MAINOS


ILMOITUS - Kaikki tämän osion artikkelit ovat ilmoittajan mainosaineistoa
MAINOS

Annetaanko teilläkin hyvänyönsuukot mobiililaitteille – tästä syystä ei kannattaisi!

ILMOITUS Monelle meistä aamun ensimmäinen ja illan viimeinen näky on mobiilia skrollaava puoliso – ja saatammepa sortua samaan itsekin.
Uni on tutkitusti tärkeää hyvinvoinnille, sillä sen aikana elimistön toimintakyky palautuu ja fyysinen väsymys poistuu. Unen tarve vaihtelee yksilöllisesti, mutta aikuisilla se on yleensä 7-8 tuntia vuorokaudessa. Riittävä uni ehkäisee stressiä, ylläpitää vastustuskykyä ja auttaa tunteiden käsittelyssä. Myös opitut asiat tallentuvat unen aikana pysyvään muistiin.

Jokainen meistä tietää, kuinka merkittävästi uni vaikuttaa elämänlaatuun. Hyvin nukutun yön jälkeen fiilis on hyvä ja asiat luistavat. Parisuhdekin kukoistaa, kun pinna ei ole kireällä. Uneen kannattaa siis satsata jo oman onnellisuuden vuoksi.

Silloin, kun uni jää vähäiseksi pitkittyneen nukkumaanmenon takia, voi asiaan vaikuttaa melko helposti. Usein syy liian vähäiseen uneen löytyy iltarutiineista, jotka tavalla tai toisella häiritsevät melatoniinin tuotantoa ja pitävät siksi hereillä pidempään. Melatoniini on elimistössä luontaisesti erittyvä pimeähormoni, joka säätelee uni-valverytmiä.

Monen iltarutiineihin kuuluu mobiililaitteen selailu ennen nukkumaanmenoa. Tavasta kannattaa pyrkiä eroon, sillä elektronisten laitteiden sinivalon piristävä vaikutus häiritsee nukahtamista illalla. Vaikka somesta ja uutisista irrottautuminen tuntuu vaikealta, kannattaa älylaitteet sulkea viimeistään tuntia ennen nukkumaanmenoa. Samalla saattaa nähdä vilauksen puolisosta.

Jos nukahtaminen tuntuu hankalalta, on syytä kiinnittää huomiota myös siihen, mitä laittaa illalla suuhunsa. Kahvia ja muita kofeiinituotteita ei kannata nauttia iltapäivän jälkeen, ja sokeriset ruoat sekä alkoholi on syytä jättää illalla kokonaan pois. Alkoholi saattaa helpottaa nukahtamista, mutta laskee samalla unen laatua.

Nukahtamisvaikeuksista kärsivän kannattaa syödä illalla unettavia ruoka-aineita, kuten banaania, mantelimaitoa ja pellavansiemenrouhetta. Niistä voi sekoittaa iltapalaksi vaikka herkullisen smoothien. Myös magnesiumin nauttimista ennen nukkumaanmenoa kannattaa kokeilla.

Toisinaan huolet tai tekemättömät työt saattavat painaa niin paljon, että uni ei tahdo illalla tulla. Tällöin kannattaa kokeilla niiden kirjoittamista ylös paperille. Näin huolet voi saada pois mielestä yön ajaksi ja jatkaa niiden pohtimista seuraavana päivänä – yön tunteja ei kannata tuhlata siihen.

Tärkeää olisi, että ennen nukkumaanmenoa mieli ja keho rauhoittuu. Nukahtamista voikin edesauttaa kevyellä liikunnalla, kuten venyttelyllä tai kävelyllä raittiissa ilmassa. Myös hengittely syvään auttaa elimistöä rauhoittumaan ja edistää unen saantia. Raskasta liikuntaa sitä vastoin kannattaa välttää myöhään illalla, sillä se lisää stressihormoneja, mitkä taas vaikeuttavat nukahtamista.

Myös nukkumaanmenoajalla ja nukkumisympäristöllä on merkitystä. Unirytmi on hyvä pitää säännöllisenä ja makuuhuone paikkana, jonne on miellyttävä mennä. Siisti, pimeä ja viileä makuuhuone on optimaalinen hyvälle yöunelle.

Jos uni ei kaikesta huolimatta tule

Aina päivän kulku ei ole omissa käsissä tai uni ei kaikesta huolimatta tule. Silloin melatoniini kannattaa nauttia ravintolisän muodossa. Melarest sisältää melatoniinia, joka auttaa lyhentämään nukahtamisaikaa ja lievittämään aikaeron vaikutuksia. Uusi Melarest Melatoniini Vahva sisältää 1,5 mg melatoniinia yhdessä tabletissa. Melarest Melatoniini Vahva on saatavana sekä pieninä helposti nieltävinä tabletteina että suussa hajoavina tabletteina.

Lue lisää osoitteesta melarest.fi
MAINOS
Lue myös:

MAINOS