Selma

Kuninkaalliset

Valikko

Kuninkaalliset

Somettava kuningatar Elisabet täyttää tänään 90

Päivänsankari
Kuningatar Elisabet on viime vuosina pehmentänyt suhtautumistaan julkisuuteen, kirjoittaa Ilta-Sanomien erikoistoimittaja Rita Tainola
On 1980-luvun alku. Bucking­hamin palatsin liveree-pukuiset palvelijat tuuppivat kuningatar Elisabetin corgi-koiria nurmikolle. On ulkoiluaika ja koirien on suotavampaa tehdä tarpeensa ulos kuin satoja vuosia vanhoille matoille.


Katselen huvittuneena näkyä ikkunasta eräästä palatsin huoneesta. Mietin olevani etuoikeutettu. Toimittajan työni ansiosta olen päässyt palatsiin muutaman kerran ja ihmetellyt sen kauniita huoneita, jylhiä saleja, upeata taidetta sekä huonekaluja.

Olen ollut myös palatsin taakse aukeavalla nurmella kuningattaren teekutsuilla. Mukana ovat olleet myös kuningataräiti ja koko kuninkaallinen perhe. Heidän näkemisensä yhdessä on yksi urani kohokohtia. Kuningatar Elisabet ja hänen äitinsä olivat vaikuttava kaksikko, joista huokui arvovaltaa – mutta myös lämpöä.

Tosin aina ei ollut niin. Kuningataräiti nimittäin joutui, ainakin palvelijoiden ja yleisön edessä, kutsumaan nuorena valtaistuimelle noussutta tytärtään kuningattareksi. Joskus palvelijoiden oli varmasti vaikea pidätellä hymyä, kun kuningataräiti lähetti huoneistostaan jonkun heistä pyytämään kuningattaren luokseen.

”Hänen Majesteettinsa kyselee, jos Teidän Majesteettinne voisi saapua teelle Hänen Majesteettinsa luo.”

Kun istuva kuningatar sitten saapui äitinsä luo, hän kutsui tätä äidiksi; niin kerrotaan. Kuningataräiti kutsui tytärtään Lilibetiksi ja opetti tämän jo pienenä siivoamaan huoneensa, petaamaan sänkynsä ja pitämään tavarat järjestyksessä.

Sanotaan, että prinsessana Elizabeth (sittemmin kuningatar Elisabet) tunsi itsensä joskus yksinäiseksi; hänellä oli kotiopettaja, eikä hän saanut kosketusta ikäisiinsä kuten hänen lapsenlapsensa ovat saaneet.


Hän asui nuorena vaimona miehensä kanssa Maltalla 1940-luvun lopussa ja on kuvaillut tuota aikaa yhdeksi elämänsä onnellisimmista. Prinssi Philip toimi laivaston upseerina ja Elizabeth sai olla ”vain” vaimo. Pari oli avioitunut 1947.


Nuoresta prinsessasta tuli kuningatar Elisabet 1953, kun hänen isänsä, kuningas Yrjö VI kuoli. Yhtäkkiä hänen elämänsä muuttui, mutta niin muuttui myös hänen äitinsä elämä.

Elisabet joutui ottamaan harteilleen lukemattoman määrän velvollisuuksia, mutta hänen oli tuettava myös äitiään, joka ei oikein ymmärtänyt leskeyttä 51-vuotiaana. Kuningataräiti ei myöskään heti oppinut sitä, että osat ovat tyttären kanssa vaihtuneet; nyt hallitsi Elisabet.

Kuningatar Elisabet ei koskaan vähätellyt äitiään, päinvastoin. Hän huolehti, että kuningataräitiä kohdellaan samalla arvokkuudella kuin häntä itseään. Kuningataräitiä alettiin kutsua myös kansakunnan isoäidiksi.

Elisabet jumaloi äitiään. Heilläkin oli erimielisyytensä ja tytär joutui muun muassa maksamaan äitinsä hevosurheilusta kertyneitä velkoja. Kuningattaren aviomies, Edinburghin herttua prinssi Philip ei aina tullut toimeen anopin kanssa. Tässäkin äiti ja tytär joutuivat ajoittain törmäyskurssille.

Hevosharrastus kuitenkin yhdisti. Hevosista he olisivat voineet puhua tuntikausia.

Kuningataräiti kuoli maaliskuussa 2002 101 vuoden iässä, kuusi viikkoa nuorimman tyttärensä, prinsessa Margaretin jälkeen. Äidin kuolema oli Elisabetille kova pala. Suruajaksi päätettiin kymmenen päivää, mutta velvollisuudentuntoinen nainen jatkoi tehtäviään jo kahden päivän jälkeen.

Huhtikuun 21. päivänä 90 vuotta täyttävä kuningatar Elisabet on työskennellyt tehtävässään jo yli 60 vuotta. Hallitsijakauden timanttijuhlia vietettiin 2012.

Hänet tunnetaan uutterana naisena, joka ei halua tuoda itseään liikaa esiin. Hänen asemansa luo jo sellaiset puitteet, että hän on muutenkin esillä. Elisabetin entistä miniää, edesmennyttä prinsessa Dianaa kutsuttiin aikanaan maailman kuvatuimmaksi naiseksi. Hän saattoi sitä ollakin, mutta mielestäni Dianan anoppi on maailman tunnetuin nainen. Siinä jäävät kimkardashianit ja muut instagram-tähdet kauas taakse.

Elisabetin suurin rakkaus on aina ollut aviomies, pian 95 vuotta täyttävä prinssi Philip. Parin neljä lasta, Charles, Andrew Edward ja Anne ovat rakkaita, mutta velvollisuudet kuningattarena ovat ajaneet usein äitiyden ohi. Lapset eivät paljon vanhempiaan pikkuisina ollessaan nähneet.


Vaikka Philipin väitetään heilastelleen parin avioliiton aikana myös muiden naisten kanssa, kuningatar ei ole koskaan olkaansa kohauttanut. Prinssi Philipin julkisuudessa heittämät letkautuksetkaan eivät ole kuningatarta häirinneet.

Prinssipuoliso on ollut kaikki vuosikymmenet ainoa ihminen, joka on saanut sanoa kuningattarelle, mitä on halunnut. Kotona hän on saanut olla pomo ja hän on myös aina ollut Elisabetin paras väittelykumppani sekä mielipidevaikuttaja.

Toisin on esimerkiksi Tanskassa, jossa prinssi Henrik ilmoitti julkisuudessa jäävänsä eläkkeelle. Hän sanoi, ettei ole hyväksynyt vaimonsa taustalla elämistä. Nykyisin Henrik juhlii kavereidensa kanssa maailmalla ja vaimo, kuningatar Margareeta hoitaa tehtäviään Tanskassa.

Kuningatar Elisabetin jälkeen kruunun perivä prinssi Charles ei ole ollut moksiskaan vanhempiensa saamasta huomiosta. Walesin prinssi on ollut mielissään, että on saanut elää omaa elämäänsä. Tosin hänen surullisen kuuluisa avioliittonsa prinsessa Dianan kanssa oli linnojen saleissa päätetty ja julkisuudessa tiiviisti raportoitu, mutta Dianan menehdyttyä 1997 Charles sai vapaasti elää elämänsä naisen, nykyisen vaimonsa Cornwallin herttuattaren Camillan kanssa. He avioituivat 2005 ja asian hyväksyi hyvillä mielin myös kuningatar.

Sen verran Charles on yhä varovainen Dianaa rakastaneiden ihmisten suhteen, ettei anna Camillan käyttää Walesin prinsessa -titteliä, vaikka se Camillalle kuuluukin.

Kuningatar Elisabet ei ole yleensä tunteitaan näyttänyt, mutta vuonna 1992 marraskuussa Guildhallissa pitämässään 40-vuotisjuhlapuheessaan hän kutsui vuotta kauhujen vuodeksi, annos horribles.

Windsorin linna paloi, Charlesin ja Dianan erosta ilmoitettiin ja Andrew ja Anne ero­sivat puolisoistaan. Andrew Mortonin paljastuskirja Dianasta ilmestyi ja Camilla Parker-Bowlesin ja Charlesin puhelinkes­kustelut vuotivat julki. Hallitus myös päätti, että kuningattaren on alettava maksaa veroja.

Kauimmin Britanniaa hallinnut kuningatar on aina vaalinut perinteitä, joita on jäl­kipolvillekin painottanut. Hänen nuoruudessaan ei olisi erottu; hänelle Windsor on kuninkaallisista asunnoista rakkain.

Elisabet on perinteistä huolimatta ollut jo vuosia sosiaalisessa mediassa. Kun hän ilmestyi valkokankaille James Bondin, näyttelijä Daniel Craigin, kanssa Lontoon olympialaisten mainoselokuvassa palatsin käytävillä monen kulmakarvat nousivat. Kuningatar suostui mukaan lastenlastensa Harryn ja Williamin kannustuksesta ja painostuksesta – moni vanhan polven kuninkaallinen on tosin sanonut, että jos kuningataräiti olisi ollut elossa, näin ei olisi tapahtunut.


Kuningatar onkin nähty pubeissa, junassa, metroasemalla ja monissa muissa kansanpaikoissa. Hänellä on palatsin Facebook-sivut ja hän on twitterissä @BritishMonarchy-tilillä. Hovin ihmiset päivittävät tilejä, mutta tuskin ilman suostumusta.

Kuningatarta kutsutaan julkisuudessa kuningattareksi, mutta kotona äidiksi tai isoäidiksi. Hän on viime vuosikymmeninä pehmentänyt esiintymistään julkisuudessa. Hän on kameroiden edessä osoittanut kiintymystään perheenjäseniinsä, varsinkin prinssi Williamin ja herttuatar Catherinen lapsia kohtaan. Kuningatar rakastaa kaikkia lapsenlapsenlapsiaan, mutta prinssi George on erityisessä suosiossa.

Ehkäpä kuningatar on tyytyväinen siitä, että Charlesin pojan, prinssi Williamin, ensimmäinen lapsi on poika, vaikka olikin osoittanut uudistusmielisyytensä ja hyväksynyt lain, jossa Williamille ja Catherinelle syntyvä ensimmäinen lapsi perii kruunun, oli sitten poika tai tyttö.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Poliisi: Imatran kolmoissurma tallentui valvontakameroille – ”Teko näkyy kameroissa”

  2. 2

   Hiihdon unelmaparin suhde ohi: ”Emme asu enää yhdessä”

  3. 3

   Saara Aallolta paljastus X Factor -finaalista: Sharon Osbourne toteuttaa erään Saaran suurimmista unelmista

  4. 4

   Ensimmäiset kuvat: Häkeltynyt Saara Aalto saapui jättiyleisön eteen – ”Olen ihan sekaisin nyt”

  5. 5

   X Factorin kuvausryhmä käskytti ja hyppyytti Saara Aallon faneja lentokentällä – ”Olkaa innokkaampia!”

  6. 6

   IS seuraa Suomen-vierailua hetki hetkeltä: Saara Aalto tapasi valtavan fanivyöryn Helsinki-Vantaalla

  7. 7

   Nainen käveli portaat joka päivä kuukauden ajan – yllättyi lopputuloksesta

  8. 8

   5 tyylimokaa, joita ammattilainen ei halua enää nähdä Linnan juhlissa

  9. 9

   Espanjan Aurinkorannikolla ennätyssateet – lehti: kaksi kuollut tulvissa

  10. 10

   Näin Senaatintorilla valmistaudutaan Saara Aallon yllätysspektaakkeliin – paikalle odotetaan yleisöryntäystä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poliisi IS:lle: Tällainen tausta Imatran epäillyllä 23-vuotiaalla kolmoismurhaajalla on

  2. 2

   Silminnäkijä: Imatralla surmattujen viimeiset hetket – tulivat vain käväisemään ravintolassa

  3. 3

   Koko ABC tyhjeni ja Ville, 19, jäi yksin lukkojen taakse: ”Olin istumassa tuolla pimeässä nurkassa – tää mesta suljettiin!”

  4. 4

   Brittilehdeltä raju väite Saara Aallon finaalipaikasta: Tuotanto käynnisti selvityksen Suomesta annetuista ”kielletyistä äänistä”

  5. 5

   Uskomatonta! Saara Aalto teki sen – pääsi heittämällä X Factor -finaaliin

  6. 6

   Uskomatonta, mutta totta – Aku Ankka ennusti Saara Aallon finaalipaikan jo elokuussa

  7. 7

   Uutisvuoksi julkaisi Imatralla surmattujen toimittajiensa nimet ja koskettavat muistokirjoitukset

  8. 8

   AL: Viiden lapsen yh-äiti sai neloset – paikallinen yrittäjä tarjoutui apuun

  9. 9

   Tuottaja paljastaa: Uutisvuodon studioyleisökin hämmentyi Baba Lybeckin Sipilä-vitsistä – Jari Tervo tajusi juonen heti

  10. 10

   Varo perintöloukkua – ”Voi olla järkevää jopa kieltäytyä perinnöstä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poliisi IS:lle: Tällainen tausta Imatran epäillyllä 23-vuotiaalla kolmoismurhaajalla on

  2. 2

   Raju huhu Lewis Hamiltonista – ”Se on yksityisasia”

  3. 3

   WhatsApp katoaa miljoonista puhelimista – katso, onko omasi listalla

  4. 4

   7 yleisen syövän varhaiset varoitusmerkit – tunnista ajoissa

  5. 5

   Raakel Lignellin raju painonpudotus ja tiukka ruokavalio johtivat pysyviin terveysongelmiin: ”Riistäytyi vähän käsistä”

  6. 6

   Tuulenvire paljasti Donald Trumpin omituisen ”asumokan” – netti sekosi lentokentältä napatusta kuvasta

  7. 7

   Perhesyyt eivät painaneet? Mika Salolla teoria Nico Rosbergin lopettamisesta: ”Kukaan ei tajua sitä…”

  8. 8

   Todelliset syyt, joiden vuoksi naiset voihkivat seksin aikana

  9. 9

   Nainen teki ”pettämistestin” poikaystävälleen – lopputulos ei ilahduttanut, videolla jo 6 miljoonaa katselukertaa

  10. 10

   Aleksi Valavuori julkaisi matkakuvan Los Angelesista: maisemaotos paljastuikin Ikean sisustustauluksi – some repesi

  11. Näytä lisää

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Poliisi: Imatran kolmoissurma tallentui valvontakameroille – ”Teko näkyy kameroissa”

  2. 2

   Hiihdon unelmaparin suhde ohi: ”Emme asu enää yhdessä”

  3. 3

   Saara Aallolta paljastus X Factor -finaalista: Sharon Osbourne toteuttaa erään Saaran suurimmista unelmista

  4. 4

   Ensimmäiset kuvat: Häkeltynyt Saara Aalto saapui jättiyleisön eteen – ”Olen ihan sekaisin nyt”

  5. 5

   X Factorin kuvausryhmä käskytti ja hyppyytti Saara Aallon faneja lentokentällä – ”Olkaa innokkaampia!”

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Poliisi IS:lle: Tällainen tausta Imatran epäillyllä 23-vuotiaalla kolmoismurhaajalla on

  2. 2

   Silminnäkijä: Imatralla surmattujen viimeiset hetket – tulivat vain käväisemään ravintolassa

  3. 3

   Koko ABC tyhjeni ja Ville, 19, jäi yksin lukkojen taakse: ”Olin istumassa tuolla pimeässä nurkassa – tää mesta suljettiin!”

  4. 4

   Brittilehdeltä raju väite Saara Aallon finaalipaikasta: Tuotanto käynnisti selvityksen Suomesta annetuista ”kielletyistä äänistä”

  5. 5

   Uskomatonta! Saara Aalto teki sen – pääsi heittämällä X Factor -finaaliin

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Poliisi IS:lle: Tällainen tausta Imatran epäillyllä 23-vuotiaalla kolmoismurhaajalla on

  2. 2

   Raju huhu Lewis Hamiltonista – ”Se on yksityisasia”

  3. 3

   WhatsApp katoaa miljoonista puhelimista – katso, onko omasi listalla

  4. 4

   7 yleisen syövän varhaiset varoitusmerkit – tunnista ajoissa

  5. 5

   Raakel Lignellin raju painonpudotus ja tiukka ruokavalio johtivat pysyviin terveysongelmiin: ”Riistäytyi vähän käsistä”

  6. Näytä lisää