Airi, Aira

Lemmikit

Valikko

Lemmikit

Englanninbulldoggi Pirkko pelasti tajuttoman isäntänsä hengen - lue 20 sankarikoiran koskettavat pelastustarinat

Sankarikoirat
Suomen Kennelliitto myönsi tänä vuonna 20 koiralle Sankarikoira-arvon ja lisäksi 17 koiraa sai urotöistään kunniamaininnan.
Sankarikoira-arvon voivat saada koirat, jotka ovat merkittävästi vaikuttaneet siihen, että yksi tai useampi ihmishenki on pelastunut.

Sankarikoira-arvon saavat tänä vuonna karjalankarhukoira Jere, labradorinnoutaja Ilpo, gordoninsetteri Pavel, saksanpaimenkoira Dingo, bichon frisé Luna, labradorinnoutaja Hinni, cavalier kingcharlesinspanieli Molly, englanninbulldoggi Pirkko, kääpiöpinseri Peppi, belgianpaimenkoira tervueren Nuga, itäsiperianlaika Laikku, monirotuinen Teri, venäjänajokoira Vinski ja jämtlanninpystykorva Raipe, schapendoesit Ransu ja Rölli, labradorinnoutaja Risle, suomenajokoira Jojo, saksanpaimenkoira Roima sekä saksanpaimenkoira Ara.

Kunniamaininnan uroteostaan saivat labradorinnoutaja Milo, shetlanninlammaskoira Jade, englanninkääpiöterrieri Remu, saksanpaimenkoira Cola, venäjänvinttikoirat Alexej ja Maceg, sileäkarvainen kettuterrieri Frank, rottweiler Cacru, valkoinen kääpiösnautseri Penni, saksanpaimenkoira Carlos, monirotuinen Valo, rottweiler Fanto, saksanpaimenkoira Udai, brasilianterrieri Osku, pyreneittenkoira Pena, isosveitsinpaimenkoira Roki sekä pitkäkarvainen kääpiömäyräkoira Romeo.

Sankarikoirahakemuksia tuli Kennelliittoon tänä vuonna kaikkiaan 37 kappaletta. Kennelliiton hallitus otti käyttöön Sankarikoira-arvonimen ensimmäisen kerran vuonna 1997.

Vuoden 2014 sankarikoirista puolet eli 10 koiraa on löytänyt maastoon kadonneita ihmisiä, muut ovat havainneet ihmisen sairauskohtauksen ja hakeneet apua hätätilanteessa.

Tässä tarinat kaikkien palkittujen koirien urotöistä:


Karjalankarhukoira Jere pelasti 75-vuotiaan naisen, joka oli yöllä unissaan harhaillut ulos ja tuupertunut ojaan. Jere löysi kylmettyneen naisen ojasta seuraavana aamuna.

Labradorinnoutaja Ilpo pelasti iäkkään henkilön, joka oli yön aikana lähtenyt ulos kotoaan. Ilpo löysi kylmettyneen ja loukkaantuneen henkilön aamun tunteina.

Kääpiöpinseri Peppi pelasti kylmästä miehen. Peppi oli aamulenkillä emäntänsä kanssa, kun se pysähtyi lumikinoksen kohdalle ja alkoi haukkua. Ojasta löytyi pahoin kylmettynyt mies. Pakkasta tapahtumahetkellä oli noin 11 astetta. Ambulanssista kerrottiin, että mies olisi pian menehtynyt.

Belgianpaimenkoira tervueren Nuga pelasti iäkkään eksyneen henkilön. Nuga oli metsälenkillä saanut vainun ja lähtenyt polulta metsään. Koira ei suostunut palaamaan takaisin emäntänsä luokse, vaan alkoi haukkua. Emäntä meni katsomaan, mitä koira haukkui. Nuga oli löytänyt muistisairaan henkilön, joka oli kaatunut eikä ollut päässyt omin voimin ylös.

Schapendoesit Ransu ja Rölli pelastivat kylmettyneen ja eksyneen iäkkään henkilön. Perhe oli saapunut mökiltä kotiin illalla, kun koirat katosivat pihalta metsikköön ja aloittivat kovan haukunnan. Koirat eivät tulleet emäntänsä luo pyynnöstä, joten emäntä lähti katsomaan, miksi koirat haukkuivat. Korkeasta heinikosta löytyi puoliksi maassa makaava henkilö kylmissään. Hän ei jaksanut huutaa apua eikä pystynyt enää liikkumaan.

Virkakoirat onnistuivat etsinnöissä


Vapaaehtoisen pelastuspalvelun riveissä toimiva, kadonneita henkilöitä etsimään koulutettu koira, labradorinnoutaja Hinni johdatti emäntänsä kadonneen henkilön luo. Oli talvi ja kadonneen terveys oli vaarassa. Jos henkilöä ei olisi löydetty ajoissa, hän olisi menehtynyt.

Rajavartiolaitoksen rajavalvontakoira saksanpaimenkoira Dingo on löytänyt kesän 2014 aikana kolme kadonnutta henkilöä. Henkilöt olivat olleet kateissa useita tunteja. Kadonneiden terveys oli vaarassa.

Poliisikoiralaitoksen saksanpaimenkoira Roima pelasti kylmettyneen ja eksyneen 14-vuotiaan tytön. Tyttö oli ollut kadoksissa koko viikonlopun. Hän soitti itse hätäkeskukseen yöllä, mutta puhelimesta oli loppunut akun virta kesken puhelun. Apuun hälytettiin kaksi poliisipartiota, joiden mukana Roima oli. Roima päästettiin vapaaksi etsimään kadonnutta ja se sai vainun tytöstä. Roima löysi tytön hieman alle kahdessa tunnissa urheilukentän laidalta talviteloille laitetun paksun patjan sisältä. Lämpötila oli pakkasen puolella.

Rajavartiolaitoksen saksanpaimenkoira Ara pelasti pahoin kylmettyneen ja eksyneen. Hälytys kadonneesta henkilöstä annettiin rajavartiostolle myöhään talvisena iltana. Olosuhteet olivat liian hankalat etsinnän toteuttamiseksi ilman koiraa. Ara sai vainun miehestä ja löysi tämän yli 12 tuntia katoamisen jälkeen. Mies ei reagoinut ääneen eikä valoon. Hän ei liikkunut ja oli likomärkä. Ara löysi miehen ajoissa.

Koirat pelastivat onnettomuuksista


Hypokoira, englanninbulldoggi Pirkko pelasti perheen isännän, jolla on diabetes. Pirkko oli levoton ja pyrki koko ajan isännän luokse raapien tätä. Koira jatkoi temmellystä kunnes emäntä tutki tarkemmin nukkuvaa miestään. Isäntä oli tajuton, jolloin emäntä soitti ambulanssin. Verensokeri oli ollut alhaalla ja pian tilanne olisi ollut kohtalokas. Nykyisin Pirkko on nukkunut isännän vieressä ja pakottanut tämän hereille jos verensokeri on alhainen.

Kaverikoirana toimiva itäsiperianlaika Laikku pelasti emäntänsä hengen, kun tämä kotona pesuhuoneessa pyykkejä laittaessaan sai hengityslaman ja lyyhistyi lattialle. Laikku kiirehti isännän luokse toiseen huoneeseen. Se meni isäntänsä eteen, tuijotti, vinkui ja katsoi vähän väliä kohti pesuhuonetta. Sinnikkyytensä ansiosta Laikku sai johdatettua isännän tiedottomassa tilassa olevan puolison luo. Isäntä tilasi ambulanssin.

Invalidiliiton avustajakoira, labradorinnoutaja Risle pelasti isäntänsä hukkumiselta. Isäntä oli juoksuttamassa Risle-koiraansa sähköpyörätuolilla ajaen, kun hän menetti ajokykynsä kovan vauhdin myötä ja suistui kävelytieltä rantaveteen. Pyörätuoli kaatui ja isännän pää joutui veden alle. Risle nosti isäntänsä pään kuonollaan veden pinnan yläpuolelle. Tilanteen havainnut mies juoksi kävelytieltä apuun. Risle oli ollut käyttäjällään vasta yhdeksän päivää ennen onnettomuutta.

Gordoninsetteri Pavel pelasti perheensä kodin vaaratilanteesta, jossa iso kaasupullo olisi voinut räjähtää. Perheen lopetettua grillaamisen Pavel alkoi haukkua perheen grillin vieressä. Haukkumisen syyksi selvisi palamaan syttynyt kaasupullo. Kaasupullon räjähdettyä seuraukset olisivat voineet olla todella vakavat. Kaasupullon venttiili oli vuotanut ja imaissut tulta grillistä.

Bichon frisé Luna pelasti naapurin iäkkään rouvan vaaratilanteesta, jossa tämä oli pudonnut kolmen metrin matkan tikapuilta maahan. Luna kuuli naapurin vaimean avunhuudon sisälle ja hälytti apuun isäntänsä. Isäntä avasi Lunan haukunnan takia takapihan oven, huomasi rouvan joutuneen onnettomuuteen ja toimitti hänet sairaalaan pahasti loukkaantuneena.

Cavalier kingcharlesinspanielin pentu Molly pelasti perheen 4-vuotiaan pojan hengen. Poika oli ollut perheen kesälomalla saaressa leikkimässä Mollyn kanssa, kun perheen emäntä havahtui siihen, ettei leikkiääniä enää kuulunut. Aikuiset lähtivät etsimään poikaa, jota ei löytynyt. Molly juoksi emäntänsä luo yhä uudelleen, vinkui ja edestakaisin juosten ohjasi emäntänsä erään vanhan veneen suuntaan. Poika löytyi rantavedestä, sai ensiapua ja sairaalahoitoa ja pelastui koiran ansiosta.

Monirotuinen Teri pelasti paleltuneen, huonovointisen miehen. Teri oli iltalenkillä alkanut haukkua vanhan rakennuksen suuntaan. Emäntä päätti mennä katsomaan, miksi koira ei suostunut jatkamaan matkaa, vaan halusi innokkaasti mennä rakennusta kohden. Teri löysi maassa makaavan miehen rakennuksen takana olevasta risukosta. Mies oli huonovointinen, eikä päässyt maasta ylös. Terin emäntä hälytti paikalle ambulanssin ja mies vietiin sairaalaan.

Venäjänajokoira Vinski ja jämtlanninpystykorva Raipe pelastivat isäntänsä karhun kynsistä. Koirat isäntineen olivat talvella metsälenkillä, kun Raipe aloitti kiivaan haukunnan muutaman sadan metrin päässä tiestä. Miehet menivät Vinskin kanssa katsomaan, mitä Raipe haukkui. Samassa ojan pientareelta syöksyi aikuinen karhu miehiä kohden. Raipen isäntä ampui vaistomaisesti karhua. Karhu hyökkäsi Vinskin isännän kimppuun kaataen tämän maahan ja purren häntä päästä ja raajoista. Vinski puolusti isäntäänsä puremalla karhua. Karhu irrotti otteensa miehestä ja suuntasi hyökkäyksen Vinskiin. Samalla karhu kääntyi kohti Raipen isäntää. Tällöin Raipe hyökkäsi karhun suuntaan haukkuen tätä kiivaasti. Tässä yhteydessä Raipen isäntä onnistui lopettamaan karhun.

Suomenajokoira Jojo pelasti iäkkään isäntänsä ja emäntänsä paleltumiselta. Perhe oli joulun alla matkalla nuotioretkelle, kun auto juuttui lumeen ja alkoi olla pimeä. Jojo hävisi omille teilleen, vaikka yleensä koira pysytteli lähellä perhettään. Tuttu poromies soitti miehen kännykkään ja ilmoitti Jojon löytyneen heidän luotaan. Isäntä ehti sanomaan puhelimeen että he ovat avun tarpeessa, kun puhelimesta loppui akku. Jojon löytänyt poromies ymmärsi avuntarpeen ja lähti porukalla etsimään koiran omistavaa pariskuntaa. Sattuma johdatti heidät paikkaan, jossa pariskunta oli. Jojon ansiosta apu saapui ajoissa.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Imatralla ampumavälikohtaus: Yle: Kolme ihmistä kuollut

  2. 2

   Uutisvuodon Sipilä-vitsi hämmensi lauantai-iltana – Mitä lähetyksessä tapahtui?

  3. 3

   Todelliset syyt, joiden vuoksi naiset voihkivat seksin aikana

  4. 4

   Toimitusjohtaja oppi puhumaan ranskaa sujuvasti 17 päivässä – näin hän onnistui

  5. 5

   Näillä uskomattomilla esityksillä Saara Aalto laittoi tuomarit jälleen polvilleen – katso näyttävät videot

  6. 6

   Saara Aallon uskomaton esitys lumosi jopa Simon Cowellin: ”Olit sensaatiomainen”

  7. 7

   Hurja tahti jatkuu – Patrik Laine nousi takaisin maalipörssin kärkeen

  8. 8

   Arvostettu brittilehti povaa Saara Aallolle koko kisan voittoa – katsojat häkeltyivät huikeista esityksistä: ”Jos tämä olisi ollut finaali, olisit voittaja”

  9. 9

   Imatran ampumavälikohtauksen silminnäkijä kertoo IS:lle: ”Näin kuinka joku vietiin raudoissa poliisiautoon”

  10. 10

   Näin leveästi elää Pohjois-Korean rahaeliitti – kännyköitä, autoja ja muotivaatteita

  11. Näytä lisää
  1. 1

   WhatsApp katoaa miljoonista puhelimista – katso, onko omasi listalla

  2. 2

   Tuulenvire paljasti Donald Trumpin omituisen ”asumokan” – netti sekosi lentokentältä napatusta kuvasta

  3. 3

   New York Times kertoo 44-vuotiaan suomalaismiljonäärin uskomattoman tarinan: luksuselämää ja satojen miljoonien avioerotaistelu

  4. 4

   Huoltomiehet yllättyivät suomalaisten nuorten aikuisten uusavuttomuudesta – eivät omista edes ruuvimeisseliä

  5. 5

   Vappu Pimiältä roisi paljastus MTV:lle – rinnat täysin paljaana Tanssii Tähtien Kanssa -kulisseissa: ”Mikko repi puvun auki”

  6. 6

   Perhesyyt eivät painaneet? Mika Salolla teoria Nico Rosbergin lopettamisesta: ”Kukaan ei tajua sitä…”

  7. 7

   Kurveistaan tunnettu matkabloggaaja vietti kolme viikkoa Suomessa – upeat kuvat villitsevät netissä: ”Mieletön paikka”

  8. 8

   Beth, 22, nukahti sohvalle marraskuussa – heräsi vasta toukokuussa

  9. 9

   IS seurasi hetki hetkeltä: Saara Aalto onnistui semifinaalin esityksissään täydellisesti – villitsi tuomarit: ”Ansaitset olla finaalissa”

  10. 10

   MTV:n teiniäiti poseerasi uhkeana uusissa kalenterikuvissa – muistatko vielä kohut? Tienasi 1,5 miljoonaa seksivideolla vuonna 2013

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Raju huhu Lewis Hamiltonista – ”Se on yksityisasia”

  2. 2

   Sorrutko sinäkin aina näihin virheisiin? 4 asiaa, jotka kannattaa jättää väliin ennen seksiä

  3. 3

   7 yleisen syövän varhaiset varoitusmerkit – tunnista ajoissa

  4. 4

   Raakel Lignellin raju painonpudotus ja tiukka ruokavalio johtivat pysyviin terveysongelmiin: ”Riistäytyi vähän käsistä”

  5. 5

   WhatsApp katoaa miljoonista puhelimista – katso, onko omasi listalla

  6. 6

   Nainen teki ”pettämistestin” poikaystävälleen – lopputulos ei ilahduttanut, videolla jo 6 miljoonaa katselukertaa

  7. 7

   Aleksi Valavuori julkaisi matkakuvan Los Angelesista: maisemaotos paljastuikin Ikean sisustustauluksi – some repesi

  8. 8

   Eija, 32, huomasi vauvansa olevan erilainen – elämä muuttui pikkuhiljaa painajaiseksi

  9. 9

   Saara Aalto teki historiallisen tempun – kukaan muu brittien X Factorissa ei ole kyennyt samaan

  10. 10

   Perhesyyt eivät painaneet? Mika Salolla teoria Nico Rosbergin lopettamisesta: ”Kukaan ei tajua sitä…”

  11. Näytä lisää

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Imatralla ampumavälikohtaus: Yle: Kolme ihmistä kuollut

  2. 2

   Uutisvuodon Sipilä-vitsi hämmensi lauantai-iltana – Mitä lähetyksessä tapahtui?

  3. 3

   Todelliset syyt, joiden vuoksi naiset voihkivat seksin aikana

  4. 4

   Toimitusjohtaja oppi puhumaan ranskaa sujuvasti 17 päivässä – näin hän onnistui

  5. 5

   Näillä uskomattomilla esityksillä Saara Aalto laittoi tuomarit jälleen polvilleen – katso näyttävät videot

  6. Näytä lisää
  1. 1

   WhatsApp katoaa miljoonista puhelimista – katso, onko omasi listalla

  2. 2

   Tuulenvire paljasti Donald Trumpin omituisen ”asumokan” – netti sekosi lentokentältä napatusta kuvasta

  3. 3

   New York Times kertoo 44-vuotiaan suomalaismiljonäärin uskomattoman tarinan: luksuselämää ja satojen miljoonien avioerotaistelu

  4. 4

   Huoltomiehet yllättyivät suomalaisten nuorten aikuisten uusavuttomuudesta – eivät omista edes ruuvimeisseliä

  5. 5

   Vappu Pimiältä roisi paljastus MTV:lle – rinnat täysin paljaana Tanssii Tähtien Kanssa -kulisseissa: ”Mikko repi puvun auki”

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Raju huhu Lewis Hamiltonista – ”Se on yksityisasia”

  2. 2

   Sorrutko sinäkin aina näihin virheisiin? 4 asiaa, jotka kannattaa jättää väliin ennen seksiä

  3. 3

   7 yleisen syövän varhaiset varoitusmerkit – tunnista ajoissa

  4. 4

   Raakel Lignellin raju painonpudotus ja tiukka ruokavalio johtivat pysyviin terveysongelmiin: ”Riistäytyi vähän käsistä”

  5. 5

   WhatsApp katoaa miljoonista puhelimista – katso, onko omasi listalla

  6. Näytä lisää