Tuuli, Tuulia, Hilda

Kuninkaalliset

Valikko

Kuninkaalliset

Näistä hemaisevista, mutta tyylikkäistä kuvista Madeleine muistetaan!

Tiedätkö kaiken prinsessa Madeleinesta? IS kertoo kaiken oleellisen kuvankauniista morsiamesta.
1982 Idyllinen lapsuus. Prinsessa Madeleine syntyi 10. kesäkuuta 1982. Edellisistä synnytyksistä poiketen kuningas Kaarle Kustaa oli synnytyksessä mukana. Kuningasperhe asui Drottningholmin linnassa Mälarenin rannalla, jossa Madeleine vietti lapsuusvuotensa. Perheen kuopus tottui jo aikaisessa vaiheessa olemaan huomion keskipisteenä. Perhe kutsui nuorimmaistaan hellittelynimellä Lilltösen eli pikkulikka.

Madeleinen lapsuusvuodet olivat seesteiset. Prinsessa on kertonut pitäneensä erityisesti perheen Sollidenin-huvilalle suuntautuneista kesälomareissuista.

1989
Lahjakas koululainen. Koulutaipaleensa Madeleine aloitti tavallisten keskiluokkaisten lasten keskellä, mutta siirtyi myöhemmin samaan Tukholman keskustassa sijaitsevaan Enskildan hienostokouluun, jossa hänen isosiskonsa kruununprinsessa.

1996
Kaunis teini. Madeleinen ulkoiset avut tulivat esiin jo varhain. Ruotsalainen trendilehti listasi prinsessan jo 14-vuotiaana sadan seksikkäimmän naisen joukkoon. Teini-ikäistä Madeleinea yritettiin leikkisästi naittaa jopa Tanskan kruununprinssi Frederikille, joka oli siirtynyt vapaille markkinoille. Edes 14 vuoden ikäero ei lehden spekulointia haitannut. Madeleine ei sen sijaan ollut kiinnostunut ympärillä pyörivistä kaksilahkeisista tai lehtien kirjoittelusta, sillä hevosharrastus vei suuren osan prinsessan vapaa-ajasta. Hän oli lupaava esteratsastaja, ja unelmissa siinsikin ammatti hevosten parissa. Myöhemmin Madeleine osallistui esteratsastuskilpailuihin salanimellä Anna Svensson. Vaikka menestystä kilpailuista ei tullut, prinsessa oli tuttu näky Tukholman keskustassa sijainneella tallilla.

1997
Mieshuhuja. Lehdistö odotti jo kuumeisesti, milloin ensimmäinen poikaystävä ilmestyy Madeleinen käsipuoleen. Hänestä povattiin jopa Monacon prinsessa Stephanien kaltaista villikkoprinsessaa.
Koulutovereiden mukaan prinsessa oli mutkaton persoona. Farkkuihin pukeutunut Madeleine ei sietänyt nuoleskelevia ihmisiä, vaan vietti aikaansa mieluiten muutaman hyvän tyttökaverinsa seurassa. Rippileirillä Madeleinen mielestä oli mukavaa, kun hän sai olla yksi muiden joukossa. Tiski- ja pöydänkattausvuorot koskivat myös nuorta prinsessaa, joka ei halunnut ylimääräistä huomiota. Ihastusta herätti myös konfirmaatiossa esitetty kuvaelma, jossa paljasjaloin ja toinen olkapää paljaana esiintyneellä Madeleinella oli muutama repliikki.
Syksyllä lehdistö uutisoi Madeleinen löytäneen ensirakkauden samaa koulua käyvästä muutaman vuoden vanhemmasta Nicklas Bjurströmistä. Hovi ei vahvistanut huhua. Myöhemmin prinsessa liitettiin muun muassa ratsastustoveriinsa Pontus Westergreniin. Vielä 1990-luvun loppupuolella Madeleine sai liikkua melko vapaasti ilman turvamiehiä ja hänet nähtiinkin usein ratsastamassa yksinään Touching News -hevosellaan Djurgårdenilla.

2000
Bileprinsessa kuoriutuu. Täysi-ikäisyyden kynnyksellä Madeleine unelmoi sisustusarkkitehdin urasta. Lehdistöä oli mahdotonta vältellä, sillä hän oli jo noussut yhdeksi kuningasperheen rakastetuimmista ja seuratuimmista jäsenistä.

-
Toivon kuitenkin mahdollisimman normaalia elämää, Madeleine sanoi ruotsalaisen Aftonbladetin haastattelussa.

Peruskoulun jälkeen Madeleine jatkoi lukiota samassa opinahjossa, mistä Victoria valmistui muutamaa vuotta aiemmin. Jo opintojen aikana Madeleine alkoi niittää mainetta "bileprinsessana". Kun hän juhlisti 18-vuotissyntymäpäivään linnassa, naapureiden hälyttämä poliisi kävi kehottamassa nuoria juhlijoita pitämään pienempää ääntä.
Madeleine nousi otsikoihin osallistuessaan ensimmäisen kerran Nobel-gaalaillalliselle. Sädehtivä, beigeen iltapukuun sonnustautunut Madeleine jätti varjoonsa jopa Victoria-siskonsa. Madeleinesta oli kasvanut kansainvälisen tason kaunotar, mikä ei jäänyt ulkomaiseltakaan lehdistöltä huomaamatta.
Isä on valmistanut meidät varsin hyvin kohtaamaan julkisuuden. Nobel-juhlien jälkeen huomion määrä kuitenkin räjähti, prinsessa päivitteli myöhemmin.2001
Hyvästi, yksityisyys! Täysi-ikäistymisen jälkeen Madeleinen raportoitiin olevan tuttu näky Tukholman yöelämässä. Romanssiuutisointi kiihtyi, vaikka hovi ei Madeleinen rakkauselämää kommentoinut.
Kesäkuussa häikäisevä Madeleine vastaanotti ylioppilaslakkinsa kiitettävin arvosanoin. Ruotsi seurasi villikkoprinsessansa juhlimista herkeämättä. Madeleine otti rohkeasti osaa koulun perinteiseen kuorma-autoajeluun. Myöhemmin juhlat jatkuivat linnan samppanjavastaanotolla ja Tukholman yössä.
Syksyllä Madeleine aloitti kieliopinnot Lontoossa. Hänen uutisoitiin saaneen äidiltä ja isältä tiukat ohjeet välttää liiallista juhlimista. Britanniassa paparazzit seurasivat häntä herkeämättä, ja tavallista elämää arvostava Madeleine palasi pian takaisin kotimaahansa. Prinsessa huomasi, että viimeisetkin yksityisyyden rippeet olivat kadonneet.

- Valokuvaajien ajojahti on ollut erittäin rasittavaa, Madeleine valitteli
Expressenille kotiinpaluunsa jälkeen.

2002
Hulttio-Ericistä unelmavävyyn. Pian hovi sai Madeleinen riehakkaan juhlimisen lisäksi muita murheita. Selvisi, että Madeleinen ensimmäisellä virallisella poikaystävällä Erik Granathilla oli rikollinen tausta. Jopa kuningasperheen mukana lomaillut Granath oli tuomittu pahoinpitelystä, rattijuopumuksesta ja huumausainerikoksesta.
Lisää oli tulossa. Ulkomaita myöten levisi kuva rakastavaisten Lontoon-matkasta. Kuvassa Granath lepuutti kättään rennosti Madeleinen rinnan päällä parin puistokävelyn aikana. Kuningas oli raivoissaan.
Asiaa ei parantanut, kun uuden mahdollisuuden saanut Granath riehui ystävänsä kanssa Visbyssä. Poikajoukko oli yrittänyt kaataa torilla sijainneen olut- ja ruokateltan. Viimeisin kohu oli myös Madeleinelle liikaa, ja hän jätti poikaystävänsä.
Joulukuussa, kolme viikkoa Granathin ja Madeleinen eron jälkeen, lehdistö supisi jälleen. Madeleine ja tuntematon mieshenkilö olivat istuneet romanttisella kynttiläillallisella ruotsalaisjulkkisten suosimassa italialaisravintolassa. Salaperäinen mies oli 23-vuotias oikeustieteen opiskelija Jonas Bergström, johon Madeleine oli tutustunut yhteisten tuttavien kautta.2002
Seksikäs Madde. Ennen yliopisto-opintojen alkua Madeleine onnistui jälleen nousemaan otsikoihin pukeutumalla Nobel-juhlaan punaiseen, edestä avoimeen iltapukuun. Seksikäs puku oli prinsessan itsensä suunnittelema, mutta sen arvosteltiin tuovan mieleen kuninkaallisen arvokkuuden sijaan suositun Baywatch-sarjan rantavahdit. Madeleine itse ei ollut kohusta moksiskaan, mutta paljasti, että lopullista pukua ei ollut ennen juhlatilaisuutta nähnyt edes kuningatar Silvia.
Kohujen keskellä Madeleine oli ehtinyt aloittaa tutustumisen työelämään. Prinsessa oli työharjoittelussa muotoilu- ja taidealan yrityksissä. Madeleine ryhtyi vaikeasti sairaiden lapsien harrastuksia tukevan säätiön suojelijaksi.2003
Avoliittoon. Madeleine aloitti taidehistorian opinnot Tukholman yliopistossa. Opinnot sujuivat hyvin ja yhteisten tuttavien kautta tutustuneiden Madeleinen ja Jonas Bergströmin suhde syveni nopeasti. Kesäkuussa rakastavaiset muuttivat epävirallisesti saman katon alle. Madeleinen juhlinta vaihtui rauhallisempaan elämänvaiheeseen, ja hän viihtyi yökerhoiltojen sijaan kotona kultansa kainalossa.

2005
Ei kihloihin ennen isosiskoa! Lehtiin kantautui tieto, että pari olisi ollut valmis virallistamaan suhteensa. Kuningas Kaarle Kustaa oli kuitenkin eri mieltä: vaikka hyväkäytöksinen Jonas oli kuninkaan mielestä täydellinen puoliso hänen tyttärelleen, ei Madeleinella ollut lupaa mennä kihloihin ennen isosiskoaan, kruununprinsessa Victoriaa.2006
Iso Omena kutsuu. Madeleine suuntasi New Yorkiin Unicefin harjoittelijaksi. Tuosta noin puolen vuoden pituisesta matkasta on arveltu alkaneen prinsessan rakkaus kaupunkia kohtaan. Hän on itse kertonut elävänsä Atlantin toisella puolen rauhallisempaa elämää. Amerikkalaiset eivät ole kiinnostuneita Euroopan kuninkaallisista, joten väkijoukon sekaan sulautuminen onnistuu paremmin.

2009
Vihdoin sormus (osa 1). Yksi Madeleinen suurimmista unelmista toteutui, kun Sollidenin linnan edustalla lehdistölle rupatteli silminnähden onnellinen ja rakastunut pariskunta. Jonas oli vihdoin saanut kuninkaalta luvan kihlata Madeleinen, ja pariskunnan oli määrä mennä naimisiin pian Victorian ja Daniel Westlingin jälkeen syksyllä 2010.
Jonas on maailman kiltein ihminen, uskomattoman ajattelevainen ja mahtava ystävä, Madeleine ylisti rakastettuaan lehdistön edessä.
Se klikkasi heti, hän jatkoi viitaten äitinsä Silvian kuuluisaan "klik"-kommenttiin omasta rakastumisestaan.
Myöhemmin selvisi, että pariskunnan onni oli rakoillut jo ennen kihlausuutista.2010
Kulissit sortuvat. Lähipiirissä kuiskuteltiin Madden ja Jonaksen ongelmista. Huhtikuussa Madeleinen uutisoitiin suuntaavan työmatkalle Yhdysvaltoihin pakoon pariskunnan suhdekriisiä. Kriisin uumoiltiin johtuneen Jonaksen mieltymyksistä viettää enemmän aikaa ystäviensä kanssa kuin kotona kihlattunsa seurassa. Lopulta Silvia myönsi
Aftonbladetille, ettei häitä ollut kuluvana vuonna tulossa.
Pahempaa seurasi: 20. päivä huhtikuuta norjalainen
Tora Uppstrom Berg astui julkisuuteen Se og Hor -lehdessä. Nuori 21-vuotias nainen ilmoittautui Jonaksen edellisen pääsiäislomareissun salarakkaaksi. Naisen mukaan Jonas oli iskenyt silmänsä häneen laskettelureissulla after skissa ja pari vietti intiimin yön laskettelukeskuksen hotellihuoneessa.

- Säälin Madeleinea, sillä hänellä on uskoton mies, Tora sanoi.

Viisi päivää myöhemmin hovi ilmoitti Madeleinen ja Jonaksen purkaneen kihlauksensa. Uutinen välitettiin lehdistölle pian sen jälkeen, kun Madeleine oli noussut Yhdysvaltoihin suuntaavaan koneeseen.
Myöhemmin selvisi, että Madeleine oli ollut tietoinen Jonaksen puuhista jo heidän kihlautuessaan. Julkinen nöyryytys oli kuitenkin prinsessalle liikaa, ja lähes kahdeksan vuotta kestänyt rakkaustarina oli tullut tiensä päähän.2010
Edustaminen ei maistu. Ero kihlatusta oli Madeleinelle raskas. Helpotusta tuskalliseen tilanteeseen toi hyvien ystävien lisäksi työskentely kuningatar Silvian perustamassa Childhood-säätiössä, joka auttaa vähäosaisia lapsia. Madeleine nautti olostaan Yhdysvalloissa, jossa hän sai olla rauhassa. Kuningas ilmoitti pian, että erosta toipuva prinsessa jää New Yorkiin ja vetäytyy edustustehtävistä koko toukokuun ajaksi. Samalla hovi kertoi, että prinsessa palaa kesän jälkeen takaisin kotimaahansa. Toisin kävi. Madeleine palasi, mutta vain juhlistaakseen kesäkuussa Victorian ja Danielin häitä. Syyskuussa lehdissä paheksuttiin prinsessan jatkuvaa rahankäyttöä ja vähäistä työpanosta. Samalla julkisen keskustelun aiheeksi oli noussut itse kuningas Kaarle Kustaan epäilyttävät nuoruusvuosien naisseikkailut. Madeleine vakuutti lehdistölle tekevänsä Yhdysvalloissa töitä eikä suinkaan lepäävän laakereillaan.2011
Se oikea! Ruotsalaiset saivat yllättäviä uutisia rapakon takaa. Madeleine ja salaperäinen amerikkalaismies oli kuvattu läheisissä tunnelmissa newyorkilaisravintolassa. Selvisi, että Madeleinen seurassa viihtynyt sijoittaja Chris O'Neill oli saapunut Madeleinen perässä Ruotsiin jo edelliskesänä pian eron jälkeen. Finanssialalla työskentelevä Chris oli kuin luotu Madeleinea varten, lähipiiri hehkutti. Helmikuussa prinsessakaan ei enää salaillut tuoretta onneaan. Pariskunta käveli rennosti käsikkäin New Yorkin Sohossa.
Prinsessan onnea varjosti tieto siitä, että hänen entinen kihlattunsa Jonas Bergström oli löytänyt uuden rakkaan aivan heidän lähipiiristään. Jonaksen rakas Stephanie af Klercker on paitsi samanikäinen kuin Madeleine myös yksi tämän läheisimmistä ystävistä. Yhteisen ystäväparin häissä elokuussa Madeleine teki kaikkensa välttääkseen kontaktia petturipariskuntaan. Lohtua Madeleinelle toi Chris, joka tuki rakastettuaan läpi vaikean vuoden. 2012
Vihdoin sormus (osa 2). Helmikuussa Madde ja Chris muuttivat yhteen. Madeleine näyttää löytäneen Chrisin myötä uudenlaisen tasapainon elämässään.

-
Hänestä on tullut paljon rauhallisempi ja varmempi sen jälkeen, kun hän tapasi Chrisin, ruotsalaisen Aftonbladetin hovitoimittaja
Jenny Alexandersson sanoo IS:lle.

Anderssonin mukaan Madeleinen itsetunto koki todella kovan kolauksen erokohun aikoihin, mutta Chris on avannut hänen sydämensä uudelleen.

- Madeleine
on oppinut jälleen rakastamaan, hän on vahva ja itsevarma. Chris on tehnyt hänet todella onnelliseksi, Alexandersson jatkaa.

Rakastavaisilla on kahdeksan vuotta ikäeroa, joten Chrisillä on täten enemmän elämänkokemusta. Alexandersson sanoo, että juuri sen vuoksi Madeleine kääntyy usein miehensä puoleen, kun jokin asia painaa hänen mieltänsä.

Chris on ollut hänen kallionsa viimeisimmät vuodet.
Rakkaus huipentui lokakuussa, kun pariskunta kihlautui. Hovi julkaisi kihlajaisvideon, jossa rakastavaiset hehkuttivat avoimesti onneaan.


2013
Unelmahäät. Madeleine ja Chris saavat toisensa Tukholman kuninkaanlinnan kirkossa lauantaina 8. kesäkuuta.

Lähteet: IS:n arkisto, Daniel Nyhlén: Prinsessan Madeleine (Lind&Co, 2013), Laura Ala: Prinsessa Madeleine (Helsinki kirjat, 2011), Aftonbladet.se, Expressen.se.
 • Madeleinen häät

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Julkkiksilta sataa tukea rumaksi haukutulle Maria Veitolalle – Rakel Liekiltä tyhjentävä kommentti

  2. 2

   Maahanmuuttovirasto karsii vastaanottokeskuksia – katso lista paikkakunnista

  3. 3

   Traaginen onnettomuus Helsingissä – työkoneen kauha osui kävelijään, nainen kuoli vammoihinsa

  4. 4

   Tv-tähden sekava käytös ihmetytti aamu-tv:ssä – oliko muoti-idoli humalassa? Syljeskeli ja selasi puhelintaan, somekansa äimistyi

  5. 5

   Video: Kajaanin hyppyrimäki räjähti näyttävästi

  6. 6

   38-vuotiasta Hannu Mannista uhkaa MM-Lahdessa kova kohtalo – ”Enää en voi vaikuttaa siihen”

  7. 7

   ”Me lähes tapoimme MM-hiihdot Lahdessa viimeksi” – Hiihtopomolta kovaa tekstiä dopingskandaalista

  8. 8

   Tarkista tämä iPhone-asetus: Saattaa aiheuttaa yllättävän laskun

  9. 9

   Tässä ovat leiskuvat Temptation Island -sinkkunaiset! Kaudella mukana tuttuja kasvoja

  10. 10

   Anu Saagim vastaa Veitola-kohuun – kuittaa asian suorasanaisesti: ”Ihmisellä on heikko itsetunto”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kummisetä antoi 10-vuotiaalle tyttärelle lahjarahaa – Kela rokotti koko perheeltä 341,52 euroa/kk

  2. 2

   Sudet tarttuivat 7-vuotiaaseen poikaan Ähtärin eläinpuistossa – vammat vakavia

  3. 3

   Anu Saagim haukkui Maria Veitolaa rumaksi suorassa lähetyksessä – Veitola harmistui studioyleisön reaktiosta: ”Yleisö nauraa ja taputtaa”

  4. 4

   Julkkiksilta sataa tukea rumaksi haukutulle Maria Veitolalle – Rakel Liekiltä tyhjentävä kommentti

  5. 5

   Traaginen onnettomuus Helsingissä – työkoneen kauha osui kävelijään, nainen kuoli vammoihinsa

  6. 6

   Yleinen virhe wc-pöntöllä: Tästä syystä pyttyyn jää helposti ”jarrutusjäljet”

  7. 7

   Lukiolaistytön viattomasta kuvasta paljastui härski yllätys – mokasta kasvoi maailmanlaajuinen someilmiö

  8. 8

   Brittiaristokraatti Lady Victoria, 40, ilmestyi gaalaan yläosattomissa: Läpikuultava verkkoasu paljasti aivan kaiken: ”Käytännössä alasti”

  9. 9

   Patrik Laine varasti show’n Torontossa – 30 maalia täyteen

  10. 10

   Kolmen lapsen yh-äidille annettiin tv-sarjassa 30 000 euroa – törsäsi lähes kaiken neljässä viikossa hajuvesiin ja vaatteisiin: ”Olen pettynyt”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Prisman kassamyyjä sai pyörätuolimiehen itkemään Helsingissä – jonossa ollut Jatta riensi apuun: ”Olin niin kiukkuinen”

  2. 2

   MTV: Saara Aalto kärsii kiusallisesta ja kivuliaasta naistentaudista: ”Ei parannuskeinoa”

  3. 3

   Pekka Vähäsöyrinki tunnusti Mika Myllylän haudalla, milloin dopinginkäyttö alkoi: ”Siinä hetkessä annoin periksi”

  4. 4

   Kummisetä antoi 10-vuotiaalle tyttärelle lahjarahaa – Kela rokotti koko perheeltä 341,52 euroa/kk

  5. 5

   Stubb opetti Trumpille faktoja Ruotsista – viesti sytytti kiivaan keskustelun

  6. 6

   Tutkijat tekivät pelottavan löydön merenpohjasta 10 kilometrin syvyydestä

  7. 7

   Kanadan hurmuriministeri sai Ivanka Trumpin pasmat sekaisin – flirttaileva kuva leviää vauhdilla

  8. 8

   Yleinen virhe wc-pöntöllä: Tästä syystä pyttyyn jää helposti ”jarrutusjäljet”

  9. 9

   Nokialla pahoinpidelty 17-vuotias tyttö on kuollut

  10. 10

   Donald Trumpilta outo viittaus Ruotsiin: ”Katsokaa, mitä tapahtui eilen illalla Ruotsissa – kuka olisi uskonut?”

  11. Näytä lisää

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Julkkiksilta sataa tukea rumaksi haukutulle Maria Veitolalle – Rakel Liekiltä tyhjentävä kommentti

  2. 2

   Maahanmuuttovirasto karsii vastaanottokeskuksia – katso lista paikkakunnista

  3. 3

   Traaginen onnettomuus Helsingissä – työkoneen kauha osui kävelijään, nainen kuoli vammoihinsa

  4. 4

   Tv-tähden sekava käytös ihmetytti aamu-tv:ssä – oliko muoti-idoli humalassa? Syljeskeli ja selasi puhelintaan, somekansa äimistyi

  5. 5

   Video: Kajaanin hyppyrimäki räjähti näyttävästi

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Kummisetä antoi 10-vuotiaalle tyttärelle lahjarahaa – Kela rokotti koko perheeltä 341,52 euroa/kk

  2. 2

   Sudet tarttuivat 7-vuotiaaseen poikaan Ähtärin eläinpuistossa – vammat vakavia

  3. 3

   Anu Saagim haukkui Maria Veitolaa rumaksi suorassa lähetyksessä – Veitola harmistui studioyleisön reaktiosta: ”Yleisö nauraa ja taputtaa”

  4. 4

   Julkkiksilta sataa tukea rumaksi haukutulle Maria Veitolalle – Rakel Liekiltä tyhjentävä kommentti

  5. 5

   Traaginen onnettomuus Helsingissä – työkoneen kauha osui kävelijään, nainen kuoli vammoihinsa

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Prisman kassamyyjä sai pyörätuolimiehen itkemään Helsingissä – jonossa ollut Jatta riensi apuun: ”Olin niin kiukkuinen”

  2. 2

   MTV: Saara Aalto kärsii kiusallisesta ja kivuliaasta naistentaudista: ”Ei parannuskeinoa”

  3. 3

   Pekka Vähäsöyrinki tunnusti Mika Myllylän haudalla, milloin dopinginkäyttö alkoi: ”Siinä hetkessä annoin periksi”

  4. 4

   Kummisetä antoi 10-vuotiaalle tyttärelle lahjarahaa – Kela rokotti koko perheeltä 341,52 euroa/kk

  5. 5

   Stubb opetti Trumpille faktoja Ruotsista – viesti sytytti kiivaan keskustelun

  6. Näytä lisää