Laihdutus

Valikko

Elämäntaparemonttiin apua personal trainerilta

Painonpudotuksessa alku on innostusta täynnä, mutta urheilullisen elämän aiheuttaman huuman haihduttua palataan helposti sohvaperunaksi.
Yhä useampi elämäntaparemontista haaveileva palkkaa tulosten saavuttamiseen avuksi personal trainerin eli henkilökohtaisen kuntovalmentajan, joka tekee asiakkaalle tämän tavoitteisiin räätälöidyn liikuntaohjelman sekä auttaa ravintoasioissa.

Maltti on valttia

Trainer4You -yrityksen toimitusjohtaja, kuntoiluaiheisia kirjoja kirjoittanut personal trainer, fysioterapeutti, ammattivalmentaja ja treenareiden kouluttaja Riku Aalto on huomannut, että personal trainerille hakeutuvilla on usein epärealistisia ajatuksia saavutettavissa olevista tuloksista ja vauhdista, jolla tavoitteeseen päästään.

Aalto kertoo joutuvansa usein pistämään asiakkaille enemmänkin jäitä hattuun kuin patistamaan heitä liikkeelle.

”Mitä hitaampaa, sen parempi”, Aalto yllättää.

”Jos painonpudotus on tosi nopeaa, on silloin tehty jotain väärin.” Nopeasti pudotetuista kiloista iso osa on etenkin aluksi nestettä. Pitkään jatkuva nopea painonpudotustahti voi johtaa siihen, että jopa puolet menetetystä painosta on lihaskudosta – tämä taas hidastaa aineenvaihduntaa ja painonhallinta vaikeutuu.

Ihanteellinen on noin puolen kilon viikkovauhti, joka sekin on Aallon mukaan melko kova, ainakin jos pudotettavaa on vain muutama kilo. Suuren ylipainon kanssa kamppaileville kilon viikkovauhtikin on vielä sopiva.

Treenari auttaa alkuun

Järkevä painonpudotus, jossa liikunta ja ravinto ovat sopusoinnussa, johtaa pysyviin tuloksiin. Tie voi olla pitkä ja haastava. Ihmeisiin ei ”treenarikaan” hetkessä pysty, vaan kaiken pohjana on oma motivaatio ja pitkän tähtäimen valinnat.

”Usein ihmetellään, että mistä ne kilot oikein tulevat. Suurin syy on aktiivisuuden väheneminen iän myötä. Joka paikkaan mennään autolla eikä muutenkaan liikuta päivittäin”, Aalto kertoo.

”Viikossa on 168 tuntia, jos niistä kaksi liikutaan niin siihen jää vielä 166 ei-aktiivista tuntia. Pitäisi ymmärtää, että pelkkä teholiikunta ei riitä, vaan pitää tehdä muutos arjessa.”

Personal trainerin tehtävänä on auttaa asiakas oikealle tielle ja tsempata häntä pysymään siellä.

”Tavoitteena on tehdä itsensä tarpeettomaksi”, Aalto toteaa treenarin tehtävistä. Tarkoitus on siis saada liikunnallinen ja terveellinen elämäntapa juurrutettua selkärankaan niin, että liikunta maistuu alkuhuuman jälkeenkin.

Treenari auttaa liikunnan lisäksi siinä vaikeammassa painonhallinnan osa-alueessa eli syömisen suunnittelussa.

”Ei ole vaikeaa saada itseään liikkeelle pari kertaa viikossa. Syödä pitää viisi kertaa päivässä joten tottumusten muuttaminen siinä on paljon vaikeampaa”, Aalto toteaa ja painottaa säännöllisyyttä.

”Pitäisi opetella syömään 3-4 tunnin välein pieniä annoksia, niin ei tulisi ahmittua iltaisin kun on ollut päivän syömättä”, hän opastaa.

Pienin askelin suuriin muutoksiin

Elämäntaparemonttia on turha yrittää toteuttaa yhdeltä istumalta. ”Ihmisen mieli ja kroppa vastustavat isoa muutosta, jopa niin, että lopulta sairastuu tai tulee erilaisia rasitusvammoja”, Aalto kertoilee.

Asiantunteva personal trainer ei lähde hirveän rääkin ja elämästä nautiskelun kieltämisen tielle nopeiden tulosten toivossa. ”Välillä saa lipsuakin, se on vain elämää”, Aalto naurahtaa.

Kun muutokset tehdään yksi kerrallaan, on niistä helpompaa pitää kiinni.

”Yleensä tehdään ensin ihan pienet, kevyet muutokset liikuntatottumuksiin ja siitä sitten jatketaan”, Aalto opastaa.

Tavoitteeseen edetään pienin askelin, kokonaistavoitteen ollessa 20 kiloa voi realistinen tahti olla viiden kilon pudottaminen parin ensimmäisen kuukauden aikana.

Jos ylimääräisiä kiloja on päässyt kertymään todella rutkasti, on aluksi kaikkein tärkeintä saada ruokavaliota käännettyä parempaan suuntaan ja keskittyä liikkumiseen sitten, kun se tuntuu helpommalta aloittaa.

Tällöin on tärkeää etsiä personal trainer, jolla on vankka asiantuntemus ravintoasioista.

Treenari valittava huolella

Treenarin valintaan kannattaa paneutua huolella, markkinat kun ovat melkoisen villit.

”Kuka tahansa voi kutsua itseään personal traineriksi”, Aalto muistuttaa. Hän korostaa, että Suomessa on tällä hetkellä kolme tahoa, joiden koulutuksen käyminen on laatutakuu ammattitaidosta. Näitä ovat FAF, FISAF ja Trainer4You.

”Kaikilla näillä on tiukat pääsyvaatimukset koulutukseen ja lisenssijärjestelmä, jotta saa käyttää nimikettä”, Aalto kertoo.

Paitsi lisensseihin, kannattaa treenaria valitessa katsastaa myös hänen muuhun koulutustaustaansa.

Jos esimerkiksi haluaa kokeilla jotain tiettyä uutta lajia, kannattaa luonnollisesti valita personal trainer, jolla on kyseisestä lajista kokemusta.

Jos taas on tarvetta kuntoutukseen esimerkiksi selkävaivojen takia, on treenarilla hyvä olla fysioterapeutin pohjakoulutus.

Omat mieltymykset otetaan luonnollisesti kunto-ohjelmaa laadittaessa huomioon., pelkkää punttisalia ja juoksulenkkiä ei kaikille tarjota.

”Voidaan mennä vaikka melomaan tai kiipeilemään”, Aalto kertoo mutta muistuttaa kuitenkin, että ideana on saada tuloksia aikaan, mikä yleensä vaatii eroa entisiin tottumuksiin.

”Tavoitteena on saavuttaa tavoitteita, eihän kukaan halua jatkaa, jos mitään ei tapahdu”, hän toteaa. Jos tavoite on kiinteä ja lihaksikas kroppa, kuuluu kuntosalilla aherrus väistämättä ohjelmaan.

Kropalle täyshuolto

Personal trainerin palvelujen elitistinen maine on häviämässä ja aivan tavalliset pulliaiset uskaltautuvat nykyään kunto-ohjaajan pakeille.

Lystistä täytyy tietenkin maksaa. Aalto kertoo puolen vuoden startin hintojen liikkuvan noin 1200 eurosta 2000 euroon asti, riippuen palvelun tarjoajan kokemuksesta, koulutuksesta ja sijainnista.

Hinta voi kuulostaa pahalta, mutta kalleus on suhteellinen käsite: ”Jos vertaa vaikka auton huoltoon, niin kropan huolto on hirveän halpaa. Jos veisit auton kuntokartoitukseen ja täyshuoltoon ja sen jälkeen puolen vuoden ajan käyttäisit sitä viikoittain huollossa, laadituttaisit siihen huoltosuunnitelman ja lopuksi siihen tehtäisiin vielä perusteellinen tarkistus, niin eihän siihen mikään raha riittäisi”, Aalto vertaa.

Kun vielä miettii, että omassa kropassa on viihdyttävä koko elämän ajan, on sen toimivuus panostamisen arvoinen asia.

Personal trainerin palveluun kuuluu yleensä aluksi kuntokartoitus ja –testaus, sitten henkilökohtaisen liikuntaohjelman laatiminen ja siinä olevien asioiden opetteleminen ”kädestä pitäen”, ravinto-ohjeistus sekä viikoittaiset tapaamiset ja muina aikoina konsultointi puhelimitse tai sähköpostitse.

Liikuntaohjelmassa käydään läpi niin kestävyyskunto, lihaskunto kuin venyttelykin. Ravinto-ohjeistukseen puolestaan kuuluu yleensä ruokapäiväkirjan pito ja sen analysointi sekä ihanteellisen ruokavalion laadinta tarkkoine esimerkkipäivineen.

Yksin tai porukalla

Aalto kertoo asiakkaiden usein aloittavan puolen vuoden tai kolmen kuukauden sopimuksesta, mutta innostuvan sitten jatkamaan ”hamaan tulevaisuuteen”. Ammattilainen kun osaa seurata kehitystä ja tehdä esimerkiksi tarpeen tullen muutoksia treenausrutiineihin.

Hinta pysyy Aallon mukaan suunnilleen samana kuin ensimmäisen puolen vuoden setissäkin.

Hieman edullisempi vaihtoehto usein on treenarin palkkaaminen muutaman hengen porukalla. Esimerkiksi työporukan kilojenkaristuskimppa on kysytty vaihtoehto.

”Yksilöllisyys ei kärsi ryhmässä olosta”, Aalto vakuuttaa ja kertoo, että kaikille ryhmän jäsenille laaditaan henkilökohtainen ohjelma ja tehdään yksilölliset testit. Viikkotapaamiset hoidetaan yhdessä, mikä vähentää luonnollisesti henkilöä kohti tulevia kustannuksia.

Suurin osa asiakkaista naisia

Tyypillisin asiakas on jonkin verran ylipainoinen 35-45 -vuotias nainen, joka on aloittanut ja lopettanut liikunnan useaan otteeseen. ”Miehet tulevat vasta äärimmäisessä hädässä”, Aalto naurahtaa.

Isolla osalla treenarille hakeutuvista on jokin elämäntavoilla hillittävissä oleva terveysongelma, kuten korkea verenpaine tai kohonnut kolesteroliarvo. Myös selkä- ja hartiakipuja lähdetään usein hoitamaan personal trainerin tuella.

Suurin osa asiakkaista on tuloksiin tyytyväisiä ja innostuu uudesta elämäntyylistä. Poikkeuksiakin löytyy, ja silloin on Aallon mukaan peiliin katsomisen paikka niin valmentajalla kuin valmennettavallakin – onko ohjelma tarpeeksi selkeä ja helppo noudattaa ja tuleeko sitä noudatettua tunnollisesti?

Aalto on huomannut, että usein elämäntavan muuttaminen liikunnalliseksi ja ruokavalion rukkaaminen uuteen uskoon saavat onnistuessaan aikaan isommankin muutoksen suhtautumisessa omaan itseen.

Hän kertoo mieleensä jääneen naisen, joka tuli valmennettavaksi ”harmaavarpusena”; aikaa ja intoa itsensä hoitamiseen ei ollut aiemmin löytynyt.

”Kun hän oli treenannut muutaman viikon, alkoi päälle ilmestyä uusia kauniita liikuntavaatteita ja vielä muutama viikko lisää niin oli käyty laittamassa tukka ja koko ilme uusiksi”, Aalto kertoo.

Yksi muutos voi aiheuttaa positiivisen kierteen, jossa asiakas löytää itsestään uusia kykyjä, saa itsevarmuutta ja alkaa viihtyä kropassaan uudella tavalla. Yksi personal trainerin tärkeimpiä tehtäviä onkin henkinen valmennus.

”Pitää etsiä liikunnallisia lahjoja ja opetella käyttämään niitä. Treenarin tehtävä on kertoa asiakkaalle että hei, sä osaat tosi hyvin!” Aalto tiivistää.

Lähde ja tietopaketti aikuisten lihavuudesta: Poliklinikka.fi


Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Neljä jättihittiä! Tällainen oli Saara Aallon Senaatintorin show – vitsaili Suomen kylmästä säästä

  2. 2

   IS tapasi hurmioituneen Saara Aallon Senaatintorin show’n jälkeen: ”Olen varmaan jossain shokissa”

  3. 3

   Todellinen jymypaukku! Mestis-avulta melkoinen liigadebyytti: vastasi yksin joukkueensa maaleista

  4. 4

   Juuso-karhun isäntä Sulo, 75, sai kutsun Linnan juhliin – näin hän kertoi asiasta karhulle

  5. 5

   Vaikuttava yllätys kauppakeskuksessa – 200 laulajan flashmob esitti Finlandian sinfoniaorkesterin säestyksellä

  6. 6

   Muistatko nämä? Linnan juhlien ikimuistoisimmat tyylit vuodesta 1960

  7. 7

   Upeita kaunottaria! Kuka on Linnan juhlien kaikkien aikojen kuningatar? Äänestä!

  8. 8

   Lewis Hamilton vastusti tallin määräyksiä Abu Dhabissa – pomolta uusia paljastuksia

  9. 9

   Opettaja avautuu: Ennen ehdin opettaa 90 prosenttia työajasta, nyt ehkä neljänneksen – syynä vastuuttomat vanhemmat

  10. 10

   Kuin lumikuningatar! Saara Aalto saapui Senaatintorille hevoskärryissä reilusti myöhässä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Koko ABC tyhjeni ja Ville, 19, jäi yksin lukkojen taakse: ”Olin istumassa tuolla pimeässä nurkassa – tää mesta suljettiin!”

  2. 2

   Brittilehdeltä raju väite Saara Aallon finaalipaikasta: Tuotanto käynnisti selvityksen Suomesta annetuista ”kielletyistä äänistä”

  3. 3

   IS seuraa hetki hetkeltä: Saara Aallolla huikea konsertti Senaatintorilla – jättiyleisö villinä: ”Tää on mieletöntä”

  4. 4

   SUORA LÄHETYS JUURI NYT: Saara Aalto esiintyy Senaatintorilla

  5. 5

   Uskomatonta! Saara Aalto teki sen – pääsi heittämällä X Factor -finaaliin

  6. 6

   Uskomatonta, mutta totta – Aku Ankka ennusti Saara Aallon finaalipaikan jo elokuussa

  7. 7

   Uutisvuoksi julkaisi Imatralla surmattujen toimittajiensa nimet ja koskettavat muistokirjoitukset

  8. 8

   Poliisi: Imatran kolmoissurma tallentui valvontakameroille – ”Teko näkyy kameroissa”

  9. 9

   Pelkkä silmäys kahteen kuvaan riittää: Patrik Laine ja Sidney Crosby ovat kuin yö ja päivä

  10. 10

   Varo perintöloukkua – ”Voi olla järkevää jopa kieltäytyä perinnöstä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poliisi IS:lle: Tällainen tausta Imatran epäillyllä 23-vuotiaalla kolmoismurhaajalla on

  2. 2

   Raju huhu Lewis Hamiltonista – ”Se on yksityisasia”

  3. 3

   WhatsApp katoaa miljoonista puhelimista – katso, onko omasi listalla

  4. 4

   7 yleisen syövän varhaiset varoitusmerkit – tunnista ajoissa

  5. 5

   Raakel Lignellin raju painonpudotus ja tiukka ruokavalio johtivat pysyviin terveysongelmiin: ”Riistäytyi vähän käsistä”

  6. 6

   Tuulenvire paljasti Donald Trumpin omituisen ”asumokan” – netti sekosi lentokentältä napatusta kuvasta

  7. 7

   Perhesyyt eivät painaneet? Mika Salolla teoria Nico Rosbergin lopettamisesta: ”Kukaan ei tajua sitä…”

  8. 8

   Todelliset syyt, joiden vuoksi naiset voihkivat seksin aikana

  9. 9

   Nainen teki ”pettämistestin” poikaystävälleen – lopputulos ei ilahduttanut, videolla jo 6 miljoonaa katselukertaa

  10. 10

   Aleksi Valavuori julkaisi matkakuvan Los Angelesista: maisemaotos paljastuikin Ikean sisustustauluksi – some repesi

  11. Näytä lisää

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Neljä jättihittiä! Tällainen oli Saara Aallon Senaatintorin show – vitsaili Suomen kylmästä säästä

  2. 2

   IS tapasi hurmioituneen Saara Aallon Senaatintorin show’n jälkeen: ”Olen varmaan jossain shokissa”

  3. 3

   Todellinen jymypaukku! Mestis-avulta melkoinen liigadebyytti: vastasi yksin joukkueensa maaleista

  4. 4

   Juuso-karhun isäntä Sulo, 75, sai kutsun Linnan juhliin – näin hän kertoi asiasta karhulle

  5. 5

   Vaikuttava yllätys kauppakeskuksessa – 200 laulajan flashmob esitti Finlandian sinfoniaorkesterin säestyksellä

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Koko ABC tyhjeni ja Ville, 19, jäi yksin lukkojen taakse: ”Olin istumassa tuolla pimeässä nurkassa – tää mesta suljettiin!”

  2. 2

   Brittilehdeltä raju väite Saara Aallon finaalipaikasta: Tuotanto käynnisti selvityksen Suomesta annetuista ”kielletyistä äänistä”

  3. 3

   IS seuraa hetki hetkeltä: Saara Aallolla huikea konsertti Senaatintorilla – jättiyleisö villinä: ”Tää on mieletöntä”

  4. 4

   SUORA LÄHETYS JUURI NYT: Saara Aalto esiintyy Senaatintorilla

  5. 5

   Uskomatonta! Saara Aalto teki sen – pääsi heittämällä X Factor -finaaliin

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Poliisi IS:lle: Tällainen tausta Imatran epäillyllä 23-vuotiaalla kolmoismurhaajalla on

  2. 2

   Raju huhu Lewis Hamiltonista – ”Se on yksityisasia”

  3. 3

   WhatsApp katoaa miljoonista puhelimista – katso, onko omasi listalla

  4. 4

   7 yleisen syövän varhaiset varoitusmerkit – tunnista ajoissa

  5. 5

   Raakel Lignellin raju painonpudotus ja tiukka ruokavalio johtivat pysyviin terveysongelmiin: ”Riistäytyi vähän käsistä”

  6. Näytä lisää