Valikko

ONKO SELVITYSMIEHELLÄ VASTUUTA?

Investointipankki Mandatum&Co:n toimitusjohtaja Björn Wahlroosin raportti pankki- ja vakuutustoiminnan valvonnan järjestelystä on hämmästyttävä luomus.

Sinänsä Wahlroosin esitykset pankki- ja vakuutusvalvonnan yhdistämisestä eivät ole yllättäviä. Sen sijaan Wahlroosin selvitystyön pintapuolisuus, puolinaisuus ja faktojen keveä käsittely ovat saaneet vakuutusalan ammattilaiset haukomaan henkeään.

Vakuutusyhtiöiden Keskusliiton hallituksen puheenjohtajan, Sampo-yhtiöiden pääjohtajan Jouko K.Leskisen toteamus on paljastava. ´Siitä (Wahlroosin rapostista) näkee, ettei hän (Wahlroos) ole ymmärtänyt kaikkia asioita´ (Vakuutussanomat (VS) 7-8/97).

Raportista on osoitettavissa puolenkymmentä asiavirhettä ja väärinymmärryksiä, jotka vaikuttavat joko suoraan tai epäsuorasti tehtyihin johtopäätöksiin ja ehdotuksiin pankki- ja vakuutustoiminnan valvonnan kehittämisestä.

Selvitysmiehen raportista näkyy, ettei Wahlroos ´ole ehtinyt perehtyä vakuutustoimintaan riittävästi´ (Vakuutusyhtiöiden Keskusliiton tiedotusjohtaja Reijo Ollikainen,VS ).

Ylimalkaisuuden huippuna voidaan pitää sitä, ettei Wahlroos ole noteerannut suomalaisessa vakuutuslainsäädännössä tehtyjä tuoreita muutoksia. Merkittävin niistä on lainsäädännön saattaminen EU-direktiivien mukaiselle tasolle ja työeläkenormistossa toteutetut periaatteellisesti tärkeät muutokset sijoitustoiminnan järjestämiseksi.

´Wahlroosin käyttämät argumentit ovat olleet relevantteja aikaisemmassa toimintaympäristössä, työeläkenormistossa on tapahtunut yhtä ja toista. Myös säännöstelyä on purettu, siinäkin mielessä Wahlroos puhuu menneestä ajasta´ (Eläke-Varman toimitusjohtaja Paavo Pitkänen, VS).

Tapiola-yhtiöiden toimitusjohtaja Asmo Kalpala luonnehtiikin Wahlroosin raportin olevan ´kevyesti ja yksipuolisesti argumentoitu keskustelun avaus´, jossa Wahlroos on ´ylittänyt hänelle annetun tehtävän ja kirjannut ylös omia näkemyksiään´ (Pitkänen).

Sosiaali- ja terveysministeriön vakuutusosaston ylijohtaja Tarmo Pukkila sanoo, ettei ´näin yksipuolisesti olisi ikimaailmassa uskonut entisen professorin kirjoittavan´.

Wahlroosin työstä annetut kommentit viittaavat siihen suuntaan, ettei raportti kestä kovinkaan tarkkaa kritiikkiä eikä se kelpaisi puolitieteelliseksi tai virkavastuulla laadituksi selonteoksi. Silti Wahlroosin esityksen perusteella pitäisi laatia suomalaista pankki- ja vakuutusvalvontaa ohjaava lainsäädäntö.

Hänen omien sanojensa mukaan raportin perusteella uusi valvontajärjestelmä ´voidaan hyvinkin saada valmiiksi ensi kesään (1998) mennessä´. Wahlroos toteaakin täynnä itseluottamusta, että ´miksi ihmeessä vakuutusala vastustaisi jotakin näin järkevää (esitystä)?´ (VS 7-8/97).

Wahlroosin oma käsitys työnsä ladusta ja luonteesta poikkeaa olennaisella tavalla vakuutusalan asiantuntijoiden mielipiteistä. Ristiriita ilmiselvästi horjuttaa Wahlroosia kohtaan tunnettua luottamusta kauppatieteen tohtorina ja alan professuurin aikaisempana haltijana.

Laajemmin ottaen kyseenalaistetaan myös yhden selvitysmiehen käyttäminen kartoitettaessa tärkeitä yhteiskunnallisia kysymyksiä. Lainsäädännön linjauksia ei pitäisi valita samalla tavalla yhden miehen voimin kuin päätetään kirjallisuuden Finlandia-palkinnosta.

Kaiken kukkuraksi voidaan myös epäillä Wahlroosin omia laatukriteerejä, kun hän myy luottamusta ja asiantuntemusta investointipankkiirina. Raportin saama vastaanotto ei voi olla hyvää mainosta Mandatum&Co:lle, vaikka sitä ei olekaan tehty investointipankin nimissä.

Wahlroos ei ole milloinkaan kätkenyt kynttiläänsä vakan alle. Erityisen innokkaasti hän on opastanut tiedotusvälineitä ja arvostellut toimittajia pintapuolisuudesta, taustojen heikosta tutkinnasta ja helposti todennettavissa olevien faktojen sivuuttamisesta. Wahlroos on muistuttanut, että hyvä artikkeli menee piloille kun tosiasiat tarkistetaan.

Wahlroosin omalle raportille on käymässä samalla tavalla. Ehdotukset on helppo ampua alas, kun selvitystyö on tehty hutiloiden.

Jos hän olisi antanut edes yhden asiantuntijan lukea raportin ennakolta, selvät asiavirheet olisi voitu välttää. Tosin sekään ei olisi estänyt Wahlroosia kirjaamasta selvitystyön nimissä omia mielipiteitään ilman perusteluja ja asiaankuuluvaa kritiikkiä. ´Wahlroos esittää yhden ehdotuksen, jota perustelee, mutta sen vertailu jää vaillinaiseksi´ (Leskinen).

Wahlroosin raporttia voi siis monin paikoin perustellusti vertailla heikkoon lehtikirjoitukseen, ´jonka tarkoituksena on vain herättää huomiota ja olla olevinaan asiantunteva, mutta pohjimmiltaan se vain hymyilyttää todellista asiantuntijaa´ (Wahlroos, Taloustoimittajien jatkokoulutusluento, Jyväskylä 29.1.90)

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Kyösti Kakkonen Karjalaisessa: Työntekijät nousevat pian kapinaan ay-liikettä vastaan

  2. 2

   WSJ: IBM:n Romettystä tulee Trumpin neuvonantaja

  3. 3

   Stark sulkee kuusi myymälää – irtisanoo jopa 160

  4. 4

   Näkökulma: Liian pieni osa kasvusta valuu palkkoihin – toteutuuko Marxin ennustus?

  5. 5

   Autojen ominaisuudesta tuli ongelma – piti säästää energiaa, voikin aiheuttaa kolareita

  6. 6

   Sähköinen postilaatikko kerää kritiikkiä: ”Pitää olla mahdollisuus asioida miten parhaiten sopii”

  7. 7

   Paperiosakkeet hukassa? Sampo antoi lisäaikaa

  8. 8

   Tuloerojen kuilu: Rikkaimmat +70 % – köyhimmät +30 %

  9. 9

   Trump repi merkittävän kauppasopimuksen

  10. 10

   Helsingissä reipas pörssipäivä, Nokia ja Kotipizza ponkaisivat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Näkökulma: Liian pieni osa kasvusta valuu palkkoihin – toteutuuko Marxin ennustus?

  2. 2

   Kyösti Kakkonen Karjalaisessa: Työntekijät nousevat pian kapinaan ay-liikettä vastaan

  3. 3

   Stark sulkee kuusi myymälää – irtisanoo jopa 160

  4. 4

   Yle: Kodin1-nimen ostaja selvisi – aikoo kilpailla hinnoilla

  5. 5

   Autojen ominaisuudesta tuli ongelma – piti säästää energiaa, voikin aiheuttaa kolareita

  6. 6

   Tärkeän lääkkeen hinta 23-kertaistui – yhtiölle sakot nimikikkailusta

  7. 7

   Jättikauppa: Konecranes myy nosturiyhtiön

  8. 8

   Tuloerojen kuilu: Rikkaimmat +70 % – köyhimmät +30 %

  9. 9

   Varo perintöloukkua – ”Voi olla järkevää jopa kieltäytyä perinnöstä”

  10. 10

   Nobel-voittaja Holmström: Luulen, että jatkossa olen varovaisempi lausunnoissani

  11. Näytä lisää
  1. 1

   WhatsApp katoaa miljoonista puhelimista – katso, onko omasi listalla

  2. 2

   Varo perintöloukkua – ”Voi olla järkevää jopa kieltäytyä perinnöstä”

  3. 3

   Keskiansio 160 000 euroa vuodessa – tämä ammattiryhmä vaatii lakoilla lisää

  4. 4

   Alkon kilpailutus hämmentää: 100-vuotiaan Suomen juhlalikööriksi virolainen Vana Tallinn

  5. 5

   Suomalaiset saavat liikaa palkkaa? ”Perheen elo muuttuu selviytymistaisteluksi”

  6. 6

   20-vuotiaita autoja huristelee Suomen teillä paljon – tiedätkö, onko yleisin malli Golf, Astra vai Corolla?

  7. 7

   Suomen ilmasto on myrkkyä autoille – arvaatko, mikä lämpötila on pahin?

  8. 8

   Näkökulma: Liian pieni osa kasvusta valuu palkkoihin – toteutuuko Marxin ennustus?

  9. 9

   Suomalaiset myivät tätä juuri joukolla – nyt suositellaan ostamaan

  10. 10

   Terrafame-johtaja Ratia toimii myös yhtiön konsulttina – satojen tuhansien palkkiot

  11. Näytä lisää