Ajankohtaista

Valikko

10 kysymyksen tietovisa: Tunnetko viina-Suomen historiaa?

Seuraavaksi narautetaan auki 10 tiukkaa kysymystä kieltolaista, viinasta ja Oy Alkoholiliike Ab:n alkutaipaleesta.

KIELTOLAIN aikana suomalaisten alkoholinkulutus nousi uusiin lukemiin. Ajanjakso on täynnä tarinoita trokareista, salakapakoista, kosteista huvituksista ja väkivallasta.

Tunnetko 1920- ja 1930-lukujen ja alkoholin historiaa? Testaa!
  • Yllä olevalta videolta pääset kurkistamaan yleisöltä suljettuun Altian alkoholimuseoon!
1. Suomen uusi yksikamarinen eduskunta hyväksyi kieltolain eli asetuksen alkoholipitoisista juomista ensimmäisen kerran vuonna

a) 1907 b) 1917 c) 1919

2. Mitä tarkoitti kieltolain aikakauden kielenkäytössä sana klappaaminen?

a) pirtun salakauppaa b) pirtun laimentamista c) pirtun pullottamista



3. Helsingissä oli kieltolain aikaan arviolta tuhat laitonta viinan myyntipistettä. Kolmannella Linjalla sijainnut pirtukauppa tunnettiin nimellä

a) Kankkunen b) Piikki c) Pirtulinna



4. Pirtukuningas Algoth Niska salakuljetti Itämerellä 1930-luvulla muutakin kuin alkoholia. Mitä?

a) pakolaisia pois natsi-Saksasta b) vakoilijoita Neuvostoliiton rannikolle c) taide-esineitä ulos Pietarista

5. Rappioalkoholistia kuvaava sana puliukko tulee pulituurista, jota käytettiin korvikealkoholina. Pulituuri oli spriipohjaista

a) hiuslakkaa b) puhdistusainetta c) huonekalulakkaa

6. Suomessa tilastoidaan nykyisin noin sata henkirikosta vuodessa. Kieltolain synkimpänä väkivallan vuotena 1929 henkirikoksia tuli poliisin tietoon

a) yli 200 b) yli 300 c) yli 400



7. Kieltolaki kaatui vuonna 1932, Suomen ensimmäisen neuvoa-antavan kansanäänestyksen jälkeen. Monissa kunnissa kieltolaki haluttiin kuitenkin pitää voimassa. Missä kieltolailla oli suurin kannatus, peräti 84,2 prosenttia?

a) Kittilässä b) Alastarossa c) Kaustisilla



8. Montako myymälää kieltolain kumoamisen jälkeen kiireesti perustettu Oy Alkoholiliike Ab eli Alko avasi kieltolain päättymispäivänä 5.4.1932 kello 10?

a) 48 b) 88 c) 128



9. Kuinka monta Alkon itse valmistamaa viinalaatua oli yhtiön historian ensimmäisessä vähittäismyyntihinnastossa?

a) 9 b) 5 c) ei yhtäkään

10. Alkon ensimmäisiä kotimaisia menestystuotteita olivat Pöytäviina ja Karhuviina. Kirkkaiden viinojen kestosuosikiksi noussut Koskenkorvan viina tuli myyntiin vuonna

a) 1933 b) 1943 c) 1953

Lue lisää Suomen alkoholipolitiikan historiasta, kieltolaista ja pirturallista Ilta-Sanomien erikoislehdestä Kieltolaki, joka ilmestyi 23. kesäkuuta.

Oikea rivi

1: a, 2: b, 3: b, 4: a, 5: c, 6: b, 7: c, 8: a, 9: c, 10: c

9–10 oikein: Alkoholi- ja kulttuurihistorian ekspertti

7–8 oikein: Vähintään viinatieteen dosentti

5–6 oikein: Keskimääräistä parempi pubivisailija

3–4 oikein: Tarvitset vielä lisää elämänkoulua

1–2 oikein: Amatööri

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt

    Näitä luetaan!

    1. 1

      Julkaisi rajun twiitin 10-vuotiaasta Barron Trumpista – Saturday Night Live -ohjelman käsikirjoittaja hyllytettiin

    2. 2

      Kahdeksan lapsen yh-äiti on ”liian kaunis töihin”: ”Miehet näkevät minut vain seksisymbolina”

    3. 3

      ”Maailman identtisimmät kaksoset” katuvat kauneusleikkauksiaan – pitävät lopputulosta rumana: ”Häpeämme”

    4. 4

      Trumpin ensitempaukset hämmentävät tutkijaa: Fokus väärässä kohtaa – ”Ehkä Trumpin egolle on niin tärkeää...”

    5. 5

      Berner keskeyttää kohuhankkeensa: ”Sipilän kanssa sovittu, että autoverosta ei luovuta”

    6. 6

      Marit Björgenin jättihauikset taas huomion kohteena – Kike Elomaalla vahva näkemys norjalaisen hurjista lihaksista

    7. 7

      Paljonpuhuva kuva Valkoisesta talosta: Trump sulki rahahanat aborttia tukevilta järjestöiltä – ympärillä vain miehiä

    8. 8

      Naku-uikkari on kesän kuumin uimapukutrendi – aivan kuin päällä ei olisi yhtään mitään

    9. 9

      Anne Berner kommentoi Twitterissä: ”Tämä vallankumous on käynnissä juuri nyt”

    10. 10

      F1-pomo Bernie Ecclestone, 86, sai kenkää – hämmästyi uudesta tittelistä: ”En edes tiedä, mitä se tarkoittaa”

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Auervaaroja netissä jahtaava Tuula, 74, täräytti valemajurille: ”Minä en maksa penniäkään” – huijarin vastaus oli paljon puhuva

    2. 2

      Ensitreffit alttarilla -tähti julkaisi kuvan vauvansa kanssa – tarkkasilmäiset fanit huomasivat kivuliaan sairauden

    3. 3

      Kahdeksan lapsen yh-äiti on ”liian kaunis töihin”: ”Miehet näkevät minut vain seksisymbolina”

    4. 4

      Sarjahukuttajan röyhkeä piiloleikki Joensuun torilla: ”Aika paljon pitää olla pokkaa”

    5. 5

      Kommentti: Autoveron poistaminen kätkee myös ansan – kuulutko satoihintuhansiin maksumiehiin?

    6. 6

      Antti Tuiskulta tyhjentävä kommentti hänestä tehdystä Putouksen Abdul Tuisku -hahmosta – tiivisti ensireaktionsa yhteen sanaan

    7. 7

      Naku-uikkari on kesän kuumin uimapukutrendi – aivan kuin päällä ei olisi yhtään mitään

    8. 8

      Opiskelijatyttöjen seksikkäistä Instagram-kuvista tuli netti-ilmiö – vähäpukeiset kuvat toimivat ponnahduslautana mallin töihin

    9. 9

      Trump heitti heti Obaman verhot ja maton ulos työhuoneestaan – tilalle kultaa, koristekangasta ja Churchill

    10. 10

      Katso listat: Näin on käynyt S- ja K-ryhmien alentamille hinnoille

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Juo aamulla vettä tyhjään vatsaan – 8 mahtavaa vaikutusta

    2. 2

      Auervaaroja netissä jahtaava Tuula, 74, täräytti valemajurille: ”Minä en maksa penniäkään” – huijarin vastaus oli paljon puhuva

    3. 3

      Serbian seksikkäin laulaja Milica, 25, purskahti korsetistaan ulos kesken keikan – yleisö villiintyi

    4. 4

      Ei herkkohermoisille: Tältä näyttää työuupumus sairaalassa

    5. 5

      Nainen synnytti salaa vessassa – raskaudesta tietämättömät vanhemmat havahtuivat pamaukseen

    6. 6

      Uimapukumalli Chrissy Teigen jakoi rehellisen kuvan reisistään – miehet hämmentyivät: ”Olen katsonut tätä jo minuutin, ja...”

    7. 7

      Kaikki irti Whatsappista! Tiesitkö jo nämä 9 kätevää kikkaa?

    8. 8

      Ensitreffit alttarilla -tähti julkaisi kuvan vauvansa kanssa – tarkkasilmäiset fanit huomasivat kivuliaan sairauden

    9. 9

      Yksi kuoli rekan pudottua moottoritieltä Lohjalla – erikoinen tapahtumaketju johti karmeaan turmaan

    10. 10

      Poliisi IS:lle: Näin sarjahukuttaja jäi kiinni – ”Hänellä oli itsellään tiedossa...”

    11. Näytä lisää

    Näitä luetaan!

    1. 1

      Julkaisi rajun twiitin 10-vuotiaasta Barron Trumpista – Saturday Night Live -ohjelman käsikirjoittaja hyllytettiin

    2. 2

      Kahdeksan lapsen yh-äiti on ”liian kaunis töihin”: ”Miehet näkevät minut vain seksisymbolina”

    3. 3

      ”Maailman identtisimmät kaksoset” katuvat kauneusleikkauksiaan – pitävät lopputulosta rumana: ”Häpeämme”

    4. 4

      Trumpin ensitempaukset hämmentävät tutkijaa: Fokus väärässä kohtaa – ”Ehkä Trumpin egolle on niin tärkeää...”

    5. 5

      Berner keskeyttää kohuhankkeensa: ”Sipilän kanssa sovittu, että autoverosta ei luovuta”

    6. Näytä lisää
    1. 1

      Auervaaroja netissä jahtaava Tuula, 74, täräytti valemajurille: ”Minä en maksa penniäkään” – huijarin vastaus oli paljon puhuva

    2. 2

      Ensitreffit alttarilla -tähti julkaisi kuvan vauvansa kanssa – tarkkasilmäiset fanit huomasivat kivuliaan sairauden

    3. 3

      Kahdeksan lapsen yh-äiti on ”liian kaunis töihin”: ”Miehet näkevät minut vain seksisymbolina”

    4. 4

      Sarjahukuttajan röyhkeä piiloleikki Joensuun torilla: ”Aika paljon pitää olla pokkaa”

    5. 5

      Kommentti: Autoveron poistaminen kätkee myös ansan – kuulutko satoihintuhansiin maksumiehiin?

    6. Näytä lisää
    1. 1

      Juo aamulla vettä tyhjään vatsaan – 8 mahtavaa vaikutusta

    2. 2

      Auervaaroja netissä jahtaava Tuula, 74, täräytti valemajurille: ”Minä en maksa penniäkään” – huijarin vastaus oli paljon puhuva

    3. 3

      Serbian seksikkäin laulaja Milica, 25, purskahti korsetistaan ulos kesken keikan – yleisö villiintyi

    4. 4

      Ei herkkohermoisille: Tältä näyttää työuupumus sairaalassa

    5. 5

      Nainen synnytti salaa vessassa – raskaudesta tietämättömät vanhemmat havahtuivat pamaukseen

    6. Näytä lisää