Matti, Matias

Matkat

Valikko

Matkat

IS vertaili matkavakuutukset - katso, mikä kannattaa ottaa!

LIV
Monelle tulee yllätyksenä, ettei valtio hoida kansalaisiaan ilmaiseksi lomakohteesta kotiin, jos jotain ikävää sattuu.
Passi ja hammasharja - pakattu. Mutta lomalle kannattaa hankkia ajoissa myös se kenties kaikkein tärkein, eli matkavakuutus. Kaikissa matkavakuutuksissa ei ole automaattisesti matkatavaravakuutusta, vaan se pitää ottaa itse. Matkavakuutuksissa voi myös vaihtelevasti valita, minkä arvoiseksi laskee matkatavaransa tai oman henkensä.

Sairaustapauksissa kuluja korvataan matkalla sairastumisen yhteydessä joko 90 päivään tai 120 päivään asti. Ambulanssilento Suomeenkin korvataan, mutta siitä pitää sopia etukäteen vakuutusyhtiön kanssa. Hintaa kun esimerkiksi Aasian maista tulee pyöreät satatuhatta euroa.
Kuulostaa hurjalta, mutta mitenkään tavattomia ambulanssikuljetukset eivät ole.

- Meillä Ifissä näitä tehdään vuosittain noin kymmenkunta, kertoo tiedottaja Mari Hätinen.
 


Thaimaassa sairaalan hoitovuorokausi maksaa noin 1000-2000 euroaMatkailijalle voi tulla yllätyksenä, kuinka halvaksi katsotussa maassa erikoissairaanhoito voikin olla kallista.

- Thaimaassa perussairaanhoito kuten flunssan hoito voi olla edullista, mutta suuremmat hoito-operaatiot kuten leikkaukset tai tehohoito eivät sitä ole. Thaimaassa sairaalan hoitovuorokausi maksaa noin 1000-2000 euroa, Hätinen laskee.

Jotkut lähtevät matkaan huolettomasti ja luottavat siihen, että Suomen valtio hakee kansalaisensa kotiin. Näin ei kuitenkaan tapahdu automaattisesti, eikä ainakaan ilmaiseksi.

- Matkavakuutuksen hankkiminen on fiksu juttu, vahvistaa OP-Pohjolan vakuutuspäällikkö Ville Lampinen.

Monet aikuisten vakuutuksista sisältävät myös mukana matkustavat lapset ja jopa lapsenlapset. Ikärajat kuitenkin vaihtelevat, ja joissakin tapauksissa perheen teinille pitää ottaa erikseen oma vakuutus. Usein vakuutus ei korvaa esimerkiksi lapsen kuolemantapausta, jos aikuisellekaan ei ole määritelty siitä korvausta. Kannattaa siis miettiä, missä säästää.

IS selvitti, mitä maksaisi ja millä ehdoilla saisi matkavakuutuksen nelihenkinen perhe, joka matkaa Thaimaahan kahdeksi viikoksi. Perheen lapset ovat 10- ja 15-vuotiaita, ja mukaan otettiin myös matkatavaravakuutus. Oikeusturva- ja vastuuvakuutus tulevat usein juuri matkatavaravakuutuksen mukana.

Matkan peruuttamisen korvaamista säätelee pitkälti valmismatkalaki, joten sen korvaamista ei otettu vertailuun mukaan. Myös monissa luottokorteissa on mukana jonkinlainen matkavakuutus, jos ainakin osan matkasta maksaa luottokortilla. Monet ammattiyhdistysliikkeet ja etujärjestöt tarjoavat jäsenyyden myötä myös matkavakuutuksen.

Näissä ei välttämättä ole mukana esimerkiksi matkatavaravakuutusta, joten ehdoista kannattaa aina ottaa etukäteen selvää.

Miten vakuutukset eroavat?


Eurooppalainen

Kenelle: Määräaikainen matkustajavakuutus myönnetään alle 86-vuotiaalle aikuiselle. Aikuisen vakuutukseen sisältyvät myös alle 15-vuotiaat lapset ja lapsenlapset.

Mistä: Perusvakuutukset puhelimitse, liikkeestä tai
netistä.

Mitä maksaa: Noin 198 euroa kahdelta aikuiselta ja yhdeltä alle 15-vuotiaalta lapselta, kun matkatavaroiden vakuutusarvo 900 euroa/perhe ja kuolematapauskorvaus 20000 euroa. Lisäksi perheen 15-vuotiaalle hankittava oma vakuutus, esim. Easy, joka maksaa 112 euroa, jos mukana kotivakuutus, tapaturmavakuutus, matkustajavakuutus (jatkuva) ja matkatavaravakuutus (jatkuva). Hinta on 86 euroa, jos mukana ei ole matkatavaravakuutusta.

Milloin voimassa:
Voimassa jo kotiovelta tai työpaikalta, mistä matka on merkitty alkavaksi.

Hammashoito: Äkillisen hammassäryn hoito korvataan enintään 120 euroon asti.

Omavastuu:
Matkatavaravakuutuksessa ja hoitokuluissa ei omavastuuta.
Mitä ulkopuolelle: Ei korvaa tiettyjen lajien tapaturmia. Tällaisia lajeja ovat mm. benjihypyt ja laitesukellus. Vaarallisten lajien harrastajien on mahdollisuus laajentaa perusvakuutusta.

If

Kenelle: Määräaikaisessa matkavakuutuksessa ei yläikärajaa, alle 20-vuotiaat lapset kuuluvat automaattisesti mukaan. Yli 69-vuotiaille ei kuolemantapauskorvausta eikä korvausta pysyvästä haitasta.
Mistä: Yhtiön konttoreista, puhelimitse tai netistä.

Mitä maksaa:
183,52 euroa, kun matkatavaroiden vakuutusarvo 850 euroa/aikuinen ja kuolemantapauskorvaussumma 25000 euroa. Mukana internet-alennus. Jos asiakkaalla on Ifin kotivakuutus, matkatavarat kuuluvat kotivakuutukseen ja vakuutus on halvempi.

Milloin voimassa: Matkan katsotaan alkavan Suomesta kotoa tai työpaikalta.

Hammashoito:
Äkillisen hammassäryn hoito korvataan 200 euroon asti.

Omavastuu:
Matkatavaravakuutuksen omavastuu minimissään 50 euroa.
Mitä ulkopuolelle: Esimerkiksi laitesukellus kuuluu vakuutuksen piiriin, jos maksaa lisämaksun ja urheilurajoitus poistetaan, mikä vaatii keskittäjäasiakkuuden. Tietyt lajit, kuten leijapurjehdus, ovat kuitenkin sellaisia, ettei vakuutusturvaa myönnetä edes lisämaksusta. Pysyvän haitan korvaus ja kuolemantapauskorvaus on sisällytettävä vakuutukseen erikseen.

POP Vakuutus (Suomen Vahinkoturva Oy)


Kenelle: Määräaikaisessa matkavakuutuksessa ei yläikärajaa. Alle 18-vuotiaat, vanhempiensa mukana matkustavat lapset ja lapsenlapset kuuluvat vakuutuksen piiriin.

Mistä: Määräaikaiset matkavakuutukset puhelinpalvelun kautta.
Mitä maksaa: 123,03 euroa, kun matkatavaroiden arvo 1000 euroa/perhe ja kuolemantapauskorvaus 25000 euroa. Hinta laskettu alle 56-vuotiaille vanhemmille, iän karttuessa hinta nousee. Vakuutus myönnetään alle 80-vuotiaille.

Milloin voimassa:
Vakuutuksen maksuhetkestä siihen asti, kunnes matka päättyy.

Hammashoito: Äkillisen hammassäryn hoito korvataan 200 euroon asti.

Omavastuu:
Ei omavastuuta matkatavaroissa tai hoitokustannuksissa.
Mitä ulkopuolelle: Tietyt urheilulajit, kuten laitesukellus. Osan saa vakuutuksen piiriin tekemällä lisämaksullisen urheilulaajennuksen. Tietyt lajit, kuten leijapurjehdus, ovat kuitenkin sellaisia, ettei vakuutusturvaa myönnetä edes lisämaksusta. Korvaa kriisiterapian.

Turva ja LähiTapiola

Kenelle: Verkosta ostettaessa alle 70-vuotiaille aikuisille. Alle 16-vuotiaat lapset automaattisesti mukana.

Mistä: Puhelimitse, konttorista tai netistä.

Mitä maksaa: 133,2 euroa, kun matkatavaroiden vakuutusarvo 500 euroa/aikuinen ja kuolemantapauskorvaussumma 25000 euroa.
Milloin voimassa: Voimassa jo kotiovelta tai työpaikalta, mistä matka on merkitty alkavaksi.

Hammashoito: Korvaa äkillisen hammassäryn kuluja matkakuluineen enintään 120 euroon asti.

Omavastuu:
Matkatavaroissa ja matkasairauden hoitokuluissa ei omavastuuta.

Mitä ulkopuolelle: Perusvakuutus ei kata riskialttiita lajeja. Riskialtista urheilulajia (lukuun ottamatta ilmailulajeja) varten voidaan tehdä vakuutus erikseen. Ei korvaa vakuutustapahtuman psyykkisiä seurauksia.

Fennia

Kenelle: Myös alle 18-vuotiaat lapset ja lapsenlapset kuuluvat vakuutuksen piiriin.

Mistä: Konttorista, puhelimitse tai netistä.

Mitä maksaa:
116,40 euroa, kun matkatavaroiden vakuutusarvo on 600 euroa/aikuinen. Netissä vakuutuksen kuolemantapauskorvaussummaksi annetaan automaattisesti 10000 euroa.

Milloin voimassa: Vakuutuskirjassa määrätyn ajan.

Hammashoito:
Äkillisen hammassäryn hoito korvataan kohtuullisine matkakuluineen.

Omavastuu:
Ei omavastuuta.

Mitä ulkopuolelle:
Hyväksyy ilmailulajitkin erillissopimuksella, jos vakuutettava henkilö harrastaa lajia. Kokeilukertaa ei lasketa harrastukseksi. Erillissopimusten piiriin ei lasketa esimerkiksi amerikkalaista jalkapalloa. Ei korvaa tapaturman psyykkisiä seurauksia, mutta korvaa traumaperäisen stressireaktion tai tuhoisasta kokemuksesta seuranneen persoonallisuuden muutoksen, joilla on lääketieteellinen syy-yhteys tapaturmaan.

Gouda

Kenelle:
Gouda Standard matkavakuutus on alle 60-vuotiaille, Super on alle 40-vuotiaille riskilajien harrastajille. Alle 15-vuotiaat lapset kuuluvat vakuutuksen piiriin.

Mistä: Netistä.

Mitä maksaa: Kahdelta aikuiselta ja alle 15-vuotiaalta lapselta 120 euroa, kun matkatavaroiden arvo 700 euroa/aikuinen ja kuolinkorvaussummana 10000 euroa (antaa automaattisesti). 15-vuotiaalle ja sitä vanhemmalle hankittava oma vakuutus. Goudan nettisivuilla vakuutuksen ottajaksi voi kuitenkin merkitä vain aikuisen.

Milloin voimassa:
Astuu voimaan aikaisintaan maksuhetkestä.

Hammashoito: Enintään 85 euroon asti.

Omavastuu:
Ei omavastuuta.

Mitä ulkopuolelle: Ei kata riskialttiita lajeja. Niitä varten on Gouda Super matkavakuutus, joka myönnetään vain alle 40-vuotiaille.

Tarja Kuittinen
 • Matkalle
 • Hiihtis

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Pariskunta ei arvannut, mihin lähti paritalon puolikkaan ostaessaan – piina vei oikeuteen seitsemän kertaa

  2. 2

   Helsinkiläinen Nina, 44, avautuu isäpuolen järkyttävistä teoista: ”Äiti katseli vierestä, mutta ei koskaan puuttunut”

  3. 3

   Tarkista ja kuuntele: Mikä oli Suomen listaykkösenä, kun sinä synnyit?

  4. 4

   Hyvinkään poliisiasemalle saapui ahdistunut aviomies – elintasokulissin takaa alkoi paljastua karu totuus

  5. 5

   Ratamoottoripyöräilyn huippulahjakkuus lopetti uransa vain 22-vuotiaana – syyksi paljastui karmea hyväksikäyttö

  6. 6

   Venezuelan kohuhiihtäjältä yllätys: lahjoittaa isot palkintosekit kahdelle suomalaisurheilijalle!

  7. 7

   Yllätyskäänne Valavuoren irtisanomisriidassa: Sarasvuo yrittää pehmittää Salonojaa kultaiseen kädenpuristukseen

  8. 8

   ”Inhoan tätä elämää, voisinpa vain antaa lapset pois”

  9. 9

   Puolalaisliiga rysäytti varastetun Mazdan korukaupan ovesta sisään – saaliin arvo lähes 900 000 euroa

  10. 10

   Brittilehti ylistää Saara Aallon olevan X Factor -kiertueen tähti – povaa uran lähtevän lentoon: ”Saara varasti show’n!”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläinen Nina, 44, avautuu isäpuolen järkyttävistä teoista: ”Äiti katseli vierestä, mutta ei koskaan puuttunut”

  2. 2

   Katri Sorsalta kuitti Anu Saagimille: ”Eestissä nainen näyttää herättyään tältä, meillä Suomessa tältä...”

  3. 3

   Hyvinkään poliisiasemalle saapui ahdistunut aviomies – elintasokulissin takaa alkoi paljastua karu totuus

  4. 4

   Joukko tv-kanavia uhkaa pian pimentyä yli 1,5 miljoonassa kodissa

  5. 5

   Onko tässä totuus Mäkäräisen poisjäännistä Lahden MM-kisoista? ”Kaikki, mitä Otepäässä tulkitsin Reijon olemuksesta ja puheista, viittasi siihen”

  6. 6

   Tarkista ja kuuntele: Mikä oli Suomen listaykkösenä, kun sinä synnyit?

  7. 7

   Pariskunta ei arvannut, mihin lähti paritalon puolikkaan ostaessaan – piina vei oikeuteen seitsemän kertaa

  8. 8

   Jenni, 24, on aseksuaali: ”Tavallaan toivon, että olisin edelleen neitsyt”

  9. 9

   Miss Thaimaan, 22, uskomaton muodonmuutos – ”nörtistä” kuoriutui 6 kuukaudessa upea kaunotar: ”En ole ikinä seurustellut”

  10. 10

   Hengenvaarallinen villitys leviää nuorten keskuudessa ja herättää huolta: ”Halikuva muuttuu nopeasti tragediaksi”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Julkkiksilta sataa tukea rumaksi haukutulle Maria Veitolalle – Rakel Liekiltä tyhjentävä kommentti

  2. 2

   Kummisetä antoi 10-vuotiaalle tyttärelle lahjarahaa – Kela rokotti koko perheeltä 341,52 euroa/kk

  3. 3

   Pekka Vähäsöyrinki tunnusti Mika Myllylän haudalla, milloin dopinginkäyttö alkoi: ”Siinä hetkessä annoin periksi”

  4. 4

   Traaginen onnettomuus Helsingissä – työkoneen kauha osui kävelijään, nainen kuoli vammoihinsa

  5. 5

   Stubb opetti Trumpille faktoja Ruotsista – viesti sytytti kiivaan keskustelun

  6. 6

   Helsinkiläinen Nina, 44, avautuu isäpuolen järkyttävistä teoista: ”Äiti katseli vierestä, mutta ei koskaan puuttunut”

  7. 7

   Yleinen virhe wc-pöntöllä: Tästä syystä pyttyyn jää helposti ”jarrutusjäljet”

  8. 8

   Anu Saagim haukkui Maria Veitolaa rumaksi suorassa lähetyksessä – Veitola harmistui studioyleisön reaktiosta: ”Yleisö nauraa ja taputtaa”

  9. 9

   Nokialla pahoinpidelty 17-vuotias tyttö on kuollut

  10. 10

   Donald Trumpilta outo viittaus Ruotsiin: ”Katsokaa, mitä tapahtui eilen illalla Ruotsissa – kuka olisi uskonut?”

  11. Näytä lisää

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Pariskunta ei arvannut, mihin lähti paritalon puolikkaan ostaessaan – piina vei oikeuteen seitsemän kertaa

  2. 2

   Helsinkiläinen Nina, 44, avautuu isäpuolen järkyttävistä teoista: ”Äiti katseli vierestä, mutta ei koskaan puuttunut”

  3. 3

   Tarkista ja kuuntele: Mikä oli Suomen listaykkösenä, kun sinä synnyit?

  4. 4

   Hyvinkään poliisiasemalle saapui ahdistunut aviomies – elintasokulissin takaa alkoi paljastua karu totuus

  5. 5

   Ratamoottoripyöräilyn huippulahjakkuus lopetti uransa vain 22-vuotiaana – syyksi paljastui karmea hyväksikäyttö

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläinen Nina, 44, avautuu isäpuolen järkyttävistä teoista: ”Äiti katseli vierestä, mutta ei koskaan puuttunut”

  2. 2

   Katri Sorsalta kuitti Anu Saagimille: ”Eestissä nainen näyttää herättyään tältä, meillä Suomessa tältä...”

  3. 3

   Hyvinkään poliisiasemalle saapui ahdistunut aviomies – elintasokulissin takaa alkoi paljastua karu totuus

  4. 4

   Joukko tv-kanavia uhkaa pian pimentyä yli 1,5 miljoonassa kodissa

  5. 5

   Onko tässä totuus Mäkäräisen poisjäännistä Lahden MM-kisoista? ”Kaikki, mitä Otepäässä tulkitsin Reijon olemuksesta ja puheista, viittasi siihen”

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Julkkiksilta sataa tukea rumaksi haukutulle Maria Veitolalle – Rakel Liekiltä tyhjentävä kommentti

  2. 2

   Kummisetä antoi 10-vuotiaalle tyttärelle lahjarahaa – Kela rokotti koko perheeltä 341,52 euroa/kk

  3. 3

   Pekka Vähäsöyrinki tunnusti Mika Myllylän haudalla, milloin dopinginkäyttö alkoi: ”Siinä hetkessä annoin periksi”

  4. 4

   Traaginen onnettomuus Helsingissä – työkoneen kauha osui kävelijään, nainen kuoli vammoihinsa

  5. 5

   Stubb opetti Trumpille faktoja Ruotsista – viesti sytytti kiivaan keskustelun

  6. Näytä lisää