Airi, Aira

Matkat

Valikko

Matkat

Tule, lumi!

Joka vuosi se talvi sieltä tulee, vaikka nyt maa mököttääkin mustana.
Sovitaan, että kun pitkää, lämmintä kesää seurasi pitkä lämmin syksy, niin jatkona on kiihkeä, luistava, hyväluminen talvi. Ei liikaa pakkasta eikä viimaa, vaan silkkaa nautintoa!

Viikonvaihteessa on Pohjoismaiden suurimmat talviurheulumessut SkiExpo 2011. Se voi etelän ihmistä hiukan kummastuttaa, varsinkin kun lämpömittari huitelee kympissä ja koivut hehkuvat keltaisina. Metsistä noukitaan muhkeita sienisaaliita.


YLLÄS
Uutuudet

Ylläsjärvellä on avattu mm. hiihtäjä Sami Jauhojärven ja valmentaja Reijo Jylhän perustama White Dream Center, joka tuottaa liikunnan elämyksiä ja valmennuspalveluita.

Lapsille Ylläs Kids -ulkoaluetta Sport Resort Ylläksellä on parannettu ja sisälle tehdään uusi leikkipaikka pallomerineen, jonne lapset voi jättää hoitoon. Uudistunut Ylläsjärven Tunturihotelli avataan marraskuussa uusien yrittäjien vetämänä.

Erikoisuudet
Maailman ainoa saunagondoli! Yksi kierros kestää 20 minuuttia ja kahden kilometrin matkalla korkeuseroa tulee 430 metriä.
Saunagondoliin voi tutustua Skiexpossa viikonloppuna. Ylläksellä on myös Snow Village, jossa lumihotelli, lumibaari ja -kappeli.

Hintataso
Päivän hissilippu 36 € 6 pv 159 €  Lapland Super Ski -passi 168 €  voimassa 6/7 päivää. Käy myös Levillä, Oloksella ja Pallaksella.

After ski
Sport Resort Ylläksellä Taiga sekä Bar Kaappi. Ylläs Skin puolella Ski Pub.

Plussat
Pitkät mäet, hienot off-pisteet. Gondolihissi vie laskijan seitsemässä minuutissa alhaalta huipulle. Hiihtolatuja eniten: 330 km. Suomen vierailluin kansallispuisto Pallas-Yllästunturi alkaa rinteiden alta.

Miinukset
Iltaisin voisi olla enemmän muuta tekemistä kuin laskettelua. Iltamenoa on vähemmän kuin muissa keskuksissa mutta se taas tuo erilaista asiakaskuntaa mikä on hyvä asia.

Talven näkymät:
Lunta tarvitaan enemmän kuin viime vuonna. Lumen määrä vaikuttaa latujen kuntoon loppukaudesta. Tuulet aiheuttavat enemmän ongelmia kuin pakkanen. Jos kylällä on -30 astetta, voi huipulla olla -10 astetta. Odotukset Lapissa on hyvät, koska etelässä on ollut kaksi hyvää lumitalvea. Jos nyt ei tule etelään niin paljoa lunta, ihmiset hakevat talvea pohjoisesta.
 
OUNASVAARA
Uutuudet

Marraskuussa avautuu uusi Perhepuisto, joka on aidattu ja valvottu lasten hiihtoalue. Hissinä toimii Taikamatto. Tämän myötä rinteiden määrä kasvaa kahdeksaan ja hissien määrä viiteen.

Erikoisuudet
Rinteessä avattiin viime talvena Suomen ainoa  talvikelkkarata, jonka pituus on 800 metriä ja huippunopeus noin 50 km tunnissa. Mukavaa vaihtelua talviulkoiluun lasten kanssa.

Hintataso
Päivän hissilippu 30 €, 6 päivää 119 €.

After ski

Menomestat löytyvät noin kolmen kilometrin päästä Rovaniemen keskustasta. Ravintoloita ja yökerhoja riittää.

Plussat
Hiihtokeskus sijaitsee ison kaupungin palveluiden vieressä erämaan portilla.  Vieressä Santasport ja Lapin Liikuntaopiston liikunta- ja hyvinvointipalvelut.

Miinukset
Rinteiden koossa tai lukumäärässä ei pärjää Lapin muiden hiihtokeskusten tarjonnalle.

Talven näkymät
Näkymät ovat lupaavat, sillä lisääntyvä matkailijoiden määrä Venäjältä näkyy Rovaniemellä jo ympäri vuoden. Liikunta- ja hyvinvointipalvelut ovat nouseva trendi. Uusi Perhepuisto vetää puoleensa uusia paikkakuntalaisia ja lunta näkemättömiä turistejakin.

RUKA
Uutuudet

Talvijärven sinistä rinnettä on levennetty 40 metriä. Se on uusi valaistu ja lumetettu aloittelijoiden rinne. Suomen ainoaan kansainväliset mitat täyttävään 160 metriä pitkään Super halfpipeen on rakennettu valaistus ja automaattinen lumetus. Siellä järjestetään joulukuussa lumilautailun maailmancupin halfpipe-kilpailu. Hiihtokeskuksen lumetusjärjestelmää on uusittu tehokkaammaksi ja energiaa säästäväksi.

Erikoisuudet

Kalle Palander Racing School on ainoa Suomessa toimiva koulu, joka tarjoaa yksilöllistä ammattimaista alppihiihdon valmennusta kaikille alppihiihdosta kiinnostuneille. Yömäki perjantaisin klo 19–23. Rukalla järjestetään useita MaailmanCupin kilpailuja. Viisi päivää ja sitä pidemmillä lipuilla voi lasketella päivän Sallatunturilla.

Hintataso
Päivän hissilippu 35,50 €. Kuuden päivän lippu 167 €, 5/7 lippu 157 €.  Lisäksi 10 % alennus kaikista 16.12 saakka. Erikseen nuorisohinnat 12–17-vuotiaille.

After ski

Piste-ravintola to-la klo 15-18.

Plussat


Kuusamo on lumista aluetta. Rukalla Suomen pisin hiihtokausi. Kesälaskettelukausi jatkuu 10.6 asti. Oma hiihtäjien kävelykylä rinteiden alla on valmis useine ravintoloineen, hotelleineen ja kauppoineen. Autoa ei tarvita. Kylässä on myös lasten touhutalo, keilahalli ja kuntosali.

Miinukset
Viime talvena palaneen SkiBistron tilalle on tuotu konteista tehty ravintola, joka rakennetaan oikeaksi ravintolaksi vasta vuoden päästä. Sesonkina voi hisseillä olla ruuhkaa.

Talven näkymät

Odotukset ovat hyvät sillä kansainvälinen kauppa on kasvussa ja treeniryhmiä on saapunut hyvin heti kauden alusta eteenpäin.
 

PYHÄ
Uutuudet

Uusi HiihtoPyhä on nyt valmis. Viime talvena saatiin kuuden hengen tuulensuojakuvulla varustettu tuolihissi sekä FSI-rinne ja ski cross -rata. Huipulla sijaitsevaa Tsokan ravintolaa sekä rinneravintola Huttu-Uulaa on laajennettu.

Erikoisuudet
Pyhä on Pohjoismaiden ensimmäinen täysin hiilineutraali hiihtokeskus. Se käyttää ekosähköä ja tunturin kaukolämpö tuotetaan uusiutuvista luonnonvaroista.  Jääkiipeilymahdollisuus Tajukankaalla rinteiden kupeessa. Viisi päivää ja sitä pidemmillä lipuilla voi lasketella päivän Sallatunturilla.

Hintataso

Päivän hissilippu 35,50 €. Kuuden päivän lippu maksaa 167 €, 5/7 lippu 157 €. Lisäksi 10% alennus kaikista 16.12 saakka. Erikseen nuorisohinnat 12-17-vuotiaille.

After ski
Rinteiden kupeessa oleva Carlberg-talo klo 15–18.

Plussat
Pyhä on Vuoden Hiihtokeskus 2011. Nopea ja lämmin PyhäExpress tuolihissi vie huipulle. Erinomaisia off-pisteitä rinteiden läheisyydessä. Pyhä-Luoston kansallispuisto alkaa rinteiden vierestä.

Miinukset
Tuuliarka kovalla kelillä.

Talven näkymät
Lisääntynyt lumetuskapasiteetti mahdollistaa nopeamman lumetuksen. Luonnonlumen määrä vaikuttaa alkukauteen ja latujen avaamiseen.

 

TAHKO
Uutuudet

Syöksyrinne, Tahko Park ja Jukulautastriitti on nyt valaistu. Kaudella avataan uusi ensilumenlatu. Tahkon nettivaraamossa majoituksen lisäksi myös ohjelmapalvelut ja lasketteluvälineet ovat reaaliaikaisesti varattavissa. Sokos-hotellin kaikki huoneet on peruskorjattu ja rinteiden luona on lisätty pysäköintitilaa.

Erikoisuudet
Tahkolla pyörii koko talven taikashow. Tarjolla on myös vaelluksia islanninhevosilla, poro- ja husky-safareita, ilmatyynyalusretkiä sekä ajotapahtumia jääradalla ja rallikyydityksiä.

Hintataso
Päivä hissilippu 35 €. Kuuden päivän hissilippu 137 €.

After ski

Monipuolinen after ski: Pehku, Syvärin Kunkku, Tirol, Piazza, Ukko, Hillside ja Downunder.

Plussat
Reaaliaikainen nettivaraamo. Eteläisestä sijainnista huolimatta suhteellisen paljon rinteitä. Aktiivinen after ski-elämä. Ilmainen alueen sisäinen ski-bussi.

Miinukset

Pääsesongin ulkopuolella osa ravintoloista kiinni. Suosittu kohde ja sesongin aikana ruuhkainen.

Talven näkymät
Kun pakkaset tulevat, päärinteet ja ensilumenlatu saadaan noin viikossa kuntoon. Kausi aloitetaan keskimäärin marraskuun puolivälissä ja se jatkuu vappuun saakka. Viralliset avajaisbileet ovat itsenäisyyspäivän viikonloppuna.

SAARISELKÄ
Uutuudet

Ensilumen hiihtolatupituus 2,7 kilometriä. Joka keskiviikko pääsee kaksi yhden hinnalla hiihtokouluun. Snowparkissa on lisätty temppupaikkoja. Uusi lentoyhteys (Norwegian) Finnairin lisäksi.

Erikoisuudet
SnowParkissa 30 suorituspaikkaa, Laanihovin monotanssit ja maailman pisin pulkkamäki sekä MM-kilpailut pulkkamäessä.

Hintataso
Päivän hissilippu 35 €, kuuden päivän lippu 128 €.

After ski
Suksibussilla pääsee suoraan Laanihovin monotansseihin (klo 14), Panimon terassille tai tuolihissillä Kaunispään Huippu-ravintolaan.

Plussat

Suomen pisin hoidettu latuverkosto, joka kestää yli vapun. Sympaattinen laskettelukeskus, jossa on panostettu temppuilijoihin ja perheisiin. Ei kärsi suurimpien laskukeskusten tavoin valtavasta ruuhkasta.

Miinukset
Pohjoinen sijainti ja kokoon nähden ei valtavasti rinnemahdollisuuksia.

Talven näkymät
Nyt tarvitaan pakkasta ja lunta, jotta saadaan mahdollisimman monta rinnettä auki jo alkutalvesta. Laskettelukeskuksen avajaiset pidetään 19.11.
 
MESSILÄ
Uutuudet


Street-alue uusitaan tulevalle kaudelle osittain. Lastenrinteiden kupeeseen avataan ministreet .

Erikoisuudet
Ainutlaatuinen pihapiiri vuosisatoja vanhassa Kartanomiljöössä. Pihapiirin vanhojen rakennusten 15 aittahuonetta ovat täysin remontoidut talvikauden alkuun ja tarjoavat maalaisidyllisen yöpymisen.

Hintataso
Päivän hissilippu 33 €. Seitsemän päivän lippu 180 €.

After ski
Alueella ei ole yökerhoa

Plussat
Pääkaupunkiseudun läheisyys ja hyvät mahdollisuudet aloittelijoille. Kaikki palvelut ovat samassa pihapiirissä. Erillinen lasten rinnealue, jossa myös pulkkailijat pääsevät hissillä ylös.

Miinukset

Suosittu kohde ja sesongin aikana ruuhkainen. Ei mahdollisuuksia iltaelämään.

Talven näkymät

Talven tavoitteena on avata rinteet 25.11.

HIMOS
Uutuudet

Street-alueen laajennus, enemmän hyppyreitä ja temppupisteitä. Pohjoisrinteiden lumipuistoon tulee helpompia kumpuja, kaarteita ja aaltolatuja. Kolme kilometriä Himokselta löytyy hemmotteluhoitola Willi Kanerva.

Erikoisuudet

Maalaisravintola Patapirtti, jossa voit nauttia oman tilan viinejä. Hirvikartanon ravintolan tarhassa voi kohdata kesyjä hirviä.

Hintataso
Päivän hissilippu 36 €,  kuuden päivän lippu 170 €.

After ski
Himos Areenalla esiintyy Suomen tähtiartisteja viikonloppuisin ja sesonkiaikana Pizzeria & Pub Monossa on karaokea.

Plussat

Soveltuu hyvin lapsiperheille ja aloittelijoille. Eteläiseen sijaintiin nähden monipuolisesti rinteitä. Paljon tapahtumia rinteessä loma-aikana.

Miinukset

Viikonloppuisin ja sesonkeina palvelutilat (vuokraamo ja ravintolat) ovat ruuhkaiset.

Talven näkymät

Rinteiden avaamiseen tarvitaan kuivaa lumetuskeliä (noin -10 astetta). Kausi tarkoitus avata 3. joulukuuta.


LEVI
Uutuudet

Uusi näköalabaari Gold Digger Bar & Lounge avataan Hotelli Levissä. Hulluun Poroon tulee uusi Hölmölä Pub. Saamelaiskylää eli Samilandia rakennetaan parhaillaan Levi Summit -kongressikeskuksen yhteyteen. Levin kausilipun haltija voi lunastaa kauden aikana veloituksetta käyttöönsä 1–14 päivän hissilipun Länsi-Sveitsin Adelbodenin ja Wengenin rinnealueilla.

Erikoisuudet

Päätapahtumat: MaailmanCup, Catfight, Arctic Horse Race ja Levi Loppet. Levin Iglut ovat erikoinen majoitustapa. Nulituisen shamaanin palvelut (esim. savusauna).

Hintataso
Kolme hintakautta. Talvikaudella päivälippu 33 € ja kuuden päivän hissilippu 136,50 €.

After ski

Levin menomestoista tunnetuimmat ovat Vinkkari ja näköalaravintola Tuikku.

Plussat

Monipuoliset palvelut ja tiivis kyläkeskusta. Pohjois-Suomen suurin kylpylä. Paljon iltamenomahdollisuuksia.

Miinukset
Loman ajankohta kannattaa harkita tarkkaan. Aktiivinen after ski -elämä vaikuttaa esimerkiksi siihen, että lapsiperheiden kannattaa arvioida loman ajankohta hyvin.

Talven näkymät
Kausi avataan 4.11. Maailmancup vaarassa lumipulan vuoksi.

+Ekstra
Viime talvena ensimmäistä kertaa rakennettu jäämaailma, Icium, tulee jälleen pystyyn rinteiden juurella olevalle parkkipaikalle. Kiinalaiset rakentavat jäästä ja lumesta veistoksia, jotka valmistuvat jouluun mennessä: Turun Linna ja Tuomiokirkko, Lapin kylä kotineen, Sahaolinin temppeli ja perinteisiä kiinalaisia rakennuksia.

Osallistu keskusteluun keskustelut.iltasanomat.fi/thread.jspa

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Imatralla ampumavälikohtaus: Yle: Kolme ihmistä kuollut

  2. 2

   Uutisvuodon Sipilä-vitsi hämmensi lauantai-iltana – Mitä lähetyksessä tapahtui?

  3. 3

   Silminnäkijä Imatralta Ilta-Sanomille: ”Rikospoliisin teknikot tutkivat henkilöautoa”

  4. 4

   Hurja tahti jatkuu – Patrik Laine nousi takaisin maalipörssin kärkeen

  5. 5

   Todelliset syyt, joiden vuoksi naiset voihkivat seksin aikana

  6. 6

   Imatran ampumavälikohtauksen silminnäkijä kertoo IS:lle: ”Näin kuinka joku vietiin raudoissa poliisiautoon”

  7. 7

   Näillä uskomattomilla esityksillä Saara Aalto laittoi tuomarit jälleen polvilleen – katso näyttävät videot

  8. 8

   Saara Aallon uskomaton esitys lumosi jopa Simon Cowellin: ”Olit sensaatiomainen”

  9. 9

   Näin leveästi elää Pohjois-Korean rahaeliitti – kännyköitä, autoja ja muotivaatteita

  10. 10

   Arvostettu brittilehti povaa Saara Aallolle koko kisan voittoa – katsojat häkeltyivät huikeista esityksistä: ”Jos tämä olisi ollut finaali, olisit voittaja”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   WhatsApp katoaa miljoonista puhelimista – katso, onko omasi listalla

  2. 2

   Tuulenvire paljasti Donald Trumpin omituisen ”asumokan” – netti sekosi lentokentältä napatusta kuvasta

  3. 3

   New York Times kertoo 44-vuotiaan suomalaismiljonäärin uskomattoman tarinan: luksuselämää ja satojen miljoonien avioerotaistelu

  4. 4

   Perhesyyt eivät painaneet? Mika Salolla teoria Nico Rosbergin lopettamisesta: ”Kukaan ei tajua sitä…”

  5. 5

   Huoltomiehet yllättyivät suomalaisten nuorten aikuisten uusavuttomuudesta – eivät omista edes ruuvimeisseliä

  6. 6

   Vappu Pimiältä roisi paljastus MTV:lle – rinnat täysin paljaana Tanssii Tähtien Kanssa -kulisseissa: ”Mikko repi puvun auki”

  7. 7

   Kurveistaan tunnettu matkabloggaaja vietti kolme viikkoa Suomessa – upeat kuvat villitsevät netissä: ”Mieletön paikka”

  8. 8

   Beth, 22, nukahti sohvalle marraskuussa – heräsi vasta toukokuussa

  9. 9

   IS seurasi hetki hetkeltä: Saara Aalto onnistui semifinaalin esityksissään täydellisesti – villitsi tuomarit: ”Ansaitset olla finaalissa”

  10. 10

   MTV:n teiniäiti poseerasi uhkeana uusissa kalenterikuvissa – muistatko vielä kohut? Tienasi 1,5 miljoonaa seksivideolla vuonna 2013

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Raju huhu Lewis Hamiltonista – ”Se on yksityisasia”

  2. 2

   Sorrutko sinäkin aina näihin virheisiin? 4 asiaa, jotka kannattaa jättää väliin ennen seksiä

  3. 3

   7 yleisen syövän varhaiset varoitusmerkit – tunnista ajoissa

  4. 4

   Raakel Lignellin raju painonpudotus ja tiukka ruokavalio johtivat pysyviin terveysongelmiin: ”Riistäytyi vähän käsistä”

  5. 5

   Nainen teki ”pettämistestin” poikaystävälleen – lopputulos ei ilahduttanut, videolla jo 6 miljoonaa katselukertaa

  6. 6

   WhatsApp katoaa miljoonista puhelimista – katso, onko omasi listalla

  7. 7

   Aleksi Valavuori julkaisi matkakuvan Los Angelesista: maisemaotos paljastuikin Ikean sisustustauluksi – some repesi

  8. 8

   Eija, 32, huomasi vauvansa olevan erilainen – elämä muuttui pikkuhiljaa painajaiseksi

  9. 9

   Saara Aalto teki historiallisen tempun – kukaan muu brittien X Factorissa ei ole kyennyt samaan

  10. 10

   Perhesyyt eivät painaneet? Mika Salolla teoria Nico Rosbergin lopettamisesta: ”Kukaan ei tajua sitä…”

  11. Näytä lisää

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Imatralla ampumavälikohtaus: Yle: Kolme ihmistä kuollut

  2. 2

   Uutisvuodon Sipilä-vitsi hämmensi lauantai-iltana – Mitä lähetyksessä tapahtui?

  3. 3

   Silminnäkijä Imatralta Ilta-Sanomille: ”Rikospoliisin teknikot tutkivat henkilöautoa”

  4. 4

   Hurja tahti jatkuu – Patrik Laine nousi takaisin maalipörssin kärkeen

  5. 5

   Todelliset syyt, joiden vuoksi naiset voihkivat seksin aikana

  6. Näytä lisää
  1. 1

   WhatsApp katoaa miljoonista puhelimista – katso, onko omasi listalla

  2. 2

   Tuulenvire paljasti Donald Trumpin omituisen ”asumokan” – netti sekosi lentokentältä napatusta kuvasta

  3. 3

   New York Times kertoo 44-vuotiaan suomalaismiljonäärin uskomattoman tarinan: luksuselämää ja satojen miljoonien avioerotaistelu

  4. 4

   Perhesyyt eivät painaneet? Mika Salolla teoria Nico Rosbergin lopettamisesta: ”Kukaan ei tajua sitä…”

  5. 5

   Huoltomiehet yllättyivät suomalaisten nuorten aikuisten uusavuttomuudesta – eivät omista edes ruuvimeisseliä

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Raju huhu Lewis Hamiltonista – ”Se on yksityisasia”

  2. 2

   Sorrutko sinäkin aina näihin virheisiin? 4 asiaa, jotka kannattaa jättää väliin ennen seksiä

  3. 3

   7 yleisen syövän varhaiset varoitusmerkit – tunnista ajoissa

  4. 4

   Raakel Lignellin raju painonpudotus ja tiukka ruokavalio johtivat pysyviin terveysongelmiin: ”Riistäytyi vähän käsistä”

  5. 5

   Nainen teki ”pettämistestin” poikaystävälleen – lopputulos ei ilahduttanut, videolla jo 6 miljoonaa katselukertaa

  6. Näytä lisää