Laura

Perhe

Valikko

Perhe

Petyttiinkö teilläkin taas todistukseen? Opettajat arvioivat poikia epäreilusti – ”Mitättömistä asioista soitellaan”

Toikkaripettymys
– Tämä on todella vakava asia, vahvistaa 37 vuotta koulumaailmaa nähnyt opetusneuvos Martti Hellström.
Monen riemu kesälaitumille pääsystä saattaa latistua ikävästi todistuksen numeroita tutkiessa.

Huono äiti -blogia pitävä toimittaja Sari Helin teetti lukijoillaan epävirallisen kyselyn, jolla hän halusi selvittää, minkälaista palautetta tytöt ja pojat saavat koulusta. Kävi ilmi, että pojat saavat koulussa kolminkertaisen määrän huonoa palautetta tyttöihin verrattuna. Kyselyyn vastasi 342 henkilöä.

Vastaus tukee tutkimuksia, joiden mukaan pojat oppivat ja viihtyvät koulussa tyttöjä huonommin. Myös tie jatko-opintoihin on pojilla kivisempi.

Ilta-Sanomien verkkosivuilla aiheesta käyty keskustelukin tukee havaintoa. Hyvin monella pojalla tai poikalapsen vanhemmalla on vahva tuntemus siitä, ettei poikia kohdella koulussa tasapuolisesti sukupuolensa vuoksi.

– Uskon, että pojat oikeasti kokevat näin. Ei sitä kannata epäillä, sanoo opetusneuvos Martti Hellström.

Saman vahvistaa Ilta-Sanomien verkkosivuilla asiasta keskustellut nimimerkki Joku89: ”Sain kuulla yläasteella muutaman opettajan sanovan minulle, etteivät voi antaa samaa tai parempaa arvosanaa kuin tytöille, koska olen vähän vilkas ja poika. Esimerkiksi kemian kokeista sain ysiluokalla 9 ja 8½. Päättötodistuksessa komeili 8. Vieressä istuva tyttö sai kokeista 7½ ja 8, mutta hänellä kumminkin löytyi päättötodistuksesta 9. Ja kyllä, tein läksyt ja osallistuin tunneille.”

Henkistä tukistusta tyttöjä enemmän

Espoolaisella Hellströmillä on sanoilleen kaikupohjaa, sillä opettajana ja rehtorina uransa tehneellä kasvatustieteen tohtorilla on takanaan 37 vuoden kokemus koulumaailmasta.

 

Pojat ajautuvat koulussa aika usein konflikteihin.

Hellströmin mukaan taustalla ovat erot tyttöjen ja poikien tavassa olla ja käyttäytyä.

– Pojat ajautuvat koulussa aika usein konflikteihin. Uskon, että he saavat siitä kurinpalautusta, nuhtelua ja henkistä tukistusta enemmän kuin tytöt. Toisaalta suomalaisessa kulttuurissa pojat ovat saaneet olla aika vapaasti poikia, ja heillä on ollut pikkuisen etuoikeuksia tyttöihin nähden. Pojilta hyväksytään sellaista käyttäytymistä, jota tytöiltä ei hyväksytä.

Hellström huomauttaa, etteivät maskuliiniseksi tai feminiiniseksi mielletyt käytöksen piirteet ole aina kytköksissä sukupuoleen. Hän uskoo, että räväkämmin käyttäytyvään tyttöön saatetaan suhtautua koulussa jopa ankarammin kuin vastaavalla tavalla käyttäytyviin poikiin. Hiljainen ja arka poika taas saattaa olla väleissä opettajan kanssa, mutta joutuu kohtaamaan paineita kaveripiirin taholta.

Nimimerkki Bella on nähnyt ilmiön läheltä omassa perheessään: ”Poika ja tytär ovat olleet molemmat erittäin hyviä koulussa, mutta selkeästi heitä on ”käsitelty” eli lailla. Poika on saanut unohtuneesta läksystä heti jälki-istuntoa, tytölle sanottiin, että tee läksy huomiseksi.”

Arvosanoissa kiltteyskerroin

Poikien ja tyttöjen erilainen kohtelu on ongelma siinäkin mielessä, että opettajien asenteet vaikuttavat myös arvosanoihin ja sitä kautta nuoren tulevaisuuteen. Nykyään opettajia ohjeistetaan antamaan oppilaille arvosanoja puhtaasti osaamisen mukaan. Hellströmin mukaan monet edelleen sisällyttävät arvioonsa myös muita asioita, kuten käyttäytymisen ja tuntiaktiivisuuden.

 

Tarkasti ottaen kiltteyttä pitäisi arvioida vain käyttäytymis­numerossa.

– Kyllä siellä se kiltteyskerroin varmaan on. Tarkasti ottaen kiltteyttä pitäisi kuitenkin arvioida vain käyttäytymisnumerossa.

Hellström myöntää, että on todennäköisesti itsekin tiedostamattaan syyllistynyt vastaavaan uransa aikana, etenkin niissä aineissa, joissa arvostelun pohjana ei käytetä kokeiden tuloksia. Tämän vuoksi hän myös tietää, että asiasta olisi keskusteltava avoimemmin. Osaaminen olisi opittava erottamaan tunnollisuudesta.

Iltasanomat.fi asiaan otti omalla kokemuksellaan kantaan nimimerkki Eija: ”Kolmen pojan äitinä olen samaa mieltä siitä, että poikia kohdellaan epäreilusti. Reissuvihkoissa on useimmiten negatiivista palautetta, mitättömistä tekosista soitellaan työpaikalle. Poikana on koulussa vaikeaa. Mieti nyt, istuvat pulpetissa paikallaan, liikkumaan luodut.”

Nalkutus heikentää sitoutumista

Koulutodistuksen arvosanoilla on Hellströmin käsityksen mukaan valtava merkitys siihen, minkälaisiin jatko-opintoihin peruskoulun jälkeen suunnataan. Arvosanat voivat huonontua, vaikka opettaja olisikin tarkkana arviota antaessaan.

– Vielä enemmän vaikuttaa varmaan, jos sellaista nalkutusta tulee hankittua itselleen joka päivä. Sitoutuminen koulutyöskentelyyn heikkenee ja ponnistelu lakkaa. Eli erilainen kohtelu vaikuttaa arvosanoihin ikään kuin toista kautta. Ei edes yritetä.


Hellströmin mielestä näyttää siltä, että tällainen yrittämisestä irtautuminen on yleistymässä poikien kulttuurissa. Ankeassa taloustilanteessa isät ja isoveljet ovat työttöminä, koulutuksesta huolimatta. Samaan aikaan julkisuudessa näkyy esimerkkejä miehistä, jotka ovat menestyneet kouluja käymättä.

– Se sopii joillekin, kuten vaikka Matti Nykäselle. Mutta suurimmalle osalle ei ole muuta keinoa kuin opiskelu.

 

Jos koulussa on sellaisia tekijöitä, jotka eivät ota huomioon poikien erityispiirteitä, niin kyllä niitä pitää muuttaa.

Poikien ja tyttöjen erilainen kohtelu ei ole niitä helpoimmin ratkaistavia ongelmia. Hellströmin mukaan kyse on oikeastaan kahdesta isosta ongelmasta.

– Jos koulussa on sellaisia tekijöitä, jotka eivät ota huomioon poikien erityispiirteitä, niin kyllä niitä pitää muuttaa. Mutta sitten pitää kyllä myös muuttaa poikien asennoitumista kouluun. Tämä on minusta iso keskustelu, joka pitäisi käydä kodeissa, oppilaskunnissa ja sitten opettajien kesken. Mietittäisiin sitä, mikä tässä mättää, miksi pojat toimivat näin.

Tutkimuksen mukaan esimerkiksi poikien äidinkielen osaamistaso nousee kolmen yläkouluvuoden aikana vain puolen vuoden edestä – eikä murrosiän rankkuus selitä tätä ilmiötä kokonaan. Käytännössä siis kaksi ja puoli vuotta yläkouluajasta menee harakoille, mitä Hellström pitää ”hirveänä haaskauksena”.

Haitaksi ei myöskään olisi, jos opettajiksi hakeutuisi enemmän miehiä. Hellström ei väitä, että naiset olisivat yhtään miehiä huonompia opettajia. Ongelma on se, että he eivät koskaan ole olleet poikia. Kun on ollut joskus poika, ymmärtää paremmin poikien kulttuuria ja tapaa olla.

Pojat johtavat syrjäytymistilastoja

Entä tytöt ja heidän ongelmansa? Moni saattaa miettiä tässä kohtaa, kuinka tytöt tavataan kasvattaa kilteiksi, mutta työelämässä kiltteyttä ei palkita hyvillä työpaikoilla tai etenemismahdollisuuksilla.

Tyttöjen tilanne on yhtä lailla vakava, mutta se on kuitenkin toinen tarina. Hellström muistuttaa, että pojat ja miehet ovat edelleen enemmistönä syrjäytymistilastoissa, koulupudokkuudessa ja erityisluokilla.

Erityisen tärkeää hänen mielestään on puhua asiasta nyt, kun arvosanoja laaditaan parhaillaan kouluissa pitkin Suomen kouluja. Näin opettajat ehkä pysähtyvät miettimään, ovatko he reiluja numeroita todistuksiin kirjatessaan.

– Jotakin pitäisi pystyä tekemään, että pojat eivät syrjäytyisi. Meillä ei nimittäin ole varaa siihen, että pojat syrjäytyvät. Tämä on todella vakava asia, Martti Hellström sanoo.

Ota kantaa

Pettyikö teidän koululainen todistukseensa?

Kyllä 33% Ei 67%
Ääniä yhteensä 17977

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Nainen synnytti salaa vessassa – raskaudesta tietämättömät vanhemmat havahtuivat pamaukseen

  2. 2

   Yllätys Urheilugaalassa – Kimi Räikkönen asteli lavalle ja piti pitkän puheen: ”Ittekin tekemällä voi tulla ihan hyvä lopputulos”

  3. 3

   Yksi epäonninen sattuma pilasi Jussi Parviaisen teatteriuran – seuraukset piinanneet 30 vuotta: ”Mietin, miksi nousen sängystä ylös”

  4. 4

   Virkaanastujaisiin kolme päivää: Trumpille syyte kunnianloukkauksesta – taustalla ahdistelukohu

  5. 5

   Vuodesta 1997 snookeria selostanut Aki Kauppinen meni työpäivänsä jälkeen lähes sanattomaksi – ”Tämä oli jotain aivan käsittämätöntä”

  6. 6

   Jumalan teatterista 30 vuotta – missä he ovat nyt?

  7. 7

   Taksikuski vei asiakkaan unohtaman salkun Pasilan poliisiasemalle: 20 000 euroa ja timantti – jää ilman 2000 euron löytöpalkkiota

  8. 8

   Urheilugaalan tunteikkain hetki – tyttäret noutivat menehtyneen Aki Hintsan palkinnon: ”Surun keskellä olemme kiitollisia”

  9. 9

   Poliisi peitti omia jälkiään sarjahukuttajan kotitiellä

  10. 10

   Tapio Suominen esitteli naisystävänsä julkisesti ensi kertaa – tässä on kuvankaunis Evelin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Onko sinulla näitä piirteitä? Ne kertovat älykkyydestä

  2. 2

   Tällainen mies on karvalakin taakse piiloutuva, tuomiota pakeneva sarjahukuttaja – asianomistajilta karmea kuvaus

  3. 3

   Jethro Rostedt lupasi tv-ohjelmassa Monicalle, 37, työpaikan: odottanut jo vuoden, eikä töitä ole kuulunut

  4. 4

   Floridan poliisi julkaisi mykistävän videon rämeeltä – ”Kuka sanoi, että dinosaurukset ovat kuolleet sukupuuttoon?”

  5. 5

   Poliisi peitti omia jälkiään sarjahukuttajan kotitiellä

  6. 6

   Poliisi julkaisi kuvan: Tässä on etsitty sarjahukuttaja Pekka Seppänen

  7. 7

   Kaksoissurmasta epäilty on jatkosodan veteraani – oli parempikuntoisena pitänyt huolta puolisostaan

  8. 8

   Perhe etsii vastausta kammottavaan kuvaan – mitä tai mikä ilmestyi yhtäkkiä yöllä kotipihalla otettuun valokuvaan?

  9. 9

   Presidentti Tarja Halonen antoi Suomen korkeimpia kunniamerkkejä tyranneille

  10. 10

   Useat partiot etsivät vankilaan tuomittua sarjahukuttajaa – ”ei ollut kotonaan”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Madonna julkaisi haarovälikuvan – Piers Morgan: ”Oksensin aamupalani”

  2. 2

   Poliisi ampui miehen maaliskuussa – vainajan autosta löytyi kolkko kirje

  3. 3

   Valesotilas yritti huijata – Tiina vedättikin takaisin: ”Naurettiin ukkoni kanssa niin, että mahaan koski”

  4. 4

   Häikäisevän kaunis morsian! Mika Häkkinen ja Marketa pääsivät poroajelun kyytiin – suloiset lapset mukana

  5. 5

   Mikan ja Marketan rakkaustarina – saksalaislehti paljasti kaunottaren menneisyyden

  6. 6

   Perhe etsii vastausta kammottavaan kuvaan – mitä tai mikä ilmestyi yhtäkkiä yöllä kotipihalla otettuun valokuvaan?

  7. 7

   Kolme povekasta blondia: Natalie, 45, sekoitetaan jatkuvasti tyttäriinsä – erotatko kuvista kuka on äiti?

  8. 8

   Patrik Laineen sydän on puhdasta kultaa – vastasi pienen fanin kirjeeseen ikimuistoisella tavalla

  9. 9

   Suomalaisten kasvoilla näkyvä silmälasimalli on auttamattomasti out

  10. 10

   Floridan poliisi julkaisi mykistävän videon rämeeltä – ”Kuka sanoi, että dinosaurukset ovat kuolleet sukupuuttoon?”

  11. Näytä lisää

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Nainen synnytti salaa vessassa – raskaudesta tietämättömät vanhemmat havahtuivat pamaukseen

  2. 2

   Yllätys Urheilugaalassa – Kimi Räikkönen asteli lavalle ja piti pitkän puheen: ”Ittekin tekemällä voi tulla ihan hyvä lopputulos”

  3. 3

   Yksi epäonninen sattuma pilasi Jussi Parviaisen teatteriuran – seuraukset piinanneet 30 vuotta: ”Mietin, miksi nousen sängystä ylös”

  4. 4

   Virkaanastujaisiin kolme päivää: Trumpille syyte kunnianloukkauksesta – taustalla ahdistelukohu

  5. 5

   Vuodesta 1997 snookeria selostanut Aki Kauppinen meni työpäivänsä jälkeen lähes sanattomaksi – ”Tämä oli jotain aivan käsittämätöntä”

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Onko sinulla näitä piirteitä? Ne kertovat älykkyydestä

  2. 2

   Tällainen mies on karvalakin taakse piiloutuva, tuomiota pakeneva sarjahukuttaja – asianomistajilta karmea kuvaus

  3. 3

   Jethro Rostedt lupasi tv-ohjelmassa Monicalle, 37, työpaikan: odottanut jo vuoden, eikä töitä ole kuulunut

  4. 4

   Floridan poliisi julkaisi mykistävän videon rämeeltä – ”Kuka sanoi, että dinosaurukset ovat kuolleet sukupuuttoon?”

  5. 5

   Poliisi peitti omia jälkiään sarjahukuttajan kotitiellä

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Madonna julkaisi haarovälikuvan – Piers Morgan: ”Oksensin aamupalani”

  2. 2

   Poliisi ampui miehen maaliskuussa – vainajan autosta löytyi kolkko kirje

  3. 3

   Valesotilas yritti huijata – Tiina vedättikin takaisin: ”Naurettiin ukkoni kanssa niin, että mahaan koski”

  4. 4

   Häikäisevän kaunis morsian! Mika Häkkinen ja Marketa pääsivät poroajelun kyytiin – suloiset lapset mukana

  5. 5

   Mikan ja Marketan rakkaustarina – saksalaislehti paljasti kaunottaren menneisyyden

  6. Näytä lisää