Tuuli, Tuulia, Hilda

Matkat

Valikko

Matkat

Nämä ovat suomalaislentoemäntien ja stuerttien suosikit - 10 kohdetta!

LIV
Lentoemännät ja stuertit antavat vinkkejä, joita et löydä matkaoppaista.


1. Helena Kaartinen, lentänyt 34 vuotta


New York: Teinin ehdoilla

Kun 17-vuotias poikani kävi New Yorkissa, hän pettyi. Se ei ollutkaan samanlainen kuin elokuvissa. Sinne piti lähteä sitten uudelleen.
Meitä kiinnosti Apollo-teatterin (www.apollotheater.org) amatööri-ilta, josta on noussut Michael Jackson ja moni muu kuuluisuus. Jatkoon pääsevät ne, kenelle hurrataan eniten.

Poika päätti, että menemme Shake Shackiin (www.shakeshack.com) syömään. Seisoimme jonossa tunnin! Se on hampurilaisfanien ehdoton ruokapaikka. En ollut ennen syönyt juustoranskanperunoita.

Yövyimme Yotelissa (www.yotelnewyork.com), joka on poikkeuksellisen moderni Manhattanin hotelliksi. Sisustus on saanut vaikutteita lentokoneen ykkösluokasta. Sisään kirjauduimme automaatissa, ja robotin lonkerokäsi otti laukkumme säilöön.

Miten pääsee: Norwegian lentää uudella Dreamliner-koneella Tukholmasta ja Oslosta. Finnairilla pääsee suoraan Helsingistä.

Delhi: Muistoja tuliaiseksi

Intia on lähellä sydäntäni. Parhaat tuliaiset sieltä - tai mistä vain - ovat muistot, valokuvat ja kohtaamiset paikallisten kanssa.

En mene koputtamaan ketään selästä, että hei, voisitko jutella kanssani. Keskustelut syntyvät luonnollisesti. Intialaiset osaavat hyvin englantia ja antautuvat helposti juttelemaan.

Kun muistelen jotain matkaa, en ajattele vaikka ostamiani puuhelmiä. Muistan myyjän. Tavaroiden takana oleva tarina on tärkeämpi. Se säilyy, vaikka tavara katoaisi.

Delhissä käydessä kannattaa syödä Rajdhanissa (www.rajdhani.co.in). Se tekee niin hyvää kasvisruokaa, että siihen ihastuu intohimoisin pihvinpurijakin.

Hauz Khasin alueella on puisto, metsää ja lampi. Siellä voi huilia keskellä miljoonakaupungin melskettä.

Miten pääsee: Finnair lentää suoraan Helsingistä.2. Tony Pokkinen, lentänyt 25 vuotta


Alaskan-risteily: Jännittävä jäätikkömatka


Tykkään risteilemisestä. Se on niin erilainen lomamuoto. En edes tiedä, montako risteilyä olen tehnyt. Lopetin laskemisen 70:n risteilyn jälkeen.
Jos pitäisi valita, suosikkini olisi Alaskan-risteily. Samalla matkalla kokee kesän ja talven: ensin näkee kukkapeltoja, sitten kuusimetsää ja lopulta lumiset vuorenhuiput. Jos käy tuuri, bongaa myös valaita, karhuja, hirviä ja valkopääkotkia.

Kun laiva ajaa keskelle hevosenkengän muotoista lahtea, jota ympäröi laivaakin korkeampi jäätikkö, itsensä tuntee todella pieneksi.
Kannella on kiva nauttia rommikaakaota ja katsella, kun jäätiköstä lohkeilee valtavia paloja. Ääni, joka syntyy, kun jääpalat romahtavat mereen, muistuttaa ukkosen jyrinää.

Miten pääsee: Alaskan-risteilyt voi aloittaa esimerkiksi Kanadan Vancouverista, jonne pääsee välilaskullisella lennolla. Risteilyjen hinnat alkavat vajaasta 400 eurosta. www.royalcaribbean.fi

Bratislava: Viikonlopun teholoma

Käymme Bratislavassa joka kesä. Se on kätevä viikonloppukohde, jos on vähän aikaa. Suosikkini on Tonavassa kelluva Botel Gracia (www.botelgracia.sk). Se on ruma ulkoa, ja perushuoneet ovat tavallisia laivan hyttejä, mutta siellä on yksi noin 50 neliön sviitti, jossa on älyttömän iso terassi. Se maksaa 150 euroa yöltä.

Bratislavan vanhakaupunki on ihan vieressä. Se muistuttaa tyyliltään Tallinnaa, mutta on potenssiin sata - vielä isompi ja tyylikkäämpi. Ihania ravintoloita on vieri vieressä, ja kaikki on halpaa. Iso tuoppi olutta maksaa 1,20 euroa.

Auringonlaskua voi ihailla cocktaillasi kädessä Ufo-ravintolassa (www.u-f-o.sk), joka on Tonavan ylittävän sillan huipulla. Yhdeksi päiväksi kannattaa vuokrata auto kuljettajalla ja lähteä kiertämään Slovakian viinitiloja.

Miten pääsee: Lentämällä Helsingistä Wieniin, josta on tunnin bussimatka. Katamaraani kulkee Tonavaa pitkin (www.twincityliner.com).3. Petra Piipari, lentänyt 17 vuotta


Cape Cod: Rennosti perheen kanssa

Vuokrasimme tuttavaperheen kanssa siirtomaahenkisen talon Cape Codista Yhdysvaltojen itärannikolta, läheltä Bostonia (www.capecodrentals.com, www.capecodvacation.com).

Siellä on pittoreskeja kyliä, joissa on uniikki ilmapiiri. Niemen kärjessä sijaitseva Provincetown on villi sateenkaarilomakohde, jossa on karnevaalitunnelma miltei koko ajan. Sieltä voi myös tehdä valasretkiä veneellä.

Trurossa on viinitila ja Wellfleetissä pieniä antiikki- ja taideliikkeitä. Joka kylästä saa aamulla nostettuja ostereita, simpukoita ja hummereita edullisesti.

Rantaviiva on niin pitkä, että sieltä löytää paikkoja, joissa saa olla rauhassa. Tuulisempina päivinä ajoimme hiekkapohjaisille ja kirkasvetisille lammille, joiden keskelle lapset voivat polskuttaa, ja silti vesi yltää vain peffaan.

Miten pääsee: Lentämällä esimerkiksi New Yorkin tai Lontoon kautta Bostoniin, josta voi vuokrata auton, hypätä bussiin tai kiitää pikalaivalla Provincetowniin.

Palma: Rantaklubilla aamusta iltaan


Palman rantaklubikulttuuri vanhalla kunnon Mallorcalla on koettava. Klubeilla voi viettää koko päivän. Niissä on uima-altaat, hiekkarannat, suihkut, ravintolat - kaikki.

Klubeja ovat esimerkiksi Puro Beach (kuvassa), Nikki Beach ja Nassau, ja niihin on kuljetuksia keskustan hotelleilta. Pilvisenä päivänä voi mennä modernin taiteen museoon (www.esbaluard.org). Siellä on herkkupaloja, kuten Joan Mirón nuorena tekemiä keramiikkatöitä.

Syömään kannattaa mennä ravintola 13%:iin (www.13porciento.com), joka on paikallisten suosima tapasbaari. Tapakset vaihtelevat päivän saaliin mukaan, ja maistelumenu maksaa 19,50 euroa.

Miten pääsee: Norwegian lentää Helsingistä huhtikuusta lokakuuhun, Finnair kesäkuusta lokakuuhun.4. Jussi Jouppi, lentänyt 14 vuotta


Rio de Janeiro: Sambaa ja lihaa

Rio on elämänmyönteinen kaupunki. Sambaklubit, kuten Carioca da Gema (www.barcariocadagema.com.br), ovat mielettömiä. Porukka sambaa siellä hulluna ja fiilis on ihan käsittämätön. Lapan kaupunginosassa suljetaan viikonloppuisin kokonaisia katuja ja baarit levittäytyvät ulos bändeineen.

Kuuluisissa liharavintoloissa, churrascarioissa, käydään koko härkä läpi. Pöytään tuodaan jatkuvasti lisää eri ruhon-osia. Vihreällä tai punaisella lätkällä näytetään, mahtuuko vielä vai riittääkö jo. Vatsaa ei kannata täyttää heti, koska vähemmän arvokkaat lihat tulevat alkuun ja vasta myöhemmin siirrytään sisäfileisiin. Ravintolakäynnin jälkeen on aika täyteläinen olo.

Rioa ympäröiviin faveloihin eli slummin tyyppisiin alueisiin pääsee tutustumaan opastetuilla kierroksilla. Favela Architectour (www.favelaarchitectour.com) järjestää kierroksia paikallisten ehdoilla, ja niistä saatavat rahat käytetään faveloiden kehittämiseen.

Miten pääsee: Välilaskun kautta esimerkiksi British Airwaysillä tai Lufthansalla.

Hongkong: Itää ja länttä

Hongkong on uniikki suurkaupunki, mielenkiintoinen sekoitus itää ja länttä, pilvenpiirtäjiä ja kiinalaisia merkkejä. Sielläkin voi yhdistää kaupunki- ja rantaloman: bussimatkan päässä on upea Repulse Bay.

Victoria Peakin näköalatasanne on must, mutta sinne kulkevaan raitiovaunuun on aina hirveät jonot. Itse käytän kaksikerrosbussia numero 15, joka lähtee Star Ferryn laiturilta. Se kiemurtelee teitä kolme varttia ja on hurja kyyti, jos pääsee istumaan yläkertaan ensimmäiselle riville.

Victoria Harbourin valoshow'n jälkeen voi suunnata syömään. Lan Kwai Fongin ravintola- ja baarialueelta (www.lankwaifong.com) löytyy paikkoja joka makuun. Temple Streetin iltamarkkinoilla Kowloonissa on myynnissä kaikkea aitoa ja vähemmän aitoa: ruokaa, krääsää, koruja, vaatteita, kenkiä - you name it.

Miten pääsee: Finnairilla päivittäin Helsingistä.5. Anna Kujala, lentänyt 6 vuotta


Pariisi: Ilo irti shoppaillen

Entinen kotikaupunkini on monipuolinen shoppailupaikka, josta löytyy ostettavaa jokaiseen budjettiin. Trendejä voi haistella kalliimmissa liikkeissä ja etsiä sitten vastaavia vaatteita halvemmista myymälöistä.

Lastenvaate- ja tarvikekauppa Bon Ton (www.bonton.fr) on suosikkini. Kaupassa on vanha valokuva-automaatti, jossa voi ottaa vanhan ajan passikuvia. Täydellistä kuvaa varten saa lainaksi peruukkeja ja hassuja aurinkolaseja.

Merci (www.merci-merci.com) taas on loistava paikka ammentaa ideoita sisustukseen. Beaucoup (www.beaucoup-resto.com) on loistava lounaspaikka. 16 eurolla saa alku- ja pääruuan tai pää- ja jälkiruuan.

Miten pääsee: Finnairilla ja Norwegianilla on Helsingistä useita lentoja päivässä.

Aveyron: Seikkailu Roquefort-luolassa


Ranskalaisen mieheni kautta olen tutustunut sellaiseen osaan Ranskassa, mihin ei olisi muuten tullut lähdettyä. Aveyronin alueesta etelässä on tullut suosikkini.

Siellä valmistetaan Roquefort-sinihomejuustoa, ja Roquefort Sociétén tehtaassa (www.roquefort-societe.com) pääsee maan alle luoliin, joissa hometta kasvaa.

Alueella on paljon keskiaikaisia kyliä, kuten kaunis Belcastel ja Espalion. Château de Calmont d'Oltissa (www.chateaucalmont.org) lapset pääsevät ampumaan katapultilla ja jousipyssyillä.

Millaussa on maailman korkein ajoneuvoilla ylitettävä vinoköysisilta, joka kohoaa 343 metrin korkeuteen. Kun ajaa moottoritietä ja silta alkaa näkyä horisontissa, näyttää kuin se leijuisi ilmassa.

Miten pääsee: Junalla Pariisin Austerlitzin asemalta seitsemässä tunnissa. Autolla matka taittuu A10-moottoritietä pitkin. Matkaa kertyy 650 kilometriä.

Sami Takala

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Turun moottoritiellä suuri liikenneonnettomuus – mukana 10–14 autoa

  2. 2

   Näitä tuotteita Suomen vaarallisimmat vangit himoitsevat selleihinsä Riihimäen vankilan omasta kaupasta

  3. 3

   Tuskien taival: Kohutun Adrian Solanon MM-hiihto alkoi karmealla tavalla – matka jäi lopulta kesken

  4. 4

   Julkkiksilta sataa tukea rumaksi haukutulle Maria Veitolalle – Rakel Liekiltä tyhjentävä kommentti

  5. 5

   ”Maailman täydellisin nainen” Kelly, 37, paljastaa luomukurvinsa kiusoittelevassa kylpykuvassa: ”Täydellinen tiimalasivartalo”

  6. 6

   Äiti nukkui 18-vuotiaan poikansa kanssa lusikassa ja netti kohahti – asiantuntija näkee asiassa ihan toisen ongelman

  7. 7

   Traaginen onnettomuus Helsingissä – työkoneen kauha osui kävelijään, nainen kuoli vammoihinsa

  8. 8

   Nyt on huono ajokeli! Lounais-Suomessa jopa kymmeniä onnettomuuksia tunnissa, useita rekkoja jumissa

  9. 9

   Karu arvio öljystä: Jos toukokuussa ei tapahdu, romahdus uhkaa

  10. 10

   Kommentti: Toisille pian 200 e/kk enemmän – Lindströmin eläketuki on epäreilu

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kummisetä antoi 10-vuotiaalle tyttärelle lahjarahaa – Kela rokotti koko perheeltä 341,52 euroa/kk

  2. 2

   Julkkiksilta sataa tukea rumaksi haukutulle Maria Veitolalle – Rakel Liekiltä tyhjentävä kommentti

  3. 3

   Traaginen onnettomuus Helsingissä – työkoneen kauha osui kävelijään, nainen kuoli vammoihinsa

  4. 4

   Anu Saagim haukkui Maria Veitolaa rumaksi suorassa lähetyksessä – Veitola harmistui studioyleisön reaktiosta: ”Yleisö nauraa ja taputtaa”

  5. 5

   Kolmen lapsen yh-äidille annettiin tv-sarjassa 30 000 euroa – törsäsi lähes kaiken neljässä viikossa hajuvesiin ja vaatteisiin: ”Olen pettynyt”

  6. 6

   Patrik Laine varasti show’n Torontossa – 30 maalia täyteen

  7. 7

   Brittiaristokraatti Lady Victoria, 40, ilmestyi gaalaan yläosattomissa: Läpikuultava verkkoasu paljasti aivan kaiken: ”Käytännössä alasti”

  8. 8

   Video: Kajaanin hyppyrimäki räjähti näyttävästi

  9. 9

   Lukiolaistytön viattomasta kuvasta paljastui härski yllätys – mokasta kasvoi maailmanlaajuinen someilmiö

  10. 10

   Yleinen virhe wc-pöntöllä: Tästä syystä pyttyyn jää helposti ”jarrutusjäljet”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Prisman kassamyyjä sai pyörätuolimiehen itkemään Helsingissä – jonossa ollut Jatta riensi apuun: ”Olin niin kiukkuinen”

  2. 2

   MTV: Saara Aalto kärsii kiusallisesta ja kivuliaasta naistentaudista: ”Ei parannuskeinoa”

  3. 3

   Pekka Vähäsöyrinki tunnusti Mika Myllylän haudalla, milloin dopinginkäyttö alkoi: ”Siinä hetkessä annoin periksi”

  4. 4

   Kummisetä antoi 10-vuotiaalle tyttärelle lahjarahaa – Kela rokotti koko perheeltä 341,52 euroa/kk

  5. 5

   Julkkiksilta sataa tukea rumaksi haukutulle Maria Veitolalle – Rakel Liekiltä tyhjentävä kommentti

  6. 6

   Stubb opetti Trumpille faktoja Ruotsista – viesti sytytti kiivaan keskustelun

  7. 7

   Tutkijat tekivät pelottavan löydön merenpohjasta 10 kilometrin syvyydestä

  8. 8

   Kanadan hurmuriministeri sai Ivanka Trumpin pasmat sekaisin – flirttaileva kuva leviää vauhdilla

  9. 9

   Yleinen virhe wc-pöntöllä: Tästä syystä pyttyyn jää helposti ”jarrutusjäljet”

  10. 10

   Traaginen onnettomuus Helsingissä – työkoneen kauha osui kävelijään, nainen kuoli vammoihinsa

  11. Näytä lisää

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Turun moottoritiellä suuri liikenneonnettomuus – mukana 10–14 autoa

  2. 2

   Näitä tuotteita Suomen vaarallisimmat vangit himoitsevat selleihinsä Riihimäen vankilan omasta kaupasta

  3. 3

   Tuskien taival: Kohutun Adrian Solanon MM-hiihto alkoi karmealla tavalla – matka jäi lopulta kesken

  4. 4

   Julkkiksilta sataa tukea rumaksi haukutulle Maria Veitolalle – Rakel Liekiltä tyhjentävä kommentti

  5. 5

   ”Maailman täydellisin nainen” Kelly, 37, paljastaa luomukurvinsa kiusoittelevassa kylpykuvassa: ”Täydellinen tiimalasivartalo”

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Kummisetä antoi 10-vuotiaalle tyttärelle lahjarahaa – Kela rokotti koko perheeltä 341,52 euroa/kk

  2. 2

   Julkkiksilta sataa tukea rumaksi haukutulle Maria Veitolalle – Rakel Liekiltä tyhjentävä kommentti

  3. 3

   Traaginen onnettomuus Helsingissä – työkoneen kauha osui kävelijään, nainen kuoli vammoihinsa

  4. 4

   Anu Saagim haukkui Maria Veitolaa rumaksi suorassa lähetyksessä – Veitola harmistui studioyleisön reaktiosta: ”Yleisö nauraa ja taputtaa”

  5. 5

   Kolmen lapsen yh-äidille annettiin tv-sarjassa 30 000 euroa – törsäsi lähes kaiken neljässä viikossa hajuvesiin ja vaatteisiin: ”Olen pettynyt”

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Prisman kassamyyjä sai pyörätuolimiehen itkemään Helsingissä – jonossa ollut Jatta riensi apuun: ”Olin niin kiukkuinen”

  2. 2

   MTV: Saara Aalto kärsii kiusallisesta ja kivuliaasta naistentaudista: ”Ei parannuskeinoa”

  3. 3

   Pekka Vähäsöyrinki tunnusti Mika Myllylän haudalla, milloin dopinginkäyttö alkoi: ”Siinä hetkessä annoin periksi”

  4. 4

   Kummisetä antoi 10-vuotiaalle tyttärelle lahjarahaa – Kela rokotti koko perheeltä 341,52 euroa/kk

  5. 5

   Julkkiksilta sataa tukea rumaksi haukutulle Maria Veitolalle – Rakel Liekiltä tyhjentävä kommentti

  6. Näytä lisää