoona toimi ensimmäistä kertaa suurempana yksikkönä, yhdessä jalkaväen kanssa. Tehokas yhteistoiminta säästi ratkaisevalla tavalla sotilaiden verta.

  Kesällä 1942 panssaripataljoonan kalusto koostui noin 90 Vickersistä ja T-26:sta sekä yhteensä 12 muuntyyppisestä vaunusta. Vaunut todettiin 1942 vanhentuneiksi ja tehottomiksi, ja T-26 oli niin sanotusti tykinruokaa.

  Panssariprikaatin komentaja everstiluutnantti Björkman totesikin, että ”olisi suorastaan rikollista lähettää miehiä taisteluun näin heikon panssarikaluston kanssa.” Tästä huolimatta T-26:t olivat mukana taistelutoiminnassa vielä kesän 1944 torjuntataisteluissa että Lapin sodassa. Niitä korvaavaa kalustoa ei saatu sen enempää valtaamalla kuin Saksasta, vaikka ostoslistalla oli jopa sata T-34-sotasaalisvaunua.

  Katso T-34-panssarin esittely alla olevalta videolta.


  Kesällä 1944 suomalaisten parasta panssarikalustoa olivat saksalaiset rynnäkkötykit. Katso Sturmi-rynnäkkötykin esittely alla olevalta videolta.


  Mutta myös veli venäläinen käytti omia T-26-vaunujaan loppuun saakka, sillä niitä osallistui myös 1944 suurhyökkäykseen. Niinpä jatkosodan lopputaisteluissa nähtiin sama asetelma kuin talvisodan alussa - brittipanssarit neuvostoveljineen taistelivat molemmin puolin rintamaa.

  Puna-armeijan riveissä T-26 osallistui vielä sodan vihoviimeiseen rynnistykseen, kun Neuvostoliitto julisti sodan Japanille ja murskasi Japanin armeijan Kiinan Mantsuriassa.

  Kaiken kaikkiaan T-26-panssarivaunuja valmistettiin Neuvostoliitossa 1931–1941 välisenä aikana noin 10 300. Panssareita käytettiin toisen maailmansodan jälkeen Espanjassa aina vuoteen 1953 saakka. Suomessa T-26 poistettiin palveluksesta vasta 1961.

  Suomen käyttämiin ja valtaamiin T-26-panssarivaunuihin voi tutustua muun muassa Parolassa sijaitsevassa Panssarimuseossa. Museon ajokuntoista T-26:tta voi usein ihailla liikkeessä museon tapahtumapäivillä.

  Museon tavoitteena suojakatos

  Panssarimuseo jatkaa edelleen tankkikatos-keräystään, jonka tavoite on rakentaa museon rinteessä ulkoilmassa olevien panssarien suojaksi valaistu sääsuojakatos.

  Maailmanluokan mitassakin harvinaisen ja ainutlaatuisen kokoelman suojaamiseksi on avattu kansalaiskeräys, josta löytää lisätietoja museon verkkosivuilta.

  Kommentit

   Näytä lisää
   Kommentointi on päättynyt

   Näitä luetaan!

   1. 1

    Sipoolaisen perheenäidin automatka katkesi karulla tavalla Vantaalle – kuului ”järjetön pamaus”

   2. 2

    Krista Pärmäkoski otti upeasti MM-hopeaa!

   3. 3

    Muistatko suomalaisen Pets-duon kohublondit? Katosivat julkisuudesta ja muuttivat elämänsä suunnan täysin – tältä Tiina ja Sini näyttävät nyt

   4. 4

    Lestadiolaisperheessä kasvanut Johannes, 41, kertoo perheväkivallasta – isä rankaisi tv:n katsomisesta kumiletkulla

   5. 5

    Kuvat jättiruuhkasta: MM-kisat ruuhkauttivat nelostien

   6. 6

    Kaunis toimittajarakas, itävaltalainen komistus, huippuhiihtäjä... Tässä ovat hiihdon MM-kisojen suomalaistähtien puolisot – katso kuvat!

   7. 7

    Ministeriltä kova arvio vuokranantajista Ylellä: Vuokralaisiksi halutaan mieluiten yhteiskunnan tukia nostavia

   8. 8

    Cheek teki sukupaljastuksen – Wikipedia-sivu meni välittömästi uusiksi

   9. 9

    Uudet, upeat värikuvat Titanicista julki: Aikamatka sadan vuoden taakse

   10. 10

    Norjalaistähti Petter Northug pullistelee: ”Hiihdän 50 kilometriä alasti, jos...”

   11. Näytä lisää
   1. 1

    Pariskunta ei arvannut, mihin lähti paritalon puolikkaan ostaessaan – piina vei oikeuteen seitsemän kertaa

   2. 2

    Tarkista ja kuuntele: Mikä oli Suomen listaykkösenä, kun sinä synnyit?

   3. 3

    Helsinkiläinen Nina, 44, avautuu isäpuolen järkyttävistä teoista: ”Äiti katseli vierestä, mutta ei koskaan puuttunut”

   4. 4

    Cheekiltä odottamaton sukupaljastus suorassa lähetyksessä – ”Wikipediaan voisi lisätä”

   5. 5

    ”Inhoan tätä elämää, voisinpa vain antaa lapset pois”

   6. 6

    Vantaalainen Marja, 68, ihmeissään: Auton tuulilasiin ilmestyi mystinen lappu parkkifirmalta – 3 viikon takaisesta pysäköinnistä

   7. 7

    Muistatko suomalaisen Pets-duon kohublondit? Katosivat julkisuudesta ja muuttivat elämänsä suunnan täysin – tältä Tiina ja Sini näyttävät nyt

   8. 8

    Hyvinkään poliisiasemalle saapui ahdistunut aviomies – elintasokulissin takaa alkoi paljastua karu totuus

   9. 9

    Iso onnettomuus pysäytti Nelostien – rekat poikittain tiellä, mukana myös henkilöautoja

   10. 10

    Cheek teki sukupaljastuksen – Wikipedia-sivu meni välittömästi uusiksi

   11. Näytä lisää
   1. 1

    Julkkiksilta sataa tukea rumaksi haukutulle Maria Veitolalle – Rakel Liekiltä tyhjentävä kommentti

   2. 2

    Helsinkiläinen Nina, 44, avautuu isäpuolen järkyttävistä teoista: ”Äiti katseli vierestä, mutta ei koskaan puuttunut”

   3. 3

    Kummisetä antoi 10-vuotiaalle tyttärelle lahjarahaa – Kela rokotti koko perheeltä 341,52 euroa/kk

   4. 4

    Pekka Vähäsöyrinki tunnusti Mika Myllylän haudalla, milloin dopinginkäyttö alkoi: ”Siinä hetkessä annoin periksi”

   5. 5

    Traaginen onnettomuus Helsingissä – työkoneen kauha osui kävelijään, nainen kuoli vammoihinsa

   6. 6

    Stubb opetti Trumpille faktoja Ruotsista – viesti sytytti kiivaan keskustelun

   7. 7

    Yleinen virhe wc-pöntöllä: Tästä syystä pyttyyn jää helposti ”jarrutusjäljet”

   8. 8

    Anu Saagim haukkui Maria Veitolaa rumaksi suorassa lähetyksessä – Veitola harmistui studioyleisön reaktiosta: ”Yleisö nauraa ja taputtaa”

   9. 9

    Nokialla pahoinpidelty 17-vuotias tyttö on kuollut

   10. 10

    Tarkista ja kuuntele: Mikä oli Suomen listaykkösenä, kun sinä synnyit?

   11. Näytä lisää

   Näitä luetaan!

   1. 1

    Sipoolaisen perheenäidin automatka katkesi karulla tavalla Vantaalle – kuului ”järjetön pamaus”

   2. 2

    Krista Pärmäkoski otti upeasti MM-hopeaa!

   3. 3

    Muistatko suomalaisen Pets-duon kohublondit? Katosivat julkisuudesta ja muuttivat elämänsä suunnan täysin – tältä Tiina ja Sini näyttävät nyt

   4. 4

    Lestadiolaisperheessä kasvanut Johannes, 41, kertoo perheväkivallasta – isä rankaisi tv:n katsomisesta kumiletkulla

   5. 5

    Kuvat jättiruuhkasta: MM-kisat ruuhkauttivat nelostien

   6. Näytä lisää
   1. 1

    Pariskunta ei arvannut, mihin lähti paritalon puolikkaan ostaessaan – piina vei oikeuteen seitsemän kertaa

   2. 2

    Tarkista ja kuuntele: Mikä oli Suomen listaykkösenä, kun sinä synnyit?

   3. 3

    Helsinkiläinen Nina, 44, avautuu isäpuolen järkyttävistä teoista: ”Äiti katseli vierestä, mutta ei koskaan puuttunut”

   4. 4

    Cheekiltä odottamaton sukupaljastus suorassa lähetyksessä – ”Wikipediaan voisi lisätä”

   5. 5

    ”Inhoan tätä elämää, voisinpa vain antaa lapset pois”

   6. Näytä lisää
   1. 1

    Julkkiksilta sataa tukea rumaksi haukutulle Maria Veitolalle – Rakel Liekiltä tyhjentävä kommentti

   2. 2

    Helsinkiläinen Nina, 44, avautuu isäpuolen järkyttävistä teoista: ”Äiti katseli vierestä, mutta ei koskaan puuttunut”

   3. 3

    Kummisetä antoi 10-vuotiaalle tyttärelle lahjarahaa – Kela rokotti koko perheeltä 341,52 euroa/kk

   4. 4

    Pekka Vähäsöyrinki tunnusti Mika Myllylän haudalla, milloin dopinginkäyttö alkoi: ”Siinä hetkessä annoin periksi”

   5. 5

    Traaginen onnettomuus Helsingissä – työkoneen kauha osui kävelijään, nainen kuoli vammoihinsa

   6. Näytä lisää