Enni, Enna, Eini

Matkat

Valikko

Matkat

Pelko iski Thaimaan turismiin: ”Ihmiset pakenevat täältä!”

Lama
Paratiisirannat ovat täynnä vain lyhyen sesongin ajan. Syynä ovat terrori-iskut, lisääntynyt rikollisuus ja Sumatran savupilvet.
Phuketin kuuluisat rannat ovat tällä hetkellä taas eloisat. Samoin kuin Phuketin lähisaarten sekä mantereen turistiseudut Thaimaassa. Mutta se kestää vain hetken – nyt on meneillään huippusesongin terävin piikki. Se kestää muutaman viikon.

Etelä-Thaimaan turismiyrittäjät pidättelevät henkeään odotellessaan, mitä tapahtuu sen jälkeen. Jos viime syksyn tilanne toistuu, tulos voi olla pieni katastrofi.

Thaimaan turismielinkeino on pulassa.

Valtavia resortteja puolivalmiina

Etelä-Thaimaan suurin saari Phuket on ollut tämän vuosituhannen ehkä suurin tähti matkailun maailmankartalla. Luonnonkauniin saaren länsipuolella laineilee Andamaanienmeri, joka on aina lämmin ja jonka kirkkaisiin vesiin tulevat ihmiset polskimaan Australiaa ja Etelä-Amerikkaa myöten.

Eurooppalaisille alue on tämän vuosituhannen Kanariansaaret.

Tällä vuosikymmenellä alueen turismi on saanut vielä uutta potkua, kun venäläiset ovat innostuneet Thaimaan-matkailusta. Phuketin länsirannan resorttien monissa ravintoloissa on nykyään ruokalistoja paitsi englanniksi, myös venäjäksi.

Kun Moskovasta alettiin muutama vuosi sitten lentää suoria charter-lentoja Phuketiin, rakentamisbuumi räjähti. Saaren länsirannan metsäisissä rinteissä seisoo valtavia resortteja, valmiita tai puolivalmiita. Osa rakennuksista on puolivalmiita kenties pitkäänkin.

Savupilvet ja pommi-isku verottivat matkailijoiden intoa

Tämä turistikausi voi merkitä sitä, että jotkut keskukset jäävät äkillisen turistilaman maamerkeiksi. Ruplan arvon lasku on jarruttanut venäläisten matkailua muutenkin. Thaimaassa lisääntynyt rikollisuus ja terrori-iskut ovat säikäyttäneet monet. Eurooppalaiset ja venäläiset peruivat Thaimaan-lomiaan syksyllä urakalla. Sesongin alku sujui Thaimaassa surkeasti.

Sumatran savupilvet olivat monen turistin osalta viimeinen niitti.

Nyt Etelä-Thaimaassa odotetaan jännityksellä, mitä huippusesongin jälkeen on luvassa. Eurooppalaisten ja venäläisten huippusesonki alkaa helmikuussa olla ohi, ja sen jälkeen on aasialaisten sesongin aika.

Etelä-Korea kehotti kansalaisiaan välttämään Thaimaahan matkustamista Bangkokissa elokuussa tapahtuneen pommi-iskun jälkeen. Kiinalaisten reagoimisesta ei vielä ole tietoa.

Moni yrittäjä voi pahimmassa tapauksessa joutua luovuttamaan jo yhden surkean kauden jälkeen. Jos kiinalaiset ja venäläiset vaihtavat Thaimaan-lomansa muuhun maahan, koko eteläisen Thaimaan turismielinkeinolla on paha kurimus edessä.


Kreikkalainen Maria Vlassopoulous istuu tyhjässä ravintolassaan Ko Lantan saarella. Kello on kymmenen aamulla, ja kreikkalainen aamiainen on tarjolla kauniin Andamaanienmeren hiekkarannan kupeessa.

Yhtään asiakasta ei ole. Illalla ravintola oli sentään puolillaan, kun Vlassopoulousin mies Spiros Andriotis tarjoili työntekijöineen asiakkaille päivällisiä ja illallisia. Mutta puolillaankaan ei ole hyvin.

Vlassopoulusin ja Andriotisin ongelma on päinvastainen kuin muutama vuosi sitten. Silloin heillä oli kauempana rannasta pieni suosittu kreikkalainen ravintola El Greco, joka oli aina täynnä. He muuttivat merenrantaan ja rakennuttivat sinne paljon suuremman ravintolan. Aluksi väkeä riitti hyvin, kun rannalla oleilijat huomasivat ravintolan helposti.

Tällä kaudella rannalla ei ole ollut tungosta, ja se on näkynyt myynnissä heti.

 

Tämä on ollut erittäin hyvä paikka turistille, mutta tänä vuonna asiat ovat muuttuneet. Rikollisuus on lisääntynyt.

Vlassopoulousin mukaan terrori-iskut ja poliittiset levottomuudet eivät ole Thaimaan turismin ainoita ongelmia.

– Tämä on ollut erittäin hyvä paikka turistille, mutta tänä vuonna asiat ovat muuttuneet. Rikollisuus on lisääntynyt, hän sanoo.

Turistit ovat Thaimaassa saaneet oleilla varsin turvallisesti vailla uhkaa esimerkiksi ryöstöistä. Vlassopoulous sanoo, että rauhallisella Ko Lantan saarellakin on ollut viime kuukausina tapauksia, joissa moottoripyörän kyydissä ollut nuori mies on varastanut vauhdista naisen käsilaukun. Aiemmin vastaavia tapauksia on ollut esimerkiksi Vietnamissa.

Tuorein tapaus sattui Phuketissa. Laivalla Phuketin Rassadan satamaan saapunut Phuket News -lehden toimitussihteeri Dalia Hilmi oli pyöräilemässä kotiinsa, kun skootterin kyydissä ollut mies repäisi hänen olallaan olleen laukun.

Hilmi kaatui ja loukkasi kätensä ja jalkansa. Ryöstäjät saivat hänen laukkunsa.


Suomalaisetkin ovat joutuneet tällaisten rikosten kohteeksi. Kaksi viikkoa sitten 31-vuotias suomalaisnainen oli kävelemässä Phuketissa, rauhallisena turistikaupunkina tunnetun Karonin kadulla. Kaksi miestä ajoi ohi skootterilla, ja kyydissä olija yritti napata naisen laukun hänen olaltaan.

Nainen huomasi yrityksen ja tarrasi laukkuun kiinni. Ryöstäjä heilautti veistä katkaistakseen laukun nyörin ja viilsi samalla pitkän haavan suomalaisnaisen käsivarteen. Nainen joutui sairaalahoitoon.

Kova isku Thaimaan maineelle oli vuoden takainen raaka kaksoismurha Koh Taon saarella. Nuori brittipari surmattiin raa’asti sen jälkeen, kun nainen oli raiskattu. Teosta tuomittiin vuoden lopulla kuolemaan kaksi myanmarilaista siirtotyöläistä, mutta suuri osa ihmisistä uskoo heidän olevan syntipukkeja.

Thaimaan poliisi tiedetään varsin korruptoituneeksi. Vlassopoulous toivoisi virkavallan ryhdistäytyvän. Muuten paikallisen turismin tulevaisuus ei hänen mukaansa ole hyvä.

– Ihmiset pakenevat täältä!


Matkatoimisto Mook Anda Toursin seinä on avoinna suoraan rantakadulle.

Pöytänsä ääressä istuva omistaja Sekhan Suebhate seuraa ohikulkijoita.

Jos tuttu turisti kävelee ohi, hän varmasti huikkaa tervehdyksen ja kysyy, mitä kuuluu. Kasvot jäävät hänen mieleensä.

Nyt hänellä on enemmän aikaa rupatella ihmisten kanssa, kun bisnes on hiljentynyt.

– Kaksi vuotta sitten oli aivan toisenlaista. Nyt on paljon vähemmän asiakkaita, Suebhate sanoo.

Kaksi vuotta sitten hänen olemuksensakin oli toisenlainen. Kun hän tapasi vanhan tutun, hän riensi kadulle asti hymy korvissa. Hän oli vaimonsa kanssa laajentanut liiketoimintaa. Matkatoimiston taakse oli rakennettu lisäosa, jossa oli neljä huonetta: yksi kuuden sängyn dormi, pari yksiötä ja yksi kahden hengen huone parisängyllä. Vaatimaton mutta sympaattinen hostelli.

Se liiketoiminta hiljeni ennen kuin ehti edes kunnolla alkaa. Syy ei ollut Suebhaten pariskunnan. Turisteja ei vain enää tullut entiseen malliin.

Suebhaten toimistossa käy edelleen tasaisesti asiakkaita, vaikka paljon verkkaisempaan tahtiin kuin ennen. Hän uskoo perheensä pärjäävän, mutta arvelee monille käyvän huonosti. Suebhaten pariskunta onnekseen omistaa kiinteistönsä.

 

Jos nyt huippusesongin aikana ei tule tarpeeksi rahaa, monet eivät enää selviä ensi syksyyn.

– Ihmiset jotka ovat vuokranneet tilat yritykselleen, ovat vaikeuksissa. Jos nyt huippusesongin aikana ei tule tarpeeksi rahaa, monet eivät enää selviä ensi syksyyn.

Krabin Ao Nangista kotoisin oleva Suebhate on työskennellyt matkailuyrittäjänä 15 vuotta. Koh Lantalle hän tuli tsunamin jälkeen.

Suebhate seuraa maailman tapahtumia aktiivisesti. Elokuinen Erawanin pyhätössä Bangkokissa räjähtänyt pommi ei ollut ainoa terrori-isku, joka nyt haittaa Thaimaan turismia. Myöskään Thaimaan poliittiset levottomuudet eivät yksinään ole syy matkailun kurimukselle.

– Monilla mailla on nyt ongelmia. On sotaa, pommeja ja rahan arvon heikkenemistä, Suebhate toteaa.

Oltuaan hetken hiljaa hän jatkaa. Hän toteaa, että ongelman ratkaisu on kuitenkin thaimaalaisten käsissä.

– Erawan ja muut asiat ovat pelottaneet ihmisiä. Esimerkiksi kiinalaisia on aiemmin ollut paljon, mutta nyt emme vielä tiedä, miten käy, Suebhate sanoo.

– Jos Thaimaa itse pystyy parantamaan asioita, sitten meillä on toivoa.


Hua Hinissä asuva ravintoloitsija Jari Siljamäki nauttii talven tähän mennessä parhaimmasta hetkestä: hänen ravintolassaan on yhtaikaa illallisella kymmenen asiakasta. Näin suuri asiakasmäärä on harvinaista herkkua, vaikka normaalisti joulu-tammikuu on parasta aikaa.

Jotta ravintola tuottaisi voittoa, sesonkina tällaisia ruokailijajoukkoja pitäisi olla harva se ilta.

– Tappiota tehdään, vaikka sesonki on kuumimmillaan, Siljamäki sanoo.

Siljamäki on varsinaiselta ammatiltaan kultaseppä. Hän omisti aikoinaan Suomessa ravintoloita ja koruliikkeitä. Hän muutti vaimonsa Suthiporn Siljamäen kanssa Thaimaan Hua Hiniin kymmenisen vuotta sitten. Siljamäet ovat siitä asti pitäneet ravintoloita siellä.

 

Olen sen verran thaimaalainen, etten huoli tulevaisuudesta. Nyt minulla on kymmenen asiakasta, ja se on hyvä asia juuri nyt.

Tyttäret Donna, 9, ja Susanna, 17, auttavat vanhempiaan ravintolan töissä. Koko perheen elanto on kiinni ravintolasta, jonka tiloissa perhe thaimaalaiseen tapaan myös asuu.

– Tulot ovat nyt 30 prosenttia pienemmät kuin esimerkiksi viime vuonna, Jari Siljamäki sanoo.

– Kesällä tehdään tappiota aina, mutta aina viime talvien aikana on tehty voittoa. Kuka tietää, mitä nyt tilanne tuo tullessaan, mutta eihän asiat voi loputtomiin näin jatkua.

Siljamäki arvelee, että turistikatoon vaikuttavat Bangkokin pommi-isku ja edelleen jatkuva terroriuhka sekä poliittiset epäselvyydet. Hän uskoo, että suurin syy turistikatoon ovat kuitenkin Euroopan taloudellisen tilanteen heikentyminen.

– Ensimmäisenä vähennetään korujen ostoa, ja sitten heti matkailua.

Kun Siljamäeltä kysyy tulevaisuuden näkymiä, hän naurahtaa.

– Olen sen verran thaimaalainen, etten huoli tulevaisuudesta. Nyt minulla on kymmenen asiakasta, ja se on hyvä asia juuri nyt.

Artikkelia korjattu kello 15.23.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Auervaaroja netissä jahtaava Tuula, 74, täräytti valemajurille: ”Minä en maksa penniäkään” – huijarin vastaus oli paljon puhuva

  2. 2

   Kommentti: Autoveron poistaminen kätkee myös ansan – kuulutko satoihintuhansiin maksumiehiin?

  3. 3

   Venäjä-asiantuntija Aftonbladetille: Trumpin strategia on kuin suoraan Putinilta kopioitu

  4. 4

   Sarjahukuttajan röyhkeä piiloleikki Joensuun torilla: ”Aika paljon pitää olla pokkaa”

  5. 5

   Jari Isometsä ihmettelee Toni Roposen ehdotusta – meneekö oman vaimon etu ohi Suomen?

  6. 6

   7 ruokaa, joita sinun ei tulisi koskaan syödä lounaaksi

  7. 7

   Näyttelijä kuoli musiikkivideon kuvauksissa – ammuttiin rintaan asekohtauksessa

  8. 8

   Professori paljastaa pahimmat salakalorien lähteet – nämä lihottavat salakavalasti

  9. 9

   Jasmin Mäntylä ja Martina Aitolehti ilmiriidoissa Facebookissa – ”Jasmin, älä puhu arvoista mitään!”

  10. 10

   Vain elämää -tähdet arvioivat toisiaan – Olli Linhdolm Irinasta:”Luin lehdestä, että hän on aina inhonnut Yötä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki irti Whatsappista! Tiesitkö jo nämä 9 kätevää kikkaa?

  2. 2

   Antti Tuiskulta tyhjentävä kommentti hänestä tehdystä Putouksen Abdul Tuisku -hahmosta – tiivisti ensireaktionsa yhteen sanaan

  3. 3

   Auervaaroja netissä jahtaava Tuula, 74, täräytti valemajurille: ”Minä en maksa penniäkään” – huijarin vastaus oli paljon puhuva

  4. 4

   He ovat uudet Vain elämää -tähdet! Mukana Robin, Irina ja Olli Lindholm

  5. 5

   Muhiiko suussasi tulehdus? Salakavala oireeton infektio voi saada vakavat seuraukset

  6. 6

   Trump heitti heti Obaman verhot ja maton ulos työhuoneestaan – tilalle kultaa, koristekangasta ja Churchill

  7. 7

   Ei herkkohermoisille: Tältä näyttää työuupumus sairaalassa

  8. 8

   Sarjahukuttajan röyhkeä piiloleikki Joensuun torilla: ”Aika paljon pitää olla pokkaa”

  9. 9

   Opiskelijatyttöjen seksikkäistä Instagram-kuvista tuli netti-ilmiö – vähäpukeiset kuvat toimivat ponnahduslautana mallin töihin

  10. 10

   Skandaali Hamburger Börsin tanssilattialla: Mies virtsasi naisen jaloille, nainen löi tuopilla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Juo aamulla vettä tyhjään vatsaan – 8 mahtavaa vaikutusta

  2. 2

   Perhe etsii vastausta kammottavaan kuvaan – mitä tai mikä ilmestyi yhtäkkiä yöllä kotipihalla otettuun valokuvaan?

  3. 3

   Serbian seksikkäin laulaja Milica, 25, purskahti korsetistaan ulos kesken keikan – yleisö villiintyi

  4. 4

   Nainen synnytti salaa vessassa – raskaudesta tietämättömät vanhemmat havahtuivat pamaukseen

  5. 5

   Uimapukumalli Chrissy Teigen jakoi rehellisen kuvan reisistään – miehet hämmentyivät: ”Olen katsonut tätä jo minuutin, ja...”

  6. 6

   Ei herkkohermoisille: Tältä näyttää työuupumus sairaalassa

  7. 7

   Yksi kuoli rekan pudottua moottoritieltä Lohjalla – erikoinen tapahtumaketju johti karmeaan turmaan

  8. 8

   Sarjahukuttaja oli palkittu karjatilallinen – sitten tapahtui jotakin

  9. 9

   Poliisi IS:lle: Näin sarjahukuttaja jäi kiinni – ”Hänellä oli itsellään tiedossa...”

  10. 10

   Dramaattiset kuvat: Myrskypuuska romahdutti rakenteilla olleen, yli 100-neliöisen talon maan tasalle Kuopiossa

  11. Näytä lisää

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Auervaaroja netissä jahtaava Tuula, 74, täräytti valemajurille: ”Minä en maksa penniäkään” – huijarin vastaus oli paljon puhuva

  2. 2

   Kommentti: Autoveron poistaminen kätkee myös ansan – kuulutko satoihintuhansiin maksumiehiin?

  3. 3

   Venäjä-asiantuntija Aftonbladetille: Trumpin strategia on kuin suoraan Putinilta kopioitu

  4. 4

   Sarjahukuttajan röyhkeä piiloleikki Joensuun torilla: ”Aika paljon pitää olla pokkaa”

  5. 5

   Jari Isometsä ihmettelee Toni Roposen ehdotusta – meneekö oman vaimon etu ohi Suomen?

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki irti Whatsappista! Tiesitkö jo nämä 9 kätevää kikkaa?

  2. 2

   Antti Tuiskulta tyhjentävä kommentti hänestä tehdystä Putouksen Abdul Tuisku -hahmosta – tiivisti ensireaktionsa yhteen sanaan

  3. 3

   Auervaaroja netissä jahtaava Tuula, 74, täräytti valemajurille: ”Minä en maksa penniäkään” – huijarin vastaus oli paljon puhuva

  4. 4

   He ovat uudet Vain elämää -tähdet! Mukana Robin, Irina ja Olli Lindholm

  5. 5

   Muhiiko suussasi tulehdus? Salakavala oireeton infektio voi saada vakavat seuraukset

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Juo aamulla vettä tyhjään vatsaan – 8 mahtavaa vaikutusta

  2. 2

   Perhe etsii vastausta kammottavaan kuvaan – mitä tai mikä ilmestyi yhtäkkiä yöllä kotipihalla otettuun valokuvaan?

  3. 3

   Serbian seksikkäin laulaja Milica, 25, purskahti korsetistaan ulos kesken keikan – yleisö villiintyi

  4. 4

   Nainen synnytti salaa vessassa – raskaudesta tietämättömät vanhemmat havahtuivat pamaukseen

  5. 5

   Uimapukumalli Chrissy Teigen jakoi rehellisen kuvan reisistään – miehet hämmentyivät: ”Olen katsonut tätä jo minuutin, ja...”

  6. Näytä lisää