Laihduttaja, näillä vinkeillä et repsahda! Katso tuoreet kuvat Timmiksi mimmiksi -Inkasta

Blogi
Timmiksi mimmiksi - Inka ja personal trainer Manu Tuppurainen vinkkaavat, kuinka pitää motivaatio yllä, jottei repsahduksia tule. Katso myös tuoreet kuvat Inkasta.
1. Tuki <3

Ilman tukea ja kannustusta en olisi tähän elämäntapamuutokseen ryhtynyt. Tsemppaus auttaa jaksamaan ja jatkamaan matkaa kohti asettamiani tavoitteita. Tuki on paras motivaation lähde.

Suurin tukeni on ollut avopuolisoni Henri, joka innolla kuuntelee penkkitulokseni, lähtee kanssani lenkille, salille ja pelaamaan sulkapalloa, nauraa tullessani kotiin urheilukaupasta notkuvien kassien kanssa, ymmärtää, kun on vaikeaa.

Ystävät ovat olleet korvaamattomia. He ovat osallistuneet kuntokuuriini, antaneet vinkkejään ja olleet ylpeitä minusta. Ehkä suurin idolini on ollut hyvä ystäväni Sanni, joka on hiljattain tehnyt ison elämäntapamuutoksen. Ihailen häntä todella paljon ja haluan pystyä samaan kuin hän.

Läheisteni lisäksi tukenani ovat olleet pt:ni Manu Tuppurainen, jonka kanssa alku oli hieman nihkeä. Olimme molemmat kiireisiä ja stressaantuneita eikä yhteistä rytmiä tuntunut löytyvän. Hiljalleen olemme oppineet tuntemaan toisemme paremmin ja Manu on korvaamaton perseelle potkija.

Luottoa tekemiseen ovat lisänneet useat asiantuntijat: fysioterapeuttini Mika Heinämäki, Trainer4You:n Liina Sievers ja ravitsemusterapeutti Mikko Rinta sekä kiropraktikkoni Simo Poutanen.2. Treenikoukku

Urheiluun jää koukkuun. Olen levoton, jos ei pääse pariin päivään kunnolla hikoilemaan. Urheilu pitää minut järjissäni ja antaa energiaa. Vaikka kuinka helvetisti väsyttäisi rankan työpäivän jälkeen, raahaudun salille. Se fiilis, joka treenin jälkeen on, motivoi minua raahautumaan sinne kerta toisensa jälkeen.

3. Julkinen paine


Ennen kuin aloin kirjoittaa tätä blogia, päätin olla täysin avoin ja rehellinen. Kerroin jo alussa niin painoni ja rasvaprosenttini kuin pääni sisällä pyörivät asiat. Halusin olla aito. Se pelotti pirusti, koska en tiennyt, millaisen vastaanoton saan.

Soraääniä on toki ollut, mutta kyllähän maailmaan mölyä mahtuu. Koen kuitenkin, että suurin osa teistä lukijoista on ollut ihania, kannustavia ja arvostanut avoimuuttani. Kiitos siitä.

Se, että teen niin henkilökohtaisen asian kuin elämäntapamuutoksen julkisesti, on toki tuonut paineita. Epäonnistunko? Mitä jos en laihdu tarpeeksi? Teenhän kaiken oikein? Viikkojen myötä epävarmuus on kuitenkin vähentynyt, en stressaa enää niin paljon tuloksista. Nyt julkinen paine ruokkii motivaatiotani.

4. Itsensä palkitseminen

Itseään pitää muistaa palkita ja kiittää päivittäin. Mutta kun saavutan lopullisen tavoitteeni eli noin 10-15 kilon painonpudotuksen ja uudet elämäntavat ovat tulleet jäädäkseen, lähdemme mieheni kanssa lempikaupunkiimme Pariisiin. Se on houkutteleva pääpalkinto, joka motivoi. Lisäksi olen asettanut pienempiä välipalkintoja.5. Vaihtelu

Saliharjoitteluun ja lenkkeilyyn kaipaa vaihtelua. Se tekee hyvää kropalle ja mielelle. Hommassa pysyy mielenkiinto yllä. Uusin innostukseni on sulkapallo. Lisäksi aion talven mittaan käydä kokeilemassa erilaisia lajeja, joista kerron täällä blogissani.

6. Tulosten seuranta

Seuraan tuloksiani nykyisin viikoittain. Käyn vaa’alla, mittailen mittanauhalla ja otan kuvia. Mittanauha ja kuvat toimivat mielestäni parhaiten. Vaakaa ei kannata liikaa tuijottaa.

Käyn myös parin kuukauden välein kehonkoostumusmittauksessa, joka näyttää, mitä kehossa on todella tapahtunut.

7. Motivointi treenatessa

Treenimotivaatiota lisäävät tekniset apuvälineet, musiikki ja treenivarustus. Ostin kuntokuurin alussa käyttäjääkin fiksumman sykekellon. Sykettä ja kalorinkulutusta seuraamalla huomaan kehityksen ja treenin tehokkuuden.

Lisäksi käytän erilaisia applikaatioita kehityksen ja treenimäärän seurantaan. Parhaiten minulle on toiminut HeiaHeia ja sykekelloni kanssa synkronoitu Movescount.

Tutkitusti musiikin kuuntelu lisää treenin tehokkuutta. Pistän aina napit korviin ja volat kaakkoon. Kyllä kyykky irtoaa paljon paremmin, kun jytä pauhaa.

Mielestäni treenivarustuksen pitää olla kohdillaan. Tärkeintä on kunnon kengät, joiden pohjat joustavat tarpeeksi. Lisäksi vartalonmyötäiset treenivaatteet näyttävät, miten lihaksisto treenatessa toimii, tekeekö liikkeet oikein, pysyykö keskivartalon pito ja näkyykö haukka. Olen hurahtanut värikkäisiin vaatteisiin, jotka piristävät pimeydessä.8. Muut onnistuneet


Elämäntapamuutoksen tehneet ihmiset motivoivat ja inspiroivat. Lehtien palstalla muutoksestaan kertova ihminen, minuun henkilökohtaisesti yhteyttä ottanut ihminen, tuttuni tai ystäväni ovat upein esimerkki siitä, että kun tarpeeksi jotain haluaa ja siihen on valmis panostamaan, siinä onnistuu. Jos he pystyivät, minäkin pystyn!

PT:n arvio: Näin motivaation saa kestämään


Jokaisen personal trainerin pitää muistaa, että asiakkaan motivointi on ensiarvoisen tärkeää. Selvää on, että jokainen tavoitteen perässä menevä kohtaa joskus motivaation puutetta. Kuten sanottu, motivaatiota ei ole ilman tavoitetta - motivaatio lähtee siis tavoitteenasettelusta.

Motivointi on yksinkertaisemmillaan kannustamista, tsemppaamista, palautteen antamista positiivisten asioiden kautta. Turhanpäiväisten negatiivisten asioiden kaiveleminen on usein miten turhaa, sillä ne pyritään korjaamaan valmennussuhteessa pidemmällä aikavälillä oikeiksi. Valmentajan aito läsnäolo on myös positiivista palautetta ja motivointia parhaimmillaan.

Jotta motivaatio saadaan pysymään kestävänä, tavoite, jota kohti lähdetään, täytyy olla realistinen. Valmentajan täytyy nähdä tosiasiat ja tarvittaessa rikkoa valmennettavansa pilvilinnat, jotta tavoitteesta ja sitä kohti auttavasta motivaatiosta saadaan kestävä. Asia voi olla toisinpäin: monet asiakkaat tietävät rajansa ja jotkut jopa vähättelevät omia kykyjään ja tavoite saatetaan asettaa liian alhaalle. Valmentajan tehtävänä voi olla siis myös oikeanlaisen tavoitteen esiin kaivaminen ja rohkaiseminen.

Valmentajan ja valmennettavan keskinäinen kommunikaatio on myös tärkeässä asiassa: kun asiat ja taustat selvitetään yhdessä huolella, esiin voi nousta sellaisia asioita, jotka ovat kenties tavoitteen saavuttamisen tiellä. Onko sinulla sellaisia asioita, joista et ole valmis luopumaan jonkun tavoitteen edessä? Ajankäyttö ja arjen kiireet voivat myös rajoittaa tavoitteen toteutumisessa. Silloin voi joutua priorisoimaan ja laatimaan esimerkiksi uusia aikatauluja.Tärkeintä tavoitteenasettelussa kuitenkin on, että se lähtee jokaisesta itsestään, vaikka paine tavoitteelle saattaa tulla ulkopuolelta tai ympäristöstä. Vaikka valmentaja voi auttaa tavoitteen konkretisoinnissa, valmentaja ei aseta tavoitetta, vaan jokainen tekee sen itse.

Kun on tavoite, tarvitaan oikeat toimet sitä kohti menemiseen. Tarvitaan tietysti mittarit heti alussa. Projektin edetessä mittareihin palataan välitestien muodossa. Motivaatio voi olla koetuksella, jos välitesteissä huomataan, että kehitys ei ole ollutkaan sen mukaista, että tavoite saavutettaisi oletetussa ajassa. Korjausliikkeisiin on kuitenkin vielä varaa ja tavoitteeseen voidaan vielä päästä. Valmentajan kannustus voi olla tällöin ensiarvoisen tärkeässä asemassa.

Motivaatio harjoitteluun tai painonpudotukseen voi olla hukassa myös siksi, että aiemmin asetettuihin tavoitteisiin ei ole päästy. Moni on kokeillut painonpudotusta itsekseen siinä onnistumatta. Kun epäonnistumisia tulee toinen toisensa perään, itsetuntokin alkaa kärsiä. Edellisten kertojen epäonnistumisten syyt on hyvä käydä läpi, mutta samoja virheitä on turha toistaa. Tärkeää on myös muistaa, että jokaisessa kerrassa on varmasti ollut jotain positiivistakin.

Tekemällä asioita oikein, onnistumisia alkaa tulla ja hieman kadotettu itsetuntokin alkaa löytyä takaisin. Valmentajan tuki, mutta myös oman ajattelutavan positiivisena pitäminen johtaa pidemmälle kuin jatkuva henkinen ”vastavirtaan uiminen”.

Vielä yksi asia, mikä kannattaa ehdottomasti muistaa. Jokaisella meillä on lupa antaa itselleen palkintoja, isoja tai pieniä. Ostaa uudet treenivaatteet jonkun rajapyykin saavuttamisesta tai hankkia pitkä viikonloppumatka muihin maisemiin hieman pidemmälle asetetun tavoitteen saavuttamisesta. Ne ovat pieniä mutta tärkeitä tekoja itseämme kohtaan.Miten onnistua elämäntapamuutoksessa? Miten sinä teit sen? Mikä oli tärkeintä? Kerro alla olevassa kommenttikentässä.

Meikki ja hiukset:
Lilli Miettinen

Inkan kuntokuurin tavoitteet ja mitat

Tavoitteet syksyksi
 • Jaksaa paremmin arjessa.
 • Saada stressiputki poikki.
 • Keho kiinteämmäksi ja ryhdikkäämmäksi.
 • Pudottaa noin puoli kiloa viikossa. Kokonaispainonpudotustavoite on noin 15 kiloa.
 • Kehonkoostumusmittauksen mukaan kehon fyysinen ikäni on nyt 27. Olen oikeasti 25. Fyysistä ikää on tarkoitus saada alaspäin.
Lähtömitat
 •     Paino: 75,5 kg
 •     Pituus: 165 cm
 •     Rinnanympärys: 97 cm
 •     Vyötärönympärys: 79 cm
 •     Lantio: 104 cm
 •     Reisi keskikohdasta: 60 cm
 •     Käsivarsi hauiksen kohdalta: 32 cm
 •     Rasvaprosentti: 33,4
 •     Sisäelinrasva (norm. 1–12): 4

Mitat 8 viikon treenin jälkeen
 • Paino: 72,7 kg
 • Pituus: 165 cm
 • Rinnanympärys: 95 cm
 • Vyötärönympärys: 74 cm
 • Lantio: 100 cm
 • Reisi keskikohdasta: 57 cm
 • Käsivarsi hauiksen kohdalta: 29 cm
 • Rasvaprosentti: 32,4
 • Sisäelinrasva: 4

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Häkellyttävä ennen ja jälkeen -kuva: Kylie Jennerin, 19, povi kasvoi ja takamus pyöristyi – lopputuloksella vitsaillaan somessa

  2. 2

   Näin Emil Iversen perusteli törmäykseen johtanutta ratkaisuaan heti kisan jälkeen

  3. 3

   IS seuraa Oscar-yötä: Tätä kaikkea on luvassa – yksi Hollywood-tähti on joukosta poissa

  4. 4

   Mitkä sääret! Julmaa kritiikkiä saanut Hanna Sumari, 58, tanssi ylpeänä minimekossa – esitys meni mönkään: ”Olit pihalla koko ajan”

  5. 5

   Marika saa Espanjassa pitkiä katseita – suomalaiset nimet, jotka eivät toimi ulkomailla

  6. 6

   Kaj Kunnas suosikkiohjelman kulisseissa: ”Jos Iivo olisi valinnut toisin, kultaa olisi tullut”

  7. 7

   4 eri mitoilla varustettua miestä avautuu seksielämästään: ”Teen parhaani sillä, mitä minulla on”

  8. 8

   Levoton ongelmalähiö vai mainettaan parempi paikka? – IS vieraili Malmön pahamaineisessa Rosengårdissa

  9. 9

   Iivo Niskanen paljasti Ylellä, mitä sanoi Norjan tähtihiihtäjälle maalissa – Sami Jauhojärvi latasi perään täyslaidallisen

  10. 10

   TTK-tähti pidätteli itkua suorassa lähetyksessä – Jorma Uotisen henkilökohtainen palaute sai liikuttumaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Marika saa Espanjassa pitkiä katseita – suomalaiset nimet, jotka eivät toimi ulkomailla

  2. 2

   Iivo Niskanen paljasti Ylellä, mitä sanoi Norjan tähtihiihtäjälle maalissa – Sami Jauhojärvi latasi perään täyslaidallisen

  3. 3

   4 eri mitoilla varustettua miestä avautuu seksielämästään: ”Teen parhaani sillä, mitä minulla on”

  4. 4

   Iivo Niskasen kaatanut Emil Iversen haluaa kotiin Lahden MM-kisoista – Norjan päävalmentajalta täystyrmäys

  5. 5

   38-vuotiaasta ostos-tv:n emännästä nousi mieletön seksisymboli – ”Muistuttaa ajasta ennen internetiä”

  6. 6

   Nainen lähetti exälleen anteeksipyynnön – mies palautti kirjeen punakynämerkinnöillä, some sekosi

  7. 7

   Näin Emil Iversen perusteli törmäykseen johtanutta ratkaisuaan heti kisan jälkeen

  8. 8

   Törmäys norjalaisen kanssa vei Suomelta MM-kullan – Iivo Niskanen kirosi maaliviivalla

  9. 9

   Venäjän hiihtomaajoukkueessa kytee mehevä riita – supertähti nöyryytti sprinttipariaan julkisesti

  10. 10

   Terhi Kiemungille potkut perussuomalaisista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Julkkiksilta sataa tukea rumaksi haukutulle Maria Veitolalle – Rakel Liekiltä tyhjentävä kommentti

  2. 2

   Helsinkiläinen Nina, 44, avautuu isäpuolen järkyttävistä teoista: ”Äiti katseli vierestä, mutta ei koskaan puuttunut”

  3. 3

   Kummisetä antoi 10-vuotiaalle tyttärelle lahjarahaa – Kela rokotti koko perheeltä 341,52 euroa/kk

  4. 4

   Traaginen onnettomuus Helsingissä – työkoneen kauha osui kävelijään, nainen kuoli vammoihinsa

  5. 5

   Tarkista ja kuuntele: Mikä oli Suomen listaykkösenä, kun sinä synnyit?

  6. 6

   Yleinen virhe wc-pöntöllä: Tästä syystä pyttyyn jää helposti ”jarrutusjäljet”

  7. 7

   Anu Saagim haukkui Maria Veitolaa rumaksi suorassa lähetyksessä – Veitola harmistui studioyleisön reaktiosta: ”Yleisö nauraa ja taputtaa”

  8. 8

   Nokialla pahoinpidelty 17-vuotias tyttö on kuollut

  9. 9

   Marika saa Espanjassa pitkiä katseita – suomalaiset nimet, jotka eivät toimi ulkomailla

  10. 10

   Poliisin kuvat: palkitun kissakasvattajan pakastimesta löytyi karmea yllätys – ”Pyörryin, kun sain puhelun”

  11. Näytä lisää

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Häkellyttävä ennen ja jälkeen -kuva: Kylie Jennerin, 19, povi kasvoi ja takamus pyöristyi – lopputuloksella vitsaillaan somessa

  2. 2

   Näin Emil Iversen perusteli törmäykseen johtanutta ratkaisuaan heti kisan jälkeen

  3. 3

   IS seuraa Oscar-yötä: Tätä kaikkea on luvassa – yksi Hollywood-tähti on joukosta poissa

  4. 4

   Mitkä sääret! Julmaa kritiikkiä saanut Hanna Sumari, 58, tanssi ylpeänä minimekossa – esitys meni mönkään: ”Olit pihalla koko ajan”

  5. 5

   Marika saa Espanjassa pitkiä katseita – suomalaiset nimet, jotka eivät toimi ulkomailla

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Marika saa Espanjassa pitkiä katseita – suomalaiset nimet, jotka eivät toimi ulkomailla

  2. 2

   Iivo Niskanen paljasti Ylellä, mitä sanoi Norjan tähtihiihtäjälle maalissa – Sami Jauhojärvi latasi perään täyslaidallisen

  3. 3

   4 eri mitoilla varustettua miestä avautuu seksielämästään: ”Teen parhaani sillä, mitä minulla on”

  4. 4

   Iivo Niskasen kaatanut Emil Iversen haluaa kotiin Lahden MM-kisoista – Norjan päävalmentajalta täystyrmäys

  5. 5

   38-vuotiaasta ostos-tv:n emännästä nousi mieletön seksisymboli – ”Muistuttaa ajasta ennen internetiä”

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Julkkiksilta sataa tukea rumaksi haukutulle Maria Veitolalle – Rakel Liekiltä tyhjentävä kommentti

  2. 2

   Helsinkiläinen Nina, 44, avautuu isäpuolen järkyttävistä teoista: ”Äiti katseli vierestä, mutta ei koskaan puuttunut”

  3. 3

   Kummisetä antoi 10-vuotiaalle tyttärelle lahjarahaa – Kela rokotti koko perheeltä 341,52 euroa/kk

  4. 4

   Traaginen onnettomuus Helsingissä – työkoneen kauha osui kävelijään, nainen kuoli vammoihinsa

  5. 5

   Tarkista ja kuuntele: Mikä oli Suomen listaykkösenä, kun sinä synnyit?

  6. Näytä lisää