Enni, Enna, Eini

Perhe

Valikko

Perhe

24 viikkoa, 740 grammaa, 31 cm – Pienen keskospojan vanhemmat: ”Pitää vain uskoa, että kaikki tulee menemään hyvin”

Syntymä
24. huhtikuuta piti olla aivan tavallinen keväinen perjantai, mutta Niina makasi Helsingin Naistenklinikalla. Ongelmia oli ollut alkuraskaudesta saakka.
Raskausviikolta 17 alkanut vuoto oli niin runsasta, että se aiheutti anemian. Niinalle tehtiin kaksi verensiirtoa. Mikään ei kuitenkaan auttanut, ja lääkärit tekivät päätöksen: raskauden jatkaminen olisi liian vaarallista.

– Se oli aivan kamalaa. Odotin ja toivoin koko ajan, että saisin päiviä lisää. Jokainen päivä, jonka vauva pystyisi olemaan kohdussa, olisi plussaa, Niina muistelee.

Lisäpäiviä ei tullut.

Niinan ja Matin pieni poika syntyi raskausviikolla 24. Hän painoi vain 740 grammaa ja oli 31 cm pitkä.


Poika vietiin Lastenklinikalle vastasyntyneiden teho-osastolle K7. Potilaita K7:ssa on vuosittain noin 450, heistä kolmasosa Niinan ja Matin vauvan kaltaisia pikkukeskosia, joiden syntymäpaino on alle 1 500 grammaa.

– Potilaiden hoitoajat vaihtelevat. Lähes täysiaikaiset vauvat ovat seurannassa 2–3 päivää ja pääsevät jatkohoitoon Kätilöopistolle, Jorviin tai keskussairaaloihin, kertoo osastonylilääkäri, neonatologian professori Sture Andersson.

– Pikkukeskoset ovat täällä viikkoja.

Andersson on hoitanut keskosvauvoja 1980-luvun puolivälistä saakka ja nähnyt alan huiman kehityksen.

– Pikkukeskosista henkiin jää yli 90 prosenttia. Se on suuri luku, Andersson sanoo.

– Eloonjäämisprosentti parani 1990-luvulla, kun surfaktantti-niminen aine tuli markkinoille.

Aine auttaa keuhkorakkuloita pysymään avoimina.

– Ennen sitä tällä osastolla menehtyi vuodessa noin 50 pientä potilasta. Nyt ehkä 15.


Vastasyntyneiden tehohoito vaatii paljon tilaa vieviä laitteita, kuten hengityskoneita, keskoskaappeja ja monivalvontalaitteita. Useat vauvojen tarvitsemat tutkimukset ja kirurgiset toimenpiteet voidaan tehdä teho-osastolla, mutta välimatka synnytyssairaalan on pitkä.

– Vastasyntyneet kuljetetaan synnytyssalista tunnelia pitkin tänne. Se on vähän sama asia kuin laittaisi leikkaussalin ja teho-osaston puolen kilometrin päähän toisistaan, Andersson sanoo.

Naistenklinikalle on rakenteilla lisärakennus, L-siipi, johon K7 siirtyy. Siinäkin on ollut omat ongelmansa. Yksi rakentajafirma meni konkurssiin ja hanke lykkääntyi vuodella, mutta kun se on valmis, vastasyntyneiden teho-osasto sijaitsee aivan synnytyssalin lähellä, sen päällä.

Toistaiseksi vauvat viettävät elämänsä ensimmäiset kuukaudet kahden hengen huoneissa, joissa ei ole tilaa vanhemmille. Uudelle osastolle tulee myös yhden hengen huoneita. Silloin erityisesti äiti pääsee heti alusta lähtien mukaan vauvan hoitoon.

– Vanhemmat käyvät täällä paljon, mikä on pitkäaikaisennusteen kannalta erittäin tärkeä asia. Sairaala voi pelastaa näiden pikkupotilaiden hengen, mutta vanhemmat pelastavat heidän elämänsä, Andersson sanoo.


Kun Niinan ja Matin vauva syntyi huhtikuisena perjantaina, perusarki muuttui täysin. Perhe oli asunut tähän saakka Kouvolassa, nyt tukikohdaksi tuli Ronald McDonald Lastentalosäätiön talo. Kouvolaan jäi kolme koiraa ja 7-vuotias koululainen, josta oli juuri tullut isosisko.

– Mihinkään ei osannut valmistautua, Matti sanoo nyt.

– Oli pakko alkaa järjestää käytännön asioita samaan aikaan, kun pelko ja huoli juuri syntyneestä lapsesta oli ääretön.

7-vuotias on nyt viikot mummon luona. Tilanne ei ole helppo, koska mummokin on vielä työelämässä, mutta ”näillä mennään”.

Niina ja Matti antavat kiitosta läheisilleen.

– Ystävät auttoivat ja työpaikalla ymmärrettiin. Eilen tuli valokuva, jossa tyttö oli pihatalkoissa sukulaisten kanssa, Niina hymyilee.

– Mutta siitäkin on huono omatunto! Pitäisi olla kahdessa paikassa yhtä aikaa.

Viikonloppuisin sisko tulee Helsinkiin pientä veljeään tapaamaan. Keskoskaapin yläpuolella on kauniita, värikkäitä piirustuksia. Talolla, kuten Niina ja Matti Säätiön asuntoja kutsuvat, on kavereita, ja kesälomalla kahden paikan välillä ravaaminen helpottaa.

– En haluaisi olla yhtään pois täältä, Niina sanoo hiljaa ja silittää pienen pientä päätä.

– Heti on huono omatunto, vaikka ei täällä voi olla koko aikaa.


Kun vauva syntyy täysiaikaisena, hänet nostetaan ensimmäisenä äidin rinnalle paidan sisään. Siinä tulokas ja äiti saavat tutustua toisiinsa muutaman tunnin ajan ennen osastolle siirtymistä.

Kun vauva syntyy ennenaikaisena, häneen kiinnitetään hengitystuki, nenä-mahaletku, anturit, kanyylit, hänelle aloitetaan antibiootit, hänestä otetaan alkunäytteet ja hänet kääritään peittoihin ja pannaan keskoskaappiin, jossa lämpötila pyrkii vastaamaan kohdun lämpötilaa.

Oleellisinta on saada keskonen hengittämään. Jos vastasyntynyt on hyvin pieni, alle 27-viikkoinen, keuhkot ovat kovin epäkypsät. Silloin joudutaan usein antamaan surfaktanttia keuhkojen auki pitämiseksi.

Sen jälkeen odotetaan, toivotaan – ja hoidetaan.


– Vastasyntyneitä hoidetaan mahdollisimman lapsentahtisesti, kertoo sairaanhoitaja Tiina Nuotio vaihtaessaan toisessa huoneessa vaippaa pienelle tyttövauvalle.

– Pyrimme siihen, että jos vauva nukkuu, emme mene herättelemään häntä, ellei ole aivan pakko.

Tämä tyttövauva ei nuku. Hän imee Vainion työparin siniseen kumihanskaan verhottua sormea terhakkaasti. Tyttö syntyi raskausviikolla 28 ja painoi syntyessään 1 030 grammaa, suunnilleen saman verran kuin litran maitopurkki.

Hän saa äidinmaitoa alkuun noin millilitran kolmen tunnin välein nenä-mahaletkuun. Äiti pumppaa maitoa Naistenklinikalla, jossa hän on hoidettavana synnytyksen jälkeen, isä tuo Naistenklinikan ja Lastenklinikkaa yhdistävän tunnelin kautta maidon tyttärelleen. Paluupostissa isä vie äidille kuvia vauvasta.

– Usein tilanne on juuri tämä, että äiti on vielä itsekin hoidettavana sairaalan puolella. Silloin isä toimii viestinviejänä. Äiti pääsee katsomaan vauvaa, kun toipuu sen verran, että jaksaa istua matkan pyörätuolissa, Sture Andersson sanoo.

Kun liikutaan tunneleita pitkin ja matkaa on puoli kilometriä, täytyy olla kunnossa. Kyyti sairaalasängyssä ei onnistu.


K7:ssa pyritään siihen, että sama hoitaja hoitaa vauvaa ja perhettä koko jakson ajan. Hoitajat vaihtavat vaipat – ne ovat muuten tavallisen kuukautissiteen kokoisia ja silti liian isoja – muuttavat vauvan asentoa ja seuraavat kaikin tavoin vauvan vointia. Vauvoja ei jätetä hetkeksikään yksin huoneeseen. Hoitaja on aina paikalla.

– Syöminen on heidän pääelinkeinonsa. Ensitipat oman äidin maitoa pyritään saamaan vauvalle heti alkuun, muutaman tunnin sisään, Andersson kertoo.

– Mitä paremmin vauva kasvaa alkuvaiheessa, sitä parempi ennuste hänellä on.

Maitotilkka imeytetään usein räsyyn, ja vauva saa imeä sen siitä.

– Näin pienillä on usein hankaluuksia syödä, koska he vetävät ruoan helposti henkeensä, Andersson kertoo.

– Vasta raskausviikoilla 30–32 he pystyvät yleensä aloittamaan syömisen itse.

 

Sairaala voi pelastaa näiden pikkupotilaiden hengen, mutta vanhemmat pelastavat heidän elämänsä

Tiina Nuotio vaihtaa keskoskaappiin lakanat. Kollega Anne Fisher työntää kädet keskoskaappiin sivussa olevista aukoista ja nostaa pienen mytyn ilmaan. Se ei kaapin asukasta miellytä, vaan tyttö inahtaa kiukkuisesti.

– Tämä keskoskaappi on keskoskaappien Mercedes Benz, ylilääkäri Andersson kehaisee.

Keskoskaapin ilmankosteus on lähes 100 prosenttia. Se jäljittelee kaikin tavoin kohdun kaltaisia oloja. Kaappi on samalla myös puntari: vauvaa ei tarvitse nostaa sieltä erikseen pois punnituksen ajaksi, vaan kaappi seuraa vauvan painoa.

Kun lakanat on vaihdettu ja sinihanskainen sormi taas suussa, kaikki on hyvin.

– Ennenaikaisesti syntyneiden hoitaminen on palkitsevaa ja haastavaa, Nuotio sanoo.

Päivät ovat erilaisia niin hyvässä kuin huonossa mielessä. Vauvojen muutokset hyvään suuntaan etenevät hitaasti, mutta muutos huonoon suuntaan saattaa tapahtua nopeasti.

– Vaikeista hetkistä selviää puhumalla kollegoiden kanssa. Työ on tosi tunnepitoista ja ajoittain henkisesti raskasta, mutta nämä pienet ovat aivan mahtavia, sitkeitä pakkauksia! Tässä näkee ihmisen voiman ja halun elää.NIINAN ja Matin vauva haukottelee.

– Kahvin vaikutus on lakkaamassa, Sture Andersson hymyilee.

Ennenaikaisesti syntyneille annetaan usein kofeiinia. Se auttaa vauvoja aistimaan hiilidioksidia ja edistää heidän hengittämistään.

– Apneataipumus on tällaisilla pienokaisilla hyvin tavallista. He unohtavat hengittää, Andersson kertoo.

Näin pieniä vauvoja ei ole ohjelmoitu hengittämään, koska heidän pitäisi olla vielä kohdussa. 15 sekunnin hengitystauot, jopa pidemmätkin, ovat tavallisia. Kofeiini herättelee heidät herkistämällä hiilidioksidille.

Matti työntää kätensä keskoskaappiin ja oikoo pientä peittoa.

– On tämä rankkaa, rankempaa kuin olisin ikinä voinut kuvitella, tuore isä toteaa.

– Kun lääkärit tulivat sanomaan, että enää ei odoteta vaan vauva syntyy nyt, pään sisällä alkoi aikamoinen humina. Pelotti ihan hirveästi, eikä tiennyt yhtään, kuinka tulee käymään.

Miehen roolista vastasyntyneen elämässä puhutaan paljon. On mietitty, jääkö isä ulkopuoliseksi äidin ja vauvan symbioosissa. Entä silloin, kun kaikkien symbioosi erotetaan keskoskaapin kirkkaalla, muovisella kannella?

 

Olen onnellinen siitä, että poika on tässä, mutta surullinen siitä, että hän on tässä jo nyt.

– Minun tehtäväni on olla vahva Niinan vierellä, Matti sanoo ja katsoo vakavana silmiin.

– Olen onnellinen siitä, että poika on tässä, mutta surullinen siitä, että hän on tässä jo nyt.

Niina ja Matti puhuvat pitkään tuskasta, kun lasta ei saakaan heti viereensä. Kenguruhoitoon paidan alle kyllä, mutta:

– Häntä haluaisi halata ja pitää sylissä koko ajan!

Kerran viikossa Lastenklinikalla järjestetään vanhempainryhmä, jossa samassa tilanteessa olevat käyvät läpi tuntojaan.

– Siellä kuulee myös ikäviä asioita, kaikki vauvat eivät selviä. Se on rankkaa, Matti sanoo.

Onneksi positiiviset asiat keskustellaan myös.

– Ja sitä minä odotan, että joku jo isompi keskoslapsi tulee käymään! Niina sanoo.

– Se antaa toivoa.

Toivo ja pelko tulevasta ovat läsnä jokainen hetki. Takapakkeja on tullut, mutta myös eteenpäin on menty. Niina kertoo suunnitelleensa aluksi asioita, mutta oppineensa, ettei se kannata.

– Edes viikkoa ei voi suunnitella etukäteen. On elettävä hetkessä.

Pariskunta kertoo käyneensä lastenvaateliikkeessä keräämässä vauvanvaatteita ja palauttaneensa ne saman tien paikoilleen.

– Ikeassa keräsimme kärryyn kaikkea vauvalle tarpeellista, mutta kun olimme menossa kassalle, iski ahdistus, Niina sanoo.

He veivät kaikki tavarat takaisin paikoilleen.

– Tuntuu, että jos yhtään suunnittelee asioita eteenpäin, vauvalle tulee heti takapakkia, Niina toteaa.

– Eihän se niin ole, mutta siltä se tuntuu – elämä näpäyttää heti, että äläs toivo liikoja!


Tulevaisuus. Se on vielä tuntematon. Niinan ja Matin vauva on nyt raskausviikolla 29 – keskosten ikä lasketaan raskausviikkoina aina siihen saakka, kunnes heidän olisi lasketun ajan mukaan pitänyt syntyä – ja pääsee jatkohoitoon Kotkan keskussairaalaan voinnin mukaan, kuitenkin aikaisintaan viikoilla 32–34. Positiivista on se, että poika on ollut hyvävointinen ja että suurimmat riskit, syntymä ja ensimmäinen viikko, ovat jo takanapäin.

– Mutta hirveä huoli on koko ajan, Niina sanoo.

– Kun poika joutuu hengityskoneeseen, lamaannun täysin. On pakko muistuttaa itseään, että poika on niin pieni, ettei voi olettaakaan, että hän jaksaisi hengittää koko ajan itse.

Jos siirto Kotkaan kuukauden kuluttua onnistuu, eletään kesäkuun loppua ja Suomessa on jo kesä, vauvan ensimmäinen. Kahden ja puolen kuukauden kuluttua ollaankin elokuussa.

Maanantaina, elokuun 10. päivänä Niinan ja Matin vauvan oli laskettu syntyvän.

Näitä luetaan!

 1. 1

  Trump heitti heti Obaman verhot ja maton ulos työhuoneestaan – tilalle kultaa, koristekangasta ja Churchill

 2. 2

  Brittilehti: Raju isku päähän – Valioliigan pelaaja joutui hätäleikkaukseen

 3. 3

  Antti Tuiskulta tyhjentävä kommentti hänestä tehdystä Putouksen Abdul Tuisku -hahmosta – tiivisti ensireaktionsa yhteen sanaan

 4. 4

  Snookerin supertähti Ronnie O’Sullivan teki huikeaa historiaa!

 5. 5

  Opiskelijatyttöjen seksikkäistä Instagram-kuvista tuli netti-ilmiö – vähäpukeiset kuvat toimivat ponnahduslautana mallin töihin

 6. 6

  Muhiiko suussasi tulehdus? Salakavala oireeton infektio voi saada vakavat seuraukset

 7. 7

  Kaikki irti Whatsappista! Tiesitkö jo nämä 9 kätevää kikkaa?

 8. 8

  Israel hyväksyi uusien asuntojen rakentamisen siirtokuntiin, kun Trumpista tuli presidentti – ”Pelin säännöt ovat muuttuneet”

 9. 9

  Uhkaava tilanne tallentui videolle: Pizzerian työntekijä esti ryöstön foliorullalla – ”Sitten otti poliisikin meihin yhteyttä”

 10. 10

  Ei herkkohermoisille: Tältä näyttää työuupumus sairaalassa

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Ei herkkohermoisille: Tältä näyttää työuupumus sairaalassa

 2. 2

  Kaikki irti Whatsappista! Tiesitkö jo nämä 9 kätevää kikkaa?

 3. 3

  Erittäin voimakas maanjäristys Tyynellämerellä – magnitudi 7,9

 4. 4

  He ovat uudet Vain elämää -tähdet! Mukana Robin, Irina ja Olli Lindholm

 5. 5

  Jatkosodan kenttäsairaaloiden kauhukuvat eivät unohdu – Sotamaa leikkasi yötä päivää Pervitinin voimalla

 6. 6

  Rahtilaiva upposi suomalaiskapteenin silmien edessä: aloitti vaativan pelastusoperaation – varustamon toimitusjohtaja: ”Valtavan hieno uroteko”

 7. 7

  Muhiiko suussasi tulehdus? Salakavala oireeton infektio voi saada vakavat seuraukset

 8. 8

  Obama jätti viime hetkellä Trumpin pöydälle kirjeen – näin aiempien presidenttien viesteissä luki: Älä anna kalkkunoiden lannistaa

 9. 9

  Ilmatasku biljardihuoneessa, ravintona Nutellaa – näin 3 pientä lasta selviytyi lumivyöryn hautaamassa hotellissa

 10. 10

  Pieni lapsi yksin autossa Hämeenlinnanväylällä – katosi ennen pelastajien tuloa

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Juo aamulla vettä tyhjään vatsaan – 8 mahtavaa vaikutusta

 2. 2

  Perhe etsii vastausta kammottavaan kuvaan – mitä tai mikä ilmestyi yhtäkkiä yöllä kotipihalla otettuun valokuvaan?

 3. 3

  Serbian seksikkäin laulaja Milica, 25, purskahti korsetistaan ulos kesken keikan – yleisö villiintyi

 4. 4

  Nainen synnytti salaa vessassa – raskaudesta tietämättömät vanhemmat havahtuivat pamaukseen

 5. 5

  Uimapukumalli Chrissy Teigen jakoi rehellisen kuvan reisistään – miehet hämmentyivät: ”Olen katsonut tätä jo minuutin, ja...”

 6. 6

  Yksi kuoli rekan pudottua moottoritieltä Lohjalla – erikoinen tapahtumaketju johti karmeaan turmaan

 7. 7

  Sarjahukuttaja oli palkittu karjatilallinen – sitten tapahtui jotakin

 8. 8

  Dramaattiset kuvat: Myrskypuuska romahdutti rakenteilla olleen, yli 100-neliöisen talon maan tasalle Kuopiossa

 9. 9

  Floridan poliisi julkaisi mykistävän videon rämeeltä – ”Kuka sanoi, että dinosaurukset ovat kuolleet sukupuuttoon?”

 10. 10

  Jaana, 54, sai Alkosta potkut pitkien kynsien takia: ”Tämän ikäiselle yksikätiselle naiselle ei töitä löydy”

 11. Näytä lisää

Näitä luetaan!

 1. 1

  Trump heitti heti Obaman verhot ja maton ulos työhuoneestaan – tilalle kultaa, koristekangasta ja Churchill

 2. 2

  Brittilehti: Raju isku päähän – Valioliigan pelaaja joutui hätäleikkaukseen

 3. 3

  Antti Tuiskulta tyhjentävä kommentti hänestä tehdystä Putouksen Abdul Tuisku -hahmosta – tiivisti ensireaktionsa yhteen sanaan

 4. 4

  Snookerin supertähti Ronnie O’Sullivan teki huikeaa historiaa!

 5. 5

  Opiskelijatyttöjen seksikkäistä Instagram-kuvista tuli netti-ilmiö – vähäpukeiset kuvat toimivat ponnahduslautana mallin töihin

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Ei herkkohermoisille: Tältä näyttää työuupumus sairaalassa

 2. 2

  Kaikki irti Whatsappista! Tiesitkö jo nämä 9 kätevää kikkaa?

 3. 3

  Erittäin voimakas maanjäristys Tyynellämerellä – magnitudi 7,9

 4. 4

  He ovat uudet Vain elämää -tähdet! Mukana Robin, Irina ja Olli Lindholm

 5. 5

  Jatkosodan kenttäsairaaloiden kauhukuvat eivät unohdu – Sotamaa leikkasi yötä päivää Pervitinin voimalla

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Juo aamulla vettä tyhjään vatsaan – 8 mahtavaa vaikutusta

 2. 2

  Perhe etsii vastausta kammottavaan kuvaan – mitä tai mikä ilmestyi yhtäkkiä yöllä kotipihalla otettuun valokuvaan?

 3. 3

  Serbian seksikkäin laulaja Milica, 25, purskahti korsetistaan ulos kesken keikan – yleisö villiintyi

 4. 4

  Nainen synnytti salaa vessassa – raskaudesta tietämättömät vanhemmat havahtuivat pamaukseen

 5. 5

  Uimapukumalli Chrissy Teigen jakoi rehellisen kuvan reisistään – miehet hämmentyivät: ”Olen katsonut tätä jo minuutin, ja...”

 6. Näytä lisää