Sampsa

MM-kiekko

Valikko

MM-kiekko

Mitä Valko-Venäjästä tulisi ajatella?

Jääkiekko
Mihin meidän on osuvinta verrata Valko-Venäjää: itseemme vai historialtaan Valko-Venäjän kaltaisiin maihin, kysyy Urheilusanomien jääkiekkotoimittaja Antti Pärnänen.
Valko-Venäjän valtio teloitti 23-vuotiaan Pavel Selyunin pitkäperjantaina. Hän anoi presidentti Aleksandr Lukashenkon armahdusta. Tuomitun äiti vetosi ortodoksikirkon johtoon. YK:n ihmisoikeuskomitea pyysi lykkäämään toimeenpanoa.

Teloitus toteutettiin todennäköisesti niskalaukauksella.

Selyun oli murhannut vaimonsa ja hänen rakastajansa. Valko-Venäjä on ainoa eurooppalainen valtio, jonka oikeuslaitos käyttää kuolemanrangaistusta.

Jääkiekon maailmanmestaruuskisat alkoivat Valko-Venäjällä kolme viikkoa pitkänperjantain jälkeen. Pelaajat ovat kehuneet pääkaupunki Minskiä. Tähtipuolustaja Jere Karalahden mukaan siellä on ”paljon hyviä ravintoloita ja liikuntamahdollisuuksia”.

Siitä huolimatta on selvää, että Valko-Venäjän muualta Euroopasta osakseen saama halveksinta on ansaittua ja olisi ollut eettisempää myöntää kisat jollekin länsimaisemmalle valtiolle. Valko-Venäjä on julma maa. Ei täydellisen paha, mutta tyly ja ankara. Kurjakin. Lukashenko rutistaa maata rautanyrkillään ja pyrkii pelottelemaan toisinajattelijat hiljaisiksi. Se on vastoin kaikkea länsieurooppalaista yhteiskuntakäsitystä.

Mutta silti, kaikesta huolimatta. Voisiko totuus Valko-Venäjästä löytyä jostain niskalaukausten ja Minskin hyvien liikuntamahdollisuuksien välimaastosta?

Ajatus voi tuntua naiivilta tai peräti lapselliselta – ja sitä se maailman moderneimmasta yhteiskuntamallista katsottuna hieman onkin. Mutta kuinka hedelmällistä asiaa on sieltä päin katsoakaan? Lukashenkon  totalitarismia lähentelevä hallinto on tuomittava ehdottomasti, mutta mikä on maan kokonaistilaa arvioitaessa osuvin verrokki? 97-vuotias skandinaavinen ja varakas hyvinvointivaltio? Vai muut 24-vuotiaat itäeurooppalaiset valtiot, joiden moderni historia alkaa Neuvostoliiton romahtamisesta? Ukrainat ja armeniat. Onko Valko-Venäjä niihin verrattuna köyhä ja epävakaa? Vai itse asiassa yksi vakaimmista entisistä neuvostomaista?

Suurtapahtumat eivät kerro koskaan rehellistä näkemystä niitä isännöivistä maista ja paikkakunnista. Eivät myöskään jääkiekon MM-kisat Valko-Venäjästä. Uutta on rakennettu, kulmat puunattu ja vastaväitteet hiljennetty. Toisinajattelijoita on teljetty turnauksen ajaksi vankilaan. Turvallisuuspalvelu KGB:n huostassa on arvioitu olevan toistakymmentä poliittista vankia. Huolena on, että kisat ovat pelkästään imagovoitto vallanpitäjille. Sitä ne eivät voi olla. Urheilulla ei voi korvata ja korjata inhimillisiä kärsimyksiä.

Mutta ovathan suurtapahtumat aina myös sysäys uudempaan, modernimpaan, parempaan. Minskiin on äskettäin rakennettu uusia metroasemia, 13 uutta hotellia ja lentokenttää sekä arvotalojen julkisivuja on remontoitu. Miliiseille on opetettu englantia ja kahviloihin sekä ravintoloihin lisätty langattomia internet-yhteyksiä. MM-kisojen pääareenan lähistölle on noussut kauppakeskus, huvipuisto ja isoja asuinkomplekseja. Uuden rakentaminen ei vielä takaa asukkaita ja asiakkaita, mutta kehitystä se on pienikin kehitys.

Valko-Venäjä sijoittuu YK:n inhimillisen kehityksen indeksissä esimerkiksi Venäjän edelle, sen tuloerot ovat entisten neuvostomaiden toiseksi pienimmät, kansantuote on vaikkapa Ukrainaan verrattuna kaksinkertainen, työttömyys on virallisesti maailman alhaisin ja maassa on ilmainen terveydenhuolto sekä koulutus.

Tosin työttömyystukia ei tunneta eli ei kannata ilmoittautua työttömäksi, ja sairaaloiden edellytykset ovat Itä-Euroopalle melko tyypilliseen tapaan kirjavat. Yrityksistä 80 prosenttia on valtio-omisteisia. Niissä työskentelee 66 prosenttia työvoimasta. Yksityinen ei saa omistaa esimerkiksi peltoa. Vientituloista kolmannes saadaan öljytuotteista, joita ei olisi ilman Venäjän alihintaan toimittamaa raakaöljyä. Lähes koko sähköverkko on riippuvainen venäläisestä kaasusta. Valko-Venäjä on käytännössä riippuvainen Venäjästä. Se on Lukashenkon vanhanaikaisen yksipuolisen talousrakennelman ja yhä kapitalistisemmaksi muokkautuvan muun maailman yhdistelmän seuraus.

Itsevaltias Lukashenko – lempinimeltään Batka eli Isukki – on ennen kaikkea itsekäs. Totta kai on. Se on aina diktatuurin lähtökohta. Hän haluaa valtaa. Hän nousi presidentiksi vuonna 1994 ja takasi, ettei villi kapitalismi leviä kommunismiin tottuneeseen maahan. Vuonna 1995 tuore johtaja poisti kansanäänestyksen nojalla parlamentilta sen perustuslailliset valtaoikeudet. 10 vuotta sitten hän kumosi – jälleen kansanäänestyksen nojalla – lain, jonka mukaan presidentti voi olla virassa vain kaksi kautta. Nyt on meneillään neljäs kausi. Kansanäänestykset lienivät manipuloituja. Jääkiekko on Lukashenkon suosikkiurheilulaji, ja nämä MM-kisat suurin itsenäisen Valko-Venäjän järjestämä kansainvälinen tapahtuma.

Tyytymättömyys on kasvanut maassa hiljalleen, mutta valtaa nykyään alaa ennätysnopeudella. Riippumattoman NISEPI-tutkimuslaitoksen tekemien kyselyjen mukaan 53 prosenttia valkovenäläisistä haluaisi uuden maanisän. Tosin samasta tuloksesta näkyy, että myös diktaattorilla on yhä kannattajansa.

Maailma muuttuu, ja Lukashenkokin näyttää sisäistäneen sen – joskaan ei muuttuakseen mukana, vaan pysyäkseen vallankahvassa.

Hän on lämmittänyt suhteitaan Euroopan unionin jäsenmaihin ja osoittanut valmiutta keskustella viisumihelpotuksista. Valko-Venäjä on myös ilmaissut halunsa yksityistää teollisuuttaan, mutta sijoittajista on pulaa. Ukrainan kriisin aikana itsevaltias on vastustanut Krimin niemimaan liittämistä Venäjään ja Venäjän Ukrainaan haluamaa liittovaltiomallia. Toki taloudellinen riippuvaisuus pakottaa hänet mielipiteistään huolimatta hyväksymään isoveljen tekemiset. Lukashenkon elo Venäjän kainalossa ei ole tulevaisuutta, vaan menneisyyttä.

Itsevaltias on reagoinut tyytymättömyyden yleistymiseen ja ympäröivän maailman muutokseen lisäämällä kansalaisyhteiskunnan painetta. Kun edelliset presidentinvaalit päättyivät neljä vuotta sitten Minskin keskustassa kymmenientuhansien ihmisten laajuiseen mielenosoitukseen, mellakkapoliisit pidättivät ja pahoinpitelivät satoja. Nykyään valtion turvallisuusjoukoille on jo annettu oikeus ampua kohti väkijoukkoa, jos sitä epäillään hallituksen vastaisesta toiminnasta.

Se on yksiselitteisesti pelottavaa ja väärin.

Syntyy mielikuva venäläiseen tapaan vahvaan johtajuuteen tottuneesta kansakunnasta, joka on vasta hiljattain ymmärtänyt omat mahdollisuutensa. Takapajuisesta, mutta vakaasta maasta, joka löysi oman tapansa selvitä suuresta murroksesta, mutta joka nyt oireilee uutta. Ja itsekkäästä ja itsepäisestä diktaattorista, joka on rakentanut ensimmäisen murroksen yli tuoneen muuttumattomuuden väkisin, pelolla. Diktaattorista, joka kuvittelee rajoitusten lisäämisen pitävän hänet vallassa yhä vapaammaksi muuttuvassa maailmassa.

On riskitöntä arvioida, että vaikkapa Suomi on parempi maa kuin Valko-Venäjä. Se ei ole mielipide, vaan universaali fakta. Toinen on rikas demokratian ihannemaa, toinen kommunismin kuihtuvassa aatteessa roikkuva diktatuuri, jossa esimerkiksi yksityisyrittäjyys ja vapaa yhteiskunnallinen vaikuttaminen ovat olleet sallittuja vasta 25 vuoden ajan. Ero ei oikeuta teloituksia ja sananvapausrajoituksia. Ei todellakaan. Mutta sen tunnistaminen voi auttaa suhteuttamisessa.

Teloituksia tehdään ja sananvapautta rajoitetaan valitettavasti paljon muuallakin. Ne maat vain eivät sijaitse keskellä Eurooppaa eikä niissä pelata Suomen seuratuimman urheilulajin MM-kisoja. Niiden yhteiskunnallinen lähtökohta on yleensä vielä Valko-Venäjänkin vastaavaa haastavampi.

Eräässä Ylen jokunen vuosi sitten televisioimassa dokumenttielokuvassa köyhä aasialaisnainen sanoi, että ensin on oltava turvaa ja ruokaa, jotta voi miettiä sananvapauden kaltaista toissijaista asiaa.

Yksilön on aina periaatteessa valittava tyytymisen ja vaikuttamisen välillä. Ehkä ennen MM-kisoja kiihtynyt yhteiskuntakritiikki osoittaa, että valkovenäläiset ovat tehneet valintansa. Lukashenkon armoton diktatuuri on tuonut heidät tähän päivään – taannut ruuan ja edes tietyn turvan. Nyt he alkavat miettiä sananvapautta.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Raivostunut Matti Nykänen perui keikkansa Kanarialla – ravintola joutui maksumieheksi: ”V**ut minä mitään keikkaa vedä”

  2. 2

   Arman Alizad valitsi Linnan juhlien parhaat pukeutujat – 5 napakymppiä: ”Näytti Kreikan kuningattarelta”

  3. 3

   Uutuuskirja: Miksi Adolf Ehrnrooth ammutti tykeillä omia miehiään?

  4. 4

   Suomen 50 halutuinta osoitetta – löytyykö omasi listalta?

  5. 5

   Järkyttävä tragedia golfin huipputurnauksessa – ”Kaikki ovat shokissa ja järkyttyneitä”

  6. 6

   Hänellä oli Linnan juhlien rohkein iltapuku – IS:n lukijat äänestivät illan räväyttävimmän pukeutujan

  7. 7

   X Factor -finalistin kotiinpaluujuhla kalpeni selvästi Saara Aallolle – Helsinki-hysteriassa moninkertainen yleisömäärä

  8. 8

   ”Loheton lohi” on tämän hetken suurin ruokahitti – tärkeä ainesosa ostettiin loppuun kaupoista

  9. 9

   Nico Rosbergilta avoin tunnustus väleistä Lewis Hamiltoniin

  10. 10

   Hillitön Suomi-mainos kerää huomiota maailmalla: ”Kukaan järjissään oleva ei tulisi Helsinkiin marraskuussa…”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Linnan jatkoilla nousi hässäkkä – Heikki Lampela ja Hanna Kärpänen sisään vahvassa juhlatunnelmassa: ”Haluan seikkailuja”

  2. 2

   Hänellä oli Linnan juhlien rohkein iltapuku – IS:n lukijat äänestivät illan räväyttävimmän pukeutujan

  3. 3

   Matti Vanhasen tyrmäävä naisystävä Heidi säväytti Linnassa – sahaperijättären mekko paljasti dekolteen

  4. 4

   Poptähti Robinilla, 18, Linnan juhlien erikoisin puku ja eriparikengät – katso kuva! Aikoo maistella kuuluisaa boolia

  5. 5

   X Factor -finalistin kotiinpaluujuhla kalpeni selvästi Saara Aallolle – Helsinki-hysteriassa moninkertainen yleisömäärä

  6. 6

   Linnan juhlien paljastavimmat iltapuvut – paljasta pintaa ja syviä kaula-aukkoja! Kuka räväytti eniten?

  7. 7

   Järkyttävä tragedia golfin huipputurnauksessa – ”Kaikki ovat shokissa ja järkyttyneitä”

  8. 8

   Kuka on Linnan juhlien kuningatar – äänestä!

  9. 9

   Kansanedustaja Tytti Tuppuraista, 40, ei ole tunnistaa – asteli Linnaan tyrmäävänä tiukassa punaisessa mekossa

  10. 10

   Patrik Laine syö legendoja aamupalakseen – tämä kuva tekee hänelle kunniaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poliisi IS:lle: Tällainen tausta Imatran epäillyllä 23-vuotiaalla kolmoismurhaajalla on

  2. 2

   WhatsApp katoaa miljoonista puhelimista – katso, onko omasi listalla

  3. 3

   7 yleisen syövän varhaiset varoitusmerkit – tunnista ajoissa

  4. 4

   Tuulenvire paljasti Donald Trumpin omituisen ”asumokan” – netti sekosi lentokentältä napatusta kuvasta

  5. 5

   Perhesyyt eivät painaneet? Mika Salolla teoria Nico Rosbergin lopettamisesta: ”Kukaan ei tajua sitä…”

  6. 6

   Todelliset syyt, joiden vuoksi naiset voihkivat seksin aikana

  7. 7

   Nainen teki ”pettämistestin” poikaystävälleen – lopputulos ei ilahduttanut, videolla jo 6 miljoonaa katselukertaa

  8. 8

   Eija, 32, huomasi vauvansa olevan erilainen – elämä muuttui pikkuhiljaa painajaiseksi

  9. 9

   Linnan jatkoilla nousi hässäkkä – Heikki Lampela ja Hanna Kärpänen sisään vahvassa juhlatunnelmassa: ”Haluan seikkailuja”

  10. 10

   Hänellä oli Linnan juhlien rohkein iltapuku – IS:n lukijat äänestivät illan räväyttävimmän pukeutujan

  11. Näytä lisää

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Raivostunut Matti Nykänen perui keikkansa Kanarialla – ravintola joutui maksumieheksi: ”V**ut minä mitään keikkaa vedä”

  2. 2

   Arman Alizad valitsi Linnan juhlien parhaat pukeutujat – 5 napakymppiä: ”Näytti Kreikan kuningattarelta”

  3. 3

   Uutuuskirja: Miksi Adolf Ehrnrooth ammutti tykeillä omia miehiään?

  4. 4

   Suomen 50 halutuinta osoitetta – löytyykö omasi listalta?

  5. 5

   Järkyttävä tragedia golfin huipputurnauksessa – ”Kaikki ovat shokissa ja järkyttyneitä”

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Linnan jatkoilla nousi hässäkkä – Heikki Lampela ja Hanna Kärpänen sisään vahvassa juhlatunnelmassa: ”Haluan seikkailuja”

  2. 2

   Hänellä oli Linnan juhlien rohkein iltapuku – IS:n lukijat äänestivät illan räväyttävimmän pukeutujan

  3. 3

   Matti Vanhasen tyrmäävä naisystävä Heidi säväytti Linnassa – sahaperijättären mekko paljasti dekolteen

  4. 4

   Poptähti Robinilla, 18, Linnan juhlien erikoisin puku ja eriparikengät – katso kuva! Aikoo maistella kuuluisaa boolia

  5. 5

   X Factor -finalistin kotiinpaluujuhla kalpeni selvästi Saara Aallolle – Helsinki-hysteriassa moninkertainen yleisömäärä

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Poliisi IS:lle: Tällainen tausta Imatran epäillyllä 23-vuotiaalla kolmoismurhaajalla on

  2. 2

   WhatsApp katoaa miljoonista puhelimista – katso, onko omasi listalla

  3. 3

   7 yleisen syövän varhaiset varoitusmerkit – tunnista ajoissa

  4. 4

   Tuulenvire paljasti Donald Trumpin omituisen ”asumokan” – netti sekosi lentokentältä napatusta kuvasta

  5. 5

   Perhesyyt eivät painaneet? Mika Salolla teoria Nico Rosbergin lopettamisesta: ”Kukaan ei tajua sitä…”

  6. Näytä lisää