Reseptit

Valikko

Itse tehdyt croissantit

Ihanat croissantit vaativat aikaa, mutta hurmaavat maullaan!
  • 3 päivää

Ainekset


Taikina:
8 dl
(500 g) hienoja vehnäjauhoja
1 ½ dl
(140 g ) vettä
1 ½ dl
(140 g) täysmaitoa
½ dl
(55 g) sokeria
40 g
suolatonta voita
1 pss
noin 12 g kuivahiivaa
3/4 tl
suolaa

Muut:
280 g
suolatonta voita
1
kananmuna
1 tl
vettä

Valmistusohjeet

  1.  Päivä 1:

    Valmista taikina. Sekoita taikinan ainekset keskenään (älä lämmitä nestettä) ja vaivaa taikinaa muutama minuutti, kunnes siihen muodostuu hyvin kevyt sitko. Liian vahva sitko tekee taikinan muokkamisesta hankalaa seuraavana päivänä, joten vaivaa kohtuudella, muuta minuutti riittää hyvin. Muotoile taikinasta litteä pallo ja peitä astia tuorekelmulla. Säilytä taikinaa jääkaapissa seuraavaan päivään.
  2. Päivä 2:

    Leikkaa jääkaappikylmä voi pituussuunnassa noin 1 cm:n paksuisiksi levyiksi. Asettele voipalat vieriviereen voipaperille niin että ne muodostavat 15 x 15 cm:n neliön. Peitä voipalat sitten toisella leivinpaperilla ja moukaroi voilevyä kaulimella kunnes se on 19 x 19 cm:n kokoinen. Voit leikata ja siistiä reunat ja lisätä reunalta leikatun voin levyn päälle ja jatkaa moukarointia kunnes levy on kooltaan 17 x 17 cm ja kauli se tasaiseksi. Pane voilevy jääkaappiin odottamaan. Voin tulee olla kylmää ja jähmää kun lisäät sen taikinan väliin.

    Ota taikina jääkaapista ja kauli siitä 26 x 26 cm:n kokoinen neliö. Voit tasoittaa reunat suoriksi käsin taputtelemalla. Nosta voilevy jääkaapista ja asettele se taikinalle niin, että voilevyn kulmat osuvat taikinalevyn reunojen puoliväleihin. Taittele taikinan kulmat keskelle niin että taikinakulman kärki osuu voilevyn keskelle. Taikinakulmien reunojen tulisi mennä hieman päällekkäin. Painele reunat kevyesti kiinni kädelläsi.

    Kauli taikinasta seuraavaksi kevyesti jauhotetulla pöydällä n. 20 x 60 cm:n suorakaide. Kääri se kasaan: käännä kolmannes keskelle päin ja loput taikinasta sen päälle. Peitä tuorekelmulla ja pane jääkaappiin puoleksi tunniksi.

    Ota taikina jääkaapista ja kauli jälleen n. 20 x 60 cm:n suorakaide ja taittele kolmeen kerrokseen kuten aiemmin. Painele taikina jälleen jääkaappiin puoleksi tunniksi. Ota taikinalevy jääkaapista ja toista kauliminen ja taittelu vielä kerran ja jätä se jääkaappiin kelmulla peitettynä yön yli.
  3. Päivä 3:

    Tänään niitä croissanteja vihdoin tehdään. Nosta taikina pöydälle niin, että sen lyhyt reuna on taas sinua kohti. Kauli taikina 20 x 110 cm:n levyksi. Jos taikina on kovin kimmoisaa ja vetäytyy takaisin mykkyrälle, voit taittaa sen kolmeen osaan ja panna jääkaappiin 10-20 minuutiksi, avata taitokset ja jatkaa kaulimista. Kun taikinalevy on kaulittu, nosta sitä kevyesti pöydältä jotta se saa palautua muotoonsa ennen croissanttien leikkaamista. Taikinalevyn pituus pitäisi nyt olla nyt noin 100 cm.

    Merkitse taikinapyörän tai veitsen avulla taikinan yläreunaan merkit 12,5 cm:n välein. Mittaa sitten alareunasta ensin 6,5 cm ja tee ensimmäinen merkintä. Jatka sitten alareunan merkkien tekemistä 12,5 cm välein. Tämä voi kuulostaa pikkutarkalta, mutta oikeastaan tämä on hyvin yksinkertainen taa saada taikinasta tasaisia kolmikulmioita. Leikkaa taikina kolmikulmion mallisiksi paloiksi merkintöjä apuna käyttäen.

    Kauli kolmikulmainen taikinanpala kevyesti kaulimella hieman pidemmäksi rullaamalla kaulimella kertaalleen yli. Leikkaa sitten pieni ½-1 cm:n viilto lyhyen reunan keskelle. Voit levittää taikinaa hieman tästä vekistä rullatessasi kohti kapeinta kärkeä. Tee rullasta riittävän tiivis, jotta kerrokset tarttuvat toisiinsa, mutta älä liiskaa rullaa liialla voimalla.
  4. Paistaminen:

    Asettele rullatut croissantit leivinpaperilla vuoratulle pellille. Jätä riittävästi väliä jotta ne saavat vapaasti paisua.

    Sekoita kananmuna ja 1 tl vettä tasaiseksi. Voitele croissantit kevyesti. Pane sitten vedottomaan, 24-26 asteiseen tilaan (esim. uuniin jonka olet ensin kevyesti lämmittänyt ja sitten kytkenyt pois päältä). Tämä vaihe kestää noin 2 tuntia ja sen lopussa croissanttien taikinakerroksien pitäisi hieman jo erottua leikkuupinnoilla sivusta katsottuna. Nosta croissantit uunista ja esilämmitä uuni noin 200-asteeseen. Juuri ennen paistamista croissantit voidellaan uudelleen kananmuna-vesiseoksella. Paista croissantteja noin 18-20 minuuttia. Laske lämpötilaa, jos ne vaikuttavat tummuvan liian nopeasti. Tämä on vaihe, joka on vahvasti riippuvainen omasta uunistasi ja opit ajan myötä säätämään uunin lämpötilan sopivaksi. Ota valmiit croissantit uunista ja anna niiden levätä pari minuuttia ennen kuin nostat ritilälle jäähtymään.
Resepti on Hanna Stoltin kirjasta Aamupala - hyvinvointi alkaa aamusta (Readme 2015). Kirjassa on myös havaintokuvat taikinan taittelemisesta sekä lähes 140 reseptiä aamun parhaisiin hetkiin.

Kommentit

    Näytä lisää

    Näitä luetaan!

    1. 1

      Katri Sorsalta kuitti Anu Saagimille: ”Eestissä nainen näyttää herättyään tältä, meillä Suomessa tältä...”

    2. 2

      Trump ihmetteli taas Chicagon veritekoja: ”Mitä siellä tapahtuu – tilanne on riistäytynyt täysin käsistä”

    3. 3

      Kim Jong-namin salamurhassa käytetty aine tunnistettu

    4. 4

      Suomalaiskuvaajan huvittava otos leviää maailmalla – kertoo nyt, miksi presidentin Lennu-koira katsoo suoraan kohti kameraa

    5. 5

      Pariskunta ajoi aura-auton nostamaan ”valkoiseen muuriin” Sonkajärvellä – ”Todella pelottavaa”

    6. 6

      Jenni, 24, on aseksuaali: ”Tavallaan toivon, että olisin edelleen neitsyt”

    7. 7

      Lentokone laskeutui hurjannäköisesti Englantiin kovassa sivutuulessa – videota ei suositella lentopelkoisille

    8. 8

      Miss Thaimaan, 22, uskomaton muodonmuutos – ”nörtistä” kuoriutui 6 kuukaudessa upea kaunotar: ”En ole ikinä seurustellut”

    9. 9

      Ranskan ihmis-Ken hylkäsi Barbie-tyttöystävänsä – nainen värjäsi hiuksensa tummaksi, Ken järkyttyi: ”Se oli viimeinen pisara!”

    10. 10

      Isisillä barbaarinen taktiikka – AFP: Lapsia ja vammaisia kahlitaan nyt räjähdeajoneuvojen rattiin

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Poliisin kuvat: palkitun kissakasvattajan pakastimesta löytyi karmea yllätys – ”Pyörryin, kun sain puhelun”

    2. 2

      Perhetragedia taustalla – MM-kisojen johtoon äkillinen muutos

    3. 3

      Suomalaismies aikoo miljonääriksi 500 päivässä – näin hän sen tekee

    4. 4

      Joukko tv-kanavia uhkaa pian pimentyä yli 1,5 miljoonassa kodissa

    5. 5

      Pelastajien kuvat kertovat lohduttomasta urakasta: 17-vuotias suomalaisnuori putosi Alpeilla jäärotkoon ja kuoli

    6. 6

      Isisin seksiorjaksi joutunut kertoo hirvittävistä kokemuksistaan: ”Sama mies raiskasi minut joka päivä”

    7. 7

      Katri Sorsalta kuitti Anu Saagimille: ”Eestissä nainen näyttää herättyään tältä, meillä Suomessa tältä...”

    8. 8

      51 Siwaa ja Valintataloa suljetaan – tässä koko lista

    9. 9

      Lehdet tyrmäsivät tosi-tv-kaunottaren arveluttavan gaalamekon – leopardiasu paljasti arkiset alushousut

    10. 10

      Maria Veitola järkyttyi rumaksi haukkumisesta – nyt kommentoi Anu Saagimin kohuhaastattelun tehnyt toimittaja

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Julkkiksilta sataa tukea rumaksi haukutulle Maria Veitolalle – Rakel Liekiltä tyhjentävä kommentti

    2. 2

      Kummisetä antoi 10-vuotiaalle tyttärelle lahjarahaa – Kela rokotti koko perheeltä 341,52 euroa/kk

    3. 3

      Pekka Vähäsöyrinki tunnusti Mika Myllylän haudalla, milloin dopinginkäyttö alkoi: ”Siinä hetkessä annoin periksi”

    4. 4

      Traaginen onnettomuus Helsingissä – työkoneen kauha osui kävelijään, nainen kuoli vammoihinsa

    5. 5

      Stubb opetti Trumpille faktoja Ruotsista – viesti sytytti kiivaan keskustelun

    6. 6

      Yleinen virhe wc-pöntöllä: Tästä syystä pyttyyn jää helposti ”jarrutusjäljet”

    7. 7

      Anu Saagim haukkui Maria Veitolaa rumaksi suorassa lähetyksessä – Veitola harmistui studioyleisön reaktiosta: ”Yleisö nauraa ja taputtaa”

    8. 8

      Nokialla pahoinpidelty 17-vuotias tyttö on kuollut

    9. 9

      Donald Trumpilta outo viittaus Ruotsiin: ”Katsokaa, mitä tapahtui eilen illalla Ruotsissa – kuka olisi uskonut?”

    10. 10

      Huippukokin pari niksiä: Näin syntyy fantastinen makaronilaatikko

    11. Näytä lisää

    Näitä luetaan!

    1. 1

      Katri Sorsalta kuitti Anu Saagimille: ”Eestissä nainen näyttää herättyään tältä, meillä Suomessa tältä...”

    2. 2

      Trump ihmetteli taas Chicagon veritekoja: ”Mitä siellä tapahtuu – tilanne on riistäytynyt täysin käsistä”

    3. 3

      Kim Jong-namin salamurhassa käytetty aine tunnistettu

    4. 4

      Suomalaiskuvaajan huvittava otos leviää maailmalla – kertoo nyt, miksi presidentin Lennu-koira katsoo suoraan kohti kameraa

    5. 5

      Pariskunta ajoi aura-auton nostamaan ”valkoiseen muuriin” Sonkajärvellä – ”Todella pelottavaa”

    6. Näytä lisää
    1. 1

      Poliisin kuvat: palkitun kissakasvattajan pakastimesta löytyi karmea yllätys – ”Pyörryin, kun sain puhelun”

    2. 2

      Perhetragedia taustalla – MM-kisojen johtoon äkillinen muutos

    3. 3

      Suomalaismies aikoo miljonääriksi 500 päivässä – näin hän sen tekee

    4. 4

      Joukko tv-kanavia uhkaa pian pimentyä yli 1,5 miljoonassa kodissa

    5. 5

      Pelastajien kuvat kertovat lohduttomasta urakasta: 17-vuotias suomalaisnuori putosi Alpeilla jäärotkoon ja kuoli

    6. Näytä lisää
    1. 1

      Julkkiksilta sataa tukea rumaksi haukutulle Maria Veitolalle – Rakel Liekiltä tyhjentävä kommentti

    2. 2

      Kummisetä antoi 10-vuotiaalle tyttärelle lahjarahaa – Kela rokotti koko perheeltä 341,52 euroa/kk

    3. 3

      Pekka Vähäsöyrinki tunnusti Mika Myllylän haudalla, milloin dopinginkäyttö alkoi: ”Siinä hetkessä annoin periksi”

    4. 4

      Traaginen onnettomuus Helsingissä – työkoneen kauha osui kävelijään, nainen kuoli vammoihinsa

    5. 5

      Stubb opetti Trumpille faktoja Ruotsista – viesti sytytti kiivaan keskustelun

    6. Näytä lisää