Anna, Anne, Anu

Matkat

Valikko

Matkat

Sotshi oli 80-luvulla suomalaisten kuuma matkakohde - miliisikuulusteluja, torakoita, juopottelua

Matkat
Sotshi oli vielä 80-luvulla suomalaisten kuuma kaukomatkakohde. Silloiset matkaoppaat kertovat nyt, mitä kaikkea Mustanmeren rannalla oikein tapahtui.
Oi niitä aikoja, kun puoli Suomea tuntui lentävän lomalle Neuvostoliiton etelänkohteisiin 1980-luvulla. Oli Odessa, Jalta, Baku, Jerevan, Tashkent, Tbilisi, Suhumi ja Sotshi!

Esko Honkanen, Riitta Taavetti ja Jaana Niinikorpi olivat kaikki tuolloin parikymppisiä matkaoppaita ja heidän työnään oli opastaa suomalaisia lähinnä Sotshissa.

- Näin jälkeenpäin ajatellen meno oli välillä sellaista, ettei parikymppisen elämänkokemus siihen riittänyt - vaikka nyt osaa jo ajatella, että sehän oli ihan normaalia, railakasta lomailua, tuolloin Finnsovilla oppaana työskennellyt Jaana Niinikorpi naureskelee.

- Kokonaisuutena kaikki meni kyllä oikein hyvin, vaikka monenlaista seikkailua kyllä oli. Moni tuli myös ihan oikeasti katsomaan nähtävyyksiä ja lomailemaan perheen kanssa, Ystävyysmatkoilla tuolloin työskennellyt Esko Honkanen muistuttaa.

- Edes votkaturismi ei ollut Sotshissa kaikkein pahinta. Pelkkää votkaa haluavat jäivät jo Leningradiin, Etumatkoilla suomalaisia Sotshissa opastanut Riitta Taavetti lisää.


Ihmismieli on kuitenkin sellainen, että kaikki erikoiset sattumukset kiinnostavat ja jäävät mieleen. Kiinnitetäänpä siis turvavyöt tukevasti ja lähdetään muistelumatkalle Sotshiin!

Parhaimpina aikoina 1980-luvun alussa jopa 2000-3000 suomalaista tuotiin yhtenä viikonloppuna busseilla Leningradiin, josta heidät lennätettiin eri puolille Neuvostoliittoa.

- Kerrankin pari matkaajaa oli myöhästyä Pulkovon kentällä koneesta. Lentokone rullasi jo kentällä, kun me oppaat juoksimme koneen nokan eteen heiluttamaan kapteenille, että täällä olisi vielä pari tulijaa. Heidät otettiinkin sitten kyytiin, Honkanen naureskelee.

- Charter-koneiden lisäksi suomalaisia kuskattiin myös Neuvostoliiton sisäisillä reittilennoilla. Niiden eksotiikka oli ihan oma lukunsa.
Kerrankin matkustamossa oli mukana elävä sika, Taavetti muistelee.

Niin, niihin aikoihin lentojen turvallisuuskulttuuri oli erilaista - samoin kuin suomalaisten matkailutottumukset. Osa matkalaisista oli jo Leningradissa siinä kunnossa, ettei määränpäällä ollut niin väliä.
Sattui esimerkiksi, että mies oli matkalla Sotshiin, mutta päätyikin tukevassa humalassa Jaltan-koneeseen.

- Eräskin mies oli ollut viikon lomalla kohteessaan, ja kun opas saattoi heitä paluulennolle, mies ryhtyi ihmettelemään, että kylläpäs tämä Sotshi on muuttunut sitten viime käynnin. Opas siihen sitten korjasi, että joo, mutta tehän olette nyt Jaltalla! Honkanen kertoo.


1980-luvun Neuvostoliitossa oli vallalla pysähtyneisyyden aika, jolloin kaikesta alkoi olla kova pula. Yksi ikuisista pulatarvikkeista oli lentokonepolttoaine, kerosiini.

- Suorastaan tavaksi tuli, että Sotshiin matkalla ollut kone tuotiin alas jo esimerkiksi Mineralnye Vodyssä, josta haettiin lisää kerosiinia. Suomalaisille ei haluttu kertoa oikeaa syytä, vaan selitykseksi annettiin Sotshin huono sää, Jaana Niinikorpi muistelee.

Pahimmillaan kerosiinin odottelu kesti tuntikausia, ja suomalaiset matkalaiset joutuivat yöpymään kentillä - mutta viivytyksiin suhtauduttiin silloin kärsivällisesti.

- Ihmisiä makasi nälissään penkeillä ja lattioilla, ja me yritimme viedä heitä Inturistin puolelle, jossa oli edes mattoja lattioilla. Heti, kun ruokaa saatiin jostain, mieliala yleensä rauhoittui, Niinikorpi kertoo.

Toinen rauhoituskeino oli juoma, mutta läheskään aina saatavilla ei ollut edes juontikelpoista vettä.

- Kerrankin meidät vietiin johonkin kaupunkiin välilaskulle, ja siellä sitten ilmoitettiin, ettei koko kaupungissa ole mitään muuta juomista kuin viinaa! Riitta Taavetti nauraa.

Osalle matkalaisista se toki sopi enemmän kuin hyvin.

Suomalaisia lennätettiin Sotshiin neuvostoliittolaisilla Tupolev-koneilla ja joskus myös isommilla Iljushineilla, jotka hakivat matkustajat Helsingistä.


Parhaimpina aikoina Sotshissa lomaili viikoittain reilusti yli tuhat suomalaista. Lomakausi oli pitkä: Sotshin kevät alkoi jo helmikuun puolivälissä ja samettinen syksy päättyi vasta marraskuun alkuun.

Oppaat reissasivat lomalaisten mukana edestakaisin, ja käynti Suomessa oli oppaille myös tärkeä tankkausmatka.

- Silloin Sotshista ei saanut esimerkiksi terveyssiteitä eikä vessapaperia, joten me raahasimme niitä Suomesta. Sotshissa me sitten jaoimme vessapaperirullasta paperinpaloja suomalaisturisteille, Niinikorpi kertoo.

Hotelleissa suomalaisia odottivat puolestaan torakat, jotka olivat joillekin matkustajille hirveä kauhistus. Silloin tällöin koko hotelli tyhjennettiin päiväksi torakkamyrkytyksen vuoksi.

- Torakkamyrkytyksestä oli usein se ainoa seuraus, että pienet ja ruskeat torakat katosivat, ja henkiin jäivät kaikkein isoimmat ja sellaiset vaaleat yksilöt, Niinikorpi kuvailee.

Sotshissa ja läheisessä Dagomysissä suomalaiset majoitettiin aina tiettyihin hotelleihin, sillä Neuvostoliitto halusi pitää oman maan kansalaisensa erossa ulkomaalaisista. Paikallisia oppaita oli kielletty seurustelemasta vapaa-aikanaan suomalaisten kollegojensa kanssa.

- Kieltoja tietenkin rikottiin, mutta kyllä he pelkäsivät olla meihin kontaktissa, sanoo Taavetti.

Suomalaisoppaat puolestaan tiesivät, että heidän tekemisiään valvotaan koko ajan.
- Tiesimme, että puhelut nauhoitetaan ja huoneitamme valvotaan. Oli myös henkilöitä, jotka olivat olevinaan ystäviämme, ja he ilmestyivät aina paikalle jostain tyhjästä, vaikka olisimme olleet eri kaupungissa, Jaana Niinikorpi kertoo.

Myös suomalaisturistien tekemisiä seurattiin. Kerrosemännät olivat esimerkiksi hotellissa sitä varten, että he valvoivat, koska turisti menee huoneeseensa ja kenen kanssa.

Huoneissa oli usein mikrofonit.
- Kerran yritimme vaihtaa erään turistin huonetta, kun hänen omassa huoneessaan oli isoja puutteita. Vieressä oli vapaa huone, mutta vaihto ei millään onnistunut. Ilmeisesti siinä huoneessa eivät linjat olisi toimineet, Esko Honkanen kertoo.

Näennäisesti valvonta oli siis tiukkaa. Suomalaiset oppivat kuitenkin nopeasti temput, joilla kerrosemäntä sulki silmänsä yöllisiltä vierailta.
- Eiköhän siihen riittänyt pari sen ajan oravannahkaa eli parit sukkahousut, Honkanen tietää.

Sukkahousut, lenkkarit ja farkut tekivät kauppansa trokareille, ja suomalaisturisti saattoi elää viikon herroiksi vanhoilla vaatekappaleillaan.
- Kerrankin takaisin Suomeen lähti Sotshista mies, jolla ei ollut edes paitaa päällään. Hän oli myynyt kaikki vaatteensa, Riitta Taavetti muistelee.

Ruplan virallinen vaihtokurssi oli huono, mutta kadulla silloisia "pankkiautomaatteja" eli rahanvaihtajia oli paljon. Niinpä moni vaihtoi pienen summan virallisesti pankissa ja loput kulman takana kadulla.

- Joskus joku saattoi saada ruplien sijasta arpalipukkeita, mutta huijaukset olivat harvinaisia, Jaana Niinikorpi sanoo.

Sotshissa suomalaiset nauttivat subtrooppisesta paratiisi-ilmastosta, ottivat aurinkoa ja kävivät retkillä kylpylöissä, tippukiviluolilla, apinatarhassa, torilla tai vuoristojärvellä.

Retkillä mukana oli aina suomea puhuva paikallisopas, sillä Inturistin sääntöjen mukaan suomalaisoppaat eivät saaneet retkiä opastaa.

Matkan ohjelmaan kuului usein lounas tai illallinen. Silloin ei ruokaa pöydästä puuttunut, vaikka paikallisten omien kauppojen hyllyt ammottivat tyhjyyttään. Aina neuvostoruoka ei hivellyt makuhermoja, mutta esimerkiksi kaukasialaisen keittiön erikoisuudet olivat herkullisia.

- Ulkomaalaisille haluttiin tarjota aina parasta, mutta kaikkea oli silti tiukasti rajattu määrä. Niinpä esimerkiksi voipaloja oli laskettu yksi jokaiselle, ja jos turistit erehtyivät ottamaan enemmän, niin me oppaat jouduimme sitten illan päätteeksi niitä makselemaan, Niinikorpi kertoo.

Varieteeiltojen hämyssä suomalaisilla oli myös tilaisuus tutustua paikallisiin, ja seurauksenahan oli tietenkin läheisiä ihmissuhteita.
- Romansseja syntyi paljon, mutta ei välttämättä aina oikein suotavien henkilöiden kanssa. Avioparit riitautuivat, ja me oppaat jouduimme heitä erottelemaan ja konsultoimaan heidän välejään, Niinikorpi kuvailee.


Joillekin Sotshista tuli vakiolomakohde.

- Mieleen on jäänyt mies, joka kertoi olevansa Sotshissa kuudettakymmenettä kertaa. Ehkä hänellä oli siellä joku Ljudmila, Esko Honkanen muistelee.

Sotshin-matkojen silloista suosiota selittää ennen kaikkea halpa hinta, sillä viikon matkalle saattoi päästä muutamaa markkaa alle tuhannella markalla.

Joillekin vasemmistolaisille matka Neuvostoliittoon oli myös ideologinen valinta, mutta yhtä lailla matkoilla saattoi käydä niitä, jotka olivat itse kokeneet vaikkapa talvisodan kauhut.

Sotamuistoihin liittyy myös se, miksi jotkut joivat enemmän kuin oli tarkoitus.
- Mieleeni on jäänyt esimerkiksi sellainen siisti, vanhempi mies, joka oli koko matkan kovassa humalassa. Viikon päätteeksi hän sitten kertoi, ettei hän Suomessa näin juo, mutta matkalla tulivat sotamuistot liiaksi mieleen, Riitta Taavetti kertoo.

Oppaille asiakkaiden juopottelu kävi joskus työlääksi.
- Erään miehen vieressä valvoin monta yötä ja pidin häntä kädestä kiinni, kun tärinä oli niin voimakas, etten uskaltanut jättää häntä yksin, Esko Honkanen muistelee.

Jaana Niinikorpi puolestaan kävi useita kertoja miliisiasemalla asiakkaidensa kanssa kuulusteluissa tai haki heitä pois putkasta. Neuvostotapaan turisteja kuulusteltiin ankarasti, mutta vankeustuomioita jaettiin harvoin.

- Miliisiasemalla kuulusteltavalle oli varattu aina tuoli, jossa oli vain kolme jalkaa. Se oli aivan tarkoituksellista. Kerran kuitenkin pyysin, että voisiko yksi mies istua oikealla tuolilla, kun hän tärisi niin kovin, ettei olisi pysynyt siinä kolmijalkatuolilla, Niinikorpi kertoo.

Suomalaisten Sotshin-matkat hiipuivat 80-luvun lopulle tultaessa ja massamatkat loppuvat kokonaan, kun Neuvostoliitto romahti 1991.
Esko Honkanen, Riitta Taavetti ja Jaana Niinikorpi ovat kuitenkin kaikki käyneet Sotshissa senkin jälkeen - ja parin vuoden päästä olisi tarkoitus mennä isolla vanhalla opasjoukolla nostalgiamatkalle.

- Itse kävin Sotshissa viimeksi muutamia vuosia sitten, ja silloin tapasin monia ihmisiä, jotka muistelivat kaihoisasti suomalaisten turismia Sotshin kulta-aikana. Jollain erikoisella tavalla meidän suomalainen mentaliteettimme sopi heidän kanssaan oikein hyvin yksiin, Honkanen hymähtää.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Ylen henkilöstöedustaja nimeää yhtiön sisäisten epäluulojen pesäpaikan: A-Studio

  2. 2

   Vuosaaren paloasunnossa ei ollut palovaroitinta – äiti ja lapset kuolivat, perheen isä kuuli suruviestin töissä

  3. 3

   Poliisi etsii: 15-vuotias hiihtäjä katosi lumimyrskyyn Saariselällä – ei palannut määränpäähänsä

  4. 4

   Playboy-pupun, 27, ja miljardöörin, 84, ”unelmaliitto” ohi – vaimo leimattiin onnenonkijaksi: Pettyi alistavaan aviomieheensä

  5. 5

   Äidin tekemä Excel-taulukko paljasti kylmän totuuden Nikon tilanteesta – näin poika kuittasi 50 000 € velat

  6. 6

   Psykoosiin ajautunut Kanye West palasi julkisuuteen muuttuneena – ensimmäinen kuva räppäristä poistettiin Instagramista nopeasti

  7. 7

   Suuri lihapullatesti oli yhden pienen pyörykän ylivoimaa – ”Heittämällä paras”

  8. 8

   X Factor -finaalin kappaleet julki – Saara Aalto esittää 80-luvun jättihitin

  9. 9

   Donald Trump on esittänyt presidentti Sauli Niinistölle toiveen tapaamisesta

  10. 10

   Kortitta ajanut vanhus suuttui poliisille Orimattilassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Salkkarit-kaunotar rohkeassa kuvassa – rinnat paistavat läpi henkäyksen ohuesta asusta

  2. 2

   Suuri lihapullatesti oli yhden pienen pyörykän ylivoimaa – ”Heittämällä paras”

  3. 3

   Saara Aallon kilpakumppanit pahoissa vaikeuksissa – tuleeko finaalilähetyksestä katastrofi?

  4. 4

   Psykoosiin ajautunut Kanye West palasi julkisuuteen muuttuneena – ensimmäinen kuva räppäristä poistettiin Instagramista nopeasti

  5. 5

   Äidin tekemä Excel-taulukko paljasti kylmän totuuden Nikon tilanteesta – näin poika kuittasi 50 000 € velat

  6. 6

   Aasialaismiehen passikuva hylättiin äärimmäisen kiusallisesta syystä

  7. 7

   Kolme lasta ja äiti kuolivat tulipalossa Helsingin Vuosaaressa – näin tapahtumat etenivät

  8. 8

   Yhden hitin eläketurva – tässä on joululaulu, joka tuo kirjoittajilleen edelleen 590 000 euron vuosittaiset rojaltitulot

  9. 9

   Moni kärsii tietämättään kakkostyypin diabeteksen esiasteesta – lisää äkkikuoleman vaaraa

  10. 10

   Poliisi kertoi lisää Vuosaaren tragediasta: nuorin uhri 2-vuotias, suurimmat tuhot saunassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poliisi IS:lle: Tällainen tausta Imatran epäillyllä 23-vuotiaalla kolmoismurhaajalla on

  2. 2

   WhatsApp katoaa miljoonista puhelimista – katso, onko omasi listalla

  3. 3

   Hänellä oli Linnan juhlien rohkein iltapuku – IS:n lukijat äänestivät illan räväyttävimmän pukeutujan

  4. 4

   Salkkarit-kaunotar rohkeassa kuvassa – rinnat paistavat läpi henkäyksen ohuesta asusta

  5. 5

   Robinin, 18, Linnan juhlat -asussa mukana yksityiskohta, joka jäi monilta huomaamatta – presidentiltä erityinen pyyntö kättelyjonossa

  6. 6

   Tuulenvire paljasti Donald Trumpin omituisen ”asumokan” – netti sekosi lentokentältä napatusta kuvasta

  7. 7

   Perhesyyt eivät painaneet? Mika Salolla teoria Nico Rosbergin lopettamisesta: ”Kukaan ei tajua sitä…”

  8. 8

   Todelliset syyt, joiden vuoksi naiset voihkivat seksin aikana

  9. 9

   Raivostunut Matti Nykänen perui keikkansa Kanarialla – ravintola joutui maksumieheksi: ”V**ut minä mitään keikkaa vedä”

  10. 10

   Linnan jatkoilla nousi hässäkkä – Heikki Lampela ja Hanna Kärpänen sisään vahvassa juhlatunnelmassa: ”Haluan seikkailuja”

  11. Näytä lisää

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Ylen henkilöstöedustaja nimeää yhtiön sisäisten epäluulojen pesäpaikan: A-Studio

  2. 2

   Vuosaaren paloasunnossa ei ollut palovaroitinta – äiti ja lapset kuolivat, perheen isä kuuli suruviestin töissä

  3. 3

   Poliisi etsii: 15-vuotias hiihtäjä katosi lumimyrskyyn Saariselällä – ei palannut määränpäähänsä

  4. 4

   Playboy-pupun, 27, ja miljardöörin, 84, ”unelmaliitto” ohi – vaimo leimattiin onnenonkijaksi: Pettyi alistavaan aviomieheensä

  5. 5

   Äidin tekemä Excel-taulukko paljasti kylmän totuuden Nikon tilanteesta – näin poika kuittasi 50 000 € velat

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Salkkarit-kaunotar rohkeassa kuvassa – rinnat paistavat läpi henkäyksen ohuesta asusta

  2. 2

   Suuri lihapullatesti oli yhden pienen pyörykän ylivoimaa – ”Heittämällä paras”

  3. 3

   Saara Aallon kilpakumppanit pahoissa vaikeuksissa – tuleeko finaalilähetyksestä katastrofi?

  4. 4

   Psykoosiin ajautunut Kanye West palasi julkisuuteen muuttuneena – ensimmäinen kuva räppäristä poistettiin Instagramista nopeasti

  5. 5

   Äidin tekemä Excel-taulukko paljasti kylmän totuuden Nikon tilanteesta – näin poika kuittasi 50 000 € velat

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Poliisi IS:lle: Tällainen tausta Imatran epäillyllä 23-vuotiaalla kolmoismurhaajalla on

  2. 2

   WhatsApp katoaa miljoonista puhelimista – katso, onko omasi listalla

  3. 3

   Hänellä oli Linnan juhlien rohkein iltapuku – IS:n lukijat äänestivät illan räväyttävimmän pukeutujan

  4. 4

   Salkkarit-kaunotar rohkeassa kuvassa – rinnat paistavat läpi henkäyksen ohuesta asusta

  5. 5

   Robinin, 18, Linnan juhlat -asussa mukana yksityiskohta, joka jäi monilta huomaamatta – presidentiltä erityinen pyyntö kättelyjonossa

  6. Näytä lisää