SUURI PUHALLUS, JOSTA MELKEIN TULI TOTTA

Amerin valtausta yrittänyt lordi Moyne ja hänen liikekumppaninsa ovat nykyajan kassakaappirosvoja. He iskevät ja häipyvät.

Isku alkaa, kun joukko hiipii vaivihkaa yhtiöiden kassoihin hankkimalla osakeostojen kautta määräysvallan yhtiöissä. Näin he saavat oikeuden yhtiön kassan käyttöön. Sen jälkeen he pilkkovat yhtiön, rahastavat ja poistuvat. Samalla yhtiön kassan rahat siirretään ulkomaisille pankkitileille ja salaisiin osoitteisiin.

Näin Englannin ylähuoneen jäsen lordi Moyne eli Jonathan Guinness ja etsintäkuulutettu talousrikollinen Joachim Posener kumppaneineen tyhjensivät ruotsalaisen sijoitusyhtiö Trustorin.

Keskiviikkona Trustorin osakkaat päättivät lopettaa yhtiön, jonka kassasta kadonneet 485 miljoonaa kruunua ovat edelleen teillä tietymättömillä. Perjantaina rapakuntoinen Trustor kuitenkin palasi takaisin Tukholman pörssin tarkkailulistalle.

Jos lordi Moynen olisi saanut Amerin, se olisi kokenut Trustorin kohtalon. Päättämättömistä omistajista kärsineen Amerin pääkonttori Helsingin Käpylässä olisi luultavasti nyt vuonna 1950 perustetun yhtiön hautamuistomerkki.

Lordi Moynen Amerin-kaappaus oli niin lähellä, että yhtiön pääomistajia kylmää pelkkä asian ajatteleminenkin.

Kun Moyne lähestyi toukokuussa Amerin pääomistajia, K-osakkaita, Helsingin kauppakorkeakoulun ylioppilaskuntaa, Ekonomiliittoa, Tekniikan Akateemisia, sekä maa- ja vesitekniikan tukea, ne käyttäytyivät kuin tynnyrissä kasvaneet tytöt. Moyne puhui pääomistajat nopeasti pökerryksiin.

Moyne alkoi vietellä pääomistajia kertomalla olevansa kiinnostunut äänivaltaisten K-osakkeiden ostamisesta. Brittiläiseen Guinessin panimosukuun kuuluvan, elegantisti harmaantuneen lordin sanat kuulostivat pääomistajien korvissa pitkään odotetulta rakkaudentunnustukselta.

Urheiluvälineiden ja tupakan valmistamiseen erikoistuneessa Amerissa alusta lähtien mukana olleet K-osakkaat syttyivät heti ostotarjoukselle. Järjestöt olivat niin kyllästyneitä tappioista kärsineen Amerin vaikeuksiin, että omaisuuden myyminen Guinessin hallitukseen kuuluneelle, aristokraattisen oloiselle lordille tuntui helpottavalta.

Ensimmäisen varsinaisen ostotarjouksen Moyne teki 24. toukokuuta, muistelee Tekniikan Akateemisten toiminnanjohtaja Heikki Kauppi. Kauppaneuvottelut etenivät tämän jälkeen pikavauhtia. Lordi Moynen edustajat, pääneuvottelija Lindsay Smallbone ja ruotsalainen asianajaja Thomas Jisanderin saapuivat Helsinkiin 31. toukokuuta.

Kesäkuun ensimmäinen viikonloppu oli kolea, kun Smallbone ja Jisander neuvottelivat pääomistajien kanssa. Tekniikan Akateemisia neuvotteluissa edusti toiminnanjohtaja Heikki Kauppi, Kauppakorkean ylioppilaskuntaa taloustoimikunnan puheenjohtaja Antti Sääskilahti ja talousjohtaja Tarja Ollilainen-Ahola, Ekonomiliittoa toimitusjohtaja Markku von Hertzen ja hallituksen puheenjohtaja Lea Murtomaa sekä maa- ja vesitekniikan tukea Olli Vesamaa.

Moynen edustajat tarjosivat Amerista niin hyvää hintaa, että omistajat olivat valmiita lipsumaan aiemmin suunnitellulta linjalta. Maanantaina 2. kesäkuuta Amerin yhtiökokouksessa oli tarkoitus vahvistaa osakesarjojen yhdistäminen, jolloin yhtiössä ei enää olisi erikseen K- ja A-osakkaita.

Moyne ja hänen kumppaninsa himoitsivat K-osakkeita, koska ne takaavat satakertaisen äänimäärän A-osakkeisiin verrattuna. K-osakkeet ovat näin kuin Amerin vallankäytön lupakirja.

Lupaavien neuvottelujen päätteeksi Amerin tyhjennysoperaation keulakuvaksi valittu lordi Moyne lensi paikan päälle maanantaina 2. kesäkuuta. Iltapäivällä pääomistajat ilmoittivat yllättyneelle yhtiökokoukselle, että he ovat tehneet Moynen kanssa aiesopimuksen osakekannan myymisestä.

Suuri puhallus eteni piirustusten mukaisesti.

Yhtiökokouksen jälkeen pidetyssä lehdistötilaisuudessa Moyne teki kuitenkin ensimmäisen ratkaisevan virheensä. Hän oli tutustunut Amerin bisnekseen hyvin hatarasti. Moyne ei tiennyt edes sitä, että suksimerkki Atomic kuuluu Amerin tuoteperheeseen, vaikka ruotsalainen liikemies Peter Mattson yritti vierestä kuiskutella tuotemerkin nimeä.

Lehdistötilaisuuden jälkeen toimitusjohtaja Roger Talermoa alkoi kalvaa epäilys. Vaikka lordi Moyne vakuutti julkisuudessa ´tulleensa Ameriin jäädäkseen´ ja ´olevansa kiinnostunut yhtiön kehittämisestä´, Talermon epäilyt vain kasvoivat.

Pyöriteltyään asioita mielessään Talermo vakuuttui, ettei kukaan järkevä sijoittaja maksa Amerin K-osakkeista 301 miljoonaa markkaa. Moyne olisi pulittanut Amerin osakkeesta 270 markkaa kappaleelta, vaikka osakkeen markkinahinta oli vain noin sata markkaa. Tuottoja ei heruisi myöskään osinkojen kautta, koska tappiot olivat heikentäneet Amerin osingonmaksukykyä. Sijoitus olisi ollut järjetön.

Kopla paljasti näin tahtomattaan, että heitä kiinnostaa ainoastaan Amerin vallankäyttö.

Talermon lisäksi myös pääomistajat päättivät tutkia Moynen taustoja ja panivat lontoolaisen asianajotoimiston asialle. Tutkimukset keskittyivät ainoastaan Moyneen, eikä niissä löytynyt viitteitä talousrikoksesta.

Kun Talermon ja pääomistajat penkoivat Moynen ja kumppanien taustoja, koplalla oli jo uusia suunnitelmia. Kopla uskoi Amerin takertuneen jo syöttiin kuten Trustor, jonka Moyne oli saanut määräysvaltaansa. Moyne oli ostanut toukokuussa 52 prosenttia Trustorin äänivallasta ja 17 prosenttia osakekannasta. Kauppa sinetöitiin 13. kesäkuuta.

Amerin äänivallasta Moyne olisi saanut aiesopimuksen perusteella 58 prosenttia. Sen perusteella hän vaati itselleen Amerin hallituksen puheenjohtajuutta ja kumppaneilleen kahta hallituspaikkaa. Moyne tiesi voivansa määrätä asioista kuusijäsenisessä hallituksessa, koska yhtiöjärjestyksen mukaan puheenjohtajan ääni ratkaisee, jos äänet menevät kiistakysymystä ratkottaessa tasan.

Vallanjako olisi näin noudattanut Trustorista tuttua kaavaa. Trustorissa Moynesta tuli hallituksen puheenjohtaja ja hänen aisaparistaan Lindsay Smallbonesta toimitusjohtaja. Amerin hallituksesta olisi juonen mukaan syrjäytetty puolet ja kaksi vuotta toimitusjohtajana toiminut Roger Talermo olisi erotettu.

Moynen vaatimusten vuoksi Amerin hallituksen puheenjohtaja Antti Lagerroos jätti kesäkuun alussa tehtävänsä.

Määräysvallan turvin Moynen kopla aikoi ilmeisesti pilkkoa Amerin myymällä sen tähtituotteet Wilsonin ja Atomicin. Yhtiöiden myyntiin tulosta levitettiin sanaa eräille lontoolaisille yksityispankkiireille, joiden asiakkaiden tiedettiin olevan kiinnostuneita tennis- ja golf-tuotteisiin erikoistuneesta Wilsonista sekä suksituottaja Atocimista.

Wilsonin ja Atomicin myynti ja muut yrityskaupat olisivat lihottaneet Amerin kassaa ainakin parilla miljardilla markalla. Näihin miljardeihin Moyne olisi päässyt käsiksi nimenkirjoitusoikeuden kautta, joka hallituksen puheenjohtajalle yhtiöjärjestyksen mukaan kuuluu.

Nimenkirjoitusoikeuden avulla yhtiön kassavaroja aiottiin siirtää monimutkaisten tilijärjestelyiden välityksellä varmaan talteen. Rahoja oli tuoreimpien tietojen mukaan tarkoitus käyttää pörssiyhtiö Finvestin valtaamiseen. Finvest tunnetaan Jaakko Pöyry -ryhmästä, joka harjoittaa muun muassa metsäteollisuuden konsulttitoimintaa.

Moynen kaappaussuunnitelma kariutui 19. kesäkuuta, kun Tekniikan Akateemiset, Ekonomiliitto sekä maa- ja vesitekniikan tuki päättivät purkaa aiesopimuksen. Järjestöt vetosivat puuttuvaan pankkitakaukseen. Moynen tarjouksen hyväksyi lopulta ainoastaan Helsingin kauppakorkeakoulun ylioppilaskunta. Amerin hallitus päätti kuitenkin ostaa ylioppilaskunnan osakkeet yhtiölle turvautumalla lunastuspykälään.

Suuri puhallusyritys kuivui kokoon.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Venäläismiljardöörin purjelaiva takavarikoitiin – jättimäinen merilelu maksoi 400 miljoonaa

  2. 2

   Näin suomalainen mies putoaa työelämästä – ”Ajatellaanko todella, että ihmiset haluavat elää tuilla?”

  3. 3

   Valinnanvapautta alettiin kokeilla tänään Jyväskylässä – 174 vaihtoa ensimmäisen 8 tunnin aikana

  4. 4

   Metalliliitto: Työpaikalla pidettiin mustaa listaa työntekijöistä – levisi vahingossa kaikille

  5. 5

   Kulta on kallistunut selvästi – sijoittajat pelkäävät osakkeiden olevan vaarallisen kalliita

  6. 6

   Bild: Kreikka tarvinnee ”kaksinumeroisen miljardisumman”

  7. 7

   Wärtsilä haluaa ohjelmistotaloksi ja suunnittelee yritysostoja

  8. 8

   SAK:n kysely: Painostus työehtojen heikentämiseen kasvanut – palkkoja halutaan alas

  9. 9

   Nyt puhuu Go! Aviationin ex-työntekijä: Syttyi käsittämätön ilmiriita

  10. 10

   Työntekijä saa jännittää nyt 2 kuukautta pidempään – koeajat pitenivät vuoden alussa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Näin suomalainen mies putoaa työelämästä – ”Ajatellaanko todella, että ihmiset haluavat elää tuilla?”

  2. 2

   Metalliliitto: Työpaikalla pidettiin mustaa listaa työntekijöistä – levisi vahingossa kaikille

  3. 3

   Venäläismiljardöörin purjelaiva takavarikoitiin – jättimäinen merilelu maksoi 400 miljoonaa

  4. 4

   Työntekijä saa jännittää nyt 2 kuukautta pidempään – koeajat pitenivät vuoden alussa

  5. 5

   Konkarisijoittaja Tom Tukiainen, 59, pani 100 000 euroa riskillä turvapaikanhakijoihin

  6. 6

   USU: Kaavailtu muutos asuntolainakattoon herätti huolen – ”Ei nuorella ole kesämökkiä myytäväksi”

  7. 7

   Nyt puhuu Go! Aviationin ex-työntekijä: Syttyi käsittämätön ilmiriita

  8. 8

   ”Alkaako miesten katoaminen työvoimasta jo lapsuudessa?”

  9. 9

   Wärtsilä haluaa ohjelmistotaloksi ja suunnittelee yritysostoja

  10. 10

   Ford pelasi uhkapeliä Venäjän markkinalla, ja se alkoi kannattaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sunnuntailisät pois, työpäivän pituus 12 tuntiin? ”Tehdään työtä silloin, kun sitä on”

  2. 2

   Yle: Kirjeessä koteihin jaettu oikea seteli hämmentää suomalaisia – osa palauttaa, vaikkei tarvitsisi

  3. 3

   ABC-asemien S-bonus muuttuu – ”Aion äänestää jaloillani”

  4. 4

   50 000 miestä parhaassa iässä ei tee töitä tai opiskele – ”Mitä heille tapahtui?”

  5. 5

   ”Kesämökkejä alkaa olla riesaksi asti” – FK ei halua, että omaisuutta pantataan perinnöksi

  6. 6

   Näin suomalainen mies putoaa työelämästä – ”Ajatellaanko todella, että ihmiset haluavat elää tuilla?”

  7. 7

   Metalliliitto: Työpaikalla pidettiin mustaa listaa työntekijöistä – levisi vahingossa kaikille

  8. 8

   Sunnuntailisistä nautittu 100 vuotta – joko riittää?

  9. 9

   Katsastuksiin ehdotetaan tiukennuksia – ”Turhia kustannuksia autoilijalle”

  10. 10

   Julkkisten rahoittaman lentoyhtiön kassasta katosi satoja tuhansia euroja – hakeutuu nyt konkurssiin

  11. Näytä lisää