Älä maksa turhasta! Hyvällä verosuunnittelulla saat puolet takaisin

Julkaistu: 30.3.2012 9:45

ILMOITUS Metsäverotukseen kannattaa perehtyä, sillä verotus kohtelee suopeasti metsänomistajaa. Metsänhoitoon sijoitetusta eurosta palautuu melkein puolet takaisin arvonlisäverona ja verovähennyksenä.

Metsäverotus perustuu nykyisin puun myyntituloihin. Saaduista puunmyyntituloista on maksettava pääomaveroa 30 prosenttia. Todellista verokantaa pienentävät lukuisat vähennykset, joita syntyy jokaisella aktiiviselle metsänomistajalle. Merkittävin on metsävähennys eli metsätilan hankintahinnasta on 60 % verovähennyskelpoista. Muita tyypillisiä vähennyksiä ovat metsänhoidon menot, kuten uuden metsän viljely ja taimikon hoitokulut. Vähennyskelpoisia kuluja voi syntyä joko omasta työstä (varusteet, materiaali, matkakulut) tai ostopalveluista.

Metsänomistajat ovat myös arvonlisäveron piirissä. Puukauppatuloista on tilitettävä niihin sisältyneet arvonlisäverot (29 %) verottajalle, mutta vastaavasti palautuvat kaikki tavaroissa tai palvelujen yhteydessä maksetut arvonlisäverot takaisin. Myös silloin, kun puukauppatuloja ei ole ollut. Metsätalouden kulut on hyvä opetella laskemaan verotuksen jälkeisinä nettomenoina, jolloin palvelun tai tuotteen hinta onkin houkuttelevan huokea.

Metsäverotukseen liittyy paljona muistettavia ja tiedettäviä asioita. Apuvälineiksi on saatavissa helppokäyttöisiä nettikirjanpito-ohjelmia. Verosuunnittelussa kannattaa myös tukeutua asiantuntijan neuvontaan. Näin voi helposti ansaita tuhansia euroja.

Lue lisää:
Metsäverotus selkeäksi
eMetsä

Metsänomistamisen kuolemansynnit

Suomessa on noin 700.000 metsänomistajaa – kenties sinäkin olet yksi heistä joko suoraan, perheesi kautta tai tulevaisuudessa perinnön kautta. Metsää kannatta hoitaa ja nauttia sen tuotoista. Ja välttää muutama perisynti.

1. Metsä pankkina
2. Ikuisuuskuolinpesät
3. Veroedut hyödyntämättä
4. Taimikot hoitamatta
5. Nuukailu uudistamisessa
6. Pienen metsätilan väheksyminen
7. Harvennushakkuut tekemättä

Kommentit