Mariela Sarkima pysäytti jojo-laihdutuskierteen opettelemalla rakastamaan itseään: ”Juttelin itselleni, että hei, sä olet kaunis ja kyllä me pärjätään”

poseeraus
Mariela Sarkima opetteli hyväksymään itsensä seisomalla peilin edessä alusvaatteissaan.
Iltapuku oli jo tilattuna ja koko juhlalook suunniteltuna. Pari päivää ennen Elle Style Awards -gaalaa Mariela Sarkima päätti, että hän ei lähde koko juhliin. Ei vain pystynyt. Rinnassa jokin ääni huusi, että kaikista asusteista hymy olisi ylivoimaisen vaikea pukea päälle. Elettiin syksyä 2012, eikä Mariela voinut hyvin.

– Söin huonosti, tein liikaa töitä, nukuin huonosti. Kropassa ei ollut hyvä olla. Muistan, että olin vetämässä sitä kolttua päälleni ja katsoin peiliin. Tajusin, että joutuisin vetämään niin hirveen feikkihymyn tai juomaan niin monta skumppaa, että pystyisin hymyilemään, että en mä pysty menemään, Sarkima muistelee nyt.

Tuosta syksystä meni vielä pari vuotta ennen kuin Sarkima sai käännettyä elämänsä ympäri, mutta muisto sisimmässä ammottavasta lamaannuttavasta pahasta olosta muistuttaa edelleen, ettei hän enää ikinä halua palata noihin tuntemuksiin.

Meikkitaiteilijana työskentelevä Mariela Sarkima saattaa olla monelle kauneuden ja hyvinvoinnin maailmaa seuraavalle tuttu nimi. Hän on julkaissut muun muassa Make up Bible- ja Hair Bible -kirjat ja hänet on nähty televisiossa Leenan tyylitiimi -sarjassa. Kauneusammattilaisena Sarkima tiesi, ettei kauneutta rakenneta pelkällä meikillä ja kiharoilla, vaan myös hyvän olon pitää näkyä. Siksi oma surkea olo tuntuikin niin musertavalta.


Sarkima ei koskaan ollut lihava, painoindeksiltään kuitenkin hieman ylipainon puolella. Lähtötilanteessa 160-senttisessä varressa oli 68 kiloa. Kilot eivät kuitenkaan olleet suurin syy, vaan eniten kalvoi huono olo vuosien hyvinvoinnin laiminlyömisestä.

– Mun elämänmuutoksen ensimmäinen aalto oli jo 2009, jolloin täytin 30 vuotta. Voin tosi huonosti jo silloin ja olin painavimmillani. Silloin päätin laihduttaa ihan suunnitelmallisesti, ja aloin kirjoittaa anonyymia blogia. Kiloja lähti kymmenen 2010 talveen mennessä, Sarkima kertaa Laihisraivarit-bloginsa syntyä.

Ylimääräisiltä tuntuneista kiloista eroon pääsy tuntui upealta, ja antoi voimaa myös uusien työhaasteiden vastaanottamiseen. Pian töitä olikin jo niin paljon, että taas syötiin epäsäännöllisesti, nukuttiin huonosti ja eikä ehditty liikkua. Ei mennyt kauaakaan kun oltiin jälleen vanhoissa mitoissa.

– Hair Bible ilmestyi keväällä 2014, ja se oli isompi työ kuin olisin osannut odottaakaan. Unohdin itseni ihan kokonaan. Söin mitä työn ohessa ehdin. Saatoin juoda koko päivän kahvia ja sitten napata jonkun meetvurstisämpylän jostain kuvauspaikan cateringista. Asun myös vaarallisen lähellä mäkkäriä. Työpäivien venyessä oli ihan liian helppoa lähteä vain ulos syömään.

Epäsäännöllinen ruokailu jätti runsaasti tilaa mieliteoille. Sarkiman mukaan ei ole mikään vitsi, että hän saattoi syödä kokonaisen kakun itsekseen.

– Kaverit tiesivät, että rakastan kakkuja, joten sain kerran lahjaksi kokonaisen ison kakun. Se oli syöty kahdessa päivässä. Ja ihan yksin.

Kesällä 2014 Mariela Sarkima täytti 35 vuotta, ja ymmärsi olevansa jopa vielä kehnommassa kunnossa kuin viisi vuotta aiemmin. Työhön kuului muun muassa kauneusaiheista luennointia erilaisissa tilaisuuksissa. Ennen elämäniloinen nainen pystyi helposti inspiroimaan muita, mutta nyt kaikki piti repiä selkänahasta.

– Viime vuoden heinäkuussa päätin, ettei näin voi enää jatkua. Aloin jälleen kirjoittaa blogia. Mun ykköstavoite oli olla onnellinen, toinen tavoite oli saada painoindeksi normaaliksi, ja kolmantena halusin, että painoni alkaisi vitosella. Aika pian ymmärsin, että olin aina aiemmin ajatellut laihdutusyrityksiäni pelkästään fyysisinä juttuina, vaikka keho ja mieli kulkevat samassa paketissa. Olin aina ennen lähtenyt laihduttamaan siten, että vihasin itseäni ja uskoin rakastavani itseäni vasta sitten, kun olen oikeanlainen. Ei sitä lakkaa vihaamasta itseään, vaikka peilikuvasta ottaisikin jotain pois tai liimaisi jotain päälle. Sen ymmärtäminen oli aika käänteentekevää.

Sarkima aloitti katselemalla itseään peilistä joka aamu pelkissä pikkuhousuissa. Ei se helppoa ollut.

– Seisoin peilin edessä, ja halusin katsoa kaikkea muuta kuin itseäni. Itketti ja ällötti. Ensimmäiset kaksi viikkoa oli todella intensiivistä ja vaikeaa. Sitten aloin käydä keskustelua itseni kanssa, siis ihan konkreettisesti. Silittelin ihoani, juttelin itselleni, että hei, sä olet kaunis ja kyllä me pärjätään yhdessä. Siitä se lähti, ja jatkuu edelleen.

Nyt rohkeutta riitti myös täydelliseen avoimuuteen blogissa. Kenelle tahansa olisi melkoinen kynnys julkaista itsestään lähtötilannekuvat pelkissä alusvaatteissa.

– Kun olin julkaisemassa ensimmäistä lähtötilannekuvaa, mulla kädet hikosi ja sydän takoi. Soitin kaverille, joka kysyi multa, että mistä mä olen itse saanut inspiraationi, kun olen lukenut muiden laihdutusblogeja. No edistymiskuvista tietenkin.


Itsensä hyväksymisen opettelu oli todennäköisesti määrittävä tekijä sille, että nykyisin Mariela Sarkima on pysynyt ihannepainossaan jo puolisen vuotta onnellisesti ja pinnistelemättä. Itse laihduttamisesta se ei silti tehnyt helppoa.

– Olin aina rakentanut itselleni erilaisia lasikattoja. Mulla oli kuntosalikammo, koska en tiennyt mitä laitteilla kuuluisi tehdä, paljonko painoja pitää laittaa tai tuijottaisiko joku haparointiani. Olin lapsena ja nuorena tanssinut paljon, mutta tanssitunnille meno jännitti ihan kamalasti, koska ajattelin, että en pysy perässä. Juoksemaan en uskaltanut lähteä, koska pelkäsin kuukahtavani matkan varrelle.

Alkuun auttoi personal trainer Monna Pursiainen. Tanssia useassa polvessa harrastaneen perheen tyttö uskaltautui nyt myös tanssin alkeistunnille. Pikkuhiljaa syntyi oivallus: minähän pystyn tähän. Taival alkoi 68 kilosta heinäkuussa 2014. Kahdeksan kuukauden kuluttua tavoite oli saavutettu. Vaaka näytti 56 kiloa, eli vyötäröltä oli kadonnut 12 kiloa. Tuossa painossa hän on edelleen.

Siihen ei tarvittu fitness-ohjelmaa, jokapäiväistä salilla hikoilua tai nääntymistä. Vaikeitakin aikoja oli.

– Alkuun jätin kuudeksi viikoksi kaiken sokerin, alkoholin ja nopeat hiilarit, mutta vain vieroittaakseni itseni siitä koukusta. En halunnut olla ehdoton, koska se tekisi herkuista vain entistä himottavampia. Lisäsin aiemmin tosi lihapitoiseen ruokavalioon runsaasti lisää kasviksia, papuja ja siemeniä.

Viime syksynä elämänmuutosta koeteltiin myös kovalla työrupeamalla. Illat venyivät, ja taas olisi ollut helpointa vain mennä kotiin mäkkärin kautta. Paino jumahtikin pitkäksi aikaa 61 kiloon.

– Vaikka ehdin välillä lenkillekin, olin vain todella väsynyt. Tuntui, että kroppa piti kynsin ja hampain kiinni viimeisistä kiloista. Silloin oli hetken sellainen fiilis, että fuck it, tuokaa mulle kakku.

Kauneusalan ammattilaisena Sarkima oli osannut aina pukeutua vartalolleen suotuisasti, meikata piiloon väsymyksen merkit ja loihtia iloisen ilmeen. Monet yllättyivätkin, kun kuulivat uudesta projektista.

– Meikkaajan ammattinimikehän on esimerkiksi virastoissa virallisesti naamioitsija. Olin nimenomaan hyvä naamioimaan itseni. Suurin osa ymmärsi kyllä, mutta totta kai siellä oli mukana myös ihmisiä, jotka esimerkiksi blogissa kommentoivat, että eihän sun nyt enää tarvitse laihduttaa. Kahvipöydässä tyrkytettiin pullaa, ja kyseltiin, että milloinkas se kuuri loppuu.


Kun Mariela Sarkima jätti syksyllä 2012 väliin kauneusalan palkintogaalaan osallistumisen oman huonon olonsa vuoksi, hän ei ollut tajunnut sen olleen vain jäävuoren huippu. Hän oli pikkuhiljaa etäännyttänyt itseään myös ystävistä ja muusta sosiaalisesta elämästä. Helpompaa kun oli linnoittautua kotiin, jossa ei tarvinnut esittää iloista kenellekään.

– Tapasin juuri vähän aikaa sitten vanhan ystäväni, joka sanoi mulle, että ihanaa kun sä olet tullut takaisin. Hän kertoo huomanneensa, että aloin etääntyä kaikista kavereista, ja ihmiset luulivat tietenkin, että mulla oli vain paljon töitä. Joo, oli mulla niitäkin, mutta erkaannuin myös sen takia, että halusin piilottaa tyhjän oloni ihmisiltä.

Nykyisin Sarkiman arki on aktiivinen. Hän liikkuu päivittäin, mutta liikkuminen ei välttämättä ole hikijumppaa, vaan kehonhuoltoa, joogaa ja erilaisia tansseja. Erityisen rakkaita ovat klassinen baletti, jazzbaletti, house ja kundaliinijoogasta johdettu shaktitanssi.

– Liikun ja tanssin paljon, mutta en ole mikään orjallinen himourheilija. Jos hyvä kaveri soittaa, että olisi kiva nähdä pitkästä aikaa, niin kyllä mä edelleen perun tanssitunnin ja lähden kaverin kanssa viinilasilliselle.

Vanhana jojoilijana Sarkima huomauttaa, ettei voi tietenkään tietää ottaako elämä jälleen jossain vaiheessa takapakkia. Jotain oleellisesti erilaista elämäntapojen muutoksessa on kuitenkin tällä kertaa ollut.

– Ennen kaikki elämän kriisit ovat johtaneet erakoitumiseen ja sitä myöten syömiseen. En ole koskaan ollut ihminen, joka laihtuisi kriisin aikana. Nyt jos elämässä on suruja, niin mun ensimmäinen ajatus on lähteä joogaan, tanssimaan tai vaikka ulos haukkaamaan happea.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Helsinkiläinen Nina, 44, avautuu isäpuolen järkyttävistä teoista: ”Äiti katseli vierestä, mutta ei koskaan puuttunut”

  2. 2

   Onko tässä totuus Mäkäräisen poisjäännistä Lahden MM-kisoista? ”Kaikki, mitä Otepäässä tulkitsin Reijon olemuksesta ja puheista, viittasi siihen”

  3. 3

   Katri Sorsalta kuitti Anu Saagimille: ”Eestissä nainen näyttää herättyään tältä, meillä Suomessa tältä...”

  4. 4

   Syyte: Kahdeksan miljoonaa lotossa voittanutta miestä huijattiin – kaupiteltiin väärää mökkiä

  5. 5

   Poliisi iski 1980-luvulla rakennettuun ydinbunkkeriin Englannissa – tiloista löytyi laiton miljoonabisnes

  6. 6

   Traktorimies mystisessä onnettomuudessa, ajoi ulos 6-tieltä – pysähtyi 300 metrin päässä päin mäntyä

  7. 7

   Ruotsalaisen hiihtäjätähden hölmöily pilasi kilpakumppanin mitalisauman, asiantuntijalta tyrmäys: ”Täysin idioottimaista!”

  8. 8

   Lentokone laskeutui hurjannäköisesti Englantiin kovassa sivutuulessa – videota ei suositella lentopelkoisille

  9. 9

   Hengenvaarallinen villitys leviää nuorten keskuudessa ja herättää huolta: ”Halikuva muuttuu nopeasti tragediaksi”

  10. 10

   Kommentti: Trumpin mystinen takapiru lähetti synkän viestin – todellisuus jäi nostatuksen varjoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poliisin kuvat: palkitun kissakasvattajan pakastimesta löytyi karmea yllätys – ”Pyörryin, kun sain puhelun”

  2. 2

   Perhetragedia taustalla – MM-kisojen johtoon äkillinen muutos

  3. 3

   Joukko tv-kanavia uhkaa pian pimentyä yli 1,5 miljoonassa kodissa

  4. 4

   Katri Sorsalta kuitti Anu Saagimille: ”Eestissä nainen näyttää herättyään tältä, meillä Suomessa tältä...”

  5. 5

   Pelastajien kuvat kertovat lohduttomasta urakasta: 17-vuotias suomalaisnuori putosi Alpeilla jäärotkoon ja kuoli

  6. 6

   Suomalaismies aikoo miljonääriksi 500 päivässä – näin hän sen tekee

  7. 7

   51 Siwaa ja Valintataloa suljetaan – tässä koko lista

  8. 8

   Jenni, 24, on aseksuaali: ”Tavallaan toivon, että olisin edelleen neitsyt”

  9. 9

   Upea pari! Tässä on Minka Kuustosen komea näyttelijärakas – yhdessä jo vuosia

  10. 10

   Kommentti: Antti Ruuskasen mitaliseremonia MM-hiihdoissa oli farssi!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Julkkiksilta sataa tukea rumaksi haukutulle Maria Veitolalle – Rakel Liekiltä tyhjentävä kommentti

  2. 2

   Kummisetä antoi 10-vuotiaalle tyttärelle lahjarahaa – Kela rokotti koko perheeltä 341,52 euroa/kk

  3. 3

   Pekka Vähäsöyrinki tunnusti Mika Myllylän haudalla, milloin dopinginkäyttö alkoi: ”Siinä hetkessä annoin periksi”

  4. 4

   Traaginen onnettomuus Helsingissä – työkoneen kauha osui kävelijään, nainen kuoli vammoihinsa

  5. 5

   Stubb opetti Trumpille faktoja Ruotsista – viesti sytytti kiivaan keskustelun

  6. 6

   Yleinen virhe wc-pöntöllä: Tästä syystä pyttyyn jää helposti ”jarrutusjäljet”

  7. 7

   Anu Saagim haukkui Maria Veitolaa rumaksi suorassa lähetyksessä – Veitola harmistui studioyleisön reaktiosta: ”Yleisö nauraa ja taputtaa”

  8. 8

   Nokialla pahoinpidelty 17-vuotias tyttö on kuollut

  9. 9

   Donald Trumpilta outo viittaus Ruotsiin: ”Katsokaa, mitä tapahtui eilen illalla Ruotsissa – kuka olisi uskonut?”

  10. 10

   Huippukokin pari niksiä: Näin syntyy fantastinen makaronilaatikko

  11. Näytä lisää

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Helsinkiläinen Nina, 44, avautuu isäpuolen järkyttävistä teoista: ”Äiti katseli vierestä, mutta ei koskaan puuttunut”

  2. 2

   Onko tässä totuus Mäkäräisen poisjäännistä Lahden MM-kisoista? ”Kaikki, mitä Otepäässä tulkitsin Reijon olemuksesta ja puheista, viittasi siihen”

  3. 3

   Katri Sorsalta kuitti Anu Saagimille: ”Eestissä nainen näyttää herättyään tältä, meillä Suomessa tältä...”

  4. 4

   Syyte: Kahdeksan miljoonaa lotossa voittanutta miestä huijattiin – kaupiteltiin väärää mökkiä

  5. 5

   Poliisi iski 1980-luvulla rakennettuun ydinbunkkeriin Englannissa – tiloista löytyi laiton miljoonabisnes

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Poliisin kuvat: palkitun kissakasvattajan pakastimesta löytyi karmea yllätys – ”Pyörryin, kun sain puhelun”

  2. 2

   Perhetragedia taustalla – MM-kisojen johtoon äkillinen muutos

  3. 3

   Joukko tv-kanavia uhkaa pian pimentyä yli 1,5 miljoonassa kodissa

  4. 4

   Katri Sorsalta kuitti Anu Saagimille: ”Eestissä nainen näyttää herättyään tältä, meillä Suomessa tältä...”

  5. 5

   Pelastajien kuvat kertovat lohduttomasta urakasta: 17-vuotias suomalaisnuori putosi Alpeilla jäärotkoon ja kuoli

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Julkkiksilta sataa tukea rumaksi haukutulle Maria Veitolalle – Rakel Liekiltä tyhjentävä kommentti

  2. 2

   Kummisetä antoi 10-vuotiaalle tyttärelle lahjarahaa – Kela rokotti koko perheeltä 341,52 euroa/kk

  3. 3

   Pekka Vähäsöyrinki tunnusti Mika Myllylän haudalla, milloin dopinginkäyttö alkoi: ”Siinä hetkessä annoin periksi”

  4. 4

   Traaginen onnettomuus Helsingissä – työkoneen kauha osui kävelijään, nainen kuoli vammoihinsa

  5. 5

   Stubb opetti Trumpille faktoja Ruotsista – viesti sytytti kiivaan keskustelun

  6. Näytä lisää