ONKO SELVITYSMIEHELLÄ VASTUUTA?

Investointipankki Mandatum&Co:n toimitusjohtaja Björn Wahlroosin raportti pankki- ja vakuutustoiminnan valvonnan järjestelystä on hämmästyttävä luomus.

Sinänsä Wahlroosin esitykset pankki- ja vakuutusvalvonnan yhdistämisestä eivät ole yllättäviä. Sen sijaan Wahlroosin selvitystyön pintapuolisuus, puolinaisuus ja faktojen keveä käsittely ovat saaneet vakuutusalan ammattilaiset haukomaan henkeään.

Vakuutusyhtiöiden Keskusliiton hallituksen puheenjohtajan, Sampo-yhtiöiden pääjohtajan Jouko K.Leskisen toteamus on paljastava. ´Siitä (Wahlroosin rapostista) näkee, ettei hän (Wahlroos) ole ymmärtänyt kaikkia asioita´ (Vakuutussanomat (VS) 7-8/97).

Raportista on osoitettavissa puolenkymmentä asiavirhettä ja väärinymmärryksiä, jotka vaikuttavat joko suoraan tai epäsuorasti tehtyihin johtopäätöksiin ja ehdotuksiin pankki- ja vakuutustoiminnan valvonnan kehittämisestä.

Selvitysmiehen raportista näkyy, ettei Wahlroos ´ole ehtinyt perehtyä vakuutustoimintaan riittävästi´ (Vakuutusyhtiöiden Keskusliiton tiedotusjohtaja Reijo Ollikainen,VS ).

Ylimalkaisuuden huippuna voidaan pitää sitä, ettei Wahlroos ole noteerannut suomalaisessa vakuutuslainsäädännössä tehtyjä tuoreita muutoksia. Merkittävin niistä on lainsäädännön saattaminen EU-direktiivien mukaiselle tasolle ja työeläkenormistossa toteutetut periaatteellisesti tärkeät muutokset sijoitustoiminnan järjestämiseksi.

´Wahlroosin käyttämät argumentit ovat olleet relevantteja aikaisemmassa toimintaympäristössä, työeläkenormistossa on tapahtunut yhtä ja toista. Myös säännöstelyä on purettu, siinäkin mielessä Wahlroos puhuu menneestä ajasta´ (Eläke-Varman toimitusjohtaja Paavo Pitkänen, VS).

Tapiola-yhtiöiden toimitusjohtaja Asmo Kalpala luonnehtiikin Wahlroosin raportin olevan ´kevyesti ja yksipuolisesti argumentoitu keskustelun avaus´, jossa Wahlroos on ´ylittänyt hänelle annetun tehtävän ja kirjannut ylös omia näkemyksiään´ (Pitkänen).

Sosiaali- ja terveysministeriön vakuutusosaston ylijohtaja Tarmo Pukkila sanoo, ettei ´näin yksipuolisesti olisi ikimaailmassa uskonut entisen professorin kirjoittavan´.

Wahlroosin työstä annetut kommentit viittaavat siihen suuntaan, ettei raportti kestä kovinkaan tarkkaa kritiikkiä eikä se kelpaisi puolitieteelliseksi tai virkavastuulla laadituksi selonteoksi. Silti Wahlroosin esityksen perusteella pitäisi laatia suomalaista pankki- ja vakuutusvalvontaa ohjaava lainsäädäntö.

Hänen omien sanojensa mukaan raportin perusteella uusi valvontajärjestelmä ´voidaan hyvinkin saada valmiiksi ensi kesään (1998) mennessä´. Wahlroos toteaakin täynnä itseluottamusta, että ´miksi ihmeessä vakuutusala vastustaisi jotakin näin järkevää (esitystä)?´ (VS 7-8/97).

Wahlroosin oma käsitys työnsä ladusta ja luonteesta poikkeaa olennaisella tavalla vakuutusalan asiantuntijoiden mielipiteistä. Ristiriita ilmiselvästi horjuttaa Wahlroosia kohtaan tunnettua luottamusta kauppatieteen tohtorina ja alan professuurin aikaisempana haltijana.

Laajemmin ottaen kyseenalaistetaan myös yhden selvitysmiehen käyttäminen kartoitettaessa tärkeitä yhteiskunnallisia kysymyksiä. Lainsäädännön linjauksia ei pitäisi valita samalla tavalla yhden miehen voimin kuin päätetään kirjallisuuden Finlandia-palkinnosta.

Kaiken kukkuraksi voidaan myös epäillä Wahlroosin omia laatukriteerejä, kun hän myy luottamusta ja asiantuntemusta investointipankkiirina. Raportin saama vastaanotto ei voi olla hyvää mainosta Mandatum&Co:lle, vaikka sitä ei olekaan tehty investointipankin nimissä.

Wahlroos ei ole milloinkaan kätkenyt kynttiläänsä vakan alle. Erityisen innokkaasti hän on opastanut tiedotusvälineitä ja arvostellut toimittajia pintapuolisuudesta, taustojen heikosta tutkinnasta ja helposti todennettavissa olevien faktojen sivuuttamisesta. Wahlroos on muistuttanut, että hyvä artikkeli menee piloille kun tosiasiat tarkistetaan.

Wahlroosin omalle raportille on käymässä samalla tavalla. Ehdotukset on helppo ampua alas, kun selvitystyö on tehty hutiloiden.

Jos hän olisi antanut edes yhden asiantuntijan lukea raportin ennakolta, selvät asiavirheet olisi voitu välttää. Tosin sekään ei olisi estänyt Wahlroosia kirjaamasta selvitystyön nimissä omia mielipiteitään ilman perusteluja ja asiaankuuluvaa kritiikkiä. ´Wahlroos esittää yhden ehdotuksen, jota perustelee, mutta sen vertailu jää vaillinaiseksi´ (Leskinen).

Wahlroosin raporttia voi siis monin paikoin perustellusti vertailla heikkoon lehtikirjoitukseen, ´jonka tarkoituksena on vain herättää huomiota ja olla olevinaan asiantunteva, mutta pohjimmiltaan se vain hymyilyttää todellista asiantuntijaa´ (Wahlroos, Taloustoimittajien jatkokoulutusluento, Jyväskylä 29.1.90)

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Ammattilainen heivasi Stockmannin – "Kuihtuva, syvästi tappiollinen tavaratalo"

  2. 2

   HS: Useat kaapelikanavat saattavat sittenkin pimetä tiistaiyönä

  3. 3

   Suomeen vuokrakatto 20 euroa neliöltä? Näin se vaikuttaisi tuensaajiin

  4. 4

   Viljelijät uivat syvissä vesissä: ”Tilanne pahempi kuin 90-luvun lamassa”

  5. 5

   Miljardöörisijoittaja: Pankit lypsävät sinulta rahaa turhaan – sijoita sen sijaan näin

  6. 6

   Asuntojen hinnoissa saattaa piillä yllätyksiä – meri voi laskea arvoa jopa -20 %

  7. 7

   Kokoomus haluaa uudistaa perhevapaita – ja poistaa poliitikkoja koskevan epäkohdan

  8. 8

   Miljardööri Warren Buffett tuplasi Apple-omistuksensa

  9. 9

   Suomalaismies aikoo miljonääriksi 500 päivässä – näin hän sen tekee

  10. 10

   Kolumbia tilasi kolikoita Suomesta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Asuntojen hinnoissa saattaa piillä yllätyksiä – meri voi laskea arvoa jopa -20 %

  2. 2

   Ammattilainen heivasi Stockmannin – "Kuihtuva, syvästi tappiollinen tavaratalo"

  3. 3

   Miljardöörisijoittaja: Pankit lypsävät sinulta rahaa turhaan – sijoita sen sijaan näin

  4. 4

   Suomeen vuokrakatto 20 euroa neliöltä? Näin se vaikuttaisi tuensaajiin

  5. 5

   Marimekon luova johtaja lopettaa

  6. 6

   Toisissa paikoissa kikytetään, toisissa ei – näin kävi Metalliliiton työpaikoilla

  7. 7

   HS: Useat kaapelikanavat saattavat sittenkin pimetä tiistaiyönä

  8. 8

   Ex-kokki Tuomaksesta tuli autojen huippumyyjä – näin hän myy auton ja vähän muutakin

  9. 9

   Neljäskin uhatuista kanavista näkyy vielä tiistaiyön jälkeen

  10. 10

   Yle: Jättiliitto vaatii naisvaltaisten alojen palkkoihin kuoppakorotusta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nämä kuitit kannattaa säästää – ”Silloin kuittien on löydyttävä”

  2. 2

   Joukko tv-kanavia uhkaa pian pimentyä yli 1,5 miljoonassa kodissa

  3. 3

   Suomalaismies aikoo miljonääriksi 500 päivässä – näin hän sen tekee

  4. 4

   51 Siwaa ja Valintataloa suljetaan – tässä koko lista

  5. 5

   Asuntovelallinen, korkosi laskutapa on muuttumassa – varaudu nousuun

  6. 6

   Yhä useampi menettää kotinsa – ”Ostetaan liian iso talo tai kallis asunto”

  7. 7

   Suomalaismies yritti saada 25 000 euron sairaalakuluja vakuutusyhtiöiltä – joutui mustalle listalle

  8. 8

   Uusi eläkemuoto houkuttelee työttömiä – hetken helpotus voi kostautua

  9. 9

   Pian voi alkaa hakea uutta eläketukea – 760 e/kk

  10. 10

   Asuntojen hinnoissa saattaa piillä yllätyksiä – meri voi laskea arvoa jopa -20 %

  11. Näytä lisää