Meri, Vellamo

Maastohiihto

Valikko

Maastohiihto

Lahden dopingskandaalin jälkimyrsky melkein mursi Paavo M. Petäjän – ”Nukuin unilääkkeillä vuosikaudet”

Lahti 2001
Dopingkäry ja Lahti 2001. Sieltä alkoivat silloisen Suomen Hiihtoliiton puheenjohtajan Paavo M. Petäjän vuosia kestäneet unettomat yöt. Isän ja aviomiehen painajaisessa eli mukana koko perhe.
Vuoden 2001 Lahden dopingskandaalin jälkeen Suomen hiihtoliiton ex-puheenjohtaja Paavo M. Petäjä, 78, sai pitkään tappouhkauksia, vihapostia ja kännipuheluita aina viikonloppuiltaisin.

– Herkempi ihminen olisi menettänyt kanttinsa, Petäjä muistelee.

Viimeisessä Paavo M. Petäjän postiluukkuun kolahtaneessa doping-skandaalinkäryisessä joulupostikortissa oli kolme sikaa:

– Ison sian kohdalle oli kirjoitettu minun nimeni. Toinen oli nimetty maastohiihdon entisen päävalmentajan Pekka Vähäsöyringin ja kolmas maastohiihdon entisen lajipäällikön Antti Leppävuoren mukaan, Petäjä muistelee kotonaan Haapajärvellä.

Joulukortin saapumisesta on kohta kaksi vuotta. Vihapostin hiipuminen kertoo siitä, että Lahden dopingskandaalin kuohuttamat kansan tunteet asettuvat noin viidessätoista vuodessa.

Sen alku taas oli silkkaa painajaista.


30 vuotta Suomen hiihtoliiton varapuheenjohtajana ollut haapajärvinen juristi, pitkän linjan hiihtomies ja seuravaikuttaja Paavo M. Petäjä valittiin liiton johtoon syksyllä 2000.

– Puheenjohtajana toiminut Esko Aho lähti silloin ulkomaille opettamaan. Se oli Eskon pelastus – hänen uransa olisi katkennut, jos hän olisi jäänyt puheenjohtajaksi, Petäjä näkee.

Oletteko puhuneet asiasta Ahon kanssa?

– Esko ei halua puhua näistä.

 

Jos olisin tiennyt, mitä on tulossa, olisin sanonut hyvästit Hiihtoliitolle. Vaan kukapa sitä tiesi, millainen painajainen meitä odotti.

– Jos olisin tiennyt, mitä on tulossa, olisin sanonut hyvästit Hiihtoliitolle. Vaan kukapa sitä tiesi, millainen painajainen meitä odotti, Petäjä kertoo.

Puheenjohtajavaihdoksen jälkeen helmikuussa 2001 järjestettiin Lahdessa surullisenkuuluisat MM-kisat, jossa suomalaishiihtäjä toisensa jälkeen kärähti dopingista. Jari Isometsä, Janne Immonen, Harri Kirvesniemi, Mika Myllylä, Milla Jauho, Virpi Kuitunen

– Muistikuvat Lahdesta ovat tuskallisia. Se oli hirvittävä yllätys meille.

– Valmennusjohdolta kysyttiin, onko varmaa, että hiihtäjät ovat 100-prosenttisen puhtaita. Kyselin puheenjohtajan roolissa aika tiukastikin. Ja meille vannottiin, että mitään ei ole.


Käryjen jälkeen Suomen hiihtoliitto järjesti tiedotustilaisuuden.

– Teimme hyvän tiedotteen suomeksi. Tiedotustilaisuus ehti päästä alkuun, kun yleisöstä tuli pyyntö, että ”in English, please”.

– Siinä kun oli 21 tv-kameraa edessä ja mikrofoneja työnnettiin aina vain lähemmäs, ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin puhua tankeroenglantia.

Tiedotustilaisuus meni kuin sumussa.

– En muista tiedotustilaisuudesta paljoa, enkä oikein mitään sen jälkeenkään. Tytär huolehti minut hotellille ja ylilääkäri tuli antamaan lääkettä.

Rauhoittaviako?

– Ei, särkylääkkeitä. Olin kuumeessa.

Siitä rumba vasta alkoi.


– Täysin epäoikeudenmukaisesti meidän joukkue pantiin ylimääräiseen testiin. Ketään muuta ei testattu lepotilassa. Hemohes on sellainen, että jos on rasitus päällä, se ei välttämättä näy, Petäjä muotoilee. Seuraavaksi haapajärvisessä olohuoneessa mainitaan oululainen kulttuuri- ja urheiluministeri Suvi Lindén, jonka tukimiehenä itsekin kokoomuslainen Petäjä oli kaksissa vaaleissa.

– Olin hankkinut hänelle äänestäjiä täältä. Lahden tapahtumien jälkeen Lindén vaati, että eroan Suomen Hiihtoliitosta, Petäjä väittää.

Kirpaisiko?

– No, se meni siihen samaan huumaan, jossa niin moni urheilija kärähti liki olemattomasta aineesta. On tieteellisesti todistettu, että Hemohesistä ei ole hyötyä kuin palautumisvaiheessa.

– Hemohesiä on tapana käyttää, että kasvuhormoni Epo peittyisi. Mutta saamani selvityksen mukaan meillä ei Epoa käytetty, Petäjä sanoo.

 

Suomalaisten kaukopartiomiesten pervitiinin minä ymmärrän. Sitä käytin itsekin Reserviupseerikoulussa vuonna 1958, kun hiihdimme kilpaa Kirkkojärven ympäri.

Hän lisää, että eihän hän juristina näistä niin ymmärrä.

– Suomalaisten kaukopartiomiesten pervitiinin minä ymmärrän. Sitä käytin itsekin Reserviupseerikoulussa vuonna 1958, kun hiihdimme kilpaa Kirkkojärven ympäri.

Koko vuosi 2001 oli raskasta aikaa. Haapajärvellä toimiva kolmen tuomarin ja neljän sihteerin lakitoimisto Petäjä Oy ja aputoiminimi Suomenselän lakiasiaintoimisto Oy menettivät paljon asiakkaita. Pienellä, noin reilun 7 000 asukkaan paikkakunnalla yritys henkilöityi tiukasti keulakuvaansa Paavo M. Petäjään. Moni asiakas äänesti jaloillaan ja haki lakiasioissa apua 160 kilometrin päästä Oulusta.

– Sitä kesti toista vuotta. Jouduimme tekemään paljon töitä, että saimme luottamuksen takaisin, Petäjä kertoo.

Rytäkällä oli myös terveydellisiä vaikutuksia:

– Hitonmoinen stressihän siitä tuli, nukuin unilääkkeillä vuosikaudet.


Petäjä ymmärtää sen, miksi julkinen paine kohdistui voimakkaimmin juuri puheenjohtajaan. Jonkun piti kantaa vastuu tapahtuneesta.

– En mennyt niin pakokauhuun, että olisin heti lopettanut. Odotin, että kohu laskeutuu.

Kaduttaako puheenjohtajaksi lähteminen?

– En. Ei se katumalla parane. Vastuu pitää kantaa loppuun asti, Petäjä painottaa.

Kanssaihmisten suhtautuminen muuttui. Osa piti Petäjää konnana:

– Tuli tappo- ja pahoinpitelyuhkauksia. Se on hyvin luonnollista.

Lahden tapahtumista kirjoitettiin kiivaasti vuosikaudet. Pitkästi senkin jälkeen kun Paavo M. Petäjä erosi Suomen Hiihtoliiton puheenjohtajan paikalta vuonna 2002.

– Ruotsin ja Norjan kollegat tulivat henkiseksi tuekseni.

 

Vaimosta näki, että hän kärsi suurimman osan ajasta. Pojan työkaverit kuittailivat. Tyttö otti asian myös raskaasti, hänhän itsekin hiihti SM-tasolla kilpaa ylioppilaaksi saakka.

Vaikka Petäjä yritti suhtautua asioihin asioina, dopingskandaali vaikutti hänen perheeseensä.

– Vaimosta näki, että hän kärsi suurimman osan ajasta. Pojan työkaverit kuittailivat. Tyttö otti asian myös raskaasti, hänhän itsekin hiihti SM-tasolla kilpaa ylioppilaaksi saakka, Petäjä kertoo.

Nyt vihapuhelut ovat loppuneet, mutta silti asia puhuttaa pikkukaupungin raitilla silloin tällöin.

– Hyvin moni on sitä mieltä, että minun pitäisi kertoa totuus. Mutta minä olen jo monesti kertonut sen. Eivät usko, että minä en tiennyt, Petäjä toteaa.

Yksi Lahdessa kärähtäneistä hiihtäjistä oli Suomen hiihtoliiton ex-puheenjohtajalle erityisen läheinen. Mika Myllylä tuli Petäjälle tutuksi jo poikasena paikallisilta hiihtoladuilta.

– Silloin jo näki, että hänessä on ainesta. Hyvänä vertailukohtana oli oma poikani, joka oli Mikan luokkakaveri, Petäjä muistelee.

Kilpailumatkoilla Haapajärven miehet olivat paljon tekemisissä. Matkat lentokentältä kotiin Haapajärvelle kuljettiin samalla autolla.

– Usein kävi niin, että Mika ajoi, Petäjä naurahtaa.

Hän luonnehtii ystävyyttään Myllylän kanssa hyväksi urheilutoveruudeksi.


Lahden skandaalin jälkeen Myllylä katosi.

– Mika kärsi kärystä kaikkein eniten, hän putosi täysin tyhjän päälle. Harrilla ja Jarilla oli omat hommansa. Vaikka tulihan Mikasta se kirja, Riisuttu sankari. Siitä tulee Mika Myllylä Oy:lle vieläkin tekijäpalkkioita, Petäjä kertoo.

Myllylän vanhempien seinänaapuri ja perheystävä Petäjä seurasi muun perheen kanssa, kuinka hiihtäjäsankari muutti erilaisten työtilaisuuksien perässä ensin Ouluun, Nivalaan ja viimeiseksi Kokkolaan.

– Hänellä oli huonot ajat ennen Minnesota-hoitoa. Sitä oli ikävää ja murheellista seurata, Petäjä kuvailee.

Hän haluaa kumota huhut siitä, ettei Myllylää olisi yritetty auttaa niin paljon kuin suinkin voitiin.

– Niin paljon yritettiin. Mutta häntä saattoi auttaa vain sen verran, minkä hän suostui vastaanottamaan. Hän hurahti baptismiin, ja sen seurakunnan maallikkopappikin yritti kaikkensa auttaakseen häntä, Petäjä kertoo.

 

Mikalla oli varmasti painajaista. Ymmärrän, miksi hän alkoi ryypätä.

Hän kuvailee Myllylää hyvin herkäksi ihmiseksi.

– Mikalla oli varmasti painajaista. Ymmärrän, miksi hän alkoi ryypätä.


Heinäkuussa 2011 Paavo M. Petäjän puhelin soi. Soittaja oli haapajärvisen rivitalon seinänaapuri, Mika Myllylän äiti, joka kertoi poikansa löydetyn kuolleena Kokkolan-kodistaan.

– Se tuntui hirvittävältä. Mutta toisaalta, kun olen täysin rehellinen, se saattoi olla myös helpotus, kun elämä oli noin vaikeaa kuin Mikalla, Petäjä myöntää.

Mika Myllylä teki testamenttinsa tässä Paavo M. Petäjän olohuoneessa.

– Kuoleman jälkeen hoidin Mikan juridiset asiat – kuka muu ne olisi hoitanut. Se homma vähän laajentui, kun olen hänen vanhempiensa kaveri. Eivät vanhemmat olisi siinä tilanteessa voineet järjestää hautajaisia yksin, Petäjä viittaa hautajaisten saamaan mediahuomioon.

Petäjä oli se, joka lähestyi 27 eri käräjäoikeutta Mika Myllylän urkintajutussa, jossa tuomittiin 72 poliisia, vartijaa ja toimistotyöntekijää henkilörekisteririkkomuksesta tai –rikoksesta sekä virkavelvollisuuden rikkomisesta.

– Edustin siinä isää, äitiä ja sisarta.

Petäjä on myös suksia, urheiluvaatteita, kilpailu- ja verryttelyasuja välittävän Mika Myllylä Oy:n hallituksen ainoa jäsen. Myllylän sisar on varajäsen.

Myllylän poika Benjami on siirtymässä hallitukseen nyt kun hänestä on tullut täysi-ikäinen.

– Benjami soitti minulle aivan vasta. Ja Mikan Olivia-tyttärestä tuli juuri Miss Kokkola, Petäjä kertoo perheystävän ylpeyttä äänessään.


Miten Lahden skandaali muutti juristi Paavo M. Petäjää ihmisenä?

– Minusta tuli skeptinen. Skeptinen niin ihmisten kuin asioidenkin suhteen.

Jos kohuvuosista voisi sanoa seuranneen jotain hyvää, se on Petäjän mielestä skandaalien myötä saatu elämänkokemus.

 

Päivääkään en vaihtaisi pois.

– Kuten sanoin, niin asiat eivät katumalla parane. Päivääkään en vaihtaisi pois, mies naurahtaa.

Paavo M. Petäjä täyttää vuoden päästä 80 vuotta, mutta hän ei ole malttanut alkaa oloneuvokseksi. Mies nostaa eläkettä, mutta tekee siinä sivussa töitä. Päivät täyttyvät avioehtosopimuksista, testamenteista, useiden asunto-osakeyhtiöiden puheenjohtajuuksista – sillä tavalla sopivasti, ettei käy aika pitkäksi.

Työnteon ohella hän ulkoiluttaa Retu-koiraa, metsästää, kalastaa ja seuraa urheilua.

– Vaimoni loukkaantui tapaturmassa, ja siitä lähtien olen ollut tämän perheen kokki. Pidän grillaamisesta, ja MM-kisojen takia piti ostaa uusi televisio grillin viereen – grillatessahan ei voi välillä poistua, Petäjä nauraa.

Ja kun lumi jälleen tänä vuonna sataa Haapajärven Someronmäen laduille, niillä saattaa suihkia menemään myös suomalaisen hiihdon suuri taustavaikuttaja. Paavo M. Petäjä, evakkoperheen poika, joka on sauvonut menemään näillä selkosilla teinivuosista asti:

– Hiihto ja suunnistus olivat ainoita lajeja, joita täällä saattoi nuoruudessani harrastaa.

Näitä luetaan!

 1. 1

  Perhesyyt eivät painaneet? Mika Salolla teoria Nico Rosbergin lopettamisesta: ”Kukaan ei tajua sitä…”

 2. 2

  Beth, 22, nukahti sohvalle marraskuussa – heräsi vasta toukokuussa

 3. 3

  Parrakas Jussi69 toipuu keuhkokuumesta – vaikenee huhutusta suhteesta kansanedustajaan: ”Sen näkee sitten televisiosta”

 4. 4

  Ylen päätoimittaja otti yhteen Ruben Stillerin kanssa Pressiklubissa: ”Päädyit omaan ratkaisuusi”

 5. 5

  Elli Haloo kommentoi ensimmäistä kertaa VilleGallen suhdepaljastuksia: ”En voi sille mitään”

 6. 6

  5-henkisellä opiskelijaperheellä jää elämiseen 680 €/kk – ”Ei haittaa, vaikka valtio leikkaisi”

 7. 7

  ”Uskomaton tarina ystävyydestä”: Entinen natsisotilas testamenttasi omaisuutensa pienelle skotlantilaiskylälle

 8. 8

  Raivostuttiko Donald Trump kiinalaiset? Tuleva presidentti keskusteli Taiwanin presidentin kanssa

 9. 9

  Nico Rosberg hylkäsi valtavan summan rahaa

 10. 10

  Testaa, miten sinkku olet!

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Nainen teki ”pettämistestin” poikaystävälleen – lopputulos ei ilahduttanut, videolla jo 6 miljoonaa katselukertaa

 2. 2

  Nico Rosberg pudotti uutispommin – lopettaa F1-uransa!

 3. 3

  Sampsa muutti perheensä Espanjaan – arki iski pian päin kasvoja: Asunto homeessa, sähkölasku 400 €/kk

 4. 4

  Elli Haloo kommentoi ensimmäistä kertaa VilleGallen suhdepaljastuksia: ”En voi sille mitään”

 5. 5

  Laine ja McDavid ottivat tulisesti yhteen – ”Piti näyttää kaapin paikka”

 6. 6

  Perhesyyt eivät painaneet? Mika Salolla teoria Nico Rosbergin lopettamisesta: ”Kukaan ei tajua sitä…”

 7. 7

  Äiti ajoi lasten kanssa turmapaikan ohi ja suri tuntemattoman perheen tuskaa – uhri olikin lasten isä

 8. 8

  Eija, 32, huomasi vauvansa olevan erilainen – elämä muuttui pikkuhiljaa painajaiseksi

 9. 9

  Saara Aallon lauantain X Factor -kappaleet julki – esittää semifinaalissa kaksi jättihittiä

 10. 10

  HS: Kauneusleikkaus jätti Cheyenne Järvisen rintoihin rujot jäljet – myöhemmin rintaan ilmestyi tulehtunut reikä

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Sorrutko sinäkin aina näihin virheisiin? 4 asiaa, jotka kannattaa jättää väliin ennen seksiä

 2. 2

  Raju huhu Lewis Hamiltonista – ”Se on yksityisasia”

 3. 3

  IS seurasi hetki hetkeltä: Saara Aalto räjäytti pankin – ”Yksi parhaista esityksistä koskaan X Factorissa”

 4. 4

  7 yleisen syövän varhaiset varoitusmerkit – tunnista ajoissa

 5. 5

  Raakel Lignellin raju painonpudotus ja tiukka ruokavalio johtivat pysyviin terveysongelmiin: ”Riistäytyi vähän käsistä”

 6. 6

  Aleksi Valavuori julkaisi matkakuvan Los Angelesista: maisemaotos paljastuikin Ikean sisustustauluksi – some repesi

 7. 7

  Eija, 32, huomasi vauvansa olevan erilainen – elämä muuttui pikkuhiljaa painajaiseksi

 8. 8

  Saara Aalto teki historiallisen tempun – kukaan muu brittien X Factorissa ei ole kyennyt samaan

 9. 9

  Pikkujoulujen seksiakti johti harvinaisen kiusalliseen tilanteeseen oikeussalissa – konkarijuristi avautuu

 10. 10

  Vanha teoria Bodomin murhista nousi taas tapetille – ”Se oli meidän kaikkien käsitys”

 11. Näytä lisää

Näitä luetaan!

 1. 1

  Perhesyyt eivät painaneet? Mika Salolla teoria Nico Rosbergin lopettamisesta: ”Kukaan ei tajua sitä…”

 2. 2

  Beth, 22, nukahti sohvalle marraskuussa – heräsi vasta toukokuussa

 3. 3

  Parrakas Jussi69 toipuu keuhkokuumesta – vaikenee huhutusta suhteesta kansanedustajaan: ”Sen näkee sitten televisiosta”

 4. 4

  Ylen päätoimittaja otti yhteen Ruben Stillerin kanssa Pressiklubissa: ”Päädyit omaan ratkaisuusi”

 5. 5

  Elli Haloo kommentoi ensimmäistä kertaa VilleGallen suhdepaljastuksia: ”En voi sille mitään”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Nainen teki ”pettämistestin” poikaystävälleen – lopputulos ei ilahduttanut, videolla jo 6 miljoonaa katselukertaa

 2. 2

  Nico Rosberg pudotti uutispommin – lopettaa F1-uransa!

 3. 3

  Sampsa muutti perheensä Espanjaan – arki iski pian päin kasvoja: Asunto homeessa, sähkölasku 400 €/kk

 4. 4

  Elli Haloo kommentoi ensimmäistä kertaa VilleGallen suhdepaljastuksia: ”En voi sille mitään”

 5. 5

  Laine ja McDavid ottivat tulisesti yhteen – ”Piti näyttää kaapin paikka”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Sorrutko sinäkin aina näihin virheisiin? 4 asiaa, jotka kannattaa jättää väliin ennen seksiä

 2. 2

  Raju huhu Lewis Hamiltonista – ”Se on yksityisasia”

 3. 3

  IS seurasi hetki hetkeltä: Saara Aalto räjäytti pankin – ”Yksi parhaista esityksistä koskaan X Factorissa”

 4. 4

  7 yleisen syövän varhaiset varoitusmerkit – tunnista ajoissa

 5. 5

  Raakel Lignellin raju painonpudotus ja tiukka ruokavalio johtivat pysyviin terveysongelmiin: ”Riistäytyi vähän käsistä”

 6. Näytä lisää