Heli, Heljä, Helinä

Perhe

Valikko

Perhe

Pikkuveljen itsemurha ajoi Johannan itsesyytöksiin – ”Välillä unohdan, ettei Anttia ole”

Johanna Elomaa koki lyhyessä ajassa pikkuveljensä itsemurhan ja avoliittonsa päättymisen.
Itsesyytöksistään Johanna pääsi eroon vasta pitkällä matkallaan.

”Hän oli kiltti, herkkä ja hauras, enkä koskaan kuullut hänen puhuvan kenestäkään ilkeää sanaa. Sinisilmäinen kaunis veljeni”, Johanna Elomaa kirjoittaa pikkuveljestään, joka teki itsemurhan.

Säästä ajatuksesi eläviä varten -kirjassaan (Kosmos) Johanna Elomaa kertoo, miten järkyttävistäkin kokemuksista voi selvitä. Myös Antti-veljen vaimo teki itsemurhan. Pian traagisten tapahtumien jälkeen Johannan pitkä avoliitto päättyi.

– Kun Antti kuoli, halusin oksentaa suruani kirjoittamiseen. Teksti jäi neljäksi vuodeksi. Kun sitten jäin työpaikaltani vuorotteluvapaalle ja lähdin pitkälle matkalle, yksi unelmani oli kirjoittaa loppuun veljeni tarina, Johanna kertoo.

Johanna kirjoitti myös tapahtumista ja tuntemuksistaan Intiassa, Borneossa ja Balilla. Lopputuloksena on kirja, jossa suru ja itsesyytökset väistyvät, ja tilalle tulee jotakin muuta kuin tekopirteätä euforiaa.


MAALISKUUSSA 2011 Johanna Elomaalla oli kaikki, mistä haaveillaan: hyvä työpaikka uutistoimituksen esimiehenä, avopuoliso, ystäviä, rahaa shoppailla, kaunis ulkonäkö, harrastuksia.

Sitten kaikki muuttui. Yhtenä aamuna Johanna sai tiedon, että pikkuveli Antti oli hypännyt Vietnamissa kotinsa parvekkeelta alas. Kuolema tuli heti. Hänen vaimonsa oli tehnyt itsemurhan päivää aikaisemmin. Molemmat käyttivät huumeita.

– Joku suojelumekanismi toimi niin, että suru tuli ensin vain paloittain tajuntaan. Välillä unohdan vieläkin, ettei Anttia ole ja saatan herätä helpottuneena painajaisesta, jossa veljeni on kuollut. Vasta hetken päästä taas muistan.

Johannan kanssasurijana oli muusikkopuoliso. Ja kävi niin kuin surussa joskus käy: on pakko lähteä omille teilleen. Johanna erosi – ja päätyi katumaan ratkaisuaan.

– Surussa hakee muutoksia. Ajattelin, että parisuhteesta lähtemällä voisin jättää surun entiseen kotiin, Johanna hymähtää.

Niinhän se ei mennyt. Johanna suri veljeään, tapaili ex-puolisoaan ja toivoi paluuta yhteiselämään, mutta sai huomata aina uudelleen unelmansa turhaksi.


Johanna vaihtoi myös työpaikkaa, mutta siitäkään ei seurannut onnea tai mielenrauhaa. Hän alkoi tuntea olevansa väärässä paikassa eikä jaksanut innostua mistään.

– Kun joku kysyi, vieläkö suren, ajattelin, että enhän ole päässyt vielä edes alkuun suremisessa.

Nyt Johanna tietää, että surevalle ei kannata sanoa: vielä näet tämän hyvänä aikana. Parempi on sanoa rehellisesti: elät nyt todella paskaa aikaa.


JOHANNA ALKOI nähdä itsensä myös epäonnistujana: hän oli ollut huono isosisko, parisuhteen pilaaja, eikä ollut kelvollinen uuteen yritykseen liitossa.

”Veljeni kuoli, koska minä en voinut auttaa häntä, koska minä en välittänyt tarpeeksi”, Johanna kertoo itsesyytöksistään kirjassaan. Häntä piinasi sekin, että veljen kanssa oli ollut riita ennen tämän Vietnamiin lähtöä – ”maailmanvalloitusta”. Riitaa ei koskaan ehditty sopia.

Antti oli ollut dj:na klubeilla. Hänen haaveensa oli tehdä omaa musiikkia. Mutta huumeet kiilasivat aina edelle. Yhdessä vaimonsa kanssa Antti hukkui entistä syvemmin huumemaailmaan.


Kun ulkomainen promoottori lupasi tehdä Antista tähden Vietnamissa, hän uskoi lupaukseen. Promoottori vaati vain ensin rahaa. Vietnamissa Antin vaimo alkoi ymmärtää, että rahat menivät eikä suurta tulevaisuutta ole. Hän levitti kätensä lentoon seitsemännen kerroksen parvekkeella. Seuraavana päivänä Antti teki oman ratkaisunsa samassa paikassa.

– Vasta Antin kuoleman jälkeen selvisi hänen kovien huumeiden käyttönsä laajuus, Johanna kertoo.

Johannaa neljä vuotta nuorempi Antti jäi jo teininä kiinni ekstaasin käytöstä. Pitkään hän selitti olevansa vain ”juhlakäyttäjä”.

”Narkomaanit ovat näyttämötaiteen mestareita”, Johanna kirjoittaa. Antti oli myös kiltti, hän ei ehkä halunnut huolestuttaa perhettään ongelmillaan.

– Mietin, miksei meille annettu mahdollisuutta auttaa. Toisaalta jos narkomaanilla ei ole omaa tahtotilaa, en usko, että kukaan toinen pystyy häntä auttamaan, Johanna miettii nyt.


Johanna kasvoi kolmilapsisessa perheessä. Miksi juuri kuopuksesta tuli narkomaani?

– Olemme kaikki kilttejä ja jopa yliherkkiä, mutta Antissa oli ehkä enemmän rämäpäisyyttä ja erilaista sinisilmäisyyttä, Johanna arvelee yhdeksi syyksi.

Varmaa vastausta ei ole, eikä koskaan tule.


SYKSYLLÄ 2014 Johanna ei löytänyt enää yhtäkään positiivista adjektiivia kuvaamaan olotilaansa. Hän ei ollut jäänyt jumiin pelkästään suruun, vaan ennen kaikkea omiin ajatuksiinsa.

Johanna sai vuoden vuorotteluvapaan. Tavoitteekseen hän nimesi tasapainon ja sisäisen rauhan löytämisen. Hän päätti lähteä Intiaan, josta matka jatkui Borneoon ja Balille.

– Vaikka se kuulostaa kliseiseltä, halusin mennä ensimmäiseksi juuri Intiaan. Intialaisten filosofiasta minulle ehkä tärkein oppi oli, että on ainoastaan tämä hetki, johon voin vaikuttaa.

Johanna kokeili elämää ashramissa, joogasaleja, gurujen ja astorologin tapaamisia, meditaatiota, auyerveda-hoitoja – ja paljon muuta. Hän kuvaa kirjassaan myös humoristisesti ja itseironisesti mielenrauhan etsimistään.

– Välillä ajattelin, mitä teen täällä pimeän ashramin kivilattialla, kun voisin maata auringossa hiekkarannalla, Johanna naurahtaa.

Borneossa Johanna teki töitä kuntoutuskeskuksessa, jossa kotiutetaan orankeja takaisin viidakkoon. Ihmisapinoihin tutustuminen oli ollut pitkään hänen haaveensa.

– Hämmentävää, miten paljon samankaltaisuutta ihmisessä ja orangissa on. Orangit on hiljattain määritelty äärimmäisen uhanalaisiksi, sillä muun muassa palmuöljyn viljely on saanut orankikannan katoamaan kiihtyvää vauhtia.


Johanna ei esitä kirjassaan, että hän olisi ashramin valaisemana henkistynyt jollekin toiselle tasolle. Balilla elettyyn jaksoon mahtui kepeitäkin iloja. Romanssikin.

Mutta matka selkeytti Johannan ajatuksia veljen kuolemasta ja avoliiton päättymisestä.

– Lähtööni vaikutti se, että olin takertunut ex-puolisooni ja minulle suhteemme oli elossa edelleen toivetasolla. Matkalla pääsin eroon ajatuksesta, että joku toinen voisi tehdä minut onnelliseksi.

Johanna ymmärsi senkin, ettei perhe olisi voinut tehdä mitään Antin pelastamiseksi.

– Ymmärsin, että ainoa asia, minkä tiedän varmaksi, on se, että veljeni on kuollut. Itsesyytökseni olivat vain omassa päässäni.

Intialainen guru kehotti Johannaa pohtimaan, ettei ehkä ole virheitä, vaan ihminen toimii sen hetkisen tietämyksensä ja voimavarojensa mukaan.

– Itsetutkiskelu ja oman elämän realiteetin pohtiminen tekivät matkasta paikoin raskaan, mutta se oli ehdottomasti myös elämäni paras vuosi.

Johanna Elomaa irtisanoutui työstään keväällä. Hän suunnittelee seuraavaa kirjaansa, jota hän todennäköisesti kirjoittaa ensi talvena Intiassa. Ajatus parisuhteesta tuntuu hänestä taas mahdolliselta.

– Välillä ajattelin olevani niin itsenäinen ja voimakas, etten tarvitse enää ketään, mutta nyt ajattelen jo toisin.

Säästä ajatuksesi eläviä varten ilmestyi 5.9.

Näitä luetaan!

 1. 1

  Pääkaupunkiseudulla erityisen liukasta: loukkaantumisia maanantaina jo 230

 2. 2

  194-senttisen suomalaisen teinitytön temppu hätkäytti NBA-leirillä – valmentaja: ”Häntä yritetään repiä joka paikkaan”

 3. 3

  Venäläismiljardöörin purjelaiva takavarikoitiin – jättimäinen merilelu maksoi 400 miljoonaa

 4. 4

  Vanhojen tanssien pukuloistoa – katso lukijoiden upeat kuvat juhlapuvuista!

 5. 5

  Jumboksi jääneeltä Hanna Sumarilta kova purkaus TTK:sta – koki karvaan pettymyksen: ”Tulin tosi surulliseksi”

 6. 6

  Poliisi Sastamalan kaksoissurmasta: Tekoa edelsi perheriita

 7. 7

  Näin suomalainen mies putoaa työelämästä – ”Ajatellaanko todella, että ihmiset haluavat elää tuilla?”

 8. 8

  Jäihin uponnut kuorma-auto herätti huomiota Helsingissä – ”Lähtenyt tuntemattomasta syystä liukumaan”

 9. 9

  Uusi video julki: tallentuiko Kim Jong-unin velipuolen surma näihin kuviin?

 10. 10

  Tiesitkö tällaisen vakuutuspykälän olemassaolosta? – ”Yleinen väärinkäsitys”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Stubb opetti Trumpille faktoja Ruotsista – viesti sytytti kiivaan keskustelun

 2. 2

  Maria Veitola mykistyy Saara Aallon prinsessamaailmasta: ”Onko Saara minkä asteen hörhö”

 3. 3

  Riipaiseva video: Mies kosi tyttöystäväänsä täydessä ostoskeskuksessa – romanttinen ele päättyi järkyttävään nöyryytykseen

 4. 4

  Nokian tapon yrityksestä epäilty 18-vuotias valehteli poliisille: kengät eteisessä herättivät huomion – ”Tyttö on edelleen sairaalassa”

 5. 5

  Bill Gates varoittaa: Tähän uhkaan ihmiskunta ei ole varautunut riittävästi, kymmenien miljoonien henki vaarassa

 6. 6

  Poliisi Sastamalan kaksoissurmasta: Tekoa edelsi perheriita

 7. 7

  Taistelu potilaiden oikeuksista: Parantumattomasti sairas Jari, 54, aikoo vaarantaa terveytensä, jos hallitus ei peru päätöstään

 8. 8

  Kirsi Alm-Siiran muodokkaat sääret villitsivät Helena Ahti-Hallbergin: ”Vau, mitkä kintut sulla on!”

 9. 9

  JVG oli kolmella abiristeilyllä peräkkäin – VilleGalle, 29, huomannut muutosta nuorison käytöksessä

 10. 10

  Poliisi IS:lle: Tila-auto törmäsi ilmeisesti tahallaan, teinien mopoauto kohteeksi sattumalta

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Prisman kassamyyjä sai pyörätuolimiehen itkemään Helsingissä – jonossa ollut Jatta riensi apuun: ”Olin niin kiukkuinen”

 2. 2

  Takavuosien seksisymboli Outi Alanen 50 vuotta – katosi tv:stä eikä saa näyttelijän töitä: ”En kuulu hyvä veli -verkostoon”

 3. 3

  Tutkijat tekivät pelottavan löydön merenpohjasta 10 kilometrin syvyydestä

 4. 4

  Kauniin naisen tavallisen näköisestä Instagram-kuvasta yllättäen nettihitti: ”Kaikkien aikojen traagisin otos”

 5. 5

  MTV: Saara Aalto kärsii kiusallisesta ja kivuliaasta naistentaudista: ”Ei parannuskeinoa”

 6. 6

  Pekka Vähäsöyrinki tunnusti Mika Myllylän haudalla, milloin dopinginkäyttö alkoi: ”Siinä hetkessä annoin periksi”

 7. 7

  Nuori mies jäi kiinni pettämisestä nololla tavalla – typerä töppäys sosiaalisessa mediassa kavalsi

 8. 8

  Kanadan hurmuriministeri sai Ivanka Trumpin pasmat sekaisin – flirttaileva kuva leviää vauhdilla

 9. 9

  Stubb opetti Trumpille faktoja Ruotsista – viesti sytytti kiivaan keskustelun

 10. 10

  Jasse-vauva lakkasi hengittämästä, isä ei epäröinyt hetkeäkään – ”Hän rakasti meidän pojan henkiin”

 11. Näytä lisää

Näitä luetaan!

 1. 1

  Pääkaupunkiseudulla erityisen liukasta: loukkaantumisia maanantaina jo 230

 2. 2

  194-senttisen suomalaisen teinitytön temppu hätkäytti NBA-leirillä – valmentaja: ”Häntä yritetään repiä joka paikkaan”

 3. 3

  Venäläismiljardöörin purjelaiva takavarikoitiin – jättimäinen merilelu maksoi 400 miljoonaa

 4. 4

  Vanhojen tanssien pukuloistoa – katso lukijoiden upeat kuvat juhlapuvuista!

 5. 5

  Jumboksi jääneeltä Hanna Sumarilta kova purkaus TTK:sta – koki karvaan pettymyksen: ”Tulin tosi surulliseksi”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Stubb opetti Trumpille faktoja Ruotsista – viesti sytytti kiivaan keskustelun

 2. 2

  Maria Veitola mykistyy Saara Aallon prinsessamaailmasta: ”Onko Saara minkä asteen hörhö”

 3. 3

  Riipaiseva video: Mies kosi tyttöystäväänsä täydessä ostoskeskuksessa – romanttinen ele päättyi järkyttävään nöyryytykseen

 4. 4

  Nokian tapon yrityksestä epäilty 18-vuotias valehteli poliisille: kengät eteisessä herättivät huomion – ”Tyttö on edelleen sairaalassa”

 5. 5

  Bill Gates varoittaa: Tähän uhkaan ihmiskunta ei ole varautunut riittävästi, kymmenien miljoonien henki vaarassa

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Prisman kassamyyjä sai pyörätuolimiehen itkemään Helsingissä – jonossa ollut Jatta riensi apuun: ”Olin niin kiukkuinen”

 2. 2

  Takavuosien seksisymboli Outi Alanen 50 vuotta – katosi tv:stä eikä saa näyttelijän töitä: ”En kuulu hyvä veli -verkostoon”

 3. 3

  Tutkijat tekivät pelottavan löydön merenpohjasta 10 kilometrin syvyydestä

 4. 4

  Kauniin naisen tavallisen näköisestä Instagram-kuvasta yllättäen nettihitti: ”Kaikkien aikojen traagisin otos”

 5. 5

  MTV: Saara Aalto kärsii kiusallisesta ja kivuliaasta naistentaudista: ”Ei parannuskeinoa”

 6. Näytä lisää