Tuija, Tuire, Vanessa

MM-kiekko

Valikko

MM-kiekko

Mitä Valko-Venäjästä tulisi ajatella?

Jääkiekko
Mihin meidän on osuvinta verrata Valko-Venäjää: itseemme vai historialtaan Valko-Venäjän kaltaisiin maihin, kysyy Urheilusanomien jääkiekkotoimittaja Antti Pärnänen.
Valko-Venäjän valtio teloitti 23-vuotiaan Pavel Selyunin pitkäperjantaina. Hän anoi presidentti Aleksandr Lukashenkon armahdusta. Tuomitun äiti vetosi ortodoksikirkon johtoon. YK:n ihmisoikeuskomitea pyysi lykkäämään toimeenpanoa.

Teloitus toteutettiin todennäköisesti niskalaukauksella.

Selyun oli murhannut vaimonsa ja hänen rakastajansa. Valko-Venäjä on ainoa eurooppalainen valtio, jonka oikeuslaitos käyttää kuolemanrangaistusta.

Jääkiekon maailmanmestaruuskisat alkoivat Valko-Venäjällä kolme viikkoa pitkänperjantain jälkeen. Pelaajat ovat kehuneet pääkaupunki Minskiä. Tähtipuolustaja Jere Karalahden mukaan siellä on ”paljon hyviä ravintoloita ja liikuntamahdollisuuksia”.

Siitä huolimatta on selvää, että Valko-Venäjän muualta Euroopasta osakseen saama halveksinta on ansaittua ja olisi ollut eettisempää myöntää kisat jollekin länsimaisemmalle valtiolle. Valko-Venäjä on julma maa. Ei täydellisen paha, mutta tyly ja ankara. Kurjakin. Lukashenko rutistaa maata rautanyrkillään ja pyrkii pelottelemaan toisinajattelijat hiljaisiksi. Se on vastoin kaikkea länsieurooppalaista yhteiskuntakäsitystä.

Mutta silti, kaikesta huolimatta. Voisiko totuus Valko-Venäjästä löytyä jostain niskalaukausten ja Minskin hyvien liikuntamahdollisuuksien välimaastosta?

Ajatus voi tuntua naiivilta tai peräti lapselliselta – ja sitä se maailman moderneimmasta yhteiskuntamallista katsottuna hieman onkin. Mutta kuinka hedelmällistä asiaa on sieltä päin katsoakaan? Lukashenkon  totalitarismia lähentelevä hallinto on tuomittava ehdottomasti, mutta mikä on maan kokonaistilaa arvioitaessa osuvin verrokki? 97-vuotias skandinaavinen ja varakas hyvinvointivaltio? Vai muut 24-vuotiaat itäeurooppalaiset valtiot, joiden moderni historia alkaa Neuvostoliiton romahtamisesta? Ukrainat ja armeniat. Onko Valko-Venäjä niihin verrattuna köyhä ja epävakaa? Vai itse asiassa yksi vakaimmista entisistä neuvostomaista?

Suurtapahtumat eivät kerro koskaan rehellistä näkemystä niitä isännöivistä maista ja paikkakunnista. Eivät myöskään jääkiekon MM-kisat Valko-Venäjästä. Uutta on rakennettu, kulmat puunattu ja vastaväitteet hiljennetty. Toisinajattelijoita on teljetty turnauksen ajaksi vankilaan. Turvallisuuspalvelu KGB:n huostassa on arvioitu olevan toistakymmentä poliittista vankia. Huolena on, että kisat ovat pelkästään imagovoitto vallanpitäjille. Sitä ne eivät voi olla. Urheilulla ei voi korvata ja korjata inhimillisiä kärsimyksiä.

Mutta ovathan suurtapahtumat aina myös sysäys uudempaan, modernimpaan, parempaan. Minskiin on äskettäin rakennettu uusia metroasemia, 13 uutta hotellia ja lentokenttää sekä arvotalojen julkisivuja on remontoitu. Miliiseille on opetettu englantia ja kahviloihin sekä ravintoloihin lisätty langattomia internet-yhteyksiä. MM-kisojen pääareenan lähistölle on noussut kauppakeskus, huvipuisto ja isoja asuinkomplekseja. Uuden rakentaminen ei vielä takaa asukkaita ja asiakkaita, mutta kehitystä se on pienikin kehitys.

Valko-Venäjä sijoittuu YK:n inhimillisen kehityksen indeksissä esimerkiksi Venäjän edelle, sen tuloerot ovat entisten neuvostomaiden toiseksi pienimmät, kansantuote on vaikkapa Ukrainaan verrattuna kaksinkertainen, työttömyys on virallisesti maailman alhaisin ja maassa on ilmainen terveydenhuolto sekä koulutus.

Tosin työttömyystukia ei tunneta eli ei kannata ilmoittautua työttömäksi, ja sairaaloiden edellytykset ovat Itä-Euroopalle melko tyypilliseen tapaan kirjavat. Yrityksistä 80 prosenttia on valtio-omisteisia. Niissä työskentelee 66 prosenttia työvoimasta. Yksityinen ei saa omistaa esimerkiksi peltoa. Vientituloista kolmannes saadaan öljytuotteista, joita ei olisi ilman Venäjän alihintaan toimittamaa raakaöljyä. Lähes koko sähköverkko on riippuvainen venäläisestä kaasusta. Valko-Venäjä on käytännössä riippuvainen Venäjästä. Se on Lukashenkon vanhanaikaisen yksipuolisen talousrakennelman ja yhä kapitalistisemmaksi muokkautuvan muun maailman yhdistelmän seuraus.

Itsevaltias Lukashenko – lempinimeltään Batka eli Isukki – on ennen kaikkea itsekäs. Totta kai on. Se on aina diktatuurin lähtökohta. Hän haluaa valtaa. Hän nousi presidentiksi vuonna 1994 ja takasi, ettei villi kapitalismi leviä kommunismiin tottuneeseen maahan. Vuonna 1995 tuore johtaja poisti kansanäänestyksen nojalla parlamentilta sen perustuslailliset valtaoikeudet. 10 vuotta sitten hän kumosi – jälleen kansanäänestyksen nojalla – lain, jonka mukaan presidentti voi olla virassa vain kaksi kautta. Nyt on meneillään neljäs kausi. Kansanäänestykset lienivät manipuloituja. Jääkiekko on Lukashenkon suosikkiurheilulaji, ja nämä MM-kisat suurin itsenäisen Valko-Venäjän järjestämä kansainvälinen tapahtuma.

Tyytymättömyys on kasvanut maassa hiljalleen, mutta valtaa nykyään alaa ennätysnopeudella. Riippumattoman NISEPI-tutkimuslaitoksen tekemien kyselyjen mukaan 53 prosenttia valkovenäläisistä haluaisi uuden maanisän. Tosin samasta tuloksesta näkyy, että myös diktaattorilla on yhä kannattajansa.

Maailma muuttuu, ja Lukashenkokin näyttää sisäistäneen sen – joskaan ei muuttuakseen mukana, vaan pysyäkseen vallankahvassa.

Hän on lämmittänyt suhteitaan Euroopan unionin jäsenmaihin ja osoittanut valmiutta keskustella viisumihelpotuksista. Valko-Venäjä on myös ilmaissut halunsa yksityistää teollisuuttaan, mutta sijoittajista on pulaa. Ukrainan kriisin aikana itsevaltias on vastustanut Krimin niemimaan liittämistä Venäjään ja Venäjän Ukrainaan haluamaa liittovaltiomallia. Toki taloudellinen riippuvaisuus pakottaa hänet mielipiteistään huolimatta hyväksymään isoveljen tekemiset. Lukashenkon elo Venäjän kainalossa ei ole tulevaisuutta, vaan menneisyyttä.

Itsevaltias on reagoinut tyytymättömyyden yleistymiseen ja ympäröivän maailman muutokseen lisäämällä kansalaisyhteiskunnan painetta. Kun edelliset presidentinvaalit päättyivät neljä vuotta sitten Minskin keskustassa kymmenientuhansien ihmisten laajuiseen mielenosoitukseen, mellakkapoliisit pidättivät ja pahoinpitelivät satoja. Nykyään valtion turvallisuusjoukoille on jo annettu oikeus ampua kohti väkijoukkoa, jos sitä epäillään hallituksen vastaisesta toiminnasta.

Se on yksiselitteisesti pelottavaa ja väärin.

Syntyy mielikuva venäläiseen tapaan vahvaan johtajuuteen tottuneesta kansakunnasta, joka on vasta hiljattain ymmärtänyt omat mahdollisuutensa. Takapajuisesta, mutta vakaasta maasta, joka löysi oman tapansa selvitä suuresta murroksesta, mutta joka nyt oireilee uutta. Ja itsekkäästä ja itsepäisestä diktaattorista, joka on rakentanut ensimmäisen murroksen yli tuoneen muuttumattomuuden väkisin, pelolla. Diktaattorista, joka kuvittelee rajoitusten lisäämisen pitävän hänet vallassa yhä vapaammaksi muuttuvassa maailmassa.

On riskitöntä arvioida, että vaikkapa Suomi on parempi maa kuin Valko-Venäjä. Se ei ole mielipide, vaan universaali fakta. Toinen on rikas demokratian ihannemaa, toinen kommunismin kuihtuvassa aatteessa roikkuva diktatuuri, jossa esimerkiksi yksityisyrittäjyys ja vapaa yhteiskunnallinen vaikuttaminen ovat olleet sallittuja vasta 25 vuoden ajan. Ero ei oikeuta teloituksia ja sananvapausrajoituksia. Ei todellakaan. Mutta sen tunnistaminen voi auttaa suhteuttamisessa.

Teloituksia tehdään ja sananvapautta rajoitetaan valitettavasti paljon muuallakin. Ne maat vain eivät sijaitse keskellä Eurooppaa eikä niissä pelata Suomen seuratuimman urheilulajin MM-kisoja. Niiden yhteiskunnallinen lähtökohta on yleensä vielä Valko-Venäjänkin vastaavaa haastavampi.

Eräässä Ylen jokunen vuosi sitten televisioimassa dokumenttielokuvassa köyhä aasialaisnainen sanoi, että ensin on oltava turvaa ja ruokaa, jotta voi miettiä sananvapauden kaltaista toissijaista asiaa.

Yksilön on aina periaatteessa valittava tyytymisen ja vaikuttamisen välillä. Ehkä ennen MM-kisoja kiihtynyt yhteiskuntakritiikki osoittaa, että valkovenäläiset ovat tehneet valintansa. Lukashenkon armoton diktatuuri on tuonut heidät tähän päivään – taannut ruuan ja edes tietyn turvan. Nyt he alkavat miettiä sananvapautta.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Playboyssakin poseerannut ensimmäinen somekaunotar Christine Dolce on kuollut vain 35-vuotiaana

  2. 2

   Cheekiltä odottamaton sukupaljastus suorassa lähetyksessä – ”Wikipediaan voisi lisätä”

  3. 3

   Vantaalainen Marja, 68, ihmeissään: Auton tuulilasiin ilmestyi mystinen lappu parkkifirmalta – 3 viikon takaisesta pysäköinnistä

  4. 4

   Viisuvoittaja Loreenin räväkkä esitys varasti huomion – rinta lipui ulos topista: ”Miksi naiset eivät saisi olla puolialastomana?”

  5. 5

   Valkoinen talo eväsi useilta tiedotusvälineiltä pääsyn tiedotustilaisuuteen

  6. 6

   Naisen salikuva sekoitti internetin – ovatko kaunottaren jalat todella nurinpäin vai huomaatko heti mistä on kyse?

  7. 7

   Mitä hotellista saa viedä mukanaan? Suomalaishotellit vastaavat – ”Kerran oli ruuvattu tv irti seinästä”

  8. 8

   Jannan raskaus päättyi kaksi vuotta sitten suunnattomaan suruun – julkaisi liikuttavan kuvan: ”Sanoin äidilleni, että vauva ei liiku”

  9. 9

   Lennun voittokulku Yhdysvalloissa jatkuu: Jimmy Fallon matki Niinistön koiran legendaarista virnistystä, yleisö villiintyi

  10. 10

   Tarkista ja kuuntele: Mikä oli Suomen listaykkösenä, kun sinä synnyit?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläinen Nina, 44, avautuu isäpuolen järkyttävistä teoista: ”Äiti katseli vierestä, mutta ei koskaan puuttunut”

  2. 2

   Hyvinkään poliisiasemalle saapui ahdistunut aviomies – elintasokulissin takaa alkoi paljastua karu totuus

  3. 3

   Tarkista ja kuuntele: Mikä oli Suomen listaykkösenä, kun sinä synnyit?

  4. 4

   Pariskunta ei arvannut, mihin lähti paritalon puolikkaan ostaessaan – piina vei oikeuteen seitsemän kertaa

  5. 5

   Onko tässä totuus Mäkäräisen poisjäännistä Lahden MM-kisoista? ”Kaikki, mitä Otepäässä tulkitsin Reijon olemuksesta ja puheista, viittasi siihen”

  6. 6

   ”Inhoan tätä elämää, voisinpa vain antaa lapset pois”

  7. 7

   Katri Sorsalta kuitti Anu Saagimille: ”Eestissä nainen näyttää herättyään tältä, meillä Suomessa tältä...”

  8. 8

   Cheekiltä odottamaton sukupaljastus suorassa lähetyksessä – ”Wikipediaan voisi lisätä”

  9. 9

   Hengenvaarallinen villitys leviää nuorten keskuudessa ja herättää huolta: ”Halikuva muuttuu nopeasti tragediaksi”

  10. 10

   Iso onnettomuus pysäytti Nelostien – rekat poikittain tiellä, mukana myös henkilöautoja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Julkkiksilta sataa tukea rumaksi haukutulle Maria Veitolalle – Rakel Liekiltä tyhjentävä kommentti

  2. 2

   Kummisetä antoi 10-vuotiaalle tyttärelle lahjarahaa – Kela rokotti koko perheeltä 341,52 euroa/kk

  3. 3

   Pekka Vähäsöyrinki tunnusti Mika Myllylän haudalla, milloin dopinginkäyttö alkoi: ”Siinä hetkessä annoin periksi”

  4. 4

   Helsinkiläinen Nina, 44, avautuu isäpuolen järkyttävistä teoista: ”Äiti katseli vierestä, mutta ei koskaan puuttunut”

  5. 5

   Traaginen onnettomuus Helsingissä – työkoneen kauha osui kävelijään, nainen kuoli vammoihinsa

  6. 6

   Stubb opetti Trumpille faktoja Ruotsista – viesti sytytti kiivaan keskustelun

  7. 7

   Yleinen virhe wc-pöntöllä: Tästä syystä pyttyyn jää helposti ”jarrutusjäljet”

  8. 8

   Anu Saagim haukkui Maria Veitolaa rumaksi suorassa lähetyksessä – Veitola harmistui studioyleisön reaktiosta: ”Yleisö nauraa ja taputtaa”

  9. 9

   Nokialla pahoinpidelty 17-vuotias tyttö on kuollut

  10. 10

   Donald Trumpilta outo viittaus Ruotsiin: ”Katsokaa, mitä tapahtui eilen illalla Ruotsissa – kuka olisi uskonut?”

  11. Näytä lisää

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Playboyssakin poseerannut ensimmäinen somekaunotar Christine Dolce on kuollut vain 35-vuotiaana

  2. 2

   Cheekiltä odottamaton sukupaljastus suorassa lähetyksessä – ”Wikipediaan voisi lisätä”

  3. 3

   Vantaalainen Marja, 68, ihmeissään: Auton tuulilasiin ilmestyi mystinen lappu parkkifirmalta – 3 viikon takaisesta pysäköinnistä

  4. 4

   Viisuvoittaja Loreenin räväkkä esitys varasti huomion – rinta lipui ulos topista: ”Miksi naiset eivät saisi olla puolialastomana?”

  5. 5

   Valkoinen talo eväsi useilta tiedotusvälineiltä pääsyn tiedotustilaisuuteen

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläinen Nina, 44, avautuu isäpuolen järkyttävistä teoista: ”Äiti katseli vierestä, mutta ei koskaan puuttunut”

  2. 2

   Hyvinkään poliisiasemalle saapui ahdistunut aviomies – elintasokulissin takaa alkoi paljastua karu totuus

  3. 3

   Tarkista ja kuuntele: Mikä oli Suomen listaykkösenä, kun sinä synnyit?

  4. 4

   Pariskunta ei arvannut, mihin lähti paritalon puolikkaan ostaessaan – piina vei oikeuteen seitsemän kertaa

  5. 5

   Onko tässä totuus Mäkäräisen poisjäännistä Lahden MM-kisoista? ”Kaikki, mitä Otepäässä tulkitsin Reijon olemuksesta ja puheista, viittasi siihen”

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Julkkiksilta sataa tukea rumaksi haukutulle Maria Veitolalle – Rakel Liekiltä tyhjentävä kommentti

  2. 2

   Kummisetä antoi 10-vuotiaalle tyttärelle lahjarahaa – Kela rokotti koko perheeltä 341,52 euroa/kk

  3. 3

   Pekka Vähäsöyrinki tunnusti Mika Myllylän haudalla, milloin dopinginkäyttö alkoi: ”Siinä hetkessä annoin periksi”

  4. 4

   Helsinkiläinen Nina, 44, avautuu isäpuolen järkyttävistä teoista: ”Äiti katseli vierestä, mutta ei koskaan puuttunut”

  5. 5

   Traaginen onnettomuus Helsingissä – työkoneen kauha osui kävelijään, nainen kuoli vammoihinsa

  6. Näytä lisää