Nestori

Matkat

Valikko

Matkat

Sotshi oli 80-luvulla suomalaisten kuuma matkakohde - miliisikuulusteluja, torakoita, juopottelua

Matkat
Sotshi oli vielä 80-luvulla suomalaisten kuuma kaukomatkakohde. Silloiset matkaoppaat kertovat nyt, mitä kaikkea Mustanmeren rannalla oikein tapahtui.
Oi niitä aikoja, kun puoli Suomea tuntui lentävän lomalle Neuvostoliiton etelänkohteisiin 1980-luvulla. Oli Odessa, Jalta, Baku, Jerevan, Tashkent, Tbilisi, Suhumi ja Sotshi!

Esko Honkanen, Riitta Taavetti ja Jaana Niinikorpi olivat kaikki tuolloin parikymppisiä matkaoppaita ja heidän työnään oli opastaa suomalaisia lähinnä Sotshissa.

- Näin jälkeenpäin ajatellen meno oli välillä sellaista, ettei parikymppisen elämänkokemus siihen riittänyt - vaikka nyt osaa jo ajatella, että sehän oli ihan normaalia, railakasta lomailua, tuolloin Finnsovilla oppaana työskennellyt Jaana Niinikorpi naureskelee.

- Kokonaisuutena kaikki meni kyllä oikein hyvin, vaikka monenlaista seikkailua kyllä oli. Moni tuli myös ihan oikeasti katsomaan nähtävyyksiä ja lomailemaan perheen kanssa, Ystävyysmatkoilla tuolloin työskennellyt Esko Honkanen muistuttaa.

- Edes votkaturismi ei ollut Sotshissa kaikkein pahinta. Pelkkää votkaa haluavat jäivät jo Leningradiin, Etumatkoilla suomalaisia Sotshissa opastanut Riitta Taavetti lisää.


Ihmismieli on kuitenkin sellainen, että kaikki erikoiset sattumukset kiinnostavat ja jäävät mieleen. Kiinnitetäänpä siis turvavyöt tukevasti ja lähdetään muistelumatkalle Sotshiin!

Parhaimpina aikoina 1980-luvun alussa jopa 2000-3000 suomalaista tuotiin yhtenä viikonloppuna busseilla Leningradiin, josta heidät lennätettiin eri puolille Neuvostoliittoa.

- Kerrankin pari matkaajaa oli myöhästyä Pulkovon kentällä koneesta. Lentokone rullasi jo kentällä, kun me oppaat juoksimme koneen nokan eteen heiluttamaan kapteenille, että täällä olisi vielä pari tulijaa. Heidät otettiinkin sitten kyytiin, Honkanen naureskelee.

- Charter-koneiden lisäksi suomalaisia kuskattiin myös Neuvostoliiton sisäisillä reittilennoilla. Niiden eksotiikka oli ihan oma lukunsa.
Kerrankin matkustamossa oli mukana elävä sika, Taavetti muistelee.

Niin, niihin aikoihin lentojen turvallisuuskulttuuri oli erilaista - samoin kuin suomalaisten matkailutottumukset. Osa matkalaisista oli jo Leningradissa siinä kunnossa, ettei määränpäällä ollut niin väliä.
Sattui esimerkiksi, että mies oli matkalla Sotshiin, mutta päätyikin tukevassa humalassa Jaltan-koneeseen.

- Eräskin mies oli ollut viikon lomalla kohteessaan, ja kun opas saattoi heitä paluulennolle, mies ryhtyi ihmettelemään, että kylläpäs tämä Sotshi on muuttunut sitten viime käynnin. Opas siihen sitten korjasi, että joo, mutta tehän olette nyt Jaltalla! Honkanen kertoo.


1980-luvun Neuvostoliitossa oli vallalla pysähtyneisyyden aika, jolloin kaikesta alkoi olla kova pula. Yksi ikuisista pulatarvikkeista oli lentokonepolttoaine, kerosiini.

- Suorastaan tavaksi tuli, että Sotshiin matkalla ollut kone tuotiin alas jo esimerkiksi Mineralnye Vodyssä, josta haettiin lisää kerosiinia. Suomalaisille ei haluttu kertoa oikeaa syytä, vaan selitykseksi annettiin Sotshin huono sää, Jaana Niinikorpi muistelee.

Pahimmillaan kerosiinin odottelu kesti tuntikausia, ja suomalaiset matkalaiset joutuivat yöpymään kentillä - mutta viivytyksiin suhtauduttiin silloin kärsivällisesti.

- Ihmisiä makasi nälissään penkeillä ja lattioilla, ja me yritimme viedä heitä Inturistin puolelle, jossa oli edes mattoja lattioilla. Heti, kun ruokaa saatiin jostain, mieliala yleensä rauhoittui, Niinikorpi kertoo.

Toinen rauhoituskeino oli juoma, mutta läheskään aina saatavilla ei ollut edes juontikelpoista vettä.

- Kerrankin meidät vietiin johonkin kaupunkiin välilaskulle, ja siellä sitten ilmoitettiin, ettei koko kaupungissa ole mitään muuta juomista kuin viinaa! Riitta Taavetti nauraa.

Osalle matkalaisista se toki sopi enemmän kuin hyvin.

Suomalaisia lennätettiin Sotshiin neuvostoliittolaisilla Tupolev-koneilla ja joskus myös isommilla Iljushineilla, jotka hakivat matkustajat Helsingistä.


Parhaimpina aikoina Sotshissa lomaili viikoittain reilusti yli tuhat suomalaista. Lomakausi oli pitkä: Sotshin kevät alkoi jo helmikuun puolivälissä ja samettinen syksy päättyi vasta marraskuun alkuun.

Oppaat reissasivat lomalaisten mukana edestakaisin, ja käynti Suomessa oli oppaille myös tärkeä tankkausmatka.

- Silloin Sotshista ei saanut esimerkiksi terveyssiteitä eikä vessapaperia, joten me raahasimme niitä Suomesta. Sotshissa me sitten jaoimme vessapaperirullasta paperinpaloja suomalaisturisteille, Niinikorpi kertoo.

Hotelleissa suomalaisia odottivat puolestaan torakat, jotka olivat joillekin matkustajille hirveä kauhistus. Silloin tällöin koko hotelli tyhjennettiin päiväksi torakkamyrkytyksen vuoksi.

- Torakkamyrkytyksestä oli usein se ainoa seuraus, että pienet ja ruskeat torakat katosivat, ja henkiin jäivät kaikkein isoimmat ja sellaiset vaaleat yksilöt, Niinikorpi kuvailee.

Sotshissa ja läheisessä Dagomysissä suomalaiset majoitettiin aina tiettyihin hotelleihin, sillä Neuvostoliitto halusi pitää oman maan kansalaisensa erossa ulkomaalaisista. Paikallisia oppaita oli kielletty seurustelemasta vapaa-aikanaan suomalaisten kollegojensa kanssa.

- Kieltoja tietenkin rikottiin, mutta kyllä he pelkäsivät olla meihin kontaktissa, sanoo Taavetti.

Suomalaisoppaat puolestaan tiesivät, että heidän tekemisiään valvotaan koko ajan.
- Tiesimme, että puhelut nauhoitetaan ja huoneitamme valvotaan. Oli myös henkilöitä, jotka olivat olevinaan ystäviämme, ja he ilmestyivät aina paikalle jostain tyhjästä, vaikka olisimme olleet eri kaupungissa, Jaana Niinikorpi kertoo.

Myös suomalaisturistien tekemisiä seurattiin. Kerrosemännät olivat esimerkiksi hotellissa sitä varten, että he valvoivat, koska turisti menee huoneeseensa ja kenen kanssa.

Huoneissa oli usein mikrofonit.
- Kerran yritimme vaihtaa erään turistin huonetta, kun hänen omassa huoneessaan oli isoja puutteita. Vieressä oli vapaa huone, mutta vaihto ei millään onnistunut. Ilmeisesti siinä huoneessa eivät linjat olisi toimineet, Esko Honkanen kertoo.

Näennäisesti valvonta oli siis tiukkaa. Suomalaiset oppivat kuitenkin nopeasti temput, joilla kerrosemäntä sulki silmänsä yöllisiltä vierailta.
- Eiköhän siihen riittänyt pari sen ajan oravannahkaa eli parit sukkahousut, Honkanen tietää.

Sukkahousut, lenkkarit ja farkut tekivät kauppansa trokareille, ja suomalaisturisti saattoi elää viikon herroiksi vanhoilla vaatekappaleillaan.
- Kerrankin takaisin Suomeen lähti Sotshista mies, jolla ei ollut edes paitaa päällään. Hän oli myynyt kaikki vaatteensa, Riitta Taavetti muistelee.

Ruplan virallinen vaihtokurssi oli huono, mutta kadulla silloisia "pankkiautomaatteja" eli rahanvaihtajia oli paljon. Niinpä moni vaihtoi pienen summan virallisesti pankissa ja loput kulman takana kadulla.

- Joskus joku saattoi saada ruplien sijasta arpalipukkeita, mutta huijaukset olivat harvinaisia, Jaana Niinikorpi sanoo.

Sotshissa suomalaiset nauttivat subtrooppisesta paratiisi-ilmastosta, ottivat aurinkoa ja kävivät retkillä kylpylöissä, tippukiviluolilla, apinatarhassa, torilla tai vuoristojärvellä.

Retkillä mukana oli aina suomea puhuva paikallisopas, sillä Inturistin sääntöjen mukaan suomalaisoppaat eivät saaneet retkiä opastaa.

Matkan ohjelmaan kuului usein lounas tai illallinen. Silloin ei ruokaa pöydästä puuttunut, vaikka paikallisten omien kauppojen hyllyt ammottivat tyhjyyttään. Aina neuvostoruoka ei hivellyt makuhermoja, mutta esimerkiksi kaukasialaisen keittiön erikoisuudet olivat herkullisia.

- Ulkomaalaisille haluttiin tarjota aina parasta, mutta kaikkea oli silti tiukasti rajattu määrä. Niinpä esimerkiksi voipaloja oli laskettu yksi jokaiselle, ja jos turistit erehtyivät ottamaan enemmän, niin me oppaat jouduimme sitten illan päätteeksi niitä makselemaan, Niinikorpi kertoo.

Varieteeiltojen hämyssä suomalaisilla oli myös tilaisuus tutustua paikallisiin, ja seurauksenahan oli tietenkin läheisiä ihmissuhteita.
- Romansseja syntyi paljon, mutta ei välttämättä aina oikein suotavien henkilöiden kanssa. Avioparit riitautuivat, ja me oppaat jouduimme heitä erottelemaan ja konsultoimaan heidän välejään, Niinikorpi kuvailee.


Joillekin Sotshista tuli vakiolomakohde.

- Mieleen on jäänyt mies, joka kertoi olevansa Sotshissa kuudettakymmenettä kertaa. Ehkä hänellä oli siellä joku Ljudmila, Esko Honkanen muistelee.

Sotshin-matkojen silloista suosiota selittää ennen kaikkea halpa hinta, sillä viikon matkalle saattoi päästä muutamaa markkaa alle tuhannella markalla.

Joillekin vasemmistolaisille matka Neuvostoliittoon oli myös ideologinen valinta, mutta yhtä lailla matkoilla saattoi käydä niitä, jotka olivat itse kokeneet vaikkapa talvisodan kauhut.

Sotamuistoihin liittyy myös se, miksi jotkut joivat enemmän kuin oli tarkoitus.
- Mieleeni on jäänyt esimerkiksi sellainen siisti, vanhempi mies, joka oli koko matkan kovassa humalassa. Viikon päätteeksi hän sitten kertoi, ettei hän Suomessa näin juo, mutta matkalla tulivat sotamuistot liiaksi mieleen, Riitta Taavetti kertoo.

Oppaille asiakkaiden juopottelu kävi joskus työlääksi.
- Erään miehen vieressä valvoin monta yötä ja pidin häntä kädestä kiinni, kun tärinä oli niin voimakas, etten uskaltanut jättää häntä yksin, Esko Honkanen muistelee.

Jaana Niinikorpi puolestaan kävi useita kertoja miliisiasemalla asiakkaidensa kanssa kuulusteluissa tai haki heitä pois putkasta. Neuvostotapaan turisteja kuulusteltiin ankarasti, mutta vankeustuomioita jaettiin harvoin.

- Miliisiasemalla kuulusteltavalle oli varattu aina tuoli, jossa oli vain kolme jalkaa. Se oli aivan tarkoituksellista. Kerran kuitenkin pyysin, että voisiko yksi mies istua oikealla tuolilla, kun hän tärisi niin kovin, ettei olisi pysynyt siinä kolmijalkatuolilla, Niinikorpi kertoo.

Suomalaisten Sotshin-matkat hiipuivat 80-luvun lopulle tultaessa ja massamatkat loppuvat kokonaan, kun Neuvostoliitto romahti 1991.
Esko Honkanen, Riitta Taavetti ja Jaana Niinikorpi ovat kuitenkin kaikki käyneet Sotshissa senkin jälkeen - ja parin vuoden päästä olisi tarkoitus mennä isolla vanhalla opasjoukolla nostalgiamatkalle.

- Itse kävin Sotshissa viimeksi muutamia vuosia sitten, ja silloin tapasin monia ihmisiä, jotka muistelivat kaihoisasti suomalaisten turismia Sotshin kulta-aikana. Jollain erikoisella tavalla meidän suomalainen mentaliteettimme sopi heidän kanssaan oikein hyvin yksiin, Honkanen hymähtää.
 • Matkalle

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Trump tölväisi heti demokraattien uutta puheenjohtajaa – sai tymäkän vastauksen

  2. 2

   Joel, 24, voitti melkoiset häärahat televisiossa – kisa katkesi huippukysymykseen

  3. 3

   Kuvat: Vähäpukeinen Salkkarit-kaunotar räväytti fetissihenkisenä – esiintyi sidottuna suorassa Putous-lähetyksessä

  4. 4

   4 eri mitoilla varustettua miestä avautuu seksielämästään: ”Teen parhaani sillä, mitä minulla on”

  5. 5

   Väentungos aiheutti ikävän tilanteen MM-Lahden iltakisoissa – osa katsojista sai pahoinvointikohtauksia eikä päässyt katsomoon

  6. 6

   Lahden MM-ruuhkaan juuttunut Satu, 43, pettyi – istui kisajärjestäjien bussissa, kun Krista hiihti hopeaa: ”Kokemus olisi ollut antoisampi kotisohvalta”

  7. 7

   Putous-yllätys raivostutti suosikkihahmojaan äänestäneen somekansan – kukaan ei pudonnutkaan: ”Haiskahtaa epäilyttävältä”

  8. 8

   Janne Ahonen, 39, koki jotakin ainutkertaista ilmalentonsa aikana

  9. 9

   91-vuotiaan miehen jääkaapista löytyi sodanaikaisia kranaatteja – poliisi tyhjensi vanhainkodin

  10. 10

   Trump ei osallistu Valkoisen talon kirjeenvaihtajien illalliselle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sipoolaisen perheenäidin automatka katkesi karulla tavalla Vantaalle – kuului ”järjetön pamaus”

  2. 2

   Muistatko suomalaisen Pets-duon kohublondit? Katosivat julkisuudesta ja muuttivat elämänsä suunnan täysin – tältä Tiina ja Sini näyttävät nyt

  3. 3

   Lestadiolaisperheessä kasvanut Johannes, 41, kertoo perheväkivallasta – isä rankaisi tv:n katsomisesta kumiletkulla

  4. 4

   MTV:n 24-vuotias teiniäiti odottaa jo kolmatta lastaan – lapsen isä mysteeri, ex-mies julkaisi tylyn viestin

  5. 5

   Cheek teki sukupaljastuksen – Wikipedia-sivu meni välittömästi uusiksi

  6. 6

   Janne Ahonen, 39, koki jotakin ainutkertaista ilmalentonsa aikana

  7. 7

   Rannalle ajautui outo ”karvamöykky” Filippiineillä – villit spekulaatiot alkuperästä alkoivat välittömästi

  8. 8

   Olli Lindholm löysi Vain elämää -ohjelmasta yllättävän ystävän: ”Michael Monroe sanoi, että pyöri sen seurassa”

  9. 9

   Pariskunta putosi jäihin Espoossa: Sukeltajat etsivät turhaan yli tunnin – sitten tuli helpottava tieto

  10. 10

   Tarkista ja kuuntele: Mikä oli Suomen listaykkösenä, kun sinä synnyit?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Julkkiksilta sataa tukea rumaksi haukutulle Maria Veitolalle – Rakel Liekiltä tyhjentävä kommentti

  2. 2

   Helsinkiläinen Nina, 44, avautuu isäpuolen järkyttävistä teoista: ”Äiti katseli vierestä, mutta ei koskaan puuttunut”

  3. 3

   Kummisetä antoi 10-vuotiaalle tyttärelle lahjarahaa – Kela rokotti koko perheeltä 341,52 euroa/kk

  4. 4

   Traaginen onnettomuus Helsingissä – työkoneen kauha osui kävelijään, nainen kuoli vammoihinsa

  5. 5

   Stubb opetti Trumpille faktoja Ruotsista – viesti sytytti kiivaan keskustelun

  6. 6

   Tarkista ja kuuntele: Mikä oli Suomen listaykkösenä, kun sinä synnyit?

  7. 7

   Yleinen virhe wc-pöntöllä: Tästä syystä pyttyyn jää helposti ”jarrutusjäljet”

  8. 8

   Anu Saagim haukkui Maria Veitolaa rumaksi suorassa lähetyksessä – Veitola harmistui studioyleisön reaktiosta: ”Yleisö nauraa ja taputtaa”

  9. 9

   Nokialla pahoinpidelty 17-vuotias tyttö on kuollut

  10. 10

   Donald Trumpilta outo viittaus Ruotsiin: ”Katsokaa, mitä tapahtui eilen illalla Ruotsissa – kuka olisi uskonut?”

  11. Näytä lisää

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Trump tölväisi heti demokraattien uutta puheenjohtajaa – sai tymäkän vastauksen

  2. 2

   Joel, 24, voitti melkoiset häärahat televisiossa – kisa katkesi huippukysymykseen

  3. 3

   Kuvat: Vähäpukeinen Salkkarit-kaunotar räväytti fetissihenkisenä – esiintyi sidottuna suorassa Putous-lähetyksessä

  4. 4

   4 eri mitoilla varustettua miestä avautuu seksielämästään: ”Teen parhaani sillä, mitä minulla on”

  5. 5

   Väentungos aiheutti ikävän tilanteen MM-Lahden iltakisoissa – osa katsojista sai pahoinvointikohtauksia eikä päässyt katsomoon

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Sipoolaisen perheenäidin automatka katkesi karulla tavalla Vantaalle – kuului ”järjetön pamaus”

  2. 2

   Muistatko suomalaisen Pets-duon kohublondit? Katosivat julkisuudesta ja muuttivat elämänsä suunnan täysin – tältä Tiina ja Sini näyttävät nyt

  3. 3

   Lestadiolaisperheessä kasvanut Johannes, 41, kertoo perheväkivallasta – isä rankaisi tv:n katsomisesta kumiletkulla

  4. 4

   MTV:n 24-vuotias teiniäiti odottaa jo kolmatta lastaan – lapsen isä mysteeri, ex-mies julkaisi tylyn viestin

  5. 5

   Cheek teki sukupaljastuksen – Wikipedia-sivu meni välittömästi uusiksi

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Julkkiksilta sataa tukea rumaksi haukutulle Maria Veitolalle – Rakel Liekiltä tyhjentävä kommentti

  2. 2

   Helsinkiläinen Nina, 44, avautuu isäpuolen järkyttävistä teoista: ”Äiti katseli vierestä, mutta ei koskaan puuttunut”

  3. 3

   Kummisetä antoi 10-vuotiaalle tyttärelle lahjarahaa – Kela rokotti koko perheeltä 341,52 euroa/kk

  4. 4

   Traaginen onnettomuus Helsingissä – työkoneen kauha osui kävelijään, nainen kuoli vammoihinsa

  5. 5

   Stubb opetti Trumpille faktoja Ruotsista – viesti sytytti kiivaan keskustelun

  6. Näytä lisää