Reseptit

Valikko

Itse tehdyt croissantit

Ihanat croissantit vaativat aikaa, mutta hurmaavat maullaan!
  • 3 päivää

Ainekset


Taikina:
8 dl
(500 g) hienoja vehnäjauhoja
1 ½ dl
(140 g ) vettä
1 ½ dl
(140 g) täysmaitoa
½ dl
(55 g) sokeria
40 g
suolatonta voita
1 pss
noin 12 g kuivahiivaa
3/4 tl
suolaa

Muut:
280 g
suolatonta voita
1
kananmuna
1 tl
vettä

Valmistusohjeet

  1.  Päivä 1:

    Valmista taikina. Sekoita taikinan ainekset keskenään (älä lämmitä nestettä) ja vaivaa taikinaa muutama minuutti, kunnes siihen muodostuu hyvin kevyt sitko. Liian vahva sitko tekee taikinan muokkamisesta hankalaa seuraavana päivänä, joten vaivaa kohtuudella, muuta minuutti riittää hyvin. Muotoile taikinasta litteä pallo ja peitä astia tuorekelmulla. Säilytä taikinaa jääkaapissa seuraavaan päivään.
  2. Päivä 2:

    Leikkaa jääkaappikylmä voi pituussuunnassa noin 1 cm:n paksuisiksi levyiksi. Asettele voipalat vieriviereen voipaperille niin että ne muodostavat 15 x 15 cm:n neliön. Peitä voipalat sitten toisella leivinpaperilla ja moukaroi voilevyä kaulimella kunnes se on 19 x 19 cm:n kokoinen. Voit leikata ja siistiä reunat ja lisätä reunalta leikatun voin levyn päälle ja jatkaa moukarointia kunnes levy on kooltaan 17 x 17 cm ja kauli se tasaiseksi. Pane voilevy jääkaappiin odottamaan. Voin tulee olla kylmää ja jähmää kun lisäät sen taikinan väliin.

    Ota taikina jääkaapista ja kauli siitä 26 x 26 cm:n kokoinen neliö. Voit tasoittaa reunat suoriksi käsin taputtelemalla. Nosta voilevy jääkaapista ja asettele se taikinalle niin, että voilevyn kulmat osuvat taikinalevyn reunojen puoliväleihin. Taittele taikinan kulmat keskelle niin että taikinakulman kärki osuu voilevyn keskelle. Taikinakulmien reunojen tulisi mennä hieman päällekkäin. Painele reunat kevyesti kiinni kädelläsi.

    Kauli taikinasta seuraavaksi kevyesti jauhotetulla pöydällä n. 20 x 60 cm:n suorakaide. Kääri se kasaan: käännä kolmannes keskelle päin ja loput taikinasta sen päälle. Peitä tuorekelmulla ja pane jääkaappiin puoleksi tunniksi.

    Ota taikina jääkaapista ja kauli jälleen n. 20 x 60 cm:n suorakaide ja taittele kolmeen kerrokseen kuten aiemmin. Painele taikina jälleen jääkaappiin puoleksi tunniksi. Ota taikinalevy jääkaapista ja toista kauliminen ja taittelu vielä kerran ja jätä se jääkaappiin kelmulla peitettynä yön yli.
  3. Päivä 3:

    Tänään niitä croissanteja vihdoin tehdään. Nosta taikina pöydälle niin, että sen lyhyt reuna on taas sinua kohti. Kauli taikina 20 x 110 cm:n levyksi. Jos taikina on kovin kimmoisaa ja vetäytyy takaisin mykkyrälle, voit taittaa sen kolmeen osaan ja panna jääkaappiin 10-20 minuutiksi, avata taitokset ja jatkaa kaulimista. Kun taikinalevy on kaulittu, nosta sitä kevyesti pöydältä jotta se saa palautua muotoonsa ennen croissanttien leikkaamista. Taikinalevyn pituus pitäisi nyt olla nyt noin 100 cm.

    Merkitse taikinapyörän tai veitsen avulla taikinan yläreunaan merkit 12,5 cm:n välein. Mittaa sitten alareunasta ensin 6,5 cm ja tee ensimmäinen merkintä. Jatka sitten alareunan merkkien tekemistä 12,5 cm välein. Tämä voi kuulostaa pikkutarkalta, mutta oikeastaan tämä on hyvin yksinkertainen taa saada taikinasta tasaisia kolmikulmioita. Leikkaa taikina kolmikulmion mallisiksi paloiksi merkintöjä apuna käyttäen.

    Kauli kolmikulmainen taikinanpala kevyesti kaulimella hieman pidemmäksi rullaamalla kaulimella kertaalleen yli. Leikkaa sitten pieni ½-1 cm:n viilto lyhyen reunan keskelle. Voit levittää taikinaa hieman tästä vekistä rullatessasi kohti kapeinta kärkeä. Tee rullasta riittävän tiivis, jotta kerrokset tarttuvat toisiinsa, mutta älä liiskaa rullaa liialla voimalla.
  4. Paistaminen:

    Asettele rullatut croissantit leivinpaperilla vuoratulle pellille. Jätä riittävästi väliä jotta ne saavat vapaasti paisua.

    Sekoita kananmuna ja 1 tl vettä tasaiseksi. Voitele croissantit kevyesti. Pane sitten vedottomaan, 24-26 asteiseen tilaan (esim. uuniin jonka olet ensin kevyesti lämmittänyt ja sitten kytkenyt pois päältä). Tämä vaihe kestää noin 2 tuntia ja sen lopussa croissanttien taikinakerroksien pitäisi hieman jo erottua leikkuupinnoilla sivusta katsottuna. Nosta croissantit uunista ja esilämmitä uuni noin 200-asteeseen. Juuri ennen paistamista croissantit voidellaan uudelleen kananmuna-vesiseoksella. Paista croissantteja noin 18-20 minuuttia. Laske lämpötilaa, jos ne vaikuttavat tummuvan liian nopeasti. Tämä on vaihe, joka on vahvasti riippuvainen omasta uunistasi ja opit ajan myötä säätämään uunin lämpötilan sopivaksi. Ota valmiit croissantit uunista ja anna niiden levätä pari minuuttia ennen kuin nostat ritilälle jäähtymään.
Resepti on Hanna Stoltin kirjasta Aamupala - hyvinvointi alkaa aamusta (Readme 2015). Kirjassa on myös havaintokuvat taikinan taittelemisesta sekä lähes 140 reseptiä aamun parhaisiin hetkiin.

Kommentit

    Näytä lisää

    Näitä luetaan!

    1. 1

      Äidin tekemä Excel-taulukko paljasti kylmän totuuden Nikon tilanteesta – näin poika kuittasi 50 000 € velat

    2. 2

      Poliisi kertoi lisää Vuosaaren tragediasta: nuorin uhri 2-vuotias, suurimmat tuhot saunassa

    3. 3

      Suuri lihapullatesti oli yhden pienen pyörykän ylivoimaa – ”Heittämällä paras”

    4. 4

      Psykoosiin ajautunut Kanye West palasi julkisuuteen muuttuneena – ensimmäinen kuva räppäristä poistettiin Instagramista nopeasti

    5. 5

      Vuoden 2016 turhake on valittu – jokainen suomalainen käyttää keskimäärin 55 vuodessa

    6. 6

      Pelastuslaitos: Vuosaaren turma-asunnossa ei ilmeisesti ollut palovaroitinta

    7. 7

      Näin Patrik Laine asuu Winnipegissä – ”Just ja just osaan käyttää mikroa”

    8. 8

      Aasialaismiehen passikuva hylättiin äärimmäisen kiusallisesta syystä

    9. 9

      Kolme lasta ja äiti kuolivat tulipalossa Helsingin Vuosaaressa – näin tapahtumat etenivät

    10. 10

      Naapurit kertovat yön dramaattisista hetkistä: ”Muovin käryä muistuttava haju”

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Salkkarit-kaunotar rohkeassa kuvassa – rinnat paistavat läpi henkäyksen ohuesta asusta

    2. 2

      Saara Aallon kilpakumppanit pahoissa vaikeuksissa – tuleeko finaalilähetyksestä katastrofi?

    3. 3

      Bunkkeriin seksiorjaksi teljetty ruotsalaisnainen kirjoitti kirjan painajaisestaan – ”Yritin uskotella itselleni, ettei tämä voi olla totta”

    4. 4

      Sekava mies uhkasi vastaantulijaa Porvoossa – nyrkkeilytaustainen uhattu ei päästänyt karkuun

    5. 5

      Susanna, 33, vei Lumian huoltoon – uuteen puhelimeen alkoi ilmestyä outoja kuvia

    6. 6

      Brittimedia: Saara Aalto laulaa finaalissa kaikkien aikojen Queen-klassikon yhdessä supertähti Adam Lambertin kanssa

    7. 7

      Moni kärsii tietämättään kakkostyypin diabeteksen esiasteesta – lisää äkkikuoleman vaaraa

    8. 8

      Aktiivisen työttömän tuloista lähtee ensi vuonna jopa 200 €/kk – ”Työttömän taloudessa järkyttävän suuri summa”

    9. 9

      Yhden hitin eläketurva – tässä on joululaulu, joka tuo kirjoittajilleen edelleen 590 000 euron vuosittaiset rojaltitulot

    10. 10

      Kolme lasta ja äiti kuolivat tulipalossa Helsingin Vuosaaressa – näin tapahtumat etenivät

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Poliisi IS:lle: Tällainen tausta Imatran epäillyllä 23-vuotiaalla kolmoismurhaajalla on

    2. 2

      WhatsApp katoaa miljoonista puhelimista – katso, onko omasi listalla

    3. 3

      Hänellä oli Linnan juhlien rohkein iltapuku – IS:n lukijat äänestivät illan räväyttävimmän pukeutujan

    4. 4

      Salkkarit-kaunotar rohkeassa kuvassa – rinnat paistavat läpi henkäyksen ohuesta asusta

    5. 5

      Robinin, 18, Linnan juhlat -asussa mukana yksityiskohta, joka jäi monilta huomaamatta – presidentiltä erityinen pyyntö kättelyjonossa

    6. 6

      Tuulenvire paljasti Donald Trumpin omituisen ”asumokan” – netti sekosi lentokentältä napatusta kuvasta

    7. 7

      Perhesyyt eivät painaneet? Mika Salolla teoria Nico Rosbergin lopettamisesta: ”Kukaan ei tajua sitä…”

    8. 8

      Todelliset syyt, joiden vuoksi naiset voihkivat seksin aikana

    9. 9

      Raivostunut Matti Nykänen perui keikkansa Kanarialla – ravintola joutui maksumieheksi: ”V**ut minä mitään keikkaa vedä”

    10. 10

      Linnan jatkoilla nousi hässäkkä – Heikki Lampela ja Hanna Kärpänen sisään vahvassa juhlatunnelmassa: ”Haluan seikkailuja”

    11. Näytä lisää

    Näitä luetaan!

    1. 1

      Äidin tekemä Excel-taulukko paljasti kylmän totuuden Nikon tilanteesta – näin poika kuittasi 50 000 € velat

    2. 2

      Poliisi kertoi lisää Vuosaaren tragediasta: nuorin uhri 2-vuotias, suurimmat tuhot saunassa

    3. 3

      Suuri lihapullatesti oli yhden pienen pyörykän ylivoimaa – ”Heittämällä paras”

    4. 4

      Psykoosiin ajautunut Kanye West palasi julkisuuteen muuttuneena – ensimmäinen kuva räppäristä poistettiin Instagramista nopeasti

    5. 5

      Vuoden 2016 turhake on valittu – jokainen suomalainen käyttää keskimäärin 55 vuodessa

    6. Näytä lisää
    1. 1

      Salkkarit-kaunotar rohkeassa kuvassa – rinnat paistavat läpi henkäyksen ohuesta asusta

    2. 2

      Saara Aallon kilpakumppanit pahoissa vaikeuksissa – tuleeko finaalilähetyksestä katastrofi?

    3. 3

      Bunkkeriin seksiorjaksi teljetty ruotsalaisnainen kirjoitti kirjan painajaisestaan – ”Yritin uskotella itselleni, ettei tämä voi olla totta”

    4. 4

      Sekava mies uhkasi vastaantulijaa Porvoossa – nyrkkeilytaustainen uhattu ei päästänyt karkuun

    5. 5

      Susanna, 33, vei Lumian huoltoon – uuteen puhelimeen alkoi ilmestyä outoja kuvia

    6. Näytä lisää
    1. 1

      Poliisi IS:lle: Tällainen tausta Imatran epäillyllä 23-vuotiaalla kolmoismurhaajalla on

    2. 2

      WhatsApp katoaa miljoonista puhelimista – katso, onko omasi listalla

    3. 3

      Hänellä oli Linnan juhlien rohkein iltapuku – IS:n lukijat äänestivät illan räväyttävimmän pukeutujan

    4. 4

      Salkkarit-kaunotar rohkeassa kuvassa – rinnat paistavat läpi henkäyksen ohuesta asusta

    5. 5

      Robinin, 18, Linnan juhlat -asussa mukana yksityiskohta, joka jäi monilta huomaamatta – presidentiltä erityinen pyyntö kättelyjonossa

    6. Näytä lisää