Kyllikki

Mestarien liiga

Valikko

Mestarien liiga

Sissijohtajan estetiikka – Atlético Madridin Diego Simeone valmentaa kuin Che Guevara

Kommentti
Diego Simeonen valmentama Atlético Madrid on pallo- ja yksilökeskeisen ajattelun vastakohta. Se on kyseenalaistanut täysin yleisen käsityksen hyvästä jalkapallosta, kirjoittaa Lari Vesander.
Toukokuun alussa legendaarisen italialaislehden Gazzetta Dello Sportin etusivulla oli kuva, jossa Atlético Madridin valmentaja Diego Simeone on kuvattu Che Guevaraksi.

Kokonaisuuden kruunasi raflaava otsikko: Sissijohtaja Simeone johtaa vallankumousta tikitakaa vastaan.

Simeone tuskin pani vertailua pahakseen. Hän sanoi jo peliurallaan menevänsä kentälle ”veitsi hampaiden välissä” ja että vanhemmat kasvattivat hänet pelaamaan jalkapalloa kuin sotilas. Valmentajaksi siirtyminen on vain vahvistanut retoriikkaa.

– Sotaa ei voita se, jolla on eniten sotilaita. Voittaja on se, joka käyttää sotilaitaan parhaiten, Simeone totesi taannoin.

Sotilaat tarkoittavat tässä yhteydessä seuran resursseja, pelaajia ja rahaa, mutta myös esimerkiksi pallonhallintaa. Viimeiset kymmenen vuotta kansainvälistä jalkapalloa on hallinnut syöttöihin ja pallonhallintaan perustuva ”tikitaka”. Simeone haistattaa sille pitkät.

Videolla näkyy Atlético Madridin tie Mestarien liigan finaaliin.Pudotuspeliotteluissaan Barcelonaa ja Bayern Müncheniä vastaan Atlético antoi pallon suosiolla vastustajalle, jotka pitivät sitä yli 70-prosenttisesti. Silti madridilaiset pudottivat molemmat joukkueet jatkosta.

– Te tyypit olette niin pesadoja, Barcelonan Andrés Iniesta huokaisi joukkueiden kohtaamisen jälkeen.

Pesado tarkoittaa vapaasti käännettynä raskasta tai kuluttavaa. Atléticolle sen sanominen on yksi suurimmista kunnianosoituksista. Tosin joukkueen pelityyli ei ole helppo sille itselleenkään. Kotiottelussaan Barcelonaa vastaan Atleticon pelaajat juoksivat yhteensä 12 kilometriä vastustajaansa enemmän (114,6 km vs. 102,6 km).

Ei ihme, että madridilaiset ovat mestareita myös ajanpelaamisessa. Jatkuvasti ravaava ja töitä paiskova joukkue tarvitsee hengähdystaukoja.

Atlético Madridin menestyksessä ei ole kyse pelkästään ravaamisesta ja raatamisesta, mutta joukkueen työmäärä ja intensiteetti on päätä huimaava. On hämmästyttävää, miten Atléticon pelaajat jaksavat pelistä toiseen. Vielä uskomattomampaa on, miten he jaksavat vuodesta toisieen. (Kaikki eivät ole jaksaneetkaan. Atlético on jo vuosien ajan menettänyt kourallisen avainpelaajiaan joka kauden jälkeen rikkaampiin seuroihin.)

Videolla näkyy Atléticon lauantai-illan vastustajan Real Madridin tie Mestarien liigan finaaliin.Ääri-intensiivinen pelitapa on jalkapallossa yleensä lyhytikäinen. Pelaajat ja valmentaja palavat siinä nopeasti loppuun. Ei ole sattumaa, että José Mourinhon joukkueet taantuvat säännönmukaisesti heti toisen kauden jälkeen. Samoin on käynyt myös Simeonen mentorin Marcelo Bielsan seuroille.

Simeone käyttää jotakuinkin jokaisessa lehdistötilaisuudessaan sanoja nöyryys, uhrautuminen ja intohimo. Tämä ei tee hänestä erikoista. Samoja termejä ovat ryöstöviljelleet lukuisat valmentajat. Ero on siinä, että toisin kuin useimmat, Simeone on saanut pelaajansa muuttamaan nämä sanat lihaksi.

Kuka tahansa voi puhua johtajuudesta, mutta harva valmentaja on saanut pelaajansa uskomaan johtajuuteensa samalla tavalla kuin Simeone.

– Joko seuraat minua tai et. Johtajuutta ei voi selittää, argentiinalainen on todennut.

Pelaajauralla on ollut Simeonen kohdalla suuri apu. Hän on pelannut pitkälti toista sataa maaottelua, toiminut Atléticon kapteenina ja johdattanut seuran tuplamestaruuteen. Se on antanut hänelle uskottavuutta, jolla hän on päässyt urallaan alkuun. (Sama pätee myös Real Madridin valmentajaan Zinedine Zidaneen.)


Alkuun pääseminen ei kuitenkaan takaa menestystä. Siihen on tarvittu suurta taktista osaamista.

Valmentajana Simeone on jatkanut joukkuepelaamisen kehittämistä italialaisen Arrigo Sacchin viitoittamalla tiellä.

Sacchin legendaarinen AC Milan voitti 1980- ja 1990-lukujen taitteessa kaiken mahdollisen. Yksi joukkueen johtoajatuksista oli kollektiivinen pelaaminen ja vastustajan tilan minimointi. Paitsiosäännön muuttaminen vei pohjan Sacchin silloiselta taktiikalta. Simeonen Atlético tekee nyt jotain samankaltaista huomattavasti hankalimmissa olosuhteissa.

Atlético pyrkii kollektiiviseen liikkumiseen ilman palloa. Pelaajat reagoivat siihen, missä vastustaja, pallo, omat pelaajat ja tyhjä tila kulloinkin on. Atlético luopuu usein pallosta hallitakseen sen sijaan tilaa.

Joukkue pysyy poikkeuksellisen tiiviinä sekä pituus- että syvyyssuuntaan ja pyrkii samalla aiheuttamaan pienen virheen, johon iskeä. Näitä virheitä kutsutaan triggereiksi (laukaisimiksi) ja niitä on useita: harhasyöttö, huono kosketus, pelaaja joka ottaa palloa haltuun selkä vastustajiin päin.... Mikä tahansa näistä laukaisee aggressiivisen prässin, joka voi kääntää tilanteen silmänräpäyksessä vaaralliseksi täysivauhtiseksi vastaiskuksi.


Atleticon pelitapa on kiistatta tehokas, mutta sitä on haukuttu myös rumaksi. Kenties parhaan vastaväitteen on esittänyt toimittaja Jamie Hamilton, joka kirjoitti pitkän esseen ”Mitä on ’hyvä’ jalkapallo? Estetiikan rooli nykyjalkapallossa”.

Hamilton huomauttaa aiheellisesti, että yleinen jalkapallokäsitys on edelleen liian pallokeskeinen. Toisin sanoen arviomme keskittyvät liikaa siihen, mitä pelaajat tekevät silloin, kun heillä on pallo. Tällaisia hetkiä kun on tilastojen mukaan ottelussa noin 55 sekuntia per pelaaja.

Paljon siitä, mitä Atlético tekee, jää piiloon, koska jalkapallon tilastot keskittyvät edelleen siihen, mitä tapahtuu pallon ympärillä: laukauksiin, syöttöihin, torjuntoihin, pallonhallintaan ja niin edelleen. Tilastoista ei pysty esimerkiksi lukemaan sitä, kuinka huikean hyvin Atléticon paras pelaaja, toppari Diego Godin sijoittuu jatkuvasti.

Atlético Madrid on pallo- ja yksilökeskeisen ajattelun vastakohta. Se on kyseenalaistanut täysin yleisen käsityksen jalkapallosta. Osittain tästä syystä sen suurin tähti ei olekaan pelaaja, vaan Diego Simeone, tämän hetken kuumin valmentaja.


Hamiltonin keskeisin argumentti Atléticon puolesta on se, että jalkapallo on ennen kaikkea joukkuepeli.

– Olemme nähneet, että teknisiin yksilöihin perustuvat joukkueet kuten Real Madrid voivat tarjota huikeita hetkiä, mutta kokonaisuutena lopputulos ei ole holistinen.

2000-luvun alussa Real Madridin teknisenä johtajana työskennellyt Arrigo Sacchi on asiasta samaa mieltä.

– Kyse oli vain yksittäisten taitojen hyödyntämisestä. Tiesimme, että Zidane, Raúl ja Figo eivät puolustaneet, joten heidän alapuolelleen täytyi laittaa pelaaja, joka teki sen heidän puolestaan. Mutta se on reaktiivista jalkapalloa. Se ei tee pelaajista enempää kuin osiensa summaa, vaikka juuri siitä taktiikassa pitäisi olla kyse.

Ja juuri siitä Atléticossa on kyse. Se on Mestarien liigan pudotuspeleissä usein vastustajaansa halvempi ja nimettömämpi joukkue. Silti se poistuu kentältä useammin voittajana, koska se on joukkueena parempi.

Ja juuri joukkuepelaaminen ja kollektiivisuus tekee Atléticon pelaamisesta Hamiltonin mielestä hyvää jalkapalloa.

– Joukkueet jotka pelaavat kollektiivina – Bayern München, Atlético, Leicester – pystyvät menestymään, koska ne ymmärtävät nykyjalkapallon mekaniikan. Se on käytännöllistä ja toimivaa jalkapalloa, mutta samalla myös esteettistä.

– Se ei tuota vain esteettisesti tyydyttäviä hetkiä hyökkäyksiä, vaan esteettisesti tyydyttävää peliä.


Simeonella on myös arvostelijansa. Paljon on myös niitä, jotka haluavat panna hehkutuksen keskellä Atlético Madridin suorituksen maltillisempaan kontekstiin. Simeonen kohdalla on puhuttu ”Cholismosta” (valmentajan lempinimi on Cholo, joka tarkoittaa vapaasti käännettynä intiaanien ja eurooppalaisten jälkeläistä, joka on omaksunut eurooppalaisia tapoja.) Esimerkiksi jalkapallotoimittaja Gabriele Marcotti kirjoitti toukokuun alussa, ettei Simeonen joukkue ole tekemässä taktista vallankumousta.

– On väärin määritellä ”Cholismo” puhtaasti puolustavaksi taktiikaksi, jossa nojaudutaan vastaiskuihin ja erikoistilanteisiin ja vain puolustetaan henkensä kaupalla.

Tätä pelitapaa Atlético käyttää puhtaimmillaan silloin, kun he kohtaavat Barcelonan tai Bayernin kaltaisen joukkueen, jolla on selvästi paremmat pelaajat ja joka perustaa pelinsä pallonhallintaan. La Ligan pikkuseuroja vastaan nähdään kuitenkin toisenlainen Atlético, joka jopa hallitsee palloa.

– Näihin otteluihin he tarvitsevat B-suunnitelman ja pelaajia, jotka pystyvät murtamaan vastustajan puolustuksen, ja Atléticolla onkin riveissään Saúlin, Koken, Antoine Griezmannin ja Yannick Ferreira-Carrascon kaltaisia taitureita.

Tällaisia pelejä on paljon. Jotain kertoo sekin, että madridilaiset ovat pitäneet kotiotteluissaan palloa hallussaan keskimäärin 51 prosenttia varsinaisesta peliajasta.

– Siksi Atleticon kopioiminen ei onnistu vain toistamalla sitä, mitä he tekevät Mestarien liigassa, vaan myös sitä, miten he toimivat suosikkeina. Atlético on pelillisesti Tohtori Jekyll ja herra Hyde samassa paketissa. Se ei ole helppoa, mikä tekee Simeonen saavutuksista entistä merkittävämpiä.


Hyvä kysymys on, pystyisikö Atléticon menestyksen kopioimiseen edes Simeone itse. Argentiinalaisen värikkääseen ja sotaisaan kielenkäyttöön perehtynyt Richard Furlong on asian suhteen epäileväinen.

– On epäilty sitä, pystyisikö Simeone vastaavaan esimerkiksi Englannissa, missä hän ei hallitsisi kieltä yhtä hyvin. Parempi kysymys on, pystyisikö hän samaan missään Atléticon ulkopuolella, Furlong toteaa.

Simeonen valmentajaura on ollut kivikkoinen. Ennen Atléticoa hän valmensi viiden vuoden aikana kuutta eri seuraa vaihtelevalla menestyksellä. Sitten hän löysi täydelliset olosuhteet Atléticosta. Real Madridin vähemmän menestyneeksi pikkuveljeksi tuomittu Atlético tarjoaa loistavat puitteet taistelevalle altavastaajan mentaliteetille. Seurassa kaikki katsojia myöten ovat täydellisesti Simeonen takana.

Argentiinalainen tietää sen itsekin, eikä ole lähdössä ihan heti pois.

– Kahta asiaa ei voi vaihtaa: äitiään ja jalkapalloseuraansa, Simeone on sanonut.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Rekkapalo katkaisi liikenteen Turun moottoritiellä Lohjalla – suurta liikennehaittaa odotettavissa jopa tunneiksi

  2. 2

   Robinin, 18, Linnan juhlat -asussa mukana yksityiskohta, joka jäi monilta huomaamatta – presidentiltä erityinen pyyntö kättelyjonossa

  3. 3

   Jaana Pelkonen avoimena Me Naisille – esikoislapsi tuo onnea, mutta elämässä on läsnä myös suuri surunaihe: ”Enää en itke joka päivä”

  4. 4

   Katso, mitä tapahtui asuntolainan hinnalle – ”Pankin vaihtajia on liikkeellä”

  5. 5

   Raivostunut Matti Nykänen perui keikkansa Kanarialla – ravintola joutui maksumieheksi: ”V**ut minä mitään keikkaa vedä”

  6. 6

   Raju uutisankka Suomen hävittäjäkaupoista levisi Venäjällä – Obaman väitettiin käyttävän Suomea ”koston” välikappaleena

  7. 7

   Katin ja Mikon loppumaton tuska – tytär ei elä enää pitkään: ”Lapsi jota on niin kovasti toivonut, otetaan pois”

  8. 8

   Nämä kuvat kertovat suomalaisesta rehellisyydestä – olympiapomoja yritettiin hurmata solmioneuloilla ja suklaalla

  9. 9

   10 tieteellisti todistettua syytä harrastaa seksiä päivittäin

  10. 10

   Uutuuskirja: Miksi Adolf Ehrnrooth ammutti tykeillä omia miehiään?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hänellä oli Linnan juhlien rohkein iltapuku – IS:n lukijat äänestivät illan räväyttävimmän pukeutujan

  2. 2

   Raivostunut Matti Nykänen perui keikkansa Kanarialla – ravintola joutui maksumieheksi: ”V**ut minä mitään keikkaa vedä”

  3. 3

   Järkyttävä tragedia golfin huipputurnauksessa – ”Kaikki ovat shokissa ja järkyttyneitä”

  4. 4

   X Factor -finalistin kotiinpaluujuhla kalpeni selvästi Saara Aallolle – Helsinki-hysteriassa moninkertainen yleisömäärä

  5. 5

   Linnan jatkoilla nousi hässäkkä – Heikki Lampela ja Hanna Kärpänen sisään vahvassa juhlatunnelmassa: ”Haluan seikkailuja”

  6. 6

   Sharon Osbourne ”teki kylmät” Saara Aallolle – vaikuttaako mentorin tuen puuttuminen X Factorin voittoon?

  7. 7

   Katin ja Mikon loppumaton tuska – tytär ei elä enää pitkään: ”Lapsi jota on niin kovasti toivonut, otetaan pois”

  8. 8

   Arman Alizad valitsi Linnan juhlien parhaat pukeutujat – 5 napakymppiä: ”Näytti Kreikan kuningattarelta”

  9. 9

   Robinin, 18, Linnan juhlat -asussa mukana yksityiskohta, joka jäi monilta huomaamatta – presidentiltä erityinen pyyntö kättelyjonossa

  10. 10

   Ruben Stiller yllättäen pois tv-ruudusta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poliisi IS:lle: Tällainen tausta Imatran epäillyllä 23-vuotiaalla kolmoismurhaajalla on

  2. 2

   WhatsApp katoaa miljoonista puhelimista – katso, onko omasi listalla

  3. 3

   7 yleisen syövän varhaiset varoitusmerkit – tunnista ajoissa

  4. 4

   Hänellä oli Linnan juhlien rohkein iltapuku – IS:n lukijat äänestivät illan räväyttävimmän pukeutujan

  5. 5

   Tuulenvire paljasti Donald Trumpin omituisen ”asumokan” – netti sekosi lentokentältä napatusta kuvasta

  6. 6

   Perhesyyt eivät painaneet? Mika Salolla teoria Nico Rosbergin lopettamisesta: ”Kukaan ei tajua sitä…”

  7. 7

   Todelliset syyt, joiden vuoksi naiset voihkivat seksin aikana

  8. 8

   Linnan jatkoilla nousi hässäkkä – Heikki Lampela ja Hanna Kärpänen sisään vahvassa juhlatunnelmassa: ”Haluan seikkailuja”

  9. 9

   Nainen teki ”pettämistestin” poikaystävälleen – lopputulos ei ilahduttanut, videolla jo 6 miljoonaa katselukertaa

  10. 10

   Eija, 32, huomasi vauvansa olevan erilainen – elämä muuttui pikkuhiljaa painajaiseksi

  11. Näytä lisää

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Rekkapalo katkaisi liikenteen Turun moottoritiellä Lohjalla – suurta liikennehaittaa odotettavissa jopa tunneiksi

  2. 2

   Robinin, 18, Linnan juhlat -asussa mukana yksityiskohta, joka jäi monilta huomaamatta – presidentiltä erityinen pyyntö kättelyjonossa

  3. 3

   Jaana Pelkonen avoimena Me Naisille – esikoislapsi tuo onnea, mutta elämässä on läsnä myös suuri surunaihe: ”Enää en itke joka päivä”

  4. 4

   Katso, mitä tapahtui asuntolainan hinnalle – ”Pankin vaihtajia on liikkeellä”

  5. 5

   Raivostunut Matti Nykänen perui keikkansa Kanarialla – ravintola joutui maksumieheksi: ”V**ut minä mitään keikkaa vedä”

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Hänellä oli Linnan juhlien rohkein iltapuku – IS:n lukijat äänestivät illan räväyttävimmän pukeutujan

  2. 2

   Raivostunut Matti Nykänen perui keikkansa Kanarialla – ravintola joutui maksumieheksi: ”V**ut minä mitään keikkaa vedä”

  3. 3

   Järkyttävä tragedia golfin huipputurnauksessa – ”Kaikki ovat shokissa ja järkyttyneitä”

  4. 4

   X Factor -finalistin kotiinpaluujuhla kalpeni selvästi Saara Aallolle – Helsinki-hysteriassa moninkertainen yleisömäärä

  5. 5

   Linnan jatkoilla nousi hässäkkä – Heikki Lampela ja Hanna Kärpänen sisään vahvassa juhlatunnelmassa: ”Haluan seikkailuja”

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Poliisi IS:lle: Tällainen tausta Imatran epäillyllä 23-vuotiaalla kolmoismurhaajalla on

  2. 2

   WhatsApp katoaa miljoonista puhelimista – katso, onko omasi listalla

  3. 3

   7 yleisen syövän varhaiset varoitusmerkit – tunnista ajoissa

  4. 4

   Hänellä oli Linnan juhlien rohkein iltapuku – IS:n lukijat äänestivät illan räväyttävimmän pukeutujan

  5. 5

   Tuulenvire paljasti Donald Trumpin omituisen ”asumokan” – netti sekosi lentokentältä napatusta kuvasta

  6. Näytä lisää